donderdag 21 april 2011

Highlights week 16

Volwassen Fictie

FictieSuzanne Bugler. Anders dan ik
Anders dan ikLaura Cresswell woont samen met haar man, die advocaat is, en haar twee kinderen in Ashton, waar ze tot the upper class behoort. Ze leidt een perfect leven totdat de moeder van haar oud-klasgenootje Heddy Partridge belt en haar hulp inroept. Laura raakt tegen haar wil en uit schuldgevoel, omdat zij haar vroeger gepest heeft, steeds meer betrokken bij het leven van Heddy, die op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis verblijft. Een leven dat haaks staat op het luxe bestaan van Laura, waarbij alles draait om status en gezien worden met de juiste mensen. Gaandeweg gaat die wereld Laura steeds meer tegenstaan en maakt ze andere keuzes. Maar of haar vrienden en man daar blij mee zijn, is de vraag. Dit eerlijke en confronterende verhaal laat zien wat mensen elkaar aan kunnen doen en met welke gevolgen. Het is door de ironisch-humoristische stijl waarin het is geschreven een genot om te lezen. Een boeiende roman van deze Engelse schrijfster, die eerder een aantal boeken voor jongeren schreef.

Miquel Bulnes. Het bloed in onze aderen
Het bloed in onze aderenOmvangrijke, meerlagige roman in vijf afdelingen, die speelt in Spanje en Marokko. We volgen kolonel Santamaría tijdens een beslissende slag tijdens de Rif oorlog (1921-1926), waar Spaanse troepen in de pan gehakt worden. Hij raakt gewond, maar weet te ontsnappen. Na zijn terugkeer moet hij als officier van de veiligheidsdienst in Madrid een moord oplossen. Het blijkt te gaan om een dagboek. Gaandeweg blijkt wie erbij betrokken zijn en welk afschuwelijk geheim dit dagboek bevat. Dit alles tegen de achtergrond van een ontvlambaar politiek klimaat aan de vooravond van de burgeroorlog. Miquel Bulnes (1976) is half Spaans en half Nederlands. Opgeleid als arts publiceerde hij eerder de romans met een medische setting Zorg, Lab en Attaque! Verrassend rijp en goed gedocumenteerd boek, met elementen van historische roman, memoires en detective, waar je in door wilt gaan. Bulnes heeft een eigen geluid en een literaire kwaliteit die niet onder doet voor een schrijver als Ruiz Zafón (auteur van o.a. De schaduw van de wind). Vraagt om een breed lezerspubliek en een spoedige vertaling in het Spaans. Kleine druk.

Kjell Ola Dahl. De vrouw in plastic
De vrouw in plasticZevende vertaalde deel in een serie rond Gunnarstranda en zijn jongere collega Frank Frølich, politiemannen te Oslo. Tijdens een hittegolf wordt de in plastic gewikkelde Veronika Undset vermoord aangetroffen in een container aan Kalbakken in Oslo. Frølich kende Undset, hij heeft haar de afgelopen tijd enkele malen ontmoet: bij aanhouding voor bezit van cocaïne, tijdens een feest van een jeugdvriend, die met haar verloofd bleek te zijn en op het kantoor van haar schoonmaakbedrijf, diverse klanten waren slachtoffer geworden van inbraak. Verdachte van de moord is Undsets buurman Sivert Almeli, die haar stalkte. Maar dan vindt Gunnarstranda Almeli met doorgesneden keel in de kelder van de flat waar hij woonde. Scandinavische politieroman, met aardige karakter- en sfeertekening en een overtuigend politieduo. De serie is doorgaans goed voor vier of drie sterren op Crimezone.nl en in VN's Detective & Thrillergids. De Noorse auteur (1958) debuteerde in 1993 met 'Gevangen in het web'*, het eerste deel over Gunnarstranda en Frølich. Voor het tweede deel, 'Een kleine gouden ring'**, ontving hij de Rivertonprisen, de Noorse Gouden Strop. Naast misdaadromans schrijft hij ook andere genres, waaronder kinderboeken en reisboeken. Vrij kleine druk. www.kjelloladahl.no. *2008-23-0-018. **2003-05-0-022.

Elizabeth Day. Steen, papier, schaar
Steen, papier, schaar (digitaal boek)Na een fietsongeval ligt Charles in coma in het ziekenhuis. Noodgedwongen zien zijn vrouw Anne en hun 30-jarige dochter Charlotte elkaar meer dan anders. De relatie tussen moeder en dochter is stekelig en al gauw duikt de suggestie op dat een belangrijke gebeurtenis in het verleden dit gezin heeft getroubleerd. Anne evolueerde van een knappe, veelbelovende jonge vrouw naar een grijze, volgzame echtgenote, overschaduwd door de dominante, ontrouwe Charles. Charlotte vecht tegen een depressie en kan niet accepteren dat haar moeder het zo lastig heeft met haar relatie met een gehuwde man. Stukje bij beetje duikt op wat er is gebeurd toen Charlotte twaalf was, in welk donker geheim Annes schuldgevoelens en Charlottes zwaarmoedigheid hun oorsprong vinden. Deze flashbacks, waarin de auteur ijzige kilte en extreme walging in kaart brengt, zijn vaak huiveringwekkend. Een boeiende, vaak aangrijpende, gevoelige, moedige en beslist veelbelovende debuutroman over de gevolgen van zware emotionele beschadiging, geschreven in een toegankelijke, vlotte stijl, die een ruim publiek kan boeien. Kleine druk.


Suzanna Jansen. De hemel is goud
De hemel is goudNa haar debuut 'Het pauperparadijs' schrijft Suzanna Jansen (1964) opnieuw over de drang naar verbetering. In de beruchte automobielrace van Parijs naar Madrid in 1903 staat het verlangen naar snelheid centraal. Tegelijk staat ook de ontwikkeling van de techniek op het spel. Zoals bij elke wedstrijd worden er concessies gedaan om te kunnen winnen. Evenwijdig hieraan klinkt het relaas van een politieke wedloop. Een premier leeft voor de ritjes in zijn dienstauto. Nu de verkiezingen naderen, wil hij zijn privileges behouden. Verblind door eerzucht wijzigt hij ondanks kritische geluiden niet van koers. De evenwijdige verhalen zijn verrassend eenduidig in hun thematiek van winnaars en afvallers, controle en oneindigheid, overtuiging en twijfel. Het vellen van een oordeel over de offers die gebracht worden, is aan de lezer. Hierdoor is het boek niet alleen informatief, maar ook uitdagend. Deze historische vertelling is uitgegeven ter ere van het 25-jarig jubileum van uitgeverij Balans. De uitvoering is in klein formaat hardcover. Geschikt voor een breed publiek.

Erin Kelly. De gifboom
De gifboomDe keurige 21-jarige Londense Karen is bezig haar studie moderne talen af te ronden, als ze Biba en haar raadselachtige broer Rex ontmoet, die een onconventioneel leven leiden vol drank en drugs in een bouwvallige Londense villa. Karin voelt zich aangetrokken tot hun losbandige leven, dat zij nooit gekend heeft, en trekt die zomer van 1997 bij hen in. Het einde van de zomer eindigt echter zeer dramatisch met twee brute moorden. Het verhaal wordt verteld door Karen, de ik-persoon, en speelt zich afwisselend af in het heden, waarin Rex na een lange gevangenisstraf weer bij haar en haar 9-jarige dochtertje Alice gaat wonen, en in die rampzalige zomer van 1997. Langzaam wordt duidelijk wie er vermoord zijn, wie de dader is, en waarom Rex veroordeeld werd. De Engelse schrijfster schreef met dit meeslepende onheilspellende debuut een prachtige overtuigende psychologische thriller, waarin ze de broeierige sfeer prima verwoordt, de spanning hoog houdt, en eindigt met een zeer verrassend plot. Een pageturner. Kleine druk.


Michael Palmer. De second opinion
De second opinionPetros Sperelakis is directeur van een grote, rijke, heel succesvolle kliniek, Beaumont. Na een zwaar ongeluk ligt hij in zijn eigen ziekenhuis in coma. Zijn vier kinderen - Dimitri (IQ 180), de tweeling Niko en Selena (beiden chirurg), en dochter Thea (een heel bekwame arts) - zijn het niet eens over hoe het verder moet met hem. Petros lijdt aan het locked-in-syndroom; toch slaagt Thea erin contact met hem te krijgen. Dat maakt haar leven en de wereld waarin ze enigszins moeizaam functioneert (zij heeft het aspergersyndroom), tot een chaotische nachtmerrie - en dan is er nog dat verwarrende romantische tintje. De verschillende verhaallijnen in de goed opgebouwde plot zijn verstrengeld. De medische details ondersteunen en versterken de inhoud. De alziende verteller van deze spannende pageturner, die corruptie in de medische wereld aanklaagt, biedt een realistische inkijk in - en misschien kennismaking met - de innerlijke wereld van iemand met aspergersyndroom. Alweer een succesboek van de in 35 talen vertaalde auteur. Zie ook: http://www.michaelpalmerbooks.com / (Engelstalig). Kleine druk.


Jeugd fictie


Jong, Claudia . Wolfje
WolfjeWolfje woont samen met haar moeder. Haar vader is verongelukt toen ze klein was. Vriendinnen heeft ze niet. Dan ontmoet ze de excentrieke zwerver Rooie, die goed verhalen kan vertellen en op elke (levens)vraag wel een antwoord heeft. Ze raken bevriend. Wolfje geeft haar geld voor een nieuwe jas uit aan wijn en eten voor Rooie. Als moeder vraagt naar de jas, bedenken Wolfje en Rooie een plan om het geld terug te verdienen. Aardig debuut, waarin op lichtvoetige wijze zaken als vriendschap, rouwverwerking en alledaagse beslommeringen met humor, fantasie en af en toe een serieuze ondertoon de revue passeren. Kinderen kunnen zich identificeren of meeleven met de eigenzinnige en ondernemende Wolfje. Soms komen gebeurtenissen wat onwerkelijk over. Geschreven in makkelijke taal met korte, heldere beschrijvingen en veel dialoog. Gedrukt in een prettig lettertype. De expressieve zwart-witillustraties passen prima bij de verhaalsfeer. Stevig, gekleurd omslag. Een met vaart geschreven verhaal dat van begin tot einde blijft boeien. Geschikt voor een brede lezersgroep vanaf ca. 9 jaar.

Peyo. De smurfen: lach je een smurf Lach je een smurf - Peyo
Tientallen moppen staan er in dit vierkante moppenboekje. Zoals gebruikelijk met dit soort bundels zijn de grappen de ene keer geslaagder dan de andere. In de moppen spelen de Smurfen van de bekende tekenfilmserie en stripalbums meestal een rol. Het niveau ligt ongeveer zo: 'Wat is die Smurf van beroep?', 'Hij is binnenhuisarchitect.' 'En buitenshuis?'. Per bladzijde zijn over het algemeen twee moppen opgenomen. De opmaak van het boek is
speels en erg kleurrijk. Ook de vele kleine illustraties sluiten aan bij de Smurfenuitgaven. Bij kinderen zullen de Smurfenfiguurtjes veel herkenning opleveren. De moppen zijn (kind)vriendelijk. Inhoudelijk niet beter dan de andere moppenboeken voor de jeugd. Het felgekleurde omslag van het
kleine boekje ziet er aantrekkelijk uit. Vanaf ca. 9 jaar.Klein formaat.

Portman, Rosemarie. Concentratiespelletjes van 3 minuten
Concentratiespelletjes van 3 minutenHoe leer je kinderen die gauw zijn afgeleid om zich (kort) te concentreren? Daarvoor staan er in dit boek 120 voorbeelden. In het grootste gedeelte van het boek worden spelletjes uitgelegd die in groepsverband gespeeld kunnen worden. Ze staan gerangschikt naar acht thema's (onder andere luisteren, voelen, stilte, kijken, ruiken, bewegen). Als aanvulling op de groepsspelletjes zijn er 24 individuele spelletjes opgenomen zoals werken met getallen, ordenen en zoekplaatjes. Voor alle voorbeelden geldt dat ze eenvoudig zijn, geen voorbereiding vragen en dat er alleen soms pen en papier nodig zijn. Bij alles staat het spelplezier voorop. De inleiding vooraf en de uitleg bij de voorbeelden zijn duidelijk, het lettertype is prettig leesbaar en zwart-witillustraties verlevendigen de tekst. Een leuke uitgave voor de basisschool, de BSO, jeugdclubs, maar ook voor thuis. Van de auteur (een Duitse schoolpsycholoog) verscheen eerder onder andere '100 ontspannings- en concentratiespelen' (2000), gericht op kinderen van zes tot zestien jaar. Vanaf ca. 4 t/m 10 jaar.


Daisy Fictie

De verborgen brieven. Reina Crispijn


De verborgen brievenIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent H.W.L. Keus-Asveld. 'Tessa van Anrooy belooft haar stervende oma om twee mensen uit dier leven op te sporen. Maar wie zijn die twee mensen en waar wonen ze? Als het testament geopend wordt, ontvangt Tessa o.a. een doos met brieven. Die brieven zijn door haar oma geschreven aan een overleden meisje en vormen een soort dagboek. Door lezen, combineren en puzzelen moet Tessa achter de oplossing zien te komen. Een familieroman waarvan het verhaal zich gedeeltelijk afspeelt voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het geheel is goed opgebouwd en dwingt door de boeiende verhaallijn de lezer bijna om te blijven lezen. (...) Een mooi geschreven romantische familiegeschiedenis over drie generaties. De auteur die samen met haar zus Margreet ook boeken schrijft, debuteerde in 2008 met haar soloboek 'Bonbons voor een gebroken hart'**.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


DVD speelfilms
Everwood
Everwood - Seizoen 1De Amerikaanse dramaserie 'Everwood' gaat over de belevenissen van Andrew Brown en zijn twee kinderen. Brown is een beroemde neurochirurg in New York die erg van zijn vrouw en kinderen houdt, maar weinig tijd voor hen heeft. Wanneer zijn vrouw verongelukt, verhuist hij naar het stadje Everwood in de bergen van Colorado. Zijn twee kinderen, Ephram van 15 en Delia van 9 moeten mee, vooral Ephram heeft moeite zich aan de situatie aan te passen. De serie is geschreven door Greg Berlanti (Life as we know it), in de hoofdrol Treat Williams (Hair; 127 hours). Volkskrant (28-12-'02): '(...) Verstandig dus van Net 5, tegenwoordig toch een beetje de smaakmaker en trendwatcher van de Nederlandse televisie, om na de Gilmore Girls ook Everwood aan te kopen. Als het maar niet de bedoeling is dat de serie vooral mannen zal trekken. Daar is hij te gevoelig, te emotioneel en soms zelfs te sentimenteel voor. En ondanks de vaak stevige humor is Everwood ook behoorlijk Amerikaans. Wat in dit geval betekent dat de boodschap, mannen, breng meer tijd door met je familie, zoals schrijver en bedenker Greg Belanti het verwoordt, soms wel erg duidelijk is. (...)' Er werden vier seizoenen gemaakt. De dvd-set bevat de 23 afleveringen van seizoen 1, 2 en 3 (2002-2003), met extra's.


Castle
Castle - Seizoen 12011-16-400 Hoofdpersoon in deze Amerikaanse politieserie is Richard Edgar 'Rick' Castle, schrijver van populaire misdaadboeken die in contact komt met het werk van de politie van New York wanneer iemand een aantal moorden uit zijn boeken nabootst. Via zijn relaties krijgt hij het gedaan dat hij de politie mag assisteren bij andere zaken en zo hoopt hij inspiratie op te doen voor een nieuwe reeks boeken. Rechercheur Kate Beckett, in alles zijn tegenpool, kan zijn bemoeienis niet altijd waarderen. Ook de gezinsperikelen van Castle met tienerdochter en inwonende moeder komen aan de orde. In de hoofdrollen Nathan Fillion (Serenity; Slither) en Stana Katic (The librarian III). Jan Vollaard (NRC 5-3-'10): '(...) Net als The mentalist en Lie to me ligt het accent bij Castle op de psychologie van het misdaadonderzoek. In alle drie de gevallen levert dat sterke televisie op. (...) Veel van de charme van Castle komt van de goedmoedige spanning tussen de joyeuze Castle (Nathan Fillion) en de serieuze vrouwelijke rechercheur Kate (Stana Katic). De wisselwerking tussen de twee acteurs is bovendien uitstekend. Alles om hen heen volgt de formule van de misdaadserie, maar de liefde en zorg voor de teksten doet Castle aangenaam meer zijn.' De 3-dvd-set bevat 10 afleveringen (2009) en extra's. Seizoen 1 & 2


The stonecutter
Stonecutter, TheZweedse detective uit 2010 geregisseerd door Emiliano Goessens, met Elisabet Carlsson en Niklas Hjulström. Hoewel officieel geen serie zijn de acteurs, regisseur, schrijver hetzelfde als in The Jinx*.Gebaseerd op het boek 'Steenhouwer'** van Camilla Läckberg waarover recensent M.J. Verstappen-Naus zei: 'De lezer intussen raakt bekend met een oude moordgeschiedenis, maar heel lang blijft onduidelijk wat die met de dood van het meisje te maken heeft. Roddels en burenruzies bemoeilijken het onderzoek. Vanaf het begin pakt deze thriller de lezer. Het blijft spannend tot het einde doordat er behalve de moordzaak ook andere zaken spelen.' De tv-serie volgt in grote lijnen het verhaal van het boek. Politieinspecteur Patrick Hedström onderzoekt de moord op een jong meisje in het Zweedse kustplaatsje Fjällbacka. Gebeurtenissen uit het verleden blijken ermee te maken hebben. Naast deze hoofdlijn lopen er nog diverse nevenplotjes die zich langzaam maar zeker ontrafelen. De serie oogt schitterend door het mooie Zweedse landschap; de acteurs zijn uitstekend; het verhaal is onderhoudend, weinig actie en/of bloed en verrassend. Deze dvd bevat episode 1 en 2, geen extra's.
DVD non-fictie


Genius : wetenschappers die de wereld veranderen : van Isaac Newton tot James Watt
Britse serie voor Channel 4 waarin zes bekende hedendaagse geleerden zoals Stephen Hawking en David Attenborough de kijker meenemen op een reis door de tijd. In vijf afleveringen komen klassieke tot hedendaagse Britse geleerden aan bod die allen een stempel hebben gedrukt op de ontwikkeling van de inzichten in de wetenschap. Van Robert Boyle tot Michael Farraday en van Robert Hooke tot James Clerk Maxwell. Ze hebben allemaal een ding gemeen, hun uitdrukkelijke wil om het leven te begrijpen. Wat is het verhaal achter electriciteit, welke experimenten hebben ertoe geleid dat er een samenhang is ontdekt in het heelal tussen verschillende hemellichamen en wie ontdekte peniciline? Deze en vele andere vragen en antwoorden komen aan bod in deze fascinerende serie. Hierin kom je tot de ontdekking dat onze huidige wereld er niet was geweest als de wetenschap zich niet had ontwikkeld dankzij geniën van de 17e eeuw tot nu.


Bluray


Legends of the fall
Legends Of The FallAmerikaans oorlogsdrama uit 1994 van regisseur Edward Zwick. Met Brad Pitt, Anthony Hopkins, Aidan Quinn e.v.a. Gebaseerd op de novelle van Jim Harrison. Ex-kolonel William Ludlow leeft met zijn drie zonen op een ranch in Montana in 1913. De jongste van de zonen heeft een beeldschone verloofde die voor veel strijd zorgt tussen de twee andere broers als de eerste sneuvelt tijdens de Eerste Wereldoorlog. De film was mede door Pitt een groot bioscoopsucces, maar werd door de pers niet erg gewaardeerd: te glad en te sentimenteel. Peter Travers (Rolling Stone) zei: 'What makes Legends such an entertaining male weepie is the star shine. Though the admirable Quinn has the toughest role, Pitt carries the picture.' Cinema.nl geeft 3 (van 5) sterren: 'James Horner voorzag deze traditioneel vertelde film van een sentimentele score. Cameraman John Toll kreeg een Oscar'


Games


Yoostar 2 : in the movies
Yoostar 2 (Playstation Move Compatible)Eindelijk een game voor de echte filmfreak. Het uitgangspunt van deze Engelstalige game is simpel: jij neemt een rol over binnen een Hollywoodfilm en dient deze zo goed mogelijk na te spelen. Met behulp van de Kinect camera worden jouw bewegingen geregistreerd en geprojecteerd in de scène. Speel bijvoorbeeld The Terminator (I'll be back), Frankenstein (It's alive!) of The Godfather (I'll make you an offer you can't refuse). Het spel bevat vijftig filmscènes en er zijn honderden andere downloadbare scènes. Het aanbod bestaat uit klassiekers zoals Gone with the Wind, Casablanca en King Kong, maar ook recente films/series zoals The Hangover, 300 en Mad Men. Het is zelfs mogelijk jouw filmpjes te uploaden op Facebook of Twitter. Gamez.nl is niet zo te spreken over de game: 'Het idee achter Yoostar 2: In the Movies mag dan verfrissend zijn, de uitwerking zorgt ervoor dat het spel bijna onspeelbaar wordt. De camera registreert bewegingen en stemmen slecht (...). Na het spelen van een viertal filmscènes is het plezier er dan ook wel af.' XGN.nl vindt het geen topgame, maar zeker wel vermakelijk: 'Het spel kent veel minpunten, maar één ding geldt zeker bij games als deze: het plezier staat voorop. Yoostar 2: In the Movies is namelijk wel een erg vermakelijke game voor een gezellige avond.' V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik, geweld. Enkel met de Kinect te spelen. XBOX 360 & PS3 move


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers