donderdag 1 maart 2012

Highlights 08 2012

Volwassenen fictie


Dermaux, Ignace. Coeur de Boeuf.


Nadat zijn vrouw en dochtertje gedood zijn bij een explosie, probeert Arthur de oorzaak van die explosie te achterhalen. Langzaam aan krijgt hij vermoedens dat er moord in het spel was. Intussen heeft hij Suzanne ontmoet die geheimzinnige brieven ontvangt met verwijzingen naar de explosie. Ze raken betrokken bij een strijd tussen ecologische en vervuilende energieleveranciers en ontdekken een oud geheim. Het verhaal speelt afwisselend kort voor de explosie en een jaar later. De machtsstrijd tussen verschillende energieproducenten is zeer geloofwaardig en spannend. Het geheim waarbij Arthur en Suzanne betrokken raken, is een geromantiseerde geschiedenis, niet echt geloofwaardig. Niettemin een boeiend verhaal met een open einde. Een uitstekend debuut. Kleine druk, ruime interlinie en ruime marges.

Dietz, I. Ik kom eraan
Ik Kom EraanPrachtige debuutroman over vier mensen die door een onbezonnen moment in hun leven met elkaar verbonden zijn. Mirka, een jonge psychologiestudente van de Universiteit Utrecht, wordt hopeloos verliefd op de mooie donkere tangodanser Sebastian. Ondertussen maakt ze zich grote zorgen om haar favoriete neef Tom, die zwaar depressief is. Op haar manier probeert ze hem te helpen, maar hij wordt door hun onsympathieke knappe nichtje Ziggy in de armen van een obscure sekte gedreven. Ondertussen ontdekt Mirka een geheim van haar grote liefde. Dit blijkt verband te houden met de problemen uit het verleden van zowel Ziggy als Tom. Ook Mirka speelde in dat verleden een cruciale rol. Boeiend en beeldend geschreven psychologisch verhaal, dat zich afspeelt in een tijdsbestek van drie weken, waarbij langzaam ieders rol in een groot drama duidelijk wordt. Afwisselend verteld door de ik-persoon Mirka en de ik-persoon Tom. Schrijfster is psychologe en geeft met dit verhaal blijk van inzicht in wat een mens beweegt. Schuld, vergeving, lust en vriendschap spelen daarbij een grote rol. Kleine druk en ruime marges.

Heerma van Voss, Daan. Zonder tijd te verliezen
Zonder Tijd Te VerliezenTweede roman van Heerma van Voss (1986), die in 2010 debuteerde met de veelgeprezen roman 'Een zondagsman'. Daniël en Xander, twee Amsterdamse boezemvrienden, net van de middelbare school af, besluiten een jaar naar Italië te gaan. Ze komen terecht in een vies appartementje in Perugia, een landerig toevluchtsoord, ter voorbereiding op het echte leven, 'waar en wanneer dat ook mocht beginnen'. Daniël valt voor de Zuid-Afrikaans Sophie, zijn eerste meisje. Dan wordt hij teruggeroepen in verband met de dood van zijn grootvader. Na de turbulentie rond de scheiding van zijn ruziënde ouders en de brute moord op Theo van Gogh keert hij terug naar Perugia. Xander blijkt spoorloos verdwenen. Met Sophie en zijn hond probeert Daniël zijn vriend terug te vinden. Sfeervol relaas van een reflecterende ik-figuur (Daniël), meer een gemoedstoestand dan een verhaal met een plot, die op de been blijft ondanks (dankzij?) harde levenslessen, gebroken vriendschappen en onbetrouwbare liefdes, klassiek opgebouwd in vijf delen, geschreven in een laconieke én lyrische stijl, met mild sarcasme en relativerende humor.

Kalman Stefansson, Jon. Het verdriet van de engelen.
Het Verdriet Van De EngelenTweede deel van een trilogie van de IJslandse schrijver (het eerste deel is 'Hemel en hel'*), dat onafhankelijk van het eerste gelezen kan worden. Na de dood van zijn ouders, broer en zus, moet een (naamloze) jongen ook de vriesdood van zijn boezemvriend Bardur verwerken. Hij wordt in het Dorp opgenomen door Geirthrud, die hem wil scholen, en moet zich zien aan te passen aan de nukken van wildvreemden, zoals de blinde, drankzuchtige kapitein Kolbein. Dan krijgt hij de opdracht om postbode Jens te vergezellen, die drie tassen post moet brengen naar het Winterstrand. Het wordt een barre, levensgevaarlijke tocht over vier hoogvlakten en een oversteek door een fjord, met een stugge, keiharde man en een poëtische jongen, wier tegenstellingen moeizaam 'ontdooien'. Prachtige roman over vriendschap, liefde, leven en dood, die geen lezer onberoerd zal laten, met sublieme natuurbeschrijvingen, psychologische verdieping, filosofische beschouwingen en liefde voor het woord, met name de poëzie, die
je 'een andere wereld' laat zien en dan terug rukt in 'de drek van de alledaagse sleur' (p. 229).

Loo, Stijn van der. Slopers
SlopersIn het dorpje Mortel, ingeklemd tussen Mieze en Lije, strijden de 'Gebroeders Pek, in sloop en terrazzo' om hun bestaan. Hun verhaal speelt zich af vlak na de Tweede Wereldoorlog, waarin hunvader is verdwenen naar Duitsland. Moeder is jong gestorven en heeft op haar sterfbed de jongste zoon - hoofdpersoon en anonieme ik-verteller - de zorg opgedragen voor zijn oudere broer. Ze zijn in alles elkaars tegenpolen, maar hebben een hechte vechtband. Schooiers zijn het, letterlijk en figuurlijk levend aan de rand van de dorpse samenleving. En dan moet het verhaal zich nog ontvouwen! Net als in 'De Galvano' (2004) en 'De held van Jacob Mulle' (2006) zet de auteur (1963) de roman indrukwekkend op poten vanuit de harde realiteit, in dit geval het sloopbedrijf. Zijn woordgebruik is erg mooi. De avontuurlijke sloperswereld krijgt een krachtige, psychologische verdieping door de karaktertekening van de hoofdpersonen, in het bijzonder van de ik-verteller, zodat 'buiten' en 'binnen' elkaar in een fraai, literair evenwicht houden. Prachtig, spannend en prijswaardig verhaal, dat nog lang blijft na-echoën.

Suzanne Vermeer. Noorderlicht.
NoorderlichtVanwege haar verjaardag wil Kim met een aantal vrienden een rondreis door Noorwegen maken. Tijdens de tocht vertelt hun gids over een ruzie met een collega. De dag na haar verjaardag blijken zowel de gids als een van de vrienden in een ravijn te zijn gevallen. Zonder gids probeert de groep de weg naar de bewoonde wereld te vinden. Deze thriller gaat voor een groot deel over de reis die het gezelschap maakt, de prachtige natuur, het noorderlicht en tochten met een hondenslee. Pas tegen het einde gebeurt er iets waardoor de groep in de problemen komt. Het onderlinge wantrouwen tussen sommige leden van het gezelschap is heel reëel, maar leidt niet direct tot het vermoeden van een misdrijf. Kortom, vooral een aantrekkelijk reisverslag dat tegen het einde wel spannend wordt maar als thriller niet helemaal geloofwaardig is. De auteur is overleden in 2011; dit is het laatste boek dat hij schreef onder zijn vrouwelijk pseudoniem Suzanne Vermeer. Normale druk.

Simone van de Vlugt. Rode sneeuw in december
Rode Sneeuw In DecemberAls Lideweij Feelinck (20) uit Leiden in 1552 verliefd wordt op de jonge lutherse arts Andries Griffoen die haar vader behandelt, kan deze dat als rooms-katholiek niet accepteren. Toch trouwt Lideweij en hij onterft haar. Andries wordt arts in het leger van Willem van Oranje, ze verhuizen naar Breda en krijgen drie dochters. Als het protestantisme veel terrein wint en de Spaanse Inquisitie toeneemt, vertrekt Willem naar Duitsland, Andries en Lideweij vestigen zich 1572 in het protestante Naarden. Met hun twee jongste dochters komen ze om in het bloedbad van de Spaanse bezetter. De oudste, Isabella wordt verkracht, maar overleeft en gaat naar Leiden in de hoop contact te leggen met haar opa. Dat lukt niet, maar ze vindt er een toekomst. De succesvolle schrijfster (1960) van literaire thrillers en historische jeugdromans schrijft soms ook historische romans voor volwassenen, zoals deze. De uitstekende, prettig leesbare roman is goed opgebouwd en geeft een opvallend goed, levendig tijdsbeeld met een mooi portret van Willem van Oranje. Gebonden, kleine druk.
Jeugd fictie


Wat . Wat zie ik om me heen
Wat Zie Ik Om Me Heen?Fraai vormgegeven aanwijsprentenboek met foto's in kleur. De afbeeldingen zijn als klein fotootje tegen een gekleurde achtergrond gedrukt. De frisse, heldere kleuren van de achtergrond corresponderen met de halfronde, uitstekende tabs aan de zijkant van elke rechterpagina. De thema's zijn herkenbaar voor baby's en peuters, zoals 'lekker eten', 'fijn spelen',
'lieve dieren' en 'aan en uit'. De illustraties lopen steeds door over twee bladzijden. Op vrijwel elke spread is ook een peuter afgebeeld; bij het onderwerp kleding is dat een getint kindje. In de hausse van foto-aanwijsprentenboeken is dit een goede uitzondering vanwege de rustige bladspiegel. Het vierkante boek ziet er goed verzorgd en aantrekkelijk uit: stevige hardkartonnen bladzijden met twee afgeronde hoeken en door de tabs gemakkelijk om te slaan. Een aanwinst voor dreumesen en peuters om samen te bekijken en te benoemen. Vanaf ca. 1,5 jaar.


Wildish, Lee . De luidruchtige familie
Hardkartonnen prentenboek met afgeronde hoeken waarin een peuter
vertelt over de (gekke) geluiden die haar familieleden maken. Het gaat daarbij onder meer om snurken, niezen, hikken, boertjes laten en het kirren van een baby. Alle acht geluiden zijn te beluisteren door op de knoppen te drukken aan de zijkant van het boek. Dit geeft dit vrolijke boek zeker een meerwaarde maar maakt het wel wat kwetsbaar. De prenten, die steeds een dubbele pagina beslaan, zijn met vaart getekend en met vrolijke kleuren ingevuld. Ze tonen een rommelige familie die steeds beweegt; er is veel (grappigs) op de platen te ontdekken. De eenvoudige, tweeregelige, handgeschreven tekst staat boven aan de pagina terwijl de geluiden dansend door de platen zijn gedrukt in een groter lettertype. Ook de huisdieren van het gezin zijn voorzien
van een beschreven geluid. Achter in het boek worden, in kleine, ronde kaders de familieleden nogmaals afgebeeld met het bijbehorende geluid. Tegelijkertijd verschenen in dezelfde uitvoering meerdere uitgaven*. Leuk en origineel boek voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.


Rieu, Jean-Philippe . Marie danst!
Marie Danst + CdHet elfje Marie zit heerlijk in de zomerzon met haar vriendjes. Ze valt bijna in slaap als ze een mooie melodie hoort. Het is Victor Vlinder, die een prachtig lied zingt en haar uitnodigt om met haar vrienden te komen dansen. Maar Marie durft niet te dansen. Helaas wordt hun feest verstoord door een onweersbui, waardoor alle vrienden worden weggeblazen. Gelukkig valt de
schade mee. Na afloop is Marie zo blij, dat ze haar schroom vergeet. Dit prentenboek valt door twee dingen op: de prachtige illustraties, die dubbele pagina's beslaan en in aantrekkelijke, zomerse kleuren zijn uitgevoerd, en de bijgeleverde dvd. Hierop wordt het verhaal verteld bij beelden van de illustraties, voorzien van speciaal gecomponeerde muziek en geluidseffecten.
Het verhaal is niet echt spectaculair. Het zijn vooral de tekeningen die het boek op een hoger niveau brengen. Over Marie zijn ook muziekvoorstellingen gemaakt. Over elk jaargetijde zal een boek verschijnen, waarin Marie de hoofdrol speelt. Meisjes die graag wegdromen zullen van dit boek genieten. Dit is het tweede prentenboek in de serie, eerder verschenen 'Marie' (2009)
en 'Marie komt thuis' (2011)*. Van alle delen werd ook een Maastrichtse editie uitgebracht**. Prima geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.


Jeugd non-fictie


Aboff, Marcie . De grootste machines ter wereld
De Grootste Machines Ter Wereld / Deel Extreme MachinesOp de kleurenfoto's in dit boek zijn gigantisch grote machines te zien. Het afgebeelde materieel bestaat uit (monster)trucks en limo's, hijskranen voor wolkenkrabbers, diverse scheepstypen voor cruises, container- en vliegtuigvervoer, duikboten, zeppelins en vliegtuigen. Ze zijn alle bedoeld voor het transport van reusachtige aantallen mensen en dingen met een verbijsterend gewicht. Om te laten zien hoe groot de machines en onderdelen
ervan wel zijn, staan er vaak mensen naast afgebeeld. De foto's gaan vergezeld van stukjes gemakkelijk te lezen tekst in een grote 16 tot 20-puntsletter. Verspreid over de pagina's staan enkele omlijnde kaders met enkele regels 'spectaculaire' informatie. Zeventien wat moeilijke en vaak Engelstalige woorden zijn in de tekst vet gedrukt. Ze staan achter in het boek in een verklarende woordenlijst. Bovendien zijn er vijf testvragen, een
inhoudsopgave, een register en een bibliografie opgenomen. Maakt deel uit van de subserie 'Extreme machines' binnen de makkelijk lezen reeks 'Lees-mij!'. Zo kunnen lezers van ca. 9 t/m 12 jaar op onnadrukkelijke wijze ervaren hoe de opbouw is van een goed non-fictieboek.


Davies, Nicola . Monsters uit de diepte
Monsters Van De DiepteOntdekkingstocht in de wereld onder water, waar je oog in oog komt te staan met de witte haai, reuzenmanta en de Japanse reuzenkrab. Bij het boek, dat informatie bevat over diepzeedieren, horen een een cd-rom en vier zogenaamde triggerkaarten. Hiermee is het mogelijk om vier video's op de pc
of Mac te zien en te besturen met een webcam alsof je onderwater bent. In het boek wordt aandacht besteed aan dertien diepzeedieren met bijzondere kenmerken, elk op een donkergekleurde dubbelpagina. In het midden staan paginagrote kleurenfoto's van de zeedieren. Daaromheen zijn kleinere
kleurenillustraties en korte teksten opgenomen, al dan niet in gekleurde kaders. Verteld wordt over de uiterlijke kenmerken, bijzondere eigenschappen, verspreiding, e.d. De informatie is zelfstandig te lezen door kinderen vanaf ongeveer groep vijf. De kleurenillustraties zijn duidelijk en aansprekend. De omslagillustratie van de gewatteerde uitgave doet enigszins
sensationeel aan. Een inhoudsopgave en register ontbreken. Dit boek zal kinderen zeer aanspreken door de goede inhoud, de spannende opmaak en het meegeleverde, interactieve materiaal. Wel zijn een webcam en bepaalde systeemeisen nodig. Vanaf ca. 9 jaar.

Luisterboeken

Brug, Femmy. Kinderyoga
Hatha Yoga, een spirituele leer om lichaam en geest met elkaar in harmonie te brengen en het bekendste van de zes Indiase yogapaden, is geschikt voor iedereen en voor elke leeftijdsgroep. Yoga voor en door kinderen kan een steun zijn om hen op een ontspannen manier te laten verinnerlijken, creatief te zijn en zich te uiten. Op de cd staan vier geleide yogalessen voor zowel jonge als iets oudere kinderen. Het zijn geïntegreerde oefeningen (asana's), waaronder de bekende zonnegroet, met de natuur als leidraad. De oefeningen zijn gericht op zowel lichamelijk welzijn, als op het naar binnen keren van de zintuigen, om de subjectieve werkelijkheid te leren kennen. Een ervaren yoga-docente en o.a. oprichtster van Kidsyoga (www.kidsyoga.nl)
DVD speelfilms

voert de kinderen op een speelse en vakkundige wijze stap voor stap door het programma. Het geheel wordt ondersteund door sfeervolle achtergrondmuziek. Onder begeleiding vanaf ca. 6 jaar; zelfstandig vanaf ca. 9 t/m 14 jaar.
All Stars 2: Old stars

Jean van de Velde regisseerde in 1997 de speelfilm 'All stars'* en in 1999-2001 de daarop volgende televisieserie over een aantal vrienden die sinds hun jeugd in hetzelfde voetbalteam spelen. In de vervolgfilm 'All stars 2' uit 2011 zijn de mannen veertigers en zien elkaar niet vaak meer. Bram, die nu in Spanje woont, gaat trouwen, de anderen reizen - door omstandigheden gedwongen per busje - naar Barcelona voor het huwelijk, én voor de belangrijke wedstrijd Barcelona-Real Madrid. De reis verloopt met de nodige
tegenslagen. In de hoofdrollen Thomas Acda, Peter Paul Muller, Danny de Munk, Kasper van Kooten, Daniël Boissevain en Raymi Sambo. Grote afwezige is Antonie Kamerling, die overleed kort voordat de opnamen zouden beginnen. In het nieuwe scenario wordt zijn personage Hero vermist in de Himalaya, zijn broer (Cas Jansen) gaat in zijn plaats mee. Pauline Kleijer (Volkskrant 13-10-'11) ziet 'veel botte grappen en ongein', maar met 'een
ondertoon van melancholie'. Zij schrijft: 'Op menig scenariokeuze valt af te dingen, net als op de minder geslaagde voice-over. Er staat veel goeds tegenover: geslaagde grappen, prima acteerwerk, en veel oprecht ontroerende scènes. (...)'Kijkwijzer: 12 jaar.


Bluray

La piel que habito
La Piel Que HabitoLetterlijk vertaald 'De huid waarin ik leef' is de nieuwste titel (2011) van Pedro Almodóvar (Volver; Todo sobre mi madre). Met Antonio Banderas (Zorro), Elena Anaya, Blanca Suárez e.a. Nadat zijn vrouw is omgekomen bij een verkeersongeluk is een briljant plastisch chirurg geobsedeerd bezig met het ontwikkelen van nieuwe huid. Vera is het onfortuinlijke proefkonijn van de dokter die haar tegen haar wil vasthoudt in een geïsoleerd landhuis in
Spanje. Peter de Bruijn (NRC 16-11-'11) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Almodóvar haalt een lange lijst van filmklassiekers in verband met zijn film: het beroemde Les yeux sans visage (1960) van George Franju, waarmee La piel que habito even nauw verbonden is als Todo sobre mi madre met All about Eve, maar ook Hitchcocks Vertigo. maar die films zijn mysterieus en ondefinieerbaar, en juist dat ontbreekt bij Almodóvar.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 17-11-'11) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) bevat alle elementen die het werk van de altijd verbazingwekkende Almodóvar zo beklemmend maken: seksuele perversie, onverhoedse plotwendingen en enkele prachtige vrouwenrollen (...). Maar
Banderas, sinds twintig jaar weer in een film van Almodóvar, is deze keer de uitblinker. Zijn gekwelde vertolking van de getraumatiseerde arts is de beste uit zijn carrière. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik.0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers