maandag 19 maart 2012

Highlights 10 2012

Volwassenen fictie




James Lee Burke. Regengoden
RegengodenSheriff Hackberry Holland, werkzaam in Texas, krijgt een anoniem telefoontje dat hem naar het massagraf van negen jonge Aziatische vrouwen leidt. De enige getuige van deze misdaad Pete Flores is met zijn vriendin Vicki Gaddis op de vlucht geslagen. Holland en zijn hulpsheriff Pam Tibbs gaan op onderzoek. Het blijkt om illegale prostituees te gaan. Achter de moorden zit een uitgebreid netwerk van mensensmokkelaars en drugsdealers. Een van de moordenaars, Prediker, weet steeds aan te ontkomen. Het verhaal bestaat uit een reeks episodes, die steeds vanuit een ander gezichtspunt beschreven worden. Daardoor blijft de lezer in spanning over de afloop. Ook komen de karakters hierdoor tot leven, de lezer kan zich in elk van de hoofdpersonen inleven. De auteur (1936) wordt algemeen beschouwd als een van de beste hedendaagse Amerikaanse misdaadauteurs. Hij ontving diverse prijzen, waaronder twee maal de Edgar Award. Zeer kleine druk.


Roger Jon Ellory. De helden van New York
De Helden Van New YorkTerwijl alle politiemensen zijn vermoorde vader als held zien, weet rechercheur Frank Parrish dat zijn vader in de jaren '60 en '70 van de 20e eeuw corrupt was. Hij worstelt in het heden (2008) enorm om dit een plek te geven terwijl hij op zoek is naar de seriemoordenaar die het op pubermeisjes heeft voorzien en dagelijks als straf de politietherapeut moet bezoeken vanwege zijn rol bij de dood van zijn politiepartner. Prachtige psychologische thriller die mede dankzij het sterk uitgewerkte karakter van de hoofdpersoon boeit van begin tot eind. Niet alleen is het verhaal spannend, ook de lastige zoektocht naar de waarheid in het leven van Parrish zelf, verteld in steeds terugkerende hoofdstukken met gesprekken met zijn therapeut, is meer dan onderhoudend. Het taalgebruik is actueel, het verhaal rauw maar ook goed uitgewerkt en prima te volgen ondanks het feit dat de waarschijnlijke dader al halverwege bekend lijkt. Een bijzonder boek dat je slecht weg kunt leggen. Kleine druk, ruime interlinie en ruime marges.


Joke J. Hermsen. Blindgangers: roman
BlindgangersSchrijfster en filosofe Joke Hermsen (1961) publiceerde romans en essays waaronder het succesvolle 'Stil de tijd' (2009). In 'Blindgangers' beschrijft ze een intellectueel-artistieke vriendengroep uit de generatie van de jaren zestig die bijeenkomt
voor een weekendje Drenthe. Via uitgebreide portretten bereidt Hermsen de confrontraties voor die gaan volgen en waarin thema's als liefde, vriendschap, relaties, succes, carrière, illusies en modern leven aan de orde komen. Dit boek is een hoge gooi naar de combinatie van een ideeënroman, een psychologische roman, een analyse van de tijdgeest en een filosofisch vertoog. Die slaagt voor een groot deel. Het boek is spannend, de verrassing ontknopend en een grote bron van herkenning. Jammer is dat Hermsen soms niet de juiste toon vindt voor de taal van haar personages, dat de ideeën iets te vaak ook worden uitgelegd en dat de auteurshand in alle personages zichtbaar blijft. Dit neemt niet weg dat humor, satire en bittere ernst het boek tot een boeiend en veelkleurig geheel maken.


Ellen den Hollander. De primeur
De PrimeurAls een collega is vermoord, onderzoekt journaliste Evelien zowel de moord als de zaken waarmee Timo zich bij leven bezighield. Timo werkte pas bij de krant en niemand weet eigenlijk veel van hem. Evelien en een collega ontdekken dat Timo bezig was met het onderzoek naar een economisch schandaal. Een tweede verhaallijn is dat van een Roemeense homoseksueel die pinautomaten skimt. De oplossing is misschien wat gezocht, maar wel bijzonder overtuigend. Een spannend en realistisch verhaal. De auteur heeft zelf als journaliste gewerkt en weet waar ze het over heeft als ze het werk op een redactie beschrijft. Eerder verscheen van haar 'Door het vuur'*.

 
Gerard Koolschijn. geen sterveling weet.
Geen Sterveling WeetVan classicus Gerard Koolschijn (Martinus Nijhoff-prijs 1991) verscheen een volumineuze autobiografische roman. De ouders van Koolschijn staan onder de verpletterende invloed van dominee Raave (gemodelleerd naar ds. J.P. Paauwe; vergelijk 'Knielen op een bed violen' van Siebelink). Diens beklemmende godsdienstige opvattingen hebben ernstige weerslag op de opvoeding van de kinderen. Het huwelijk van de ouders wordt vlijmscherp beschreven. Zoon Gerard raakt zelf verzeild in een slecht huwelijk, krijgt kinderen, reist naar Griekenland (mooi zijn de rustige of alluderende 'onderweg' intermezzi), probeert zichzelf te hervinden in de sport (fietsen en schaatsen) en in een maatschappelijk bestaan. Het boek eindigt met de dood van de ouders. Binnen de in Nederland zo manifeste calvinistische afrekeningtraditie (Wolkers, 't Hart, Brokken, Siebelink, Treur) is dit een interessant nieuw boek .Een mooie, intrigerende roman, rustig en geleidelijk verteld en gestileerd, met soms een zekere mate van zelfgenoegzaamheid in de tekening van de hoofdpersoon,
maar met een niets ontziende eerlijkheid.


Dave Nasser. De grote, vriendelijke George.
De Grote, Vriendelijke GeorgeHij is groot van formaat, maar goedmoedig en aandoenlijk. Duitse dog George huppelt als kleine onstuimige pup het leven van Dave en Christie in, maar groeit - met zijn 245 pond - uit tot de grootste hond ter wereld, en haalt daarmee het Guinness World Record. Dave beschrijft zijn dagelijkse belevenissen met George, en de mediahype die rond hem ontstaat. Want een hond met 75.000 fans op Facebook, 2.500 volgers op Twitter, en een YouTubevideo die meer dan een miljoen keer bekeken is, kan niet meer om het mediacircus heen. En zo maakt hij zijn internationale televisiedebuut bij Oprah Winfrey. George geniet van alle aandacht, maar blijft bovenal de huisvriend van Dave, Christie en Annabel. Net als elke andere hond speelt, eet en slaapt hij het allerliefste en haalt hij een knuffel op zijn tijd. Een amusant, hartverwarmend en makkelijk leesbaar boek voor hondenliefhebbers, al zijn de Amerikaanse mediataferelen wat 'over the top'. Meer George: www.giantgeorge.com. Met middenkatern met kleurenfoto's. Waargebeurd verhaal.


Martin Cruz Smith. De gouden mijl
De Gouden MijlZesde deel in de reeks met de Russische misdaadonderzoeker en rechercheur Arkadi Renko in de hoofdrol. Het eerste deel 'Gorki Park' (1980) werd een groot succes. Renko is een eigenzinnig persoon, die graag aantrapt tegen de vroegere machthebbers en tegen de verworvenheden van het nieuwe Rusland. Hij komt altijd in conflict met zijn meerderen, ook in dit boek. De Gouden Mijl (titel) in Moskou is het gebied tussen het Kremlin en de kathedraal van Christus de Verlosser; de oorspronkelijke titel, Three stations, verwijst naar een tamelijk gevaarlijke Moskouse buurt tussen drie spoorwegstations. Het verhaal over een gestolen baby, een seriemoordenaar en nog veel meer, ontspint zich rondom straatschoffies, prostitutie, corruptie, superrijken en machtswellust bij de politie. Daarbij springt de auteur (Verenigde Staten, 1942) heen en weer van de ene verhaallijn naar de andere. Dat maakt het boek, dat dus wel de nodige vaart heeft, soms niet zo makkelijk te volgen; goed bij de les blijven derhalve. Maar al met al goed geschreven en spannend. Kleine druk en ruime marges.


Anne Wiazemsky. Kind van een oorlog: roman
Kind Van Een Oorlog (digitaal boek)De schrijfster (1947), tevens actrice en regisseur, laat zich ook in deze roman inspireren door haar familiegeschiedenis. Dit keer is het liefdesverhaal van haar ouders het uitgangspunt. Een jonge Française is Rode-Kruismedewerkster, eerst in bezet
Frankrijk, vervolgens in 1945 in Berlijn, waar zij een landgenoot van Russische komaf ontmoet, in bijna alles haar tegenpool. Een turbulente romance volgt in een woelige tijd in een uitzonderlijke omgeving. De nadruk ligt op de belevingswereld van de jonge vrouw met haar gecompliceerde, tegenstrijdige gevoelens waar het de liefde en de familie betreft. Goed geschreven, romantisch verhaal, aantrekkelijk voor een breed, met name vrouwelijk, publiek.


Volwassenen non-fictie

Guus Luijters. In memoriam
In MemoriamEen mooie editie met een verschrikkelijke inhoud. In dit gedenkboek worden bijna 18.000 joodse en zigeunerkinderen vermeld, die vanuit Nederland werden gedeporteerd en vermoord in de kampen Auschwitz en Sobibor. Van circa 3000 kinderen is er bovendien een zwart-witfoto afgedrukt, zij het vaak wat onscherp. In Frankrijk was al in 1995 zo'n boek van Serge Klarsfeld over de Frans-joodse kinderen uitgebracht. De namen zijn per transport en daarna in alfabetische volgorde vermeld, samen met hun voormalige woonadres, hun geboorteplaats en -datum en overlijdensplaats en -datum. De lijsten worden ingeleid met citaten uit herinneringen van overlevenden en uit geschiedenisboeken over de vervolgingen. In dit boek zijn allen tot met achttien jaar als kinderen beschouwd, terwijl de Duitsers zestien jaar als leeftijdsgrens hanteerden. Gemiddeld bestond een vijfde tot zesde deel van de gedeporteerden uit kinderen en vooral de kleinen hadden geen schijn van kans. Ze werden meteen vergast, samen met hun moeder als die erbij was. Een register vermeldt alle kinderen nogmaals en dan blijkt welke - vaak bloemrijke - familienamen voor een groot deel zijn verdwenen uit de Nederlandse samenleving, zoals Boekbinder, Brilleslijper en Porcelijn. Het boek kreeg veel aandacht in de media


Sijtje Kooi. Autisme: "de wereld moet het weten"
Autismeproblemen worden nog steeds onderschat en geven veel eenzaam verdriet. In dit boek vertellen vrouwen het verhaal over hun leven met een autistische partner of (schoon)vader met als overeenkomst dat zij zich voortdurend moeten aanpassen. Vanuit hun grote betrokkenheid zetten zij zich volledig voor de ander in waarbij er doorgaans geen erkenning is voor hun toewijding. Hun zorg wordt veelal beantwoord met irritatie en soms komt er pas na jarenlang tobben vanuit de gezondheidszorg de diagnose autisme. Uit de verhalen komt de ongelijkwaardigheid van de relatie naar voren en ook het grote verdriet om het gebrek aan inlevingsvermogen en wederkerigheid. Veel van de vrouwen hebben vanuit de kerk wel een vangnet, maar ze missen ook meeleven en begrip van de buitenwereld. De verhalen worden afgewisseld met informatie over autisme en het uitgebreide spectrum aan autismestoornissen. Door de herkenbaarheid is dit een ondersteunend boek voor iedereen die samenleeft met iemand die autistisch is. Ook geschikt voor ouders die autisme vermoeden bij hun kind.


Ingmar Heytze. Ademhalen onder de maan
Ademhalen Onder De MaanDe tiende bundel van Ingmar Heytze (1970); de vorige twee hadden zijn geboortestad Utrecht tot onderwerp, in de periode 2009-2011 was hij daar stadsdichter. Heytzes poëzie heeft grappige, surrealistische kantjes: 'Ergens in de wereld laat een kunstenaar een huizenhoge / rubbereend te water' of: 'Als niets meer helpt moet je naar bed / met de zusjes Groen' - om een paar van zijn beginregels te citeren. Maar evenzeer weet hij te ontroeren, zoals in 'Offerandes' of in het mooie slotgedicht 'Schaduwen': 'Wie kijkt er later om naar de papieren / die we nauwgezet bewaren om bestaan, bezit en plaatsen // op de eerste rij mee te bewijzen.' De titel is ontleend aan 'Roos', dat opent met de regel 'Ik geef je een wereld om in te wonen.' Verderop: 'En om dat alles ligt de zee, [...] een mooi, groot / ademhalen onder de maan.' Een geslaagde, veelzijdige, 39 gedichten tellende bundel: hedendaagse poëzie op z'n best.

Samenwerkingscollectie


Gabriël v.d. Brink. De lage landen en het hogere
De Lage Landen En Het HogereDe gemiddelde Nederlander aan het begin van de 21ste eeuw is lang zo cynisch niet als vaak wordt verondersteld. Een diversiteit aan (eigentijdse) geestelijke waarden en morele beginselen speelt een cruciale rol in leven en werk. Dat blijkt uit het grote onderzoek dat onder supervisie stond van de bekende hoogleraar Maatschappelijke Bestuurskunde (Tilburg) en lector aan de politieacademie. De media en de politiek maken idealisme, betrokkenheid en bevlogenheid echter nauwelijks zichtbaar. Deze veelzijdige studie toont onder meer hoe mensen in de zorg, bij de politie, ArboNed en Rabobank hun geestelijk engagement vormgeven. Het boek bespreekt vanuit deze optiek ook moderne populaire literatuur en televisieseries (geïllustreerd met stills). Verder biedt het een algemene theorie aan met handreikingen voor het nadenken en spreken over waarden. Tot slot een warm pleidooi om op eigentijdse wijze het ideaal van de civil society nieuw leven in te blazen. Dit belangrijke en toegankelijke boek met uitgebreide literatuurlijst en trefwoordenregister, kreeg snel na verschijning al aandacht in de pers.


Roberta C. Matuson. De sandwichmanager
De SandwichmanagerEen leidinggevende heeft te maken met medewerkers en een chef. Met name de middenmanagers hebben soms het gevoel dat ze een hamburgerfunctie hebben. Klem tussen de ondergeschikte en de baas. Het boek is uitgevoerd als keerdruk met aan de ene kant tips met betrekking tot het onderhandelen en managen van de hogere leidinggevende. Aan de andere kant het spel en de uitdaging gericht op de leden van een team. Populair, als handboek geschreven voor startende en iets meer ervaren leidinggevenden. Een prettige bladspiegel met aan het einde van elk hoofdstuk belangrijke leerpunten. Enkele open deuren zoals 'meer luisteren en minder praten', 'tijdloze tips voor tactvol ontslaan' zijn helaas geen overbodige luxe in deze crisistijd. Bij het managen van de baas komen onderwerpen als 'politieke spelletjes' en 'weten wanneer je tijd erop zit' aan bod. Vanuit een Amerikaanse visie geschreven is dit praktische boek ook geschikt voor de Nederlandse markt.


Jeugd fictie


Pfister, Marcus . Lisa's klaproos
Lisažs KlaproosIn dit mooie prentenboek staan Lisa en een klaproos centraal. De rode klaproos staat in het grasveld bij Lisa's huis en Lisa gaat iedere dag even naar haar kijken. Omdat ze 'vriendschap sluiten' maken ze gezamenlijk de dagelijkse, kleine dingen van het leven mee. Lisa beschermt haar vriendin tegen de koude wind en tegen de regen. En als de aarde droog is, geeft ze de klaproos water. Totdat op een dag de klaproos haar blaadjes begint te verliezen en er alleen een groene bol overblijft. En zelfs die wordt nog bruin... Lisa begraaft huilend de restjes van de klaproos en is zeer verrast als ze in de lente op het plekje terugkomt. In dit liefdevolle prentenboek trekken de gesjabloneerde prenten in verf, steeds met de beide hoofdpersonen centraal, meteen de aandacht. De tekst is compact en kernachtig en - net als de platen - in alle eenvoud sterk en veelzeggend. Het is de bekende auteur/illustrator wederom gelukt om een filosofische levensboodschap in een vorm te gieten die voor jonge kinderen aanspreekbaar en begrijpelijk is. Prentenboek waar hopelijk alle jonge kinderen mee op mogen groeien - om al jong te leren dat zorgzaamheid in vriendschap een blijvende schat voor het leven is.


Kuyper, Sjoerd . Vrolijk pasen : de vijf mooiste paasverhalen
Bundel met vijf paasverhalen, waarvan er vier eerder als zelfstandig prentenboek zijn verschenen, maar niet meer leverbaar zijn. Het oorspronkelijk Duitse verhaal 'Eieren voor de koning' is in het Nederlands nog niet eerder uitgebracht. In alle vijf verhalen staan paaseieren centraal. De paashaas en kippen spelen daarbij steeds een belangrijke rol, behalve in het verhaal 'Het slimme paaseierenplan', want daarin zijn de hoofdrolspelers een eekhoorn en een kauw. Alleen in 'Het paaskuiken' wordt er een
heel kleine link gelegd met het Bijbelverhaal van Pasen. Dit verhaal is bovendien het enige lenteverhaal in de bundel. Alle verhalen hebben prachtige paginagrote, vrolijk gekleurde illustraties, veelal in aquarel uitgevoerd. Ook zijn er veel grote illustraties die over twee pagina's doorlopen. De tekst is steeds afgedrukt in een schreefloze letter op een witte ondergrond, of duidelijk leesbaar door de illustraties heen. In het verhaal over Haas Huppel is de tekst op rijm. Mooi verzorgd uitgegeven bundel, met prachtige sfeervolle prentenboekverhalen om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 4 jaar.


Bon, Annemarie . Haas ruimt op
Haas Ruimt OpHaas krijgt straks bezoek van Kip en maakt een lekkere soep. Bij het opruimen van de keuken vindt Haas een sok. Die hoort in de kledingkast, waar het ook een rommeltje blijkt te zijn. Al opruimend stuit Haas op zijn dagboek, dat in de boekenkast hoort
te staan, die inderdaad ook rommelig is. Zo komt Haas van de ene in de andere ruimte terecht, zonder ook maar iets daadwerkelijk op te ruimen. Uiteindelijk ontfermt Kip zich over de rommel en kunnen de twee vrienden genieten van de heerlijk soep. Dit boekje
voor beginnende lezers is er een uit een serie van vier, die oplopen in moeilijkheidsgraad*. Dit boekje is geschreven op AVI-E3. De dialogen en gedachten van Haas en Kip staan in een andere kleur letter gedrukt en worden voorafgegaan door het kopje van de 'spreker'. De tekst is goed afgestemd op de doelgroep en
bevat de nodige humor, die onderstreept wordt door de illustraties, die Haas laten zien te midden van de steeds groter wordende chaos. Fijne leesoefenstof; zelf lezen vanaf ca. 6,5 jaar.


Cremer, Andrea . De flirt
De FlirtCalla (17) lijkt een normaal Amerikaans meisje. Maar ze is niet alleen mens, ze is ook een wolf. Op haar verjaardag zal zij trouwen met Renier om samen een nieuwe roedel te stichten. Calla voelt een sensuele aantrekkingskracht voor Renier, maar ook voor haar nieuwe klasgenoot, de mysterieuze Shay. Als hij wordt bedreigd, begint een gevaarlijke zoektocht. Wolven zijn onderdanig aan de geheimzinnige hoeders die de regels bepalen en volledige zeggenschap hebben. Dit gaat zo ver dat hoeders leden
van hun roedels bedreigen en misbruiken. Door Shay verlegt Calla steeds verder haar grenzen. Hoewel het thema van dilemma en verliefdheid tezamen met mythische wezens populair is, heeft dit debuutboek een originele invalshoek. Het wolvenleven staat ver van de mensenwereld af. De hiërarchie en de onderdanigheid zal verzet oproepen bij de lezer, waardoor er begrip ontstaat voor de keuzes die Calla maakt. Dit eerste deel van een trilogie is goed vertaald en bevat veel sfeertekeningen waarin staat wat elk roedellid doet. Daardoor is enige leerervaring gewenst. In het Engels verschenen als 'Nightshade'*. Vanaf ca. 15 jaar.


Jeugd non-fictie


Morjeau, Luc . Engels leren met Suske en Wiske
Engels Leren Met Suske En WiskeDit boek met bekende stripfiguren als Suske, Wiske, Lambik, tante Sidonia, Jerom en professor Barabas bevat een elementaire woordenschat van duizend Engelse woorden. De veertig thema's, alle van wereldoriënterende aard, zijn ontleend aan de dagelijkse werkelijkheid en leefomgeving. Ze variëren van de boerderij tot de zee, van sport tot beroepen, van het restaurant tot de landen van de wereld en van menselijke relaties tot communicatie. Elk thema, dat twee pagina's beslaat, is hetzelfde opgebouwd. Links staat een verhaaltje in het Engels met daaronder de Nederlandse vertaling. Daarnaast zijn enkele kleine ballonstrips met een kort tekstje in het Engels opgenomen. Op de rechterpagina worden steeds 25 woorden behandeld. Ook daar zijn enkele ballonstrips te vinden. Voorin staat een beschouwing over de uitspraak van klinkers en medeklinkers. Auteur en illustrator van dit boek zijn verbonden aan de Studio waarvan de naamgever Willy Vandersteen in 1990 overleed. Het overzichtelijke boek is goed bruikbaar vanaf groep zes van het basisonderwijs. Het combineert de luim van de strip met de ernst van het verwerven van een basiswoordenschat. Vanaf ca. 9 jaar.

Teitenbaum, Michael . Kitten
Eenvoudige vierkante uitgave in de reeks 'Babydieren'*. Dit deel gaat over jonge poesjes, kittens, en over de wijze waarop zij groeien, leven en over de gewoontes die zij ontwikkelen. De kitten onderzoekt de wereld: hij rent door het gras, scherpt zijn nagels, zoekt verbergplekjes, ontmoet andere dieren, ruikt aan bloemen, speurt nieuwsgierig naar speelmogelijkheden, drinkt melk en maakt zich zorgvuldig likkend schoon. Het boekje (de reeks) is opgezet volgens een heldere format, met op de ene pagina enige
informatie in grote letter en op de andere pagina een realistische kleurenfoto die de hele bladzijde beslaat. Kernwoorden zijn extra groot en vetgedrukt. In ronde aandachtscirkels worden 'weetjes' verteld. Jonge kinderen maken op deze wijze kennis met het leven van jonge dieren. Er is aandacht voor begripsvorming, voor kennisontwikkeling, voor illustraties in en uit herkenbare situaties. Het boekje sluit af
met een eenvoudige kennisronde, waarin via enkele vragen wordt teruggegrepen op de behandelde thema's. Het boekje, oorspronkelijk Engelstalig (2010) maakt deel uit van een uitgebreide reeks over babydieren. Niets nieuws, maar uitermate bruikbaar voor kinderen van ca. 3 t/m 6 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog twaalf delen uit deze nieuwe serie.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel tonen

Volgers