woensdag 11 mei 2011

high lights week 18

Volwassenen fictie
Jenna Blum. In tweestrijd
In tweestrijdKarena Jorge is als kind de enige die kan omgaan met haar manisch-depressieve tweelingbroer Charles. Maar zijn bipolaire stoornis verergert als hij ouder wordt en in 1988 rijden ze, dan 18 en hij manisch, achter een tornado aan en raakt hij een motorrijder. Met zulke gevolgen dat ze het contact verbreken. In 2008 mist de gescheiden journaliste Karena haar broer al twintig jaar, maar kan hem ondanks veel speurwerk niet vinden. Tot ze wordt gebeld door een psychiatrisch ziekenhuis in Kansas, dat Charles is opgenomen na een paniekaanval. Als ze aankomt, is hij verdwenen. Door zich aan te sluiten bij een groep tornadojagers vindt ze hem en dan beginnen voorzichtige pogingen tot verzoening, en de verwerking van het ongeluk. De tweede, goed besproken roman van de Amerikaanse van Duitse afkomst. Het heel boeiende en goed vertaalde verhaal is ook psychologisch uitstekend opgebouwd en beschrijft de beide hoofdpersonen en hun problematische relatie. Daarbij zijn tornado's een goed decor een goed decor voor Charles problemen.

Jeroen Brouwers. Bittere bloemen: roman
Bittere bloemenDit is een roman over de verglijdende en niets helende tijd. De 81-jarige hoofdfiguur, Hammer, ooit een beroemd schrijver, 'voelt zich in de steek gelaten door de tijd'. Hij wordt na een hersenbloeding door zijn bazige dochter op reis gestuurd met een cruiseschip. Het wordt zijn tocht over de Styx. Hij ontmoet Pearlene op wie hij ooit verliefd was. Hammers gedachten staan nooit stil: hij is een man tussen vier vrouwen (moeder, dochter, echtgenote en onbereikbare geliefde). Hij herinnert zich zijn levensverhaal, maar alles wazig en fragmentarisch. Achterop de Vespa van Pearlene voelt hij zich even als herboren; Orpheus hervindt voor even zijn Eurydice. Wat hij beleeft tijdens de cruise, het brengt hem steeds dichter bij zijn dood. Een roman over mensenhaat, zelfhaat en een oefening in versterven, over dood en liefde in subtiel verwerkte klassieke motieven, een roman over de kunst als verbeelding van de liefde en herinneringen. Maar een roman ook met geklaag over de anti-rookfanaten en de digitalisering in het schrijversvak. Een mooi uitgegeven, superieur boek

Stephen Lovely. Onvervangbaar
OnvervangbaarDe 30-jarige Alex Voormann is overmand door verdriet als zijn vrouw Isabel tijdens een fietstocht wordt aangereden en verongelukt. Hij zoekt steun bij Bernice, zijn schoonmoeder. Isabels dood redt echter het leven van een andere jonge vrouw, Janet, een 34-jarige gescheiden tekenlerares met twee jonge kinderen die Isabels hart krijgt. Janet voelt zich schuldig dat de dood van een ander (waar ze soms zelfs op heeft gehoopt) haar het leven heeft gered en zoekt contact met Alex en Bernice. Alex wil daar echter, in tegenstelling tot Bernice die bevriend raakt met Janet, niets van weten. Ook de bluesmuzikant die Isabel aanreed, voelt zich enorm schuldig, hoewel hem eigenlijk geen blaam treft. Hij probeert herhaaldelijk in contact te komen met Alex en is tevens nieuwsgierig naar Janet, de vrouw die daardoor een nieuw leven kreeg. Het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Een goed geschreven debuutroman over een actueel onderwerp die met veel inlevingsvermogen en inzicht de levens van deze door een tragisch ongeluk met elkaar verbonden mensen en hun reacties en gevoelens beschrijft. Geeft een goed idee van de impact die het donorschap voor de mensen eromheen kan hebben. http://www.stephenlovely.com/.

Charlaine Harris. Date met de dood.
Date met de dood - inclusief True Blood DVD Serveerster Sookie Stackhouse vindt nieuwkomer Bill Compton in het zuidelijke stadje Bon Temps (Louisiana) op een duistere manier aantrekkelijk. Maar er is iets met die man: ze kan zijn gedachten niet lezen, terwijl dat net - tegen haar zin - haar geheime gave is. Wanneer er een collega van Sookie vermoord wordt, komt ze erachter dat Compton, met wie ze zo goed als een date heeft, een vampier is. Eerste deel van een serie, die intussen wereldwijd meer dan 20 miljoen keer is verkocht. Deze light-fantasy annex horrorroman is lichter dan lucht, maar heeft een sympathieke hoofdpersonage in de vorm van Sookie die zeer middle-class is en dus hard moet werken en snakt naar de liefde van een man. De plot stelt weinig voor en wordt door de personages 'stoemelings' opgelost, niet bepaald door hun intellect.Voor liefhebbers van luchtige en sympathieke horror. Met dvd met de eerste twee episoden van de televisieserie True Blood naar de Sookie Stackhouse romans. Op het omslag een filmfoto van de hoofdpersoon. Vrij kleine druk. Filmeditie. Met dvd.

Volwassenen non-fictie

SamenwerkingscollectieJeugd fictie

Sprenger, Paulien . De buik van Mees

De Buik van MeesTerwijl de meeste van zijn vogelvrienden op zoek zijn naar hun natuurlijke voedsel, smult Mees van de overblijfselen van het eten dat mensen hebben achtergelaten: slokjes cola, likjes ijs enrestanten patat. Hij wordt snel dikker en daardoor ook luier. Alsnel blijkt dat Mees zo dik is geworden dat hij niet meer in zijn eigen huisje past. Dan krijgt hij van Nachtegaal een waardevol advies. Dit therapeutisch prentenboek in oblong formaatheeft een actueel thema, overgewicht, en een voor jonge kinderenaansprekende uitwerking gekregen. Door dieren tot protagonisten te maken, komt de heldere boodschap niet bedreigend over. De toehoorders worden enkele keren rechtstreeks aangesproken. De tekst op rijm, waarin de naam van Mees steeds in rood is gedrukt,varieert sterk in lengte en rijmschema maar is prettig om voor te lezen en bevat veel emotie. De illustraties zijn met diverse
materialen en technieken gemaakt, o.a. verf en collage, waarbij verschillende lagen op elkaar zijn geplakt en gefotografeerd. Een mooi uitgevoerd en thematisch waardevol boek voor zowel thuis als in onderwijskundige situaties. Meer dan verdienstelijk debuut. Vanaf ca. 4 jaar.


Dalen,Gisette van . De grap van groep 3
Bram, Tijs en Floor uit groep drie willen op 1 april een grap uithalen met de juf. Ze gaan doen alsof Floor acht jaar wordt. De moeders werken mee aan het plan en ook de hele klas doet mee. Juf heeft niks door en trapt erin. Een mooi afgerond humoristisch verhaal voor kinderen uit groep drie, AVI-M3. Het omslag ziet er aantrekkelijk uit met een vrolijke tekening van een lachende groep drie. Het boek heeft een overzichtelijke lay-out, met een duidelijke, heldere letter. De hoofdstukken zijn kort, de tekst is eenvoudig, prettig leesbaar. De zwart-witillustraties in oost-indische inkt zijn in het algemeen toegankelijk en vrolijk. Alleen de illustratie van de moeder van Bram (met telefoon) valt wat uit de toon door de ouwelijk aandoende rok. Geschikt leesboekje om zelf te lezen voor kinderen vanaf ca. 6 jaar.


Dudock, Yvonne . DeTostigirls
TOSTI- GIRLSVier vriendinnen van 15 jaar hebben samen een band en hopen ooit nog eens op te mogen treden in de 'PopFactory'. Om zich te verbeteren gaan ze een week op kamp, waar verschillende muziek-, dans- en schrijfworkshops worden gegeven. Zal dit hun kansen vergroten? In de ik-vorm (Pien), geschreven verhaal met een happy end, waarin jongens, hoe je eruitziet en beroemd worden, centraal staan. Het boek begint met een intro om de nieuwsgierigheid op te wekken. Vervolgens begint het echte verhaal, dat een paar weken eerder speelt. Halverwege kom je terecht bij de passage van de intro. Een van de thema's, de talentenjacht, is erg actueel. Het taalgebruik is heel matig. Overdreven gebruik van Engelse woorden en termen wat in geen verhouding staat met wat tegenwoordig als normaal beschouwd wordt (bijvoorbeeld 'meant to be', 'fabulous', 'for sure'). De titel slaat op de verslaafdheid van de dames aan tosti's, de naam die ze ook aan hun band geven. Typisch meidenboek dat beslist verslonden zal worden door tieners vanaf ca. 13 jaar.


Geerts . Mamy blues
Jojo / 18. Mamy BluesHet lieve, ondeugende jongetje Jojo woont samen met zijn vader, diens vriendin en zijn oma Mamy. Oma voelt zich niet helemaal lekker en moet naar het ziekenhuis voor onderzoek. Ze is moe en somber. Tot ieders verrassing wint Mamy een cruise. Samen met Jojo en Dik Lowietje, Jojo's vriend, vertrekt ze per cruiseschip naar de Middellandse Zee. Aan boord doen zich allerlei verwikkelingen voor. Een milde vorm van 'Love Boat' en eind goed, al goed. Een heerlijke strip met humor, vertedering en klein verdriet. De karikaturale, vrolijke tekenstijl past perfect bij het verhaal. De tekenaar André Geerts is in 2010 overleden; het is nog onduidelijk of de uitgever de serie voortzet. Een populaire kinderstrip, geschikt vanaf ca. 9 jaar.

Jeugd non-fictie

Tracqui, Valérie . Koala’s : klimkampioenen

Koala'sIn de serie 'Pootje voor pootje'* wordt kennisgemaakt met het leven van een bijzondere diersoort: de aandoenlijke, aaibare koala. Waar leven deze beschermde 'klimkampioenen', hoe zien ze eruit, wat eten ze en hoe is het gesteld met de voortplanting van deze wat trage buideldieren? Hierop wordt antwoord gegeven aan de hand van vele fraaie kleurenfoto's met originele details, in diverse formaten afgedrukt. Ze zijn voorzien van duidelijke informatieve tekstblokken in kleur en zwart-wit. De verhalende tekst in een grote letter is, op een enkel moeilijk begrip na, redelijk goed op de doelgroep afgestemd. Bij de kleine foto's is de tekst als het ware met een plakbandje op de foto bevestigd, wat een speels effect geeft. Verder zijn enige stripachtige kleurentekeningen opgenomen. In de teksten en kopjes zijn regelmatig kleuraccenten aangebracht. Er is geen inhoudsopgave of register. Wel is achter in het boek een overzicht met vragen. De antwoorden hierop verwijzen naar de desbetreffende pagina('s). De oorspronkelijk Franstalige uitgave ziet er aantrekkelijk uit en is geschikt voor werkstukken en spreekbeurten. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar; ook voor kinderen die moeite hebben met lezen.
MLP. *zie a.i.'s deze week voor nog drie delen uit de nu twintigdelige serie. Dit deel heeft een andere vormgeving dan de vorige delen.


Prins, Marcel . Ondergedoken als Anne Frank
Ondergedoken als Anne FrankVeertien joodse onderduikers vertellen hoe zij als kind tijdens de Tweede Wereldoorlog hun huis moesten verlaten om niet weggevoerd te worden naar een concentratiekamp. Sommige onderduikers waren nog erg klein en begrepen niet waarom hun ouders naar een ander adres gingen dan zij. Anderen kwamen op vreselijke plekken terecht waar ze mishandeld werden. Gelukkig zijn er ook verhalen waar op onderduikadressen vriendschappen voor het leven ontstonden. In dit boek treffen we persoonlijke verhalen aan, op eenvoudige wijze verteld. Moeilijke woorden worden toegelicht. Ook is er een bijbehorende website, waarop de verhalen te horen zijn. Jammer genoeg staan daar alleen animaties op. Het was nog interessanter geweest als er filmpjes uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog getoond zouden worden. Of dat met opzet niet gedaan is, is onduidelijk. In ieder geval brengen deze verhalen de oorlog zeer dichtbij voor kinderen van nu. Het boek is daarom prima te gebruiken op de basisschool. Vanaf ca. 10 jaar.


Slegers, Liesbeth . De vuilnisman
De vuilnismanInformatief prentenboek in vrij groot formaat over het beroep c.q. de werkzaamheden van een vuilnisman. Er wordt onder meer aandacht besteed aan de speciale kleding, benodigheden (vuilniswagen, bezem e.d.), het ophalen van de vuilnis, de chauffeur van de vuilniswagen, het sorteren van het afval en de recycling van afval. Ter afsluiting wordt op een dubbele bladzijde het ophalen van plastic en papier en karton stapgewijs uitgelegd. Verder zijn er tips om afval te voorkomen. De tekst - beschreven vanuit het perspectief van de kleuter - is summier (ca. vijf regels per bladzijde) en op de linkerpagina afgedrukt. Daarboven staat een kleinere vierkante illustratie in dezelfde techniek (dikomlijnde figuren, ingekleurd met gouache) als de paginagrote illustratie op de rechterbladzijde. De gestileerde tekeningen, met bolle gezichten waarbij de expressie wordt weergegeven met enkele streepjes en puntjes, vormen in combinatie met het vrolijke kleurenpalet een aantrekkelijk visueel geheel. De in het boek vermelde gang van zaken rond het ophalen van vuilnis kan afwijken van de eigen situatie. In dezelfde opzet verschenen meerdere uitgaven*. Stevige en inhoudelijk sympathieke uitgave voor kinderen vanaf ca. 3 jaar.

Luisterboeken

De tas : Ben de Raaf vertelt over de watersnoodramp van 1953
In dit luisterboek vertelt de auteur de belevenissen van de twaalfjarige Maartje die met haar moeder tijdens de watersnoodramp van 1953 hun onder water gestroomde huis in Ouwerkerk (Schouwen Duiveland) moet verlaten. Ze worden gered door twee Rotterdammers in een amfibievoertuig van de brandweer. Onderweg ontdekt moeder dat ze de tas met het geld van de verkoop van hun boerderij vergeten is mee te nemen. Ze worden opgevangen door een echtpaar in Zierikzee. De twee zonen van het echtpaar gaan samen met Maartje terug naar hun huis maar vinden het geld niet. Dan blijken de twee Rotterdammers er meer van te weten. De auteur/verteller is werkzaam bij de politie en bekend van zijn boeken over Roel Westland en Bardo. Het luisterboek is een combinatie van vertellen en voorlezen met daarbij allerlei achtergrondgeluiden, wat het voorlezen verlevendigt maar ook wel wat onrustig maakt. De voorlezer heeft een enigszins Rotterdams accent en leest soms niet helemaal soepel. Elk nieuw hoofdstuk wordt aangekondigd met een kort muziekje. Voor ouderen die de watersnoodramp hebben meegemaakt en kinderen vanaf ca. 10 jaar.

DVD speelfilms

Les petits mouchoirs

Les Petits MouchoirsFranse tragi-komedie uit 2010 van regisseur/acteur Guillaume Canet, met François Cluzet, Marion Cotillard e.a. Als een vriend ernstig gewond raakt bij een ongeluk, brengt dit een kettingreaktie aan emoties los bij een groep Parijse vrienden die toch vakantie gaat vieren in het strandhuis van een van hen. Het masker gaat af en de vrienden laten voor het eerst zien wie ze werkelijk zijn, terwijl hun vriend in Parijs vecht voor zijn leven. Met 5 miljoen bezoekers de best bezochte film van 2010 in Frankrijk. André Waardenburg (NRC 12-1-'11) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Het door Canet zelf geschreven scenario geeft elke acteur de kans te schitteren in een emotionele scène (...) Alles kabbelt voort, net als de film zelf, die met z'n lengte van tweeëneenhalf uur en weinig scherpe scenario uiteindelijk de aandacht niet genoeg weet vast te houden.' Sylvia Bakker (Movie2movie,i) geeft 4 (van 5) sterren: 'Canet (...) heeft personages gecreëerd die niet alleen vermakelijk zijn om naar te kijken, maar die ook altijd geloofwaardig zijn (...). de zware momenten zijn in balans met de luchtigere scènes.' Mario Wisse (Metro 13-1-'11) geeft ook 4 (van 5) balletjes: 'Prachtige film over echte mensen en hun gebreken in leven en liefde.' Kijkwijzer: 12 jaar, angst, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik.


Sonny Boy
Sonny BoySpeelfilm uit 2011 naar het succesvolle boek* van Annejet van der Zijl, geregisseerd door Maria Peters, die eerder jeugdfilms maakte als 'Kruimeltje' en 'Pietje Bell'. Ricky Koole (Verborgen gebreken; Wit licht) en debutant Sergio Hasselbaink spelen de hoofdrollen in het waar gebeurde verhaal van de 19-jarige Surinaamse student Waldemar en de Hollandse Rika, 36 jaar, gescheiden en moeder van vier kinderen, die elkaar in 1928 leren kennen. Ze worden verliefd en krijgen een zoon die ze Waldy noemen of 'Sonny Boy', naar hun favoriete liedje van Al Jolson. Een schandaal met verstrekkende gevolgen: Rika mag haar kinderen niet meer zien, Waldemar kan niet terug naar Suriname. In de Tweede Wereldoorlog wagen ze hun leven door onderduikers in huis op te nemen. De recensenten zijn kritisch. Leo Bankersen (Filmkrant februari '11): '(...) Een verdienstelijke en integere verfilming, maar niet het grootse en meeslepende epos dat er allicht in had gezeten. Meer een optelsom van aangrijpende momenten die je eerder ambachtelijk dan inventief kan noemen. Aan de hoofdrollen ligt het overigens niet. (...)' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 27-1-'11) vindt de film 'iets te beschaafd', maar verder indrukwekkend en meeslepend, met 'een absolute glansrol voor Ricky Koole.' Kijkwijzer: 12 jaar, angst, discriminatie, geweld, grof taalgebruik.


The Green Hornet
Green Hornet, The (2011)Amerikaanse humoristische actiefilm uit 2011 van Michael Gondry (Eternal sunshine of the spotless mind), met Seth Rogen, Cameron Diaz e.a. Gebaseerd op een Amerikaanse televisieserie uit de jaren zestig. Als losbol Britt Reid een fortuin erft, besluit hij met zijn vriend Kato iets zinvols te doen: ze gaan de misdaad bestrijden. Hans Geurts (Movie2movie,i) geeft 2 1/2 ster (van 5): 'Luchtige en tamelijk vermakelijke superheldenfilm, die er visueel erg sterk uitziet en zeker zo zijn momenten heeft, maar over de hele linie veel te rommelig is om indruk te maken. Het grootste mankement is dat 'The Green Hornet' er voor een groot deel niet in slaagt om komedie en actie met elkaar te verbinden.' Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 13-1-'11) geeft 4 (van 5) sterren: 'Met Seth Rogen in de hoofdrol ligt de nadruk op de grappen en is de actie, in de meeste scènes, slechts bijzaak. (...) Natuurlijk moet je wel een beetje gevoelig zijn voor flauwe humor, maar dan is 'The Green Hornet' ook onweerstaanbaar. En is het genieten van de hilarische dialogen, de bij vlagen briljante special effects en de puberale acties van Seth Rogen.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik.

DVD non-fictie

Ice road truckers

Ice Road Truckers - Seizoen 1In de Yellowknife regio in de Northwest Territory in Canada wordt sinds 1991 diamanten gedolven. Het is het derde diamantproducerende gebied ter wereld met een omzet van wel 1.9 miljard dollar. De mijnen zijn echter door meren en moerassen niet over de weg bereikbaar. De bevoorradingen met brandstof, apparatuur, tanks etc. kan alleen gebeuren als de meren bevroren zijn. Elk jaar bouwt een team van 'engineers' wegen over het bevroren water die het gewicht van de trucks moeten houden. Acht weken lang kunnen de 'ice road truckers' de 560 kilometer lange tocht wagen over het soms dunne ijs. Deze serie volgt zes truckers tijdens hun tocht. De voorbereidingen, gevaren tijdens de tocht, weersomstandigheden, onderhoud van de weg, de race om zoveel mogelijk ladingen te vervoeren. Preston Jones (Dvd Talk, i): 'It's very primal stuff (as a matter of fact, I can't believe this hasn't already been made into a movie) and makes for gripping, occasionally downright harrowing television. Highly recommended.' Fascinerende televisieserie van History.


The 100 greatest discoveries
100 Greatest DiscoveriesNegendelige televisieserie van Discovery Channel, gepresenteerd door Bill Nye, met honderd verschillende cruciale ontdekkingen op negen verschillende wetenschapsgebieden, waaronder chemie, genetica, biologie, geneeskunde en evolutie. Wie ontdekte dat de aarde rond de zon draaide? Wat zijn hydrothermale vents en wat is hun betekenis voor de wetenschap? En wat voor rol speelde Einstein met zijn relativiteitstheorie? Deze en vele andere vragen en antwoorden passeren de revue. De ontdekkingen, die de wereld hebben veranderd en vormgegeven tot de staat waarin we haar nu kennen, worden besproken en geanalyseerd door middel van interviews met hedendaagse wetenschappers, bezoeken aan wetenschappelijke onderzoekscentra, gedramatiseerde scènes en archiefbeelden. Zo krijgt de kijker een fascinerend beeld van de wereld achter de ontdekkingen en de werking, toepassing en gevolgen ervan op de hedendaagse samenleving.


Frontline
'Frontline' is een Amerikaans televisieprogramma, gespecialiseerd in spraakmakende, vaak bekroonde documentaires. In deze dvd-box zijn vier films opgenomen te weten: 'Breaking the bank', 'Inside the meltdown', 'The warning' en 'The Madoff affair' (won WGA Award van de Writers Guild of America). De kijker wordt geconfronteerd met achtergrondinformatie en onthullingen over de financiële crisis die wereldwijd begon in 2007 en een diepe impact heeft gehad, zowel op de wijze waarop banken opereren als op de kleine belegger tot en met de gewone man op straat. Niemand ontkwam aan de desastreuze gevolgen van de ineenstorting van de pijlers van het kapitalisme. Hoe was dat allemaal tot stand gekomen? Waren er al eerder signalen dat het mis zou kunnen gaan? Hoe kon een bedrieger als Madoff zo zijn gang kunnen gaan? Deze en vele andere vragen en antwoorden worden besproken en uitgevoerd geanalyseerd door o.a. voormalig Amerikaanse bankdirecteuren (Lehman Brothers, Merryll Lynch, Bank of America), oud-ministers van financiën, topeconomen en oud-congresleden. Aan de hand van gedetailleerde weergaven krijgt de kijker het echte verhaal van de totstandkoming en de gevolgen van de financiële meltdown en de verhalen van de desbetreffende hoofdrolspelers. Interessant voor iedereen.

 

Bluray

Garfield's pet force

Garfield's Pet Force (2D+3D) (Blu-ray+Dvd Combopack)Na de geanimeerde tekenfilmseries en twee 'live action' speelfilms staat de grote luie rode kater Garfield uit de strips van Jim Davis wederom als hoofdfiguur in een lange film. Deze keer echter geen speelfilm maar een 3D-animatiefilm die direct op video verschijnt. Garfield leeft in Cartoonwereld waar hij en zijn vrienden de avonturen van Pet Force in een striptijdstrip volgen. Dan worden de avonturen werkelijkheid en komt Garzooka, de leider van Pet Force, hen halen om een conflict op te lossen op de planeet Sullon. De slechte Vetvix heeft daar het Mokluts-geweer gestolen en wil daarmee het universum veroveren. Monica Meijer (Movie2movie, i): 'Het verhaal van 'Garfield's Pet Force' ontstijgt nauwelijks het niveau van een gemiddeld programma dat op Cartoon Network te zien is. (...) De animatie kan er net mee door, maar de 3D effecten zijn niet om over naar huis te schrijven. (...) Matige film voor volwassenen, net voldoende voor kinderen in de doelgroep.' Justin Felix (Dvd-talk, i) vindt de film nooit saai of met te veel 'cartoongeweld'. De film is duidelijk geen Pixar productie, maar voor wat het is, is het 'surprisingly decent'. Geschikt voor de echte fans van Garfield of kleine kinderen. Bevat zowel de film in 2D als in 3D inclusief de rood-blauwe 3D-brillen. Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld.


Pizzamaffia
Na 'Het schnitzelparadijs' is 'Pizzamaffia' het tweede boek van Khalid Boudou dat is verfilmd. Regisseur Tim Oliehoek, bekend van actiefilms als 'Vet hard' en 'Spion van Oranje', vertelt het verhaal van de neven en beste maatjes Ibrahim en Illias, alias Bram (Illiass Ojja) en Haas (Mamoun Elyounoussi), die beiden als pizzakoerier werken voor Pizzeria Novara. De zaak is eigendom van Brams vader Amar. Omdat Amar het aan zijn rug heeft wordt de zaak gerund door zijn broer Faris. Als er onenigheid ontstaat over de inkomsten, begint Faris zijn eigen zaak aan de overkant van de straat en start een moordende concurrentiestrijd die de twee vrienden tot vijanden maakt. Pauline Kleijer (Volkskrant 17-2-'11): 'Regisseur Tim Oliehoek (...) richt zich op een jong publiek, dat bij de les moet worden gehouden met snelle brommerwedstrijdjes door de straten van Den Haag.(...) Zijn regie is even doeltreffend als braaf en voorspelbaar geen moment komt de film verrassend uit de hoek, al ligt dat grotendeels ook aan het fantasieloze scenario. (...) Dat Pizzamaffia toch sympathiek blijft, komt door het aardige spel van Iliass Ojja (Bram) en Mamoun Elyounoussi (Haas).' V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, grof taalgebruik.

Games

Top spin 4
Top Spin 4Topspin 4 borduurt voort op de succesvolle topspin serie. In dit vierde deel kun je spelen met maar liefst 25 verschillende (oud)tennisprofs. Speel met oude meesters, zoals Lendl, Courier en Sampras, exhibitie toernooien of creëer je eigen personage en start als onervaren tennisser met je carrière. Aan de hand van diverse uitdagingen en toernooien klim je langzaam op de ladder van wereldfaam. Naast de carrière en exhibitie modus, kun je ook mini games spelen welke je tennisvaardigheden vergroten. Word ''King of the court'' en speel tegen maximaal 8 tegenspelers op alle bekende tennisbanen van de ATP Tour. Dit grafisch zeer mooi vormgegeven spel wordt gespeeld met de controller en nunchuk en is een garantie voor urenlang speelplezier en conditietraining. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers