donderdag 12 augustus 2010

Highlights week 31

Volwassen Fictie

Linwood Barclay. Vrees het ergste
Tim Blake is autoverkoper in Connecticut; hij is gescheiden van zijn vrouw die nu bij een autohandelaar woont, en heeft een dochter, die af en toe bij hem woont. Maar op zekere dag is ze verdwenen. Ze is niet op komen dagen bij haar vakantiebaan, het Just Inn Time hotel. Als de politie geen resultaat boekt, besteedt Blake uren en dagen aan het zoeken naar zijn dochter, zet een website op, maar alles tevergeefs. Maar er gebeuren vreemde dingen. Zo wordt hij naar Seattle gelokt om bij thuiskomst in zijn huis een grote bende aan te treffen. Ook wordt hij bedreigd. Reden genoeg om de speurtocht voort te zetten, zelfs als hij de politie tegen zich krijgt. Een thriller die de lezer op het puntje van zijn stoel houdt. Het thema van de gewone man die in krankzinnige situaties belandt, doet aan Harlan Coben denken. De hoofdpersoon is sterk en de bijrollen zijn fraaie exemplaren die allemaal wel iets te verbergen hebben. Met verrassende plotwendingen en een dramatische ontknoping is dit een juweeltje voor de liefhebber. Paperback, vrij kleine druk.



Justine Levy. Slechte dochter
Deze licht depressieve roman van Justine Lévy (1975) beschrijft de periode waarin Angèle, de moeder van de vertelster Louise, stervende is, terwijl Louise zelf in verwachting is van haar eerste kind, een meisje. Precies in de periode dat ze een kinderkamertje in orde maakt voor haar ongeboren kind, moet ze de woning van haar zojuist gestorven moeder ontruimen. In een periode van rouw en zwangerschapshormonen vraagt Louise zich af of zij een goede moeder zal zijn, en; of zij een goede dochter was. Een serieus, maar niet al te zwaar boekje over de soms lastige en zwaar beladen en onverklaarbare relaties tussen moeders en dochters. Lévys roman werd genomineerd voor de Prix de Rome, een belangrijke Franse literaire prijs. Slechte dochter is Lévys derde roman; haar tweede boek, Niets aan de hand, werd een bestseller, mede door het feit dat een aantal beroemde Fransen een rol speelde in deze roman (de schrijfster is de buitenechtelijke dochter van president Mitterand).



Charlotte Mutsaers. Pendante pendules en andere wekkers
Charlotte Mutsaers (1942) heeft een ongebruikelijke kijk op de wereld. Dat blijkt al op haar eigen website, waar ze over zichzelf schrijft: 'Van poppen hield ik niet, ik vertroetelde komkommers.' Ook in haar twaalfde boek komt haar onbevangen kijk op de wereld naar voren. Zo beschrijft ze in dit boek met verzamelde essays haar fascinatie voor insecten, Roodkapje en het woord sic!. De essays verschenen de afgelopen jaren verspreid en werden niet eerder gebundeld. Ze worden voorafgegaan door een zelfinterview. Mutsaers kreeg in mei 2010 de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. Dit boek leest als een trein, hoewel dat eigenlijk zonde is vanwege de vele bijzondere zinswendingen. Bijna elke zin is een cadeautje waarover de lezer even kan nadenken. Normale druk, ruime bladspiegel.



Volwassenen non-fictie

Documenten die de wereld veranderden: het UNESCO-erfgoed van boeken, kaarten, partituren en beeldarchieven
Voor het 'Memory of the World'-programma inventariseert Unesco sinds 1992 belangrijk documentair erfgoed: boeken, manuscripten, partituren, geluids- en filmfragmenten die bij uitstek getuigen zijn van het collectieve verleden van de mensheid. In dit boek vinden we een selectie uit de immense schatkamer van deze documenten uit het werelderfgoed, die worden voorgesteld aan de hand van kleurenfoto's en -afbeeldingen. In de marge vind je het jaar van de benoeming en een korte uitleg. De vele documenten werden ondergebracht per continent en per land. Europa en Amerika nemen het leeuwendeel voor hun rekening; Azië en zeker Afrika en Oceanië hebben immers opmerkelijk minder collecties op vlak van documentair erfgoed dat van uitzonderlijk belang is. Toonbeelden van belangwekkend werelderfgoed zijn onder meer de fotocollectie van Man Ray, het dagboek van Anne Frank en het archief van de Plantijndrukkerij in Antwerpen en de joodse Ets Haim bibliotheek te Amsterdam. Een zorgvuldig gekozen selectie van archivalia die belangrijke materiële getuigen zijn van de geschiedenis. Vrij drukke tweekolommendruk, kleine letter. Hardcover.



Tineke Zwijgers. Hoogtepunten van Nederland
Presentatie van zeventien rondwandelingen met pittige klimmetjes over bulten en heuvels, verspreid over het land (met uitzondering van het noorden en het zuidwesten), met maximale hoogten die variëren van nog geen 25 meter tot bijna 250 meter en lengten die variëren van 4 tot 28 kilometer. Elke wandeling wordt voorafgegaan door een beknopte sfeerimpressie, een zeer eenvoudig routekaartje, een hoogteprofiel, het adres van het startpunt en een kader met enkele tips voor eet-, drink- en overnachtinggelegenhede n. De routebeschrijving is strikt gescheiden van de informatie over bezienswaardigheden langs de route. Deze concentreert zich op enkele natuurlijke, culturele en gastronomische bijzonderheden. De trendy vormgeving en de vele kleurenfoto's typeren de gids. Het bijzondere is de 'crossmediale' opzet. Een unieke, eenmalig te gebruiken inlogcode geeft toegang tot de meest actuele versie van de routes, gedetailleerde topografische routekaarten en aanrijroutes voor de startpunten. Met register en interessante inleiding over het ontstaan van het Nederlandse heuvellandschap. Kleine druk.



Ingrid Brons. Collectie Singer: beelden
De beeldencollectie van het Singermuseum in Laren is opgebouwd rond de verzameling die Anna Singer schonk aan het Singermuseum en die bestond uit Europese en Amerikaanse figuratieve kunst van rond 1900. Na haar dood werd de collectie uitgebreid met de nadruk op Hollandse figuratieve beeldhouwers als Rädecker, Krop en Andriessen. De laatste jaren wordt er ook abstracte kunst aangekocht. De catalogus beschrijft de geschiedenis van de collectie en geeft een kort overzicht van de Nederlandse beeldhouwkunst vanaf de 19e eeuw, waarna het catalogusgedeelte volgt. Het boek is rijk geïllustreerd, in kleur, met, vaak paginagrote, afbeeldingen van veel van de belangrijkste stukken uit het museum. Er verscheen een zelfde boek over de tekeningen en prenten van dit museum.*



Linda Barendse. Collectie Singer: tekeningen en prenten
De collectie van het Singermuseum in Laren bevat naast schilderijen en beelden ook een grote verzameling werken op papier (2000 stuks). Ook hier gaat het om figuratief werk uit de 19e en 20e eeuw. Na de schilderijen en beelden zijn nu ook deze gecatalogiseerd. Dit derde deel van de catalogus van het Singerbezit bestaat uit een algemene inleiding over de geschiedenis van de collectie en de plaats van werken op papier daarin, een hoofdstuk over de verschillende vormen van werk op papier, tekeningen, aquarellen, grafiek, etc. en een aantal hoofdstukken waarin het werk naar onderwerp wordt behandeld. Een aantal van de mooiste stukken wordt hierbij nader beschreven. Het boek is mooi uitgevoerd, rijk geillustreerd, in kleur, en gedocumenteerd en is behalve catalogus ook een interessant werk over de figuratieve teken- en prentkunst van de 19e en 20e eeuw.



Claude Debussy. Hartstochtelijk houd ik van muziek
De 20e eeuwse vernieuwende, impressionistische, Franse componist Claude Debussy (1862-1918) schreef behalve zijn muzikale composities ook ruim 2500 brieven. Daarvan zijn er in dit boek 216 geselecteerd. Ze geven een representatief en rijk beeld van zijn innerlijk leven en scheppend vermogen: grillig en geestig, elegant en hoffelijk, maar met een scherp oog voor mens en muziek. Ze geven een goed beeld van het eind 19e, begin 20e-eeuwse fin-de-siècleleven van de Parijse kunstenaarswereld, zijn financiële noden, zijn opvattingen over muziek, liefde, vriendschap en over zijn eigen compositorisch werk. Wat het boek zo aantrekkelijk en uniek maakt, is dat de brievenselectie wordt begeleid door ter zake doende, beknopte beschrijvingen van de diverse levensomstandigheden waarin Debussy op dat moment verkeerde. Zo worden een tiental levensfasen beschreven waarin de brieven hun eigen plaats vinden. Ook worden veel achtergronden en tekstopmerkingen met echt verklarende, inzicht verschaffende noten verklaard. Met zwart-witfoto's en register.
Van belang voor zowel de Franse (vertaalde) literatuurcollectie als de muziekcollectie.

George Schouten. De achterkant van ZomergastenVPRO's Zomergasten is het avondvullend live interviewprogramma waarin bekende Nederlanders (het aantal varieert per jaar tussen de vier en zes) in de gelegenheid worden gesteld om hun favoriete televisieavond samen te stellen. Aan de hand van door henzelf gekozen beeldfragmenten wordt de gast drie uur lang geïnterviewd. George Schouten, die het programma vijftien jaar lang regisseerde, vertelt over de voorbereidingen ieder jaar, de presentatoren (waar volgens hem het programma mee valt of staat), gast- en fragmentkeuze, moeilijkheden, verhalen en anekdotes, en hoe een uitzenddag eruit ziet. Zomergasten gaat in 2010 zijn 23e jaargang in - dit keer met Jelle Brandt Corstius als presentator - en is voor velen een onmisbaar onderdeel van de zomer geworden. De eerste presentator was Peter van Ingen die het acht jaar deed, andere presentatoren waren onder meer Hanneke Groenteman, Adriaan van Dis (bij velen favoriet), Joost Zwagerman, Connie Palmen en Joris Luyendijk. Een boeiend achter-de-schermenverhaal over een uniek en fascinerend televisieprogramma dat iedere zomer de zondag weer extra kleur geeft. Jammer dat een chronologisch overzichtje van alle presentatoren en hun gasten ontbreekt, maar dat is gelukkig wel te vinden op vpro.nl/programma/zomergasten/

 
Frida Vogels. Dagboek (dl.7)
Zevende deel van het dagboek van Frida Vogels [Soest, 1930], dat in totaal zestien delen zal gaan bevatten en de jaren 1954-1991 gaat bestrijken. In dit zevende deel beschrijft ze de jaren 1968-1969. Nadat haar man Enzo en zijzelf geopereerd zijn aan respectievelijk de blindedarm en een gezwel aan de knie, raken ze na tien jaar huwelijk in een diepe crisis. Na zes ingehouden en introverte dagboekdelen wordt het knelpunt in hun relatie nu expliciet zichtbaar. Frida ziet het probleem onder ogen en beschrijft haar fysieke onvermogen tot liefde en Enzo's grote behoefte daaraan. Ze besluit om hem te verlaten, maar doet het niet. Het koppel moddert voort, hun leven is een kwelling: hij raakt neerslachtig, zij blijft krampachtig en afwerend en voelt zich schuldig over haar seksuele onvermogen. Daarnaast heeft Enzo op zijn werk last van rebellerende studenten (1968). Als zijn vader plotseling sterft, schrijft Frida een fraai portret van hem. Aan het eind lijken zowel Frida als Enzo zich verzoend te hebben met hun onmogelijke huwelijk. Geschikt voor dagboekliefhebbers.

Wim van Amerongen. In de voetsporen van Gerrit Achterberg

Over de dichter, en de mens, Gerrit Achterberg is al een boekenkastje vol geschreven, maar deze zoektocht naar de rol die zijn geboortestreek - rond Neerlangbroek (Utrecht) - in zijn leven en werk heeft gespeeld, vormt beslist een welkome en verrassende aanvulling. Van Amerongen heeft talloze plekken, plaatsen en mensen opgezocht die het beeld van Achterberg, biografisch en literair, verhelderen: waar hij geboren is, wie zijn familie was, in welk milieu hij opgegroeid is, waar hij naar school en naar de kerk ging, wie zijn vrienden waren en wie zijn grote liefde was, hoe hij zijn grote drama (de moord) verwerkte, hoe er geleefd werd in zijn geboortestreek, wat de rol van de adel op kasteel Sandenburg precies was, wie de graaf, de tuinman, de melkknecht, de rentmeester waren over wie hij dichtte. Al deze niet onbelangrijke zaken komen in dit journalistiek opgezette boek aan de orde en wat misschien nog belangrijker is: ze worden geïllustreerd op een rijkelijke manier met foto's van personen, huizen, landschappen, documenten, grafstenen, ansichtkaarten en dergelijke, die de tekst op een bijzonder adequate manier verlevendigen. Het boek is tevens een wandelgids, met routebeschrijving, door het Achterberg-gebied en bovendien een bloemlezing van relevante gedichten van Achterberg.



Samenwerkingscollectie

Jeugd fictie


Coria…. De tanden van de tijger 2
In dit tweede deel van 'De tanden van de tijger' breekt de Derde Wereldoorlog uit tussen de Verenigde Staten en het Aziatische Rijk. Als wapen gebruiken de Aziaten de zogeheten 'groene terreur', een chemisch procedé dat het vermenigvuldigingsproces van algen en daardoor het smelten van de poolkappen versnelt. Bob Morane en zijn vrienden proberen het tij te keren. Een spannende actiestrip die het midden houdt tussen een realistisch oorlogsverhaal en sciencefiction. Er wordt veel ontleend aan de actualiteit zoals de opkomst van China en de opwarming van de aarde. De realistische tekenstijl past goed bij het verhaal. V/J-AANBIEDING. Zie voor het eerste deel 2009-24-5468/2009-25-0840 (2009/30). 5 R.J.L. Verhoek

Gayle Forman. Vuurvliegjes
Brit (16, ik-figuur) wordt door haar vader naar de Red Rock Academy gestuurd. Dit is een instelling waar men probeert door straffen en vernederen rebelse jongeren weer op het rechte pad te brengen. Brit maakt in het geheim vrienden en gaat de strijd aan met dit gevangenschap. De tekst bevat veel Engelse woorden zoals Labour Day, rodeo drivers, crystal meth. Dit maakt het verhaal voor de Nederlandse lezer wat minder herkenbaar. Deze vorm van therapie is hier ook niet gebruikelijk. Ook is het niet geloofwaardig dat Brit geen vrienden mag maken. Achter in het boek staat informatie over dit soort instellingen in Amerika. Dat zorgt er achteraf voor dat je het verhaal toch kunt plaatsen. Het verhaal is vanuit Brit geschreven, een puber waarbij niet alles meezit. Veel jongeren zullen zich hierin herkennen. De auteur schreef verschillende artikelen voor tijdschriften. Deze roman verscheen in de Verenigde Staten vóór haar bestseller 'Als ik blijf'*. Zie ook: www.gayleforman.com. Vanaf ca. 14 jaar. V/J-AANBIEDING. *2009-41-1278(V)/2009-36-1153(J) (2009/44). 6 Drs. Lineke Mariman

Thomas Fröhling. King Steves hiphopbijbel
De ongeveer 14-jarige Steve woont samen met zijn altijd bezorgde moeder in een voorstad van Stockholm. Zijn leven is vaak saai en eenzaam en op school is hij niet erg populair. Het meisje op wie hij verliefd is, ziet hem niet staan. Steve trekt zich terug in zijn eigen wereldje, waarin hij de nieuwe koning van de hiphop is. In zijn met vaart geschreven dagboek dat hij zijn 'hiphopbijbel' noemt, beschrijft hij zijn alledaagse leventje, dat soms opeens helemaal niet zo alledaags meer is. Steve neemt in zijn hiphopbijbel ook de vaak geestige hiphopteksten die hij schrijft op. Ook schrijft hij zo nu en dan stukjes die hij 'de hiphopschool' noemt, met daarin informatie over diverse aspecten van de hiphopcultuur. De simpele, maar grappige tekeningen maken dit vrolijke en frisse debuut echt af. Leuk vernieuwend boek, ook in taalgebruik, wel veel verwijzingen naar de Zweedse (hiphop)cultuur, maar middels voetnoten goed te volgen. Vanaf ca. 10 jaar. 7 Laura Grootaarts-van Bergen

Ank le Ray. Kerity
Nathan, een jongetje dat nog niet zo goed kan lezen, erft van zijn tante een bibliotheek vol met oude, geheimzinnige boeken. Al gauw ontdekt hij het geheim hiervan als de sprookjesfiguren uit de boeken tot leven komen en hem vragen hen te helpen, zodat ze niet voorgoed verdwijnen. Groot formaat prentenboek voor oudere kleuters (en nog wat ouder) waarin het verhaal nogal ingewikkeld wordt verteld in een matige stijl, waarvan je kunt merken dat het is gebruikt als script voor de gelijknamige Franse animatiefilm 'Kérity, la maison des contes'. Met mooie, geheimzinnige, wat surrealistisch aandoende illustraties over twee pagina's, die kwalitatief ver boven de tekst staan en het verhaal meer dan alleen maar ondersteunen. Ze zijn boeiend en intrigerend, niet met de computer, maar handmatig gemaakt. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar. 7 Edda Rekers-Hazelhoff

Chris Mould. De duisterling vloek
Een eiland met een groot landhuis, een familiegeschiedenis met een admiraal en piraten, een familie Duisterling die hondse trekjes vertoont, zwermen kraaien en een Stanley Buggles die een landhuis heeft geërfd van zijn oudoom. In dat huis is van alles aan de hand. In dit deel eist de familie Duisterling Stanley's huis op met behulp van valse documenten en een potentieel dodelijke tweekoppige slang. Stanley is echter niet voor één gat te vangen. Stanley en Doortje ontdekken echter ook dat de route op de beschadigde kaart naar het oude huis van de Duisterlingen leidt. Maar hoe dat afloopt leest de lezer in een volgend deel. De auteur heeft een vlotte schrijfstijl, gekenmerkt door veel dialogen. De vertaling is soepel, met mooie woorden als 'gekonkel'. In elk hoofdstuk stijgt de spanning steeds tot een cliffhanger. De vele kleine en grotere zwart-witte illustraties versterken de mysterieuze sfeer en gebeurtenissen. Door het aantrekkelijke uiterlijk en de speelse bladspiegel ook leuk voor (vooral) jongens die minder plezier in lezen hebben. Vanaf ca. 9 jaar. MLP. *zie a.i.'s deze week voor deel 3 'De zilveren kist'. 8 K. Ghonem-Woetskaart met een gat. Dit zijn de ingrediënten in het vierde deel uit de reeks 'Vreselijk vreemde verhalen'* over de jonge

Andreas Steinhöfel. Rico, Oscar en de spookschaduwen.
Rico woont samen met zijn moeder in een groot flatgebouw. Rico is een 'diepbegaafd' ofwel minderbegaafd kind en heeft zo zijn eigen manier van redeneren. Ook kan hij soms dingen niet helemaal uit elkaar houden. In de flat kent hij iedereen, maar buiten de flat raakt hij snel de weg kwijt. In de stad worden kinderen ontvoerd voor losgeld. Als zijn moeder weg is in verband met een ziek familielid, ontmoet Rico Oscar en belandt hij in allerlei spannende avonturen als Oscar ook ontvoerd wordt. Vlot geschreven verhaal, waarin de belevenissen vanuit het perspectief van Rico (ik-figuur) worden verteld, waardoor je als lezer echt in het verhaal getrokken wordt. De speciale wijze van denken van de 'diepbegaafde' Rico wordt goed getypeerd, met de nodige humor. Het verhaal is goed gestructureerd en de spanningsboog blijft tot het eind gespannen (ook al speelt het toeval vaak een erg belangrijk rol). Soms is het verhaal enigszins ongeloofwaardig (moeder laat Rico gewoon alleen thuis), maar dat stoort niet echt. Elk hoofdstuk begint met een paginagrote zwart-witillustratie. Het boek kreeg in Duitsland terecht belangrijke bekroningen, waaronder de Deutsche Jugendliteraturpreis 2009. Aantrekkelijke omslag en mooi vormgegeven binnenwerk. Vanaf ca. 10 jaar. Winnaar Deutsche Jugendliteraturpreis 2009. 8 Drs. A.W.M. Duijx

Guido van Genechten. Kai-Mook
Na maanden wachten, kunnen de dieren van de dierentuin dan eindelijk het pasgeboren babyolifantje bewonderen. Om de beurt begroeten ze haar en ze zijn het er allemaal over eens dat ze snoezig is. Maar wat denkt de boreling zelf van die belangstelling? Blij en warm prentenboek naar aanleiding van het eerste geboren olifantje in België. De grote, rustig getekende en duidelijk herkenbare illustraties in zachte kleuren geven samen met de gevoelige tekst fraai de verwondering over de geboorte weer. Vertederend om te zien zijn de stuntelige pogingen van het jong om te leren staan. Inmiddels is Kai-Mook (Thais voor parel) één jaar en het goudhaantje van de Antwerpse Zoo. Per gekocht exemplaar komt één euro ten goede aan een nieuw thuis voor Kai-Mook en haar familie en worden haar broers en zusjes in India ondersteund. Prachtig voorleesverhaal met het voor kinderen aantrekkelijke herhalingselement. Verzorgde, stevige uitgave ( in samenwerking met ZOO Antwerpen) met een tekening van een opkrabbelend olifantje op het omslag. Weer een geslaagd project van dit Vlaams dubbeltalent. Vanaf ca. 4 jaar. 8 J.H.J.B. Boelens

Wat zie je?
Drie hoofdpersonen uit het televisieprogramma 'Het Zandkasteel' vragen "Wat is groot/klein?, Wat is dik/dun? en Wat is vol/leeg?" De namen van Koning Koos, Prinses Sassa en Toto worden niet genoemd, maar worden bekend verondersteld. In dit dunne, vierkante hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken zijn twee rode, twee groene en twee gele pagina's met links de drie animatiepoppen met de vragen en rechts kleurenfoto's van voorwerpen als een hijskraan en een stift, een nijlpaard en een rietje, en een koelkast en een glas. Per bladzijde staan zes tot zeven voorwerpen op een effen gekleurde ondergrond met de naam in kleine letters daaronder. Deeltje uit een vierdelige serie over de zintuigen zien, voelen, ruiken en horen*. Peuters worden geactiveerd om te kijken, na te denken en te vergelijken. Vanaf ca. 2 jaar. *zie a.i.'s deze week voor twee andere delen uit de serie 'Het Zandkasteel'; het derde deel volgt z.s.m. Tekst en illustraties beginnen/eindigen aan de binnenkant van het omslag. 7 M.J. Taselaar-Callenbach


Jeugd non-fictie

Luisterboeken

DVD speelfilms


Wallander

2010-31-597Brits-Zweedse coproductie uit 2009, tweede serie* met drie boekverfilmingen van drie verschillende regisseurs. Met Kenneth Branagh als Wallander. Gebaseerd op de misdaadromans van de Zweedse auteur Kurt Wallander, verfilmd met een Engelse cast, maar wel spelend in Ystad, Zweden. Inspecteur Wallander, een man met privéproblemen en een midlifecrisis, lost vele gruwelijke misdaden op. Daniel Kelly (Dvd-Verdict,i) geeft 90 (van 100) punten en vindt het 'great stuff. The key reason for the success of these three efforts is the sublime performance courtesy of Kenneth Branagh, who brings a gravitas and realism to every part he takes.' The Sunday Times: 'The best detective of this century is undoubtedly Wallander (...) Kenneth Branagh's performance is close to perfect.' Deze 2-dvd-set bevat drie verhalen. Winnaar van vijf Bafta Awards 2009.Kijkwijzer: 16 jaar. *eerste serie: 2010-10-0841(2010/14).
Redactie

Bright star
2010-31-586Brits romantisch kostuumdrama uit 2009 van de Australische regisseuse Jane Campion (An angel at my table; The piano), met Abbie Cornish, Ben Wishaw en Kerry Fox. Tussen de negentiende eeuwse Engelse dichter John Keats en zijn buurmeisje Fanny Brawne ontstaat een romance. Aan deze relatie komt na drie jaar, in 1821, abrupt een einde door de dood van Keats die leed aan tuberculose. Campion toont hun gedoemde liefdesrelatie niet door de ogen van Keats, maar door de ogen van de achttienjarige Fanny. Keats heeft weinig succes met de publicatie van zijn gedichten en hij heeft geen geld, waardoor een huwelijk onmogelijk is. Gerhard Bush (VPRO Gids nr. 41, 2009) geeft 4 (van 5) sterren: 'Nergens sentimenteel, maar van het begin tot eind aangrijpend; heel sensueel gefilmd en fraai ingehouden gespeeld.' Ook André Waardenburg (NRC 14-10-'09) geeft 4 (van 5) sterren: 'Bright Star is een magnifiek gefotografeerd kostuumdrama, gefilmd in een klassieke stijl: uitgebalanceerde beeldcomposities, rustige montage en vrijwel geen camerabewegingen. Zo komt alle aandacht te liggen op de emoties van de personages, vertolkt door uitstekende acteurs, met name Abbie Cornish als Fanny.' De titel is ontleend aan een gedicht van Keats dat hij schreef in 1819 voor Fanny Brawne. Geen extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, angst. Filmprijzen en nominaties voor Oscar en Bafta o.a. voor kostuumontwerp.Redactie

DVD non-fictie



Warriors
2010-31-600. Zes films uit de BBC-serie verbeelden de daden waarmee beroemde krijgsheren uit de wereldgeschiedenis bekend zijn geworden. De geheel gedramatiseerde films zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen, met nieuwe inzichten en adviezen van moderne historici. Ze spelen in verschillende tijden en delen van de wereld. In chronologische volgorde gaan ze over de levens en heldendaden van: Attila de Hun en Spartacus die beiden in de tijd van de Romeinen leefden, over Richard Leeuwenhart die op kruistocht ging om Jeruzalem te bevrijden van de moslims, over de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernán Cortès die in 1519 het Azteekse rijk wist te verslaan, over Tokugawa Ieyasu, de eerste shogun die de hoogste militaire leider van Japan in de zestiende eeuw werd, en als laatste wordt getoond hoe Napoleon Bonaparte als eenvoudige Corsicaan in Frankrijk aan de macht kwam en in 1804 keizer van Frankrijk werd. De films zijn niet alleen interessant, met prachtige beelden en heldhaftig gedrag, ze hebben ook een andere kant, ze tonen lafhartigheid, schurkenstreken, bloedige veldslagen en gruwelijke wreedheden. Voor geïnteresseerden in historische figuren. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik. Drs. Sytske Breunesse

Bluray

Clash of the Titans / [starring] Sam Worthington ... [et al.] ; dir. by Louis Leterrier
2010-31-620. Amerikaanse actiefilm uit 2010 van Louis Leterrier (The incredible Hulk), met Sam Worthington (de invalide marinier in Avatar), Liam Neeson, Mads Mikkelsen e.a. Remake van de gelijknamige film uit 1981. Perseus, zoon van Zeus maar opgegroeid als mens, probeert zijn familie te redden uit handen van Hades, de wraakzuchtige god van de onderwereld. Perseus leidt een gevaarlijke missie om Hades te verslaan, voordat deze de macht van oppergod Zeus kan overnemen en de Aarde in het verderf kan storten. De pers is niet erg enthousiast over deze film. Coen van Zwol (NRC 7-4-'10) geeft slechts 1 ster (van 5): 'De actie bestaat uit vermoeiende gevechten tussen grove digitale decors: alleen de monsters hebben sinds 1980 vooruitgang geboekt.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 8-4-'10) geeft 2 (van 5) sterren: 'Leterrier overspeelt zijn hand te vaak met langdurige vechtscènes. Door al die overdaad oogt Clash of the Titans als een vermoeiende actiefilm met mannen in rokjes.' Edwin van Dalen (Metro 8-4-'10) geeft ook 2 (van 5) balletjes: 'Het spektakel ziet er allemaal prachtig uit, maar dat doet het vanaf de eerste tot de laatste seconde zonder ondertussen in vaart te minderen. Een beetje opbouw in het sowieso al matig uitgewerkte verhaal had geen kwaad gekund (...)'.
Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst. Zie ook rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden.
release: 18-8-'10 VOA. Redactie
Games

Lego Harry Potter : years 1-4
2010-31-550. Iedereen kent inmiddels de tovenaarsleerling Harry Potter wel. Nadat Lego games uitbracht van Indiana Jones en Batman maakt deze bebrilde held zijn opwachting. In een lego omgeving ga je de eerste 4 jaar van de tovenaarschool doorlopen. Zoals we van Lego gewend zijn is het een uiterst kindvriendelijke game, zonder bloed of echt zichtbaar geweld. Afgaan kan gelukkig ook niet, je staat weer op met wat minder punten als je met tegenslag te maken krijgt. Als Harry of een van zijn vrienden loop je door de legowereld en gebruik je magie en andere acties om blokken kapot te maken, waar munten uit komen. Deze munten gebruik je voor extra's, andere karakters en magie welke je nodig zult hebben om medeleerlingen te helpen en geheime blokken te vinden. Er kan tijdens het spelen van karakter gewisseld worden, en elk karakter heeft zijn eigen magische krachten. Mocht je verdwaald raken, dan wijst een geest je de weg naar je klas of plek terug. Het spel stikt van de puzzels, waarvan sommige echten hersenbrekers zijn. Ook kan je met zijn tweeën Zwijnstein onveilig maken in een split-screen mode. Het verhaal van Harry Potter wordt zeer nauwkeurig gevolgd, wat de fans op prijs zullen stellen. De game is duidelijke bedoeld voor een jonge doelgroep.
PEGI: 7 jaar, geweld, angst. 7de plaats op de Dutch Charts, week 27.TGS.eu





0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel tonen

Volgers