Onderwerpen
- Bibliotheekbezoeken (2)
- CD-romspellen (1)
- D-boeken (1)
- Discussie (2)
- e-Books (1)
- Gamen (1)
- Handleidingen (1)
- Highlights (88)
- Jongeren (1)
- Nieuws (10)
- Provinciaal Collectiebeleid (2)
- UITVERKOCHT (1)
- VRAAG EN AANBOD (1)
- Waarschuwing DVD New Kids Turbo (1)
- winkelconcept (1)
- Young adults (1)
zaterdag 16 april 2011
High lights week 15
Volwassenen fictie
Joris van Casteren. Het zusje van de bruid
Een succesvolle journalist blikt terug op zijn vroegere liefdes. Vooral op zijn relatie met Luna, een veelbelovend kunstenaar en rijkeluisdochter. De ik-persoon woonde met haar samen, in een groot grachtenpand in Amsterdam. Beschreven wordt hoe zij zichzelf, onder toeziend oog van geliefde en familie, met drank en drugs ten gronde richt. De auteur (1976) is schrijver en journalist. Hij schrijft een mengvorm van journalistiek, literatuur, autobiografie en reportage. Dat deed hij ook in zijn debuutroman 'Lelystad', een boek dat ophef veroorzaakte toen mensen zichzelf in erin herkenden en zich gekwetst voelden. Deze nieuwe autobiografische roman vermengt een liefdesgeschiedenis met maatschappijkritiek. Op psychologisch en filosofisch niveau wordt de vraag gesteld of drugsgebruikers misschien pas écht zichzelf zijn wanneer ze drugs gebruiken. Het verhaal is droog en onderkoeld neergeschreven. Dat werkt intrigerend, maar de aandacht van de lezer verslapt wanneer de auteur te veel in herhaling valt en zijn boodschap er iets te dik op legt. Normale druk. Ook dit boek roept veel discussie op bij recensenten.
Philippe Claudel. Het onderzoekAls de Onderzoeker aankomt in een Franse industriestad om onderzoek te doen naar de zelfmoorden die het Bedrijf, de belangrijkste lokale werkgever, hebben getroffen loopt alles anders dan verwacht. In een steeds Kafkaësker vormen aannemend bezoek, waarin onbegrip, vervreemding en machtsvertoon de boventoon voeren, raakt de Onderzoeker geheel het spoor bijster. De van vele romans bekende Philippe Claudel (o.a. van het ontroerende 'Het kleine meisje van meneer Linh') baseert dit verhaal op ware gebeurtenissen (een reeks van zelfmoorden in een fabriek). Het goed geschreven en mooi vertaalde verhaal leest eerst vlot, de situaties rond figuren als de Portier, de Reuzin, de Oprichter zijn aanvankelijk duidelijk en meeslepend verteld, maar worden allengs surrealistischer, tot het onverwachte einde toe. De filosofisch ingestelde lezer verwachtte wellicht iets meer van de uitwerking van het Bestaan, maar zal ook zeker deze nieuwe roman van Claudel op waarde weten te schatten. Kleine druk.
Rudy Kousbroek. Het meisjeseiland
Deze 'draagbare Kousbroek' bundelt het werk van de in 2010 overleden schrijver en essayist op twaalf hoofdlijnen, die de waaier aan thema's waarover Kousbroek publiceerde, willen ordenen: over melancholie en oude foto's (titel!), over katten, techniek (auto's), over filosofie, (zijn afkeer van) religie, over vrouwen, seks en erotiek, over zijn geboorteland Nederlands-Indië en zoveel meer. Kousbroek was decennialang redacteur van het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad en bron van felle polemieken (op goede gronden hier niet gebundeld). In 1975 kreeg Kousbroek de P.C. Hooft-prijs voor beschouwend proza. In 1994 ontving hij het eredoctoraat in de wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen als 'meest prominente vertegenwoordiger van de essayistische traditie in Nederland vanaf de jaren zeventig'. Deze kloeke bundel is perfect verzorgd, ruim voorzien van sfeerbepalende zwartwit-foto's, de nodige registers, een verantwoording en een lijst boekpublicaties. Als geheel een zeer geslaagd eerbetoon aan een romantische rationalist. Kleine druk.
Joseph O”Connor. Volgspot
In 1952 is de Ierse Molly Allgood (67) in Londen op weg naar een hoorspelopname bij de BBC. Het is haar eerste klus als actrice sinds lang, ze is 2x weduwe, werkeloos, woont op kamers, drinkt veel, bedelt soms. Ze denkt terug aan haar glansrijke carrière als actrice Maire O'Neill in Dublin en Hollywood. Als jong succesvol actrice in het Abbey Theatre in Dublin hoopte ze in 1907-1909 op een carrière in de VS en had in stilte een relatie met de oudere toneelschrijver John Synge, die leed aan de ziekte van Hodgkin. Vrienden en familie van de huisschrijver van het theater waren fel tegen de relatie, die mede door de tegenstand moeizaam verliep. Toch verloofden ze zich in 1909, maar kort erna stierf Synge. De ex-journalist (1963) is een belangrijke Ierse romanschrijver. Ook in deze mooie, op feiten gebaseerde, en uitstekend vertelde achtste roman, beschrijft hij weer erg goed zijn hoofdpersoon en geeft hij een erg levendig en breed beeld van de twee periodes die hij afwisselend beschrijft. Prettig leesbare vertaling. Kleine druk.
Volwassenen non-fictie
Botermans, Jack. Met pa en ma op vakantie
Nostalgisch kijk- en bladerboek over vakanties in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw. Rijk geïllustreerd met afbeeldingen in kleur en zwart-wit, begeleid door korte teksten. Over onder meer sparen voor de vakantie, vreemd geld, een dagje Parijs, pech onderweg, kamperen, bermtoerisme, een dagje naar het strand, zonnebaden, op pad met de caravan, naar de dierentuin, en een dagje Madurodam. Verzorgde, aantrekkelijke uitgave in vierkant formaat, die vooral wat oudere lezers zal aanspreken. De samenstellers publiceerden meer nostalgische kijk- en bladerboeken.
Samenwerkingscollectie
Korevaar, Kees. Op eigen kracht
Stilgestaan wordt bij de veranderende arbeidsmarkt, die zich kenmerkt door een afnemend belang van 'life-time employment' oftewel levenslang uitoefenen van een zelfde beroep. Gevolg is dat de grenzen van de verzorgingsstaat in zicht komen, omdat niet alle onzekerheden van mensen meer kunnen worden opgevangen. Werknemers zullen dan ook meer op hun eigen kracht moeten vertrouwen om verder te komen. Beschreven wordt wat er bij het proces naar meer zelfstandigheid of onafhankelijkheid komt kijken. Hierbij spelen een heroriëntatie op vakmanschap, inrichting van collectieve voorzieningen, het benutten van kansen op de arbeidsmarkt en het opbouwen van persoonlijke financiële reserves een rol. Rode draad door het boek is het ontwikkelen van mensen en het scheppen van de condities om dat te bereiken. De inhoud biedt veel aanknopingspunten voor het uitwerken van beleid op alle niveaus van organisaties. Het boek is bestemd voor HR-managers, vakbondsfunctionarissen en OR-leden, beleidsadviseurs en algemeen management. De auteur is werkzaam bij IVA Beleidsonderzoek en Advies (Universiteit van Tilburg) en expert in arbeidsmarktvraagstukken.
Jeugd fictie
Dogar, Sharon. De jongen in het achterhuis
Anne Frank en haar geschiedenis in het Achterhuis zijn wereldwijd bekend bij miljoenen mensen. Maar hoe zit het met de geschiedenis van Peter? Een van de andere jonge onderduikers? De auteur neemt de lezer vanaf de eerste bladzijde mee in een fictief, maar vanuit de historie bekend verhaal. Het lukt haar om in het eerste deel (het grootste gedeelte van het boek) poëtisch en beeldend te vertellen over de jaren in het Achterhuis: het leren kennen van elkaars 'eigenaardigheden', het ondanks alles blij zijn met elkaar, elkaar frustreren en liefhebben. Kijkend door de ogen van Peter (16, ik-figuur) maakt de lezer die tijd mee. Onder gewone omstandigheden al een lastige leeftijd; veroordeeld tot zo'n kleine ruimte met 'vreemde' mensen, is het eigenlijk niet te doen. In het tweede deel komen de gruwelijkheden van het wegvoeren per trein en kamp Auschwitz voorbij. Op iedere pagina voel je het geloof, de hoop (vaak tegen beter weten in), de schaamte en de schuld(vraag). De noodzaak om het verhaal door te geven aan lezers, met de opdracht om de wereld ervan te blijven vertellen, wordt letterlijk geschreven en ervaren. In een tijd waar oorlog, rassenverschillen en onderdrukking nog steeds dagelijks het nieuws halen, is dit boek een must voor alle tieners. Vanaf ca. 13 jaar.
Mulligan, Andy. Trash, je weet nooit wat je tussen het afval vindt
De 14-jarige Rafael Fernández woont, samen met zijn vrienden Gardo en Rat, op de vuilstortplaats Behala. Zijn leven bestaat uit het sorteren van afval. Op een dag vindt hij tussen het afval een tasje met wat geld, een identiteitskaart en een sleutel. Dat is een spannende vondst, zeker als blijkt dat de politie op zoek is naar dat tasje. Rafael en zijn vrienden houden hun vondst geheim en gaan op onderzoek uit. Daarbij komen ze in gevaarlijke situaties terecht. De auteur is erin geslaagd een spannend verhaal te schrijven waarin je meegezogen wordt door de vele gebeurtenissen. Het verhaal is opgebouwd uit vijf delen en die bestaan uit korte hoofdstukken. Het vertelperspectief verhoogt de spanning. Het wordt door een ik-persoon verteld, en dat is om de paar hoofdstukken afgewisseld een van de drie jongens of een ander personage uit het boek. Het maakt het verhaal levendig en levensecht. Prettige bladspiegel en een aantrekkelijk omslag. In een dankbetuiging vertelt de auteur dat een plek in Manilla op de Filipijnen als inspiratiebron heeft gediend voor de vuilstortplaats. Daardoor wordt het verhaal een stukje minder fictief dan het is. Het staat op de shortlist van de Red House Children's Book Award 2011 (Britse kinderjury). Vanaf ca. 12 jaar.
Jagt, Jort van der . Kwijt weg foetsie
Hannah wil haar laatste pepermuntje opeten, maar opa weet niet waar het is gebleven. In een boot (de stoel van opa) zoeken ze op zee (de huiskamer) naar de Foetsie-eilanden. Hier gaan alle verdwenen spullen heen, volgens opa. Onderweg komen ze o.a. een theepot, theelepeltjes, peper-en-zoutstelletje en een goudvis tegen, maar niemand heeft het pepermuntje gezien. Zelfs het vaasje, dat een heel ver kan kijken, ziet het niet. Het pepermuntje is weg en op originele wijze wordt Hannah getroost. Een mooi prentenboek, met prenten die één of bijna twee pagina's beslaan. De vrij lange tekst is afwisselend naast of onder de prent geplaatst, meestal op een witte ondergrond, soms met witte letters op een gekleurd blad. Het boek begint en eindigt met kleurrijke prenten, waarin op duidelijke wijze, met strakke lijnvoering, de huiskamer met opa en Hannah te zien is. Tijdens de reis veranderen ze in fantasierijke, wat dromerige beelden met diverse structuren. Zowel de zee als delen van de huiskamer, voorwerpen en de emoties van opa en Hannah zijn goed te herkennen. Een mooi uitgevoerd, liefdevol verhaal over vriendschap, verlies en troost. Vanaf ca. 4 jaar.
Jeugd non-fictie
Bijl, Martine . Er was eens…: sprookjes op rijm
In dit kloek uitgevoerde prentenboek worden vijf bekende sprookjes van Grimm en Andersen naverteld op rijm: De gouden bal, De nieuwe kleren van de keizer, De zeven raven, De wolf en de zeven geitjes en Het lelijke eendje. De teksten kennen een vast rijmschema per verhaal, van eenvoudig (abab) tot wat ingewikkelder, waardoor ze prettig voor te lezen zijn. De verhalen zijn modern, zonder het karakter van de sprookjes geweld aan te doen. Ze zijn voorzien van paginagrote illustraties in vrolijke kleuren, waarin de tekst is opgenomen. Met name deze illustraties geven het boek een prachtige uitstraling: ze zijn origineel, uitgevoerd met ecoline in een eigen, herkenbare stijl. De illustraties zijn dynamisch en bevatten veel grappige details. Dit is het eerste deel van twee sprookjesprentenboeken* die zijn ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven.
Collins, Ross . Droedeldag
Fantasierijk prentenboek over Joris die op Droedeldag stiekem tekent, ook al heeft zijn moeder het streng verboden. Eerst tekent hij een vlieg, vervolgens een spin, een vogel en tot slot een giga-octopus. Alles wordt vernield door de figuren die hij heeft getekend. Gelukkig redt mama de situatie door alle monsters terug te roepen naar het tekenblok. Een bijzonder, spannend, origineel en magisch verhaal. De tekeningen in een gecombineerde techniek van o.a. pen, krijt en waterverf zijn grappig en zitten boordevol details die uitnodigen tot steeds weer bekijken. Ze lopen door over twee bladzijden en zijn kleurrijk. De tekst geeft aanvullende ondersteuning, terwijl de tekeningen het verhaal eigenlijk al vertellen. Een goed verzorgde uitgave, met een aantrekkelijk omslag, mooie schutbladen en een speelse lay-out. Vanaf ca. 4 jaar. *zie a.i.'s deze week voor deel 2.
Dam, Arend van. Ridders en kastelen
Dam, Arend van. Ridders en kastelen
Uit zijn veel geprezen verhalenbundels 'Lang geleden' (2007, Zilveren Griffel) over de geschiedenis van Nederland, 'In een land hier ver vandaan' (2008) over wereldplekken en 'Overal en ergens' (2009)* over plekken in Nederland, haalde Arend van Dam acht verhalen die specifiek over de riddercultuur in Nederland en Europa gaan. Zo zijn er verhalen over historische figuren als
Floris V, Jacoba van Beieren en Karel de Grote, plaatsen als de vesting Heusden en het kasteel in Hoensbroek, maar ook een over de mythische koning Arthur. Behendig vlecht de auteur historische gegevens en figuren in zijn vlotte verhalen vol dialogen en biedt zo spelenderwijs kennis over ridders, jonkvrouwen, toernooien en kastelen. Met vrolijke, kleurige aquareltekeningen van Alex de Wolf, die de verhalen adequaat illustreren. De tekst staat in een vrij kleine letter. In dezelfde opzet verscheen de
uitgave 'Ontdekkingsreizen'**. Voor wie de genoemde verhalenbundels al heeft is het eigenlijk overbodig, maar toch handig dat de verhalen hier thematisch gebundeld zijn. Ideaal om voor te lezen in de klas bij geschiedenislessen over Nederland en Europa, maar ook om zelf te lezen door kinderen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.
Maarsen, Jacqueline. Je beste vriendin Anne
Speciale bewerking voor kinderen van het in 2003 verschenen boek 'Ik heet Anne, zei ze, Anne Frank'*. De schrijfster (geboren 1929) ontmoette Anne in 1942 op het Joods Lyceum. In haar dagboek noemt Anne haar 'beste vriendin'. Het boek is verdeeld in vier delen. Deel 1 beschrijft Jacquelines leven in Amsterdam, voordat ze naar de Joodse school gaat in 1941. In deel 2 maakt ze kennis met Anne op het Joods Lyceum en worden ze beste vriendinnen. In deel 3 vertelt ze waarom ze geen ster meer hoeft te dragen en hoe alle Joodse vrienden en familie uit Amsterdam verdwijnen, waaronder het gezin Frank. In deel 4 komt de bevrijding en wordt duidelijk wat er gebeurd is met iedereen, en hoort ze van Otto Frank over het Achterhuis. Een verhaal in de ik-vorm, gedrukt in duidelijk lettertype en niet te lange zinnen. Het handzame boek is geïllustreerd met enkele zwart-witfoto's uit de privécollectie van de schrijfster en enkele foto's van pagina's uit het dagboek
en poëziealbum. Een prettig leesbaar boek, waarin de sfeer uit die tijd en gevoelens van de schrijfster duidelijk naar voren komen. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
en poëziealbum. Een prettig leesbaar boek, waarin de sfeer uit die tijd en gevoelens van de schrijfster duidelijk naar voren komen. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.
Jagt, Jort van der . Kwijt weg foetsie
Hannah wil haar laatste pepermuntje opeten, maar opa weet niet waar het is gebleven. In een boot (de stoel van opa) zoeken ze op zee (de huiskamer) naar de Foetsie-eilanden. Hier gaan alle verdwenen spullen heen, volgens opa. Onderweg komen ze o.a. een theepot, theelepeltjes, peper-en-zoutstelletje en een goudvis tegen, maar niemand heeft het pepermuntje gezien. Zelfs het vaasje, dat een heel ver kan kijken, ziet het niet. Het pepermuntje is weg en op originele wijze wordt Hannah getroost. Een mooi prentenboek, met prenten die één of bijna twee pagina's beslaan. De vrij lange tekst is afwisselend naast of onder de prent geplaatst, meestal op een witte ondergrond, soms met witte letters op een gekleurd blad. Het boek begint en eindigt met kleurrijke prenten, waarin op duidelijke wijze, met strakke lijnvoering, de huiskamer met opa en Hannah te zien is. Tijdens de reis veranderen ze in fantasierijke, wat dromerige beelden met diverse structuren. Zowel de zee als delen van de huiskamer, voorwerpen en de emoties van opa en Hannah zijn goed te herkennen. Een mooi uitgevoerd, liefdevol verhaal over vriendschap, verlies en troost. Vanaf ca. 4 jaar.
Bijl, Martine . Er was eens…: sprookjes op rijm
In dit kloek uitgevoerde prentenboek worden vijf bekende sprookjes van Grimm en Andersen naverteld op rijm: De gouden bal, De nieuwe kleren van de keizer, De zeven raven, De wolf en de zeven geitjes en Het lelijke eendje. De teksten kennen een vast rijmschema per verhaal, van eenvoudig (abab) tot wat ingewikkelder, waardoor ze prettig voor te lezen zijn. De verhalen zijn modern, zonder het karakter van de sprookjes geweld aan te doen. Ze zijn voorzien van paginagrote illustraties in vrolijke kleuren, waarin de tekst is opgenomen. Met name deze illustraties geven het boek een prachtige uitstraling: ze zijn origineel, uitgevoerd met ecoline in een eigen, herkenbare stijl. De illustraties zijn dynamisch en bevatten veel grappige details. Dit is het eerste deel van twee sprookjesprentenboeken* die zijn ontwikkeld in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven. DVD speelfilms
Sans toit ni loi / Sandrine Bonnaire ... [et al.]
Frans drama uit 1985 van Agnes Varda (1928-)(o.a. Les cent et une nuits; La pointe courte; Le bonheur), met Sandrine Bonnaire e.a. Een jong meisje trekt alleen liftend door Zuid-Frankrijk gedurende de winter en ontmoet diverse mensen die commentaar op haar geven nadat zij doodgevroren in een greppel is gevonden. Cinema.nl geeft 4 1/2 ster (van 5): 'Een film met opnames uit de werkelijkheid - veel spelers zijn authentieke zwervers en drop-outs. Het policier-achtige element maakt algauw plaats voor de vraag waarom Mona (Bonnaire) zich vrijwillig van iedereen heeft afgezonderd - een vraag die teruggekaatst wordt naar het publiek. Veel mooie beelden van de zonnige Midi, die ook ijzingwekkend kan zijn. De dialogen en het scenario zijn van regisseuse Varda.' Rob Veerman (Movie2movie,i) geeft 4 (van 5) sterren: 'Varda heeft over de keuze voor eenzaamheid een sublieme film gemaakt en heeft elke vorm van tranentrekkerij vakkundig vermeden. Ze kiest geen partij, (ver)oordeelt niet en laat de keuze aan de kijker. Een indringend, bijna documentair, portret en een fraai meesterwerk. De film won in 1985 de Gouden Leeuw in Venetië en heeft sindsdien nog niets aan zeggingskracht ingeboet.' César voor beste film, 1986. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik, alcohol en/of drugsmisbruik.
A'dam & E.V.A. / [met] Teun Luijkx ... [et al.]
Achtdelige televisieserie uit 2010, coproductie van NTR-VARA-VPRO, van regisseur Norbert ter Hall (Waltz; Mevrouw de minister; 't Schaep met de vijf pooten, 2006), partner van de scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm (De Daltons; Dunya & Desie), met Eva van de Wijdeveen en Teun Luykx. Een romantische mozaïekvertelling over het leven in de grote stad, Amsterdam, aan de hand van de relatie tussen het stadse meisje Eva en Adam, een jongen uit de provincie. De kijker leeft mee met hun belevenissen die herkenbaar zijn en soms worden uitvergroot. Hein Janssen (Volkskrant 24-3-'11) is zeer enthousiast en zegt: 'Fraai scenario, frisse manier van filmen en goed acteerwerk. Met Levenslied* en A'dam - E.V.A.. beleeft het Nederlandse tv-drama een hoogtepunt.' De serie is documentair gedraaid: een bonte collage van Amsterdam, het drukke verkeer, de snel bewegende mensenmassa, het lawaai. Er werd met een zoomlens gefilmd waardoor de acteurs gevolgd werden in het echte straatbeeld. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, seks, grof taalgebruik e.a.
DVD non-fictie
Oostkust U.S.A
2011-15-472 Informatieve reis-dvd van het Belgische videoproductiebedrijf Noord tot Zuid van Werner Vercauteren. In het programma 'Oostkust USA' slingert de autoroute zich van het mekka van de motorrijders Daytona Beach naar de administratieve hoofdstad van de Verenigde Staten, Washington DC. De route loopt langs het historische St. Augustine, de plantages en de koloniale huizen van Savannah en Charleston, de kilometers lange stranden van Cape Hatteras en Ocracoke Island en het openluchtmuseum van de Amerikaanse revolutie Williamsburg. In Washington onder meer aandacht voor de bekende overheidsgebouwen als het Capitol, het Pentagon en het White House, de gratis musea van het Smithsonian Institute, de restaurants van Georgetown en het indrukwekkende kerkhof van Arlington. De toeristische informatie en culturele bezienswaardigheden worden op een heldere en onderhoudende manier in beeld gebracht. Voor de actief ingestelde vakantieganger die voor de eerste keer de oostkust van de Verenigde Staten wil bezoeken. Op de dvd-omslag is verder geen informatie vermeld.
Florida
Informatieve reis-dvd van het Belgische videoproductiebedrijf Noord tot Zuid van Werner Vercauteren. Het programma 'Florida' besteedt aandacht aan alle bekende attracties van de Amerikaanse Sunshine State. Orlando met zijn pretparken Disney World, Universal Studio's en Sea World, het 570 km2 grote Cape Canaveral met het Kennedy Space Center, de jachthavens van St. Petersburg, de ongerepte natuur van Cape Coral aan de Caribische kust, de 6000 km2 grote moerasgebieden van het Nationale Park de Everglades, Miami met zijn witte stranden, villa's en art-decodistrict en ten slotte de eilandenreeks en de riffen van de Keys en het bruisende plaatsje Key West. De toeristische informatie en culturele bezienswaardigheden worden op een heldere en onderhoudende manier in beeld gebracht. Voor de actief ingestelde vakantieganger die voor de eerste keer Florida wil bezoeken. Op de dvd-omslag is verder geen informatie vermeld. Voor een groot publiek.
Nepal
Reisdocumentaire van het Belgische videoproductiebedrijf Noord tot Zuid van Werner Vercauteren over het mystieke Nepal. De dvd bestaat uit twee hoofdstukken, 'Nepal' en 'Mount Everest'. In 'Nepal' wordt de kijker wegwijs gemaakt aan de hand van belangrijke wetenswaardigheden en nuttige informatie over het land. Welke locaties en bezienswaardigheden mag je niet missen, en waar moet je op letten als je een trektocht door het gebergte wilt ondernemen? Deze en vele andere vragen en antwoorden passeren de revue. Beelden van fantastische landschappen en vergezichten worden afgewisseld met authentieke dorpjes, zowel in het laagland bij Chitwan als in de heuvels bij Kathmandu en de bergen bij de Mount Everest. Het deel 'Mount Everest' laat zonder commentaar maar met tussenteksten beelden zien van een tocht naar de Mount Everest. In Nepal bevinden zich acht van de tien hoogste bergen. Deze documentaire is nuttig als voorbereiding op een reis naar Nepal en kan zelfs worden gebruikt als eenvoudig startersgids voor een beklimming naar de top van de Mount Everest. De dvd heeft een simpel ontwerp en gebruikersinterface, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de boeiende inhoud.
Bluray
Legend of the guardians : the owls of Ga'Hoole / Emily Barclay ... [et al.]
Amerikaans-Australische animatiefilm van regisseur Zack Snyder, gebaseerd op de boekenreeks van Kathryn Lasky*. Het dromerige, idealistische uiltje Soren valt na een gevecht met zijn broertje uit de boom. Samen worden ze gekidnapt door de 'Volmaakte strijders'. Soren weet te ontsnappen uit de handen van deze slechte uilen en zoekt hulp bij de 'Legendarische Strijders'. Zo wil hij zijn familie uit de handen van de slechterikken redden. Patricia Smagge (movie2movie, i): '(...) spektakel voert de boventoon. En hoewel het verhaal wat tegenvalt en de emotionele binding met de uilen wat mager is, maken de visuele pracht en de prima stemmencast veel goed.' Zij vindt de film, door de grimmige sfeer en levensechte, realistische beelden, vooral voor de wat oudere jeugd vanaf 12 jaar. Peter de Bruijn (NRC 29-9-'10): 'De film is oogverblindend en de uilen die in talloze soorten de hoofdrol spelen, zijn akelig levensecht. (...) Zelden breekt er een streepje zonlicht door in hun duistere wereld. De film is bij vlagen ook extreem gewelddadig. Legende van Ga'Hoole krijgt het leeftijdsadvies 6+ mee, maar is beslist niet geschikt voor kinderen jonger dan een jaar of 10.' Marlijn Meijer (20-9-'10): '(...) het is een spannende kinderfilm geworden, die ook amusant is voor volwassenen.' V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld. *Niet aangeboden. Zie ook de rubriek Blu-ray
Ganges
BBC Earth staat garant voor een superieure kwaliteit documentaires. Dat geldt ook voor deze dubbel-dvd met in totaal drie afleveringen over de diverse aspecten van de Indiase megarivier de Ganges die helemaal wordt gevolgd van oorsprong tot monding. Het eerste deel laat de oorsprong van de rivier zien en de eerste 200 km ervan. Zowel de natuurlijke omgeving als de mensen en dieren die er leven komen aan bod. Het tweede deel volgt het verdere verloop van de rivier en concenteert zich op de Terai, het moerasgebied met een nog steeds uitbundig (maar wel steeds meer door verontreiniging en 'civilisering' bedreigd) dierenleven. Het derde deel toont de enorme delta waarin de Ganges, inmiddels samen met de Brahmaputra, uitmondt en uitstroomt in de Indische oceaan. De schoonheid, maar ook het steeds intensievere gebruik van de rivieren staan daarin centraal. Vakkundig gefilmd en voorzien van deskundig commentaar, beeldend en educatief voor een breed publiek. Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Zie ook de rubriek Blu-ray.
Labels:
Highlights
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Collectieteam
- Provinciaal Collectioneren Utrecht
- Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
0 reacties:
Een reactie posten