Onderwerpen
- Bibliotheekbezoeken (2)
- CD-romspellen (1)
- D-boeken (1)
- Discussie (2)
- e-Books (1)
- Gamen (1)
- Handleidingen (1)
- Highlights (88)
- Jongeren (1)
- Nieuws (10)
- Provinciaal Collectiebeleid (2)
- UITVERKOCHT (1)
- VRAAG EN AANBOD (1)
- Waarschuwing DVD New Kids Turbo (1)
- winkelconcept (1)
- Young adults (1)
donderdag 24 mei 2012
highlights week 21
Volwassenen fictie
Michael Berg. Nacht in Parijs
Freelance journaliste Chantal Zwart heeft het naar haar zin in het van haar oma geërfde huis in Parijs, binnenkort wordt haar boek over de studenten-opstand van 1968 uitgegeven. Ze wordt op een nacht in paniek gebeld door Naomi, medestudente op de School voor de Journalistiek. Getrouwd en voor een opdracht in Parijs, raakte ze bij een galerievernissage aan de praat met een knappe man, ging met hem mee. Vlak voor de seks kreeg hij aan hartaanval, zij vluchtte in paniek. Chantal stelt vragen, ontdekt dat de man de populaire ultrarechtse politicus en vrouwenjager Guy Lavillier is. De volgende dag blijkt dat na de brand in het pand waar Guy stierf geen mensen zijn gevonden. Pas later wordt elders Guys zwaar toegetakelde lijk gevonden. De neerlandicus (1956), die 25 jaar journalist bij de publieke omroep was, schreef eerder vier goed besproken thrillers. Deze heel spannende vijfde, waarin Chantal terug is, heeft een complexe, uitstekend opgebouwde plot, waarin veel goed met elkaar verweven verhaallijnen uitlopen op een zeer verrassend, logisch slot. Omslagfoto in kleur van de binnenplaats van het Louvre.
Jane Fallon. Tussen twee zussen
Abi Attwood stond altijd in de schaduw van haar zus Cleo, een topmodel. Het contact vervaagde tot Abi (38) het aanbod krijgt om twee maanden te komen logeren bij het gezin van haar zus in Londen. Abi hoopt de band met Cleo te kunnen verbeteren maar de ware reden voor de uitnodiging blijkt al gauw: de nanny is verdwenen en om Cleo de gelegenheid te geven haar carrière nieuw leven in te blazen moet Abi op haar totaal verwende nichtjes van 10 en 7 jaar passen. Zwager Jon speelt een aparte rol in het geheel en Assepoester Abi blijkt onverwachte capaciteiten te hebben, met name als het om relaties gaat. Een vlot verhaal waaruit vooral blijkt dat schoonheid en rijkdom niet altijd gelukkig maakt. Een toegankelijke, menselijke, toch iets glamoureuze roman met een verrassend slot.
Marja van de Linden. Lois
Loïs is een jonge vrouw die als haar kinderen op school zitten besluit om zelf weer een opleiding te gaan volgen. Hoewel haar gezin achter haar staat, voelt Loïs zich heel onzeker als haar moeder en zus haar verwijten dat ze verandert. Langzaam leert Loïs dat ze ook 'nee' kan zeggen en verandert in een zelfbewuste vrouw die alleen verantwoordelijk is voor haar eigen beslissingen. Deze boeiende roman laat de groei zien van een vrouw die steeds probeert het anderen naar de zin te maken en zich afhankelijk voelt van de mening van anderen. Uiteindelijk begrijpt ze dat ze meer is dan dochter, echtgenote of moeder en dat loslaten niet betekent dat je iemand kwijtraakt maar dat je elkaar op een andere manier leert kennen. De personages en het onderwerp zijn levensecht. Het verhaal heeft een christelijke ondertoon.
Volwassenen non-fictie
Leon Heuts. De filosofie twittercanon
Dit boekje, dat in samenwerking tussen de auteurs (filosoof en redacteur) met het Filosofiemagazine tot stand kwam, is de experimentele poging om gedachten en leer van bekende filosofen door de eeuwen heen in een canon te vatten. De auteurs bekennen dat dit eigenlijk een onmogelijk onderneming is, want je doet de grote denkers in zo kort bestek onherroepelijk tekort. Zo worden de lezers dan ook uitgenodigd om met betere tweets te komen. De rij van 43 denkers wordt (telkens door een tweet en een korte essay) geopend door Plato ('De wereld is een schaduw. Streef naar eeuwige kennis, de ideeënwereld. In een rechtvaardige staat leidt verstand, niet het volk.') en gesloten door Richard Rorty ('Illusionair te denken dat de andere onze objectieve kijk moet delen. Contingentie heerst. Streef liever naar sensitiviteit en solidariteit.') Een onderhoudende, supergeconcentreerde inleiding op de 'levende' westerse filosofie voor dagelijks gebruik. Veel tweets sluiten af met een link naar de filosofenbank van het Filosofiemagazine.
Theo Hendriks. No story no glory
Managers en bestuurders van organisaties moeten soms toespraken verzorgen, bijvoorbeeld richting personeel of klanten. Er zijn vele methoden om deze presentaties te verstevigen. Een belangrijk middel is het vertellen van een verhaal. In dit boek staat centraal wat verhalen in een zakelijke context kunnen bijdragen aan zakelijk succes. In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op bijvoorbeeld de opbouw van een verhaal, het verhaal als middel om bij te dragen aan de oplossing van zakelijke conflicten en de wijze waarop je een eigen verhaal (bijvoorbeeld een zogeheten corporate verhaal) maakt. Het boekje is goed geschreven en bevat talloze praktijktips. Het is relevant in allerlei situaties zoals marketing, veranderingen binnen de organisatie en bij het uitoefenen van leiderschap. Het boekje, geschreven door een in de praktijk werkzame communicatiedeskundige, is een nuttig hulpmiddel voor iedereen die de kunst en betekenis van het vertellen van verhalen wil ontdekken
Gerdi Verbeet. Vertrouwen is goed maar begrijpen is beter
De huidige voorzitter van de Tweede Kamer, Verbeet, voert veertien gesprekken met politici, schrijvers, wetenschappers, jounalisten, schrijvers etc. over de parlementaire democratie. Hoe functioneert de volksvertegenwoordiging, hoe is het vertrouwen van de kiezer, kan het beter? Aan de orde komen: de overheid als hindermacht, diplomademocratie, the wisdom of the crowds, gebrek aan transparantie, belangenverstrengeling, het zelfreinigend vermogen van de politiek, de nieuwe Thorbecke, educatieve politieke games, de wensen van de achterban, de meetbaarheid van geluk, de werking van themacommissies, het paraparlementaire debat, de rol van het persoonlijke in de politiek. Ze gaat heel inhoudelijk met haar sprekers in debat en benoemt ook haar eigen ervaringen. Het levert veel interessante gesprekken op. Een verrassend boekje door haar persoonlijke invalshoek en betrokkenheid die je ieder moment voelt. Ondanks alles wat er mis is, eindigt ze optimistisch dat Nederland een van de best functionerende democratieën is. Bevat bibliografie en register. Voor een brede doelgroep die geïnteresseerd is in het functioneren van de democratie en de rol van de huidige politiek.
Lody B. van de Kamp. Dagboek van een verdoofd rabbijn
In 2011 is in de Tweede Kamer het initiatiefwetsontwerp voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten behandeld en met een meerderheid van stemmen aangenomen. Behandeling en stemming in de Eerste Kamer volgen nog. Dit verbod zal vooral de godsdienstige minderheden van islamitische en joodse gelovigen in Nederland treffen. De bekende rabbijn heeft op overzichtelijke wijze in dit boek de belangrijkste argumenten van de voorstanders en zijn argumenten als tegenstander van dit wetsvoorstel gebundeld. Met onvermoeibare inspanning heeft hij daarvoor discussies en gesprekken gevoerd met kamerfracties, leden van de regering alsook met andere belanghebbenden buiten de kamer, van april tot medio december 2011. Goed luisterend naar de argumenten van de voorstanders stelt hij vast, dat er naar de argumenten van de tegenstanders misschien nog wel wordt geluisterd, maar dat er aan hen, als minderheid, nauwelijks recht wordt gedaan. Hoewel het ontkend zal worden, draagt de werkwijze in het parlement toch bij aan een geleidelijke uitholling van het begrip vrijheid van godsdienst.
Jeugd fictie
Rom Molemaker. Crisis
Op vlotte wijze wordt het verhaal verteld van de 16-jarige ex-bajesklant Maikel die worstelt met zijn criminele verleden, met zijn alcoholistische moeder en met Gerard, haar nieuwe, gewelddadige vriend. Maikel weet niet meer bij wie hij zijn loyaliteit moet leggen, maar als Gerard in zijn drift zijn moeder weer eens slaat, knapt er iets bij hem. Na te zijn weggevlucht,
ontmoet hij zijn oude bendeleden, die hem prompt bedreigen. Maikel lijkt geen kant meer op te kunnen. De heen en weer springende gedachte-gangen van de onzekere en gedesillusioneerde jongen worden treffend, maar ook erg uitgebreid beschreven. De vele componenten in het boek worden op wat stereotiepe wijze uitgewerkt, waarbij nogal wat maatschappelijke problemen voorbijkomen. Omdat het boek verder realistisch van toon is en mede daardoor de spanning vaak oploopt, tast dit de geloofwaardigheid nauwelijks aan. Uitgave in de Life-reeks waarin telkens boeken verschijnen met realistische en eigentijdse verhalen voor jongeren. Redelijk goed geslaagd verhaal dat vooral de minder sterke lezers uit lagere milieus zal kunnen aanspreken. Ook een goede waarschuwing tegen bendevorming. Vanaf ca. 13 jaar.
Luisterboeken
Simone van der Vlugt. Op klaarlichte dag
Verkorte weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door programmamaker en presentator Isolde Hallensleben. Met het eerste luisterboek dat zij voorlas, Het pauperparadijs, behaalde zij de longlist van de Esta Luisterboek Award 2012. Nathalie is destijds mishandeld door haar vader en is nu opnieuw slachtoffer van gewelddadigheden, door haar vriend Vincent. Om baby Robbie te beschermen slaat ze Vincent een gat in het hoofd. Daarna vlucht ze met de baby én met al het zwart geld. Vincent overleeft de klap en gaat Nathalie achterna, maar rekent eerst af met de vriendin van Nathalie en haar partner. De schier onmogelijke achtervolging door verschillende Europese landen zorgt voor spannende verwikkelingen en onverwachte wendingen. Inspecteur Sjoerd en rechercheur Julia staan voor complete raadsels. De plot is ingenieus geconstrueerd en kent een vinnige ontknoping. De meeslepende stijl van de schrijfster houdt de lezer moeiteloos in de ban. Het verhaal is redelijk complex, maar toch is er voldoende aandacht voor wat in de personages omgaat. Verdriet, pijn en zelfs een tikkeltje romantiek ontbreken niet. De rake bewoordingen en vlotte dialogen houden de vaart erin. Boek werd bekroond met de NS Publieksprijs 2010 en wordt verfilmd. Vanaf ca. 16 jaar.
DVD speelfilms
Lego Star Wars: the Padawan menace
Korte cgi-animatiefilm (22 minuten) die zich afspeelt in het universum van Star Wars, alleen is de wereld opgebouwd uit Lego-figuren en -decors. Regiedebuut van David Scott (Animalia; visuele effecten bij o.a. Harry Potterfilms) met een scenario van Michael Price (The Simpsons). Een groep Jedi-leerlingen (Padawans) gaat met meester Yoda op schoolreisje. Tijdens een rondleiding in de senaat moet Yoda onverwacht weg omdat hij voelt dat het universum verstoord is. Hij laat de leerlingen achter onder de hoede van de robots R2-D2 en C-3PO, maar deze zijn niet opgewassen tegen de onstuimige groep. Het avontuur speelt zich grofweg af rond Episode I t/m III, tijdens de Clone Wars; als Darth Vader zich meldt, wordt hij door de regisseur weggestuurd omdat hij niet in dit avontuur thuis hoort. Monica Meijer (movie2movie, i): '(...) herbergt veel verrassingen: herhaaldelijk kijken is geen overbodige luxe, want de kans bestaat dat je de eerste keer niet alle (visuele) grappen eruit haalt. (...) elke shot bewijst dat het met veel liefde voor het onderwerp en respect voor de fans is gemaakt. (...) De film bevat meer dan genoeg humor voor jong en oud. (...) Meer van dit moois graag!! Met enkele leuke extra's. Ook nederlands gesproken. Extra leuk voor Star Wars fans vanaf 7 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar.
Bluray
Carnage
Een zwarte komedie uit 2011 van Roman Polanski (The ghostwriter; The pianist), gebaseerd op het toneelstuk van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Dit toneelstuk is in 2009 in Nederland opgevoerd onder de titel 'God van de slachting'. In de hoofdrollen zien we Jodie Foster, Kate Winslet, John C. Reilly en Christoph Waltz. Twee jongens van een jaar of elf hebben ruzie gekregen, waarbij de een de ander met een stok heeft geslagen.
Hun ouders komen bij elkaar in het appartement van het 'slachtoffer' om de zaak uit te praten, maar langzamerhand loopt het gesprek uit de hand. André Waardenburg (NRC 7-12-'11) concludeert: '(...) Dat beschaving een dun laagje is, mag dan een belegen boodschap zijn, Carnage dist hem redelijk amusant op.' Kevin Toma (Volkskrant 8-12-'11): '(...) De meesterregisseur smeedt een spannende harmonie tussen de acteurs, camerawerk en montage, en tilt daarmee het toneelstuk moeiteloos naar een hoger niveau. (...) een vileine film die niet alleen een ontluisterende kijkoperatie uitvoert op de mores van vier zogenaamd nette mensen, maar ook nog eens ontzettend komisch is (...)'. Bevat als bonusmateriaal interviews met de vier hoofdrolspelers. Kijkwijzer: 12 jaar, drugs- en/of alcoholmisbruik, discriminatie, grof taalgebruik.
Games
Madagascar 3: the videogame voor Wii, XBOX en PS3
We kennen Alex de leeuw, Marty de zebra, Gloria het nijlpaard, Melman de giraffe en de gestoorde pinguïnbroeders uit de populaire films Madagascar deel 1 en 2. Nu is er het derde deel*, waarin de groep nog altijd op weg zijn naar hun dierentuin in New York. De groep ontdekt een manier om onopgemerkt door Europa te reizen: met een circus. In de game kun je samen met de personages verschillende opdrachten en mini-spelletjes spelen. Zoover een koord lopen. Helaas is het spel enkel in het Engels, kun je met Alex acrobatische capriolen uithalen en met Gloria maar de intentie van het spel is eenvoudig te begrijpen, ook voorvanaf ca. 7 jaar. de wat jongere doelgroep. Zeer grappig voor fans van de films, PEGI: 3 jaar. *'Madagascar 3: Europe's most wanted' in de zomer van 2012 in de bioscopen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Collectieteam
- Provinciaal Collectioneren Utrecht
- Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
1 reacties:
Heel leuk, maar misschien een idee om van hieruit te linken naar de Aquabrowser? Want als je nu hierdoor op ideeen komt en het boek wil lezen en wellicht reserveren, moet je het allemaal nog weer zelf opzoeken in de catalogus.
Een reactie posten