donderdag 3 juni 2010

Aanschaf Basiscollectie en Samenwerkingscollectie Provincie Utrecht

Spelregels voor het selecteren van de basiscollectie en de samenwerkingscollectie van de provincie Utrecht.

Basiscollectie

  • Uitleningen worden beschouwd als indicatoren van de vraag.

  • Een regiobibliotheek dient in staat te zijn ca. 98% van de vraag aan materialen van eigen leden uit de eigen collectie te verzorgen. Ca. 2 % van de uit te lenen materialen mag een regiobibliotheek onttrekken uit het netwerk.

  • Het netwerk wordt gevormd door de etalagecollecties/zwaartepuntcollecties, de samenwerkingscollectie en de basiscollecties van de zeven regiobibliotheken.

  •  Streven is klanten een maximale wachttijd te kunnen garanderen van zes weken, vanaf zomer 2010. Per bibliotheekregio wordt budget vrijgemaakt voor de aanschaf van extra exemplaren in geval een materiaal veel gevraagd is (hype). De wachttijd wordt per collectieonderdeel gespecificeerd.

  • Voor de opbouw van de basiscollecties non-fictie wordt titelspreiding in de regiobibliotheken gehanteerd. Titelspreiding wordt gegarandeerd: voor een onderwerp worden verschillende titels (op hetzelfde niveau en van dezelfde kwaliteit) aangeschaft in plaats van meerdere exemplaren van één en dezelfde titel. Dit geldt voor titels waar minder vraag naar is en één exemplaar binnen een regiobibliotheek volstaat.



Samenwerkingscollectie

  •  De samenwerkingscollectie hangt samen met en is afgestemd met de basiscollecties van de bibliotheken.

  • De samenwerkingscollectie is alles wat niet door de bibliotheken wordt aangeschaft voor haar eigen werkgebied, maar wel binnen provinciaal netwerk gewenst is, waarbij rekening is gehouden met functie en invulling van de etalage/zwaartepunt collecties. De aanschaf in de samenwerkingscollectie sluit aanschaf in de basiscollecties van de regiobibliotheken uit. De samenwerkingscollectie bevat voor het grootste deel non-fictie volwassenen, maar ook non-fictie jeugd, fictie en avm voor volwassenen en jeugd, mits het voldoet aan de criteria van de samenwerkingscollectie: moeilijkheidsgraad I, specifiek onderwerp, standaardwerk.

  • De grootte van de samenwerkingscollectie is afhankelijk van het beschikbare budget en het aanbod.

  • De samenwerkingscollectie wordt gehuisvest in de Centrale bibliotheek Utrecht en Bibliotheek Zonnehof Amersfoort en eventueel andere bibliotheken in het netwerk die een etalage/zwaartepunt collectie hebben.

  • De samenwerkingscollectie heeft geen windowtime en kan gratis gereserveerd worden door klanten met een standaard abonnement. Deze spelregel staat ter discussie en wordt onderzocht door een werkgroep. De werkgroep wordt gevraagd advies te geven over de uitleenvoorwaarden van samenwerkingscollectie in relatie tot de basiscollectie.

1 reacties:

biebmiep zei

Beste collega's van het collectieteam,

nav de bijeenkomst 11 juni heb ik begrepen dat er verschil is tussen samenwerkingscollectie in basiscollectie ivm windowtime van 30 dagen.
Hoe kan ik, als ik in de catalogus ben en voor een klant aan de balie een nieuwe titel uit een andere regio wil reserveren, het een titel uit de basis - of samenwerkingscollectie is? ivm de windowtime.
Is het dan verstandig om ook aan de balie te reserveren vanuit de website die de klant thuis ook ziet?
Dan geeft het systeem altijd aan of een titel te reserveren is of niet.

Ik hoop dat jullie me snappen en graag een reactie op miepvandam@bibliotheeklekijssel.nl

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers