donderdag 19 mei 2011

HIghlights week 20

Volwassenen fictie

Tamera Alexander. Verder langs de weg
Verder langs de wegZelfstandig te lezen tweede deel in de Timber Ridge reeks. Na een misstap moet Molly Withcomb vertrekken als hoogleraar Romaanse talen en neemt zij een baan aan als onderwijzeres in een afgelegen stadje in Colorado, Timber Ridge. Bij haar sollicitatie heeft ze niet gemeld dat ze zwanger is, evenmin dat ze weduwe zou zijn. Ze wordt verliefd op de sheriff, James Mc Pherson; de bewondering is wederzijds, maar haar geheim maakt het moeilijk om een relatie met hem aan te gaan. Het werk als onderwijzeres bevalt haar, maar ze heeft wel moeite met de bekrompenheid en uitingen van discriminatie in de stad. Als ze haar zwangerschap bekend moet maken, verliest ze haar baan; als dan ook nog uitkomt dat ze nooit getrouwd is geweest, is haar positie onmogelijk. Het verhaal speelt in 1876, maar de historie speelt geen grote rol: die is weggelegd voor romantische ontwikkelingen en het geloof in God die ieders leven leidt. Gemakkelijk, met vaart geschreven verhaal. Eerdere romans van de schrijfster werden goed ontvangen en zelfs met een prijs bekroond in het genre christelijke romans. Normale druk. Zie voor deel 1 'Uit de verte', 2010-35-1970 (2011/04)


Erica James. Beloofd is beloofd.
Beloofd is beloofdSchoonmaakster Maggie lijdt onder een slecht huwelijk en wordt gekoeioneerd door diverse opdrachtgevers. Ella, gespecialeerd decoratieschilderes, herstelt van zeven jaar in een wanhopige relatie. Ethan, directeur, gaat vreemd om zijn slechte huwelijk te ontvluchten. De wegen van deze protagonisten worden op vanzelfsprekende wijze met elkaar verweven: Ella helpt Maggie door luisteren en advies, Maggie helpt Ethan na een val, Ethan helpt Ella kiezen. Alle drie komen zij voor cruciale keuzes in hun leven te staan, en de weg van het hart volgen is de centrale boodschap van dit romantische verhaal. Het perspectief wisselt tussen de hoofdpersonen; flashbacks geven achtergrondinformatie. Deze meeslepende roman van de Britse schrijfster (1960), van secretaresse uitgegroeid tot bestsellerauteur, zal een groot publiek aan spreken. Eerder verscheen van haar o.a. 'De kleine dingen', 'Een nieuw begin'* en 'Zussen voor altijd'** dat in 2006 de Romantic Novel of the Year Award won. Vrij kleine druk. *2010-10-0944 (2010/40), 2010-10-0943 (2010/43); **2006-34-0-031.


Jan Terlouw. Hellehonden
HellehondenNa de vondst van een lichaam zonder hoofd in het park van een bezinningsoord in Twente verdenkt de politie al snel de eigenaar van een Japans zwaard. Als er later nog een hoofd van een ander lichaam en nog een onthoofd lichaam worden gevonden, weet de politie het niet meer. Gelukkig raken vader en dochter Reders betrokken bij het onderzoek en ze ontdekken dat de dader niet ver uit de buurt is. Daardoor lopen echter ook hun levens gevaar. Zesde deel in een serie detectives rond het speurdersduo Reders & Reders, geschreven door de bekende vader en dochter. De sfeer in het verhaal doet sterk denken aan de televisieserie 'Midsummer Murders', waarin een kleine gemeenschap veel geheimen verbergt. Het verhaal is spannend en met veel oog voor detail geschreven. Dit deel maakt deel uit van het project 'Langs Heilige Huisjes Twente' waarin het religieus erfgoed van Twente centraal staat. In het boek zijn QR-codes opgenomen waarmee met een mobiele telefoon gegevens kunnen worden gelezen. Achterin is een lijst personages toegevoegd, voorin een kaart van Twente waarop de religieuze objecten (de heilige huisjes) uit het boek te vinden zijn. Normale druk.Volwassenen non-fictie
Denis Avey. De man die naar Auschwitz wilde
De man die naar Auschwitz wildeAutobiografie van een Britse militair die tijdens de Tweede Wereldoorlog als krijgsgevangene in Polen met een joodse gevangene van plaats wisselt en zo in Auschwitz ooggetuige is van de Holocaust.Saskia Goldschmidt. Verplicht gelukkig
Verplicht gelukkigDebuut van theaterdocente en actrice Saskia Goldschmidt (geboren in 1954). Als zij op 53-jarige leeftijd overspannen raakt, besluit ze de nooit vertelde verhalen van haar vader en zijn joodse familie te achterhalen. Zelf heeft hij nooit hierover met zijn niet-joodse tweede vrouw en zijn kinderen gepraat. Als logopedist een held voor zijn patiënten, voor vrouw en kinderen onbereikbaar, terwijl altijd alle aandacht en zorg naar hem uitging en zij niet mogen klagen, niet ziek of zwak mogen zijn, want 'zij hebben niets meegemaakt'. Hun hele leven wordt bepaald door zijn vreselijke ervaringen, alhoewel uiteindelijk blijkt dat ook voor de oorlog zijn karakter al ingewikkeld was. Saskia komt er stukje bij beetje achter dat zijn vreselijke oorlogservaringen ook haar hebben gevormd. Veel informatie vond zij in archieven, het dagboek dat zijn eerste vrouw Renate Laqueur in Bergen-Belsen schreef, en bewaard gebleven brieven, onder andere uit Westerbork. Het is een verhelderend en boeiend boek waarin de schrijfster niet vraagt om medelijden, maar om begrip. Haar theaterachtergrond helpt daarbij. Met enkele zwart-witfoto's, eindnoten, een bronnenoverzicht en een stamboom.

Dohmen, I.J. en Maarten van Buuren. De prijs van de vrijheid
De prijs van de vrijheidDe inspiratie voor dit boek van de hoogleraren filosofie Dohmen en Franse literatuur Van Buuren kwam van Foucault die in zijn latere werk een rehabilitatie aandurfde van de praktische filosofie van de klassieke oudheid. Tien auteurs worden doorgelicht op het thema van de levenskunst ofwel bestaansethiek: hoe moreel én zinvol te leven. De tien: Montaigne, De la Rochefoucauld, Dostojevski, Nietzsche, Musil, Sartre, Foucault, Taylor, Bieri, Houellebecq, zijn stuk voor stuk hybride auteurs, zowel filosofisch als literair, de een meer dit, de ander meer dat. Beurtelings behandelen de twee auteurs het leven, het werk in een cultureel kader en de voornaamste thema's eruit, om ten slotte de ethische implicaties van leven én werk te beschouwen. Dat gebeurt met kennis van zaken. Het resultaat is een meerzijdige beschouwing van de thematiek: als vrijheid een bijna onmogelijke taak is, wat kost het om er toch naar te streven? Welke speelruimte heeft het individu in een samenleving? De opzet maakt een vergelijking tussen een aantal ruime geesten mogelijk, al zal elke lezer zijn voorkeur hebben. Met korte overzichten van primaire en secundaire literatuur per hoofdstuk.

Deurloo, Wilma. “Ik zou een leuke oma zijn”
Ik zou een leuke oma zijnEen boek over het verwerken van het niet krijgen van kleinkinderen. De auteur van het boek heeft zeventien vrouwen geïnterviewd in de 'oma-leeftijd'. Ze vroeg zich af hoe vrouwen het ervaren wanneer ze geen kleinkinderen krijgen. Ze heeft voornamelijk vrouwen geïnterviewd die zelf geen kinderen hebben gekregen en vanwege die situatie ook geen oma worden. Haar vraag was: 'Maakt een kinderloze vrouw opnieuw een rouwproces door wanneer zij de oma-leeftijd bereikt? En waar heeft ze dan feitelijk moeite mee?' Daarnaast heeft ze ook enkele vrouwen geïnterviewd die wel moeder waren geworden, maar geen oma, om na te gaan of er een verschil in beleving zou zijn tussen deze vrouwen en de eerder genoemde groep. De interviews worden afgewisseld met korte hoofdstukken waarin de auteur conclusies trekt uit de gesprekken. Ook beschrijft ze twee theorieën met betrekking tot rouwverwerking, die van de bekende Elisabeth Kübler-Ross en van de minder bekende William J. Worden. Het boek is vooral geschreven voor kinderloze vrouwen in de oma-leeftijd. De auteur is trainer in transformatie-psychologie en ze heeft een eigen praktijk voor rouwverwerking .

Jong, Nynke de. Vrouw & fiets
Vrouw en fietsDe auteurs zitten zelf nog niet zo lang op de racefiets, Marijn de Vries als profwielrenster en Nynke de Jong als toerfietsster. De vrouwen gaan luchtig in op vragen van beginnende fietsers, met als uitgangspunt: vrouwen fietsen anders dan mannen, het is leuk en goed voor strakke benen. Met interviews en citaten van bekende vrouwen zoals wielrensters Marianne Vos en Leontien van Moorsel en oud-minister Gerda Verburg. In humoristische en openhartige hoofdstukken komen fietservaringen van de auteurs aan de orde, over zadelpijn, snot en andere lichamelijke ongemakken en wat je daar aan kunt doen. Het boekje staat boordevol goede tips: Aanschaf van de fiets: uitleg van technische termen, nodige en nuttige accessoires; Kleding: de noodzakelijke helm en damesfietsbroek met zeemleren kruis; Eten en drinken: voorkom hongerklop; Het vrouwelijk lichaam: broekenvet tegen schrale lippen en ontspanningsoefeningen voor de spieren; Fietsetiquette: rijden in een groep; Onderhoud: fietsenmaker en pech onderweg; De weg op: clubs en toertochten. Met als toegift hoe je een vent uit het wiel rijdt. Geïllustreerd met zwart-witfoto's.

Luiten, Karin. De heimweekeuken
De heimweekeukenVoor de eetrubriek in dagblad Trouw op zaterdag, interviewde Karin Luiten bekende (b.v. kookboekenschrijvers) maar ook onbekende Nederlanders over een gerecht dat bij hen thuis of in de familie heel geliefd was, vaak een specialiteit van de moeder, oma of een tante. Die recepten rond deze herinneringen werden nu gebundeld en het is een leuk kookboek geworden. De persoonlijke herinneringen geven net dat extra aan de gerechten. Met hoofdstukken met ouderwetse recepten: 'vaderlands glorie', Indische gerechten, soepen, feest, recepten met vis, met vlees, voor bijgerechten en zoetigheid en gebak. De auteur geeft commentaar en licht toe, bewerkte soms de recepten en illustreerde ze met haar kleine, maar vrolijke foto-tekeningen. Voor veel '50- en '60-ers biedt dit boek herinneringen aan een tijd waarin het leven soberder was voor iedereen, meer zelf werd gebakken voor verjaardagen en feesten en een toetje alleen op zondag werd gegeten. Maar ook jongere koks kunnen hiermee aan de slag en zelf zo'n 'signature-dish' creëren. Alfabetisch register op ingrediënt. Dunne, kleine letter.

Birdpix 7
Birdpix / 7Mooi vormgegeven boek dat enthousiast maakt voor Nederlandse vogels. Voor zowel de vogellaar, als amateurfotograaf alsook boeiend voor de natuurliefhebber in het algemeen. In deze zevende editie van Birdpix staan de Nederlandse vogelsoorten centraal. Ze staan gerangschikt op jaarvogels en doortrekkers. Het boek heeft een vierkant formaat. Er is steeds een foto per pagina afgedrukt, met daarbij begeleidende informatie over de betreffende vogelsoort, en een korte beschrijving van de fotograaf over hoe de foto tot stand kwam. Ook staan de technische cameragegevens vermeld. De bijschriften zijn onderhoudend en zowel informatief als anekdotisch. Er spreekt een grote mate van betrokkenheid en enthousiasme uit. Al met al een mooi verzorgd en inspirerend boek met mooie kleurenfoto's en toegankelijke bijschriften.

 Jeugd fictie
Vriens, Jacques.  Vaders, moeders? Hardgekookte eieren
Vaders, moeders? Hardgekookte eieren!Jan en Nikki (ca. 8) hebben een geheime club en een geheime hut. Ze vertellen elkaar alles en schrijven de belangrijkste dingen op in hun schrift. Als Nikkie helemaal van de kaart is, omdat haar ouders gaan scheiden en voor haar besloten wordt dat ze bij haar moeder moet blijven wonen, besluiten ze te spijbelen en raad te vragen aan Nikkies konijnen-opa, de leukste opa van de wereld. Maar die woont een eind weg. Schitterend verhaal, waarin het hoofdthema 'scheiden' behandeld wordt vanuit de gezichtspunten van Nikkie en Jan, zeer levensechte karakters. Het feit dat Nikki niet zelf mag beslissen bij wie ze wil wonen, brengt grote onrust en geeft hun het idee dat alle grote mensen tegen hen zijn. Nikki is boos en emotioneel. Eigenlijk wil ze niet kiezen, maar ze is kwaad dat er voor haar gekozen wordt. Jan is rationeel; wie vindt je het leukst. Opa is degene die het hun op een eenvoudige manier uitlegt en geen partij kiest. Vriendschap is een thema dat als een rode draad door het hele boek loopt. Tussen de regels door komt ook 'verliefd zijn' aan bod en de gevoelens die daarbij horen. Helder en vlot taalgebruik. Duidelijke bladspiegel. Prima bij de sfeer van het verhaal passende zwart-witillustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

Janisch, Heinz. De meester komt bijna te laat
De meester komt bijna te laatDe kinderen in de klas van een meisje (ik-figuur) zijn altijd op tijd op school. Waarom? Omdat de meester iedere dag bijna te laat komt en dan altijd een heel speciale smoes heeft. Die willen alle kinderen natuurlijk horen. Ook vragen ze zich af het nou echt waar is wat de meester vertelt. Zo beweert hij op een ochtend dat het gat in zijn jas door een indianenpijl is veroorzaakt, en komt hij een andere dag druipnat de klas in met een reddingsboei om zijn nek. Grappig, fantasievol verhaal dat in feite niet meer is dan een aaneenschakeling van smoesverhaaltjes van de meester. Maar wel ontwapenend. De illustraties, licht karikaturale, vrolijk gekleurde krijttekeningen over dubbele pagina's, passen heel goed bij de tekst, vullen deze aan en zijn minstens zo belangrijk. De gele ondergrond is vrijwel overal ongelijkmatig ingekleurd met krijt, zodat het geel er nog doorheen schemert. De drie- tot tienregelige tekst staat in kaders met een rafelige lijn en dezelfde witgemaakte achtergrond als de tekePrentenboek met een origineel verhaal dat de fantasie van kinderen kan prikkelen. Vanaf ca. 4 jaar.
Luisterboeken


Blauwe maandag / Nicci French
Blauwe maandagVerkorte weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Beatrice van der Poel, eerder las zij o.a. 'De rode kamer' en 'De bewoonde wereld', waarmee zij de shortlist voor het beste luisterboek 2006 bereikte. Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. 's Avonds trekt ze zich terug in haar huis, waar ze maar weinig mensen binnenlaat. Frieda is ervan overtuigd dat wat in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben met rood haar en sproeten. Dan verdwijnt kort daarna een jongetje dat aan die omschrijving voldoet. Frieda wordt gevraagd met haar kennis van de menselijke geest de recherche te helpen bij het opsporen en ontmaskeren van de dader. Zij wordt geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden. Eerste deel in een nieuwe serie met Frieda Klein in de hoofdrol. Naar uitgeversinformatie. *Verschijnt gelijktijdig met het luisterboek, wordt aangeboden in a.i.'s boeken. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release 10-6-'11

Het huis waar jij van hield / Tatiana de Rosnay
Het Huis Waar Jij Van..Integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Dieuwertje Blok, die eerder onder andere 'Haar naam was Sarah' las van dezelfde schrijfster. Parijs, tweede helft van de 19de eeuw. Door de ambitieuze stadsvernieuwingswerken van stadarchitect Haussmann verdwijnen er complete wijken van de kaart. Ondertussen gaat het leven van Rose Bazelet rustig door, ze leest Le Petit Journal en maakt wandelingen in de tuinen rond het Palais du Luxembourg. Tot de dag waarop ook bij haar de noodlottige brief bezorgd wordt: haar huis ligt op het tracé van de boulevard Saint-Germain en moet worden afgebroken. Haar wereld dreigt in te storten, maar Rose bindt de strijd aan met de prefect en met de keizer, om het familiebezit te redden, het huis dat een angstvallig bewaard geheim herbergt. Naar uitgeversinformatie. *Verschijnt gelijktijdig met het luisterboek, wordt aangeboden in a.i.'s boeken. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: juli '11.

DVD speelfilms
Tron: Legacy
Tron LegacyAmerikaanse science-fictionfilm uit 2010 van Joseph Kosinski, met Jeff Bridges, Garrett Hedlund e.a. Remake van de film 'Tron' uit 1982, ook met Bridges, waarop een populair computerspel werd gebaseerd. Ook bij deze nieuwe film werd een computerspel gemaakt getiteld 'Tron: Evolution'*. Als Kevin Flynn onverklaarbaar is verdwenen, laat hij zijn softwarebedrijf na aan zijn zoon Sam. Wanneer Sam in aanraking komt met een digitaal universum dat door zijn vader is gemaakt, treedt Sam daar binnen. Remke de Lange (Trouw 27-1-'11): '(...) voor een computeraar anno 2011 is het een leuke fantasie dat ergens daarbinnen, in de wirwar van onze wireless verbonden technobreinen, het menselijke hart van Flynn klopt. Dat de filmmakers met hedendaagse technologie zijn gezicht hebben kunnen 'verjongen' is meesterlijk, maar het is toch vooral de 61-jarige Jeff Bridges die 'Tron legacy' een menselijke glans geeft.' Kevin Toma (Volkskrant 27-1-'11) geeft 3 (van 5) sterren: 'Tron: legacy blijft (...) vooral hoogwaardig vormgegeven amusement om je eindeloos aan te vergapen.' Edwin van Dalen (Metro 27-1-'11) geeft 2 (van 5) balletjes en vindt dat het er 'mooi uit ziet, de sfeer past mede dankzij de soundtrack van electro-duo Daft Punk 'maar 'het verhaal is flinterdun'. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. 2-D uitvoering.

Gnomeo & Juliet
Gnomeo & JulietEngels-Amerikaanse animatiefilm van regisseur Kelly Asbury (Shrek 2). In Stratford-upon-Avon, de geboorteplaats van Shakespeare, wonen twee buren die steeds ruzie hebben. Deze vete zet zich voort bij de families tuinkabouter die in de achtertuinen wonen. Op gezette tijden komen ze tot leven en maken elkaar het leven zuur. Soms dagen ze elkaar uit voor een race met de grasmaaier. Als Gnomea en Juliet ondanks de rivaliteit toch verliefd op elkaar worden, proberen ze hun liefde verborgen te houden, maar de gevolgen zijn niet te overzien. André Waardenburg (NRC 16-2-'11): '(..) een erg Britse productie, van scenario tot stemmencast. Hierdoor is het Britse humorgehalte hoog, met soms flauwe woordgrapjes ('kick grass'), maar meestal met sterke, licht absurde humor.' Patricia Smagge (Movie2movie, i): 'Gnomeo & Juliet' steekt de draak met de aloude tragedie van Shakespeare en herschrijft en passant de literatuurgeschiedenis, maar doet dit op een hilarische wijze. De visuele vondsten, uitstekende stemmencast en talloze verwijzingen staan garant voor een flinke dosis dolle pret. De soundtrack van Elton John vormt het toefje op de taart: dit is meligheid ten top.' Vanaf circa 6 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden. Zie ook de rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 8-6-'11.


Rebus

Rebus Seizoen 1 - (4DVD)De populaire misdaadschrijver Ian Rankin schreef zeventien boeken over de Schotse inspecteur John Rebus, die de basis vormden voor veertien televisiefilms. In de eerste vier delen is de hoofdrol voor John Hannah, bekend van onder meer McCallum. De serie geeft een somber beeld van het leven in en rond Edinburgh - corruptie, armoede, veel criminaliteit - waar inspecteur Rebus en zijn assistente, sergeant Siobhan Clarke (Claire Price) zich bezighouden met zaken als witwassen, drugshandel, moord en pedofilie. Meestal spelen er meerdere zaken per aflevering. Rebus is nors, drinkt te veel, is gescheiden en heeft een volwassen dochter. De regels van het politiewerk volgt hij meestal niet, waardoor hij in botsing komt met zijn superieuren. Behalve het politiewerk komt ook het privéleven van Rebus aan bod. De nummering van de dvd-reeks volgt niet die van de tv-serie, seizoen 1 bevat de vier afleveringen van tv-seizoen 1 en 2 (2000-2001). Uitgezonden door de KRO. Als extra een 'making of'. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. Seizoen 1 & 2


Black Venus
Black VenusDe vierde speelfilm (2010) van de Frans-Tunesische regisseur Abdellatif Kechiche (La graine et le mulet) vertelt het waargebeurde verhaal van Saartjie Baartman, slavin van een Zuid-Afrikaanse boer. Als vrouw van het Khoikoivolk valt ze op door haar dikke lippen en uitzonderlijk grote billen en wordt in 1810 naar Londen gebracht om onder de naam 'Hottentot Venus' als een wild dier aan het publiek getoond te worden. Na vier jaar koopt een Parijzenaar haar om op te treden op seksfeestjes, ze overlijdt in 1815 in een bordeel. In de hoofdrol de Cubaanse Yahima Torres. Volgens Peter de Bruijn (NRC 5-1-'11) geeft de film een 'verpletterend beeld van koloniale verhoudingen' en verschilt de 'spektakelmaatschappij' van toen niet zoveel van de huidige. Jos van der Burg (Filmkrant januari '11) concludeert: 'Black Venus', waarin de onervaren actrice Yahima Torres zich met onwaarschijnlijk veel moed in de rol van Saartjie Baartman stort, laat zien hoe makkelijk de werkelijkheid zich in een raster laat duwen. Belangrijke imponerende film waarover lang kan worden nagepraat.' De film was genomineerd voor een Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Kijkwijzer: 12 jaar, drugs- en/of alcoholmisbruik, discriminatie, geweld, grof taalgebruik, seks. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 26-5-'11.


Hereafter = Au delá
HereafterEen drama uit 2010 van Clint Eastwood met in de hoofdrollen Matt Damon (ook te zien in Eastwoods vorige film Invictus) en Cécile De France (Soeur Sourire). Een Franse journaliste overleeft de tsunami van 2004 in Thailand en gaat na haar bijna-dood-ervaring op zoek naar de waarheid over het hiernamaals. Tegelijk zien we de verhalen van een Amerikaanse arbeider die zijn gave om contact te hebben met de doden ziet als een vloek en van een Engelse schooljongen die zijn tweelingbroer verliest door een auto-ongeluk. Dana Linssen (Filmkrant maart '11): '(...) De gedachte dat er zoiets als een hiernamaals is zal bij de een zoetsappig overkomen en bij de ander troostrijk. Eastwood en Morgan hebben met Hereafter denk ik vooral de brede groep mensen tussen die beide uitersten willen aanspreken. (...) Dramatisch interessanter is het gegeven dat mensen elkaar al de hele mensheidsgeschiedenis lang verhalen met dezelfde ingrediënten over dit leven-na-de-dood vertellen. Die verhalen, dat is waar het in de film om gaat. (...)' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 11-3-'11) schrijft: 'Zijn film imponeert bij vlagen - zeker wat betreft de nabootsing van de tsunamiramp - maar als geheel is de film toch erg onevenwichtig. (...)' Oscarnominatie voor visual effects. Met extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, angst.

 
DVD non-fictie

Waste land

Vik Muniz is een succesvolle Braziliaanse kunstenaar, werkzaam in New York. Voor zijn project 'Waste land' keert hij terug naar zijn geboortplaats Rio de Janeiro waar hij contact zoekt met de 'catadores', de mensen die leven en werken op de enorme vuilstortplaats de Jardim Gramacho. Zij verzamelen recyclebaar materiaal en verkopen dit. Muniz maakt portretten van de vuilnisrapers om er vervolgens grote kunstwerken van te maken van recyclebaar materiaal. De foto's van deze kunstwerken worden geveild en de opbrengst komt ten goede aan de mensen. Regisseur Lucy Walker portretteert de vuilnisrapers waardoor ze een gezicht krijgen, en brengt het proces van het contact leggen tot aan de verkoop van de kunstwerken in beeld. Sylvia Bakker (Movie2movie,i) noemt het 'een prachtige documentaire'. 'De documentaire maakt nergens gebruik van goedkoop sentiment en weet daardoor juist des te beter te raken. Echt een ontzettend mooie en inspirerende film.' De documentaire won verschillende prijzen waaronder de publieksprijs op het Idfa, en werd genomineerd voor de Oscar voor Beste documentaire.


Games

Stoked : big air edition
Stoked: Big Air EditionStoked, Big Air Edition is een spel voor de Xbox 360, die reeds in 2009 in Amerika is uitgebracht in navolging van de niet goed ontvangen originele 'Stoked' editie. Recentelijk is het opnieuw geïntroduceerd in Europa. Het spel is een van de weinige snowboard games op de markt en kan dus al snel de beste in zijn genre worden genoemd. Kruip in de huid van 's werelds beste snowboarders en ga diverse uitdagingen aan op zeven realistisch vormgegeven bestaande bergen. Op elke berg zijn verschillende uitdagingen. Neem het op tegen elkaar door de meest waanzinnige trucs en stunts uit te halen en probeer zo veel mogelijk punten te scoren. Hoewel het spel aardig is vormgegeven, zijn de grafische mogelijkheden en de diversiteit aan uitdagingen onderbenut gebleven. Ondanks deze kritiekpunten is dit spel onderhoudend en geeft urenlang speelplezier voor de echte snowboardfanaten. V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik. Zie ook de populaire game Shaun White Snowboarding - World Stage; 2009-36-1532 (2010/04).


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers