donderdag 19 augustus 2010

Highlights week 33

Volwassenen fictie


Ellen Block. De taal van het zand
Wanneer Abigail, een lexicografe van beroep, een nieuwe start wil maken op Chapel Isle, wordt ze geconfronteerd met nogal wat tegenslagen. Het huisje bij de vuurtoren, waarin ze van plan is te gaan wonen, is zeer slecht onderhouden. Ook de eilandbewoners hebben zo hun eigen manier van omgang met elkaar. Ze laat de moed echter niet zakken en gaat verwoed aan de gang met verf en kwast. Door een rol te spelen bij enkele incidenten in het dorp ontstaat er beginnend contact met de bevolking. Ondertussen rouwt ze om haar omgekomen man en zoontje; ze gaat de confrontatie met het verdriet niet uit de weg. Ieder hoofdstuk begint met een lemma van het alfabet, refererend aan het beroep van Abigail. Goed uitgewerkte verhaallijnen en karakters. Het verhaal biedt aanknopingspunten voor een vervolg, mede ook omdat het hoofdthema, een nieuwe liefde in het leven van Abigail, nog niet is beantwoord. De auteur ontving voor haar korte verhalen de Drue Heinz Literature Prize. Paperback met een prettige bladspiegel en een vrij kleine druk.


Colin Cotterill. De doden van dokter Siri
Siri Paiboun is een 72-jarige Laotiaanse dokter die door de communistische leiding plots gebombardeerd wordt tot Staatslijkschouwer van de Nieuwe Democratische Volksrepubliek. De hoop dat een oude man zijn werk eventjes vlug, onbekwaam en onnauwkeurig zal afhaspelen is vergeefs en Siri bijt zich vast in enkele verdachte lijken die corruptie, overspel en spionage met Vietnam moeten maskeren. Hij ontpopt zich tot amateurdetective die in het heetst van de strijd zelfs moordaanslagen overleeft. Schitterende debuutroman die de plot ondergeschikt stelt aan de onderhuidse kritiek op het regime, aan de typering van gewonen mensen die onconventionele hoofdpersonages worden en aan de sfeer van het Laos in de prille eerste dagen van het communisme van halfweg de jaren '70 van de 20e eeuw. De verrassende keuze voor een bejaarde amateurdetective, de spitse dialogen en het sarcasme van Siri maken van dit boek een heerlijk werkje. De serie werd in 2009 bekroond met de CWA Dagger in the Library (d.w.z. gekozen door leden van bibliotheken en leesclubs). Paperback met kleine druk.


Svea Ersson. Voor altijd Isa
Als de vriend van Iris Geerling wordt neergeschoten, besluit zij onder te duiken, omdat ze beseft dat zij haar leven niet zeker is. Haar vriend hield zich bezig met grootschalige handel in gestolen en vervalste kunst. Zij neemt een nieuwe naam aan, gaat op zoek naar de niet succesvolle boer die zij zich herinnert uit het programma 'Boer zoekt vrouw' en sticht met hem een gezin. Het enige dat herinnert aan haar vroegere leven is de correspondentie met Dean, een van afkomst Nederlandse Amerikaan die in een dodencel in Florida verblijft. Het vredige leventje op de boerderij wordt verstoord als op zeker ogenblik deze Dean voor haar staat en haar hulp eist, het sein voor dramatische ontwikkelingen. De intrige is knap bedacht, waarbij feitelijke actualiteit goed gemixt is met de verbeelding. Als hoofdpersoon speelt Iris een overtuigende rol. De voor Iris steeds maar toenemende spanning is knap gedoseerd. Jammer is evenwel dat de roman het iets te veel moet hebben van toevalligheden, wat afbreuk doet aan de overtuigingskracht van de schrijfster. Desondanks een knappe roman. Paperback met vrij kleine druk.


Volwassenen non-fictie

Mick van Wely. Verdoofd, verkracht en besmet


Een van de meest bizarre en geruchtmakende strafzaken van de laatste jaren is de zogeheten Groninger hiv-affaire: drie homoseksuele mannen die tijdens seksfeestjes niet alleen onbeschermde seks hebben, maar hun slachtoffers ook drogeren en vervolgens met hiv-besmet bloed injecteren. Van Wely, journalist van het Dagblad van het Noorden, doet nauwgezet verslag van de strafzaak en de rechtszaak. Wat bewoog de daders om dergelijk bizar gedrag te vertonen, hoe is het verder de slachtoffers vergaan? Ook de juridische aspecten krijgen uitgebreid aandacht, onder meer door zowel politie, aanklager als advocaten ruim aan het woord te laten. Met welke andere hiv-zaken is de Nederlandse rechtspraak recent geconfronteerd, hoe valt juridisch te bewijzen dat de hiv-besmetting van de slachtoffers het gevolg is van de bewuste injecties met bloed, waar ook andere onveilige seksuele contacten in het geding waren? De soms bizarre seksuele uitspattingen worden vaak tot in detail beschreven.

Christophe MacCurry. Help je kind met mindfulness angst te overwinnen
Christopher McCurry, Ph.D., is klinisch kinderpsycholoog en werkzaam in een praktijk die gespecialiseerd is in de behandeling van kinderangst. Hij is klinisch hoofddocent op de afdelingen psychologie en psychiatrie aan de Universiteit van Washington, Seattle, in de Verenigde Staten. McCurry beschrijft hoe ouders hun kind kunnen helpen angst onder ogen te zien en er mee leren om te gaan. Dit alles bespreekt hij in relatie tot de ontwikkeling van een kind en de aard van de angst, door de jaren heen. Hij gaat daarbij uit van de nieuwe Acceptance en Commitment-therapie. Alleen door een angstsituatie echt te erkennen, die niet uit de weg te gaan, kan er actie worden ondernomen. Hiertoe geeft hij oefeningen en technieken waarmee ouders hun kinderen kunnen helpen door hun aandacht te geven, de angst te erkennen en er effectief mee om te gaan. Voorzien van duidelijke praktijkgevallen. Een interessant en nuttig boek met uitgebreide bibliografie. Wel vereist het bestuderen ervan een zekere scholing. Voor ouders, psychologen en psychologen in opleiding.

Ton Peters. Creatief inzicht door Tarot
Aan de hand van de tarotkaarten van de 'Tarot in de Herstelde Orde' van Onno en Rob Docters van Leeuwen beschrijft en interpreteert de auteur de afgebeelde kaarten vanuit een spirituele invalshoek. Deze interpretatie is toepasbaar op alle gangbare versies van de tarot. Het belang van waarachtigheid, liefde en zelfrealisatie staat hierbij centraal. De schrijver, een reflectietherapeut, doet dit op een heldere en intuïtieve manier vanuit een dieper weten. Dit boek is een verrijking door zijn eenvoud; een aanvulling op de 'Tarot in de Herstelde Orde' alsmede de meest gangbare tarot van Rider Waite. De kleuren op snee corresponderen met de kaarten: voor de kaarten van de grote arcana paars, voor de kaarten van de kleine arcana geel (pentagrammen), rose (staven), groen (bekers) en lila (zwaarden).

Karl Taro Greenfeld. Een jongen alleen
Een boek over een gezin met een zwaar autistisch gestoord kind. Het is geschreven door de enige en oudste broer Karl. Het leest als een roman, maar is eerder een autobiografie met een therapeutische betekenis ter verwerking van het aangerichte tekort. Je proeft de woede, maar ook de liefde en loyaliteit van de auteur. De ouders hebben alles geïnvesteerd om hulp te krijgen voor hun kind Noah. Het gezinsleven staat in het teken van Noah. Daar lijden zij aan, maar zij hebben geen keus. Het boek staat ook vol dilemma's betreffende de keuzes die gemaakt moeten worden. De hulpverlening en de visie op autisme was in de jaren zeventig niet zover als nu. Het overzicht van de therapeutische experimenten is soms schokkend. Daar is de schrijver boos over. Het boek is daarom deels een aanklacht. De ontwikkeling van Noah wordt vanaf zijn geboorte tot aan zijn volwassenheid beschreven. De ouders blijven hoop houden. Niets is aan Karl ontgaan. Hij lijkt overal in alle fasen aanwezig te zijn geweest. Iedere verandering wordt vastgelegd. De schrijver is van huis uit journalist en ondertussen deskundig geworden in deze materie. Voor ieder die met deze stoornis te maken heeft. Het boek is bijzonder omdat het de nadruk legt op de volwassen autist.

Nico de Haan. Vogels kijken is geluk
Dit boekje over vogels kijken is als een cursus samengesteld. Elke les begint met een opsomming van een aantal vragen, die na het lezen van de tekst beantwoord kunnen worden, en eindigt met een veldopdracht. Het boek is ingedeeld in seizoenen, te beginnen met de lente. In elke les worden drie of vier vogels behandeld die op elkaar lijken. Hierdoor ontstaat een vrij willekeurige indeling maar dit is geen bezwaar. In het deel over de zomer worden diverse belangrijke vogelkijkgebieden genoemd, per provincie gerangschikt. In de herfst gaat het vooral over trekvogels. De winter is meer een allegaartje waarin het ook alweer over broeden en jonge vogels gaat. Uiteraard wordt ook het voederen in tuin of op balkon genoemd. De auteur is bekend van televisie en van het radioprogramma 'Vroege vogels'. Zijn 'Vogelontdekgids'* (voor de jeugd) werd in 2007 bekroond met een Zilveren Griffel; deze cursus is niet specifiek ingesteld op de jeugd. Met zijn bekende enthousiasme probeert de auteur mensen tot serieuze vogelkijkers op te voeden. De tekeningen in kleur zijn duidelijk en goed. Het boek bevat een cd met de vogelgeluiden per les. Aan het eind wordt verwezen naar een website waarop een toets gemaakt kan worden als afsluiting van de cursus. Met register.

Orathay Souksisavanh. Mini-patisserie
In deze instructieve kookboekenserie nu voor echte thuisbakkers heerlijke recepten voor allerlei klein gebak dat ook cadeau kan worden gegeven. Daarom worden de verschillende baksels gepresenteerd in dozen: een doos met petit fours, met merengues, soesjes, koekjes en meer, gevolgd door een aantal basisrecepten. Bij elke doos eerst een foto van de inhoud met daarbij een planning en boodschappenlijst waarna de recepten volgen voor de diverse koekjes en taartjes. Bij elk recept een paginagrote foto van het gebak en vier werkfoto's; de handelingen zijn genummerd en met opgave van keukengerei, bereidings- en baktijd. De basisrecepten zijn precies zo ingedeeld: vier duidelijke werkfoto's, genummerde handelingen enz. Ook verwijzingen naar recepten waar deze in gebruikt worden. Er wordt afgesloten met fotopagina's van bakgerei, (Franse) ingrediënten, een verklarende woordenlijst, een receptenregister en aanwijzingen met foto's en tekeningen om zelf gebakdozen te maken. Receptenregister op ingrediënt. Voor thuisbakkers met enige ervaring een inspirerend, duidelijk bakboek.

Daan van Rijn. Het water de baas
Deze geschiedenis van de mechanische bemaling in Nederland is verdeeld in tijdperken, waarbij de sociaal- economische achtergrond wordt meegenomen in de beschrijving. Eerst wordt uitleg gegeven over de geologische ontwikkeling, de waterkringloop, maaivelddaling, enz. Daarna worden de menselijke ingrepen beschreven, zowel technisch als organisatorisch. Vervolgens wordt de technische ontwikkeling behandeld, van hoosvatinstallatie tot modern poldergemaal. Ook is er veel aandacht voor het ontwerp en de architectuur van gemalen, en komen grote projecten als de Zuiderzeewerken en het Noordzeekanaal uitgebreid aan bod. Het fraai uitgevoerde boek bevat veel kleurenfoto's, tekeningen en platen. Op apart gekleurde bladzijden staan de technische omschrijvingen van vele gemalen. Aan het eind een verantwoording van de illustraties en de geraadpleegde bronnen. Een uitgave van de Nederlandse Gemalenstichting, waaraan het laatste hoofdstuk is gewijd. De schrijvers zijn werkzaam bij een ingenieursbureau en een bureau voor monumenten- en restauratieadvies. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het waterbeheer in Nederland.

Samenwerkingscollectie

Hans Küng. Wat ik geloof
 

Küng (1928), een van de vooruitstrevende theologen binnen de Rooms-Katholieke Kerk, studeerde filosofie en theologie in Rome, werd priester gewijd in 1954, in 1960 hoogleraar in Tübingen. Hij speelde als theoloog een belangrijke rol tijdens Vaticanum II (1962-1965). Hij publiceerde veel kritische studies en wilde een bruggenbouwer zijn tussen de verschillende religies. Hij was het vaak oneens met de dogmatische en morele opvattingen van zijn kerk. 'Wat ik geloof' en wat de kerk gelooft, veroorzaakten grote conflicten met het leergezag in Rome. In dit boek legt Küng getuigenis af van zijn geworteld zijn in de christelijke traditie. Het is een samenvatting van al zijn publicaties. Zijn antwoord op: wat kan ik geloven, wat mag ik hopen en hoe moet ik leven? Zijn geloof is mede gegroeid door persoonlijke ervaringen, gedragen door een basisvertrouwen, met daarbij een grote kennis van de theologie. Vele hedendaagse gelovigen zullen zijn worsteling, zijn vreugde en verdriet herkennen en er door bemoedigd worden zonder het met alles eens te zijn. Zestig jaar theologiseren zijn met dit boek afgesloten; met velen heeft hij zijn visie gedeeld, heel intens tijdens een zomercursus in 2009. 'Geloven is kijken in een wazige spiegel. Leven is mogelijk door geloof, hoop en liefde.'

Bernhard Mandeville. De oorsprong van de eer en het nut van christelijkheid bij oorlog
Dit vierde deel van het verzameld werk van de roemruchte Nederlandse arts en filosoof (1670-1733) bundelt twee uitgebreide essays. In het eerste ontsluiert Mandeville in de vorm van een dialoog tussen twee vrienden enkele drijfveren die de samenleving bijeen houden: eer en religie, die echter op gespannen voet met elkaar blijken te staan. Zeker in oorlogstijd blijkt van christelijke ethiek niets te bespeuren en zijn er altijd wel religieuze argumenten te vinden om het geweld goed te praten. In het tweede essay houdt hij een pleidooi voor een effectiever en menselijker toepassing van het strafrecht, in het bijzonder de doodstraf, in Engeland waar hij woonde en werkte. Mandeville was in zijn tijd een omstreden denker omdat hij naar de wereld en de werkelijkheid keek zoals die waren en niet zoals ze volgens het toenmaals gangbare denken zouden behoren te zijn. De teksten zijn soepel vertaald en voorzien van moderne inleidingen en verklarende eindnoten. De essays worden gevolgd door een korte tekst over misdaad, enkele gedichten en een nawoord van filosoof Hans Achterhuis. Dit deel is afzonderlijk leesbaar. De moeite waard, mede vanwege de ook nu nog controversiële reputatie van de auteur. Verzorgde uitgave.

Wilma van ’t Kruijs. Verdraaid ‘t werkt
In dit handboek voor succesvol implementeren beschrijft de auteur, een in de internationale werkpraktijk gevormd bedrijfskundige en adviseur, haar visie op en aanpak van succesvolle implementatieprocesssen. Zij hanteert daarbij twee basisregels: succesvolle implementatie vereist persoonlijk bewustzijn, en implementeren is iets anders dan verandermanagement. In een overtuigend ervaringsverhaal geeft de auteur inzicht in haar eigen hoofd-handen-hart-aanp ak. De vier stappen die de auteur onderscheidt in het implementatieproces, verbinding, consequenties, bijdrage en realisatie, volgen de dimensies hoofd, handen en hart en geven als matrix het boek structuur en samenhang. Het verhaal krijgt diepgang door de drie voorbeeldorganisaties en gaat leven door de vele en vaak persoonlijk gekleurde praktijkvoorbeelden. In de laatste bijdrage spreekt de auteur de lezer persoonlijk aan. Het boek is verlucht met kleurenfotografie, afbeeldingen en heldere schema's; overzichtelijke bladspiegel. Met literatuuroverzicht.

Jeugd fictie

Piet van der Waal. Wie ben ik?


Kathy vindt tot haar grote schrik in het sieradendoosje van haar moeder een Engelstalige brief, gericht aan haar moeder. Daarin staat dat een man uit Griekenland informeert naar hun dochter. Kathy's wereld staat op zijn kop. Wie is nu haar echte vader? Als hij nog leeft, hoe kan ze hem dan vinden? Samen met haar vriend Sebastiaan probeert ze van alles om de identiteit van haar vader te achterhalen. De auteur heeft een spannend verhaal neergezet, dat uitloopt op een tamelijk voorspelbare, maar mooie climax. Deel uit de 'VillA Alfabet Rood'*-serie, speciaal geschreven voor de meer ontwikkelde lezers in groep 7, AVI-M7. Achter in het boek staan reflectievragen, die de lezers aanzetten om na te denken over hun eigen persoonlijkheid en hun gevoelens daarover. Het geeft handvatten om over emoties als boosheid en verdriet na te denken en door te praten. Deze vragen geven het boek een diepere dimensie. Een prettig leesbaar verhaal, dat zowel jongens als meisjes zal aanspreken. Vanaf ca. 10 jaar.

Gerard van Gemert. Sem slaat zijn slag
In de familie van Sem wordt vooral voetbal gespeeld, maar na enkele trainingen bijgewoond te hebben, wil Sem graag hockey gaan spelen. Zijn broer David vindt hockey maar niets en pest Sem met zijn overstap. Hun vader organiseert dan een voetbal- en een hockeywedstrijd tussen de voetballers en hockeyers. Sem en zijn vrienden verliezen de voetbalwedstrijd en zetten alles op alles op de hockeywedstrijd te winnen. Aardig, weinig diepgaand verhaal over een sport die in kinderboeken sinds enkele jaren erg populair is (de auteur schreef al eerder over een meisjes hockeytweeling). Het verhaal van de gestolen fiets van Sem is verweven in het verhaal rondom de discussie of voetbal of hockey nu een échte sport is. De achtervolging van het hockeyteam van dedief van de fiets is niet echt spannend (en de dief wordt ook niet gepakt). De tekstvolgende zwart-witillustraties brengen rust in het verhaal, maar geven er niet een extra dimensie aan. Het verhaal leest vlot en zal jonge lezers en, ondanks dat duidelijk vermeld is dat het boek voor jongens is, ook meisjes leesplezier geven. Vanaf ca. 7 jaar.

Wendy Buenen. SpangaS op survival
Spangas is een crossmediale serie van de NCRV voor jonge tieners.De leerlingen van het Spangalis College worden gevolgd, waarbij ingezoomd wordt op hun persoonlijkheid, wat veel verschillende identificatiemogelijkheden biedt voor jongeren. In dit boek, gebaseerd op het gelijknamige filmscenario, gaan de leerlingen op survival met twee (onhandige) leraren. Veel facetten komen aan bod: heimwee, wantrouwen, liefdesverdriet, (falend) leiderschap, maar ook verliefdheid, trouw, loyaliteit en moed. Een soap in een positief jasje met humor en inlevingsvermogen geschreven. Het verhaal is gelardeerd met sms'jes en blogs. In het boek vindt de lezer ook nog survivaltips en een miniquiz, aangevuld met kleurenfoto's uit de film; filmfoto op het omslag. Op de website is nog veel meer te doen: www.spangas.nl. Vanaf ca. 10 jaar. Filmeditie.
Jeugd non-fictie

Marjet Huiberts. Roodkapje was een toffe meid

Zeven klassieke sprookjes met stuk voor stuk een verrassende wending. Zo wordt Roodkapje uit de buik van de wolf gered door een knappe Turk, terwijl Sneeuwwitje haar bebaarde prins maar niks vindt en bij de zeven dwergen blijft. Hans is een mietje, maar Grietje is cool: ze redt haar broer en samen beginnen ze een snoepwinkel. Doornroosje wordt wakker gekust door een kerel met een helikopter en de geitjes maken een nieuwe garderobe van wolvenvel. De molenaarsdochter verkiest Repelsteeltje boven de koning, en Assepoester ten slotte valt niet op mannen en vertrekt met haar fee naar Spanje. De leuke verhaalwendingen en de grapjes in de tekst zorgen voor een verrassend frisse en hedendaagse interpretatie van de sprookjes. Het rijm is niet dwingend en heel aanstekelijk. De originele en kleurrijke paginagrote illustraties vertellen hun eigen verhaal. Ze zijn soms grappig, soms absurdistisch. Ook in de tekst zijn kleine tekeningen opgenomen. Mooie, verzorgde vormgeving. De vrolijke liedjes op de bijhorende cd zijn leuk gerapt door Benaïssa Linger en makkelijk mee te rappen. Met karaokeversie om zelf mee aan de slag te gaan. Bij het handelsexemplaar kun je de cd uit het omslag trekken. Vanaf ca. 6 t/m 11 jaar. Uitgave met cd.
Luisterboeken


Jane Austen. Verstand en gevoel
2010-33-424 Rond 1800 wonen de zusjes Elinor en Marianne Dashwood na de dood van hun vader met hun moeder in een klein huis in Devon, omdat ze weinig geld hebben. De zusjes hebben heel verschillende karakters: Elinor is verstandig, rustig en gereserveerd, terwijl Marianne heel emotioneel, extravert en impulsief is. Ze worden beiden verliefd, waarbij het geluk hen eerst niet meezit. Maar uiteindelijk kan Elinor toch trouwen met de man van haar dromen, terwijl Marianne trouwt met een heel rustige, betrouwbare, wat oudere man. Op twee MP3-cd's staat de tekst van de bekende, nog steeds boeiende roman uit 1811 die regelmatig op eindexamenboekenlijsten staat, van de belangrijke 19e-eeuwse Britse auteur Jane Austen (1775-1817), in een redelijke vertaling uit 1996. Deze wordt integraal, rustig en waar nodig levendig voorgelezen door een vrouwenstem (V. Hilhorst). De mp3-cd's worden aangeboden in een verzorgde hoes met daarop beperkte, maar adequate informatie over leven en werk van Jane Austen en dit boek, met een silhouet van de auteur en een reproductie van een 19e-eeuws schilderij. Eerder aangeboden: 2007-41-8-287 (mp3-cd). Drs. Madelon de Swart


DVD speelfilms

Balibo
2010-33-441 Australische politieke thriller uit 2009 van Robert Connolly (The bank; Three dollars), met Anthony LaPaglia, Oscar Isaac, Nathan Phillips e.a. Ook bekend onder de titel The Balibo Conspiracy. Op het moment dat Indonesië zich voorbereid op militair ingrijpen in Oost-Timor in 1975 verdwijnen er vijf journalisten van Australische tv-stations. Vier weken later gaat oorlogscorrespondent Roger East op uitnodiging van José Ramos Horta op zoek naar de journalisten in Oost-Timor. Dan blijken de journalisten te zijn vermoord en verkeert ook hij in levensgevaar. Coen van Zwol (NRC 12-5-'10) geeft 3 (van 5) sterren: '(...) zelfverwijt, want ook in Balibo ligt de klemtoon eerder op journalistenheroïek dan op het lijden van Oost-Timor. De regisseur Robert Connolly doet dat met de juiste mix van pathos, actie en bezinning.' Alberto Ciaccio (Movie2movie,i) geeft 4 1/2 ster (van 5): 'Balibo is een ijzersterke film die niemand onberoerd zal laten en verhaalt over een geschiedenis die meer aandacht verdient dan het tot dusver heeft gekregen.' Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. release: 1-9-'10 VOA Redactie


The rivals of Sherlock Holmes
2010-33-451 Een Engelse televisieserie uit 1971-1973 met de belevenissen van collega's van de beroemde Victoriaanse detective Sherlock Holmes, gebaseerd op verhalen van tijdgenoten van Arthur Conan Doyle. Deel 1 bevat negen afleveringen van ca. 50 minuten met als hoofdpersonen onder meer forensisch arts Dr. Thorndyke, de blinde Max Carrados en Lady Molly van Scotland Yard. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst.
deel 1
Redactie


Manny's groene team
2010-33-469 Een Disney-animatieserie met als hoofdpersoon Manuel 'Manny' Garcia, eigenaar van 'Handy Manny's klussenwinkel' in het stadje Sheetrock Hills (Keiberg). Samen met zijn pratende gereedschap trekt hij erop uit wanneer een klant belt met een probleem: 'Team, we moeten een klus klaren!' Manny is een tweetalige Latino en gebruikt in de oorspronkelijke versie veel Spaanse woorden, wat past bij de Latijns-Amerikaanse feesten en gebruiken die aan de orde komen, zoals het vieren van Cinco de Mayo of van de 15e verjaardag van een meisje. In de Nederlandse versie gaat het om Engelse woorden; de nadruk van de verhaaltjes ligt echter niet op woordjes leren, maar op kleine lesjes voor het gereedschap, zoals 'wacht op je beurt' of 'samenwerken is belangrijk'. Alle hoofdpersonen, behalve het gereedschap, zijn volwassenen, de serie doet denken aan Dora the explorer en Diego, en natuurlijk aan Bob de Bouwer. Het tempo is rustig, de sfeer vriendelijk, met in elke aflevering enkele aanstekelijke liedjes. De dvd 'Manny's groene team' bevat zes afleveringen rond het thema 'een schone en groene wereld'. Manny en zijn vriendjes redden bijvoorbeeld babyschildpadjes en installeren een zonnepaneel. Voor kinderen van 3-5 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Redactie


DVD non-fictie


Marga Minco : de schaduw van de herinnering

2010-33-463 'Meer weet ik niet over de oorlog. Ik ben alles kwijt'. Zo begint dit indringende portret van Margo Minco (1920), een van Nederlands meest gelezen auteurs, beroemd geworden met 'Het bittere kruid' (1957) en nog steeds publicerend. In deze VPRO-productie vertelt ze over haar leven, over het schrijfproces, haar drijfveren die vooral door de oorlog zijn ingegeven. De Duitse bezetting en het toeval van overleven zijn steeds terugkerende thema's. Minco vertelt over wat haar en haar familie in de Tweede Wereldoorlog is overkomen. Drie verhalen die beslissende momenten in haar leven markeren vormen het uitgangspunt voor de gesprekken die de samenstellers met Minco hadden: 'De Mannen', 'Het dorp van mijn moeder' en 'Het adres'. Ook komt haar dochter Jessica aan het woord bij de 4 mei-lezing in Amsterdam. De documentaire is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in de Nederlandse literatuur en in Margo Minco in het bijzonder. Kijkwijzer: alle leeftijden. Evert J. Looise

Bluray


Solomon Kane
2010-33-478 Een actiefilm uit 2009 van Michael J. Bassett (Wilderness), gebaseerd op een minder bekende stripfiguur van Robert E. Howard, schrijver van onder meer 'Conan, de barbaar'. Het verhaal speelt in Engeland, rond 1600. Huurling Solomon Kane (James Purefoy) heeft het geweld afgezworen om zijn ziel te redden uit handen van de duivel. Wanneer een bevriende familie vermoord wordt door tovenaar Malachi en zijn helpers, moet hij noodgedwongen weer vechten tegen deze kwade krachten. André Waardenburg (NRC 24-3-'10) vindt dat Bassett 'atmosferisch' filmt, maar met teveel visuele clichés en een voorspelbaar scenario. Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 25-3-'10) is milder: '(...) Op meer momenten is Solomon Kane theatraal, pathetisch en compleet ongeloofwaardig. Maar eigenlijk maakt dat niet veel uit. Het verhaal rond Kane is ondergeschikt aan het visuele spektakel. Bovendien is James Purefoy geweldig gecast als hoofdrolspeler. (...)' Er zijn geen extra's.
Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden. Zie ook rubriek Dvd-video. release: 15-9-'10 VOA Redactie


Games

Pure football
2010-33-419 Pure Football moet als het antwoord van Ubisoft op 2010 Fifa World Cup EA gezien worden. Echter geeft Pure Football wel een andere draai aan het voetbal: de realiteit heeft er weinig mee te maken! Je speelt op een normaal voetbalveld, maar met regels die meer op straatvoetbal lijken. Helaas is er geen commentaar bij de wedstrijden, noch zijn er fans om je naar de overwinning te schreeuwen en dit doet wel af aan de game. Daarentegen kan je wel uit echte helden kiezen, op een fraaie cartooneske manier, zoals Drogba, van Persie, Ronaldinho, Sneijder. Met deze spelers speel je 5 tegen 5 zonder een scheidsrechter. Een achterbal en corner blijven wel gelden, maar overtredingen (in de buurt van de bal) en buitenspel worden niet bestraft. Mocht je een overtreding op een speler zonder de bal maken, dan kan je de bal op de stip verwachten. Gelukkig combineert Pure Football de cartooneske spelers met makkelijke gameplay. Binnen 10 minuten heb je volledig door wat je moet doen om te scoren, en kan je echt aan de slag. De audio die bij het spel hoort gaat wel op je zenuwen werken, en ook het sprinten had beter uitgewerkt kunnen worden. Buiten deze minpunten is het een prima titel die heel leuk wegspeelt! V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar, online.

1 reacties:

All About Goats book zei

Na studie van een paar van de berichten op deze website nu, en ik echt graag uw manier van bloggen. Ik bookmarked het en zal kijken hoe snel terug.
My lapshop publisher

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers