donderdag 9 februari 2012

Highlights 07 2012


Volwassenen fictie


Wanda Bommer. Panorama West
Panorama WestSpannend en met vaart geschreven familie- en liefdesdrama spelend op het reëel bestaande vakantiecomplex Panorama West op Terschelling. Samen met haar dertien jaar oudere kersverse geliefde Martijn Marsman viert Francis Cornelisse daar in 2006 met haar ouders, twee zussen, zwagers en hun kleine kinderen Kerstmis en Oud & Nieuw. In de drie huisjes waarin zij moeten bivakkeren, botst het onderling aan alle kanten. Werkelijk alles wat mis kan gaan, gaat mis. Ook tussen Francis en Martijn, auteur en docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam, die het verhaal als ik-figuur vertelt, loopt het spaak. Met fatale gevolgen. Derde roman van Bommer (1969), na 'Boom' (2008) en 'Engel' (2009). Ze geeft spanning en vaart aan het verhaal met boeiende dialogen, waarin ze de karakters en hun gekrakeel levensecht neerzet. Dat is haar kracht. Minpuntje is dat het verhaal diepte ontbeert, behalve dan dat alles fout gaat en fout ging. Wat dat betreft is de dunne verhaalschil uit 2009 die Bommer letterlijk rond het hoofdverhaal legt, onnodig meer van hetzelfde. Toch een lekker leesboek. Kleine druk.


Alex van Galen. Süskind
SüskindVanwege het toenemend antisemitisme vestigt de Duits-joodse zakenman Walter Süskind (1906-1945) zich in 1938 in Nederland om van daaruit naar de VS te emigreren, maar de Duitse inval op 10 mei 1940 verhindert dat. In 1942 vraagt de Joodse Raad hem, als kind van twee Nederlandse grootouders, beheerder te worden van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, van waaruit de jodentransporten naar concentratiekamp Westerbork plaatsvinden. Hij vindt het heel moeilijk mee te werken aan de transporten, maar gebruikt zijn functie om honderden (kinder)levens te redden. In 1944 moet hij zelf met vrouw en dochter op transport naar Westerbork. De Nederlandse literatuurwetenschapper (1965) publiceerde twee romans en was scenarioschrijver van televisieseries als 'Onderweg naar Morgen', 'In de Vlaamsche Pot' en 'SamSam'. Deze goedgeschreven roman volgt het verhaal van de gelijknamige film (2012), dat op sommige punten afwijkt van de feiten, en vult dit goed aan met historische informatie. In zijn boeiende verhaal verwerkt hij goed en genuanceerd morele kwesties. Omslagfoto in kleur van filmscene, normale druk. Filmeditie. De gelijknamige film is 15 januari 2012 in première gegaan. Zie over de biografie van Süskind: Mark Schellekens, 'Walter Süskind', a.i.'s deze week.


Kristien Hemmerechts.Haar bloed
In hoeverre zijn mensen uniek? Die vraag vormt de thematische kern van deze roman waarin bloed centraal staat. Op jonge leeftijd raakt Titus al gefascineerd door bloed. Geobsedeerd en eigenzinnig verzamelt hij kennis op dit gebied. Titus is overtuigd van de uniciteit van mensen. Zijn tegenpool is zijn vriend Pieter, een charmeur en groepsmens die in discussies met Titus juist benadrukt dat mensen veel gemeen hebben. Samen belanden ze in een studentenhuis in Leuven, waar ze beiden iets krijgen met huisgenote Roos, die op een dag het bericht krijgt dat er iets mis is met haar bloed. Na Bert Keijzer en Anna Enquist is Hemmerechts de derde auteur die een boek schrijft naar aanleiding van een stage in het Amsterdamse VU-ziekenhuis. Het resultaat is een vlot lezende roman met zeker tegen het eind pakkende pagina's (en een nogal uit de lucht vallende plotwending), maar ook een roman waarin tegenstellingen erg fors worden aangezet, enkele onnodige verhaallijntjes opduiken en de informatie die Hemmerechts kwijt wil het verhaal wel eens in de weg zit. Kleine druk.


Michelle Jackson. Twee dagen in Biarritz
Twee Dagen In BiarritzDe twee Ierse vriendinnen, Kate en Annabel, die de veertig naderen, verblijven slechts twee dagen in het Franse Biarritz. Nadat Annabel een oud geheim heeft onthuld, vlucht Kate naar haar huis in de Pyreneeën. Omdat haar moeder ernstig ziek wordt, keert ze voor verzorging terug naar Ierland. Daar ontwikkelen zich relaties voor beide vriendinnen. Ook zoeken ze hun eigen weg, wat onder meer scheiding, verlies en beginnen met een nieuwe levenswijze impliceert, ieder op haar eigen manier. De focus valt hier ook op ouders en vrienden. Deze aantrekkelijke, meeslepende roman, verteld in de derde persoon, verspringt gemakkelijk van perspectief en in tijd. De verwikkelingen volgen snel en spannend op elkaar. Na 'Een kus in Havana'* is dit de tweede succesvolle roman in het Nederlands vertaald van de Ierse schrijfster, ook textielontwerpster en vroegere docente kunst, mode en design. De rasvertelster weet door de zoektocht, herinneringen en geheimen van de vriendinnen voldoende spanning op te bouwen. Aantrekkelijk omslag, vrij kleine druk.


Erin Kelly. De verdorde roos
De Verdorde RoosPaul is door zijn beschermer op school het pad van de misdaad opgestuurd. Nu zit deze Daniël vast en wacht op zijn proces wegens moord. Paul is medeplichtig, maar zit in een getuigenbeschermingsprogramma in ruil voor zijn getuigenis. Hij is naar Warwickshire gestuurd om te werken aan de restauratie van een historische tuin. Hier ontmoet hij Louisa, een stuk ouder dan hij, die zich hier heeft verstopt om haar verleden te vergeten. Ze is ervan overtuigd dat ze schuldig is aan de dood van haar vriend, maar weet niet dat hij nog leeft. Paul en Louisa krijgen een relatie en alles lijkt er zonnig uit te zien. De auteur schrijft na 'De gifboom'* weer een prachtige psychologische thriller die het niet zozeer van de handeling moet hebben maar meer van de interactie tussen personen. Ze laat zien hoe de hoofdpersonen nooit loskomen van hun verleden omdat de trauma's te ingrijpend zijn. Tegelijkertijd stopt ze zoveel spanning in haar verhaal dat de lezer zich geen moment verveelt, ook al omdat veel oppervlakkig gezien simpele dingen later veel betekenis blijken te hebben. Kleine druk en ruime interlinie.


Marco Knauff. Sluiproute
Ben, de man van Miranda, raakt in coma als hij bij een ernstig auto-ongeluk betrokken raakt. De politie ontdekt al snel dat hij met hoge snelheid achtervolgd is door een auto met een mysterieuze bestuurder. En ook dat hij op de dag van het ongeluk een andere klantenroute heeft gereden dan gebruikelijk. Omdat de politie maar mondjesmaat informatie verstrekt over het verloop van het onderzoek, besluit Miranda zelf op pad te gaan om de waarheid boven tafel te krijgen. Gelukkig krijgt ze daarbij onverwacht steun van haar vrijgevochten zuster Karin. Samen stuiten ze op een web van leugens en intriges rondom Bens leven. Weet Miranda een weg te vinden in deze chaos? En is ze in staat een verstrekkende beslissing te nemen voor haar toekomst en die van haar zoon? Een lekker weg lezende en spannende thriller met korte hoofdstukken, veel actie en een eenvoudige verhaalopbouw. Het onverwachte einde is verrassend, geloofwaardige personages. De auteur komt uit de creatieve sector en werkte o.a. als figurant in films. Kleine druik.


Volwassenen non-fictie


Schellekens, Mark. Walter Süskind : hoe een zakenman honderden Joodse kinderen uit handen van de nazi's redde.
Walter SüskindBiografie van de joodse zakenman (1906-1945) die in 1942 directeur werd van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam, van waar uit de jodentransporten naar de concentratiekampen plaatsvonden, en die in die positie honderden levens wist te redden.
Jeugd fictie


Rosoff, Meg . In het begin was er... Bob
In het begin was er BobGod is een jongvolwassene die als Schepper alles goed voor elkaar en onder controle denkt te hebben. Wanneer hij in één oogopslag verliefd is geworden op de schone, sterfelijke Lucy, merkt hij dat hij toch alle zeilen bij moet zetten om haar in zijn bed te krijgen. Knap opgebouwd verhaal in levendige, vaak beeldende taal. De groteske situaties stapelen zich op, totdat de wereld een soort tweede zondvloed meemaakt en er een uitweg uit de spanning móet komen. Met veel verwijzingen naar Bijbelse verhalen. Meg Rosoff is een internationaal bekroond auteur. In het Nederlands verschenen onder meer 'Hoe ik nu leef', 'Het toevallige leven van Jusin Case' en 'Wat ik was'. In dit boek snijdt zij wederom grote thema's aan als verantwoordelijkheid, vrijheid en het lot. Hierbij komen vragen aan de orde die lezers van allerlei leeftijden en achtergronden aanspreken, zoals: bestaat er een God? Waarom zijn we geschapen met hersens die ons onze sterfelijkheid doen beseffen? Waar begint en eindigt onze verantwoordelijkheid? Maar ook: hoe behandelen we dieren? Bijzonder originele roman over zowel alledaagse zaken als grote levensvragen met een geheel onverwachte ontknoping. Eerder werd de Engelse editie 'There is no dog'* aangeboden. Vanaf ca. 15 jaar.


Mous, Mirjam . Password
PasswordMick (15) vindt zijn vriend Jerro (15), zoon van een rijke zakenman, bewusteloos op zijn bed. Gelukkig is Kasia, de hulp, er ook. Ze bellen een ambulance die Jerro naar het ziekenhuis brengt. Als Mick even later in het ziekenhuis vraagt naar zijn vriend, blijkt dat Jerro daar nooit is binnen gebracht. Stefan (15) wordt na schooltijd opgewacht en achtervolgd door een onbekende man. Wat wil die vent van hem? De levens van de drie jongens raken op een bizarre manier verweven: het geheime password van Mick en Jerro blijkt van groot belang. Spannend en eigentijds jongensboek in vlotte en toegankelijke stijl geschreven. Het verhaal ontvouwt zich eerst vanuit het perspectief van Mick en daarna vanuit Jerro en Stefan. Als lezer verzamel je de puzzelstukjes gaandeweg. Het verhaal is helder opgebouwd in zeven delen met titel, elk deel bestaat uit meerdere hoofdstukken. Duidelijk lettertype met schreef en een overzichtelijke bladspiegel. Met eenvoudig, maar intrigerend omslag. Buitengewoon spannend boek voor dezelfde doelgroep als 'Boy 7'* van deze auteur. Vanaf ca. 13 jaar.


Jeugd non-fictie


Vereertbrugghen,Lie . Poppen en soldaatjes : klassiek uit de speelkamerKlara 4 Kids: Poppen & Soldaatjes - Klassiek Uit De Speelkamer
Veel bekende componisten schreven ook muziek voor kinderen. Soms gaan die stukken over speelgoed, o.a. de Speelgoedsymfonie van L. Mozart, De Notenkraker van P.I. Tsjaikowski, Jeux d'enfants van G. Bizet. 32 fragmenten van 18 componisten over poppen, soldaatjes en ander speelgoed staan op deze cd (69 min.), en de verhalen eromheen zijn in bijbehorend boekje opgetekend (voorzien van stijlvolle tekeningetjes). Die verhalen zijn ingekaderd in een vertelling, waarin het jongetje Edward weergeeft hoezeer zijn Oma Zelda van oud speelgoed en van muziek houdt en hoe zij de verhalen rond de muziekfragmenten doorgeeft. De muziekweergave is van goede kwaliteit. Bij boek en cd kunnen op 'www.klare.be' extra informatie voor kinderen en uitgebreide lessuggesties (met velerlei kunstzinnige opdrachten!) voor leerkrachten worden gedownload. Een waardevolle aanwinst voor thuis en op de basisschool (vanaf groep drie) die in eerste instantie de muzikale ontwikkeling, maar met de opdrachten erbij ook de creativiteit op andere gebieden zeker ontwikkelt. Onder begeleiding te gebruiken met kinderen van ca. 6 t/m 10 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog drie delen uit de nieuwe serie 'Klara4kids'. Klein formaat uitgave en cd.


Luisterboeken/Daisyrom/Hoorcollege


Sterrennacht / Rachel Hore
Sterrennacht (digitaal boek)Integrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent Roelie Prins-Meijer. 'Jude Gower, werkzaam bij veilinghuis Beecham, gaat naar haar geboorteplaats Norfolk om in Starbrough Hall een verzameling oude boeken en astronomische instrumenten te taxeren. Als snel stuit ze op een geheim van enkele generaties geleden toen Anthony Wickham, een vrijgezelle amateurastronoom, samen met zijn geadopteerde dochter Esther op de Hall woonde. Jude probeert het mysterie te ontrafelen. Maar wat is de link met haar eigen familie en waar komen de nachtmerries vandaan die zij vroeger had, en haar nichtje Summer nu. Deze vuistdikke roman vlecht twee verhaallijnen door elkaar. De lijn van het verleden in het oude dagboek van Esther en de zoektocht van Jude, die daarbij geholpen wordt door de aantrekkelijke schrijver Euan, in het heden. Een intrigerend gegeven dat boeiend is uitgewerkt, maar hier en daar wel erg wijdlopig en gedetailleerd is. Vierde roman van de schrijfster, die zelf in Norfolk woont. Ze schreef eerder 'Het droomhuis' en 'Zomers licht' en verwierf daarmee een vast lezerspubliek.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


Zomerse fuga / Ayelet Waldman
Zomerse fugaIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent Drs. Fieke Nugteren. 'De huwelijksgasten vragen zich af waarom het nemen van de bruidsfoto's toch zo lang moet duren. En het vervolg laat zich raden bij de bochtige wegen rond het zomerhuis in Maine en het rijden met een onervaren chauffeur. De twee families blijven radeloos achter na het noodlottige ongeluk, en ieder moet de eigen levensdraad weer oppakken. Enige zomers later komen de beide gezinnen na een heftige gebeurtenis weer tot elkaar en kan het dodelijke ongeluk een plaats in hun leven krijgen, mede door het zicht op nieuw geluk. Van de Amerikaanse schrijfster verscheen eerder 'De weg door het park'. Ze heeft een fraaie woordkeus, een wat afstandelijke schrijftrant en beschrijft karakters en omgeving minutieus: je ziet de film zo voor je (de filmrechten van 'De weg door het park' zijn trouwens al verkocht aan Disney). Dat heeft op de lezer ook wel een vertragend effect, mede door de vele bijfiguren die ze voor het verhaal nodig had. Al met al een mooie roman, waarvan er geen dertien in een dozijn gaan. Voor de liefhebbers van een goed gecomponeerd, dieper gravend verhaal.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


DVD speelfilms


Nova Zembla
Nova Zembla (S.E.) (Dvd)De historische avonturenfilm 'Nova Zembla' is de tweede film (uit 2011) die Reinout Oerlemans regisseerde (na 'Komt een vrouw bij de dokter') en de eerste Nederlandse film in 3D. Het verhaal is gebaseerd op de legendarische reis van de zeevaarders Willem Barentsz en Jacob van Heemskerck die in 1596 op zoek naar de 'Noordoostelijke Doorvaart' (een kortere weg naar India en China) op het ijskoude Nova Zembla stranden en daar noodgedwongen overwinteren. Scheepstimmerman Gerrit de Veer speelt de hoofdrol in dit verhaal, hij is de assistent van de bekende dominee en cartograaf Petrus Plancius en verliefd op diens mooie dochter Catharina. In de hoofdrollen Robert de Hoog, Derek de Lint, Victor Reinier, Jan Decleir en Doutzen Kroes. Pauline Kleijer (Volkskrant 24-11-'11) vindt de film onderhoudend, redelijk goed geacteerd, maar zonder echte spanning. Zij noemt de inzet van topmodel Doutzen Kroes een slimme zet, die prima werkt. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 24-11-'11): '(...) De vertolking van De Hoog dwingt bewondering af. (...) Voorzien van fraaie 3D-beelden levert Nova Zembla een meeslepende filmervaring op die diepe indruk maakt.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 20-3-'12


Contagion
Een thriller uit 2011 van Steven Soderbergh (Ocean's eleven; Traffic) met in de hoofdrollen veel bekende namen, onder meer Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Kate Winslet, Laurence Fishburne en Jude Law. Het verhaal begint met een zakenvrouw die ziek thuis komt van een zakenreis naar Hongkong en een dag later sterft aan wat blijkt een zeer besmettelijk virus te zijn. Wereldwijd vallen slachtoffers en breekt paniek uit. De film volgt verschillende verhaallijnen: slachtoffers, wetenschappers, politici, hoge militairen, een blogger die veel volgers trekt met zijn complottheorie. Belinda van de Graaf (Trouw 20-10-'11) vindt het idee 'wel aardig', maar dat komt in een 'zielloos spektakel' niet uit de verf. Dana Linssen (NRC 19-10-'11) schrijft: '(...) Contagion gunt ons geen tijd om met de personages mee te leven (...) De desoriëntatie van zo'n wereldwijde crisis weet Contagion perfect invoelbaar te maken. (...)' Kijkwijzer: 12 jaar, angst. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 14-3-'12


Dolfje Weerwolfje
Dolfje WeerwolfjeNederlandse kinderfilm van regisseur Joram Lürsen (In Oranje; Alles is liefde), gebaseerd op het eerste deel van de populaire en bekroonde boekenreeks van Paul van Loon. De verlegen en vredelievende Dolfje (Ole Kroes) is door zijn ouders in de steek gelaten. Hij woont bij hele leuke adoptieouders (Kim van Kooten en Remco Vrijdag). Als hij zeven wordt ontdekt hij dat hij bij volle maan kan veranderen in een weerwolf. Maar Dolfje wil eigenlijk alleen maar 'normaal' zijn. Het is het derde kinderboek (na De Griezelbus en Foeksia de Miniheks) dat van Van Loon is verfilmd. Het scenario is van Tamara Bos. Pauline Kleijer (Volkskrant 1-12-'11): '(...) de makers hebben er alles aan gedaan om het griezelen binnen de perken te houden. Dat is heel goed gelukt: nergens wordt de spanning onnodig opgevoerd en is ook voor jonge kijkers goed te behappen. (...) Dolfje Weerwolfje draait niet om effecten en sensatie, maar om herkenbare kinderpsychologie. Zo worstelt het onwillige weerwolfje net als zoveel andere kinderen met zichzelf. Er zit niets anders op dan te accepteren dat hij bijzonder is.' Dana Linssen (NRC 30-11-'11) noemt het: '(...) een liefdevolle kinderfilm die op geen enkel moment over de hoofden van de jonge doelgroep wordt uitgespeeld.' Vanaf ca. 6 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld. Boek naar de film: 2011-27-0525 (2011/48). Zie ook de rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 6-3-'12.


De wereld van K3
De Wereld Van K3 Vol.2 Deel 2* van het magazine van Studio 100 met opnieuw twee afleveringen van de in Nederland en België populaire meidengroep K3. De zangeressen Kristel, Josje en Karen leren de kijkertjes via karaoke om hun nummers mee te zingen en Josje leert hen stapsgewijs de pasjes bij de bekende liedjes. Verder gaat Kristel op pad met Martin Gaus naar dierentuin Planckendael en wordt er toneel gespeeld, gekookt, getekend en geknutseld. Het geheel wordt enthousiast, begrijpelijk en stimulerend neergezet; de kijker wordt rechtstreeks aangekeken en bij de actie betrokken. Bij het gebruik van gereedschappen zoals een mes of lijmpistool wordt er verwezen naar hulp van volwassenen. Vooral meisjes vanaf ca. 5 jaar zullen smullen van deze verzorgde kijk- en doe-mee-dvd. Wordt uitgezonden op Zappelin. Kijkwijzer: alle leeftijden. *Deel 1: 2011-27-0338 (2011/34). Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 7-3-'12. Deel 2.


DVD non-fictie


Planet Dinosaur / nar. John Hurt
Populairwetenschappelijke BBC-serie in zes afleveringen over de paleontologie van de meest succesvolle dierengroep ooit op aarde: de dinosauriërs. In deze serie komen de meest recente inzichten en vondsten aan bod. Ook is er aandacht voor hun wereldwijde verspreiding over de aarde die zij wel 150 miljoen jaar bevolkte. Elk nieuw item begint met een afbeelding van de vindplaatsen van de fossielen, afmetingen, bijzondere skeletkenmerken en een tijdsbalk. Met levensechte cgi-animaties wordt bv. de bloedige jacht van carnivoren op planteneters uitgebeeld. Bevat: aflevering 1. De verloren wereld van enorme roofdieren van 110.000 kg (Spinosaurus); aflevering 2. Gevederde draken: zwevende dinosauriërs met veren als voorlopers van de vogels; aflevering 3. De laatste doders, zoals T-Rex; aflevering 4. Gevechten op leven en dood: aanval- en afweermethoden; aflevering 5. Nieuwe reuzen; aflevering 6. Waarom de dinosauriërs zolang voorkwamen, tot een fatale meteoorinslag. De tweede dvd bevat de documentaire: 'How to build a dinosaur', over het intensieve werk van paleontologen in het veld en in het laboratorium. Gemaakt als voorbereiding op een grote tentoonstelling in Los Angeles. Sluit aan op andere producties over dinosauriërs omdat nieuwe vondsten worden behandeld. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld. Zie ook de rubriek Blu-ray


Bluray


The bridge
The Bridge (Blu-ray)Zweeds-Deense televisieserie uit 2011 met de Deen Kim Bodnia (The killing) en de Zweedse Sofia Helin (Beck) en een scenario van de Zweed Hans Rosenfeldt. Wanneer op de Oresundbrug tussen Malmö en Kopenhagen een lijk gevonden wordt, dwingt deze brute moord de Zweedse en Deense politie tot samenwerking. Gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen. De Deense agent Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén zijn twee personages met totaal verschillende karaktereigenschappen - de Deen is relaxt, de Zweedse een controlfreak - die met tegenzin met elkaar samenwerken. De kracht van de Scandinavische misdaadseries zit volgens de Zweedse scenarioschrijver van 'Den Fördömde' Michael Hjorth in de personages. Die zijn nooit puur goed of kwaad. Scandinavische helden hoeven niet per se aardig gevonden te worden en de misdadigers niet per se gehaat. Vaak zijn moordenaars ook slachtoffers gedreven door onrecht of wanhoop, waardoor je als kijker kunt meeleven. Vergelijkbare series zijn The Killing I en II, Den Fördömde, Beck en Wallander. Tien afleveringen op 3 blu-rays. Kijkwijzer: 16 jaar. Aangeboden op dvd: 2011-47-0375 (2011/52). Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 28-2-'12


Games


Sherlock Holmes : the silver earring
Sherlock Holmes: The Case of the Silver EarringSherlock Holmes: de Britse super detective die altijd wel raad weet met een moord of ander mysterie. Het verhaal achter Sherlock Holmes en de Zilveren Oorbel werd geschreven door een fan van Sir Arthur Conan Doyle, en blijft daardoor trouw aan het genre. Sir Melvyn Bomsby, een bouwmagnaat wordt tijdens een feest doodgeschoten, net voordat hij een onthulling wil doen over zijn bedrijf. Gelukkig is Sherlock Holmes ter plaatse, samen met zijn vertrouwde collega Watson en ze beginnen meteen met hun onderzoek. Al gauw blijkt er een groter complot te bestaan, en het onderzoek sleept je mee naar veertig verschillende locaties. Je kunt met beide karakters spelen, en veel bekende gezichten uit andere verhalen komen voorbij. Om het raadsel te ontrafelen moet je voorwerpen verzamelen, talloze verdachte mensen ondervragen en krijg je de kans om uit te blinken tijdens de quiz aan het einde van een level. Al met al is het een leuk spel als je van avontuur en puzzels houdt. De game maakt wellicht niet volledig gebruik van alle opties van de Wii, maar is toch zeer plezierig om te spelen. Een leerzame game (enkel single player), die in het Engels gespeeld moet worden. Geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar. PEGI: 7 jaar, geweld.


The elder scrolls V : Skyrim
The Elder Scrolls V: SkyrimHet vijfde deel uit de Elder Scrolls serie heet Skyrim, en wederom is het een groots avontuur in een magische wereld. De speler begint in The Empire of Tamriel, waar een oorlog is uitgebroken na de dood van de koning. Al gauw blijkt dat ook draken na lange tijd weer dood en verderf zaaien, waar geen mens tegen opgewassen is. Toch is er een legende van 'The Dragonborn'; iemand die met de macht van onder andere zijn stem deze draken aan zou kunnen. Fans van Elder Scrolls zullen grotendeels weten wat ze te wachten staat: epische gevechten, duizenden personages en wapens, grote uitdagingen en bloedmooie omgevingen. Deze keer heb je nog meer vrijheid, en heb je een hele provincie tot je beschikking: Skyrim. Je zult keuzes moeten maken in het spel die verregaande gevolgen zullen hebben. Elke actie zorgt voor een reactie. Het spel sleept je mee in het verhaal waardoor je al snel de tijd uit het oog verliest. De wereld is zodanig mooi en groot dat je wekenlang zoet kan zijn met dit spel! PEGI: 18 jaar, geweld. 2de plaats Dutch Charts, week 2. De game ontving zeer goede reviews in de media. De losse landkaart van Skyrim wordt niet meegeleverd.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers