donderdag 13 januari 2011

Highlights week 1

 Volwassenen Fictie

  Lars Saabye Christensen. De walrus
 
De walrusIn de boeken van de Noorse auteur (1953) keren thema's steeds terug: onzekere mannelijke hoofdfiguren, de subcultuur van jaren '60 en '70, afgebroken carrières, mislukte liefdes en omgaan met haaruitval. Over de middelbare schooltijd van Kim Karlsen (geboren in 1951) en zijn drie vrienden Seb, Gunnar en Ola verscheen in het Nederlands in 2006 de roman Yesterday. De jongens hadden een bandje en vielen in zwijm voor de Beatles. Deze roman speelt in 2001. De 49-jarige Kim Karlsen wordt naakt en tandenloos wakker in een hotelkamer; hij weet niet wie hij is en waar hij is. Hij staat op en dan begint een surrealistische zoektocht - een magical mystery tour - naar locaties en momenten uit zijn jeugd. De moord op John Lennon loopt als een rode draad door het verhaal. De lezer maakt kennis met Karls drie jeugdvrienden, zijn overleden zusje, zijn ouders en verloren liefdes. De eerste 200 pagina's zijn een sprong in het diepe: je moet er even doorheen. Maar dan bieden de sombere thema's, verpakt in verrukkelijke, ingehouden humor, een waar lezersfeest. Gebonden; kleine druk.
Heftig, prachtig boek van een zeer succesvolle Scandinavische auteur die prijs na prijs wint. Kan gelezen worden als vervolg op 'Yesterday' (2006).


Marina Endicott. Leenkinderen
Leenkinderen
Na een aanrijding neemt de alleenstaande Clara de kinderen van het getroffen echtpaar in haar grote huis op, niet omdat ze echt schuld heeft, maar omdat de moeder ernstig ziek blijkt. Ze zegt haar baan op en probeert én de moeder in het ziekenhuis terzijde te staan én de drie kinderen een goed thuis te geven. Ze bloeit op, krijgt zelfs een relatie, totdat alles haar naar haar gevoel weer ontnomen wordt. Maar uiteindelijk heeft ze vrede met de nieuwe situatie. De Canadese Marina Endicott (1958) won voor deze - vooral in het eerste gedeelte - boeiende roman verschillende literaire prijzen. De lezer leeft mee met een aardige vrouw, die zich wel voor erg veel karretjes laat spannen. Maar ze doet dit met liefde en met gevoel voor humor. Later in het verhaal heeft de schrijfster de karakters van enkele hoofdpersonen niet meer zo in de hand, maar ook dat wordt aan het slot recht gebreid. Het is een knappe, met diverse poëziecitaten (met bronvermelding) opgeluisterde, wat breedsprakige familieroman, die een grote lezerskring verdient.


Adam Foulds. Hoe het werkelijk is gegaan
Hoe het werkelijk is gegaanDe wereldvreemde Howard, eind twintig en weinig ontwikkeld, komt regelmatig in netelige situaties terecht. Hij trekt zich het lot van de mensheid aan en praat met zijn dode moeder. Door omstandigheden belandt hij in het huishouden van het middenklasse gezin Dawson-Smith in Londen. Howard bekommert zich om de eenzame hoogbegaafde tienjarige zoon, Saul. Deze wordt door zijn vader zwaar onder druk gezet om het Mondiale Geheugenconcours te winnen. Howard besluit ervandoor te gaan met Saul om hem wat rust te gunnen. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen deze twee. De simpele Howard kan raak uit de hoek komen en is een sympathieke hoofdpersoon. Foulds heeft een ontroerend, droogkomisch en gevoelig verhaal geschreven over jongeren die weinig met de 'normale' wereld op hebben. De Britse schrijver/dichter (1974) werd uitgeroepen tot Young Writer of the Year door The Sunday Times in 2007. Zijn tweede roman, The Quickening Maze, werd genomineerd voor de Man Booker Prize. Het boek is geschikt voor liefhebbers van auteurs als Yann Martell, Mark Haddon en Chris Cleave. Paperback; vrij kleine druk.
Voor liefhebbers van auteurs als Yann Martell, Mark Haddon en Chris Cleave.


Alberto Ongaro. De brug van verlating
De brug van de verlatingFrancesco Soria schrijft filmmuziek. Hij woont in een appartement van een oud Venetiaans palazzo. Door interferentie op zijn telefoonlijn is hij getuige van een mysterieus gesprek tussen een vrouw en haar minnaar. Hij begrijpt dat de relatie ten einde is, maar de vrouw wil nog een laatste afspraak "bij de houten brug", de ponte dell'Accademia. Op de achtergrond hoort Francesco een hond blaffen. Wanneer hij zijn raam opent, ziet hij de vrouw met haar hond passeren. Hij is gefascineerd door haar en geeft haar de fictieve naam Ingeborg. Hij begeeft zich ook naar haar afspraak. De vrouw daagt op, maar niet de minnaar. Deze blijkt overigens een kennis te zijn van Francesco en een notoir rokkenjager, een zekere Andrea dal Fumo. Hij wordt later vermoord teruggevonden. Is Ingeborg de dader? En wie is die vreemde jongeman met wie ze in contact staat? Francesco zal al het mogelijke doen om haar uit de handen van de politie te houden. Deze sympathieke thriller is tegelijkertijd een liefdesverhaal.
Venetië, met zijn bruggen, steegjes en pleinen, is uitdrukkelijk aanwezig in de roman.

Anne Peile. Huilend herhaal ik vandaag
Huilend herhaal ik vandaagSusie is zestien en doet het goed op school, maar thuis is haar leven moeizaam. Haar vader is lang geleden verdwenen, haar moeder heeft een vriend met criminele contacten, haar zus is ongewenst zwanger. Dan vindt ze opeens de naam van haar vader in het telefoonboek en besluit om zijn huis en hemzelf te gaan bekijken. Na verloop van tijd spreekt ze hem aan en -zonder te zeggen wie ze is- weet ze hem te verleiden tot een relatie. Ze is intens gelukkig met hem. Als haar moeder de affaire ontdekt en besluit om haar vader een lesje te leren, loopt Susie's leven uit de hand. In het tweede deel van het boek bevindt Susie zich in een inrichting waar ze niet over haar dode vader wil spreken met de psychiater, ze sluit zichzelf van alles en iedereen af en mutileert zich terwijl ze continu de zomer van hun liefde herbeleeft. Als de weduwe van haar vader haar opzoekt, vallen de laatste delen van de puzzel die haar vader was, op hun plaats. En dat is alles wat Susie nog nodig heeft in haar leven. Anne Peile heeft een indringend en aangrijpend boek geschreven: een schreeuw om aandacht en liefde van een meisje uit een disfunctioneel gezin dat probeert een ultiem geluk te bereiken. Ze weet dat haar geluk op oneerlijkheid is gegrond -maar het is haar geluk. Paperback; kleine druk

Stephen Vizinczey. Loflied op de rijpe vrouw
Loflied op de rijpe vrouwVizinczey is een in 1933 in Hongarije geboren auteur, die deze autobiografische roman in het Engels schreef en zelf tot een bestseller maakte. András Vajda (verteller en alter ego) is twee jaar als zijn vader door fascistische milities wordt doodgeslagen. Hij vlucht eind 1945 met zijn moeder voor de honger en het moorden en tolkt in een Amerikaans kamp voor berooide, zich prostituerende Hongaarse vrouwen, die zorgen voor zijn seksuele opvoeding. Hij gaat terug naar Budapest, vindt bij Franciscanen een sfeervol, harmonisch samenleven, gaat filosofie studeren en wordt uiteindelijk professor in Michigan. Tegen de turbulente achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en het latere Sovjetbewind beleeft András, na Fraulein Mozart in het Amerikaanse kamp, allerlei amoureuze avonturen met rijpere, wijze vrouwen, die hem leren dat seksualiteit 'lichamelijke verrukking, menselijke ontmoeting en een voorsmaak van de eeuwigheid' inhoudt. Geen seksuele provocatie, maar een vlot vertelde, verfijnde, spirituele én humoristische erotische ode, die het verdient na Canada en de VS ook Europa te veroveren. Gebonden; vrij kleine druk.
Van de auteur verscheen ook een bundel essays in vertaling, zie a.i.'s deze week
Volwassenen Non-Fictie

Mieke de Bock. Midlife Yoga

Midlife YogaDe yogalerares beschrijft hoe vrouwen in de overgang invloed kunnen uitoefenen op hun verschillende klachten. Duidelijk en gedetailleerd legt ze eerst uit wat er fysiek gebeurt, hoe de hormoonproductie samenhangt met de chakra's en wat hatha yoga is. Door de verschillende yoga-oefeningen en houdingen kunnen specifieke klachten verlicht worden. Ook de psychische veranderingen bij het ouder worden krijgen ruim de aandacht waarbij leeftips en voedingsadviezen bijdragen tot het herstel van het lichamelijk evenwicht. De toon is heel plezierig en mede door de verzorgde lay-out is de uitleg zeer toegankelijk. Op de bijgesloten cd, ingesproken door de auteur, staan de in het boek beschreven oefeningen waar geen yoga-ervaring voor nodig is. Schematische tekeningen geven extra informatie over de houdingen. Een praktische hulp bij een praktisch boek dat voor veel vrouwen in de overgang waardevol kan zijn. Tot slot bronnen, website en trefwoordenregister.

Ashraf El-Hojouj. Khadaffi's zondebok

Khadaffi's zondebokOp 23 juli 2007 komt er een einde aan de jarenlange nachtmerrie van Ashraf El-Hojouj, een Palestijnse student medicijnen en drie maal ter dood veroordeeld door het regime van kolonel Khaddafi. In 1999 wordt hij gearresteerd, samen met enkele Bulgaarse verpleegkundigen. Valselijk beschuldigd van het infecteren van 426 baby's met het aidsvirus, landverraad en overspel, wordt hij al snel een pion in de moeizame internationale betrekkingen tussen Libië en het Westen. Telkens als de Lockerbie-affaire ter sprake komt (het opblazen van een vliegtuig door Libische veiligheidsagenten boven Schotland in 1988), worden de 'Zes van Benghazi' ten tonele gevoerd als de zondebokken in de bizarre politiek gemotiveerde aanklacht ten aanzien van de dood van de Libische baby's. Ashraf, de enige moslim in het gezelschap, wordt in de gevangenis vernederd en gemarteld. Dankzij Europese diplomatieke inspanningen wordt hij ten slotte na bijna acht jaar vrijgelaten. Hij krijgt asiel in Nederland, waar hij thans een nieuw leven probeert op te bouwen met zijn familie. In dit boek vertelt hij zijn verhaal. Het aangrijpende verslag van de onmenselijke behandeling vanaf zijn arrestatie tot zijn vrijlating, schetst een onthutsend beeld van de mensenrechten, de rechtspraak en het gevangeniswezen in Libië.
Waargebeurd verhaal.
Jeugd fictie

Machowiak, Aleksandr . Welkom in Mamoko

Welkom in MamokoDit uiterst originele tekstloze kijk- en zoekboek op groot formaat in karton vertelt het verhaal van het bijzondere stadje Mamoko. Op de voor- en de achterflap van het boek worden de meeste dieren die er leven en die zich als mensen gedragen, voorgesteld. Terwijl in het ene huis Roos Haas nog in haar bedje ligt, doet Alicia Koe al boodschappen en zien we verderop Flip Giraffe zijn huis uitrennen. Waarom heeft hij zon haast en wie zit er aan dat been vast met die gestreepte kous? Heeft Simon Detective daar iets mee te maken? Door de afzonderlijke dieren te volgen door het boek heen, maakt de kijker alles mee wat er zich in het stadje van s ochtends vroeg tot s avonds laat afspeelt. De dubbele paginas veranderen passend van kleur met het moment van de dag. Steeds speelt het leven zich op een andere plek in het stadje af waardoor een schat aan grappige, humoristische, fijn getekende details de kijker blijft verrassen. Een boek voor jong en oud, met onder andere een knipoog naar De Schreeuw van Munch, dat zich er voor leent om steeds weer opnieuw te bekijken. Vanaf ca. 3 jaar.


Meschenmoser, Sebast . Leren vliegen

Leren vliegenAls een pinguïn neerstort, kan de verteller niet geloven dat hij vloog. Pinguïns kunnen immers niet vliegen. De pinguïn erkent dat hij dat nu ook denkt. Met liefde wordt de pinguïn verzorgd en bedenkt de verteller allerlei creatieve, vaak humoristische mogelijkheden om de pinguïn te laten vliegen. Niets werkt totdat er een groep pinguïns overvliegt. Een prachtig verhaal over hoe het denken en kunnen met elkaar verweven zijn. De een- tot tweepaginagrote illustraties bestaan uit fijne, liefdevolle schetsen, gemaakt met zwart potlood en een enkele steunkleur (verschillende tinten), in wisselend perspectief. Ze vertellen delen van het verhaal en vullen daarmee het tekstuele deel (vaak niet meer dan een regel tekst) naadloos aan. Een enkel moeilijk woord (bijv. aerodynamisch) kun je bij jonge kinderen overslaan door over de prent te vertellen. De Duitse auteur/illustrator is in Nederland met name bekend met de serie over meneer Eekhoorn. In 2008 kreeg hij de Zilveren Penseel. Dit bijna vierkante prentenboek is zijn debuut uit 2005. Het kreeg toen in de pers veel aandacht; met name de illustraties werden zeer lovend ontvangen. Vanaf ca. 5 jaar.

Bedford, David . Marnix Mol wordt papa

Marnix Mol wordt vader. Hij wil zich goed voorbereiden en gaat op zoek naar vrolijke babydieren. Zo ziet hij fladderende vogels, huppende konijntjes en spetterende eendjes. Hij probeert ook te vliegen, te huppen en te spetteren, maar alles mislukt. Hoe kan hij nou ooit een goede vader worden? Tweede deel* over Marnix Mol die nu in de stress raakt, omdat hij denkt dat hij zijn kinderen niet vrolijk en gelukkig kan maken. Prachtige gedetailleerde (je kunt het velletje van Marnix bijna voelen), kleurrijke acrylverfillustraties over de hele bladzijde. De gezichtsuitdrukking van de mol is fantastisch. De vlot geschreven tekst staat tussen de illustraties, waarbij het kenmerk van vrolijkheid groter en in een semi-schrijfletter gedrukt staat; vrolijk, au en jippie (woorden die steeds terugkomen) zijn vetgedrukt. Met veel herhalingselementen zoals: 'De vogeltjes, eendjes waren vrolijk', 'maar het duurde niet lang voordat...'. Heerlijk prentenboek in oblongformaat om te bekijken en voor te lezen aan kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Gemert, Gerard . De wraak van mysteria

  
Groep 7 gaat op schoolreis naar het pretpark Mysteria. De kinderen merken al snel dat daar iets vreemds aan de hand is. Om hen heen verdwijnen herhaaldelijk mensen. Het lijkt alsof de klasgenoten als enige bezoekers overblijven. Bovendien 'vermenselijkt' het park: het verstrekt opdrachten en er zweeft een fantoom rond met dezelfde naam als het park. Steeds meer mysterieuze zaken doen zich voor. Wat is nu eigenlijk nog feit en wat is fictie? Wat is droom en wat werkelijkheid? De auteur, bekend van diverse leesseries die voornamelijk aan sport zijn gewijd, schreef dit boek samen met een viertal kinderen als zijn 'co-auteurs'. Dat geeft het werk een apart karakter waardoor leeftijdgenoten zich meer dan gemiddeld voor het boek zullen interesseren. Het is voorzien van tien zwarte computerbewerkte tekeningen die enkele sleutelscènes verbeelden. Vanaf ca. 10 jaar.

Collins, Suzanne . Spotgaai


SpotgaaiKatniss (17, ik-figuur) is uit de arena gered door de rebellen. Ze is naar het geheime District 13 gebracht, het bolwerk van de opstand tegen het Capitool. De rebellen willen dat Katniss de spotgaai wordt, het symbool van de opstand. Peeta is door het Capitool gevangengenomen. Als Peeta op televisie oproept tot een staakt-het-vuren, voelt Katniss dat dát in ieder geval niet mag gebeuren, en besluit ze de spotgaai te worden. Met alle gevolgen van dien. Derde en afsluitende deel van de 'Hongerspelen'-trilogie*. Het verhaal is minder verrassend dan de eerste twee delen. Het is iets duidelijker waar het heen zal gaan. Wel is het op dezelfde boeiende manier geschreven. Je kijkt als lezer door de ogen van Katniss, die in de tegenwoordige tijd beschrijft wat er gebeurt. Er is minder actie, maar wel een continue spanning op de achtergrond en een grimmige sfeer. Katniss is voordurend in tweestrijd of de oorlog wel goed is en of er zo veel doden moeten vallen. Het verhaal bestaat uit drie delen, die langzaam naar een climax toe werken. Vanaf ca. 14 jaar.


Gimbrère, Danique . Tijgerlelie
Tijgerlelie 

De knappe 18-jarige Carter Johnson is op school een populaire jongen. Als de bloedmooie Lily Jones in zijn klas komt, is hij bang voor statusverlies, maar Lily blijkt een gesloten en wereldvreemd type te zijn. Carter raakt zo in de ban van haar dat hij alles en iedereen om hem heen laat vallen. Hij beseft dat hij echt om haar geeft en is vastbesloten om erachter te komen wie ze werkelijk is. Wat hij vervolgens ontdekt zet zijn leven totaal op z'n kop. Debuutroman van twee 17-jarige meiden, die in een volwassen schrijfstijl met veel dialoog een voor pubers herkenbaar en boeiend verhaal neerzetten. Geschreven in de ik-vorm vanuit Carter, die een groeiproces doormaakt waarin hij leert dat vriendschap en het geven om een ander veel belangrijker zijn dan populariteit. Hoewel de titel en Lily's gedrag al veel prijsgeven over de fantasierijke, maar geloofwaardig overkomende clou, is het einde toch verrassend. Het mooi vormgegeven omslag past bij de verhaalsfeer. Een goed boek dat de moeite waard is om gelezen te worden door een brede doelgroep vanaf ca. 14 jaar.

Simons, Martijn . Zomerslaap


Zomerslaap
Een jongen (ik-figuur) heeft er net zijn middelbare school op zitten en begint zonder veel illusies aan een lange zomervakantie. Het is een warme zomer, en terwijl iedereen zorgeloos naast het zwembad ligt, brengt hij uren door op een bankje in het park in de nabijheid van zijn moeder, of gaat op bezoek bij zijn grootmoeder. Hij laat de dagen doelloos voorbijdrijven en zijn gedachten zwerven alle kanten op: naar Lisa, met wie hij en zijn grootmoeder vroeger gingen tennissen, naar zijn moeder en zijn vader die elkaar lijken te verliezen, naar de wrede spelletjes tussen hem en zijn broer als kleine kinderen, en weer naar zijn moeder. Een fijn debuut met een opvallende stijl. Het hoofdpersonage doet er alles aan om zich zo weinig mogelijk te vermoeien, en heeft daardoor des te meer tijd en ruimte om de wereld rondom zich te observeren. Het boek gaat ogenschijnlijk over heel weinig, maar beschrijft wat nauwelijks te beschrijven valt: de besluiteloosheid van een puber, die perfect gevat wordt door de auteur (1985). Dit boek doet uitkijken naar wat er verder uit zijn pen zal komen. Paperback; normale druk. Vanaf ca. 14 jaar

Jeugd non fictie

De Braeckeleer, Nico . De gehoorstoornis survivalgids
De hoogbegaafdheid survivalgids

Als je een gehoorstoornis hebt, kun je je eenzaam, onbegrepen en onzeker voelen. Deze herkenbare gids helpt met het probleem om te gaan en de vooroordelen over slechthorenden weg te nemen. Er staan raadgevingen, tips en weetjes in (ook van lotgenoten, want je staat er niet alleen voor!) over contact met andere kinderen, (bij)lessen volgen, hulpmiddelen, therapie, emoties, gehoorschade voorkomen. Communiceren kan ook via gebarentaal, liplezen en vingeralfabet (getekend). En dat je het ver kunt schoppen met een gehoorprobleem bewijst een aantal bekende personen. Ieder hoofdstuk, afgewisseld met zwart-wittekeningetjes (met een groene steunkleur), sluit af met een pittig quizje en mopjes. De hoofdstukken over allerlei soorten gehoorstoornissen, gehoortesten en technische hulpmiddelen kunnen beter aan volwassenen worden overgelaten. Met inleiding over het gebruik van de gids, nuttige websites, register en boodschap voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Leerrijke Vlaamse survivalgids waaruit ieder die met een gehoorstoornis te maken heeft nuttige informatie kan halen. Fris ogende gekleurde omslag. Maakt deel uit van de serie 'Lach en leer'*. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
*zie a.i.'s deze week voor nog drie nieuwe delen in de serie 'Lach en leer'.


Leenaers, Henk . De Bosatlas van Nederland waterland
Bosatlas van Nederland Waterland
Een fraai verzorgde atlas met veel kaarten, schema's, tekeningen, (lucht)foto's, grafieken etc. in kleur en een goed leesbare verbindende en toelichtende tekst over vrijwel alle aspecten van het water in Nederland: historie, cultuur, recreatie, economische betekenis, watermanagement, milieu (ecosystemen), gezondheid, klimaatsverandering en veiligheid (niet alleen waterbouwkundig, maar ook militair - denk aan de Hollandse Waterlinie). Daarnaast hoofdstukken over water in het landschap (onder meer de Waddenzee en de Noordzeekust) en de stad: wat zien we (en soms ook niet) van alle aspecten van het water in onze omgeving: meren, rivieren, polders, bronnen, en ook havens, grachten etc. Zoals te verwachten valt van een Bosatlas, kenmerken de kaarten zich door een rustig kaartbeeld en dito kleuren. Met register en bronverwijzingen onderaan de pagina's. Aan het boek werkte een groot aantal deskundigen mee, veelal verbonden aan hoogheemraadschappen, bestuursinstellingen en andere aan water gerelateerde organisaties. Een informatieve en aantrekkelijke uitgave, mede door het grote formaat. Bruikbaar voor volwassenen en vanaf de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Vanaf ca. 14 jaar.
Aar, Hetty van . Het wondere sprookjesboek


Bundeling van veertien bekende sprookjes van Grimm, Moeder de Gans (Perrault) en Andersen. Ze zijn verteld op Ketnet door Kaatje die steeds nieuwe sprookjes vertelt aan de pilotenjongen Viktor en de draak Kamiel. De sprookjes zijn eigentijds, vlot en zeer toegankelijk verteld. Er is een afwisseling met kleurenfoto's uit de tv-serie en wat statische computeranimaties in vrolijke, felle kleuren die het verhaal goed aanvullen. De bladspiegel is speels van opzet, leuke grapjes bijvoorbeeld op alle hoekjes van de bladzijden en/of een volledig gekleurde achtergrond. Soms zijn er halve zinnen/woorden gedrukt in een rode letter. De functie hiervan is niet duidelijk, waarschijnlijk moet dit het geheel ook een speelser effect geven. Een goed verzorgde, aantrekkelijke uitgave met sprookjes, voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.
0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers