vrijdag 26 augustus 2011

Highlights, wat zijn dat?

Wekelijks selecteert het collectieteam een aantal highlights. Dit zijn titels die de moeite waard zijn omdat ze bijvoorbeeld: erg in de belangstelling staan, een goede recensie hebben of om de te verwachten vraag van het publiek. Het kunnen ook titels zijn die zonder meer de moeite waard zijn om te vermelden. Hiermee willen we vooral de front-office medewerkers en alle andere personeelsleden in de provincie op de hoogte brengen van de in die week aangeschafte titels.


Er is een onderverdeling in 6 categorieën: volwassen fictie, volwassen non-fictie, jeugd fictie, jeugd non-fictie, audiovisuele media (AVM) en de samenwerkingscollectie. De highlights bestaan uit de algemene tekst van de NBD en een afbeelding. Het is niet zo dat deze titels ook voor alle bibliotheken besteld zijn.

Wekelijks verschijnen de nieuwe titels op het weblog van het collectieteam. (http://www.collectieteam.blogspot.com/)


Voorbeeld van een highlight:


Jagt, Jort van der. Kwijt weg foetsie
Hannah wil haar laatste pepermuntje opeten, maar opa weet niet waar het is gebleven. In een boot (de stoel van opa) zoeken ze op zee (de huiskamer) naar de Foetsie-eilanden. Hier gaan alle verdwenen spullen heen, volgens opa. Onderweg komen ze o.a. een theepot, theelepeltjes, peper-en-zoutstelletje en een goudvis tegen, maar niemand heeft het pepermuntje gezien. Zelfs het vaasje, dat een heel ver kan kijken, ziet het niet. Het pepermuntje is weg en op originele wijze wordt Hannah getroost. Een mooi prentenboek, met prenten die één of bijna twee pagina's beslaan. De vrij lange tekst is afwisselend
naast of onder de prent geplaatst, meestal op een witte ondergrond, soms met witte letters op eengekleurd blad. Het boek begint en eindigt met kleurrijke prenten, waarin op duidelijke wijze, met strakke lijnvoering, de huiskamer met opa en Hannah te zien is. Tijdens de reis veranderen ze in
fantasierijke, wat dromerige beelden met diverse structuren. Zowel de zee als delen van de huiskamer,voorwerpen en de emoties van opa en Hannah zijn goed te herkennen. Een mooi uitgevoerd, liefdevol verhaal over vriendschap, verlies en troost. Vanaf ca. 4 jaar.


d.bunnik@biscutrecht.nl en t.hoekstra@biscutrecht.nl

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers