Onderwerpen
- Bibliotheekbezoeken (2)
- CD-romspellen (1)
- D-boeken (1)
- Discussie (2)
- e-Books (1)
- Gamen (1)
- Handleidingen (1)
- Highlights (88)
- Jongeren (1)
- Nieuws (10)
- Provinciaal Collectiebeleid (2)
- UITVERKOCHT (1)
- VRAAG EN AANBOD (1)
- Waarschuwing DVD New Kids Turbo (1)
- winkelconcept (1)
- Young adults (1)
maandag 19 maart 2012
Highlights week 11
Highlights week 11
Volwassenen fictie
Mark Billingham. Uit de dood verrezen.
Stuart MacBride. Dertien.
'Steenkoud', 'Verbrijzeld'*); deze thriller heeft een andere hoofdpersoon.
Rita Spijker. Ver van mij.
Volwassenen non-fictie
Tracy Metz. Zoet & zout
Paul de Leeuw. 'kHeb je lief, en trek!
Paulien Cornelisse. En dan nog iets
Deborah Scroggins. Twee vrouwen
Samenwerkingscollectie
R.P. Fagel. Het land van Don Quichot
Jeugd fictie
Johnson, Lindsay Lee . Tien bolle biggetjes keken naar de maan
Bussolati, Emanuela . Tararì tararera... : verhaal in Piripu-t
Luisterboeken
Noort, Saskia. De verbouwing
in een yuppenmilieu. Je ziet al snel waar het fout zal gaan, maar Noort zorgt nog voor wat verrassingen en weet de spanning langzaam en mooi op te voeren tot een zinderende finale.
DVD speelfilms
Mary Higgins Clark
Bluray
Win win
Volwassenen fictie
Mark Billingham. Uit de dood verrezen.
Donna is veroordeeld voor moord op haar echtgenoot Alan Langford.Hij werd volledig verbrand gevonden in een auto. Donna heeft een straf van tien jaar uitgezeten, maar het blijkt dat ze ook nu nog niet van Alan af is, want ze krijgt recente foto's toegestuurd waarop hij staat afgebeeld. Ze raakt ervan overtuigd dat hij onlangs haar dochter Ellie heeft ontvoerd. Inspecteur Thorne wordt belast met het onderzoek. Hij komt er snel achter dat Alan inderdaad nog leeft en in Spanje verblijft waar hij een succesvol crimineel is. Door zijn inlevingsvermogen is Thorne erg begaan met de slachtoffers. Hij worstelt met zijn telkens opkomende haat jegens de misdadigers. Geduldig zoekt hij nieuwe ingangen die naar oplossingen kunnen leiden. In zijn privéleven is hij minder succesvol. Niets lijkt meer vanzelf sinds de miskraam van zijn vriendin Louise. Thorne heeft geen idee hoe hij hun relatie nieuw leven in kan blazen. Negende deel in een reeks rond de sympathieke rechercheur. De schrijver is stand-up comedian, scenarioschrijver en thrillerauteur.
Stuart MacBride. Dertien.
Rechercheur Ash Henderson uit Oldcastle, gescheiden, gedegradeerd en verdacht van corruptie, gaat op zoek naar de ontvoerder en moordenaar (de 'Birthday-boy') van een aantal (bijna) 13-jarige meisjes. Wat niemand weet, is dat zijn dochter Rebecca een van die meisjes is. Als er een lijk wordt gevonden, wordt dr. Alice McDonald, forensisch psycholoog, toegevoegd aan zijn team. Wanneer vlak voor haar dertiende verjaardag ook zijn tweede
dochter, Katie, verdwijnt, wordt het een race tegen de klok met een onvoorspelbare afloop. Er blijken veel potentiële daders rond te lopen. Korte hoofdstukken, chronologisch verteld (14-23 november) en een wat sarcastische soort humor. Veel geweld, soms tot in details uitgewerkt. Een politiemacht met onderlinge ruzies, veel drankgebruik. Spannend tot het eind, maar niet voor al te tere zielen. De Schotse auteur (1969) wordt wel vergeleken met o.a. Ian Rankin. Veel van zijn eerdere thrillers waren goed voor 3 of 4 sterren in VN detective en thrillergids (b.v. 'Steenkoud', 'Verbrijzeld'*); deze thriller heeft een andere hoofdpersoon.
Rita Spijker. Ver van mij.
Drie maanden na het overlijden van haar echtgenoot Alphons gaat Rosa (52) op vakantie naar Gambia. Niet om te rouwen, want eigenlijk is ze opgelucht over zijn dood. Haar dochters Birgit en Inger - kinderen van ex-man Wander - kijken heel verschillend tegen hun moeder aan. De relatie tussen Rosa en Birgit is moeizaam. Birgit kan slecht omgaan met het in haar ogen
onvolwassen gedrag van haar moeder, die mannen 'gebruikt als wegwerpservies op een feestje'. Rosa is in het zakenleven geslaagd, maar laat in haar privéleven veel steken vallen. De verschillende karakters worden goed beschreven. Het taalgebruik is beeldend. Drie eerdere romans van de auteur werden goed ontvangen. Naast psychologische romans schreef zij ook een verhalenbundel en een jeugdprentenboek. Een boeiende roman voor een groot vrouwelijk publiek. Volwassenen non-fictie
Tracy Metz. Zoet & zout
Nederland en het water zijn nauw met elkaar verbonden. Dit boek in groot formaat verschijnt gelijktijdig met een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam* en geeft een beeld van onze omgang met het water in de vorm van o.a. kleurenfoto's, schilderijen, tekeningen, kaarten en stedenbouw. Journalist Metz beschrijft de veranderingen in het Nederlandse waterlandschap, de infrastructuur en woning- en stedenbouw, terwijl kunsthistoricus Van den Heuvel ingaat op de verbondenheid met het water in de Nederlandse beeldende kunst en de mediacultuur. Ze doen dat in vijf hoofdstukken: de strijd tegen het zoute en zoete water, de bescherming van dijken en polders, de handel, scheepvaart en visserij, de badcultuur en waterrecreatie en de mythe van de (bijna)rampen, w.o. de Ramp van 1953 en de evacuaties in de jaren negentig van de 20e eeuw in het Rivierengebied. De teksten worden afgewisseld door katernen met tentoongestelde kunstwerken, die in kleur zijn afgedrukt. Daarnaast zijn er vele steunafbeeldingen. Het boek besluit met bibliografieën en herkomst van afbeeldingen.
Paul de Leeuw. 'kHeb je lief, en trek!
Paul de Leeuw wordt dit jaar vijftig; een mooie gelegenheid voor een autobiografie annex kookboek (of omgekeerd) waarin hij, verdeeld over 5x10 decennia herinneringen ophaalt. Zijn bekendheid begon nadat hij meedeed aan het Delftse Camerettenfestival, gevolgd door een televisieoptreden bij Sonja Barend, daarna theater- en concertvoorstellingen, televisieprogramma's als o.m. Sterrenslag, de Schreeuw van de Leeuw en het Songfestival. Dat alles, ook zijn diverse relaties en nu zijn gezinsleven, passeert de revue. De koelkast is in het leven van De Leeuw een vast baken: in elk decennium was die weer anders gevuld en veel herinneringen zijn gekoppeld aan gerechten. Daarom in elk tijdvak een aantal recepten. Grappige en ontroerende herinneringen, soms curieuze, maar meestal bruikbare recepten. Samen-eten is voor De Leeuw heel belangrijk: met zijn gezin, maar ook met familie en vrienden. Met veel privé- en sfeerfoto's die elk decennium qua sfeer goed in beeld brengen; bijschriften hadden hier en daar niet misstaan. Voor liefhebbers van De Leeuw een aardig kookboek met eenvoudige, uitvoerbare recepten. Per decennium een opgave van recepten. Drukke lay-out en diverse lettertypen.
Paulien Cornelisse. En dan nog iets
Bundel columns over taal van cabaretière en schrijfster Paulien Cornelisse [1976]. De verzameling van ruim honderd korte teksten is de opvolger van bestseller 'Taal is zeg maar echt mijn ding'*. Veel van de stukken verschenen elders in andere vorm, zoals in 'NRC.next', 'Klare Taal' of als gesproken column op de radio. Enkele columns zijn voorzien van tekeningen van de auteur. Ook in dit boek analyseert en fileert Cornelisse ons moderne taalgebruik, niet als taalpurist, maar als liefhebber. Ze schrijft over gekke uitdrukkingen en gesprekken die ze in de trein opvangt, of hoe onze taal verandert onder invloed van moderne communicatie-middelen. Kakweurden, stopwoorden, Duitse woorden, voetbaljargon en het taalgebruik in de politiek, op televisie en in de reclame zijn onderwerp van verbazing. Ook nieuw idioom komt aan bod, zoals 'hard' als het nieuwe 'vet'. Over scheldwoorden en schuttingtaal wordt eveneens geschreven en wat zeg je eigenlijk tijdens het sociaal zoenen? Vermakelijk en herkenbaar proza voor liefhebbers van taal.
Deborah Scroggins. Twee vrouwen
Een dubbelportret van twee heel verschillende vrouwen in relatie tot religieus fundamentalisme. De vrouwen passen in een tijdsbeeld van religieuze spanningen en terreur. Ayaan Hirsi Ali, fundamentalistich opgevoed, waarschuwt voortdurend voor het gevaar van de islam. Nederland raakte van de ban van haar negatieve retoriek, hoewel zij een verlichtingsfilosofie voorstaat. Aafia Siddqui is een hoogopgeleide Pakistaanse vrouw, die tijdens haar studie in Amerika opschuift naar moslimfundamentalisme en zelfs contact krijgt met plegers van de aanslag op 9/11. Deze meeslepende studie leest als een roman en wil een beeld geven van de onderliggende motieven voor de haat tussen mosllims en het westen. Scroggins laat zien dat de interesse voor de islam sinds 9/11 toenam, maar dat daardoor de gematigde kant nauwelijks aandacht krijgt. Scroggins is goed thuis in de culturen die ze beschrijft. Een goed gedocumenteerd boek dat meer dan een tijdsbeeld geeft. Het onderwerp is actueel; de invalshoek met het dubbelportret is verrassend en verhelderend.
Samenwerkingscollectie
R.P. Fagel. Het land van Don Quichot
Van 'In de voetsporen van Don Quichot' hebben vijf Nederlandse universitaire historici, als 'liefhebbers van de Spanjaarden en hun geschiedenis', een studieboek voor hun studenten willen maken, dat ook een wijder publiek de historische achtergronden wil schetsen van de hoogtepunten van de Spaanse cultuur. De auteurs beschrijven in elf hoofdstukken ieder hun eigen periodes, meestal vanuit politiek en (sociaal-)economisch oogpunt. Het degelijke, lezenswaardige resultaat is door de wisselende expertises van de auteurs wel wat onevenwichtig geworden. Zo komen, in tegenstelling tot de literatuur en beeldende kunsten van de Spaanse Gouden Eeuw, die van de volgende eeuwen er bekaaid vanaf. Ondanks de uitgebreide behandeling van de periode van de Burgeroorlog blijven de opbloei en het belang van de kunsten (zoals van De Falla, Bunuel, Lorca, Dali) ongenoemd. De hedendaagse kunsten komen evenmin voldoende uit de verf. De bundel is voorzien van veertig zwart-witfoto's en wordt afgesloten met een beknopte lijst jaartallen, een uitgebreide, beredeneerde bibliografie en een groot namen- en zakenregister
Jeugd fictie
Johnson, Lindsay Lee . Tien bolle biggetjes keken naar de maan
Tien biggetjes hebben geen zin om te slapen en klimmen door het raam naar buiten toe. Ze gaan naar de tuin, een modderpoel en de wei. Maar er komt een wolk voor de maan, het wordt erg donker en ze worden bang. De moeder wordt wakker en is haar biggetjes kwijt. Zal ze hen vinden? Bijna vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken in opvallend nachtelijke sfeer. Het verhaal is uit het Engels vertaald door Joke van Leeuwen (die zelf diverse Griffels en Penselen heeft gewonnen). Vier of acht regels staan in goedlopend rijm in of naast een kleurrijke illustratie, die steeds een enkele of dubbele pagina beslaat. Hoewel de tien biggetjes zich steeds duidelijk van elkaar onderscheiden qua kleding, karakter en lichaamshouding hebben ze alle tien op iedere bladzijde hetzelfde gezicht, zonder expressie. Dat zorgt ervoor dat je je minder goed kunt inleven in de figuren. Het licht van de grote maan en achter enkele vensters is van een ruwer materiaal gemaakt, dat licht geeft in het donker. Ook zijn er vele extra details aangebracht; zo vliegt er bijvoorbeeld steeds een uil mee. Vanaf ca. 3 jaar.
Bussolati, Emanuela . Tararì tararera... : verhaal in Piripu-t
In een inleiding wordt uitgelegd dat het verhaal geschreven is in een verzonnen taal, de zogenaamde Piripu-taal. Uitgangspunt is dat de echte magie van een prentenboek pas tot leven komt door de stem van de voorlezer en door de passie waarmee het verhaal wordt voorgelezen. Dat zal voor menig voorlezer even wennen zijn. Waar het verhaal over gaat, is niet moeilijk af te leiden uit de kleurrijke collages van gescheurd en geknipt papier: vijf aapachtige dieren vermaken zich in het oerwoud. Een van de kleintjes is verbonden aan een groter dier met een lang koord. Wanneer dat breekt, gaat het kleintje op avontuur en ontmoet verschillende andere dieren. Die blijken gevaarlijk, en een langskomende olifant kan maar net op tijd voorkomen dat het mis gaat. Het is deze olifant die het diertje weer herenigt met de rest van het stel. Het boek is in Italië uitgeroepen tot Prentenboek van het jaar 2010. In Nederland kreeg het de Leespluim (maart 2012). Op de website van de uitgever (http://www.tutti.nl/) staat een toelichting en wordt een voorbeeldfilmpje aangekondigd dat laat zien hoe dit boek kan worden beleefd. Verzorgde uitgave in bijna vierkant formaat en opvallend mat papier. Vanaf ca. 2 jaar.
Noort, Saskia. De verbouwing
Luisterversie van het gelijknamige boek*, voorgelezen door actrice Isa Hoes. Plastisch chirurg Mathilde van Asselt-Fortuin heeft zojuist haar eigen privékliniek geopend. Ze is getrouwd met
psychiater Rogier en heeft een intelligente puberzoon, Thom. Het lijkt allemaal geweldig, maar niets is minder waar: echtgenoot Rogier is een depressief wrak vol pillen en drank, en zoon Thom, een loner die zijn vader een aansteller vindt en zijn moeder een 'a-relaxte carrièrebitch', zoekt troost in gewelddadige games op zijn Xbox. Maar het ergste is hun huis, dat sinds het door Rogier en een dure holistische aannemer wordt verbouwd, is veranderd in een geldslurpende stoffige bouwval. Ten einde raad en al een kwart miljoen armer, aanvaardt Mathilde hulp van Johan, een oud vastgoedvriendje dat ze weer is tegengekomen. Hij steekt geld in haar kliniek en regelt wat Poolse mannetjes die haar huis snel weer bewoonbaar zullen maken. En dan begint de ellende pas echt. Vlot, merendeels vanuit het ik-perspectief (Mathilde) geschreven thriller over relatieproblemen en verbouwingen (lichaam en huis) in een yuppenmilieu. Je ziet al snel waar het fout zal gaan, maar Noort zorgt nog voor wat verrassingen en weet de spanning langzaam en mooi op te voeren tot een zinderende finale.
DVD speelfilms
Mary Higgins Clark
Een verzamelset met vier televisiebewerkingen van misdaadromans van de Amerikaanse schrijfster Mary Higgins Clark, die ook in Nederland populair is. Hoofdpersoon in 'Loves music, loves to dance' is Darcy Scott (Patsy Kensit), producente bij een talkshow. Haar beste vriendin werkt voor hetzelfde programma en doet onderzoek naar het verschijnsel internetdating. Wanneer ze vermoord wordt teruggevonden, is Darcy ervan overtuigd dat de
enige manier om de dader te vinden, is om zelf te gaan daten via internet. Het verhaal is geschreven in 1991 en draaide toen om contactadvertenties. Verder zijn opgenomen: Pretend you don't see her (boek uit 1997), You belong to me (boek uit 1998) en Lucky day (een verhaal uit het boek The Anastasia syndrome and other stories, 1989).Bluray
Win win
Amerikaanse tragikomedie uit 2011, derde speelfilm van acteur/regisseur Tom MacCarthy (The station agent; The visitor), met Paul Giamatti, Amy Ryan e.a. Mike is advocaat van beroep en deeltijds trainer van een worstelteam. Hij neemt de zaken waar voor een klant op leeftijd die onbekwaam is verklaard. Wanneer Mike diens kleinzoon aantreft, helemaal ontredderd en op zoek naar een plek om te slapen, komt zijn professioneel en gezinsleven helemaal op zijn kop te staan. Hij besluit de jongen een kans te geven en neemt hem mee naar huis en naar zijn worstelteam. Dan blijkt hij een heel goede worstelaar te zijn. Als zijn moeder opduikt geeft dat weer grote problemen. David Johnson (Dvd-Verdict,i) geeft 90 (van 100) punten: 'Director Tom McCarthy has fashioned a great little feel-good film, an indie comedy/drama that doesn't get sucked into playing the Oscar-bait cynicism card. (...) Win Win accomplishes exactly what it sets out to do: present a good story, well-told.' Luuk Imhann (Movie2movie,i) geeft 3 (van 5) sterren: 'Een degelijk komisch drama. Niets meer en niets minder.' Officiële selectie Sundance Filmfestival 2011. Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik. Niet los op dvd leverbaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Collectieteam
- Provinciaal Collectioneren Utrecht
- Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
0 reacties:
Een reactie posten