donderdag 28 juli 2011

Highlights week 30

Volwassenen fictie


Andrea Camilleri. De bloedakker

De BloedakkerCommissaris Montalbano krijgt te maken met een sinistere moord die naar de maffia wijst. Het lijk is in precies dertig stukken gehakt, het getal van de verrader Judas. Een van Montalbano's meest vertrouwde medewerkers blijkt betrokken te zijn bij deze moord. De commissaris moet heel wat tactische zetten doen om zijn vriend en collega te sparen en ook de moord op te lossen. De onderlinge verstandhouding tussen de collega's op het bureau heeft eronder te lijden. De commissaris blijkt een meester te zijn in het manipuleren van de mensen om hem heen, ook kan hij kinderlijk en onvoorspelbaar reageren waardoor zijn omgeving hem niet serieus neemt. Achter dit alles vermoedt de lezer een groter plan, wat niet zichtbaar wordt. De gevolgde strategie van onvindbaar zijn en opduiken op onverwachte plekken zet de lezer op het verkeerde been. Een luchtig geschreven thriller met veel wendingen in het verhaal, waardoor de lijn onduidelijk wordt. Het vijftiende boek in de serie met commissaris Montalbano in hoofdrol speelt net als de andere op Sicilië; de auteur (1924) is daar geboren. Hij studeerde literatuur en theaterwetenschappen. Kleine druk.


Lars Gustafsson. De mooie blanke armen van mevrouw Sorged
De mooie blanke armen van mevrouw SorgedahlDe bekende 75-jarige Zweedse filosoof-socioloog publiceerde een indrukwekkende rij romans, verhalen, gedichten en essays. Hoofdfiguur in deze roman uit 2008 is een filosofieprofessor uit Oxford die een tijdreis door zijn verleden maakt en in het Zweden van de jaren '50van de 20e eeuw terechtkomt. In dertig korte hoofdstukken neemt de auteur ons mee naar het landschap van zijn jeugd, de smaak van kaneelpeertjes, de betovering van zijn grootmoeder en haar gekke zuster, en van de mooie vrouwen van weleer, vooral de dochter van de metaalgieter en de mevrouw Sorgedahl uit de titel. Een knap staaltje van zintuiglijk schrijven, gelardeerd met filosofische beschouwingen over het impact en de onkenbaarheid van het verleden, overgoten met een melancholische ondertoon. Deskundig vertaald en verzorgd uitgegeven. Kleine druk.


Rosa Montero. Red de wereld! Volg de instructies
Red de wereld! Volg de instructiesVan de 60-jarige Spaanse schrijfster, die romans, verhalen- en reportagebundels en kinderverhalen publiceerde, werden zes werken in het Nederlands vertaald, o.a. 'Hartstochten', 'De dochter van de kannibaal' en 'Het hart van de Tartarus'. Deze roman speelt in Madrid, als de stad geteisterd wordt door een seriemoordenaar, die zijn slachtoffers een laatste dodelijke glimlach bezorgt. De sfeer in de stad is om te snijden. Tijdens een lange zwoele zomernacht kruisen de wegen van diverse personages elkaar in en rond een louche café annex hoerentent: een oudere wetenschapster die zwaar aan de drank is, een vereenzaamde spoedarts die wil ontsnappen uit een ellendig huwelijk en zijn werk afhaspelt, een taxichauffeur die de dood van zijn vrouw niet te boven komt en een Afrikaanse prostituee met een zwaar verleden die door haar pooier wordt mishandeld. Langzaam maar zeker trekt Montero de draden van haar verhaal samen. Ondanks enkele overbodige uitweidingen toch een intrigerende psychologische roman, geschreven in een intense stijl, die een ruim publiek kan boeien. Kleine druk.Volwassenen non-fictie

Annie Cohen-solal. Leo Castelli en zijn kunstenaarskring in New York

Leo Castelli en zijn kunstenaarskring in New YorkBiografie van de Amerikaanse kunsthandelaar van Italiaans joodse afkomst Leo Castelli (1907-2000). Castelli heeft veel betekend voor de popart en de expressionistische kunst. In deze vuistdikke levensbeschrijving schets Cohen-Solal, bekend van haar biografie over Sartre*, Castelli's leven in de context van de geschiedenis van de 20e eeuw. Een leven dat begint in Triëst (Italië) en via Oostenrijk, Hongarije, Parijs, Boekarest en Frankrijk in Amerika eindigt. Ze beschrijft het fascisme, de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de vlucht uit Frankrijk, de periode als sergeant in het leger en de deportaties en gedwongen verhuizingen van zijn joodse familie. In 1941 emigreert hij naar New York waar hij in de jaren negentig galeries en een kunstenaarskring opzet. Ook ontdekt hij er diverse jonge moderne kunstenaars. Bronnen voor dit boek zijn gesprekken met Castelli, zijn familie en vrienden en archiefonderzoek. Cohen-Solal gaat erg ver terug in de tijd, ze begint haar zoektocht bij Toscaanse joden in 1656, en besteedt soms veel aandacht aan de context. Uitstekend gedocumenteerde, in soepele stijl geschreven memoires. *'Jean-Paul Sartre : zijn biografie': 2004-19-0-160 (10 dr)


Ben Vulkers. J.C. Bloem: ik heb van 't leven vrijwel niets verwacht
Het is een mooi boek, mooi gemaakt, gebonden, met linnen rug, leeslint, in een kloek formaat - wat boekverzorging (door Gijs Dragt) betreft dus heel appetijtelijk. Inhoudelijk stelt het toch wat teleur. Het wordt uitgegeven ter gelegenheid van de 45ste sterfdag van de dichter J.C. Bloem en de vijfde J.C. Bloempoëzieprijs. Vier mensen dragen hun herinneringen aan Bloem bij en opmerkelijk zijn die niet. Er is een hoofdstuk uit Bart Slijpers biografie van Bloem herdrukt. De vijf prijswinnaars, Marijnis, Peeters, Mirck, Barnas en Perquin hebben speciaal een Bloemgedicht geschreven, en dat is al heel wat interessanter. Het derde gedeelte van dit wat tekst (en beeld) betreft nogal uitgesmeerde boek, met veel wit en veel witte bladzijden, is veelbelovend: dertien kunstenaars is gevraagd een werk te maken geïnspireerd op een gedicht van Bloem. De reproducties zijn voortreffelijk, de gedichten staan ernaast, maar hoe deze verzameling kunstenaars tot stand is gekomen, blijft onverklaard en als geheim bewaard in de boezem van de Stichting Mr. J.C. Bloemprijs. Gijs Dragt levert een mooi beeld, Siegfried Woldhek een karakteristieke kop van Bloem. Voor de Bloemliefhebbers, en die zijn er veel, natuurlijk wel een begerenswaardig boek.


Chrétien Breukers. Oudegracht
OudegrachtUtrecht Stad is door de poëzie minder hartelijk behandeld dan ze verdient. Inwijkeling Chrétien Breukers (o1965, Leveroy) zet de balans in een iets positievere stand. Zijn bundel bestaat uit twee reeksen, waarvan de eerste de stad volledig en de tweede deels als uitgangspunt neemt. De titelreeks 'Oudegracht' bevat tussen intro en slot evenveel verzen als er bruggen geslagen zijn over de geografische, mentale en symbolische hoofdader. Elk draagt de naam van een brug. Samen vormen ze een onvermoed lang lint dat zowel herinneringen van de stad als van de dichter aaneenrijgt. Dit is slechts één van de vele door het brugmotief aangereikte toepassingen van dualisme. Breukers zegging, met vooral korte zinnen, is laconiek maar ontstijgt de mededeling dankzij een pittige beeldspraak, ironie en verwijzingen naar onder anderen Dante en Van Ostaijen. De kwaliteit loopt uiteen, van hoogst originele regels en beelden tot stukken zonder verdieping, maar 'Oudegracht' ontstijgt hoe dan ook het lokale karakter en is, eerder dan de belangrijkste, de innemendste bundel van deze onstuitbaar actieve auteur. Allereerst voor bibliotheken in de provincie Utrecht en daarna voor degene die deze dichter willen volgen

E.J. Groeskamp. De fonteinen van Herodotus
De fonteinen van HerodotusReisverslag van een belezen bibliothecaris die het incomplete treintracé van Cairo tot Kaapstad probeert te volgen. Op basis van gesprekken en waarnemingen beoordeelt hij de ontwikkelingen in Afrika en de bijdrage daaraan van de ontwikkelingshulp. Het verslag telt twee delen: een deel tot de bronnen van de Nijl en een deel zuidwaarts ervan. In vijftien hoofdstukken beschrijft hij de etappes, die hij in Deventer laat beginnen. Het boek kent twee lagen, namelijk het reisverslag en de analyse op basis van onderzochte boeken. Het reisverslag is redelijk onderhoudend geschreven, de analyse is leerzaam en grondig onderbouwd. Nuchtere, licht ironische beschrijvingen combineert hij met korte dialogen. Niet alle observaties zijn boeiend. In de epiloog komt de schrijver tot de conclusie dat ontwikkelingshulp weinig zin heeft, maar dat Afrika hem is meegevallen. Middenin het boek zit een katern met door auteur gemaakte, matige kleurenfoto's. Onduidelijke, zelfgetekende kaartjes tonen het reistraject. Met een lijst van geraadpleegde literatuur. Een prettig ouderwets reisboek van een ouderwetse treinreiziger. Kleine druk


Roos Vonk. Menselijke gebreken voor gevorderden
Menselijke gebreken voor gevorderden
Columns over menselijke gedrag en foute meningsvorming


Samenwerkingscollectie
 
Hans Küng. Het jodendom: wezen, geschiedenis en toekomst

Het jodendomMet de vertaling van dit deel van de trilogie over de abrahamitische godsdiensten, oorspronkelijk als eerste gepubliceerd in het kader van het 'Projekt Weltethos' ('Das Judentum', 1991; 'Das Christentum', 1994; 'Der Islam', 2004), zijn nu alle delen in het Nederlands beschikbaar. De internationaal vermaarde katholieke theoloog (zich zeer bewust dat hij 'van buitenaf' spreekt) biedt in het eerste deel van deze omvangrijke en zeer informatieve studie een overzicht van de geschiedenis van het jodendom, vanaf Abraham tot de recente tijd, grofweg verdeeld in vijf perioden (paradigma's, die elk de cultureel-religieuze en politieke constellatie van zo'n periode beschrijven). In deel twee gaat hij nader in op de geschiedenis na de Shoah, op de strijd (verschillen) tussen joden en christenen, en op de actuele situatie van het jodendom. In het derde deel zoekt hij naar mogelijkheden voor de toekomst van het jodendom en van de staat Israël. Het belangrijkste motief voor hem is het zoeken naar een weg om vrede te vinden voor de staat Israël temidden van de andere volken in het Midden-Oosten, waarvoor hij enkele voorwaarden aandraagt. Met uitgebreide eindnoten en een register.


Henk Hermans. Handboek Rationele Emotieve Therapie
Handboek Rationeel Emotieve TherapieDe auteur, rationeel-emotief therapeut, ook psycholoog, trainer en docent, beschrijft de psychotherapeutische methode Rationeel Emotieve Therapie (RET) in dit handboek. Hij legt de werkwijze uit en voorziet zijn beschrijving van voorbeelden uit zijn eigen praktijk. Het is een rustig en overzichtelijk boek waarin tekst en schema's zijn afgewisseld. Het is geschreven voor psychologische hulpverleners of coaches die gebruik willen maken van RET en belangstellenden voor deze methode. Met een literatuuropgave.Jeugd fictie

Jeugd non-fictie

Luisterboeken

The kite runner / Khaled Hosseini

The Kite RunnerVerkorte weergave van het gelijknamige boek uit 2003, voorgelezen door de auteur zelf. Het verhaal begint in Kabul, begin jaren zeventig. De jongens Amir (een Pashtun) en Hassan (een Hazara), de zoon van zijn huisbediende, zijn boezemvrienden. Een gewelddadig incident drijft de twee vrienden uit elkaar. Bovendien laat Amir uit schaamte Hassan opdraaien voor een verzonnen diefstal. Na de Russische inval in Afghanistan (1980) vluchten Amir en zijn vader naar de VS, waar ze een nieuw leven opbouwen. Alles verandert als een vroegere huisvriend hem in 2001 vraagt naar Pakistan te komen, waar inmiddels de Taliban aan de macht zijn. In 2007 verfilmd door Marc Forster. Engelstalig luisterboek


The hobbit / J.R.R. Tolkien
The HobbitIntegrale weergave van het gelijknamige boek uit 1937, voorgelezen door de Engelse acteur Rob Inglis. Tolkien schreef het boek voor oudere kinderen (vanaf ca. 13 jaar), een deel van de personages en thema's keren terug in zijn bekendste werk, de trilogie 'The lord of the rings'. Hobbit Bilbo Baggins raakt, aanvankelijk zeer tegen zijn zin, betrokken bij een fantastisch avontuur. De tovenaar Gandalf heeft hem uitgekozen om een groep dwergen te leiden bij hun levensgevaarlijke speurtocht naar de vreselijke draak Smaug, die de schatten van het dwergenras heeft geroofd. Onderweg vindt hij bij toeval de machtige en gevaarlijke ring, die zo'n belangrijke rol speelt in de trilogie. Inglis vertolkt ook de liedjes die in het verhaal voorkomen. In 2012 wordt de bioscoopfilm uitgebracht, geregisseerd door Peter Jackson. V/J-aanbieding. Engelstalig luisterboek


DVD speelfilms


Norwegian wood

Norwegian WoodVerfilming van de Japanse bestseller 'Norwegian wood' (1987)* van Haruki Murakami uit 2010 van de Vietnamees-Franse regisseur Tran Anh Hung (L'odeur de la papaya verte; Cyclo). De melodie van The Beatles weerspiegelt de weemoed van het verhaal. Het speelt zich af in 1969 in Tokyo wanneer de stille en serieuze jonge student, Toru Watanabe, verliefd wordt op Naoko. Hun wederzijdse prille liefde wordt getekend door de tragische zelfmoord, jaren eerder, van een gemeenschappelijke vriend. Terwijl Naoko deze dood niet kan verwerken, vindt Watanabe aansluiting bij andere studenten. De jonge onafhankelijke en zelfbewuste Midori wordt zijn vriendin. André Waardenburg (NRC 5-1-'11) geeft 3 (van 5) balletjes en vindt dat de regisseur wel veel van het verhaal heeft weggelaten en: 'Een ander probleem waar de film mee kampt, is de visuele stijl die Tran Anh Hung koos. Hij blijft te veel op een afstand bij het filmen van zijn personages, waardoor de krachtige gevoelens die ze ondergaan nauwelijks zichtbaar worden, laat staan invoelbaar.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 6-1-'11) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) is geen film die het van een plot moet hebben. Het is eerder een karakterstudie van tobbende jongeren. Ondanks de afstandelijke behandeling roept Hung op cruciale momenten zeker ontroering op.'


Murphy's law
Murphy'S Law - Serie 1Een Engelse politieserie, bedacht door Colin Bateman, met in de hoofdrol James Nesbitt (Cold feet). Tommy Murphy is een uit Ierland afkomstige politieman die als undercoveragent werkt voor de Londense politie. Jaren geleden werd in Noord-Ierland zijn dochtertje gedood door terroristen, een gebeurtenis waarvoor hij zich schuldig voelt en die veel invloed heeft op zijn leven en manier van werken. De dvd-set bevat de pilot uit 2001 en de vier afleveringen uit seizoen 1 (2003). Murphy krijgt onder meer te maken met gewelddadige diamantrovers, een seriemoordenaar en chantage in de snookerwereld. Bateman schreef ook twee boeken over Murphy: Murphy's law en Murphy's revenge. Henk Koetzier (Parool 7-4-'05) vindt de serie 'een juweeltje (...) echt om van te smullen (...) magnifiek gespeeld door James Nesbitt (...)' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. Serie 1, 2 & 3

Rio
RioAmerikaanse animatiefilm gemaakt door Carlos Saldanha (Ice age) over de zeldzame blauwe Ara genaamd Blu. Blu is behoorlijk verwend en kan niet vliegen. Zijn baasje Linda, een bibliothecaresse met een grote bril, krijgt bezoek van een bioloog die graag wil dat Blu meedoet aan een fokprogramma. Daarom vliegen ze van het koude Minnesota naar de tropische omgeving van Rio de Janeiro. Hier maakt Blu kennis met het enig overgebleven wijfjesexemplaar Jewel, maar ook met een bende dierenhandelaren en andere bijdehante dieren. Samen beleven ze allerlei avonturen. De Nederlandse stemmen worden ingesproken door o.a. Jamai (Blu) en Kim-Lian van der Mey (Jewel). Coen van Zwol (20-4-'11) vindt het verhaal voorspelbaar. 'Je vergaapt je even aan de visuele pracht, dan doezel je weg in het besef dat de kinderen zich prima zullen vermaken. Dat is ook wat waard.' Ab Zagt (21-4-'11): 'Rio is geen echte hoogvlieger, maar de weergave van Rio de Janeiro tijdens de carnavalsperiode is goed gelukt en levert een kleurrijk spektakel op. De muziek (onder meer van Sergio Mendes) zorgt voor veel vrolijke noten.' Vanaf circa 6 jaar.


De Daltontotem

Oorspronkelijk Franse animatiefilmpjes over de broertjes Dalton, bekend van de Lucky Luke-stripfiguren van Morris en Goscinny. De animatieserie bestaat uit 78 afleveringen van 7 minuten*. Op de dvd 'De Daltontotem' staan negen afleveringen waaronder De verklikker, Tunnel trubbels en De goochelaar. De Daltons zitten achter de tralies, veilig opgeborgen. Hoewel de boevenbroertjes het achter de tralies best naar hun zin hebben, willen ze toch telkens proberen te ontsnappen om het Lucky Luke betaald te zetten. In iedere aflevering wagen ze een nieuwe ontsnappingspoging, de één nog gekker dan de andere. Zo schakelen ze een goochelaar in, laten ze iedereen in de gevangenis Indiaanse slaapkruiden gebruiken, zetten ze Joe in om mevrouw Betty verliefd te laten worden op hem, doen ze mee aan een rugbywedstrijd, alles om te kunnen ontsnappen. Maar het lukt ze nooit om echt op vrije voeten te komen. De afleveringen tonen een snelle wisseling van actiemomenten, de achtergronden zijn strak getekend en ingekleurd. Vanaf ca. 8 jaar.


DVD non-fictie


Inside job

Inside Job (2010) Regisseur Charles Ferguson doet in deze documentaire verslag van de financiële crisis die in 2008 in Amerika begon. Hij start zijn speurtocht naar de oorzaken in IJsland waar in 2000 de regering een dereguleringsbeleid doorvoerde. Hij interviewt vele hoofdrolspelers van de crisis, van topeconomen, politici tot topmannen van grote banken. Ferguson stoort zich enorm aan de zelfverrijking in de banksector en wijst glashard de schuldigen aan. Pauline Kleijer (Volkskrant, 5-5-'11): 'Inside Job is een indrukwekkende film, en niet alleen vanwege de overtuiging waarmee Ferguson zijn boodschap brengt. Het is vooral knap hoe hij erin slaagt de complexe materie rondom deregulering, roofleningen, derivaten, bonussen en andere financiële instrumenten die een rol speelden in de crisis duidelijk uit te leggen. In een heldere, eenvoudige stijl met vooral heel veel interviews zet de documentaire de oorzaken van de kredietcrisis uiteen.' De dvd bevat als bonus commentaar van de regisseur en producer, een 'making of' en verwijderde scenes. De film ontving verschillende prijzen waaronder een Oscar voor Beste lange documentaire.

Arctic circle met Bruce Parry
Arctic CircleIn vijf schitterende afleveringen van de televisieserie gemaakt voor BBC en Animal planet, leidt de Britse presentator Bruce Parry de kijker naar het dilemma van vele poolvolken: modern willen zijn en toch geworteld in het verleden. In de zes maanden van een Arctische zomer reist Parry door het hele noordpoolgebied en bezoekt afgelegen dorpen in Siberië, Groenland, Alaska, Canada, Rusland en Noord-Scandinavië. Hij probeert zo dicht mogelijk bij de bewoners te komen om een goed beeld van hun dagelijks leven te schetsen. Hoewel het natuurlijk allemaal fragmenten zijn die we zien, slaagt Parry er in om een totaalbeeld te schetsen van het gebied: wat is er aan de hand, wat speelt er en hoe reageren de bewoners daarop? Dit plaatst hij vervolgens in de veranderende klimatologische omstandigheden, waarmee hij de kwetsbaarheid en de veerkracht van de bewoners gelijktijdig belicht. Zeer actueel en interessant omdat het hele gebied belicht wordt. Waardevol document. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik, drugs en/of alcoholmisbruik.


Bluray


Last night

Amerikaans romantisch drama uit 2010 van debuterend regisseuse Massy Tadjedin, met Keira Knightley, Sam Worthington (Avatar), Eva Mendes e.a. Joanna en Michael zijn een pasgetrouwd stel. Als Michael op zakenreis gaat met een zeer aantrekkelijke collega, loopt Joanna haar oude geliefde tegen het lijf. Wat er vervolgens die avond wel of niet gebeurd is, heeft grote invloed op hun relatie. De pers is enthousiast. Jann Ruyters (Trouw 24-3-'11): ''Last night' oogt prachtig beheerst voor een debuutfilm die misschien als enige tekortkoming heeft dat het allemaal iets te mooi is: te mooie acteurs, te mooie interieurs, te goede gesprekken. De hel van het huwelijk wordt geraakt maar duikt ook weer weg, achter dat gladde oppervlak.' Mario Wisse (Metro 24-3-'11) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Tadjedin maakt met haar debuutfilm op subtiele wijze duidelijk dat er geen pasklare antwoorden zijn wanneer het om de liefde gaat. De acteurs zijn top, net als de dialogen. Minstens zo belangrijk is de non-verbale communicatie. ' Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik.


Mammuth
De lowbudgetfilm 'Mammuth' (2010) is de vierde speelfilm van het duo Benoit Delépine en Gustave Kervern, die in 2004 succesvol debuteerden met 'Aaltra', een rolstoelroadmovie. In de hoofdrol Gérard Depardieu en verder onder meer Yolande Moreau, Isabelle Adjani en Miss Ming. Zestiger Serge, bijgenaamd 'Mammuth' heeft de laatste tien jaar als slachter gewerkt. Na zijn pensionering heeft hij weinig omhanden, bovendien blijkt dat de benodigde werkgeversverklaringen ontbreken om aanspraak te maken op een toereikend pensioen. Daarom stuurt zijn vrouw hem op reis langs zijn vroegere werkgevers om de papieren te verzamelen, een absurde roadmovie door het West-Franse achterland op zijn motor, een oude Münch Mammuth. André Waardenburg (NRC 27-4-'11): '(...) een film vol zwarte humor, sterke beeldcomposities en een dosis melancholie. (...) Mammuth is grotendeels geslaagd, maar houdt de aandacht niet de hele film lang vast. (...)' Belinda van de Graaf (Trouw 28-4-'11): '(...) fantastische tragikomedie (...) Depardieu speelt de sterrren van de hemel (...)'. Met extra's.

 
Games

Het Studio 100 speeleiland

Het Studio 100 SpeeleilandVoor de allerkleinsten komt Studio 100 met een spel voor de Wii, in de trant van het populaire Wii Sports. Het spel bestaat uit een verzameling spelletjes rond de figuren van Studio 100, zoals mini golf met Piet Piraat, sjoelen met Kabouter Plop, bowlen met K3 en vliegen met Maja de Bij. Voor kinderen die opgroeien met de televisieseries is er een herkennen van bekende tv-figuren. Voor de jonge spelers zal het wedstrijdelement erg aantrekkelijk zijn. Zeker door de verschillende spelvarianten en uiteraard als ze meer punten kunnen scoren dan hun (groot)ouders. Ook leuk voor kinderfeestjes. Het spel is geheel in het Nederlands. Vanaf ca. 5 jaar. PEGI: 3 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers