donderdag 12 april 2012

Highlights week 14

Volwassenen fictie

Remco Campert. Vrienden, vriendinnen en de rest van de wereld.
Vrienden, Vriendinnen En De Rest Van De WereldRemco Campert (1929) is een van de laatste nog levende vooroorlogse schrijvers, en zeker de succesvolste. Op latere leeftijd beweegt hij zich steeds meer op de korte baan van gedichten, columns en zeer beknopte verhalen, In deze nieuwe bundel staan 36 zeer korte verhalen (het kortste telt vier regels). Campert beschrijft doorgaans gewone mensen in een opmerkelijke situatie met vaak een tragisch-ironische ondertoon.
Mededogen, onderkoelde humor en rake karakterisering ronden het geheel af. De thematiek is nergens zwaar en daardoor lijken de verhalen soms niemendalletjes te zijn, maar dan wel niemendalletjes die met meesterhand zijn geschreven, met kennelijk plezier in taal en formuleerkunst. Dik is de bundel niet, maar herlezing zal aan het boek geen afbreuk doen, en de aandachtige lezer heeft per keer minstens een uur leesplezier, herkenning en stof tot nadenken.

Wim Daniels. Komkomma: de Spijkers met Koppen colummns.
KomkommaIn deze bundeling van columns die werden uitgesproken tijdens de radioprogramma's Spijkers met Koppen en Klare Taal of in kranten zijn verschenen, becommentarieert Wim Daniëls op sprankelende en humoristische wijze nieuwsfeiten en dagelijkse taal in de media. Of het nu over vreemde uitdrukkingen, namen van ministers, gewone woorden of uitspraken van bekende mensen gaat, Daniëls weet er in zijn columns steeds een onverwachte draai aan te geven en er zo een frisse kijk op te geven. De auteur publiceerde eerder woordenboeken, jongerenromans, informatieve boeken voor de jeugd en adviesboeken over taal zoals Teksten redigeren (2011) en Kinderboeken schrijven (2010). Een sterke bundel die je telkens weer in de lach doet schieten door de onverwachte woordspelingen en interpretaties van woorden en taalgebruik. Aan te raden voor een breed in taal en satire geïnteresseerd publiek dat ook de boeken van Paulien Cornelisse weet te waarderen.

Leihgton Gage. Bitter eind
Bitter EindHoofdinspecteur Mario Silva, in drie eerdere romans al beschreven, wordt belast met het onderzoek naar de moord op de zoon van de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken. Het blijkt dat al eerder identieke moorden zijn gepleegd en ook tijdens het onderzoek zet de seriemoordenaar zijn activiteiten voort. Silva wordt in zijn onderzoek meer gehinderd dan gesteund door zijn ondeskundige chef Sampaio, die als niet-politieman om politieke redenen tot commissaris is benoemd. Uiteindelijk blijkt dat alle slachtoffers in hetzelfde lijntoestel van Miami naar Sô Paolo hebben gezeten, maar een motief is er nog niet. langzaam aan wordt ook dit duidelijk. Silva en zijn rechterhand Arnaldo voelen elkaar goed aan en hun humor is vermakelijk. Die soms zwarte humor, de spanning die bij elke nieuwe moord wordt opgevoerd en de goede typering van de personen zullen de lezer ongetwijfeld naar de andere delen van deze serie doen grijpen. De afloop is ronduit navrant. De Amerikaanse auteur woont afwisselend in Brazilië, Florida en Nederland en is daardoor goed thuis in de Braziliaanse maatschappij. Normale druk. Een thriller met meer dan gemiddelde kwaliteiten en een verrassende afloop. Gage is verrassend goed.

Elisabeth George. Een duister vermoeden
Een Duister VermoedenInspecteur Linley krijgt van een invloedrijke man het verzoek om buiten de officiële kanalen om de dood van zijn neef te onderzoeken. Linley roept de hulp in van zijn vrienden Simon en Deborah St.James en al snel merken ze dat binnen de familie van de overledene veel geheimen leven. Intussen doet brigadier Havers via internet een dramatische ontdekking; het onderzoek door een journalist van een roddelblad laat de zaak escaleren. Hoewel het misdrijf nauwelijks een rol speelt, is deze psychologische thriller boeiend en spannend. De schrijfster is erin geslaagd om de verschillende thema's geloofwaardig uit te diepen. Het gaat om geheimen die bij onthulling het persoonlijke leven van verschillende mensen raakt. Gewoon een heel goed, zeer dramatisch verhaal dat de lezer weet te boeien. Kleine druk

Pam Lewis. Bruid van Argentinië
Bruid Van ArgentiniëIn 1912 vraagt de rijke Amsterdamse koopman Sander DeVries een nichtje uit Enkhuizen, Minke van Aisma (15), om zijn stervende vrouw te verzorgen. Nadat deze is overleden doet Sander Minke een aanzoek. Na een haastig huwelijk vertrekken ze naar Comodoro Rivadavia in Argentinië, waar olie is gevonden en hij fortuin wil maken. Hoewel verliefd op Sander, heeft Minke het moeilijk zo ver van huis, maar ze sluit vriendschappen. Ze merkt hoe onbetrouwbaar Sander is; als ze in verwachting raakt, verliest hij zijn belangstelling voor haar. Na de geboorte van zoon Zef raakt ze weer in verwachting, zus Fenna komt helpen. Als Zef wordt gekidnapt, vluchten ze om Sanders schulden naar New York, pas dan trekt Minke haar eigen koers. Deze derde roman van de Amerikaanse schrijfster is in grote lijnen gebaseerd op het leven van haar oma. In het vlotgeschreven, heel boeiende verhaal over het groeiproces van een onschuldige tiener in moeilijke omstandigheden gebeurt veel en zijn de sfeerbeschrijvingen opvallend levendig. Prettig leesbare vertaling. Normale druk en ruime interlinie.

Hans Munstermann. Hou me vast.
Hou Me VastDe Nederlandse schrijver (1947) heeft een bijzonder intrigerend liefdesverhaal geschreven. Hij kruipt (heel overtuigend) in de huid van een moderne jonge vrouw, de 22-jarige Zelda, studente aan de Toneelacademie in Maastricht. Zij is door haar geliefde aan de kant gezet en heeft grote behoefte aan veiligheid en warmte. De kritische lesstijl over kunst en de geheimzinnige persoonlijkheid van haar docent Matussek gaat haar boeien. Hoe kritischer hij is, hoe meer zij hem als kompas voor haar leven gaat zien. De laatste, ongeopende brief van Matusseks geliefde Naomi wordt voor Zelda en Matussek de bron van een psychologisch en moreel conflict. Münstermann brengt in intrigerende spiegelbeelden, parallellen en antithesen het falende liefdesleven van Zelda en Matussek in kaart. Tussen de mannelijke en vrouwelijke personages bestaat een diepe, geestelijke kloof. Het tragische lot van Naomi wordt dat van Zelda. De korte hoofdstukken geven de roman een scènisch karakter. Liefde en kunst schieten in deze levens tekort. Knap is de inleving in de taal en het levensgevoel van studenten. Een schitterend boek.

Jessica Thompson. En alledaags verhaal over een allesomvattende liefde
Een Alledaags Verhaal Over Een Allesomvattende LiefdeSienna, een jonge vrouw die net start in haar eerste job als journaliste, wordt halsoverkop verliefd op Nick, een collega. Ook bij Nick slaat de vonk meteen over. Nick en Sienna houden van elkaar, maar durven dit niet uit te spreken. Ze worden wel beste vrienden en na enkele jaren wordt het helemaal onmogelijk om tegen je vriend te zeggen dat er meer aan de hand is. Sienna heeft het thuis niet gemakkelijk. Ze zorgt voor haar vader die lijdt aan narcolepsie; ze hebben een nauwe band. En dan is er nog de zwerver voor wie Sienna wil zorgen. Nick en Sienna beginnen een relatie met iemand anders, maar dit loopt op niets uit. Uiteindelijk beseffen ze dat ze eerlijk moeten zijn tegen elkaar. Het verhaal wordt afwisselend verteld door Nick en Sienna waardoor de lezer midden in de actie zit. Een goed geschreven, vaak grappig boek dat de spanningslijnen tot op het einde behoudt. Het bruist even sterk als de stad waar het zich afspeelt (Londen). Een sterk liefdesverhaal over jonge mensen die midden in het dagelijkse leven staan. Een veelbelovende debuutroman van de 23-jarige schrijfster. Kleine druk.

Volwassenen non-fictie

Merwijk, Jeroen van. Bestemming paradijs.
Bestemming ParadijsCabaretier Jeroen van Merwijk stuurde als proefballonnetje een column naar De Telegraaf. Toen zij geen enkele rectie gaven, besloot hij er een dagelijks ritueel van te maken: elke dag een gratis column voor deze krant, vol 'links' gedachtegoed. Zoals de column waarin hij bepaalde diersoorten als links (zeepaardjes) of rechts (haaien) bestempelt. Of een uitleg over linkse (voetbal) en rechtse (golf) sporten. Van Merwijk hield het 33 columns vol. Hij adresseerde alle stukjes aan hoofdredacteur Sjuul Paradijs. Elke column gaat vooraf door een persoonlijke mail aan Paradijs. De toon hiervan wordt steeds meer als een liefdesbrief en leest als een column op zich. Slechts een keer kreeg Van Merwijk antwoord van de hoofdredacteur: dat hij het vermakelijke stukjes vond. De gedachte achter de columns is de redenatie van van Merwijk dat 'rechtse' columns wel een plek krijgen in 'linkse' media, maar andersom niet. Overigens lezen de columns prettig weg, maar neigen ze regelmatig wel erg naar het cliché. De persoonlijke brieven voorafgaand aan iedere column zijn in feite spitsvondiger.

Simon Baron-cohen. Nul empathie
Nul EmpathieIn dit boek wordt, uitgaande van het concept empathie, onderzocht hoe het komt dat mensen elkaar wreed kunnen behandelen. Juist het gebrek aan empathie maakt dat mensen anderen kunnen behandelen alsof ze een object zijn. De basis van empathie zit in de hersenen en de ontwikkeling ervan wordt mede beïnvloed door sociale en biologische factoren. Door middel van tests kan men een empathiequotiënt meten dat niveaus van nul tot zes aangeeft. Niveau nul wordt een breindefect genoemd en als je dat hebt, kun je jezelf niet in andere mensen verplaatsen. Stoornissen zoals borderline, narcist of psychopaat zijn gevallen waar doorgaans sprake is van een nul-negatief niveau waarbij het onderliggende empathiecircuit in de hersenen is aangetast. In bespiegelingen over menselijke wreedheden wordt gepleit om af te stappen van het idee dat kwaad niet analyseerbaar is, maar om de analyse daarvan te benaderen vanuit de sociale en levenswetenschap. Voor geïnteresseerden in deze problematiek een interessant boek waarbij de ontwikkelde theorie met veel praktijkvoorbeelden wordt onderbouwd. Met enkele zwart-witafbeeldingen, enkele bijlagen, eindnoten en een register.

Yotam Ottolenghi. Ottolenghi: het kookboek
PlentyKookboek, geschreven in 2008 door Yotam Ottolenghi (bekend van zijn later verschenen vegetarische kookboek 'Plenty') en Sami Tamimi. Beiden staan een eenvoudige, verse, gezonde en zeer vernieuwende keuken voor met receptuur die gebaseerd is op hun jeugdherinneringen in West- en Oost-Jeruzalem, gelardeerd met culinaire tradities van Perzië tot Californië. Na een introductie van beiden bevat het kookboek de volgende hoofdstukken: Groenten, Peulvruchten en Granen, Vlees en Vis, Brood en Gebak, Provisiekast met woordenlijst, basisrecepturen, register, mensen die bij Ottolenghi in Londen werken en een dankwoord. De fotografie is zeer inspirerend, smaakmakend en eigentijds, de receptuur (130 recepten) dito. Er worden overwegend veel ingrediënten per recept gebruikt. De recepten worden uitgebreid omschreven. Een zeer inspirerend kookboek, verfrissend, eigentijds; het bevat louter gezonde producten en zet aan tot lekker koken (en eten)

Hella de Jonge. Spring
SpringIn dit vervolg op 'Los van de wereld' (2006) wordt invoelbaar gemaakt hoezeer de Tweede Wereldoorlog kan doorwerken. De bijna negentigjarige vader van Hella de Jonge (geboren Asser) heeft er tot op de dag van vandaag 'voortdurend nachtmerries' over. In zes delen vertelt Hella onder meer over de hechte band die zij heeft met haar man Freek ('mijn oervent'), vriendschappen, de lichamelijke en psychische klachten die op haar pad gekomen zijn (en ook op dat van Freek: de beschrijving van diens maagkwaal is horror), de zorgwekkende hartkwaal waaraan haar kleindochter lijdt - en over de oorlog. Twee ooms van Freek blijken fout te zijn geweest, aan Hella's kant van de familie komen eveneens onverwachte zaken aan het licht. Door alle tegenspoed heen klinkt optimisme en levenslust, de wil te overleven. Stilistisch en compositorisch zeer verzorgde uitgave die een groot publiek zal aanspreken. De delen worden ingeleid met dagboekfragmenten. Bevat enkele illustraties. Normale druk. Vervolg op het succesvolle 'Los van de wereld' (2008-51-0-144, pocketeditie) dat eveneens bij een groot publiek in de smaak zal vallen.

