donderdag 13 januari 2011

Highlights week 2

Volwassen fictie

Eric Fosnes Hansen. Het leeuwmeisje

<><><> 
Het leeuwmeisje
De Noorse auteur (1965) is (ook internationaal) zeer bekend en ontving diverse literaire prijzen. Het is zijn bijzonder taalgebruik, waarmee hij telkens opnieuw de lezers in een fascinerende literaire wereld weet te lokken. Gustav Arctander is de stationschef een kleine plaats in het noorden van Noorwegen. Hij is een wat oudere, uiterst correcte man, die tot ieders verrassing drie jaar eerder met de veel jongere muzieklerares Ruth trouwde. Zij is hoogzwanger en in een winternacht met noorderlicht wordt de kleine Eva geboren. Het meisje is kerngezond maar haar gehele lichaam is begroeid met een zachte vacht: zij lijdt aan de uiterst zeldzame ziekte 'hirsutisme'. Ruth overleeft de bevalling niet en de geschokte vader verbergt angstvallig het uiterst intelligente meisje voor de buitenwereld. Ondanks haar eenzaamheid wordt Eva een krachtige, zelfstandige vrouw, die echter altijd door haar uiterlijk een zowel gehaat als bewonderd buitenbeentje blijft en voor sympathie moet blijven knokken. Een wat betreft inhoud, taal en sfeer heel bijzonder boek dat je in een ruk uitleest! Uitstekende vertaling. Gebonden; kleine druk.

Wayne Johnson. De hoeder van het paradijs
De hoeder van het paradijs
Sheilagh Fielding is een begaafde, excentrieke en getormenteerde columniste van veertig jaar die zich op een klein onbewoond eiland voor de kust van Newfoundland terugtrekt om over haar belaste verleden na te denken. Daar tracht ze in alle eenzaamheid en onder het genot van liters drank, al lezend en schrijvend, in het reine te komen met haar turbulente verleden. Als Fielding is teruggekeerd naar St. John, haar geboortestad, dient zich een man aan die beweert het geheim van haar en haar moeder te kennen. Fielding ontdekt geleidelijk wat er in het verleden is gepasseerd. De zevende roman van de Canadese auteur (1958), zelf op Newfoundland geboren. Hij weet dan ook het leven op dit eiland en het karakter van dit ruige gebied op een treffende manier te beschrijven. Hij heeft een open en humoristische stijl van schrijven. De wijze waarop hij de geheimen uit Fieldings verleden ontsluiert, is meeslepend. Het verhaal over het leven van Sheilagh Fielding is een verhaal van fouten, verraad en wraak. Een prachtige roman van een belangrijk auteur. Gebonden, leeslint; kleine druk.
Hetty Luiten. De vlucht
De vlucht

Verpleegkundige Vivian gaat vol idealen haar huwelijk met vertegenwoordiger Jan-Paul in. In de acht jaar die volgen blijkt Vivians man een ware tiran te zijn. Hij is teleurgesteld in de komst van twee dochtertjes terwijl hij hoopte op een zoon. Zijn vrouw manipuleert hij zodat ze doet wat hij wil, zo niet dan volgt er een woedeaanval. Wanneer Vivian ontdekt dat haar man vreemd gaat, neemt ze goed voorbereide stappen voor een echtscheiding en vlucht met haar beide kinderen om een andere, betere toekomst op te bouwen. Een familieroman waarin op een heel open manier een probleem wordt besproken waarop nog vaak een taboe rust namelijk de geestelijke mishandeling van een vrouw binnen het huwelijk. In de karakterbeschrijving is goed opgebouwd hoe een bange echtgenote zich ontwikkelt tot een flinke, zelfstandige vrouw met nieuwe energie. De roman is het 25e boek van de schrijfster (1950) dat onder haar eigen naam verschijnt. Een positief verhaal voor een grote lezerskring. Paperback, normale druk.

Ynskje Penning. Emo's labyrint
Emo's labyrint
In 1211 wordt de eigenkerk van Wierum door de parochianen geschonken aan het klooster van proost Emo. De bisschop van Munster maakt de schenking ongedaan en wil de parochie bij zijn bisdom inlijven. Emo komt daartegen in opstand en zoekt zijn recht elders. Dat voert hem en zijn reisgenoten na een gevaarlijke tocht over de winterse Alpen helemaal tot in Rome, waar de paus hem in het gelijk stelt. Na een lange terugtocht komt Emo weer in Wierum om verder te bouwen aan zijn klooster. Dit boek is gebaseerd op de kroniek die Emo over zijn bijzondere reis schreef. Het is niet, zoals de omslag aangeeft, een historische thriller, maar meer een factioneel reisverslag dat bomvol zit met historisch juiste gebeurtenissen en personen. Gezien de aandacht die er is voor de verschillende pleisterplaatsen, die keurig op de kaarten op de uitslaande flappen aangegeven zijn, kun je zelfs spreken van een topografische roman. Het verhaal zelf bevat diverse spannende situaties die soms zelfs gruwelijk zijn. Opvallend is dat je door de schrijftrant het idee blijft houden een nieuw boek van Thea Beckman te lezen. Bevat een verklarende woordenlijst en een historische verantwoording. Paperback met normale druk.
Op de schutbladen staat de reis van Emo aangegeven.
Colm Toibin. Brooklyn
Brooklyn
Eilis Lacey leeft met haar moeder en werkende zus in Enniscorthy, Zuid-Oost-Ierland, in de jaren vijftig. Veel kans op werk is er niet, en voor ze het goed beseft heeft Eilis zich laten overhalen om naar Amerika te trekken. Daar belandt ze in een pension voor Ierse dames. Met hulp van de Ierse pastoor die haar overtocht regelde, begint de voorzichtige en onzekere Eilis geleidelijk haar weg te vinden. Als ze verliefd wordt op de Italiaanse Tony, lijkt haar toekomst in Amerika te liggen. Dan komt het bericht dat haar zus in Ierland is overleden. Eilis gaat terug en het vertrouwde leven daar en de belangstelling van een jongeman maken dat ze begint te aarzelen. Uiteindelijk is een keuze onontkoombaar. Een zeer menselijk, op kalme toon verteld, subtiel Iers emigratieverhaal met een onzekere hoofdpersoon, dat de lezer geleidelijk in de greep krijgt. Zesde roman van de Ierse auteur (1955) die voor eerder werk onder andere de belangrijke IMPAC Prize ontving en twee keer werd genomineerd voor de Booker Prize. Brooklyn, een bestseller in Ierland, werd bekroond met de Costa Novel Award. Gebonden; kleine dru
Volwassenen Non-fictieJan Vriend. De tol van de roem
 
De tol van de roemHet lijkt allemaal zo leuk, succesvol en beroemd zijn, maar het heeft ook zijn schaduwzijde. Daarover vertellen bekende Nederlanders in de twintig interviews in deze bundel. Aan het woord komen onder meer Ramses Shaffy, Gert Timmerman, Corry van Gorp, Jan Smit, Wibi Soerjadi, Tineke Schouten, Irene Moors, Sonja Bakker, Henny Huisman en Johnny Hoes. Ze vertellen openhartig over de keerzijde van de roem. Verbroken relaties, persoonlijke en financiële problemen, dwangmatige hang naar perfectie, negatieve beeldvorming, ups en downs in de carrière, gebrek aan privacy, de roddelpers en andere tegenslagen. De oudere artiesten vertellen over de vergankelijkheid van de roem, hoe daar mee om te gaan en het niet kunnen stoppen met optreden. Met kleurenfoto's van alle geïnterviewden. Vlotgeschreven, aansprekende interviews voor een breed publiek, eerder verschenen in regionale kranten. Voor de persoonlijke aanpak van zijn interviews en zijn toegankelijke schrijfstijl werd Vriend door de Nederlandse Vereniging van Journalisten onderscheiden met de Zilveren Cicerolat. Eerder schreef hij onder meer 'Kansen en kanjers' en 'Help ik word miljonair', boeken met portretten van medewerkers en winnaars van de Postcode Loterij. http://www.janvriend.com/C.T.B. Ahaus. Integraal klachtenmanagement
 
Integraal KlachtenmanagementKlachtenafhandeling krijgt doorgaans niet de aandacht die het onderwerp verdient en dat is onterecht. Dit boek beoogt organisaties handvatten te geven om invulling aan integraal klachtenmanagement. De centrale vraagstelling van het boek is: hoe kunnen organisaties integraal klachtenmanagement strategisch verankeren en zo invullen dat het bijdraagt aan de loyaliteit van klanten, aan de ontwikkeling en het behoud van merkreputatie, aan kwaliteitsverbetering, kortom aan de winstgevendheid van de organisatie? In het boek staat een ontwikkelingsmodel met een aantal elementen centraal: bewustwording; visie, beleid en leiderschap; procesontwerp; cultuur en mentaliteit; monitoring en verbetering. De ISO-richtlijnen voor klachtenbehandeling en voor het keurmerk klantgericht klachtenmanagement zijn in de uitgave verwerkt. Deze uitgave beschrijft een gedegen, wetenschappelijk verantwoorde aanpak van klachtenmanagement. Het boek is zowel bruikbaar voor Business2Consumer als Business2business en voor organisaties in de publiek sector.


Joris Luyendijk. Je hebt het niet van mij, maar...

Je hebt het niet van mij, maar…Op verzoek van de persclub Nieuwspoort mocht Joris Luyendijk een maand lang als 'rapporteur' op het Binnenhof rondlopen om te kijken hoe de journalistiek aan het Haagse Binnenhof werkt. Het is een ontluisterend verslag geworden, waarin Luyendijk (zelf ook journalist maar zonder ervaring in 'Den Haag') beschrijft hoe journalisten, voorlichters, politici en lobbyisten om elkaar heen dansen. Het parlementair epicentrum bevindt zich op een vierkante kilometer en de navel daarvan is de sociëteit Nieuwspoort. Daar ontmoeten journalisten en politici elkaar en daar wordt de nooit omschreven maar wel effectieve 'Nieuwspoortcode' vormgegeven. Het lekken, het spinnen en het insteken van nieuws wordt veelal vanuit Nieuwspoort in gang gezet. De beroepsgroepen kennen elkaar goed en de codes worden in stand gehouden omdat er een natuurlijke verloop is van journalistiek naar politiek of van journalistiek naar voorlichting. Dit verslag heeft de charme van de verbaasde buitenstaander over zoveel verkokerde regels.

Samenwerkingscollectie


Muhammad b. Ibrahim Attar. De taal der vogels
 

De taal der vogelsDeze uitgave is een mijlpaal in de publicatie van soefiliteratuur in Nederland, daar ze namelijk de eerste integrale, gezaghebbende Nederlandse vertaling uit het Perzisch bevat van de soefiklassieker 'De taal der vogels' van Faried al-Dien 'Attaar (1145/6-1221/9). In het verleden verschenen slechts enkele deelvertalingen uit het Engels. De auteur bespreekt in allegorische vorm de verschillende stadia van spirituele ontwikkeling en eenwording met God. Na afstemming op de 'Goddelijke Geliefde' wordt je via een raamvertelling waarin een hop (spirituele leidsman) de talloze vogels (soefi-pelgrims) enthousiast maakt voor een reis naar het hof van 'de koning van de vogels, Simorg' ('God' als één woord, als twee woorden de 'dertig vogels' die de reis uiteindelijk volbrengen) uitgenodigd om al lezende deel te nemen aan de spirituele reis door de zeven valleien (van zoeken, via liefde, kennis en onthechting tot armoede en annihilatie). De begeleidende verhalen en parabels zijn afwisselend leerzaam, direct, subtiel of onthutsend. Met talrijke verklarende voetnoten en een literatuuropgave.


Jeugd fictie


Priestley, Chris   De verschrikkelijke verhalen van de vrouw in het wit

Robert reist aan het einde van de vakantie voor het eerst alleen met de trein naar zijn nieuwe Engelse kostschool. In zijn coupé blijken alle passagiers in een diepe slaap te zijn gevallen, behalve een mysterieuze geheel in het wit geklede jonge vrouw die tegenover hem is komen zitten. Als de trein gestopt is voor een tunnel, vertelt ze hem allerlei macabere verhalen. Robert probeert zich groot te houden, maar raakt echter steeds meer van slag. Het lijkt alsof ze al zijn energie uit hem wegzuigt. Dit derde boek in een griezelserie bevat negen korte verhalen in een raamvertelling. Het laatste hoofdstuk is een cumulatie van alle vertellingen en uiteindelijk wordt de ware aard van de vrouw onthuld. Door het lange uitblijven van haar identiteit wordt de suspense gaandeweg het boek steeds verder opgevoerd. Knap geschreven en foutloos vertaalde verhalenroman, waarin geen woord te veel lijkt te staan. Elk gruwelijk verhaal wordt ondersteund door een stemmige, paginagrote zwart-witte potloodtekening. Ook in het Engels aangeboden.* In het genre griezelverhalen een aanwinst. Vanaf ca. 11 jaar.

Lee, Tom van der . De nieuwe Dik Trom

Dik Trom is met zijn ouders van de stad naar het platteland verhuisd. Dat lijkt saai, maar toch is ook daar van alles te beleven. De auteur, zelf achterkleinzoon van C. Joh. Kieviet, de bedenker van de oorspronkelijke Dik Trom-verhalen, voert hier Dik Trom junior ten tonele, als de achterkleinzoon van de beroemde Dik Trom. Het resultaat is een opmerkelijk leuk verhaal, waarin serieuze, maar ook grappige zaken aan de orde komen. De jonge Dik is ongeveer net zo ondernemend als zijn illustere voorvader, maar, anders dan in het klassieke kinderboek, houden de ouders hun zoon goed onder de duim. Er is veel actie; het gebruik van de tegenwoordige tijd houdt de vaart in het verhaal. Het gebruik van eigentijdse uitdrukkingen als mega, vet, cool, chillen, etc. doet enigszins geforceerd aan en was niet echt nodig geweest. Het geheel is geschreven in overzichtelijke, getitelde hoofdstukken. Een aantal grijs ingekleurde zwart-witillustraties geeft de hoogtepunten uit het verhaal weer; vrolijke omslagtekening in kleur. Niet helemaal geloofwaardig, maar leuk om te lezen. Vanaf ca. 10 jaar.

Davita, Kaswani . De ring

De ring

Op 14-jarige leeftijd verhuist Shalini (ik-figuur) met haar ouders en zusje vanuit Bangalore, India naar Los Angeles, Amerika omdat haar vader daar tijdelijk gaat werken. Het is in het begin heel moeilijk. Shalini mist Vikram, haar verloofde, de jongen aan wie ze al op driejarige leeftijd beloofd is. Ze moet ook erg wennen op school, maar weet zich gaandeweg aan te passen. Haar moeder raakt depressief, omdat haar niks gevraagd is over de verhuizing. En het gezin voelt zich heel alleen omdat ze het uitgebreide familieleven in India gewend zijn. Op heldere en duidelijke wijze worden de verschillen tussen de culturen in kaart gebracht. Er worden veel woorden in het Hindi (zeker veertig) gebruikt, cursief gedrukt, die in de context van het verhaal vaak plaatsbaar zijn, maar het ontbreken van een verklarende woordenlijst is een gemiste kans! Prettig geschreven en onderhoudend verhaal. Vanaf ca. 13 jaar.


Jeugd non fictie

Gorgas, Martina : Indianen : volken, cultuur, geschiedenis

In Noord, Midden en Zuid-Amerika leefden duizenden jaren vele indianenvolken en stammen, totdat Europese veroveraars daar bruut een eind aan hebben gemaakt. Op dubbele pagina’s worden hun verschillende leefwijzen in beeld gebracht aan de hand van thema’s als wonen, kleding, cultuur, geloof, communicatie en vermaak. Het boek begint met het indiaanse scheppingsverhaal en sluit af met de huidige leefsituatie. De lay-out is aantrekkelijk met korte - duidelijk getitelde - teksten in een klein lettertype en vele - mooi uitgewerkte - schilderingen in kleur of grijstinten. Het vrij grote boek - voorzien van stevige bladzijden in perkamentachtige kleur - biedt veel extra’s: uitklapbare bladzijden, enkele illustraties uitgevoerd in reliëf, kleine pop-ups, draaischijven en trekschuiven, ingeplakte boekjes en uitvouwbare blaadjes die samen voor een belangrijke meerwaarde zorgen. Voorin geeft een overzichtskaart de leefgebieden van de belangrijkste stammen en volkeren weer. Inhoudsopgave, register, woordenlijst en paginanummering ontbreken. Een mooie en leerzame uitgave. Vanaf ca. 10 jaar.3 reacties:

soniqmarc zei

Hoi

Heb jullie gevonden!!
Fijn dat jullie dit doen, dit houdt ons scherp.

Groetjes
Marc

Leontine zei

Mooi,jullie blog. Zo blijf ik bij op een leuke manier.
groet,
Leontine

23maalisabella zei

fijn, deze info
zo blijven we nog handiger op de hoogte!

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers