donderdag 29 maart 2012

Highlights week 12

Volwassenen fictie


Linda Jansma. Tweestrijd.
TweestrijdHanna heeft na haar huwelijk met de jonge gynaecoloog Alex Kotman (31) haar baan als verpleegkundige gynaecologie opgegeven. Eenmaal getrouwd met de knappe en heel zorgzame specialist merkt ze hoe tiranniek en jaloers hij is, hoe hij haar steeds meer isoleert en haar in zijn woedeaanvallen steeds meer gaat mishandelen. Als ze in de Utrechtse villawijk nieuwe overburen krijgen, de advocaat Maurice en politierechercheur Sonja, ziet de laatste al snel dat Hanna mishandeld wordt. Ze gaat zich met haar bemoeien, wil helpen, maar heeft te weinig oog voor Hanna's gecompliceerde relatie met Alex. De auteur (1967) debuteerde met de roman 'Caleidoscoop'*, die in 2011 werd bekroond met de Schaduwprijs 2011. Na een verhalenbundel is dit nu haar tweede roman. Dit goed geschreven verhaal wordt afwisselend verteld door Hanna en Sonja, is uitstekend opgebouwd met verrassende, spannende verwikkelingen en dito slot, en er is veel aandacht voor de hoofdpersonen, vooral voor Hanna's tweestrijd. Normale druk.

Lars Kepler. Getuige
GetuigeIn een internaat voor meisjes met destructief gedrag worden zeer gewelddadige moorden gepleegd. De politie wordt geholpen door inspecteur Joona Linna die tijdelijk geschorst is. Terwijl het onderzoek naar Joona gaande is, is hij degene die steeds verder komt met de zoektocht naar de moordenaar. Intussen belt een jonge vrouw steeds wanhopiger de politie met een vaag verhaal dat ze iets weet, maar ze wordt afgedaan als aandachttrekker. Het verhaal is buitengewoon spannend en wordt verteld in korte hoofdstukken die vol actie zitten. De politie is wel erg kortzichtig en lijkt alleen uit te zijn op persoonlijk aanzien, en na de ontknoping volgt een stukje over het leven van Joona dat niet echt relevant is. De ontknoping is echter bijzonder verrassend. Een zeer geslaagde thriller die zich zeker kan meten met de Millenniumtrilogie van Stieg Larsson. Vrij kleine druk.

Denise Mina. Het einde van de wespentijd
Het Einde Van De WespentijdDe zwangere rechercheur Alex Morrow uit Glasgow wordt ingeschakeld nadat een jonge vrouw bruut vermoord is gevonden. Morrow ontdekt in haar onderzoek dat er raakvlakken zijn met de zelfmoord van een Engelse bankier die zich eerder in Kent heeft opgehangen. De getrouwde bankier blijkt niet alleen een tweede gezin te hebben, maar daarnaast een relatie te hebben gehad met de vermoorde jonge vrouw; zijn zoon Thomas zit op een Schotse kostschool in de buurt van Glasgow. Nader onderzoek brengt veel aan het licht, uiteindelijk weet Morrow beide zaken op te lossen. Deze misdaadroman van de Schotse misdaadauteur en toneelschrijfster (1966) is de tweede over rechercheur Alex Morrow, eerder verscheen 'In de stille nacht'*. Goed opgebouwd, actueel, met subplots die goed met elkaar en met de plot zijn verweven en toewerken naar een niet heel verrassende, maar wel logische ontknoping. Crimezone gaf dit boek vier sterren; Vrouwenthrillers.nl oordeelde: 'Misdaad op z'n best' en gaf het boek vierenhalve ster. Vrij kleine druk. www.denisemina.co.uk.

Bert Natter. Hoe staat het met de liefde? roman
Hoe Staat Het Met De Liefde?De hoofdpersoon in de tweede roman van Natter (1968) is Maria, de eigenaresse van een boekwinkel, die haar studie neuropsychologie niet afmaakte. Haar relatie tot de vrouwen in haar omgeving, zoals haar zaakwaarneemster, haar vriendin Welmoed, haar moeder en haar gestorven zusje Lisa lijkt aanvankelijk harmonisch, maar in de loop van het verhaal verdiept het bestaande craquelé aan spanningen zich tot diepe barsten. Zij bedriegen en bedreigen elkaar onder het mom van genegenheid met elkaars minnaars. Hoewel vanuit vrouwelijk perspectief beschreven, lijkt in de seksscènes de mannelijke lustbeleving te overheersen. De verhouding tussen Maria en haar zus Lisa krijgt gestalte in flash-backs. Het drama tussen beide zussen, en de verwerking ervan door Maria, is de kern van de roman. Namen leggen soms verband met mythen. Er is veel dialoog. De flash-backs, de dromen en de spanning tussen wens en werkelijkheid structureren het verhaal goed. Een goedgeschreven roman met een intrigerende plot.

Suus Ruis. Zonde: een roman over liefde en alles daarna
ZondeDe zwangere rechercheur Alex Morrow uit Glasgow wordt ingeschakeld nadat een jonge vrouw bruut vermoord is gevonden. Morrow ontdekt in haar onderzoek dat er raakvlakken zijn met de zelfmoord van een Engelse bankier die zich eerder in Kent heeft opgehangen. De getrouwde bankier blijkt niet alleen een tweede gezin te hebben, maar daarnaast een relatie te hebben gehad met de vermoorde jonge vrouw; zijn zoon Thomas zit op een Schotse kostschool in de buurt van Glasgow. Nader onderzoek brengt veel aan het licht, uiteindelijk weet Morrow beide zaken op te lossen. Deze misdaadroman van de Schotse misdaadauteur en toneelschrijfster (1966) is de tweede over rechercheur Alex Morrow, eerder verscheen 'In de stille nacht'*. Goed opgebouwd, actueel, met subplots die goed met elkaar en met de plot zijn verweven en toewerken naar een niet heel verrassende, maar wel logische ontknoping. Crimezone gaf dit boek vier sterren; Vrouwenthrillers.nl oordeelde: 'Misdaad op z'n best' en gaf het boek vierenhalve ster. Vrij kleine druk. www.denisemina.co.uk.

Volwassenen non-fictie

Wade Davis. Mallory: de eerste wereldoorlog en de beklimming van de Mount Everest
MalloryFascinerende beschrijving van de Canadese antropoloog van de eerste Engelse expedities naar de top van Mount Everest met klimtalent Mallory in de jaren twintig van de 20e eeuw. De Eerste Wereldoorlog was net voorbij, het Britse rijk was groter en machtiger dan ooit. India was opgemeten en in kaart gebracht, Everest bleek de hoogste top van de wereld en die hoorde door Britten veroverd te worden. Een groot deel van de expeditieleden was aan het front geweest en wist dat de grens tussen leven en dood flinterdun was. Bij de laatste toppoging verdwenen klimmers Mallory en Irvine uit het zicht en kwamen niet meer terug. Symbolisch voor de vele vermisten van slagvelden. Hoewel er geen 'nieuwe' ontdekkingen gedaan worden, boeit het verhaal vanaf de eerste pagina. Door Mallory en zijn kompanen niet als individuele heroïsche figuren neer te zetten, maar in te bedden in de tijdgeest, de oorlogservaringen en het superioriteitsgevoel van de Britten, krijgt dit boek een grote meerwaarde. Van de moeite die het gekost moet hebben om al het historische materiaal in goede banen te leiden, merkt de lezer niets. Die zit met een pageturner op schoot. Met katern zwart-witfoto's.

Leen Vervaeke. De Jasmijnrevolutie
De JasmijnrevolutieMet verve doet de Vlaamse journaliste Leen Vervaeke - verslaggeefster voor de Volkskrant - verslag van de omwenteling in Tunesië in 2011, het begin van wat al snel de 'Arabische lente' genoemd werd. Zij beschrijft het overhaaste vertrek van de dictator Ben Ali in januari, onder druk van massabetogingen die voortvloeiden uit de zelfverbranding van een straatverkoper die zo protesteerde tegen zijn uitzichtloze situatie. De lezer krijgt een beeld van de weelde, corruptie en het nepotisme in de presidentiële familie, de gemanipuleerde verkiezingen en de grove schending van mensenrechten waarvoor westerse politici lange tijd de ogen sloten: Tunesië leek immers een betrouwbare bondgenoot in de 'war on terror'. Vervaeke geeft velen het woord en volgt hoe de stemming omsloeg van euforie naar achterdocht. Velen vluchtten naar Europa, terwijl vluchtelingen uit Libië juist werden opgevangen. De verkiezingen van oktober 2011 brachten winst voor de islamisten (partij Ennahda), zodat de toekomst ongewis is. De economie (onder andere het toerisme) geeft een zorgelijk beeld. Een voor een breed publiek toegankelijk boek.

Maarten van Buuren. De afrekening
De AfrekeningDe titel laat denken dat dit een uitgave is waarin grootschalig afgerekend wordt met de mythe van het ridderlijke gewapend verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is niet zo. Wat de auteur wel doet, is een bepaalde zaak diepgravend onderzoeken om te bewijzen dat de betreffende knokploeg zich heel wat minder 'beschaafd' heeft gedragen dan in 'Het Grote Gebod', hét geschiedboek van met name het christelijk verzet, en in de werken van Lou de Jong staat weergegeven. Hij beperkt zich tot het Westland (in Zuid-Holland) en de naaste omgeving daarvan, waar Piet Doelman als leider van het gewapend verzet fungeerde. Deze trok zich weinig aan van afspraken en (on)geschreven regels. De uit de streek afkomstige schrijver start met de onrechtmatige, zeer hardhandige 'ondervraging' van een onbeduidende NSB-er die door Piet Doelman en drie van zijn mannen zo mishandeld werd dat hij eraan overleed. Van daaruit onderzoekt hij het handelen van de verzetsgroep en komt tot de conclusie dat er sprake is van geweldpleging, roofovervallen ten eigen gunste en meer minder fraais waarvoor Piet Doelman c.s. nooit gestraft zijn. De verantwoording van de feiten bedraagt 64 bladzijden. Met enkele zwart-witfoto's. Vooral voor de regio vanwege de vele namen van personen en straten, maar qua inhoud en strekking ook geschikt voor elders. Heeft in het Westland nogal wat opschudding veroorzaakt.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel tonen

Volgers