maandag 19 maart 2012

Highlights 09 2012

Highlights week 09




Volwassenen fictie


Nico Dijkshoorn. Nooit ziek geweest
Nooit Ziek GeweestDijkshoorn (1960) is een veelzijdig kunstenaar: dichter en mucicus. Hij beschrijft hier door de ogen van zijn alter ego Nico scènes uit het huwelijk van zijn ouders. De structuur is scènisch en op het eerste gezicht in een luchtige stijl geschreven. De columnist Dijkshoorn is vooral in het begin van het boek aanwezig. Vader Klaas, 'nooit ziek geweest' en fanatiek honkbalfan, heeft zichzelf tot onweerstaanbare grappenmaker benoemd. Een terreur voor zijn omgeving. De moeder staat in zijn schaduw. Nico's gebrek aan talent voor honkbal bepaalt de stroeve verhouding tussen vader en zoon. Het komt tussen hen tot een uitbarsting. Een tweede thema is de aftakeling van beide ouders. De moeder krijgt tia's, de vader dementeert. Ze reageren steeds agressiever op elkaar. De beschrijving van het aftakelingsproces, de conflicten, de zorg van de zonen ondanks alles, de reacties van Nico, zijn levensecht beschreven. Staat aanvankelijk de harde afrekening met de ouders centraal, naarmate de roman meer een geschiedenis van aftakeling wordt, gaat het inlevingsvermogen overheersen. Vrij kleine druk.


Lisa Genova. Links gelaten

Linksgelaten (digitaal boek)Sarah is een hardwerkende moeder en carrièrevrouw en heeft een druk leven waarin elke minuut is gepland. Als ze een zwaar ongeluk krijgt, staat haar wereld stil. Hoewel ze goed lijkt te herstellen heeft ze hersenletsel waardoor links voor haar niet meer bestaat. Heel langzaam krijgt de afwijking een plaats in haar leven en krabbelt Sarah gedeeltelijk overeind, maar haar oude leven zal ze nooit terugkrijgen. Dit ontroerende verhaal beschrijft vanuit de patiënt het leven met een hersenbeschadiging. Door het optimisme van de hoofdpersoon is het verhaal nergens emotioneel, maar het is wel realistisch en ontroerend. Niet alleen Sarah is patiënt, ook haar man en kinderen moeten met de nieuwe situatie leren omgaan en hun toekomstverwachtingen bijstellen. Veel hulp krijgt Sarah van haar moeder met wie ze al geruime tijd nauwelijks contact heeft. De schrijfster, een neurowetenschapper, is erin geslaagd de gevolgen van een ziektebeeld heel invoelend te beschrijven. Een mooi en toch soms humoristisch verhaal. Eerder verscheen van deze auteur 'Ik mis mezelf'*.


Chad Harbach. De kunst van het veldspel
De Kunst Van Het VeldspelWeliswaar gaat deze roman over honkbal, een typisch Amerikaanse sport, maar Chad Harbach tilt het verhaal op naar een universeel plan, zodat het uiteindelijk een roman is over vriendschap en liefde, het verwerken van teleurstellingen en volwassen worden. De 17-jarige Henry Skrimshander wordt ontdekt door Mike Schwartz, aanvoerder van de The Harpooners, honkbalploeg van Westish College. Dankzij Mike kan Henry studeren aan Westish waar hij zijn honkbalspel kan ontwikkelen. Henry is een natuurtalent en The Harpooners hebben voor het eerst succes in de competitie. Maar op de drempel van zijn grote doorbraak blokkeert 'de Skrimmer': de twijfel slaat toe en hij weet geen bal meer goed te vangen of te gooien. Verder wordt het verhaal bevolkt door Henry's homoseksuele teamgenoot Owen Dunne, rector Guert Affenlight die verliefd wordt op Owen, Guerts dochter Pella die na een mislukt huwelijk haar studie weer wil oppakken en een relatie krijgt met Mike. Door Jonathan Franzen en John Irving geprezen debuut over (jonge) mensen die de kunst van het leven onder de knie proberen te krijgen. Normale druk.


Eowyn Ivey. Kind van sneeuw
Kind van sneeuwDeze debuutroman speelt in het hoge noorden van Alaska, waar de auteur ook woont. Mabel en Jack nemen in 1920 hun intrek in een desolate boerderij, in de hoop daar het verlies van hun doodgeboren baby te boven te komen. Maar het werk is loodzwaar en de eenzaamheid weegt. Tijdens een uitzonderlijk vrolijk moment bouwen ze op het erf een meisjessneeuwpop die met rode sjaal en wanten erbij verdwijnt. In de bossen zien ze een jong blond meisje rondrennen. Langzaam maar zeker zoekt het wilde kind toenadering. Mabel herleest in het oude blauwe boek waar ze als kind gek op was het Russische sprookje over het sneeuwkind en vreest dat 'hun' kind ook zal smelten als het warmer wordt. In het voorjaar verdwijnt het meisje om in de late herfst terug te keren. De auteur slaagt erin om de dreiging en betovering van de noordelijke landschappen en het ijzige gemis van Mabel krachtig weer te geven. Ook al komen de romantische passages op het einde wat gezocht over, het blijft een vlot leesbare, goed gecomponeerde roman die een breed publiek kan boeien. Kleine druk.


Wiljo Oosterom. Een sluier van zand
Een Sluier Van ZandEen Nederlandse vrouw, weduwe, moeder van grote kinderen, wordt verliefd op een Afrikaan en gaat met hem mee naar zijn geboortedorp, diep in de Sahel, waar het leven zich nog afspeelt volgens oude tradities. Hij wil met haar trouwen. Zij twijfelt, worstelend met haar bezwaren tegen de vreemde gebruiken, maar gaat akkoord met een huwelijk. De auteur beschrijft in vele bladzijden alle details van het traditionele huwelijk, de voorbereidingen, de opvattingen, de huwelijkssluiting, de relatie tussen bruidegom en bruid. Haar man is al getrouwd en heeft al veel kinderen. De Nederlandse is 'met-vrouw' en deelt haar man met haar rivale. Dit leven valt haar zwaar. Zij beschrijft hoe zij verscheurd wordt door haar Nederlandse opvattingen over veel zaken. Toch is zelden in de Nederlandse letterkunde met zoveel diepgang en waardering geschreven over het dagelijkse leven in Afrika, over voor ons vreemde gebruiken, over de voor- en nadelen van een polygaam huwelijk, over de traditionele man-vrouw relaties. Voor deze auteur (1946) is het haar tweede, autobiografisch getinte roman na 'Kleur bekennen' (ook over een blanke vrouw in een kleine Afrikaanse gemeenschap). Ze werkt in Afrika in de zorg voor gehandicapte jongeren. Normale druk. Roman over de cultuurshock van een Nederlandse in Afrika; een correctie op veel stereotypen over Afrika.

Jeugd fictie


Callier, Marie-Isabelle . Nee, nee en nog eens nee!
Nee, Nee En Nog Eens Nee!Peuter Evie is lief, maar thuis gedraagt ze zich heel anders: ze zit in de 'nee-fase' met driftbuien. Ze vindt de moeder van Sofie veel liever! Maar als Evie bij Sofie logeert, merkt ze dat ze net als thuis opdrachtjes krijgt. Wat is het fijn als mama haar komt halen! In dit vierkante prentenboek staan vlotte waterverftekeningen in mooie, rustige kleuren, geaccentueerd met losse lijnen, over een of twee bladzijden gedrukt, met de tekst in de illustraties. Ze bevatten grappige, schetsmatige figuurtjes met eenvoudige 'stipogen' en streepjesmonden en leuke details, zoals Evies knuffeldraakje dat overal opduikt, en de poes die zich verschrikt achter mama verschuilt. Op de schutbladen tekent Evie zonnetjes met gezichtsuitdrukkingen die haar humeur weerspiegelen; op het voorplat staat ze in boze, koppige houding met de armen over elkaar, omkaderd door de zwarte rookwolken die het draakje vanaf het achterplat uitbraakt, met de veelzeggende titel in grote, zwarte letters gedrukt. Herkenbaar peutergedrag in een knus prentenboek, om met (groot)ouders te lezen. Vanaf ca. 3 jaar.

Meens, Estelle . Noa's liefste wens
Noa's Liefste WensAls Noa een toverstokje vindt en alles kan wensen wat ze maar wil, is het moeilijk kiezen. Een fiets? Een radio? Een pop? Ze heeft al zó veel! Bovendien wordt het spelen pas echt leuk als haar vriendje Tobias erbij is. Pas als Noa een van haar dierbaarste dingen kwijt raakt, weet ze wat ze wensen wil: een wens die mooier is dan al het speelgoed van de hele wereld bij elkaar! Dit prachtig vormgegeven, vierkante prentenboek heeft vriendschap als onderliggend thema. De stevige, gebonden uitgave kent weinig tekst; het verhaal, geschreven in de ik-vorm, is echter meer dan compleet en de boodschap helder. De vaak paginagrote tekeningen dragen hier absoluut aan bij. Ze lijken vluchtig opgezet met potlood en zijn ingevuld met aquarelverf in natuurlijke tinten. De zachtgekleurde beelden zijn rustig, gedetailleerd en vertolken de emoties van de kleine Noa op sublieme wijze. De schrijfster/illustratrice illustreerde eerder o.a. het prentenboek 'Mama heeft het druk!'*. Vanaf ca. 4 jaar.


Cleminson, Katie . Otto de boekenbeer
Otto, De BoekenbeerOtto is een beer die in een boek leeft. En niets maakt hem gelukkiger dan kinderen die zijn boek lezen. In het geheim, als niemand kijkt, komt hij tot leven en onderzoekt hij zijn omgeving. Maar op een dag gaat de familie verhuizen en laten ze het boek met Otto achter. Nu moet hij op zoek gaan naar een nieuw huis. Waar zou een boekenbeer het best kunnen wonen? De tekeningen van dit prentenboek zijn heel eenvoudig opgezet: tegen een ruime witte achtergrond met dikke zwarte inktlijnen en ingekleurd met zachte, natuurlijke tinten. De stijl en sfeer, o.a. door de voorwerpen die zijn afgebeeld (typemachine, ouderwetse telefoon), doen denken aan de jaren vijftig van de vorige eeuw. In de wijde wereld ziet de beer er klein, verloren, maar wel ondernemend uit. Ook de tekst is eenvoudig en beperkt zich vaak tot een enkele regel per pagina. In combinatie vormen tekst en tekeningen een sterk en aandoenlijk verhaal met een wensvervullend eind (waarin de openbare bibliotheek een belangrijke rol speelt), waarin een innemende beer de hoofdrol speelt. Een fijn voorleesboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.


Knottnerus, George W. . Vikingzoon : op zoek naar avondland
VikingzoonHarald de Vikingkoning wil - net als zijn jaloerse tegenstrever koning Hoka - met zijn vloot het onbekende Avondland ontdekken. Dochter Zona is stiekem aan boord (als 'Vikingzoon', vermomd als jongen). Als ze wordt ontdekt, moet ze terug naar Scotia, waar ze Kean ontmoet. Ze staat voor een dilemma: blijft ze bij hem of probeert ze weer bij Harald aan boord te komen? Kunnen ze Avondland bereiken en overleeft iedereen deze barre tocht? De perspectiefwisseling (veelal derde persoon), schrijfstijl en het aantal personages vergen een geconcentreerde leesstijl. De gruwelijkheden, romantiek en avonturen zijn beeldend en zonder terughoudendheid beschreven. Het taalgebruik is soms gedragen ('Terwijl ze niet ontlastte'), dan weer plat ('ouwe rukker'). De oplettende lezer zal veel raakvlakken zien met onze huidige maatschappij. Actuele thema's als vreemdelingenhaat en emancipatie komen aan de orde. De auteur benadrukt in het naschrift dat dit geen historische roman is, maar een op historie geschoeid avontuur. Geen onverdienstelijk jeugdschrijversdebuut. Vanaf ca. 13 jaar.


Jeugd non-fictie


Hamilton, Robert . Ontdek de beroemdste wereldwonderen op onze aarde
Ontdek De Beroemste Wereldwonderen Op Onze AardeAantrekkelijk uitgevoerde uitgave in groot formaat over natuurlijke en door de mens gemaakte wereldwonderen. De wereldwonderen zijn gerangschikt in acht thema's: prachtige plekken, spannende natuur, bijzonder leefgebied, antieke wonderen, spectaculaire steden, mensen en plaatsen, machtige bouwwerken en ongelooflijke technologie. Van het noorderlicht tot het Achterhuis van Anne Frank. Per 'wonder' is een dubbele pagina gebruikt, met één kleurenspread en daarin kleinere kleurenfoto's en korte, heldere teksten. In gekleurde kaders staan 'Weetjes', 'Wist je dit?' en/of een landkaartje. De inleidende teksten bij de hoofdstukken zijn geplaatst in een fraaie kleurenfoto die een dubbele pagina beslaat. Bevat een woordenlijst en een alfabetisch register. Een lust om in te bladeren en in te lezen voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.


Niessen, Susan . Kikkeralarm in het blauwe huis
Kikkeralarm In Het Blauwe HuisIn deze prentvertelling met hardkartonnen bladzijden en uitvouwbare flapjes wordt verteld over Sarah Baker, kind van Nederlands-Engelse ouders. Sarah en haar ouders zijn met hond Joe verhuisd en maken kennis met Tobias, Leonie en Noah. Als Leonie een kikker in een potje laat zien, ontsnapt het dier. Een intensieve zoektocht volgt. Bijzonder is dat het verhaal is doorspekt met een groot aantal eenvoudige Engelstalige dialogen. Het kan worden voorgelezen of beluisterd met de bijgeleverde audio-cd waarop in parafrase de tekst staat, en die van een tweetal liedjes. Het verhaal op de dubbelpagina's is verlucht met vele grote grappige, inventieve kleurenillustraties, soms voorzien van uitvouwbare flapjes. Prisma is een gevestigde naam in de wereld van taal en woordenboeken. Binnen het onderdeel 'taaltrainingen' van de uitgever hoort dit uit het Duits vertaalde boek, gedrukt in een schreefloze letter, tot het aanvangsniveau. Achterin staat een woordenlijst van ruim honderd woorden in een Engelse, Nederlandse en fonetische versie. Dit is een uiterst aangename wijze om, in combinatie met je moedertaal, op elementair niveau kennis te maken met een vreemde taal. Om samen met kinderen van 6 t/m 8 jaar mee aan de slag te gaan. Met cd. Kwetsbaar door de vele uitvouwbare flapjes. Op binnenzijde van het omslag worden de hoofdpersonen voorgesteld; achterin staat deels de woordenlijst.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel tonen

Volgers