Annie Leibovitz. Pelgrimage
PelgrimageDe fotografe Annie Leibovitz (1949-) maakte een tocht door Amerika en Engeland langs 27 plaatsen met een bijzondere historie: de woon- en werkomgeving van beroemde personen, nu vaak veranderd in kleine musea. Dit boek toont in beeld en tekst haar reis. Het resultaat is een fotoboek met sferische beelden die je doen wegdromen over de plek: het kleine huis van First Lady Eleanor Roosevelt waar ze zich met twee vriendinnen terugtrok, het geboortehuis van Elvis, het landschap waar Georgia O'Keeffe haar schilderijen maakte, de schrijftafel van Louise May Alcott, de handschoenen van president Lincoln. Ook zijn landschapsfoto's opgenomen die de genius loci weergeven. Leibovitz vertelt in de tekst over haar persoonlijke ervaring toen ze de plek bezocht. Dit wordt aangevuld met biografische informatie over de beroemdheid. Wat erg jammer is dat de tekst soms niet parallel loopt met de foto's, zo lees je bijvoorbeeld over Abraham Lincoln, terwijl de foto's over Elvis Presley erbij staan afgedrukt. De afdrukken zijn wat aan de donkere kant. Fotoboek van de zeer bekende portretfotografe met, anders dan te verwachten, een bedevaart langs bijzondere locaties en bezittingen van beroemde personen.

Cécile Narinx. Geluk is een jurk
Geluk Is Een JurkHoofdredacteur van Elle Magazine (NL) Cécile Narinx schetst een intiem, actueel beeld van de modewereld. Gebruikmakend van feiten, eerstehands ervaring, interviews en haar doordachte mening, beschrijft zij verhalend de meest invloedrijke couturiers, beroemdheden, modejournalisten, stylisten en iconische kledingstukken. Portretten van onder andere Yves Saint Laurent en Suzy Menkes worden geschetst en de iconische waarde van de Little Black Dress en het Chaneljasje verklaard. Ook geeft zij haar visie op actualiteiten als de livestream van modeshows en het debat rondom de dunne verschijning van het model. Eerder gepubliceerde columns, uitleg van modetermen, advies voor stijlvol reizen en een korte bronnenlijst zijn tevens aanwezig. De subtiele hoeveelheid beeldmateriaal is grotendeels verzorgd door bekend mode-illustrator Kate van Harreveld en modefotograaf Peter Stigter. Deze handzame publicatie biedt de geïnformeerde maar ook beginnende vrouwelijke modeliefhebber inzicht in en - via haar woordkeuzen en levendige snapshots - enthousiasme voor de modewereld. Blik achter de schermen van de internationale modewereld. Het boek kreeg veel media-aandacht.

J.W. Regenhardt. Mischa's spel
Mischa's Spel + CdDe dagboeken van de joodse Etty Hillesum zijn zeer bekend. De historicus Regenhardt werkte mee aan de publicatie van haar geschriften. Nu beschrijft hij het leven van de jongste broer van Etty, Mischa (1920-1943), een veelbelovende pianist. Het blijkt dat niet alleen Etty, maar ook haar moeder en twee broers met de zwaarte van het leven worstelen. Mischa probeert te studeren als pianist, na een inzinking verblijft hij enige tijd in een inrichting. Na een oproep voor Westerbork is het lot van het gezin bezegeld. Allen vinden de dood. Regenhardt heeft een aangrijpende geschiedenis geschreven. Wel is hij wat kort door de bocht met mensen 'labelen': Jaap: 'de cynische dokter', Julius: 'een gevaarlijk verleider', Etty: 'nymfje in het zwart'. Wat meer distantie en objectiviteit zou af en toe ook gewenst zijn met betrekking tot citaten van geïnterviewden. Al met al een zeer leesbare familiegeschiedenis, met als extra een cd met een originele opname van Mischa èn twee uitgevoerde composities. Ook een hoofdstuk over deze composities. Met noten, literatuurlijst en register. Met cd.

Jeugd fictie

Mertens, Bart . Niemand en ik
Niemand En IkNiemand voelt zich eenzaam en verveelt zich, tot Iets opduikt dat Niemand tikt. Dat Iets blijkt een botsbal te zijn. Niemand loopt achter Iets aan en speelt met hem. Ze spelen samen tikkertje en komen overal. Maar dan voelt Niemand zich weer alleen; ook al is
Iets vlakbij, hij mist 'iets anders, iets meer'. Dan ontmoet Niemand 'ik', een meisje dat zich ook al lang eenzaam voelt en zich verveelt. 'Ik' had ooit een botsbal, maar die gooide ze ver weg. Dankzij de botsbal vinden Niemand en ik elkaar en het is liefde op het eerste gezicht. Mooi, filosofisch liefdesverhaal over twee eenzame mensen die elkaar op een schijnbaar toevallige manier vinden. Het abstracte, gevoelige verhaal is eigenlijk voor alle leeftijden. De tekst, de vormgeving en de illustraties vormen een harmonisch geheel. Het prentenboek is uitgevoerd in oblong formaat op crèmekleurig/zachtgeel papier. De illustraties,in een gemengde techniek met o.a. potlood, waterverf en collage, verbeelden zowel de soberheid als de speelsheid in het verhaal en zijn erg expressief en dynamisch (zoals de botsbal die vrolijk over de pagina's stuitert, de papieren vogels die van de pagina lijken te vliegen). Ze laten, net als de tekst, ruimte voor fantasie en interpretatie. Mooi filosofisch prentenboek, vanaf  ca. 6 jaar.

Luisterboeken

Geheime missie: olympische spelen
Geheime missie: Olympische SpelenIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Jan meng. Geronimo Stilton (ik-figuur) wordt als verslaggever voor De Wakkere Muis en als reporter voor de televisie naar de Olympische Spelen in Ratfurt gestuurd. In het vliegtuig blijkt
Speurneus Teus ook op weg te zijn naar de Olympische Spelen, omdat er in zijn ogen iets mysterieus aan de hand is. En dat klopt, want hoe komt het dat de enige deelnemer uit Ratjetoe alle individuele wedstrijden wint? Geronimo en Teus doen hun best om
dit mysterie op te lossen. Deel uit de populaire serie over Geronimo Stilton. Leuk, humoristisch verhaal met informatie over de Olympische Spelen, uitleg over Zomer- en Winterspelen en Paralympische Spelen. Daarnaast informatie over de sporten die beoefend worden, leuke feitjes, records, een quiz en medaillewinnaars. Ook goed bruikbaar voor spreekbeurten over de Olympische Spelen. Vanaf ca. 7 jaar.
*2008-38-0-268. MLP. Naast speurdersverhaal informatie over de Olympische Spelen. Wordt niet opnieuw aangeboden.

Dvd speelfilms

Mississippi is van mij
Mississippi is van mijOorspronkelijk Duitse speelfilm (getiteld 'Hände weg von Mississippi', 2007) van regisseur Detlev Buck, gebaseerd op het boek van Cornelia Funke*. In de hoofdrol speelt Zoë Charlotte Mannhardt als Emma. Haar eigenzinnige oma woont op een boerderij. Als Emma er weer de zomervakantie doorbrengt, koopt oma voor
Emma het paard van de neef van een overleden landgoedeigenaar, die het naar een slachthuis wilde brengen. Vlak na de verkoop eist hij het paard weer terug en als oma en Emma dat weigeren, bedreigt en chanteert hij hen op een verschrikkelijke manier.
Cinefacts.de: 'Een kinderfilm van hoge kwaliteit, die een idylle toont die uitnodigt om alles te laten vallen en te ontspannen.' Furche.at: 'In de traditie van Kästners Emil, Lindgrens Pippi en Uderzo's Asterix, is deze film een van de mooiste kinderfilms van
de laatste jaren. Kinderzorgenloos zonder oneerlijk te zijn, idyllisch zonder kitsch en daarbij nog ongelooflijk leuk en spannend. Graag meer daarvan.' De film won verschillende prijzen zoals de Bavaria Film Award voor Beste jeugdfilm en de Film Award in Gold voor Beste kinder- of jeugdfilm op de German Film Awards. De film wordt Nederlands ingesproken. Uitgezonden op Zapp. Vanaf ca. 9 jaar.
MLP. Kijkwijzer: alle leeftijden. *2011-12-1830 (2011/42).

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers