donderdag 20 januari 2011

Highlights week 3

Volwassenen fictie


Hans Croiset. Lucifer onder de linden

In deze debuutroman (na de eerdere autobiografie 'Badhuisweg') vertelt 'toneelman' Hans Croiset (1935) over een jonge, juist getrouwde, joodse toneelspeler, Moritz Ackerman, die in 1935 korte tijd in Berlijn verblijft. Hij gaat daar naar toe om er een Nederlandse film in het Duits na te synchroniseren. Hij stuit er op het aangroeiende nazisme, waar hij zich nog nauwelijks iets bij kon voorstellen. En hij ontmoet daar een zijn adem benemende actrice, die hem moeiteloos om haar vinger windt. Wat er dan (nazisme en ontrouw) met hem gebeurt, wordt in een boeiende 'dans' tussen 'binnen' en 'buiten' uitgewerkt. Een 'dans' omdat het verhaal die aangename dynamiek heeft. 'Binnen' vertelt over wat er allemaal door zijn hoofd spookt, van groots gedachtegoed over vrijheid en kunst tot aan het onbeduidende vrouwtje dat hij trouwde. 'Buiten' vertelt over de klemmende greep die het nazisme begint te krijgen op het leven van alledag op straat en op de vrije meningsuiting in boek of theater. Een rake schets van een doorsnee leven in ontsporende tijden én een juiste documentatie van hoe dat ontsporen dan verliep. Paperback; kleine druk.Pia de Jong. Dieptevrees

Na haar debuut 'Lange dagen' (2008), dat werd bekroond met de Gouden Uil van de Lezer, komt deze Nederlandse schrijfster al vrij snel met een tweede roman. Dit keer is haar hoofdpersoon geen tienermeisje, maar een middelbare man, de tandarts Edmond. Zijn leven lijkt op orde totdat het bezoek van een 23-jarige patiënte, Roza, zijn keurige bestaan opschudt. Een zoektocht naar de waarheid rond de dood van zijn zus begint. Geleidelijk aan wordt duidelijk hoe de relatie met zijn zus was, terwijl zich tegelijkertijd een relatie met de jonge patiënte ontvouwt. Doordat het verhaal alleen vanuit Edmonds (onbetrouwbare) perspectief wordt verteld, krijgt de lezer slechts stukje bij beetje het verhaal te horen, zowel dat van het verleden als dat van het heden, en blijkt het mysterie anders in elkaar te zitten dan men steeds dacht. De Jong toont zich een knap verteller in haar goed geschreven en meesterlijk gecomponeerde roman over o.a. zelfmoord, incest, jaloezie, seksualiteit en surrogaatliefde. Er blijken tal van subtiele verwijzingen te zitten die pas na het lezen van de laatste pagina opvallen. Paperback; normale druk.


Eric-Emmanuel Schmitt. Adolf H.

 Adolf H.
Hoe zou de wereld er nu voorstaan, als Hitler (1889-1945) in 1908 wèl was toegelaten tot de Weense Kunstacademie? Welke uitdagingen zouden dan deze Hitler wellicht hebben gevormd tegenover de impulsen die de historische Hitler toen hebben gedreven? Een tot bespiegelingen uitdagende vraagstelling. De uitwerking in twee alternerende, contrasterende verhaallijnen weerspiegelt vervolgens de fictieve en de feitelijke levensloop. Ze illustreert zo de grillige leerschool van het bestaan met alle verstrekkende keuzes van dien! Tegen de achtergrond van een halve eeuw rumoer tekenen zich de triviale lusten en lasten af van beider initiatie. Deze zal de voedende onderstroom vormen voor enerzijds de ontwikkeling tot surrealistisch kunstschilder en grootvader in een vredig Europa, en anderzijds de verwording tot rampzalige verlosser. De Franse auteur (1960; gelauwerde roman-, toneel- en scenarioschrijver; Belgische nationaliteit in 2008) weet het wel en wee van de beide Hitlers beeldend te vertolken en vooral ook de petite histoire rond de ware Hitler wezenlijk in te kleuren. Gebonden; vrij kleine druk.Volwassenen non-fictie

Johan G. van Rhijn. Hoe rekbaar is onze planeet?

 Hoe rekbaar is onze planeet?Hoe gaat de mens momenteel om met het ecosysteem aarde? Wat zijn daarvan de mogelijke gevolgen en hoe groot is de waarschijnlijkheid dat die gevolgen ook daadwerkelijk gaan optreden? Wat zijn de alternatieven voor dat huidige (onduurzame) gedrag en wat moet er dan gebeuren om die ook in praktijk te brengen? Dat zijn enkele van de vragen die aan de orde komen in dit door de etholoog/docent Van Rhijn vlot en in informele stijl geschreven boek. Vanuit een zeer persoonlijk perspectief, de voorgeschiedenis van zijn eigen familie en van zijn eigen studie, probeert Van Rhijn de thematiek zowel in het begin als aan het eind van het boek in perspectief te plaatsen. De hele duurzaamheidsthematiek, van biodiversiteit via energiegebruik, klimaatproblematiek tot en met de huidige inrichting van de economie komt aan bod. Hij veinst daarbij geen objectiviteit en schuwt persoonlijke opvattingen niet. Geschikt als algemene inleiding in het onderwerp, ook als plezierig toegankelijk onderwijsboek voor (vanaf) de bovenbouw van het middelbaar onderwijs. Met foto's en grafieken in zwart-wit, een verklarende woordenlijst, literatuuropgave en register.


K.M. Kostyal. Grote dierentrek
 Grote dierentrek
Veel dieren gaan regelmatig op reis om in hun levensonderhoud te voorzien en het voortbestaan van de soort mogelijk te maken. Bij 'de grote trek' worden door grote groepen dieren vaak duizenden kilometers afgelegd. In dit boek komen 32 diersoorten aan de orde. De onderlinge verschillen zijn in alle opzichten groot - van fytoplankton tot olifant, van Beringzee tot Botswana - maar de strekking van het verhaal is duidelijk. Als deze dieren niet trekken, kunnen ze niet overleven - niet als individu en niet als soort. Dit boek in oblong formaat is gebaseerd op de televisieserie 'Great Migrations' van National Geographic Channel, die reeds op dvd* is verschenen. De fascinatie voor de grote trek hangt ongetwijfeld samen met de beweging, maar de foto's geven er een goede indruk van. Ze laten ook de schade zien die de voortdurende trek van onze eigen soort aanricht, bijv. door asfaltwegen die migratieroutes doorsnijden of door het gebruik van grondstoffen die in voor dieren onmisbare gebieden worden gewonnen. Dat is de boodschap van dit boek: als wij ons leven niet veranderen, komt de grote trek tot stilstand. Minder informatief dan 'De trek van de dieren'** van Ben Hoare, daarentegen staat deze uitgave boordevol spectaculaire, vaak (dubbele) paginagrote kleurenfoto's.


Provincie Utrecht: literaire reis door de tijd: bloemlezing

Eerder verscheen in deze reeks onder de titel 'Provincie Utrecht: literaire reis langs het water' een vergelijkbare bloemlezing over de waterwegen (2003). In dit deel literaire kenschetsen van historische momenten en monumenten in stad en provincie Utrecht. Met de combinaties Amersfoort/Vondel, Neerlangbroek/Achterberg, Doorn/Vestdijk, Baarn/Escher, Den Dolder/Witsen, Zeist/Marsman, Utrecht/ Dirkje Kuik, Oud-Zuilen/Belle van Zuylen. Het substantieelste tweede gedeelte biedt een 'verslag van een denkbeeldige literaire reis' langs monumenten van architectonisch erfgoed in beschrijvingen en in zwart-witfoto's (diverse fotografen) met toelichtende onderschriften, geflankeerd door literaire teksten (proza-fragmenten en gedichten) van onbekendere dichters (o.a. Meyster, Van Zutfen, Buwe), bekende auteurs (o.a. Vroman, Büch, Nooteboom) en oude schrijvers (o.a. Van Lennep, Bremer, Craandijk). Eerder verscheen in deze reeks onder dezelfde titel een vergelijkbare bloemlezing over de waterwegen in deze provincie (2003): 2004-07-0-203.

Edwin Trommelen. Davaj!: de Russen en hun wodka
Davaj!
Informatie over de geschiedenis, het gebruik en het drinken van wodka in Rusland. Aan de hand van een groot aantal thema's, die aansluiten bij delen van de Russische geschiedenis worden allerlei zaken toegelicht, zoals rituelen, religie, macht, eten en drinken. In het boek worden drie periodes aangehouden: vanaf 988, vanaf 1800 en vanaf 1917. De thema's worden toegelicht met behulp van vele citaten van oudere en ook hedendaagse Russische auteurs. Bevat zwart-witte en kleurenfoto's, schilderijen, cartoons en prenten die een beeld geven van de besproken thema's. De bladspiegel is erg plezierig door een afwisselend gebruik van een smalle kolom en twee kolommen, waarbij de regelafstand erg ruim is. De teksten zijn in begrijpelijke taal geschreven, maar door de vele en lange citaten en de zeer gedetailleerde inhoud niet gemakkelijk te lezen en te volgen. Voor de echte liefhebber van Russische wodka een interessant, compleet en gespecialiseerd boek. Kleine druk. Uitgebreide literatuurverwijzingen en een alfabetisch register.


Jeugd fictie
Anderson, Laurie H. Wintermeisjes
 Wintermeisjes
Lia (ik-figuur) is 18 jaar en heeft anorexia. Ze is al twee keer opgenomen en het ging even goed - tot haar beste vriendin Cassie doodgaat, die boulimia had. Dan dreigt alles in te storten en vervalt Lia in haar oude wanen en gewoonten. Ze liegt en bedriegt om zo weinig mogelijk te eten en zo licht mogelijk te worden - maar hoelang kan ze zo doorgaan? Beklemmend, indringend portret van een tiener met een eetstoornis, die in de knoop ligt met zichzelf en de wereld om zich heen. Gedetailleerde beschrijvingen van Lia's ziekte en lichamelijk verval maken het boek rauw en realistisch. Associatief geschreven, waardoor de lezer het gevoel heeft in Lia's hoofd gevangen te zitten. De typografie is aangepast aan en ondersteunt Lia's emoties en gedachten. Schrijnend, maar prachtig verhaal van hoge kwaliteit. De auteur, een gevierd Young Adult-auteur in de VS, heeft zelf in haar jeugd een eetstoornis gehad en spreekt uit ervaring. Lovend ontvangen door de pers. Doet denken aan 'Petite' (1994) van Geneviève Brisac. Belangrijk boek over eetstoornissen voor tieners, maar ook voor hun ouders, die inzicht kunnen krijgen in wat hun kind beweegt. Vanaf ca. 14 jaar.


Jeugd non-fictie

Nuyens, André Platte Tijs: de Robin Hood van de Lage Landen
 Platte Tijs
Tijs Romans is de zoon van een arme boer. Hij woont in het zestiende eeuwse Noord-Holland. Zijn vader kan na een slechte oogst de pacht van zijn boerderij niet meer betalen en moet met zijn gezin naar de stad om leerlooier te worden. Tijs vindt dit zo onrechtvaardig, dat hij, als hij oud genoeg is, samen met een vriend rijke mensen gaat beroven en het geld onder de armen verdeelt. Een Nederlandse Robin Hood dus. Ook is hij, net als de echte Robin, verliefd op een edelvrouwe. Dit spannende verhaal is prettig geschreven en zit uitstekend in elkaar. Woorden die voor de jongere lezers onbekend zijn, staan achter in het boek in een woordenlijst. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven in een licht ironische stijl. Dat maakt dat de lezer heel goed mee kan denken met de hoofdpersoon. Het boek heeft een mooi omslag. Uitstekend geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar.DVD speelfilms


Wall Street: money never sleeps
  Wall Street: Money Never Sleeps
Veteraan-regisseur Oliver Stone maakte onder meer de films JFK, Platoon en World Trade Center. Naar aanleiding van de wereldwijde financiële crisis maakte hij een vervolg op zijn klassieker uit 1987, Wall Street. Michael Douglas speelt opnieuw het personage Gordon Gekko, verder zien we onder meer Shia LaBeouf en Carey Mulligan. Beurshandelaar Gekko bracht wegens fraude acht jaar door in de gevangenis en schreef daarna een goed verkopend boek over zijn ervaringen. Via een jonge veelbelovende beurshandelaar probeert hij weer het vertrouwen te winnen van zijn dochter. De recensenten zijn kritisch. Bor Beekman (Volkskrant 23-9-'10): '(...) Schematische opzet, vol vaart (...) een gelikte, mainstream Hollywoodproductie (...)'. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 23-9-'10): 'zonder meer een waardig vervolg. Wel kampt Stone duidelijk met de ingewikkelde structuren van de huidige financiële wereld, waardoor veel jargon wordt gedebiteerd, waar de gemiddelde kijker niet mee uit de voeten kan. (...) een nogal pathetisch slot (...)'. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden.Onegin
 
Brits romantisch drama uit 1997 van Martha Fiennes, gebaseerd op Alexander Poesjkin's boek Jevgeni Onegin (1833). In de hoofdrollen Ralph Fiennes, broer van de regisseuse (The English patient, Harry Potter) en Liv Tyler. Aristocraat Jevgeni Onegin verlaat in 1820 gedesillusioneerd de high society van St. Petersburg en gaat wonen op het platteland waar hij een landgoed heeft geërfd. Hij wordt verliefd op de beeldschone Tatyana. Mick LaSalle (San Francisco Chronicle, i): 'Martha Fiennes succeeds in creating a film that's intelligent and sensitive. It's also visually striking, with some of the scenes shot on location in St. Petersburg.' Ryan Cracknell (Apollo Movie Guide, i): 'Ralph Fiennes has developed a reputation consistently turning in strong performances. (...) Liv Tyler is stunning and a capable actor, and the supporting cast fares well also (...) The result is a strong film worthy of a careful viewing.' Er zijn geen extra's. Kijkwijzer: alle leeftijden.

DVD non-fictie
The story of D-day
 
Documentaire over de voorbereidingen en de uitvoering van de grootste amfibische operatie uit de militaire geschiedenis, de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944. Het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog in West-Europa. Het verhaal beslaat de periode vanaf het begin van de planning in 1941 en de jammerlijk mislukte landing bij Dieppe in augustus 1942, tot en met de uitbraak van het bruggenhoofd in Frankrijk door de Amerikaanse, Britse en Canadese strijdkrachten eind juni 1944. Beelden van de aanleg van de Duitse verdedigingswerken aan de Franse kust, de opbouw en de training van de geallieerde grondstrijdkrachten in Groot-Brittannië, het luchtoffensief boven Frankrijk, de overtocht van de grootste armada aller tijden, de geallieerde luchtlandingen op de flanken van de aanvalssector en de invasie op 6 juni door 145.000 militairen op de stranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword. Tevens aandacht voor de Duitse militaire reacties en de rol van de Duitse opperbevelhebbers, de generaals Rommel en Von Rundstedt. De dvd bevat naast de
documentaire met originele zwart-wit beelden, tevens een aantal Amerikaanse bioscoopjournaals over de gebeurtenissen rond D-Day uit 1944. Voor een groot publiek. Kijkwijzer: 12 jaar.


Games

Bakugan (wii)
 
De animatieserie Bakugan: battle brawlers is afkomstig uit Canada en is samen met het kaartspel erg populair in Canada, de VS en Japan. In Canada en Japan was het in 2009 zelfs het meest verkochte speelgoed. In Bakugan worden kaarten en knikkers gebruikt om monsters op te roepen waarmee gevechten worden gehouden. De game volgt in grote lijnen dit spelconcept en voegt daar kleine minigames aan toe. Het spel laat jou een eigen personage maken dat allerlei spannende Bakugan-avonturen meemaakt. Het spel biedt een mix van strategie en geluk. Het heeft wat weg van Pokémon en Yu-Gi-Oh!, maar dan gericht op een wat oudere jeugd. Leuk voor fans van de serie, maar anderen zullen er snel genoeg van hebben.
0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers