donderdag 28 juli 2011

Highlights week 29

Volwassenen fictie

Chelsia Cain. Zondvloed

ZondvloedTijdens hevige regenval in het Amerikaanse stadje Portland verdrinken veel mensen door de wild stromende Willamette rivier. Als de lijkschouwer constateert dat een drenkeling is vermoord voordat ze in het water terecht kwam en als een medewerker van rechercheur Archie Sheridan bijna hetzelfde lot ondergaat, vermoedt Archie dat een seriemoordenaar in Portland rondwaart. De journaliste Susan Ward volgt Archie op de voet en merkt details op, zoals een klein plekje aan de binnenkant van de hand dat wijst op een prik of een beet van een dier. Intussen schrijft ze een artikel over een skelet dat aan de oever gevonden is, waarschijnlijk overleden tijdens de vorige overstroming, zestig jaar geleden. In deze vijfde thriller waarin Archie en Susan de hoofdrol spelen, geeft de auteur door korte flash backs genoeg informatie uit de vorige delen om dit verhaal zelfstandig te kunnen lezen. De aantrekkelijke stijl, de pittige dialogen, de overtuigende karakters en de spanning door gebeurtenissen uit het verleden met het heden te verbinden, maakt het tot een zeer onderhoudende thriller. Normale druk.


Siri Hustvedt. De zomer zonder mannen
De zomer zonder mannenAls de 55-jarige dichteres Mia Fredricksen door haar man verlaten wordt, stort haar wereld in. Ze wordt zelfs een tijd opgenomen in een kliniek. Als ze hieruit ontslagen wordt, besluit ze naar haar geboorteplaats Bonden terug te keren om haar wonden te likken. Ze geeft een poëziecursus aan pubermeisjes, raakt bevriend met haar buurvrouw en ze ontmoet haar moeders bejaarde vriendinnen. Tijdens deze zomer zonder mannen begint ze weer plezier in het leven te krijgen en leert ze met een nieuwe kijk de gebeurtenissen te waarderen. De roman is lyrisch en bijzonder intelligent geschreven. Het verhaal bevat geen hoofdstukken, maar gaat van de hak op de tak en omvat de mijmeringen, gedachten en betogen van de vertelster, afgewisseld met gedichten, brieven en citaten, doorspekt met poëzie, filosofie en wetenschap. Belangrijke themas zijn vriendschap en man/vrouw-verschillen. Het boek met een feministische inslag zal vooral vrouwen aanspreken. De Amerikaanse schrijfster (1955) heeft twee essaybundels en vier romans op haar naam staan, waaronder twee wereldwijde bestsellers. Normale druk.


Mari Jungstedt. Dubbele stilte
Dubbele stilteZevende afzonderlijk te lezen misdaadroman van de Zweedse schrijfster/journaliste met een vaste cast van personages. Commissaris Anders Knutas, zijn collega Karin Jacobsson en de tv-journalist Johan Berg krijgen te maken met een raadselachtige gecompliceerde zaak, die zich opnieuw afspeelt op het Zweedse eiland Gotland. Drie echtparen, die in dezelfde buurt wonen en heel close met elkaar zijn, gaan voor een korte vakantie naar het nabijgelegen eiland Farö, waar ze het Ingmar Bergman-filmfestival bezoeken. Tijdens deze vakantie verandert hun relatie drastisch nadat één sms'je een geheim naar de oppervlakte haalt, dat dodelijke gevolgen heeft voor enkele personen. Het is aan de politie om het geheim zo snel mogelijk te ontrafelen, en de journalistiek volgt de zaak op de voet. Er is veel aandacht voor de beschrijving van de sfeer op het eiland en de privélevens van de diverse personages. Een met vaart geschreven spannend verhaal, in een stijl met korte filmische hoofdstukken. Het plot is prima uitgewerkt. Alle boeken van deze Zweedse auteur zijn verfilmd voor de Duitse televisie. Normale druk.

Volwassenen non-fictie

Hamed Abdel-Samad. De ondergang van de islamitische wereld
De ondergang van de islamitische wereldDeze Duits-Egyptische auteur (Caïro, 1972), zoon van een Egyptische imam, studeerde politicologie in Duitsland. Zijn eerste boek 'Mein Abschied vom Himmel' (2009) leverde hem een fatwa op in de Arabische wereld. De islam schaadt het individu en brengt de samenleving in gevaar, is zijn standpunt. Aan de hand van onderwerpen als de noodzaak van een moderne interpretatie van de Koran, de ophef rond cartoons in een Deense krant, de belemmering door de islam van seksualiteit, de vrouwenbesnijdenis en de zware vrouwenonderdrukking, en de woedecultuur ('Ik ben een moslim dus ik ben beledigd'), komt hij tot een vernietigend oordeel over de islam. Hij beschouwt de islamitische cultuur als over het hoogtepunt heen, vanwege het ontbreken van vrijheid, gelijkheid en geloofskritiek. Deze persoonlike analyse is een zeer interessante, geestig geschreven en goed onderbouwde kritiek op de islam.


Iana Matei. Meisjes te koop
Meisjes te koopIn dit boek schrijft de Roemeense Iana Matei over haar strijd tegen de internationale handel in minderjarige meisjes voor de prostitutie. Ze kwam hiermee in aanraking toen ze na haar studie psychologie in Australië opvanghuizen ging opzetten voor straatkinderen in haar vaderland. Het zijn vooral meisjes uit Oost-Europa die het slachtoffer worden van deze gewelddadige mensenhandel en in een kat-en-muisspel heeft Iana er al velen uit de handen van hun meedogenloze pooiers weten te redden. Ze verzorgt opvang voor deze meisjes en brengt de daders, als het maar even kan, voor de rechter. Dit alles is in het westen niet onopgemerkt gebleven en het is dan ook vooral van die kant dat ze steun krijgt om haar goede werk voort te zetten. Zo wordt er zelfs vanuit de Verenigde Staten en Verenigde Naties een beroep op haar kennis gedaan om mensenhandelnetwerken te kunnen ontmantelen en heeft ze hiervoor al diverse internationale prijzen in ontvangst mogen nemen. Hoewel er in de media al veel aandacht is besteed aan dit probleem, blijft het interessant om het verhaal te lezen van iemand die er zo nauw bij betrokken is als Iana Matei. Waargebeurd verhaal.


Greta Riemersma. Het land van zijn vader: een Marokkaanse familiegeschiedenis
Het land van zijn vaderDe auteur en haar uit Marokko afkomstige man Saïd Finani vestigen zich eind 2007 in Saïds geboorteplaats Kenitra. Daar is hij dertig jaar geleden vertrokken. Hij blijkt nauwelijks iets te weten van zijn achtergrond. Samen gaan ze op zoek naar Saïds geschiedenis en ontdekken feiten die Saïd nooit gekend heeft: dat zijn vader zich heeft ingezet voor de onafhankelijkheid van Marokko, gevochten heeft tegen de nazi's en later tegen de Fransen en dat hij zich later gedwongen voelde zijn eigen, 'bevrijde' land weer te verlaten. De schrijfster is neerlandica en journaliste geweest voor onder meer de Volkskrant. Nu doceert ze journalistiek en schrijft ze voor diverse media. 'Het land van zijn vader' vertelt een intrigerende familiegeschiedenis, tegen het decor van een veranderend Marokko. De Marokkaanse 'gelukszoeker' in Nederland is daar de doorzetter met ambities. Door deze omkering van het perspectief biedt het boek de Nederlandse lezer telkens zicht op een andere werkelijkheid, waarvan wij slechts de voorkant kennen: de Marokkaanse man in de Nederlandse straat. Met verwijzingen naar literatuur en websites. Waargebeurd verhaal.


Dick Pels. Het volk bestaat niet
Het volk bestaat nietVoor wie een grondige analyse niet schuwt over de opkomst en invloed van populistisch krachten als Fortuyn en Wilders, is dit boek een echte aanrader. Het thema 'populisme in de politiek' is wederom zeer actueel met artikelen in dag- en weekbladen en nu uitstekend verwoord in dit boek. Dick Pels is naast professor een bekend schrijver en commentator en directeur van het wetenschappelijk bureau van Groen Links. De kern van zijn betoog bestaat er uit dat de oude politiek onmachtig is het initiatief weer te nemen en de aandacht te krijgen van de burger. Te lang hebben politici gemeend dat ze alleen in verkiezingstijd in het voetlicht staan. Pels geeft aan dat door de moderne media en communicatie politici dagelijks hun reputatie moeten verdienen, en dus ook geheel kunnen verliezen. De conclusie luidt dat politieke partijen aansprekende leiders en een inspirerend verhaal naar de burger moeten hebben. Dat wil niet zeggen dat de wil van het volk altijd moet worden uitgevoerd, maar een vernieuwing waarbij de invloed van de burger wordt ingebouwd in het bestaande politieke bestel zou wellicht een antwoord kunnen zijn. Voor lezers met politieke belangstelling.


Samenwerkingscollectie

Jan Fabre. Jan Fabre: hortus/corpus

Jan FabreDe Belgische theatermaker, choreograaf en kunstenaar Jan Fabre (Antwerpen, 1958) neemt een bijzondere plaats in binnen de beeldende kunst. Zijn eigenheid is om te beginnen visueel. Hij gebruikt uiteenlopende technieken en soms bijzondere materialen - van kleurige schildjes van kevers tot Bic balpennen als tekenstift. Bovendien verwijzen de sterk theatrale beelden naar een persoonlijke mythologie die wordt gekenmerkt door het dierlijke, het seksuele en de kritische reflectie daarop. Deze uitgave bij een solotentoonstelling in Museum Kröller-Müller* geeft een intrigerend beeld van die mythologie. De teksten van schrijver en kunstfilosoof Stefan Hertmans zorgen voor een verdieping die dreigt te ontsporen tot een hermetische exegese. Het valt de gepassioneerde liefhebber Hertmans te vergeven, maar het staat een eigen interpretatie van het raadsel Fabre in de weg. Een klein minpuntje in deze mooi vormgegeven en prachtig geïllustreerde uitgave over een spraakmakend kunstenaar. *loopt tot 4 september 2011. Eerste uitgebreide Nederlandstalige publicatie.


Jim Stolze. Uitverkocht!: welkom in de aandachtseconomie
Uitverkocht!Dit boek gaat over marketing tegen de achtergrond van een beweerde verschuiving van producteconomie naar aandachtseconomie. De auteur is ondernemer en internetstrateeg. Hij was betrokken bij de koersbepaling van websites als NU.nl en schreef een boek over digitale overbelasting ('Hoe overleef ik mijn inbox?, 2009). De auteur wil met name bedrijven bewust maken van de ontmenselijking die zich uit in gebrek aan service en aandacht. Dus: niet meer een product met veel reclame de markt induwen, maar aandacht geven aan de doelgroep die jouw boodschap verspreidt onder een breder publiek. Het boek is geschikt voor ondernemers en marketingmensen die weten dat de rol van de massamedia is veranderd en online de norm is. Het boek is wel wat verwarrend: het rekent luidruchtig af met traditionele marketing, maar gaat uiteindelijk toch weer gewoon in op manieren om interesse te verwerven voor je producten. Dit boek gaat voor een deel over het thema van 'De Merkmotor' van René Herremans (2011)*. Daarin staan de aandacht en service voor de klanten centraal.


Salomon Kroonenberg. Waarom de hel naar zwavel stinkt
Waarom de hel naar zwavel stinktDe schrijver, emeritus hoogleraar geologie, maakt een zoektocht naar de onderwereld, de hel of het middelpunt van de aarde zoals die beschreven zijn door de oude Grieken, Dante en Jules Verne. Daarbij vergelijkt hij de oude literatuur met wat hij zelf waarneemt op zijn reizen. Na de inleiding 'De toverbal', net als de aarde concentrisch gebouwd, wordt de afdaling in de hel uit Dantes 'Goddelijke Komedie' zijn reisgids met een citaat eruit bij elk hoofdstuk. De afdaling beslaat vijftien hoofdstukken waarbij de kern van de aarde steeds dichter benaderd wordt. Eerst de zoektocht naar de ingang, dan verder naar de bodem van de hel of het middelpunt van de aarde. Elk dieper niveau levert nieuwe problemen op met anekdotes en oplossingen uit de moderne wetenschap. De terugreis is snel, een hoofdstuk waarin de schrijver bijna blijft steken in de huidige tunnels, rioolbuizen en elektrische draden. Geschikt voor classici, geologen, beleidsmakers en geïnteresseerden in cultuurgeschiedenis. Ruim honderd illustraties in kleur en zeventig in zwart-wit (onder anderen van Doré), literatuuropgave, register, dankwoord en illustratieverantwoording

 Jeugd fictie

Jeugd non-fictie

Luisterboeken

Innerlijke kracht : Aurelis-methode

Het ontwikkelen van innerlijke kracht is het thema op deze audio-cd volgens de Aurelis methode van de Belgische arts J.L. Mommaerts. Deze methode is gebaseerd op het activeren van het onderbewuste na een diepe ontspanning waardoor de autosuggesties aanzetten tot positieve actie. De korte of langere intro's tot ontspanning zijn identiek aan de andere cd's uit de uitgebreide reeks thematische cd's 'Aurelis', net als de snelle of tragere exits. Daartussen staan vijf visualisaties zoals je voelen als een kerncentrale, wat niet zo'n gelukkige keuze is na de ramp in Japan, maar de zon, de pijl op weg naar zijn doel en de meditatie in een klooster zijn toegankelijk verwoord en kunnen effectief zijn. Van de verschillende tracks kan naar wens een weekmenu samengesteld worden. De warme stem van de auteur wordt begeleid door rustige pianoakkoorden die beiden ontspannend werken. Bijgevoegd is een handleiding met tips en informatie hoe de cd te gebruiken. Ook is in de handleiding te vinden hoe de cd af te spelen is: op een audio-cd speler met programmeertoets en als cd-rom. Voor een breed publiek.


Innerlijk conflict : Aurelis-methode
Aurelis is een afkorting van autosuggestie, relaxatie en innerlijke sterkte en is een methode die ontwikkeld is door de Belgische auteur, arts en trainer persoonlijke vorming J.L. Mommaerts. De methode probeert gerichte communicatie met het 'diepere zelf' te bewerkstelligen waardoor gezondheid en welzijn bevorderd kunnen worden. Dit deel uit de uitgebreide reeks thematische audio-cd's richt zich op een innerlijk conflict. De oefeningen beslaan veertien tracks: zes intro's om te ontspannen, vijf suggesties van ieder ongeveer twaalf minuten om een innerlijk conflict te kunnen herkennen en deze op een natuurlijke manier op te lossen en drie afsluitende oefeningen. Deze oefeningen kunnen apart en gecombineerd door elkaar gebruikt worden. Door verschillende tracks samen te stellen, krijg je een persoonlijk weekmenu. De kalme stem van Mommaerts is goed verstaanbaar en op een natuurlijke manier begeleid door rustgevende pianoklanken. In de bijbehorende handleiding staan aanwijzingen hoe men zich het beste kan voorbereiden op een sessie en een aantal tips voor zelfmotivatie. Ook is in de handleiding te vinden hoe de cd af te spelen is: op een audio-cd speler met programmeertoets en als cd-rom. De sessies zijn eenvoudig uit te voeren. Voor een breed publiek.


DVD speelfilms


Reggie Perrin

Reggie Perrin - Serie 1Een Britse comedyserie met in de hoofdrol Martin Clunes, bekend van onder meer 'Men behaving badly' en 'Doc Martin'. De serie is een remake van 'The fall and rise of Reginald Perrin' uit de jaren zeventig. Reggie Perrin heeft een keurige kantoorbaan, een aardige vrouw (Fay Ripley) en een afbetaald huis. Kortom: een midlifecrisis is niet ver. Wanneer hij een aantrekkelijke nieuwe collega krijgt, kost het hem steeds meer moeite om in het gareel te blijven. Ron Rijghard (NRC 25-6-'11): '(...) Ondanks maatschappijkritische ondertonen en kleine liefdesdrama's is Reggie Perrin bovenal een aaneengeklonken reeks grote en kleine absurdistische spitsvondigheden. Op elke normale zin volgt een grap. Heel Brits, heel slim en met acteurs die je het gevoel geven dat ieder ander het niet half zo grappig had gemaakt. (...)' Uitgezonden door de TROS onder de titel 'Het moet niet gekker worden...' Serie 1 bevat zes afleveringen (2009), zonder extra's. Kijkwijzer: 12 jaar. Serie 1 & 2

Limitless
LimitlessAmerikaanse thriller uit 2011 van Neil Burger (The lucky ones; The illusionist), met Bradley Cooper (Wedding crashers; Yes Man) en een bijrol voor Robert De Niro. Als de New Yorkse schrijver Eddy Morra, met writer's block, zich waagt aan een experimenteel medicijn dat mensen in staat stelt hun brein optimaal te benutten, belandt hij in een mentale achtbaan en raakt uiteindelijk verstrikt in de netten van Oost-Europese criminelen. Martijn Laman (Movie2movie,i) geeft 3 (van 5) sterren: 'Aan de ene kant is de film een spectaculaire high-tech-thriller rond een intrigerende vraag; wat zou er gebeuren als er een medicijn kwam waarmee je alles uit jezelf kon halen? Anderzijds stelt het antwoord dat 'Limitless' geeft, toch wat teleur.' Mario Wisse (Metro 7-4-'11) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Eddy verandert in een soort superman en - erg goed gedaan door de makers - de kleuren worden opeens helder en fel. De roman wordt in razende vaart geschreven, fotomodellen aan zijn voeten en in zijn bed en Eddy maakt van niets een fortuin op Wallstreet. Dat levert een aantal bijzonder grappige en ingenieus gemaakte scènes op. Knappe film.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 18-8-'11


Klara
Klara Zweedse jeugdfilm, Nederlands nagesynchroniseerd, van regisseur Alexander Moberg, gebaseerd op de boeken van Pia Hagmar. Na de scheiding van haar ouders verhuist Klara met haar moeder naar een klein dorpje. De meeste meiden in Klara's klas rijden paard en om erbij te horen zegt Klara dat ze dit ook goed kan. Ze laat zich uitdagen om zich voor een wedstrijd in te schrijven terwijl ze nog nooit op een paard heeft gezeten. Haar moeder kan de rijlessen niet betalen en haar vader mordicus is tegen paardrijden omdat zij van het paard zou kunnen vallen. Dan leert Klara buurjongen Jonte kennen die haar leert rijden op het lelijke paard Star waar niemand wat in ziet. Jonte en Klara worden verliefd en Klara en Star zorgen uiteindelijk voor een grote verrassing. Wens vervullende film die vooral jonge meiden van 9 tot 14 jaar zal aanspreken. Kijkwijzer: alle leeftijden, angst.


Avonturen van de Marsupilami
Marsupilami - AvonturenFrans-Canadese tekenfilmserie met de avonturen van de Marsupilami. Dit beestje is een creatie van striptekenaar André Franquin, bekend van onder meer 'Guust Flater' en 'Robbedoes'. Marsupilami verscheen voor het eerst begin jaren vijftig in een Robbedoes-album en werd later een zelfstandig stripfiguur. Het is een intelligent en nieuwsgierig dier, geel met zwarte vlekken, één meter hoog, met geknikte oren, roze handen en een staart van acht meter die hij kan gebruiken als springveer, bokshandschoen, lasso of hengel. Met zijn vrouw en drie kindertjes woont hij in het oerwoud van Palombië. In zijn avonturen moet hij meestal de dieren in het bos beschermen tegen jagers en andere vijanden of zijn ondernemende kinderen uit de problemen redden. Deze dvd bevat drie afleveringen. Humoristische avonturen, leuk getekend in de stijl van de albums. Vanaf circa 7 jaar.
DVD non-fictie


Dubieuze strafzaken

Dubieuze StrafzakenProgramma over de opmerkelijkste recente dubieuze strafzaken in België en Nederland. In België gaat dat over de bende van Nijvel en de zaak Mark Dutroux. In Nederland komen de zaken Ina Post, Herman du Bois en Wilco Viets (De Puttense moordzaak), Lucia de Berk en Cees Borsboom (Schiedammer parkmoord) aan bod; zij zijn allen ten onrechte veroordeeld voor moord en doodslag. Bovengenoemde strafzaken zijn voorbeelden van slecht functioneren van de rechterlijke macht. Door de bende van Nijvel zijn 28 doden gevallen en geen dader is gepakt. In de zaak Dutroux hadden zonder het falen van de politie meisjes kunnen worden gered. In de zaken Ina Post, Cees Borsboom, Herman du Bois en Wilco Viets werden de verdachten zo onder druk gezet dat ze, onschuldig, bekenden. Later trokken ze hun bekentenis weer in. Ten slotte zijn, dank zij betrokken buitenstaanders, hun zaken heropend. Genoemde Nederlanders hebben jarenlang voor niets gevangen gezeten en zijn uiteindelijk in ere hersteld. Het zijn voor velen bekende verhalen. Een goed overzicht van gerechtelijke dwalingen, die mede door beperkingen van het systeem konden plaatsvinden. Kijkwijzer: alle leeftijden.
Bluray


Sucker punch

Sucker Punch Amerikaanse actie/avonturen/fantasyfilm uit 2011 van Zack Snyder (300; Watchmen), met Emily Browning, Vanessa Hudgens en Oscar Isaac. Gebaseerd op een verhaal van Steve Shibuya. Het verhaal speelt in de jaren vijftig van de 20e eeuw. Een jonge vrouw, Baby Doll, wordt door haar stiefvader opgesloten in een gekkenhuis en probeert daar met een aantal vriendinnen uit te ontsnappen. De pers is wisselend in zijn oordeel over deze videogame-achtige film. André Waardenburg (NRC 23-3-'11) geeft slechts 1 balletje (van 5): 'Zack Snyder (...) laat veel (visueel) geweld los op de kijker, maar [de film] is uiteindelijk buitengewoon saai. De vijf grote gevechtsscènes variëren nauwelijks. Die waarin enorme samoeraikrijgers worden verslagen zijn vrijwel hetzelfde gechoreografeerd als die waarin een draak of allerlei gespuis in mootjes worden gehakt.' Edwin van Dalen (Metro 24-3-'11) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Zack Snyder heeft het visuele aspect van zijn films hoog in het vaandel staan en Sucker Punch vormt daarop geen uitzondering. Deze bijzondere film met een gezond gehalte fantasy is wat dat betreft misschien wel zijn beste werk tot dusver, wat geheel versterkt wordt door een fantastische soundtrack (...)' V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, discriminatie, grof taalgebruik.

Games

Cars 2

Cars 2Cars 2 is het spel dat bij de gelijknamige animatiefilm* van Disney behoort. Niet geheel vreemd gaat het hier om een racegame. Als speler volg je de verhaallijn van de film, waarbij je mee kunt doen aan verschillende races en een spionagemissie. Het leuke aan het spel is dat je uit 25 verschillende personages uit de film kan kiezen, met natuurlijk Takel en Bliksem McQueen in de hoofdrol. Voor de jonge spelers is het spel gelukkig in het Nederlands, maar de intentie van het spel is sowieso eenvoudig te begrijpen. Zeer grappig voor fans van de films, vanaf ca. 9 jaar. PEGI: 7 jaar, geweld. *vanaf 6 juli in de bioscoop.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers