dinsdag 17 mei 2011

Highlights week 19

Volwassenen fictie

Crouch, Julia. Hartsvriendin
HartsvriendinRose en Gareth hebben er twee moeilijke jaren opzitten door de dood van haar ouders, een onbedoelde tweede zwangerschap en de intensieve verbouwing van hun huis in Wiltshire, als ze worden gebeld door Rose beste vriendin Polly, die vertelt dat haar Griekse man in Griekenland is omgekomen bij een verkeersongeluk en ze met hun twee zoontjes naar Engeland terugkeert. Rose biedt hen spontaan onderdak aan. Hoewel Polly en haar kinderen bij hen logeren in een bijgebouwtje, lukt het de charismatische, maar egocentrische ex-popster en ex-junkie het gezinsleven van Rose en Gareth volledig te ontwrichten. Pas dan begint de lieve, zorgzame Rose Polly's ware aard te zien. De eerste roman/thriller voor volwassenen van de Engelse schrijfster/illustrator die eerder toneelstukken en kinderboeken publiceerde. Het heel boeiende, soms ook spannende verhaal met een herkenbaar thema is psychologisch uitstekend opgebouwd en beschrijft goed het goed het bewustwordingsproces van de te lieve, naïeve Rose dat leidt naar een spannende ontknoping.

Iris Johansen. Donkere zielen
Op een Caribisch eiland heeft een aardbeving plaatsgevonden. Zowel de halfindiaanse Jude Marrok (voormalig lid van de Amerikaanse speciale marine-eenheid Navy SEAL) met zijn labrador als dierenarts Devon Brady met haar hazewindhond zijn er aanwezig om naar overlevenden te zoeken. Als de labrador van Marrok wordt neergeschoten door een sluipschutter, vertrouwt hij zijn hond aan Devons zorgen toe en gaat op jacht naar de dader. Devon neemt de bijzonder intelligente hond mee terug naar haar huis in de VS, en krijgt te maken met verschillende groepen mensen die de hond tegen elke prijs in hun bezit willen krijgen. Marroks hond maakt namelijk deel uit van een groep honden die mensen kan genezen. Samen met Marrok probeert Devon de honden te redden, waardoor haar eigen leven in gevaar komt. Spannende, met vaart geschreven thriller van een populaire misdaadauteur, met een paranormaal getinte plot, veel aandacht voor honden en een flinke scheut romantiek. Iris Johansen's thrillers krijgen in VN's Detective & Thrillergids meestal 1 of 2 sterren.

Rea Meadows. Moeders en dochters
Moeders en dochters (digitaal boek)Deze debuutroman van de Amerikaanse auteur Rea Meadows doet qua thematiek denken aan een boek als 'Een keukenmeidenroman' van Kathryn Stockett (2010). Meadows vertelt in dit boek een familiegeschiedenis van een drietal generaties moeders en dochters in de Verenigde Staten vanaf het begin van de twintigste eeuw. Grootmoeder Violet, die door haar moeder werd afgestaan en rond 1900 vanuit New York in een van de zogenaamde 'weestreinen' naar het Westen werd gebracht, haar dochter Iris en haar kleindochter Sam, zelf net moeder geworden. In dit verhaal, afwisselend verteld vanuit het perspectief van Violet, Iris en Sam, creëert de auteur een indringend portret van drie krachtige vrouwen die ontdekken wat het betekent om moeder en tegelijk ook dochter te zijn en die daarbij elk op hun eigen manier belast zijn met hun familiegeschiedenis, hun ervaringen en frustraties. Een boek dat leest als een trein en dat dan ook zeker een breed lezerspubliek aan zal spreken.


Santa Montefiore. Villa Magdalena
Villa magdalenaOm het bezoekersaantal van hun hotel weer wat aan te laten trekken, willen de eigenaren Marina en Grey Turner een schilder inhuren. De eerste aanmeldingen vallen tegen, maar de laatste kandidaat, de mysterieuze Argentijn Rafa, maakt gelijk indruk. Hij valt ook behoorlijk in de smaak bij de vrouwen in de buurt, waaronder Clementine, de dochter van hoteleigenaar Grey. Ze worstelt stevig met haar gevoelens, aangezien ze ook een affaire is begonnen met buurtgenoot Joe. Naast deze passages, die zich afspelen in de huidige tijd, wordt ook teruggeblikt naar het Toscane van de jaren zestig. Het blijkt dat de personages in deze flashbacks in verband staan met latere gebeurtenissen. Mooie roman met een verhalende schrijfstijl. De auteur weet de warmte en sfeer van Italië goed over te brengen, wat onder meer tot stand komt door een grote dosis romantiek en humor. De personages zijn sympathiek; de gebeurtenissen niet altijd even onvoorspelbaar, maar de fans zullen het boek zeker waarderen. De auteur is ook bekend van andere succesromans als 'De affaire' en 'Onder de ombu-boom'.


Raak, Ronald van. De Eerste Kamer: de andere kant van het Binnenhof

De Eerste KamerDe Eerste Kamer of Senaat kan wetten die door de Tweede Kamer zijn goedgekeurd niet meer wijzigen, maar wel goed- of afkeuren. De leden zijn niet gebonden aan regeer- of gedoogakkoorden. Na een historische inleiding zijn er bijdragen van een aantal politici die uitleggen wat de Eerste Kamer doet en hoe zij dit doet. Sinds haar ontstaan in 1815 is er steeds discussie geweest of zij wel bestaansrecht heeft. Duidelijk blijkt uit alle bijdragen dat de Eerste Kamer zich steeds bewuster is geworden van haar positie en macht in het Nederlandse politieke landschap. De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart 2011 lijkt de huidige coalitie samen met de gedoogpartner PVV 37 van de 75 zetels in de Senaat op te leveren, wat net te weinig is voor een meerderheid. De verkiezingen voor de Senaat zijn op 23 mei 2011. Voor een ieder die wil weten hoe de politieke strijd zich in de komende vier jaar zal gaan ontwikkelen en hoe de Senaat nu eigenlijk te werk gaat.


Drost, Jan. Het romantisch misverstand: anders denken over liefde
Het romantisch misverstandDit boek is te zien als een tegenhanger van het boek 'Liefde' (2010)* van Mark Mieras. Beide boeken ontmaskeren ons denken over liefde. Volgens Mieras maakt niet ik, maar mijn brein de dienst uit, volgens Drost is de cultuur veelal de baas. Bij Mieras zou het daarbij om feiten gaan, daar is niets aan te doen; maar bij Drost gaat het om meningen, om misverstanden, en dan kan een denker je helpen om dat denken beter te doen. Centraal in het boek van Drost staat dan ook een misverstand: het misverstand van de Romantische Liefde, die donderslag bij heldere hemel, waarna het leven nog lang is en gelukkig. En aan dat misverstand wil hij iets doen. Aan de hand van denkers als Schopenhauer en Nietzsche, Rousseau en Stendhal, onderzoekt Drost de rol van seks en macht, van inbeelding en projectie. Levinas en Finkielkraut, Kopland en Kundera en vele anderen uit de wereld van filosofie en film, van leven en literatuur, verfijnen en verhelderen vervolgens het beeld. Het resultaat is soms wat breedsprakig, maar altijd boeiend: volop stof om over na te denken en vooral meer over te lezen.

Jeugd fictie
Busser, Marianne . Mijn eerste woordenboek op rijm
Mijn eerste woordenboek op rijmJan en Noortje - vertrouwde figuren van dit schrijversduo - begeleiden peuters door dit boek. Per openliggende bladzijde staan zeven duo's van prenten met daartussen de woorden 'dit is een ... en dat is een ... .' Daarnaast wordt telkens nog een activiteit van Jan of Noortje uitgebeeld en beschreven. De begrippen staan in relatie tot elkaar, zoals 'dit is een gieter en dat is een plant' of 'dit is een hoedje en dat is een pet'. Allerlei voorwerpen en dieren uit de leefwereld van jonge kinderen komen aan bod. De zinsbouw is quasi altijd gelijk, maar het rijm zorgt voor een zeker ritme in de tekst en voor enige afwisseling. Zo'n 165 begrippen worden duidelijk afgebeeld tegen een witte achtergrond. De aquarellen in zachte tinten zijn met pen omlijnd. In de tekst krijgen de begrippen een groot, rood lettertype, zodat een duidelijk woordbeeld ontstaat. Het vierkante boek oogt goed en kan aanzetten tot het herkennen en benoemen van heel wat dingen. Toch valt het gebrek aan variatie en creativiteit op, iets wat aanleiding kan geven tot afdreunen van de rijtjes tekst. Vanaf ca. 2 jaar.


Van Genechten, Guido . Rikki is jarig
Rikki is jarigMeteen als hij wakker wordt, is konijn Rikki helemaal blij: vandaag is hij jarig! Samen met mama bereidt hij de komst van al zijn vriendjes voor. Stipt twee uur staan ze voor de deur, maar de belangrijkste gast ontbreekt: zijn beste vriendinnetje Anni. Zij heeft haar komst extra speciaal gemaakt, waarvoor Rikki eerst de blauwe pijlen moet volgen. Met warmte wordt deze feestelijke dag beschreven. De nadruk wordt gelegd op de gezelligheid en niet op de cadeaus. Zo heeft iedereen iets zelfgemaakts meegenomen. Of Anni wel zal komen, zorgt voor een leuk moment van spanning. De figuren zijn neergezet in de bekende stoere zwarte lijnen, met waterverf ingekleurd op bruin, ruw papier. Op de schutbladen een aftelkalender en op het omslag een stralende Rikki met kroon. Behalve Rikki's verjaardag betreft het immers nog een mijlpaal: zijn tiende prentenboek! Vanaf ca. 4 jaar.

J.W. Noble . Fer de boot

Een gele cassette met zes boekjes op AVI-M3 over Fer*, een gestileerde veerboot in felle kleuren met grote ogen op het stuurhuis en een mond op zijn voorsteven. Hij redt samen met helicopter Tes mensen en boten die op het water in problemen zijn gekomen. Boven de grote kleurrijke tekeningen op dubbele pagina's staan links en rechts drie tot zes regels tekst die door Fer gesproken wordt. De tekst is gedrukt in een groot schreefloos lettertype, met ruime interlinie. Achter in elk boek een puzzel. In een bijgevoegd boekje staat didactische info voor volwassenen en staan lijstjes met de kernwoorden uit de verschillende deeltjes. Op de audio-cd worden alle boekjes voorgelezen, zowel in het Vlaams als in het Nederlands. Deze goede Nederlandse bewerking is leuke leesoefenstof voor kinderen die fan zijn van boeken en tv-series als 'Cars' en 'Thomas en zijn vriendjes'. Zie www.ferdeboot.net. Vanaf ca. 6 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog twee cassettes met verhaaltjes over Fer de boot. De boekjes zijn alleen per cassette te bestellen, maar ze worden los ingewerkt.

Dumon Tak, Bibi . Mikis de ezeljongen
Mikis de ezeljongenDe opa van Mikis heeft een ezel gekocht. Mikis mag een naam verzinnen; hij noemt de ezel Tsaki. De opa van Mikis heeft de ezel gekocht voor het zware sjouwwerk. Tsaki moet dan ook heel wat brandhout naar opa's huis sjouwen. Al gauw heeft Mikis in de gaten dat dit veel te zwaar is voor Tsaki. Samen met zijn vriendinnetje Elena gaat hij Tsaki helpen. Maar dan komen ze de ezel van Kostas tegen en verloopt alles net even anders. Leuk en aandoenlijk verhaal, over een jongen die vol is van de liefde voor zijn opa's ezel, dat tegelijkertijd laat zien hoe slecht het gesteld is met de ezels op Korfoe. Met prachtige, sfeervolle, vaak paginagrote zwart-witillustraties die heel goed passen bij het verhaal. Prettig leesbaar lettertype; ruime bladspiegel. Aantrekkelijk omslag. Met nawoord van de auteur, die al veel boeken over dieren schreef. Dit boek is opgedragen aan het ezelopvangcentrum Corfu Donkey Rescue. Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Ruiters, Els . Verliefd XXL
Verliefd XXLAisha heeft met haar vriendinnen de Babysit Babes opgericht. Alle vier hopen ze via hun site oppasadressen te krijgen en bij te verdienen. Aisha werkt al enige tijd voor een gezin, waarvan de moeder is overleden. Ze brengt ongemerkt structuur in hun leven. Ook is ze verliefd op Viggo, de broer van een van haar vriendinnen. Als ze bij een nieuw oppasadres vooral als schoonmaakhulp wordt gebruikt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Dit vlot geschreven meidenboek is eenvoudig opgebouwd: de hoofdpersoon heeft het naar haar zin, ondervindt vervolgens een probleem en slaagt erin dat op te lossen. Precies zoals alle lezeressen het graag willen zien. De hoofdrolspeelsters in deze serie zijn 15 jaar, maar je kunt niet zeggen dat dit boek ook echt voor deze leeftijdsgroep bestemd is. Hier en daar is het wat kinderachtig en zeker het omslag past niet bij die doelgroep. Wel komen problemen als verliefdheid, familierelaties en echte meidenzaken aan bod. Voorin worden de Babysit Babes voorgesteld aan de lezer, waardoor de delen uit de serie* los van elkaar te lezen zijn. Net als in de andere delen bevat de tekst af en toe kleine zwart-witillustraties; tevens is er een bijbehorende website en staan achterin oppastips. Vanaf ca. 11 jaar.

Schmidt, Annie M.G. . Wiplala en Wiplala weer
Wiplala weerHerdruk van twee, oorspronkelijk in 1957 en in 1962 verschenen, verhalen over het kleine mannetje Wiplala. Hij wordt door zijn volkje weggestuurd en komt bij de familie Blom terecht. Als vader Blom in een restaurant niet genoeg geld heeft, tovert (tinkelt) Wiplala hen klein om hen te redden van de politie. In 'Daar komt Wiplala weer' verkeert de familie Blom nog steeds in geldnood en gaat vader Blom werken in de soepfabriek. Wiplala tinkelt de doktersassistente juffrouw Twiddel tot lijster, de directeur van de soepfabriek tot hond en de tomaten van de soepfabriek tot pruimen. Zo komt een succesvolle productie van pruimensoep op gang. De verhalen zijn nog steeds eigentijds, herkenbaar en grappig geschreven, zonder diep op dingen in te gaan. De mooie, sfeervolle prenten van pastelverf met fijne inktlijnen, zijn zeer herkenbaar, maar vervormd qua perspectief en personen. De tekst staat in een klein lettertype, in twee kolommen; daardoor is het verhaal moeilijker zelfstandig te lezen, maar juist door de prenten op iedere dubbele pagina wordt het een prachtig kijk- en voorleesboek. In combinatie met het stevige, gladde papier heeft deze dubbeluitvoering, net als de eerdere afzonderlijke delen, een echte luxe-uitstraling. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Jeugd non-fictie

Watt, Fiona . Kunst : knutsel, teken en schilder je eigen kunstwerken
Ruim veertig ideeën en projecten om met papier en karton je eigen kunstwerk te maken. Zo leer je gekke gezichten maken, 3D-insecten, folievissen of schoenafdrukken. Er worden diverse technieken aangeboden, waaronder verven, stempelen, bosseleren, snijden, knippen en vouwen. Heel veel materialen die worden gebruikt, heeft iedereen wel in huis, zoals tijdschriften, kranten, karton, waskrijt, verf en aluminiumfolie. Alles wordt op een dubbele pagina in korte teksten (grote letter) en duidelijke kleurenfoto's stap voor stap uitgelegd. Vrij speelse en collageachtige lay-out waarin elk project zijn eigen achtergrondkleur heeft. De voorbeelden maken het geheel aantrekkelijk en direct toepasbaar. In een klein lettertype, geplaatst op of naast de afbeeldingen, zijn tips of trucs opgenomen. Zo leer je er in een handomdraai originele en eenvoudige technieken bij. De auteur heeft al meerdere knutselboeken op haar naam staan. Het boek onderscheidt zich van de geijkte knutselboeken door orginaliteit en de manier waarop iedereen zich creatief kan uitleven met verschillende eenvoudige en uiteenlopende materialen. De vrij grote uitgave sluit af met een register. Beslist een aanwinst in de rubriek handenarbeid! Vanaf ca. 7 t/m 11 jaar; hulp van een volwassene zal soms nodig zijn.

DVD speelfilms
The preacher
Preacher, TheEen Zweedse misdaadfilm uit 2007, gebaseerd op het tweede boek van Camilla Läckberg over inspecteur Patrik Hedström en zijn vrouw, schrijfster Erica Falck uit een vissersplaatsje aan de Zweedse westkust. In de hoofdrollen Niklas Hjulström (Inspecteur Winter) en Elisabet Carlsson (Beck). Het is zomer, Erica is hoogzwanger maar Patrik, eigenlijk vrij, moet toch werken. In de buurt is het lijk van een onbekende jonge vrouw gevonden, onder het lichaam vindt men nog twee skeletten. Dat blijken de lichamen te zijn van twee vrouwen die eind jaren zeventig verdwenen. Meerdere verhaallijnen lopen door elkaar en komen later bij elkaar, religieus fanatisme speelt een belangrijke rol in het verhaal. De acteurs zijn uitstekend; het verhaal is sfeervol, onderhoudend en ontwikkelt zich rustig. Er zijn geen extra's. Kijkwijzer: 12 jaar.

DVD non-fictie
Catfish
Catfish De 24-jarige fotograaf Nev Schulman krijgt van de achtjarige Abby de vraag of zij een van zijn foto's mag naschilderen. Dit is het begin van een online-vriendschap, waarbij ook haar moeder en haar oudere zus Megan betrokken raken. Via de 'social media'
krijgt Nev een relatie met Megan. De broer van Nev is filmmaker Ariel Schulman. Geïntrigeerd door de virtuele affaire, en omdat hij al jaren alles filmt wat op zijn pad komt, besluit hij samen met een collega, Henry Joost, hier een documentaire van te maken. Als zij het idee krijgen dat Abby en haar familie zich op Facebook beter presenteren dan zij zijn, besluiten ze hen in het echt op te zoeken. Lovende kritieken voor deze film, alhoewel sommigen twijfelen of alles wel echt gebeurd is. Pauline Kleijer

(Volkskrant 20-12-'11): 'Geënsceneerd of niet, Catfish weet met eenvoudige middelen veel fictie te overtreffen. Weinig verhalen zijn zo schrijnend, ontroerend en actueel.' Rob Veerman (Movie2movie, i): '(...) een onthullende maar ook oprechte en vooral met humor overladen documentaire (...) Verplichte kost voor iedereen die wel eens op het internet rondstruint. Fascinerend en geestig, menselijk en ontroerend, oprecht en waarschuwend. Warm aanbevolen!' Kijkwijzer; 9 jaar, angst, grof taalgebruik.

Bluray
The next three days
Next Three Days, TheEen Amerikaanse remake uit 2010 van de Franse thriller uit 2008, 'Pour elle'*, door Paul Haggis (Crash; In the valley of Elah). In de hoofdrollen Russell Crowe (Robin Hood; Tenderness), Elizabeth Banks en Liam Neeson. Lara en John Brennan zijn een gelukkig getrouwd echtpaar met een jong zoontje, totdat op een ochtend de politie binnenvalt en Lara arresteert voor de moord op haar werkgeefster. John is overtuigd van haar onschuld en zet alle middelen in om haar te bevrijden uit de zwaarbewaakte gevangenis. De reacties zijn kritisch. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 9-12-'10) ziet 'vooral melodrama' en 'veel onwaarschijnlijkheden'. Bor Beekman (Volkskrant 9-12-'10) concludeert: 'het soms opmerkelijk kinetisch gefilmde The Next 3 Days kent z'n looiige momenten, als weer getuigd moet worden van de zwaarte van het alleenstaande ouderschap. Tegelijk zet Haggis de mogelijkheid tot echte verdieping - wat als ook John gaat twijfelen aan de onschuld van zijn eega? - te kort in om te beklijven. Spannend en makkelijk te consumeren, dat was overduidelijk de regie-insteek. Haggis slaagt in die opzet.'

True blood
True Blood - Seizoen 3Amerikaanse vampierserie van Alan Ball (Six feet under), gebaseerd op de Sookie Stackhouse-boeken van Charlaine Harris. Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst in het stadje Bon Temps, Louisiana. Hoofdpersoon is Sookie Stackhouse (Anna Paquin), een serveerster die gedachten kan lezen en daarom weinig vrienden heeft en door de meeste mensen als 'gestoord' wordt beschouwd. Wanneer de knappe en geheimzinnige vampier Bill in het stadje komt wonen, merkt ze dat ze zijn gedachten niet kan lezen en wordt verliefd op hem. De vampiers zijn sinds de uitvinding van synthetisch bloed 'uit de kist' gekomen en hebben mensenrechten gekregen. De serie draait om horror, moord, geweld, erotiek en humor en is evenals de boeken in de VS en in Nederland goed ontvangen. Fritz de Jong (Parool 30-3-'10): '(...) bloederig, rauw en geil. (...) alle ingrediënten zijn aanwezig voor onvervalste Southern Gothic: seks, religie, incestueuze familiebanden en een hang naar het bovennatuurlijke. (...)' De dvd-set bevat alle twaalf afleveringen van seizoen 3 (2010). Met extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, angst, geweld. Zie ook rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 25-5-'11

Games
Top spin 4
Top Spin 4Topspin 4 borduurt voort op de succesvolle topspin serie. In dit vierde deel kun je spelen met maar liefst 25 verschillende (oud)tennisprofs. Speel met oude meesters, zoals Lendl, Courier en Sampras, exhibitie toernooien of creëer je eigen personage en start als onervaren tennisser met je carrière. Aan de hand van diverse uitdagingen en toernooien klim je langzaam op de ladder van wereldfaam. Naast de carrière en exhibitie modus, kun je ook mini games spelen welke je tennisvaardigheden vergroten. Word 'King of the court' en speel tegen maximaal 8 tegenspelers op alle bekende tennisbanen van de ATP Tour. Dit grafisch zeer mooi vormgegeven spel is een garantie voor urenlang speelplezier en conditietraining. V/J aanbieding. PEGI: 3 jaar. Eerder op de Wii aangeboden: 2011-15-3958 (v) en 2011-10-5229 (j) (2011/18). XBOX 360

Dance on Broadway
Dance On Broadway (Playstation Move)Doe zo goed mogelijk de dansbewegingen na die dansers maken op vijfentwintig musicalliedjes uit onder meer Fame, All that jazz, Hairspray en Chicago. Het spel kan met een of twee personen gespeeld worden. Je hebt alleen de Move-controller nodig, kiest een liedje en vervolgens een van de dansers. De bewegingen zijn behoorlijk goed te volgen, al is het niet altijd duidelijk in welke stand je de afstandsbediening moet houden, maar dat gaat na enige oefening beter. De bewegingen bij de verschillende liedjes komen soms behoorlijk overeen, waardoor je vrij snel doorkrijgt wat de bedoeling is, en dan al behoorlijk wat punten scoort. De liedjes zijn allemaal in het Engels, maar het gaat minder om het zingen en meer om de dansbewegingen die je moet maken. Op de juiste momenten meezingen is toch al erg lastig als je ook de dansbewegingen in de gaten moet houden. Een spel dat meiden ongetwijfeld met veel enthousiasme zullen spelen.
Oudejaars 2010
Dolf Jansen - Oudejaars 2010Oudejaarsconference van Dolf Jansen (1963-), een mix van stand-up comedian en cabaret. Als extra de registratie van de eenmalige voorstelling 'Uitslag' zoals gehouden op 9 juni 2010 in de Kleine Komedie te Amsterdam waarin hij commentaar geeft op de Tweede Kamerverkiezingen 2010.Through the wormhole
Through The Wormhole With Morgan FreemanMonumentale documentaire serie van het Amerikaanse Science Channel, die ingaat op een aantal existentiële vragen, zoals: Zijn we alleen in het heelal?; Is het mogelijk tijdreizen te maken?; Is er een schepper? De serie, gepresenteerd door de Amerikaanse filmacteur Morgan Freeman, gaat in op de nieuwste inzichten over het ontstaan van het heelal.

The tourist
Tourist, TheHet Hollywooddebuut uit 2010 van de Duitse regisseur Florian Henckel von Donnersmark, die met 'Das Leben der Anderen' een Oscar won, is een (romantische) thriller, met in de hoofdrollen steracteurs Angelina Jolie en Johnny Depp. In de trein van Parijs naar Venetië wordt de Amerikaanse toerist Frank benaderd door de mooie en geheimzinnige Elise uit Engeland. Aangekomen in Venetië raken beiden betrokken bij een criminele affaire rond gestolen gangstergeld. De meeste recensenten zijn kritisch over het voorspelbare verhaal en het gebrek aan chemie tussen de hoofdrolspelers. Toch ziet Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 20-1-'11) ook positieve elementen: '(...) Het kat-en-muisspel dat volgt is vermakelijk, de dialogen zijn vaak geestig, Angelina Jolie is elk moment oogverblindend mooi en de beelden van Venetië zijn prachtig. Dus ook al is het scenario niet al te sterk, met de verpakking is alles dik in orde. Daarbij is Depp als Frank Tupelo met diens eigenaardigheden een type waar je eindeloos naar kunt kijken.' Kijkwijzer: 12 jaar, angst.

Alpha and Omega
Alpha And OmegaKate is de leider van de wolfenroedel. Het is de bedoeling dat ze trouwt met de leider van een rivaliserende roedel, maar ze is niet verliefd op hem. Op een dag wordt Kate, samen met de relaxte wolf Humphry, door parkwachters gevangen en naar een afgelegen natuurreservaat gebracht om een eigen populatie te starten. Samen proberen ze hun weg terug te vinden en worden verliefd. Deze Amerikaanse 3D-animatiefilm is geproduceerd door Lionsgate, onder regie van Anthony Bell en Ben Gluck. De stemmen in de Nederlandse versie worden gesproken door Jim Bakkum en Bettina Holwerda. Elles Verheijen (Metro 3-2-'11): 'Wat direct opvalt is dat sommige scènes wel heel erg lijken op fragmenten uit andere films. (...) Niet erg origineel dus. Wel hebben de makers de verschillende karakters van de twee wolven goed neergezet en zijn de twee reisleiders, een golvende Canadese gans en een mopperende eend, absuluut hilarisch.' Frank Heinen (Movie2movie, i): 'Natuurlijk vertoont 'Alpha and Omega' de nodige cinematografische gebreken. (...) Desondanks staat 'Alpha and Omega' garant voor een kleine anderhalf uur laagdrempelig vermaak. Zeker voor kinderen in de leeftijdscategorie 6-12 jaar heeft het geanimeerde wolvenepos best het nodige te bieden.' Vanaf circa 8 jaar.
Hier zijn Woezel en Pip
Woezel en Pip - Hier Zijn Woezel En PipWoezel, een jongens-, en Pip, een meisjeshondje, vormen samen een vriendenpaar. In de fantasiewereld van de Tovertuin beleven zij kleine avonturen, waarbij Woezel heel stoer doet, maar de grote durfal uiteindelijk Pip is. In de Tovertuin zijn de vaste vrienden: Tante Perenboom, de Zingende Tulpjes, de Wijze varen, het Zonnetje, Buurpoes en Molletje. Deze eerste animatieserie bestaat uit zeven afleveringen. Na de vaste, musikale 'Kom je spelen'-intro volgt een klein avontuur van circa vijf minuten. De onderwerpen variëren van 'mollen in de tuin' (hoopjesmonsters) tot 'miertjes in de tuin' (veel kleinen zijn samen sterk), een Tovertuinrace en een verjaardag met Perentaart. De verhaaltjes zijn afzonderlijk te bekijken en je kunt kiezen tussen Nederlands of Vlaams ingesproken. De Nederlandse stemmen komen van o.a. Babette van Veen (vertelster), Willeke Alberti en Edwin Rutten. Woezel en Pip zijn bedacht en gecreëerd door Guusje Nederhorst. Een vrolijke, veilige uitgave voor peuters en kleuters (die de figuurtjes misschien kennen van de tv, KRO Kindertijd). Vanaf 2 jaar en ouder.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers