donderdag 28 april 2011

Om in ere te houden: Bibliotheekleden!



In 2010 leenden bibliotheekgebruikers in de SUB-bibliotheken samen

8.855.236 (achtmiljoenachthonderdvijfenvijftigduizendtweehonderdzesendertig)
materialen,

284.578 meer dan bij de nulmeting in het jaar daarvoor.

Per lener waren dat er in:
Regiobibliotheek Utrecht 33.6
Regiobibliotheek AVV32.6
Regiobibliotheek Het Groene Hart40.2
Regiobibliotheek RUM43.1
Regiobibliotheek ZOUT38.0
Regiobibliotheek  Lek & IJssel31.8
Regiobibliotheek Eemland38.4

D, de hoge en de lage C

Om brugklassers niet lastig te vallen met zware verhalen over tienerzwangerschappen en examenkandidaten niet te laten vissen uit de Mzzlmeidenvijver, plakken veel bibliotheken iets op boeken voor jongeren. C you, 4 you, Jongeren, 14+, dit soort termen bedachten we en plakten we op de boeken. Daar kunnen we mee stoppen. De NBD deelt de boeken voortaan in bij D en voorziet de boeken van een etiket met een D.

                                                       lage C                            hoge C

High lights week 17

Volwassenen fictie


Herman Brusselmans. Van drie tot zes
Van drie tot zesRuim vijftigste roman van de Vlaamse veelschrijver (1957). Hoofdpersonen zijn de onfortuinlijke Willem Zundap en zijn droommeisje Bleu. Hij schrijft voor tijdschriften. Schrijft een mislukte roman en mag het in de titel vernoemde nachtelijke radioprogramma presenteren. Ook nu weer een mix van zwarthilarisch supervenijn en onontkoombaar aanstekelijke droge humor. Nederlandse en Belgische collega's en vooral een stoet andere uit de media bekende personen worden natuurlijk weer genadeloos op de korrel genomen. Schrijnende droefenis afgewisseld met zogenaamd keihard bedoelde provocaties. Sinds bekend is dat er vermeende problemen in zijn langdurige liefdesrelatie zijn, speculeren de Belgische media over de wellicht autobiografische elementen in deze roman. Tot dusver overwegend goed ontvangen door Belgische en Nederlandse recensenten. Elsbeth Etty: 'poëtisch, hilarisch en melancholiek' (NRC 17 maart 2011). Voor de vele 'geoefende' liefhebbers van zijn proza een aanrader. Kleine druk.

Anna Enquist. Twaalf keer tucht
Twaalf keer tucht'Monologen en portretten', is de ondertitel van deze verhalenbundel. Het zijn strak geschreven verhalen (deels eerder gepubliceerd), of toneelmonologen, gebaseerd op historische feiten, waarin een werkelijkheid wordt stilgezet. De werkelijkheid van het bombardement op Rotterdam: die van het zich artistiek uitleveren van Alma aan Gustav Mahler; de werkelijkheid van de spanning van een celliste. In het midden van de bundel is er de prachtige toneelmonoloog 'De sprong', over een zoekende, zelfstandig wordende, jonge vrouw, die bij een ongeluk op de Dam de dood vindt. Dit noodlot keert terug in volgende verhalen. In het verhaal dat persoonlijk reageert op tekeningen van Co Westerik; het verhaal Toccata, waarin ter verwerking van het verdriet een ingewikkelde Schumann-compositie veroverd wordt, met de partituur erbij afgedrukt (vergelijk Contrapunt uit 2008), maar ook in het stuk over Reve en dat over een terugkeer naar Delft. Enquist schrijft streng (twaalf keer tucht), maar prachtig. Haar gebruik van klassieke muziek, niet alleen als loutering, maar vooral ter bezwering van verdriet, is indrukwekkend. Normale druk.

David Hewson. Het masker van Dante
Het masker van DanteZevende zelfstandig te lezen thriller met rechercheur Nic Costa en zijn team in de hoofdrol. Costa krijgt in Rome de opdracht om tijdens de presentatie van de film 'Inferno' een kostbare historische relikwie te bewaken. Ondanks die bewaking blijkt het dodenmasker van Dante toch verdwenen, en verruild voor het bloederige masker van de hoofdrolspeler, waarbij de moord op internet te volgen is. Als ook een aanslag wordt gepleegd op de steractrice Maggie, verhuist de presentatie van de film naar San Francisco, en gaat het rechercheteam mee om enerzijds het dodenmasker terug te vinden en anderzijds Maggie te beschermen. De gebeurtenissen volgen elkaar daar in snel tempo op. Er worden nog meer moorden gepleegd waarbij de locaties en personages uit de film 'Vertigo' van Hitchcock een grote rol spelen. Het verhaalleest wat moeizaam, door de vele personages en de soms lange en ingewikkelde zinsconstructies, waarbij ook nog eens vele Italiaanse woorden worden gebruikt. Ondanks dit minpuntje een knap opgebouwde, sfeervolle, spannende thriller met goed uitgewerkte karakters en een prima plot.

Rebecca Hunt. Meneer Chartwell
Meneer ChartwellAls Winston Churchill (89) in 1964 heeft aangekondigd dat hij zich uit de politiek terugtrekt krijgt hij weer geregeld bezoek van de grote zwarte hond meneer Chartwell, oftewel depressiviteit. Omdat deze hond vanwege die onvoorspelbare bezoekjes een tijdelijk logeeradres in de buurt zoekt, wil hij de kamer huren die Esther Hammerhans, bibliotheekmedewerkster van het Britse Lagerhuis en sinds twee jaar weduwe, om financiële redenen verhuurt. Ze heeft moeite met de vreemde hond, maar accepteert hem wel als huurder. Als ze kort erna wordt gevraagd Churchills afscheidspeech uit te werken, zijn de gesprekken tussen haar en Churchill voor beiden verhelderend, maar het is vooral Esther die weer greep op haar leven krijgt, ten koste van meneer Chartwell. In haar originele debuutroman beschrijft de jonge Engelse kunstenares (1979) erg mooi, opmerkzaam, vaak ook geestig, de impact van een depressie op het leven van mensen. Daarbij is de vorm van de depressie goed gekozen en meneer Chartwell een heel geslaagde creatie. Prettig leesbare vertaling. Met vragen voor leesclubs. Kleine druk.

Xenia Kasper. Chimaera
ChimaeraAnnes echtgenoot en zakenpartner tv-producent Alex van Veld die haar net voor een jonger exemplaar heeft ingeruild, wordt op gewelddadige wijze vermoord. Anne is natuurlijk een belangrijke verdachte, ze is aan de kant gezet, heeft geen alibi en een grote bijdrage aan het succes van Alex' bedrijf geleverd zonder daar veel voor terug te zien. Anne huurt privédetective Bart Kroon in en gaat samen met hem op onderzoek uit. Al gauw ontdekt ze dat er vele raadsels en geheimen in het leven van Alex waren, bovendien blijkt ze zelf ook gevaar te lopen. Redelijk spannende, met vaart geschreven onderhoudende thriller die zich afspeelt tegen de achtergrond van het tv-wereldje. Het verhaal heeft een innemende heldin, humor, romantiek en een vleugje seks, een degelijke plot en wisselende locaties (Amsterdam, Spanje, Curaçao, Miami Beach). Het titelwoord heeft meer betekenissen, maar het zou volgens de auteur te veel van de plot verklappen om er meer over te zeggen. Kasper, van origine Duitse, is naast auteur manager van o.a. Linda de Mol, Irene Moors en Bridget Maasland. Ze schreef eerder een paar chicklitromans en een moeder-dochterroman. Het boek kreeg veel aandacht in de media.

Michael Köhlmeier. Idylle met verdrinkende hond
Idylle met verdrinkende hondEen Oostenrijkse auteur krijgt bezoek van zijn redacteur, die zich privé geheel anders ontpopt dan op grond van de samenwerking te verwachten viel. De schrijver, die net als zijn vrouw worstelt met het verlies van zijn 21-jarige dochter, verlangt ernaar met zijn redacteur, in wie hij graag een vriend wil zien, over zijn gevoelens te praten, maar dit wil niet vlotten. In plaats daarvan praat de redacteur honderduit over een ontmoeting met een zwerfhond. Als ze de volgende dag de hond door het ijs zien zakken, onderneemt de schrijver een reddingspoging die hem bijna het leven kost. Deze scène - die zijn gevoelens voor zijn overleden dochter spiegelt - vormt de onvergetelijke kern van deze deels autobiografische novelle. Een ontroerende geschiedenis die het vrijwel onzegbare verdriet over de dood van een kind op geraffineerde wijze uitdrukking verleent. Een boekje dat troosten kan en - dat suggereert de uitgever met de toegevoegde leesclubvragen zelf ook al - prima stof voor een groepsgesprek biedt. Normale druk.

Gilles Leroy. Alabama Song
Alabama SongDe Franse schrijver (1958) kruipt in de huid van Zelda (1900-1948), vrouw van de grote schrijver Scott Fitzgerald (1896-1940), en laat haar haar leven vertellen, een glamourvol leven met vele ups en downs. In 1918 ontmoet ze Scott Fitzgerald, dan nog een jong soldaat die vastbesloten is een beroemde schrijver te worden. Ze trouwen, maar al snel groeit het eigenzinnige koppel uit elkaar. Hij raakt aan de drank en verwaarloost zijn vrouw, zij lijdt meer en meer onder depressies en heeft een kortstondige relatie met een Franse vliegenier, de enige ware liefde in haar leven, blijkt later. Als ze een dochter krijgen, acht Scott haar ongeschikt voor het moederschap. Zelda verblijft steeds vaker in klinieken gaat uiteindelijk, ze is dan rond de veertig, weer bij haar moeder wonen. Het boek bestaat voor een groot deel uit terugblikken, herinneringen aan haar leven vol roem en aandacht. Ze ziet in dat ze misschien een verkeerde keuze heeft gemaakt en dat haar leven ook heel anders had kunnen lopen. Een prachtig fictief verhaal over historische figuren dat zo indringend wordt verteld dat het evengoed waar had kunnen zijn. Winnaar van de Prix Goncourt in 2008. Zeer de moeite waard. Vrij kleine druk. Winnaar van de Prix Goncourt in 2008.

Anita Nair. Wanneer de cyclonen komen
Wanneer de cyclonen komenMeera is een succesvolle schrijfster van kookboeken uit Bangalore. Op een dag verlaat haar man haar en wordt zij ineens verantwoordelijk voor twee opgroeiende kinderen, moeder, grootmoeder en het huis waarin ze wonen. De fase van ontreddering, de pogingen zich daaraan te ontworstelen, hebben universele geldigheid. Elke vrouw die ooit aan de kant werd gezet, zal zich in dit boek herkennen. Maar draaikolken die mensen geheel op zichzelf werpen, zorgen er ook voor dat uitersten bij elkaar komen. Zo komt Meera in aanraking met een onderzoeker van cyclonen, professor Krishnamurthy. Hij heeft een dochter die na zware mishandeling en ongeval in coma ligt, en probeert achter de ware toedracht te komen. Nair heeft beide personages zodanig beschreven dat je uitkijkt naar het moment wanneer ze elkaar eindelijk ontmoeten. De Indiaas-Amerikaanse schrijfster heeft diverse romans op haar naam staan waarin vrouwenlevens centraal staan. Een heel mooi boek voor een ruim publiek!

Rudy Soetewey. Getuigen
GetuigenMartin Vandeweyngaert is een anti-held, een schlemiel, een loser, klein boekhoudertje met een proefcontract bij een vakbond. Op een avond zit hij in de laatste trein naar zijn geboortedorpje en is getuige, de enige, van een brute doodslag door een drietal zo te zien allochtone jongens. Hij durft geen aangifte te doen uit angst voor wraak, maar heeft hier toch geen vrede mee. Hij probeert uit te zoeken wie de jongelui zijn en waar zij wonen. Hij begaat blunder op blunder en ziet dan dat werkelijk alles zich tegen hem keert. Het geheel is knap en levensecht geschreven, de knellende vraag: aangifte doen?, brengt de lezer meteen middenin het verhaal. De auteur laat de spanning hoog oplopen met goede pageturners aan het slot van elk kort hoofdstuk. Elke keer, als de hoofdpersoon een oplossing denkt te hebben gevonden, blijkt dit hem alleen maar nog meer schade te berokkenen. Er gaat werkelijk niets goed. Of dit zich aan het slot van het boek ten goede keert, zal de lezer zelf moeten ondervinden. Een knap geschreven thriller: spannend, met een goede afronding van de plot en heel goed inleefbaar. Het thema van de anti-held zal de lezer sterk aanspreken. De auteur schreef al twee thrillers die goed ontvangen zijn.

Volwassenen non-fictie

John Gray. Venus is hot, Mars is cool
Venus is hot, Mars is coolSinds het verschijnen van de bestseller 'Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus' (1992) schreef de auteur, relatietherapeut, vele succesvolle 'Mars en Venus'-boeken over een breed scala aan onderwerpen waarbij psychologische verschillen tussen de seksen een rol spelen. 'Mars' en 'Venus' zijn zelfs begrippen geworden. Op basis van recent psychobiologisch onderzoek gaat Gray nu in op de oorzaak van deze sekseverschillen. Daarbij laat hij zien hoe hormonen het gedrag van mannen en vrouwen op een verschillende wijze beïnvloeden. Diverse onderwerpen (stress, praten en luisteren, liefde, nachtrust, de overgang, etc.) passeren de revue. Kennis van hormonale verschillen tussen de seksen vergroot het wederzijds begrip, maar een uitgebalanceerde voeding doet ook wonderen voor het in balans te brengen van de hormonen. Gray weet in zijn boeken steeds tot de kern van de verschillen tussen mannen en vrouwen door te dringen en die in begrijpelijke taal uit te leggen. Ook dit is weer een plezierig leesbaar en toegankelijk boek vol wetenswaardigheden en praktische adviezen voor een breed publiek.

Stern, Jessica. Ontkenning
OntkenningDe auteur is hoofd afdeling terrorisme aan de Harvard Law School. Zij schreef eerder 'Terreur in naam van God'*. De film 'The peacemaker' is gebaseerd op haar leven en werk. In dit boek beschrijft ze de effecten die de verkrachting van haar en haar zusje op respectievelijk 15- en 14-jarige leeftijd op haar heeft gehad. Zij gaat op zoek naar haar verkrachter, die een serieverkrachter blijkt te zijn die zelfmoord heeft gepleegd. Ze spreekt zijn familie, vrienden en bekenden en vormt zich zo een beeld van de dader. Ze trekt parallellen met haar werk met terroristen. Door minutieus haar eigen gevoelens te analyseren en die ook met andere slachtoffers van verkrachting en oorlogsgeweld te delen, komt ze tot de erkenning dat zij lijdt aan PTSS (posttraumatisch stress syndroom). Gesprekken met haar vader vormen een rode draad door het boek. Haar vader, die moest vluchten voor de nazi's en daarna zijn vrouw verloor toen zijn dochter 3 jaar was, reageert op een vergelijkbare manier op trauma. Goed geschreven en interessant voor deskundigen en leken. Bevat noten. Kleine druk.

Oubelkas, Joseph. 400 brieven van mijn moeder
400 brieven van mijn moederVerslag van 4 1/2 jaar gevangenschap in Marokko door de Nederlands/Marokkaanse Oubelkas [1980], geboren in het Brabantse Raamsdonksveer. Als de 24-jarige succesvolle IT-ingenieur Oubelkas eind 2004 op zakenreis naar Marokko gaat, begint voor hem een nachtmerrie. Hij wordt opgepakt door de douane en ten onrechte veroordeeld voor het smokkelen van 8 ton hasj. Zonder bewijs of onderzoek krijgt hij tien jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn onterechte detentie weet hij zich gesteund door brieven en kaarten uit Nederland. Vooral de brieven van zijn Nederlandse moeder houden hem op de been. Ondanks de gruwelen die hij doorstaat, sluit hij binnen de gevangenismuren bijzondere vriendschappen. Dankzij geld en relaties weet hij te overleven en komt hij na 4 1/2 jaar vrij. Waargebeurd verhaal in de vorm van een ooggetuigenverslag van Oubelkas zelf. Anders dan de titel doet vermoeden bestaat de tekst niet uit brieven van de moeder, het is dus geen brievenboek. Indrukwekkend relaas, in eenvoudige taal geschreven, met een hoge dosis hoop.

Hans van Mierlo. Het kind en ik
Het kind en ikWat journalist, politicus en oprichter van D66 Hans van Mierlo voor ogen stond toen hij in de zomer van 2008 begon te schrijven aan zijn memoires, was een boek waarin hij de politieke geschiedenis van het na-oorlogse Nederland vermengt met zijn persoonlijke herinneringen. Toen hij in 2010 overleed, was hij echter niet verder gekomen dan een eerste aanzet waarin hij zijn jeugd beschrijft. De Tweede Wereldoorlog staat daarin centraal. Hij is negen jaar als de oorlog begint en maakt deel uit van een welgesteld en kinderrijk bankiersgezin in de omgeving van Breda. Hij overleeft de oorlog ongeschonden, maar de momenten van angst, spanning en opluchting zullen zijn verdere leven tekenen. 'De herinnering aan die gevoelens wijkt nooit meer en maakt de oorlog tot een geschenk voor het leven. Ik denk iedere dag aan de oorlog.' Zeer beeldende, licht ironisch getoonzette en ongekunstelde aanzet tot een autobiografie van een van de markantste figuren uit de Nederlandse politiek. Bevat uitvoerig voorwoord van zijn vrouw Connie Palmen.

Ingeborg Jacobs. Zwerfkind
ZwerfkindHet waargebeurde verhaal, verteld in de ik-vorm door journaliste Jacobs, over de jaren durende omzwervingen van de Oost-Pruisische Liesabeth Otto uit Wehlau die in 1945, als ze zeven jaar oud is, door omstandigheden alleen achterblijft. Ze lift mee met een goederentrein in de hoop dat die haar naar huis zal terugbrengen, maar het is het begin van jarenlange omzwervingen door onder meer Duitsland, Litouwen, Polen en de Sovjet-Unie. Ze lijdt honger en kou, slaapt onder bruggen en struiken, steelt om in leven te blijven, vindt soms tijdelijk bij boeren onderdak, doet allerlei werk, wordt uitgebuit, mishandeld (hierbij speelt haar 'Duits-zijn' een belangrijke rol), verkracht, verblijft jarenlang in Goelag kinder- en vrouwenstrafkampen en maakt nog vele andere dingen mee. Nooit geeft ze de hoop op eens haar familie terug te vinden. Een goed geschreven en gedocumenteerd, indrukwekkend en soms ongelofelijk verhaal dat een goed beeld geeft van het lot van de vele 'wolfskinderen' die na WO II alleen door Europa zwierven. Voorin een kaart met daarop aangegeven de omzwervingen van Liesabeth. De auteur en documentairemaakster leerde Liesabeth kennen toen zij in Kaliningrad bezig was met een documentaire over Duitsers die na WO II door omstandigheden in Rusland moesten blijven. Normale druk.

Ina C. Schermer-Vermeer. Langs gevelstenen, sloppen en paleizen
De schrijver F. Bordewijk (1884-1965), bekend van de romans Karakter, Blokken, Bint en Rood Paleis, wordt vooral geassocieerd met Den Haag en Rotterdam. Karakter speelt in Rotterdam en in Den Haag was Bordewijk advocaat. Ina C. Schermer-Vermeer komt nu met een verrassend boekje over Bordewijk en zijn relatie met Amsterdam. Rood Paleis was de naam van een bordeel aan de Amsterdamse passeerdersgracht. Bordewijk had een voorkeur 'voor wat men de schoonheid van de lelijkheid' noemt. Dat mag zo zijn, maar in de vijf als wandelroute ingedeelde hoofdstukken heeft Schermer-Vermeer allerlei citaten bij elkaar gezocht die op onvervalst mooie plekken en panden betrekking hebben. Veel van de nauwkeurig beschreven gevelstenen en doorkijkjes zijn nog precies hetzelfde als toen Bordewijk ze bekeek, vaak samen met zijn broer en architect Johann. Hugo Brandt Cortius oppert in zijn voorwoord om het centrum van Amsterdam voortaan Borde-wijk te noemen.

Samenwerkingscollectie

Machielse, Anja. Sociaal isolement bij ouderen
Sociaal isolement bij ouderenBeschrijving van een groot, meerjarig en succesvol gebleken Rotterdams aanpakproject van sociaal isolement bij met name ouderen. De auteurs, verbonden aan het Landelijk Expertisecentrum Sociale Interventie (LESI), begeleidden dit wetenschappelijk. Dit inzichtgevende verslag biedt bruikbare categorisering van de doelgroepen, doet verslag van de zes projecten in de Maasstad, doet praktijkbeproefde handreikingen en belicht randvoorwaarden. Het gaat in op professioneel en vrijwilligerswerk, verhoudingen tussen verschillendsoortige organisaties - spelers, signaleerders en regie - en organisatieculturen, tussen management en professionals. Het zet sociaal isolement ook in het kader van de cultuur van nu, refereert aan ideeën over de civil society, verantwoordelijkheden van overheden en (te ontwikkelen) mogelijkheden om te werken vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Een compleet en inzichtbiedend boek over misschien wel een van de belangrijkste maatschappelijk probleemthema's van de tegenwoordige tijd. Voor een breed palet betrokkenen een bruikbaar, belangrijk en inspirerend boek.

Jeugd fictie

Evi, Nick en ik / Anna Woltz
Evi, Nick en ik
Het zou voor Flora (ik-figuur, ca. 10 jaar) de meest merkwaardige zomervakantie van haar leven worden, beginnend met een gehate bruiloft (ze zaagt liever bomen dan opgedoft rond te lopen), een logeerkip, twee vriendschappen uit onverwachte hoek en een ontluikende verliefdheid. Dan gebeurt er een ongeluk. Inlevend en meeslepend verteld verhaal over de positieve kracht van vriendschap op een eenzaam meisje dat moeilijk kan accepteren dat de plek van haar overleden moeder langzaam door een ander wordt ingenomen. Indeling in 27 korte, getitelde hoofdstukjes afgewisseld met grappige, bijpassende zwart-wittekeningen. Prettig leesbare bladspiegel. Gebonden uitgave met frisse, vrolijke omslagtekening in kleur. Een warm, herkenbaar, gevoelig en bij vlagen hilarisch en geestig geschreven verhaal, met veel levendige dialoog, over groeien in vriendschap. Vanaf ca. 9 jaar.
Zoentips van een dyslexiediva / Kathleen Vael & Naomi Glorie
Zoentips van een dyslexiedivaHet is een roerige tijd voor Kobra: dyslectisch zijn en een laptop mogen gebruiken op school, verliefd zijn op Ravir, jaloers zijn op Isabelle, Isabelle een gebroken pols bezorgen, een beugel krijgen, een goed idee voor Hessels muziekmix bedenken, klaar zijn voor de eerste keer zoenen en een feestje organiseren voor haar tiende verjaardag! De verschillende onderdelen van dit meidenverhaal wisselen zich in een hoog tempo af. In het begin staan de verhaallijnen nog wat los van elkaar en lijken ze af en toe wat gezocht. In de loop van het verhaal zijn ze meer geintegreerd en loopt het vloeiender. Een enkele tekening in zwart-wit maakt deze stevige uitgave compleet. Vlot, eigentijds, voor dyslectici zeer herkenbaar verhaal. Ook bij de lay-out is rekening gehouden met dyslectische lezers; de bladspiegel is erg rustig met ruime marges en het schreefloze lettertype kent weinig poespas. Zelfstandig te lezen vervolg op 'Flirttips van een dyslexiediva'*. Uitgave die haar best doet om 'zoveel mogelijk problemen van tienermeiden' in een verhaal te stoppen. Iets wat de doelgroep niet zal tegenhouden om het boek veel en vaak te lezen en de verhalen van Kobra en Katja te blijven volgen! Vanaf ca. 9 jaar.

Freeman, Morgan. Prinses Arabella vindt een ei
Het is zonnig weer en iedereen speelt buiten. De koning speelt golf, de koningin wil een vlinder vangen, de hovelingen spelen verstoppertje en prinses Arabella vindt een ei. Van wie is dat ei? De prinses vraagt raad aan een prins en enkele prinsessen. Pas als het ei breekt, wordt duidelijk wie de moeder is van het kleintje. Het verhaal begint in Afrika, maar maakt daarna een wereldreis. Zo komen mensen en dieren uit verschillende culturen aan bod. Dit is een echt lenteverhaal: sommige dieren vinden een partner, er worden jongen geboren en enkele jonge dieren vinden eindelijk een ouder terug. Dit tekstloze hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken biedt een speelse kennismaking met diversiteit, zowel wat betreft mensen, dieren en landschappen als huizen. De vrolijke, felgekleurde platen zijn vervaardigd met ecoline. Fijn omlijnde, duidelijke figuren en terugkerende elementen worden geplaatst tegen een meer wazige achtergrond waarin de kleuren vervloeien. Wie vertrouwd is met de boeken over prinses Arabella*, zal ook de andere personages herkennen. Er valt veel te ontdekken en te vertellen bij dit boeiende kijk- en zoekboek op groot formaat. Vanaf ca. 4 jaar.

Jeugd non-fictie

Ardagh, Philip . Met professor Platbol de ruimte in
Met professor Platbol de ruimte inTommy, geassisteerd door hond Mottenbal en Karel de conciërge, nodigt kinderen uit in het 'Ketnet Weetjeshuis'. Daar neemt Professor Platbol hen mee de ruimte in. Zij geeft niet alleen informatie over de verschillende planeten, maar ook over allerlei aspecten van de ruimte zoals de lancering van een ruimtevaartuig, zons-en maansverduistering en de zwarte gaten. Dit alles gebeurt aan de hand van een stripverhaal, een vorm die kinderen zeker zal aanspreken. In de bijbehorende tekstballon staat de tekst die goed is afgestemd op de doelgroep. Moeilijke begrippen worden versimpeld zodat de informatie begrijpelijk wordt gemaakt. Het stripverhaal wordt afgewisseld met kleurentekeningen en speciale kaders waarin extra informatie wordt gegeven. De verklarende woordenlijst en de index zorgen ervoor dat dit boekje goed te hanteren is. Wanneer kinderen zich willen verdiepen in dit onderwerp is de informatie te mager. Zaken worden aangestipt maar heel summier uitgewerkt. In de serie 'Tommy's weetjeshuis' verscheen tegelijk de uitgave 'In het kasteel van baron Blauwbloed'*. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

DVD speelfilms

Bellicher : de macht van meneer Miller
BellicherEen vierdelige serie uit 2010 naar de thriller 'De macht van meneer Miller'* van Charles den Tex. Hoofdpersoon Michael Belliger is een succesvolle communicatieadviseur bij een internationaal bedrijf. Wanneer een collega - zijn ex-minnares - hem laat weten dat ze hem dringend wil spreken over 'meneer Miller' raakt hij betrokken bij een internationaal complot. Naast Daan Schuurmans, bekend van onder meer 'Bernhard, schavuit van Oranje' en 'Volle maan', zien we onder meer Anna Drijver, Theo Maassen, Jeroen Willems, Aafke Buringh en Marc Klein Essink. Henk van Gelder (NRC 6-11-'10): 'intrigerend drama (...) dicht op de actualiteit'. Hanneke de Klerck (Volkskrant 24-3-'11): 'het scenario volgt alle wetten van het genre (...) er wordt goed geacteerd (...) Het verhaal is wat warrig en sommige eindjes blijven los, maar al met al is 'Bellicher - De macht van meneer Miller' een deskundig gemaakte mini-thrillerserie van een niveau dat je in Nederland weinig ziet.' Uitgezonden door de VPRO. Er zijn geen extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, seks, geweld, grof taalgebruik.

Loft / [met] Anna Drijver ... [et al.]
Loft (2010)De tweede speelfilm (2010) van Antoinette Beumer is een remake van de thriller van Erik Van Looy, die in Vlaanderen een succes was. De handeling is verplaatst van Antwerpen naar Amsterdam, waar vijf vrienden een luxeappartement huren om er hun minnaressen te kunnen ontvangen. Wanneer ze daar op een ochtend het lijk van een jonge vrouw vinden, maakt de vriendschap snel plaats voor wantrouwen en intriges. Beumer regisseerde eerder 'De gelukkige huisvrouw', het scenario is van Saskia Noort. In de hoofdrollen Barry Atsma, Anna Drijver, Fedja van Huêt, Jeroen van Koningsbrugge en Kim van Kooten. De recensenten plaatsen kritische noten. André Waardenburg (NRC 15-12-'10) vindt de acteurs sterk, maar de plot geforceerd: '(...) Loft is een onderhoudende thriller die kampt met ongeloofwaardigheden. (...)' Floortje Smit (Volkskrant 16-12-'10) concludeert: 'Maar dat zijn kleine minpuntjes die bovendien wegvallen als het verhaal echt op stoom komt. Loft weet van begin tot einde te boeien - en dat is voor zo'n publieksthriller toch het belangrijkst.' Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld, seks.

DVD non-fictie

Human planet
BBC Earth - Human PlanetDeze natuurserie van BBC Earth stelt niet de dierenwereld centraal, maar de mens. De mens is het enige wezen dat zich in elke habitat op aarde staande houdt. In acht afleveringen worden de diverse omgevingen bezocht en zien we hoe mensen zich door aanpassing een manier van leven hebben verworven in soms extreme omstandigheden, in harmonie met de natuur. Zo komen aan bod: oceanen, woestijnen, Noordpool, jungles, bergen, graslanden, rivieren en de stad. In ruim twee jaar filmen werden meer dan tachtig locaties bezocht; zo worden unieke verhalen vertelt, bijvoorbeeld van de Bajau in de Sulu zee, die zo gehecht zijn aan het leven op zee, dat ze letterlijk landziek worden. Daarnaast is er bij elke aflevering een kijkje achter de schermen waarin de ervaringen van de crew te zien zijn tijdens het filmen van de vaak indrukwekkende beelden. Er werd gebruik gemaakt van HD-camera's en de nieuwste technieken. De Nederlands ondertitelde films worden in het Engels ingesproken door John Hurt en in het Nederlands door Carice van Houten. Uitgezonden door de NTR. Algemeen Dagblad (19-2-'11): 'Dit is geen doorsnee documentaire maar een visueel kunststukje met een verrassende antropologische invalshoek.' Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Zie ook de rubriek Blu-ray. Nr. 8 in de Dutch Charts week 13, 2011.

William & Kate : een koninklijk huwelijk
William & Kate - Een Koninklijk Huwelijk
Heel Groot-Brittannië is in de ban van het aanstaande huwelijk van Prins William en Kate Middleton, dat op 29 april a.s. zal plaatsvinden. Dit is het grootste Koninklijke evenement sinds de trouwdag van Prins Charles en Prinses Diana. Sinds de aankondiging van de verloving en het voorgenomen huwelijk zijn William en Kate wereldwijd voorpaginanieuws. Er werd gespeculeerd over de trouwlocatie, de trouwjurk en wie er uitgenodigd zou worden voor deze feestelijke dag. Deze dvd bevat het complete verslag van een historische dag en interviews met o.a. vele beroemde genodigden.

Prins William & Kate : een koninklijke verloving
Prins William & Catherine - Een Koninklijke Verloving29 april 2011 zullen Prins William en Kate Middleton in het huwelijk treden. Het paar kent elkaar al van hun studie aan de universiteit van St. Andrews in Schotland en heeft sinds 2002 een relatie. Na een korte 'break-up' volgde op 16 november 2010 de bekendmaking van de verloving. Deze dvd laat de levens van het paar de revue passeren. Vanaf hun kindertijd tot het moment van de aankondiging van de verloving. We zien de eerste persconferentie en het eerste officiële interview en ook komen tal van bekendheden in beeld. Aan het einde wordt er nog gespeculeerd over het huwlijk, de bruidsjurk, de bruidstaart, huwelijksreis etc. Voor de vele royaltyliefhebbers.

Bluray

Burlesque / [starring] Cher ... [et al.]
BurlesqueDe muzikale film 'Burlesque' is het regiedebuut uit 2010 van acteur-schrijver-producent Steve Antin en het acteerdebuut van zangeres Christina Aguilera. De belangrijkste bijrol is voor Cher, verder zien we onder meer Stanley Tucci en Kristen Bell. Alice is van een stadje in Iowa verhuisd naar Los Angeles waar ze een baantje vindt als serveerster in de nachtclub 'The Burlesque Lounge'. Ze raakt onder de indruk van de show en van eigenaresse Tess (Cher) en hoopt op een doorbraak als zangeres. De reacties zijn verdeeld. Jann Ruyters (Trouw 16-12-'10) vindt de film 'bloedeloos en weinig 'neo'', Herien Wensink (NRC 21-12-'10) mist 'alle scherpe kantjes van deze undergroundcultuur'. Annemart van Rhee (Algemeen Daglbad 16-12-'10) echter schrijft: '(...) Het verhaal van Burlesque - een kruising tussen Showgirls en Coyote Ugly - kent de diepgang van een badeendje en is ook al veel vaker in allerlei varianten verteld. Maar dat hindert niet, want Cher en de prima debuterende Aguilera, zetten personages neer van wie je gaat houden. (...) het grote pluspunt zijn de dansscènes die ongelooflijk lekker ogen. De pikante kostuums, de choreografie en de bombastische muziek smaken naar meer.' Als extra's onder meer optredens van Aguilera. Kijkwijzer: 12 jaar, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Dvd-video. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 22-4-'11

Schemer
SchemerDe eerste lange speelfilm van regisseur Hanro Smitsman (Gouden Beer voor de korte film 'Raak'; telefilm 'Skin') is geïnspireerd op de moord op de Nijmeegse scholiere Maja Bradaric die gewurgd werd door drie van haar vrienden. Hoofdpersonen zijn zes keurige middelbare scholieren. Een ervan, Jesse, opereert niet prettig in de groep en wordt het buitenbeentje. De spanningen lopen zo hoog op dat de andere vijf besluiten om haar te vermoorden. Door telkens een stapje terug te gaan in de tijd en wisselende perspectieven te gebruiken, wordt dezelfde gebeurtenis steeds vanuit een andere hoek belicht. Veel goede jonge Nederlandse acteurs spelen mee zoals Robert de Hoog, Gaite Jansen en Melody Klaver. Bas Blokker (Volkskrant 14-10-'11): 'Net als in de films voor televisie, toont Smitsman zich daarbij een uitstekend acteurregisseur - zijn volledige cast overtuigt, met subtiel en gelaagd spel.' Dana Linssen (NRC 13-10-'10): '(...) biedt een indrukwekkend maatschappelijk psychogram dat de toeschouwer confronteert met de werking van zijn eigen sympathieën en antipathieën.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 14-10-'10): 'Gaandeweg ontpopt Schemer zich als een zeer beklemmende en mysterieuze film die niet op alles een antwoord geeft. Soms hoeft dat niet.' De film richt zich vooral op jongeren. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden. Zie ook de rubriek Dvd. Release: 4-5-'11.

Games

Lego Star Wars III : the clone wars
LEGO Star Wars 3: The Clone Wars
Waar de eerdere delen* van de game gewijd waren aan de eerste zes Star Wars films, volgen we in LEGO Star Wars III de verhaallijnen van Clone Wars. Een animatieserie op Cartoon Network, over de driejarige oorlog tussen episode II en III. Hierin zien we oude bekenden Anakin Skywalker, Yoda en Obi Wan Kenobi, maar ook maken we kennis met nieuwe namen zoals Ahsoka, Asajj Ventressen en Nahdar Vebb. Het doel van het spel is bij elke game uit de LEGO serie gelijk: schieten en slaan op alles wat los en vast zit om zoveel mogelijk blokjes/studs binnen te halen. Tevens zijn er karakters met specifieke eigenschappen, staan er diverse voertuigen paraat om in te klimmen en is de replaywaarde zeer hoog door alle elementen die te verzamelen zijn. Dit samen met de aantrekkelijke omgeving en de soms hilarische situaties, maakt het dat dit een zeer aangenaam spel is. Voor heel wat uurtjes speelplezier. Jammer alleen dat de legopoppetjes erg klein zijn tijdens het spelen en dat het spel Engelstalig is. Voor de jonge fans zeker een aanrader. PEGI: 7 jaar, geweld. *enkele delen aangeboden op aparte gamelijsten.

Dr. Kawashima's body and brain exercises
Dr Kawashima's Body Brain Exercises - KinectNa de succesvolle game voor de Nintendo is deze game van Dr. Kawashima voor de Xbox 360 Kinect. Het uitgangspunt is om dagelijks je hersenen te trainen. Je geeft antwoord met je armen en benen, bijvoorbeeld je armen als de wijzers van de klok om aan te geven hoe laat het is. Na het spelen van de dagelijkse test wordt je hersenleeftijd bepaald en de uitdaging is om deze leeftijd omlaag te krijgen. Na de test zijn er games geselecteerd voor de onderdelen waar volgens Dr. Kawashima nog wel enige oefening voor vereist is. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere games met de thema's: fysiek, rekenen, reflexen, logica en geheugen. Na elke game volgt er een beoordeling. Als het resultaat voldoende is, kun je door naar het volgende level. Verder zijn er groepsgames tot maximaal 4 spelers. De handleiding en het spel zijn in het Engels, dit is jammer omdat enige uitleg van de games noodzakelijk is en niet iedereen Engels beheerst. De games zijn afwisselend en geven uitdaging voor spelers die hun hersenen willen trainen. Te spelen vanaf ca. 8 jaar onder begeleiding. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.






































































donderdag 21 april 2011

Highlights week 16

Volwassen Fictie

FictieSuzanne Bugler. Anders dan ik
Anders dan ikLaura Cresswell woont samen met haar man, die advocaat is, en haar twee kinderen in Ashton, waar ze tot the upper class behoort. Ze leidt een perfect leven totdat de moeder van haar oud-klasgenootje Heddy Partridge belt en haar hulp inroept. Laura raakt tegen haar wil en uit schuldgevoel, omdat zij haar vroeger gepest heeft, steeds meer betrokken bij het leven van Heddy, die op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis verblijft. Een leven dat haaks staat op het luxe bestaan van Laura, waarbij alles draait om status en gezien worden met de juiste mensen. Gaandeweg gaat die wereld Laura steeds meer tegenstaan en maakt ze andere keuzes. Maar of haar vrienden en man daar blij mee zijn, is de vraag. Dit eerlijke en confronterende verhaal laat zien wat mensen elkaar aan kunnen doen en met welke gevolgen. Het is door de ironisch-humoristische stijl waarin het is geschreven een genot om te lezen. Een boeiende roman van deze Engelse schrijfster, die eerder een aantal boeken voor jongeren schreef.

Miquel Bulnes. Het bloed in onze aderen
Het bloed in onze aderenOmvangrijke, meerlagige roman in vijf afdelingen, die speelt in Spanje en Marokko. We volgen kolonel Santamaría tijdens een beslissende slag tijdens de Rif oorlog (1921-1926), waar Spaanse troepen in de pan gehakt worden. Hij raakt gewond, maar weet te ontsnappen. Na zijn terugkeer moet hij als officier van de veiligheidsdienst in Madrid een moord oplossen. Het blijkt te gaan om een dagboek. Gaandeweg blijkt wie erbij betrokken zijn en welk afschuwelijk geheim dit dagboek bevat. Dit alles tegen de achtergrond van een ontvlambaar politiek klimaat aan de vooravond van de burgeroorlog. Miquel Bulnes (1976) is half Spaans en half Nederlands. Opgeleid als arts publiceerde hij eerder de romans met een medische setting Zorg, Lab en Attaque! Verrassend rijp en goed gedocumenteerd boek, met elementen van historische roman, memoires en detective, waar je in door wilt gaan. Bulnes heeft een eigen geluid en een literaire kwaliteit die niet onder doet voor een schrijver als Ruiz Zafón (auteur van o.a. De schaduw van de wind). Vraagt om een breed lezerspubliek en een spoedige vertaling in het Spaans. Kleine druk.

Kjell Ola Dahl. De vrouw in plastic
De vrouw in plasticZevende vertaalde deel in een serie rond Gunnarstranda en zijn jongere collega Frank Frølich, politiemannen te Oslo. Tijdens een hittegolf wordt de in plastic gewikkelde Veronika Undset vermoord aangetroffen in een container aan Kalbakken in Oslo. Frølich kende Undset, hij heeft haar de afgelopen tijd enkele malen ontmoet: bij aanhouding voor bezit van cocaïne, tijdens een feest van een jeugdvriend, die met haar verloofd bleek te zijn en op het kantoor van haar schoonmaakbedrijf, diverse klanten waren slachtoffer geworden van inbraak. Verdachte van de moord is Undsets buurman Sivert Almeli, die haar stalkte. Maar dan vindt Gunnarstranda Almeli met doorgesneden keel in de kelder van de flat waar hij woonde. Scandinavische politieroman, met aardige karakter- en sfeertekening en een overtuigend politieduo. De serie is doorgaans goed voor vier of drie sterren op Crimezone.nl en in VN's Detective & Thrillergids. De Noorse auteur (1958) debuteerde in 1993 met 'Gevangen in het web'*, het eerste deel over Gunnarstranda en Frølich. Voor het tweede deel, 'Een kleine gouden ring'**, ontving hij de Rivertonprisen, de Noorse Gouden Strop. Naast misdaadromans schrijft hij ook andere genres, waaronder kinderboeken en reisboeken. Vrij kleine druk. www.kjelloladahl.no. *2008-23-0-018. **2003-05-0-022.

Elizabeth Day. Steen, papier, schaar
Steen, papier, schaar (digitaal boek)Na een fietsongeval ligt Charles in coma in het ziekenhuis. Noodgedwongen zien zijn vrouw Anne en hun 30-jarige dochter Charlotte elkaar meer dan anders. De relatie tussen moeder en dochter is stekelig en al gauw duikt de suggestie op dat een belangrijke gebeurtenis in het verleden dit gezin heeft getroubleerd. Anne evolueerde van een knappe, veelbelovende jonge vrouw naar een grijze, volgzame echtgenote, overschaduwd door de dominante, ontrouwe Charles. Charlotte vecht tegen een depressie en kan niet accepteren dat haar moeder het zo lastig heeft met haar relatie met een gehuwde man. Stukje bij beetje duikt op wat er is gebeurd toen Charlotte twaalf was, in welk donker geheim Annes schuldgevoelens en Charlottes zwaarmoedigheid hun oorsprong vinden. Deze flashbacks, waarin de auteur ijzige kilte en extreme walging in kaart brengt, zijn vaak huiveringwekkend. Een boeiende, vaak aangrijpende, gevoelige, moedige en beslist veelbelovende debuutroman over de gevolgen van zware emotionele beschadiging, geschreven in een toegankelijke, vlotte stijl, die een ruim publiek kan boeien. Kleine druk.


Suzanna Jansen. De hemel is goud
De hemel is goudNa haar debuut 'Het pauperparadijs' schrijft Suzanna Jansen (1964) opnieuw over de drang naar verbetering. In de beruchte automobielrace van Parijs naar Madrid in 1903 staat het verlangen naar snelheid centraal. Tegelijk staat ook de ontwikkeling van de techniek op het spel. Zoals bij elke wedstrijd worden er concessies gedaan om te kunnen winnen. Evenwijdig hieraan klinkt het relaas van een politieke wedloop. Een premier leeft voor de ritjes in zijn dienstauto. Nu de verkiezingen naderen, wil hij zijn privileges behouden. Verblind door eerzucht wijzigt hij ondanks kritische geluiden niet van koers. De evenwijdige verhalen zijn verrassend eenduidig in hun thematiek van winnaars en afvallers, controle en oneindigheid, overtuiging en twijfel. Het vellen van een oordeel over de offers die gebracht worden, is aan de lezer. Hierdoor is het boek niet alleen informatief, maar ook uitdagend. Deze historische vertelling is uitgegeven ter ere van het 25-jarig jubileum van uitgeverij Balans. De uitvoering is in klein formaat hardcover. Geschikt voor een breed publiek.

Erin Kelly. De gifboom
De gifboomDe keurige 21-jarige Londense Karen is bezig haar studie moderne talen af te ronden, als ze Biba en haar raadselachtige broer Rex ontmoet, die een onconventioneel leven leiden vol drank en drugs in een bouwvallige Londense villa. Karin voelt zich aangetrokken tot hun losbandige leven, dat zij nooit gekend heeft, en trekt die zomer van 1997 bij hen in. Het einde van de zomer eindigt echter zeer dramatisch met twee brute moorden. Het verhaal wordt verteld door Karen, de ik-persoon, en speelt zich afwisselend af in het heden, waarin Rex na een lange gevangenisstraf weer bij haar en haar 9-jarige dochtertje Alice gaat wonen, en in die rampzalige zomer van 1997. Langzaam wordt duidelijk wie er vermoord zijn, wie de dader is, en waarom Rex veroordeeld werd. De Engelse schrijfster schreef met dit meeslepende onheilspellende debuut een prachtige overtuigende psychologische thriller, waarin ze de broeierige sfeer prima verwoordt, de spanning hoog houdt, en eindigt met een zeer verrassend plot. Een pageturner. Kleine druk.


Michael Palmer. De second opinion
De second opinionPetros Sperelakis is directeur van een grote, rijke, heel succesvolle kliniek, Beaumont. Na een zwaar ongeluk ligt hij in zijn eigen ziekenhuis in coma. Zijn vier kinderen - Dimitri (IQ 180), de tweeling Niko en Selena (beiden chirurg), en dochter Thea (een heel bekwame arts) - zijn het niet eens over hoe het verder moet met hem. Petros lijdt aan het locked-in-syndroom; toch slaagt Thea erin contact met hem te krijgen. Dat maakt haar leven en de wereld waarin ze enigszins moeizaam functioneert (zij heeft het aspergersyndroom), tot een chaotische nachtmerrie - en dan is er nog dat verwarrende romantische tintje. De verschillende verhaallijnen in de goed opgebouwde plot zijn verstrengeld. De medische details ondersteunen en versterken de inhoud. De alziende verteller van deze spannende pageturner, die corruptie in de medische wereld aanklaagt, biedt een realistische inkijk in - en misschien kennismaking met - de innerlijke wereld van iemand met aspergersyndroom. Alweer een succesboek van de in 35 talen vertaalde auteur. Zie ook: http://www.michaelpalmerbooks.com / (Engelstalig). Kleine druk.


Jeugd fictie


Jong, Claudia . Wolfje
WolfjeWolfje woont samen met haar moeder. Haar vader is verongelukt toen ze klein was. Vriendinnen heeft ze niet. Dan ontmoet ze de excentrieke zwerver Rooie, die goed verhalen kan vertellen en op elke (levens)vraag wel een antwoord heeft. Ze raken bevriend. Wolfje geeft haar geld voor een nieuwe jas uit aan wijn en eten voor Rooie. Als moeder vraagt naar de jas, bedenken Wolfje en Rooie een plan om het geld terug te verdienen. Aardig debuut, waarin op lichtvoetige wijze zaken als vriendschap, rouwverwerking en alledaagse beslommeringen met humor, fantasie en af en toe een serieuze ondertoon de revue passeren. Kinderen kunnen zich identificeren of meeleven met de eigenzinnige en ondernemende Wolfje. Soms komen gebeurtenissen wat onwerkelijk over. Geschreven in makkelijke taal met korte, heldere beschrijvingen en veel dialoog. Gedrukt in een prettig lettertype. De expressieve zwart-witillustraties passen prima bij de verhaalsfeer. Stevig, gekleurd omslag. Een met vaart geschreven verhaal dat van begin tot einde blijft boeien. Geschikt voor een brede lezersgroep vanaf ca. 9 jaar.

Peyo. De smurfen: lach je een smurf Lach je een smurf - Peyo
Tientallen moppen staan er in dit vierkante moppenboekje. Zoals gebruikelijk met dit soort bundels zijn de grappen de ene keer geslaagder dan de andere. In de moppen spelen de Smurfen van de bekende tekenfilmserie en stripalbums meestal een rol. Het niveau ligt ongeveer zo: 'Wat is die Smurf van beroep?', 'Hij is binnenhuisarchitect.' 'En buitenshuis?'. Per bladzijde zijn over het algemeen twee moppen opgenomen. De opmaak van het boek is
speels en erg kleurrijk. Ook de vele kleine illustraties sluiten aan bij de Smurfenuitgaven. Bij kinderen zullen de Smurfenfiguurtjes veel herkenning opleveren. De moppen zijn (kind)vriendelijk. Inhoudelijk niet beter dan de andere moppenboeken voor de jeugd. Het felgekleurde omslag van het
kleine boekje ziet er aantrekkelijk uit. Vanaf ca. 9 jaar.Klein formaat.

Portman, Rosemarie. Concentratiespelletjes van 3 minuten
Concentratiespelletjes van 3 minutenHoe leer je kinderen die gauw zijn afgeleid om zich (kort) te concentreren? Daarvoor staan er in dit boek 120 voorbeelden. In het grootste gedeelte van het boek worden spelletjes uitgelegd die in groepsverband gespeeld kunnen worden. Ze staan gerangschikt naar acht thema's (onder andere luisteren, voelen, stilte, kijken, ruiken, bewegen). Als aanvulling op de groepsspelletjes zijn er 24 individuele spelletjes opgenomen zoals werken met getallen, ordenen en zoekplaatjes. Voor alle voorbeelden geldt dat ze eenvoudig zijn, geen voorbereiding vragen en dat er alleen soms pen en papier nodig zijn. Bij alles staat het spelplezier voorop. De inleiding vooraf en de uitleg bij de voorbeelden zijn duidelijk, het lettertype is prettig leesbaar en zwart-witillustraties verlevendigen de tekst. Een leuke uitgave voor de basisschool, de BSO, jeugdclubs, maar ook voor thuis. Van de auteur (een Duitse schoolpsycholoog) verscheen eerder onder andere '100 ontspannings- en concentratiespelen' (2000), gericht op kinderen van zes tot zestien jaar. Vanaf ca. 4 t/m 10 jaar.


Daisy Fictie

De verborgen brieven. Reina Crispijn


De verborgen brievenIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent H.W.L. Keus-Asveld. 'Tessa van Anrooy belooft haar stervende oma om twee mensen uit dier leven op te sporen. Maar wie zijn die twee mensen en waar wonen ze? Als het testament geopend wordt, ontvangt Tessa o.a. een doos met brieven. Die brieven zijn door haar oma geschreven aan een overleden meisje en vormen een soort dagboek. Door lezen, combineren en puzzelen moet Tessa achter de oplossing zien te komen. Een familieroman waarvan het verhaal zich gedeeltelijk afspeelt voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het geheel is goed opgebouwd en dwingt door de boeiende verhaallijn de lezer bijna om te blijven lezen. (...) Een mooi geschreven romantische familiegeschiedenis over drie generaties. De auteur die samen met haar zus Margreet ook boeken schrijft, debuteerde in 2008 met haar soloboek 'Bonbons voor een gebroken hart'**.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


DVD speelfilms
Everwood
Everwood - Seizoen 1De Amerikaanse dramaserie 'Everwood' gaat over de belevenissen van Andrew Brown en zijn twee kinderen. Brown is een beroemde neurochirurg in New York die erg van zijn vrouw en kinderen houdt, maar weinig tijd voor hen heeft. Wanneer zijn vrouw verongelukt, verhuist hij naar het stadje Everwood in de bergen van Colorado. Zijn twee kinderen, Ephram van 15 en Delia van 9 moeten mee, vooral Ephram heeft moeite zich aan de situatie aan te passen. De serie is geschreven door Greg Berlanti (Life as we know it), in de hoofdrol Treat Williams (Hair; 127 hours). Volkskrant (28-12-'02): '(...) Verstandig dus van Net 5, tegenwoordig toch een beetje de smaakmaker en trendwatcher van de Nederlandse televisie, om na de Gilmore Girls ook Everwood aan te kopen. Als het maar niet de bedoeling is dat de serie vooral mannen zal trekken. Daar is hij te gevoelig, te emotioneel en soms zelfs te sentimenteel voor. En ondanks de vaak stevige humor is Everwood ook behoorlijk Amerikaans. Wat in dit geval betekent dat de boodschap, mannen, breng meer tijd door met je familie, zoals schrijver en bedenker Greg Belanti het verwoordt, soms wel erg duidelijk is. (...)' Er werden vier seizoenen gemaakt. De dvd-set bevat de 23 afleveringen van seizoen 1, 2 en 3 (2002-2003), met extra's.


Castle
Castle - Seizoen 12011-16-400 Hoofdpersoon in deze Amerikaanse politieserie is Richard Edgar 'Rick' Castle, schrijver van populaire misdaadboeken die in contact komt met het werk van de politie van New York wanneer iemand een aantal moorden uit zijn boeken nabootst. Via zijn relaties krijgt hij het gedaan dat hij de politie mag assisteren bij andere zaken en zo hoopt hij inspiratie op te doen voor een nieuwe reeks boeken. Rechercheur Kate Beckett, in alles zijn tegenpool, kan zijn bemoeienis niet altijd waarderen. Ook de gezinsperikelen van Castle met tienerdochter en inwonende moeder komen aan de orde. In de hoofdrollen Nathan Fillion (Serenity; Slither) en Stana Katic (The librarian III). Jan Vollaard (NRC 5-3-'10): '(...) Net als The mentalist en Lie to me ligt het accent bij Castle op de psychologie van het misdaadonderzoek. In alle drie de gevallen levert dat sterke televisie op. (...) Veel van de charme van Castle komt van de goedmoedige spanning tussen de joyeuze Castle (Nathan Fillion) en de serieuze vrouwelijke rechercheur Kate (Stana Katic). De wisselwerking tussen de twee acteurs is bovendien uitstekend. Alles om hen heen volgt de formule van de misdaadserie, maar de liefde en zorg voor de teksten doet Castle aangenaam meer zijn.' De 3-dvd-set bevat 10 afleveringen (2009) en extra's. Seizoen 1 & 2


The stonecutter
Stonecutter, TheZweedse detective uit 2010 geregisseerd door Emiliano Goessens, met Elisabet Carlsson en Niklas Hjulström. Hoewel officieel geen serie zijn de acteurs, regisseur, schrijver hetzelfde als in The Jinx*.Gebaseerd op het boek 'Steenhouwer'** van Camilla Läckberg waarover recensent M.J. Verstappen-Naus zei: 'De lezer intussen raakt bekend met een oude moordgeschiedenis, maar heel lang blijft onduidelijk wat die met de dood van het meisje te maken heeft. Roddels en burenruzies bemoeilijken het onderzoek. Vanaf het begin pakt deze thriller de lezer. Het blijft spannend tot het einde doordat er behalve de moordzaak ook andere zaken spelen.' De tv-serie volgt in grote lijnen het verhaal van het boek. Politieinspecteur Patrick Hedström onderzoekt de moord op een jong meisje in het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka. Gebeurtenissen uit het verleden blijken ermee te maken hebben. Naast deze hoofdlijn lopen er nog diverse nevenplotjes die zich langzaam maar zeker ontrafelen. De serie oogt schitterend door het mooie Zweedse landschap; de acteurs zijn uitstekend; het verhaal is onderhoudend, weinig actie en/of bloed en verrassend. Deze dvd bevat episode 1 en 2, geen extra's.
DVD non-fictie


Genius : wetenschappers die de wereld veranderen : van Isaac Newton tot James Watt
Britse serie voor Channel 4 waarin zes bekende hedendaagse geleerden zoals Stephen Hawking en David Attenborough de kijker meenemen op een reis door de tijd. In vijf afleveringen komen klassieke tot hedendaagse Britse geleerden aan bod die allen een stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van de inzichten in de wetenschap. Van Robert Boyle tot Michael Farraday en van Robert Hooke tot James Clerk Maxwell. Ze hebben allemaal een ding gemeen, hun uitdrukkelijke wil om het leven te begrijpen. Wat is het verhaal achter electriciteit, welke experimenten hebben ertoe geleid dat er een samenhang is ontdekt in het heelal tussen verschillende hemellichamen en wie ontdekte peniciline? Deze en vele andere vragen en antwoorden komen aan bod in deze fascinerende serie. Hierin kom je tot de ontdekking dat onze huidige wereld er niet was geweest als de wetenschap zich niet had ontwikkeld dankzij geniën van de 17e eeuw tot nu.


Bluray


Legends of the fall
Legends Of The FallAmerikaans oorlogsdrama uit 1994 van regisseur Edward Zwick. Met Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn e.v.a. Gebaseerd op de novelle van Jim Harrison. Ex-kolonel William Ludlow leeft met zijn drie zonen op een ranch in Montana in 1913. De jongste van de zonen heeft een beeldschone verloofde die voor veel strijd zorgt tussen de twee andere broers als de eerste sneuvelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De film was mede door Pitt een groot bioscoopsucces, maar werd door de pers niet erg gewaardeerd: te glad en te sentimenteel. Peter Travers (Rolling Stone) zei: 'What makes Legends such an entertaining male weepie is the star shine. Though the admirable Quinn has the toughest role, Pitt carries the picture.' Cinema.nl geeft 3 (van 5) sterren: 'James Horner voorzag deze traditioneel vertelde film van een sentimentele score. Cameraman John Toll kreeg een Oscar'


Games


Yoostar 2 : in the movies
Yoostar 2 (Playstation Move Compatible)Eindelijk een game voor de echte filmfreak. Het uitgangspunt van deze Engelstalige game is simpel: jij neemt een rol over binnen een Hollywoodfilm en dient deze zo goed mogelijk na te spelen. Met behulp van de Kinect camera worden jouw bewegingen geregistreerd en geprojecteerd in de scène. Speel bijvoorbeeld The Terminator (I'll be back), Frankenstein (It's alive!) of The Godfather (I'll make you an offer you can't refuse). Het spel bevat vijftig filmscènes en er zijn honderden andere downloadbare scènes. Het aanbod bestaat uit klassiekers zoals Gone with the Wind, Casablanca en King Kong, maar ook recente films/series zoals The Hangover, 300 en Mad Men. Het is zelfs mogelijk jouw filmpjes te uploaden op Facebook of Twitter. Gamez.nl is niet zo te spreken over de game: 'Het idee achter Yoostar 2: In the Movies mag dan verfrissend zijn, de uitwerking zorgt ervoor dat het spel bijna onspeelbaar wordt. De camera registreert bewegingen en stemmen slecht (...). Na het spelen van een viertal filmscènes is het plezier er dan ook wel af.' XGN.nl vindt het geen topgame, maar zeker wel vermakelijk: 'Het spel kent veel minpunten, maar één ding geldt zeker bij games als deze: het plezier staat voorop. Yoostar 2: In the Movies is namelijk wel een erg vermakelijke game voor een gezellige avond.' V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik, geweld. Enkel met de Kinect te spelen. XBOX 360 & PS3 move


Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel tonen

Volgers