donderdag 12 augustus 2010

Highlights week 32

Volwassenen fictieAlessandro D’Avenia. Wit als melk, rood als bloed
Met zijn debuutroman brak de 33-jarige auteur, docent op een middelbare school, door in Italië. Hoofdfiguur Leo is een doorsnee zestienjarige puber, die graag met zijn vrienden op straat rondhangt. School is oninteressant tot er een nieuwe leraar filosofie opduikt. Hij doceert met gloed en bezweert zijn pupillen om met passie te leven en hun dromen te volgen. Dat brengt Leo ertoe om anders te kijken naar zijn grote droom, Beatrice, het meisje dat 'de poorten naar het paradijs kan openen'. Als Beatrice weg blijft van school, wordt duidelijk dat ze zwaar ziek is. Leo kan niet accepteren dat ze nooit meer zal genezen, zijn kindertijd is voorbij. Met veel empathie tekent de auteur de gevoelens van zijn jonge personages die intens leven en (daartoe aangemoedigd door hun docent) hunkeren naar de liefde. De roman leest vlot, is spannend opgebouwd en kan een breed publiek boeien.


Donna Leon. Een kwestie van vertrouwen
In Venetië heerst een hittegolf. Commissaris Brunetti gaat op vakantie, maar wordt teruggeroepen vanwege de moord op een beambte van de rechtbank. Sporen leiden naar een vrouwelijke rechter op wie hij verliefd zou zijn geweest, maar die in rechtszaken verwikkeld is die het ene na het andere uitstel hebben gekregen: zaken tegen een en dezelfde projectontwikkelaar. Hij wordt geholpen door assistent Vianello, tegengewerkt door zijn baas Patta en van informatie voorzien door de lieftallige signorina Elettra. De negentiende Venetiaanse thriller van deze auteur. Zaken die een rol spelen zijn het leven in Venetië, de vele zaken die naar corruptie rieken in de plaatselijke politiek en het snobisme van de hogere standen en van Brunetti's baas. Voor de vele fans geen verrassing, maar een aanrader voor hen die de serie niet kennen. Geen spectaculaire actie, maar scherpzinnige observaties en intermenselijke relaties in de stad die zonder toeristen eigenlijk een groot dorp is. Paperback met normale druk.


David Nicholls. De eerste dag
Op 15 juli 1988 ontmoeten Dexter Mayhew en Emma Morley elkaar op de dag dat ze afstuderen. Ze brengen de nacht samen door, de dag daarna gaan ze ieder hun eigen weg. Elk jaar op die datum wordt de loop van hun leven weergegeven tot en met het jaar 2007. Emma is een idealistisch type; ze klimt langzaam op de maatschappelijke ladder. Dex zakt als beroemd televisiepresentator af naar een carrière van niks door zijn drugs- en alcoholverslaving. De relatie tussen Emma en Dex verschuift in de loop der jaren en het is opmerkelijk hoe romantiek kan lopen. Het verhaal is grappig èn triest; het kent mooie dialogen en onverwachte wendingen, vooral aan het slot. De auteur (geb. 1966, acteur onder de artiestennaam David Holdaway en scriptschrijver van o.a. 'Cold feet') bedacht een originele structuur voor het verhaal en observeert scherp wat blijkt uit de ontwikkelingen en de groei die beide hoofdpersonen doormaken. Een boek voor een grote lezerskring. Paperback, kleine druk.


Roma Tearne. Strand van herinnering
De belangrijkste persoon in het leven van de tienjarige Alice Fonseka is haar grootvader. De zee en het strand zit in elke herinnering. Wanneer Alice Sri Lanka moet verlaten, heeft ze hout en schelpen verzameld om mee te nemen naar Londen. Alles wat ze als kind heeft gekend op het eiland, vormt de basis van haar verdere leven. De objecten die ze later als kunstenares maakt, behouden het element van aangespoelde vondsten. Hoe de basis van herinnering wordt gelegd, wordt aldus mooi beschreven in dit boek. Tegenover de idylle van het eiland staan gruwelijke rassenrellen. Alice blijft echter altijd verlangen naar wat ze heeft gekend en geen enkele bom blijkt dat te kunnen vernietigen. Een aanrader. Paperback; kleine druk.


Volwassenen non-fictie

Antoinette Hertsenberger. De kleine vegetariër
Na 'De dikke vegetariër' van M. Bittman en 'De dunne vegetariër'* van A. Hertsenberg is deze 'kleine' de derde in een reeks: 'voor kinderen van alle leeftijden' (= 0-15 jaar). Hoofdauteur is een diëtist met een antroposofische kijk op voeding. In sommige opzichten zijn haar adviezen tegenstrijdig met de in Nederland geldende, wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen voor goede voeding. Het voorwoord is geschreven door Antoinette Hertsenberg, bekende Nederlander met al enkele vegetarische kookboeken op haar naam. Haar eigen recepten zijn eigentijds, snel met een duidelijk mediterrane invloed. Dit boek hinkt op twee gedachten: enerzijds de antroposofische voedingsleer die zeer afwijkt van het gangbare en gebruik maakt van minder bekende producten. Anderzijds het trendy image van vegetarisme, aantrekkelijk gemaakt door kleurige foto's en het voorwoord van een BN-er. Op de foto's wordt afgebeeld wat in het boek ontraden wordt: wraps van wit meel, kersenflapje van wit vet bladerdeeg met veel suiker, fruit uit een heel ander seizoen dan het afgebeelde etc. Bevat ook sluikreclame voor Albert Heijn. Doelgroep: ouders van kinderen die vegetarisch willen eten. Met bibliografie en register.


Eugenie van Stratum. Move it!
De auteur emigreert met man en zoon naar Mexico City vanwege de baan van haar man. Eenmaal in Mexico City kiest zij er bewust voor om niet te gaan werken en stort zij zich op het moederschap én het integratieproces. De auteur studeerde aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting en behaalde daarna haar doctoraal Letteren. Begin 2007 emigreerde zij naar Mexico waar zij zich nu richt op het schrijven. Op humorvolle en relativerende wijze beschrijft de auteur haar nieuwe leven, de cultuurverschillen, het soms energievretende integratieproces, de ups en downs. Een vlot geschreven eigentijds komisch verslag voor (expat)moeders, vrouwen en meiden; een echte non-fictie chicklit voor een middag leesplezier. Auteur hoopt binnenkort een tweede deel (Move it back!) te schrijven. Paperback, kleurig bijpassend omslag, normale druk.


Op pelgrimstocht naar Rome: vraagbaak voor wandelaars en fietsers
Basisgids voor aspirant pelgrims naar Rome, te voet of op de fiets. Niet alle wegen leiden naar Rome maar wel heel veel. In deze gids wordt een aantal mogelijke routes vanuit Amsterdam voor zowel wandelaars en fietsers geschetst, waarbij de passageplaats door de Alpen een bepalende factor is. Met deze informatie kan een afgewogen keuze voor of tegen een route gemaakt worden. Er is speciale aandacht voor de Via Francigena (vanuit Reims), die is uitgeroepen tot Europese cultuurweg. Verder biedt de gids veel algemene informatie met betrekking tot de voorbereiding, historische achtergronden en praktische informatie over gezondheid, overnachtingen, maaltijden, uitrusting en kosten. Die algemene informatie is soms wel erg obligaat. De schrijfstijl is nogal wijdlopig. Maar met de vele verwijzingen naar literatuur, websites, reisboekhandels en verenigingen vormt deze gids een goed startpunt. Met routekaartjes en Italiaanse woordenlijstjes op de binnenflappen van het omslag, veel kleurenfoto's en tekeningen van de auteur. Geen echt register, wel een pagina trefwoorden met paginaverwijzing.


Hanneke van Veen. Sparen voor later en nu!
Sparen is hot. Zelfs doorgewinterde beleggers kiezen voor de spaarbank. Voor een buffer, om dromen te realiseren, voor later, maar ook voor nu. Want wie spaart, voelt zich beter. Alleen de vraag is: voor welke spaarvorm en welke bank moet men kiezen? In dit boek worden in op zichzelf staande hoofdstukken onderwerpen behandeld zoals hoe men (be)spaart, wat de bank doet met het spaargeld, spaargeld en levensfase, de verschillen tussen sparen en beleggen, veilig sparen, het kiezen van een spaarvorm, sparen voor (klein)kinderen, samen of alleen sparen en van spaarbank veranderen. Dit helder geschreven boek beoogt een compleet inzicht te geven in sparen, veiligheid en de juiste spaarvorm. De schrijvers zijn beheerders van spaarsites en zijn bekend geworden door oprichting van de Vrekkenkrant. Na jaren van 'consuminderen' verdiepten zij zich in het fenomeen sparen.


Philip Kotler. Marketing tegen armoede
Philp Kotler en Nancy Lee bekijken het armoedeprobleem op een manier, waarbij ze beschouwen hoe marketingprincipes ingezet kunnen worden om mensen aan de armoede te helpen ontsnappen. Het boek is opgedeeld in drie delen: het eerste deel geeft een inleiding in het probleem en de brede oplossingen die sociale marketing te bieden heeft. Het tweede deel beschrijft hoe marketingperspectieven en -oplossingen toegepast kunnen worden aan de hand van de vijf marketinginstrumenten. Tot slot behandelt deel drie hoe je voor een integrale benadering zorgt waarin onder andere een tienstappenmodel wordt beschreven voor de ontwikkeling van een sociaalmarketingplan en de rolverdeling van diverse sectoren. Deze uitgave bevat veel casestudies waarin onder andere wordt getoond hoe samenwerkingen tussen overheid, NGO's en bedrijfsleven verbeterd kunnen worden. Het is een aanrader voor iedereen die zich met armoedebestrijding en met ontwikkelingssamenwerking bezighoudt. Met register.


Jeffrey Wijnberg. ‘Dat moet ik nog een plekje geven’ en andere psychologische onzin
De auteur is klinisch psycholoog, psychotherapeut, schrijver en columnist (De Telegraaf). Hij is grondlegger van de provocatieve therapie in Nederland en publiceerde hierover eerder succesvolle boeken voor een breed publiek, zoals 'Gekker dan gek' (2004) en 'Ik kijk dwars door je heen' (2005). Provocatieve therapie is een vorm van therapie en coaching, waarin uitdaging, warmte en humor een belangrijke rol spelen. In dit nieuwe boek richt Wijnberg zich op het gebrek aan betekenis van in het dagelijks spraakgebruik veelgebruikt psychologisch jargon. Aan de hand van voorbeelden probeert hij uit te vinden wat woorden en uitdrukkingen als 'iets een plekje geven', 'authenticiteit', 'leermomenten' en 'je kwetsbaar opstellen' nu werkelijk betekenen. In zijn bekende, provocatieve stijl daagt hij daarbij de lezer uit hierover zelf een oordeel te vormen. Een vermakelijk en prettig leesbaar boek vol korte schetsen over hedendaagse psychologische thema's. De schetsen vormen een eenheid met de krachtige illustraties van Peter de Wit en zullen een breed lezerspubliek amuseren.


Tony Buzan. Zakelijk mindmappen
Een mindmap is een gevisualiseerde techniek waarmee men zijn denken, ideeën en dergelijke op een simpele en overzichtelijke wijze kan vastleggen. Steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken de techniek van mindmapping om origineel denken te bevorderen, projecten te ondersteunen, plannen te ontwikkelen en informatie te structureren. Zo wordt bijvoorbeeld binnen Microsoft mindmapping inmiddels veelvuldig toegepast. In dit helder geschreven boek wordt ingegaan op de vraag wat mindmapping is en hoe deze representatietechniek gebruikt kan worden bij bijvoorbeeld onderhandelingen, presentaties, het genereren van ideeën en innovatie, time-management, strategisch denken en verkoopbevordering. Op de markt zijn er ook al softwaretools te koop die deze sterk in populariteit stijgende techniek ondersteunen. Het boek is bestemd voor met name managers en leiders die zoeken naar nieuwe methoden om een veelheid aan complexe informatie op eenvoudige wijze weer te geven. De auteur staat wereldwijd bekend als 'de uitvinder van de mindmap'. Met illustraties in kleur en zwart-wit en een register.


Africa. Africa United
Vele Afrikaanse journalisten en fotografen leverden bijdragen in woord en beeld over de sociale en politieke betekenis van het WK-voetbal in Zuid-Afrika voor het hele Afrikaanse continent. Ze beschouwen het sportevenement vanuit een niet-sportief oogpunt, hoewel de liefde voor het voetbalspel voelbaar is. De journalisten en fotografen mochten meedoen aan het Nederlandse project Twenty Ten, een initiatief van o.a. World Press Photo, dat Afrikaanse journalisten stimuleert om vanuit Afrikaans perspectief bijdragen over Afrika en het WK te leveren. Twee Nederlandse journalisten die betrokken zijn bij het project, schreven de inleiding over het belang van sport en de rol van media in Afrika. Ze doen dat in informatieve stijl met reportage-elementen. Daarna volgen boeiende artikelen van Afrikaanse journalisten over onderwerpen en personen die met voetbal te maken hebben: trapveldjes en sportkranten, beroemde voetballers, presidenten, vrouwelijke scheidsrechters, voetbalmigratie en 'de materiaalman'. Verhalen worden afgewisseld met fotoreportages van Afrikaanse fotografen over voetbal en de maatschappij. De fotografie, grotendeels in kleur, is afwisselend en van goede kwaliteit. Het boek, optimistisch van toon, biedt een aantrekkelijk kijkje in de Afrikaanse sportbeleving.


Samenwerkingscollectie

Edith van den Goorbergh. Clara van Assisi
Clara van Favarone (1193-1253) ontwikkelde, samen met andere vrouwen en begeesterd door Franciscus van Assisi, een contemplatieve levensvorm als leidraad voor een nieuwe religieuze gemeenschap van vrouwen. Als belangrijkste kenmerken golden: kiezen voor armoede, onderlinge betrokkenheid, verbonden met de rooms-katholieke kerk, leven in stilte, omwille van het evangelie van Jezus Christus. Na ongeveer veertig jaar leidde hun bezinning tot de stichting van de Orde van de Arme Zusters, die in 1253 de goedkeuring verwierf van de kerkelijke autoriteiten. De gemeenschap werd in de loop van de jaren genoemd naar de stichteres: de clarissen. Ruim 750 jaar later verdiept de schrijfster van het onderhavige boek, zelf claris, zich opnieuw in de oorspronkelijke tekst door middel van diepgaande studie en gedetailleerde analyse. Ze plaatst een en ander in historische, culturele en kerkelijke context en zoekt naar de spirituele facetten en de presentatie van 'mystiek in het alledaagse'. Ze laat zich bovendien nadrukkelijk leiden door de vraag: wat kan deze levensvorm, gekarakteriseerd als 'omvormingsmodel', betekenen voor mensen van de 21se eeuw? Omdat het accent ligt op het leven binnen gemeenschappen, zal de individuele zoeker naar zingeving niet zo gemakkelijk de weg vinden.


P.F. Bouter. Athanasius
P.F. de Bouter, predikant van de Hervormde Gemeente (PKN) te Bodegraven, promoveerde op een proefschrift over de kerkvader Athanasius (circa 295-373) en zijn uitleg van de psalmen. Vanuit gelovig standpunt schreef hij een inleiding tot het leven en werk van de bisschop van Alexandrië. Het boek kent drie delen. In de biografie wordt onder andere ingegaan op Athanasius' levenslange strijd tegen de sekte van de Arianen die de goddelijkheid van Christus ontkenden en op de positie van het vierde-eeuwse christendom. Vervolgens komen verschillende thema's uit zijn werk aan de orde zoals de menswording van Gods Zoon en het juiste begrip van de bijbel. Het boek wordt afgesloten met enkele kenmerkende teksten van de kerkvader, telkens voorafgegaan door een korte inleiding. Een goed boek, geschreven door iemand die de stof volledig beheerst. Door het leven en werk van Athanasius in een bredere historische context te plaatsen is het geschikt voor mensen die willen kennismaken met deze kerkvader en die een goed beeld willen krijgen van (de richtingenstrijd binnen) het vroege christendom.


Jeugd fictie

Anna Carey. Rivalen voor altijd?
Door het huwelijk van hun vader hebben Cate Sloane en haar zusje Andie twee stiefzusjes, Stella en Lola Childs. Hun ambities botsen: Cate wil nummer één zijn, maar is gedumpt door haar vriendinnen; ze wil met Stella, die nog geen vriendin heeft, een nieuwe club oprichten. De verlegen Lola krijgt een kans als fotomodel, en daar droomt Andie juist van. Ook de liefde is een stoorzender. 31 hoofdstukken, wisselend vanuit de vier meisjes, tonen hun onzekerheid, verstopt onder bravoure. Veel designmerken ('ze droeg haar roze Speedo badpak met een wit-linnen Gap-zomerjurkje'), opgeklopte concurrentie ('aspirant-leden voor de nieuwe club moeten een cv maken en een praatje houden'), Amerikaans schoolsysteem ('Ashton- meiden' en 'Haverford-jongens'). Oma die op de meisjes let - zelf bezeten van haar uiterlijk - blijft aan de zijlijn. Op het eerste deel 'Zussen tegen wil en dank'* voortbordurende gebeurtenissen vol vaart en humor ('in tijden van crisis is sabotage noodzakelijk').De epiloog suggereert een voortzetting. Omslag met afgesneden foto van de meisjes. Herkenbare emoties in wensvervullende 'chicklit'. Vanaf ca. 13 jaar.

Annemarie van den Brink. Amigos!
Tijn verlangt naar een vriendje om mee te spelen. Als de Spaanse jongen Manoe tegenover hem komt wonen, zijn ze al gauw de beste maatjes. Maar dan krijgt Manoe heimwee en wordt ziek. Zal Tijn zijn vriendje kwijtraken? Vlot en prettig te lezen boek, waarin vriendschap centraal staat. Geschreven vanuit het perspectief van Tijn, een jongen met wensen, gedachten en twijfels die zeer herkenbaar zijn voor 7 - 8 jarigen. Alle hoofdfiguren worden duidelijk neergezet met hun sterke en zwakkere punten. Het verhaal is goed opgebouwd rond verschillende vriendschappen die in het begin afzonderlijk verlopen, maar uiteindelijk samenkomen en elkaar aanvullen. Er zijn 35 korte hoofdstukken met titel. Verzorgd taalgebruik en ruime woordkeuze. De eenvoudige, rake zwart-witschetsen passen goed bij de natuurlijke, levendige manier van schrijven. Rustige bladspiegel met brede marges. Met inhoudsopgave voorin en plattegrond van de 'Fossielenbuurt' op de schutbladen voor- en achterin. De auteur schreef veel verhalen voor taal- en leesmethoden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.


Silvia van den Put. Wie niet groot is, moet slim zijn
De 5-jarige Gertie is klein van stuk, slim en bijdehand. Ze mag twee jaren overslaan op school en belandt na de kerstvakantie in groep vier. Vooral Steijn maakt haar daar het leven zuur, omdat hij de kleuter maar raar vindt. Uiteindelijk krijgt Gertie juist van hem de bijnaam 'GigaGertie'. Aandoenlijk en grappig verhaal over een kleuter die weliswaar vroegtijdig kan lezen, schrijven en rekenen, maar gelijktijdig nog haar knuffel, zwembandjes en zijwieltjes nodig heeft. De schrijfstijl is beeldend met gevoel voor humor en relativering. Gevoelens en gedachten van Gertie worden gedetailleerd in begrijpelijke taal verwoord; vele identificatiemogelijkheden. Het geheel speelt zich af tegen de achtergrond van begripvolle volwassenen: de ouders, een wijze oma ('als je iemand bent, hoef je op niemand te lijken'), de juf op school, de badjuf. Ook hun gedachten en gevoelens zijn weergegeven. De indeling in hoofdstukken, de korte zinnen en het fladderzetsel verhogen de leesbaarheid. Er is gewerkt met de tegenwoordige tijdsvorm en dialogen. Enkele eenvoudige zwart-witillustraties. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.


Jeugd non-fictie

Erik van Os. Zon op mijn neus
Groot formaat bundel met 68 humorvolle, goed ritmisch lopende nonsensversjes en -verhaaltjes. Ze zijn van zeer uiteenlopende lengte met een- tot vierlettergrepen tellende, eenvoudige woorden, overwegend gepaard of gekruist eindrijmschema's en zo nu en dan alliteratie. De teksten staan goed leesbaar geplaatst in de illustraties. Opzet en inhoud sluiten nauw aan bij de doelstellingen en structuur van de kleuter-onderwijsmethode 'Schatkist'. Derhalve spelen de kleuterbelevenissen in de verhaaltjes zich ook af rond de gepersonifieerde pop Pompom en zijn de onderwerpen van de versjes analoog aan de items in de voorgeschreven leerroute voor het aanleren van 'routines' (vaardigheden) in de methode. Waarbij met name de seizoenen, het tijdeigen en dagelijkse voorvallen uitgangspunten zijn. In witte letters op een contrasterend gekleurde ondergrond worden bij elk versje uitvoerig leuke suggesties geboden om deze spelenderwijs aan te bieden. Zes versjes zijn gekozen uit eerdere publicaties. Scherpe, (dubbel)paginavullende, dominerende, kleurrijke tekeningen in waterverf met inkt en pen, vanwege diverse illustratoren zeer variërend van stijl. Overzichtelijke inhoudsopgave en index op thema. Aantrekkelijke uitgave voor de basisschool, kinderopvang en thuis. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.


Luisterboeken


Enid Blyton. De Vijf en het gestrande goudschip
2010-32-343 Integrale weergave van het gelijknamige boek* (op mp3-cd), voorgelezen door Vera Hilhorst. Twee broers en een zusje gaan met vakantie naar een nichtje met een hond die op een afgelegen plek woont. Ze vinden in een wrak een kistje dat wijst naar een goudschat op een eilandje voor de kust. Ze komen in gevaar en worden gevangen genomen door mannen die het eiland willen kopen om het goud. Het betreft de gemoderniseerde editie van dit traditionele speurdersverhaal: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen.
*2005-11-0-250. Eerder aangeboden: 2007-20-8-302.Redactie


Otfried Preussler. Het spookje
2010-32-346 Integrale weergave van het gelijknamige boek* (op mp3-cd), voorgelezen door A. Filippo. Een klein wit nachtspookje zou graag bij daglicht op verkenning gaan. Daar krijgt hij geen gelegenheid voor omdat hij iedere nacht om twaalf uur wakker wordt. Bij reparatie van de torenklok wordt de klok twaalf uur vooruit gezet en ontstaat er grote verwarring als het spookje door een zonnestraal zwart wordt gemaakt. Pas als de klok weer twaalf uur vooruit wordt gezet, wordt het zwarte dagspookje door een zilveren manestraal weer in een wit nachtspookje veranderd. Fantasieverhaal, met humor en zonder beangstigende griezeleffecten, verteld voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.* 2006-25-0-216. Eerder aangeboden: 2006-19-8-378.Redactie


DVD speelfilms


De vliegenierster van Kazbek
2010-32-376 Nederlands oorlogsdrama uit 2010 van Ineke Smits (eerste speelfilm was 'Magonia' uit 2001en de documentaire 'Poetins mama'), met Madelief Blanken, Zura Zhghenti, Jack Wouterse e.a. Gebaseerd op een verhaal van Arthur Japin. Als Marie, een fantasierijk meisje dat woont op Texel in een gelovige en bekrompen gemeenschap, tijdens de Tweede Wereldoorlog kennismaakt met een regiment Georgiërs verandert haar leven volledig. Zij voelt zich aangetrokken door hun film, muziek en hun inventieve en ongebruikelijke overlevinsstrategieën en hun andere levensvisie. André Waardenburg (NRC 7-4-'10) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Smits (...) gebruikt het gegeven vooral als historisch decor, als kapstok voor de botsing tussen de nuchtere, zakelijke Hollanders versus de romantische Georgiër. Smits laat ook filmstijlen botsen en kiest duidelijk partij voor het magisch-realisme dat in De vliegenierster van Kazbek gedurfd de boventoon voert. Soms gaat het mis, de grens tussen kinderlijk en kinderachtig is dun. Vooral de in alle vrijheid rondfladderende vlinders spelen een ongemakkelijke symbolische rol. Je kunt je ook verliezen in je fantasie.' Als extra een 'making of'.Kijkwijzer: 12 jaar. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden.release: 31-8-'10. VOA. Redactie

One Tree Hill
2010-32-391 One Tree Hill (2003-heden) is een Amerikaanse televisieserie. De serie werd gecreëerd door Mark Schwahn en werd in Amerika bekend als de tegenhanger van de inmiddels stopgezette serie 'The O.C.'. De muziek neemt een belangrijke plaats in in deze serie. In Nederland zijn er inmiddels zes seizoenen afgewerkt en het achtste seizoen gaat in de Verenigde Staten in het najaar 2010 van start. De serie volgt het leven van een groepje middelbare scholieren in het kleine maar levendige stadje One Tree Hill in North Carolina. De twee hoofdpersonages zijn Nathan en Lucas, halfbroers waarvan de één de wettige zoon, de ander de verlaten en onwettige zoon. De jongens voeren veel strijd met elkaar als ze samen in het basketballteam terechtkomen en ook nog vallen op dezelfde meisjes. Om deze hoofdlijn heen zijn vele subplotjes met liefdesperikelen en andere verwikkelingen gesitueerd. Katie Herrell (DVD Verdict,i, 11-9-'08) gaf 94 (van 100) punten voor seizoen 2 en 5: 'for the TV-as-an-escape-from-reality camp, One Tree Hill is close to perfection'. Uitgezonden op Net 5. Alle seizoenen bevatten extra's. V/J-aanbieding. Kijkwijzer 6 jaar, geweld. Seizoen 1 t/m 6. RedactieDVD non-fictie


The Space Age : NASA's story
2010-32-382. Vierdelige BBC-documentaire over de geschiedenis van de Amerikaanse bemande ruimtevaart. In het eerste deel wordt duidelijk dat de bemande ruimtevaart gelijk op gaat met de Koude Oorlog, en de Verenigde Staten en Rusland alles op alles zetten om de eerste mens in de ruimte te krijgen. De NASA wordt opgericht om alles gecentraliseerd in goede banen te leiden. In deel twee wordt getoond hoe het de Verenigde Staten lukt als eerste een mens op de maan te brengen. Het derde deel behandelt de ontwikkeling van de space shuttle en gaat in op de gevaren van het steeds ambitieuzere plannen. In deel vier wordt ingegaan op de toekomst van de ruimtevaart en de plaats van de mens in de ruimte.
Kijkwijzer: alle leeftijden. John Koster


The end of the line
2010-32-378. Educatieve, populair wetenschappelijke documentaire, gebaseerd op het boek van Charles Glover over de zeer ernstige toestand van de huidige visstand in de wereldzeeën. Een ecologische ramp op ook wereldschaal voltrekt zich. Door geavanceerde vangmethoden op industriële schaal krijgen veel bejaagde vissen als de blauwvintonijn, kabeljauw niet eens de kans zich voort te planten, waardoor het aantal van deze vissen sinds 1988 afneemt. Dit heeft ook gevolgen voor lokale vissers, voor mariene ecosystemen die totaal ontregeld raken. Voor de film zijn opnamen overal ter wereld gemaakt, bv. bij Senegal, Alaska, Straat van Gibralter. Wat te doen: de politici moeten hun verantwoording nemen door het vaststellen en doen handhaven van visserijquota, meer zeereservaten vaststellen, andere eetgewoonten propageren (eet ansjovisjes!). Als bonus zijn toegevoegd: 'Lipari' (10 min.), over traditionele visvangst bij Sicilië; 'Caught' (deskundigen aan het woord). Ook bruikbaar in het voortgezet onderwijs vanaf klas 1 bij biologie, aardrijkskunde, maatschappijleer, projecten.
Kijkwijzer: 16 jaar, angst, geweld. F.J.J. Engels


Bluray


Prince of Persia : The sands of time
2010-32-403. Amerikaanse fantasyfilm uit 2010 van Mike Newell, met Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley e.a. Gebaseerd op het gelijknamige computerspel*. Een prins moet zijn krachten bundelen met een mysterieuze prinses om samen te vechten tegen het donkere kwaad om een eeuwenoude dolk met enorme krachten in veiligheid te brengen. De mysterieuze dolk beschikt over de kracht van The Sands of Time, een gift van de goden. De drager van de dolk kan terug in de tijd reizen en heerser over de wereld worden. Veronica Magazine (15-5-'10) geeft 3 (van 5) sterren: 'Er is niets mis met een wollige legende over een magische dolk als excuus voor een hoop actie en spektakel (...) Nadat we ons anderhalf uur kostelijk hebben geamuseerd met die onzin in het zand, gaat de film aan het einde helemaal over de top en krijgen we déjà vu flitsen van alles tussen Indiana Jones, The Mummy en Tomb Raider.' Edwin van Dalen (Metro 20-5-'10) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Dat deze jacht op de gewilde dolk gepaard gaat met een hoop actie hoeven we niet uit te leggen, maar dat de makers (...) daarbij trouw zijn gebleven aan de game is wel het vermelden waard. Gelukkig is er op andere vlakken juist gekozen om de spelelementen wat verder uit te bouwen, zoals een gezonde portie humor (...)'
Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. Zie ook rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden.*Aangeboden op verschillende platforms.release: 1-9-'10. VOA. Redactie


Games

Jak and Daxter : the lost frontier
2010-32-332 Menig gamer zal met nostalgie terugdenken aan de oude Jak & Daxter zoals ze bekend zijn geworden op de PS2 en PSP. Het duo Jak en Daxter stort zich opnieuw in een avontuur met de nodige piraten, vijanden en vreemde eilanden. Ze zijn deze keer op zoek naar "eco" een energie soort waarmee hun reisgenoot Keira sage kan worden. Ooit is deze serie begonnen als spring platform game; maar inmiddels is het meer actie geworden met af en toe een sporadische sprong. V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, geweld. TGS.eu


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers