Onderwerpen
- Bibliotheekbezoeken (2)
- CD-romspellen (1)
- D-boeken (1)
- Discussie (2)
- e-Books (1)
- Gamen (1)
- Handleidingen (1)
- Highlights (88)
- Jongeren (1)
- Nieuws (10)
- Provinciaal Collectiebeleid (2)
- UITVERKOCHT (1)
- VRAAG EN AANBOD (1)
- Waarschuwing DVD New Kids Turbo (1)
- winkelconcept (1)
- Young adults (1)
donderdag 12 april 2012
High lights week 15
Volwassenen fictie
Jon Bauer. Hoeveel regen
Na enkele jaren in het buitenland gewoond te hebben keert een 28-jarige man terug naar zijn geboortestad om zijn moeder bij te staan die vanwege een hersentumor snel zal overlijden. Hun relatie is belast door dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Als jongen moest de ik-figuur zijn ouders 'delen' met een groot aantal elkaar opvolgende pleegkinderen. In de beleving van de jongen was de aandacht van zijn moeder vooral op hen gericht. Gevoelens van jaloezie, onzekerheid en eenzaamheid leidden tot steeds extremer daden van de zoon, met uiteindelijk dramatische gevolgen voor de favoriete pleegzoon Robert. De volwassen zoon neemt zijn moeder nog steeds veel kwalijk en worstelt met zijn gevoelens nu ze van hem afhankelijk is. Deze in Australië als beste debuut bekroonde, zeer beeldend geschreven roman van een oorspronkelijk Engelse auteur (1974) is humoristisch, ontroerend en wrang en overtuigt vooral door de authentieke vertelstemmen van de 8-jarige en de volwassen ik-figuur, die in alternerende hoofdstukken hun verhaal doen. Kleine druk.
Sebastian Fitzek. De ogenverzamelaar.
Zesde thriller van Duitslands bekendste auteur van psychothrillers, waarin ex-agent Zorbach als misdaadverslaggever schrijft over een psychopaat die het gemunt heeft op gezinnen: steeds wordt de moeder vermoord, het kind ontvoerd, en krijgt de vader 45 uur de tijd om het kind terug te vinden. Na het ultimatum wordt het kind dood gevonden met een ontbrekend linkeroog. Weer wordt een gezin getroffen en Zorbach raakt persoonlijk betrokken omdat hij de moeder kent. De blinde fysiotherapeute Alina beweert de moordenaar behandeld te hebben. Zorbach volgt het spoor van Alina's telepathische aanwijzingen. Zo komt hij aan daderkennis, waardoor de politie hem als eerste verdachte ziet. Goed uitgewerkte karakters. De hoofdstukken worden verteld vanuit verschillend perspectief en eindigen veelal met een cliffhanger. Het boek heeft een omgekeerde pagina- en hoofdstuknummering, begint met de epiloog en eindigt met de proloog. Dat is bedoeld om de spanning van het ultimatum te versterken, maar het werkt helaas ook verwarrend. Ook zonder dit middel is het een zeer spannend en boeiend verhaal.
Louise Millar. Kom je spelen?
Cally en Suzy, twee jonge moeders, wonen in dezelfde straat in Londen. De alleenstaande Cally, wier dochter Rae een zwakke gezondheid heeft, leunt behoorlijk op Suzy, die getrouwd is en drie kleine kinderen heeft. Cally pakt haar oude werk van
geluidsontwerper bij films weer op, maar ze vindt het niet gemakkelijk om dat te combineren met de opvang van haar dochter. Gelukkig schiet Suzy haar te hulp. De komst van een nieuwe buurvrouw zorgt voor onrust in de straat. Er is in haar verleden
iets gebeurd waarover zij met niemand durft te praten en zij gedraagt zich bijna mensenschuw. Cally's vriendschap met Suzy wordt steeds knellender. Spannende psychologische thriller over een probleem van veel vrouwen van deze tijd, die er alle moeite voor moeten doen om hun baan te combineren met de opvoeding van hun kinderen. Debuutroman van de in Londen wonende auteur, die verder voor diverse magazines schrijft. Kreeg vier sterren op Crimezone.nl die het boek beoordeelde als 'een typische vrouwenthriller, geschreven met intrigerende pen'.
Kate Morgenroth. In het hart.
Nora (33) heeft drie jaar geleden haar promotieonderzoek na een briljante studie economie opgegeven om haar aan leukemie lijdende moeder in Kansas te verzorgen. Omdat de veeleisende vrouw ook financieel afhankelijk van haar is, zoekt Nora werk en vindt dat in een koffiecafé. Als de knappe, depressieve Timothy uit Manhattan, die de miljoenen van zijn rijke familie beheert, voor zijn werk door Kansas komt en wat drinkt in het koffiecafé, wordt hij verliefd op Nora en zij op hem. Toch houdt ze hem af, omdat ze zich verantwoordelijk voelt voor haar moeder. Maar als Timothy dat probleem oplost, volgt ze hem naar New York en trouwen ze. Vlak voor de bruiloft wordt Nora echter doodgestoken gevonden. Deze goed vertaalde zesde thriller van de lerares uit New York (1972) is spannend en heeft een sterke plot die heel goed uitwerkt dat twee mensen die zo verschillend lijken, veel gemeen hebben. Wat begint als een liefdesverhaal, ontwikkelt zich tot ontwikkelt zich tot een thriller met veel onverwachte, nieuwe wendingen die de spanning opvoeren tot een onverwacht en heel logisch slot.
Rudi Wester.Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu
Rudi Wester (1943) schreef literaire kritieken voor Trouw, Vrij Nederland en Opzij. Zij was directeur van het Nederlands Letterenfonds en leidde het 'Institut Néerlandais' in Parijs. Na twee boeken over haar leven en werk in Frankrijk is dit haar debuutroman. Vijf vrouwen in de zestig brengen samen een weekend door in een Twents landhuis. Zij kennen elkaar van de introductieperiode van eerstejaarsstudenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in de jaren zestig. In de tussentijd zijn hun levens, parallel aan de maatschappij, drastisch veranderd. Tijdens hun samenzijn praten ze over hun bevoorrechte positie als eerste generatie van studerende vrouwen. Zij kregen vrijheid, ruimte voor ontwikkeling en kansen op een goede carrière. Tegelijk kwamen ze uit een beschermd (gereformeerd) milieu dat grensde aan onderdrukking en fanatisme, waardoor zij gedwongen waren tot een dubbelleven. De onderlinge spanning neemt tijdens het weekend steeds verder toe. Met deze maatschappelijke roman heeft Wester een herkenbaar tijdsbeeld geschetst, dat overtuigd door autobiografische elementen. Vrij kleine druk.
Volwassenen non-fictie
Tana Ramsay. Tana's keukengeheimen
Niet iedereen is van nature een kooktalent en dan is het handig als daar bij het maken van recepten rekening mee wordt gehouden. Dat gebeurt hier, er wordt b.v. uitgelegd welke aardappelsoort bij een bepaald gerecht hoort, hoe je vers fruit invriest, waar je op moet letten bij vis, waarom het loont om zelf deeg te leren maken en hoe je zonder veel stress mooie desserts op tafel zet. Een en ander is verdeeld over tien hoofdstukken met bij elk gerecht extra tips en aanwijzingen. De recepten komen uit alle delen van de wereld, al is hier en daar de Engelse invloed wel merkbaar, ook wat betreft sommige ingrediënten. Vooraf een korte inleiding over keukenhulpjes en de voorraadkast. Mooi verzorgde uitgave met veel grote en kleine foto's van gerechten maar ook van de auteur, haar keuken en haar kinderen. Register op alfabet. Tana is de vrouw van Gordon Ramsay, maar heeft een heel persoonlijke manier van koken. Zie ook 'Tana's bakgeheimen'*.
Edward de Groot. De Titanic
In 2012 is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic verging. Het was wereldschokkend dat een dergelijk schip kon vergaan en de kranten en tijdschriften stonden maandenlang vol berichten. De kiosken puilden uit met getuigenverslagen en -reportages van de grootste scheepsramp ooit (wat niet het geval is, maar dit terzijde). In deze uitgave wordt de andere kant van de scheepsramp belicht. Die met de verhalen van de 'gewone mensen'. Van de 'overlevers' (ruim 700) en de impact op hun (verdere) leven. In tien hoofdstukken wordt per onderdeel een reconstructie neergezet die door merg en been gaat. Die alle details blootlegt en tegelijkertijd laat zien hoe alles dat fout kan gaan, dan ook ineens fout gaat. Maar ja, met de kennis van nu werd een dergelijk schip niet eens gebouwd. Alles is achteraf en dat werpt wel een bepaald licht op de hele zaak, maar of dat ook het juiste is? Dat wordt aan elke lezer afzonderlijk overgelaten. Nieuwe inzichten en gedetailleerde verhalen van de scheepsramp met de Titanic
Samenwerkingscollectie
Dick van Gameren. Wonen in een nieuw verleden
In de architectuur zijn vele stromingen. Deel 6 van de halfjaarlijkse architectuurreeks DASH (TU Delft, uitgegeven door NAI) gaat over de recente ontwikkelingen op het gebied van het 'nieuwe traditionalisme'. Van oudsher is er een discussie tussen traditionalisten en modernisten in de architectuur. Bij het nieuwe traditionalisme wordt teruggegrepen naar oude bouwvormen of manieren van bouwen. Aan de hand van een zestal artikelen, geschreven door deskundige auteur, wordt nader kritisch ingegaan op de stand van zaken. De ontwikkelingen van deze stroming in de afgelopen eeuw worden daabij onder de loep genomen. Een tiental oudere maar ook vele nieuwe projecten uit Nederland en Europa komen op inzichtelijke wijze aan bod in het tweede deel van het boek. Elk project wordt in een pagina tekst geïntroduceerd en met vele pagina's foto's en tekeningen in kleur geïllustreerd. Rijk geïllustreerde tweetalige uitgave (Nederlands/Engels) van deskundige auteurs.
Jeugd non-fictie
Gert-Jan Vlaming. Overstag met de 4 helden: zeil instructie
Als Sonja en Marc tijdens de vakantie weer eens binnen achter de computer zitten, vertelt hun vader dat hij vroeger aan zeilen deed. Dat lijkt de kinderen ook leuk en ze schrijven zich met hun vrienden Joyce en Stefan in voor een zeilkamp. Daar leren ze het zeil te hijsen, af te varen van hoger- of lagerwal, overstag gaan, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken. Dit boekje in stripvorm leert kinderen door middel van plaatjes de zeiltheorie aan. Natuurlijk is de praktijk altijd nog de beste leermeester, maar zonder theorie zal het zeilen niet lukken. Alle instructies zijn duidelijk getekend en sluiten aan bij de gangbare zeilprogramma's. De zeiltermen uit het verhaal vinden we jammer genoeg niet terug in een lijst achter in het boek. De illustraties zijn met de computer vervaardigd en doen wat houterig aan. Toch zullen kinderen hier op speelse wijze veel informatie opdoen en ook voor veel volwassenen is dit boekje beslist een eyeopener. Vanaf ca. 8 jaar.
Jon Bauer. Hoeveel regen
Na enkele jaren in het buitenland gewoond te hebben keert een 28-jarige man terug naar zijn geboortestad om zijn moeder bij te staan die vanwege een hersentumor snel zal overlijden. Hun relatie is belast door dramatische gebeurtenissen uit het verleden. Als jongen moest de ik-figuur zijn ouders 'delen' met een groot aantal elkaar opvolgende pleegkinderen. In de beleving van de jongen was de aandacht van zijn moeder vooral op hen gericht. Gevoelens van jaloezie, onzekerheid en eenzaamheid leidden tot steeds extremer daden van de zoon, met uiteindelijk dramatische gevolgen voor de favoriete pleegzoon Robert. De volwassen zoon neemt zijn moeder nog steeds veel kwalijk en worstelt met zijn gevoelens nu ze van hem afhankelijk is. Deze in Australië als beste debuut bekroonde, zeer beeldend geschreven roman van een oorspronkelijk Engelse auteur (1974) is humoristisch, ontroerend en wrang en overtuigt vooral door de authentieke vertelstemmen van de 8-jarige en de volwassen ik-figuur, die in alternerende hoofdstukken hun verhaal doen. Kleine druk.
Sebastian Fitzek. De ogenverzamelaar.
Zesde thriller van Duitslands bekendste auteur van psychothrillers, waarin ex-agent Zorbach als misdaadverslaggever schrijft over een psychopaat die het gemunt heeft op gezinnen: steeds wordt de moeder vermoord, het kind ontvoerd, en krijgt de vader 45 uur de tijd om het kind terug te vinden. Na het ultimatum wordt het kind dood gevonden met een ontbrekend linkeroog. Weer wordt een gezin getroffen en Zorbach raakt persoonlijk betrokken omdat hij de moeder kent. De blinde fysiotherapeute Alina beweert de moordenaar behandeld te hebben. Zorbach volgt het spoor van Alina's telepathische aanwijzingen. Zo komt hij aan daderkennis, waardoor de politie hem als eerste verdachte ziet. Goed uitgewerkte karakters. De hoofdstukken worden verteld vanuit verschillend perspectief en eindigen veelal met een cliffhanger. Het boek heeft een omgekeerde pagina- en hoofdstuknummering, begint met de epiloog en eindigt met de proloog. Dat is bedoeld om de spanning van het ultimatum te versterken, maar het werkt helaas ook verwarrend. Ook zonder dit middel is het een zeer spannend en boeiend verhaal.
Louise Millar. Kom je spelen?
Cally en Suzy, twee jonge moeders, wonen in dezelfde straat in Londen. De alleenstaande Cally, wier dochter Rae een zwakke gezondheid heeft, leunt behoorlijk op Suzy, die getrouwd is en drie kleine kinderen heeft. Cally pakt haar oude werk van
geluidsontwerper bij films weer op, maar ze vindt het niet gemakkelijk om dat te combineren met de opvang van haar dochter. Gelukkig schiet Suzy haar te hulp. De komst van een nieuwe buurvrouw zorgt voor onrust in de straat. Er is in haar verleden
iets gebeurd waarover zij met niemand durft te praten en zij gedraagt zich bijna mensenschuw. Cally's vriendschap met Suzy wordt steeds knellender. Spannende psychologische thriller over een probleem van veel vrouwen van deze tijd, die er alle moeite voor moeten doen om hun baan te combineren met de opvoeding van hun kinderen. Debuutroman van de in Londen wonende auteur, die verder voor diverse magazines schrijft. Kreeg vier sterren op Crimezone.nl die het boek beoordeelde als 'een typische vrouwenthriller, geschreven met intrigerende pen'.
Kate Morgenroth. In het hart.
Nora (33) heeft drie jaar geleden haar promotieonderzoek na een briljante studie economie opgegeven om haar aan leukemie lijdende moeder in Kansas te verzorgen. Omdat de veeleisende vrouw ook financieel afhankelijk van haar is, zoekt Nora werk en vindt dat in een koffiecafé. Als de knappe, depressieve Timothy uit Manhattan, die de miljoenen van zijn rijke familie beheert, voor zijn werk door Kansas komt en wat drinkt in het koffiecafé, wordt hij verliefd op Nora en zij op hem. Toch houdt ze hem af, omdat ze zich verantwoordelijk voelt voor haar moeder. Maar als Timothy dat probleem oplost, volgt ze hem naar New York en trouwen ze. Vlak voor de bruiloft wordt Nora echter doodgestoken gevonden. Deze goed vertaalde zesde thriller van de lerares uit New York (1972) is spannend en heeft een sterke plot die heel goed uitwerkt dat twee mensen die zo verschillend lijken, veel gemeen hebben. Wat begint als een liefdesverhaal, ontwikkelt zich tot ontwikkelt zich tot een thriller met veel onverwachte, nieuwe wendingen die de spanning opvoeren tot een onverwacht en heel logisch slot.
Rudi Wester.Vriendinnen van vroeger, vrouwen van nu
Rudi Wester (1943) schreef literaire kritieken voor Trouw, Vrij Nederland en Opzij. Zij was directeur van het Nederlands Letterenfonds en leidde het 'Institut Néerlandais' in Parijs. Na twee boeken over haar leven en werk in Frankrijk is dit haar debuutroman. Vijf vrouwen in de zestig brengen samen een weekend door in een Twents landhuis. Zij kennen elkaar van de introductieperiode van eerstejaarsstudenten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in de jaren zestig. In de tussentijd zijn hun levens, parallel aan de maatschappij, drastisch veranderd. Tijdens hun samenzijn praten ze over hun bevoorrechte positie als eerste generatie van studerende vrouwen. Zij kregen vrijheid, ruimte voor ontwikkeling en kansen op een goede carrière. Tegelijk kwamen ze uit een beschermd (gereformeerd) milieu dat grensde aan onderdrukking en fanatisme, waardoor zij gedwongen waren tot een dubbelleven. De onderlinge spanning neemt tijdens het weekend steeds verder toe. Met deze maatschappelijke roman heeft Wester een herkenbaar tijdsbeeld geschetst, dat overtuigd door autobiografische elementen. Vrij kleine druk.
Volwassenen non-fictie
Tana Ramsay. Tana's keukengeheimen
Niet iedereen is van nature een kooktalent en dan is het handig als daar bij het maken van recepten rekening mee wordt gehouden. Dat gebeurt hier, er wordt b.v. uitgelegd welke aardappelsoort bij een bepaald gerecht hoort, hoe je vers fruit invriest, waar je op moet letten bij vis, waarom het loont om zelf deeg te leren maken en hoe je zonder veel stress mooie desserts op tafel zet. Een en ander is verdeeld over tien hoofdstukken met bij elk gerecht extra tips en aanwijzingen. De recepten komen uit alle delen van de wereld, al is hier en daar de Engelse invloed wel merkbaar, ook wat betreft sommige ingrediënten. Vooraf een korte inleiding over keukenhulpjes en de voorraadkast. Mooi verzorgde uitgave met veel grote en kleine foto's van gerechten maar ook van de auteur, haar keuken en haar kinderen. Register op alfabet. Tana is de vrouw van Gordon Ramsay, maar heeft een heel persoonlijke manier van koken. Zie ook 'Tana's bakgeheimen'*.
Edward de Groot. De Titanic
In 2012 is het precies honderd jaar geleden dat de Titanic verging. Het was wereldschokkend dat een dergelijk schip kon vergaan en de kranten en tijdschriften stonden maandenlang vol berichten. De kiosken puilden uit met getuigenverslagen en -reportages van de grootste scheepsramp ooit (wat niet het geval is, maar dit terzijde). In deze uitgave wordt de andere kant van de scheepsramp belicht. Die met de verhalen van de 'gewone mensen'. Van de 'overlevers' (ruim 700) en de impact op hun (verdere) leven. In tien hoofdstukken wordt per onderdeel een reconstructie neergezet die door merg en been gaat. Die alle details blootlegt en tegelijkertijd laat zien hoe alles dat fout kan gaan, dan ook ineens fout gaat. Maar ja, met de kennis van nu werd een dergelijk schip niet eens gebouwd. Alles is achteraf en dat werpt wel een bepaald licht op de hele zaak, maar of dat ook het juiste is? Dat wordt aan elke lezer afzonderlijk overgelaten. Nieuwe inzichten en gedetailleerde verhalen van de scheepsramp met de Titanic
Samenwerkingscollectie
Dick van Gameren. Wonen in een nieuw verleden
In de architectuur zijn vele stromingen. Deel 6 van de halfjaarlijkse architectuurreeks DASH (TU Delft, uitgegeven door NAI) gaat over de recente ontwikkelingen op het gebied van het 'nieuwe traditionalisme'. Van oudsher is er een discussie tussen traditionalisten en modernisten in de architectuur. Bij het nieuwe traditionalisme wordt teruggegrepen naar oude bouwvormen of manieren van bouwen. Aan de hand van een zestal artikelen, geschreven door deskundige auteur, wordt nader kritisch ingegaan op de stand van zaken. De ontwikkelingen van deze stroming in de afgelopen eeuw worden daabij onder de loep genomen. Een tiental oudere maar ook vele nieuwe projecten uit Nederland en Europa komen op inzichtelijke wijze aan bod in het tweede deel van het boek. Elk project wordt in een pagina tekst geïntroduceerd en met vele pagina's foto's en tekeningen in kleur geïllustreerd. Rijk geïllustreerde tweetalige uitgave (Nederlands/Engels) van deskundige auteurs.
Jeugd non-fictie
Gert-Jan Vlaming. Overstag met de 4 helden: zeil instructie
Als Sonja en Marc tijdens de vakantie weer eens binnen achter de computer zitten, vertelt hun vader dat hij vroeger aan zeilen deed. Dat lijkt de kinderen ook leuk en ze schrijven zich met hun vrienden Joyce en Stefan in voor een zeilkamp. Daar leren ze het zeil te hijsen, af te varen van hoger- of lagerwal, overstag gaan, kortom alles wat bij het zeilen komt kijken. Dit boekje in stripvorm leert kinderen door middel van plaatjes de zeiltheorie aan. Natuurlijk is de praktijk altijd nog de beste leermeester, maar zonder theorie zal het zeilen niet lukken. Alle instructies zijn duidelijk getekend en sluiten aan bij de gangbare zeilprogramma's. De zeiltermen uit het verhaal vinden we jammer genoeg niet terug in een lijst achter in het boek. De illustraties zijn met de computer vervaardigd en doen wat houterig aan. Toch zullen kinderen hier op speelse wijze veel informatie opdoen en ook voor veel volwassenen is dit boekje beslist een eyeopener. Vanaf ca. 8 jaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Collectieteam
- Provinciaal Collectioneren Utrecht
- Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
0 reacties:
Een reactie posten