donderdag 31 mei 2012

highlights week 22

Volwassenen fictie


Belinda Jones. Hello Hollywood
Hello Hollywood!Net als in de vorige boeken van deze succesvolle chicklitauteur verlaat de hoofdpersoon haar vertrouwde omgeving om ver van huis het geluk te vinden. De Engelse visagiste Stella voelt zich gevangen in haar werk en worstelt nog steeds met een 'n paar jaar eerder verbroken relatie. Haar leven neemt een wending wanneer filmdiva Marina Bay haar inhuurt voor een metamorfose, die Marina de filmrol van haar dromen oplevert. Stella vergezelt Marina naar de filmset in Californië, waar ze mag werken met de grootste Hollywoodsterren. Onder hen de aantrekkelijke acteur Milo Vallis. Het lijkt erop dat hij Stella helpt haar oude liefde Jonathan, een Amerikaanse marinier, te vergeten. De auteur slaagt erin dit romantische verhaal te verweven met interessante weetjes over de make-upindustrie. Ook de thematiek van liefdesrelaties met een marinier komt uitgebreid aan de orde. Dat geeft deze goed geschreven chicklit een onverwachte diepgang. Vrolijke, zomerse omslag, brede bladspiegel en kleine druk. Prettige aanvulling in het genre. De vele fans van deze bekende auteur zullen dit boek beslist willen lezen.


Peter Robinson. Zwanenzang
Zwanenzang (digitaal boek)Als de als saai bekend staande accountant Keith Rothwell wordt doodgeschoten door twee moordenaars, stuit inspecteur Banks in zijn onderzoek op een dubbelleven. Maar als Banks de moordenaars op het spoor is, wordt hij vanuit onverwachte hoek tegengewerkt en krijgt hij te horen dat hij de moordenaars moet laten gaan. Dat is echter niets voor Banks. Zevende deel uit een serie over Banks die niet chronologisch vertaald wordt. Zo stamt dit deel uit 1995, archiveert de politie nog met microfiches en luistert Banks zijn favoriete muziek af op muziekcassettes. Maar deze kleinigheden verstoren het prettig lezende, spannende verhaal zeker niet. Dat komt mede door de sympathieke Banks, hoofdrolspeler in de serie die inmiddels 19 delen kent en die een grote schare fans kent. Het taalgebruik is niet moeilijk, het verhaal goed te volgen en door de verschillende spannende verhaallijnen spannend tot het slot. Juist door deze ingrediënten is de doelgroep breed en eenmaal fan blijf je wachten op het volgende deel uit de reeks waarin ook veel aandacht is voor het landelijke Yorkshire. Normale druk.


Pamela Schoenewaldt. De couturière
De CouturièreIrma Vitale (ik-figuur) is pas twintig als ze haar geboortedorp Opi, een klein bergdorp in de Italiaanse Abruzzen, moet verlaten. Irma's moeder is gestorven, haar vader grijpt naar de fles en er is geen werk voor haar in Opi of een man die met haar wil trouwen. Irma reist noodgedwongen met de boot naar Amerika en hoopt er werk te vinden als couturière voor rijke dames. Wanneer ze in het 19e-eeuwse Amerika aankomt, vindt ze eerst werk in een soort sweatshop, waar een heleboel alleenstaande migrantenvrouwen hard werken voor een hongerloon. Irma slaagt erin te ontsnappen naar Chicago, waar ze bij een echte Franse couturière werk vindt. Irma bloeit op en maakt vrienden en toekomstplannen, maar deze worden abrupt verstoord. Ontroerende, vlotlezende ontwikkelingsroman die een realistisch beeld geeft van het 19e-eeuwse Amerika en de migranten(vrouwen) die er een leven proberen op te bouwen. Vanaf ca. 16 jaar.


Susan Smit. Zoals jij bemint
Zoals jij bemintDit is de nieuwste verhalenbundel van de schrijfster, ex-model, recensente, columniste en zelfbenoemde heks. Deze bundel met vijftien op zichzelf staande verhalen concentreert zich op de liefde tussen man en vrouw. Soms is de liefde spiritueel, soms is er alleen maar sprake van lust maar bijna altijd is er sprake van overgave en kwetsbaarheid. Aangezien alle verhalen in deze 
bundel over de romantische liefde gaan, lijken ze zo nu en dan teveel op elkaar. Ook zijn de meeste verhalen nogal vlak. Daarentegen zijn er enkele uitschieters zoals het venijnige 'Genade'. De verhalen die met een dosis venijn worden geserveerd, zijn de beste in deze bundel. Het taalgebruik is vlot en de stijl is lichterotisch. Toch heeft de schrijfster aardig wat wijsheden voor de lezer in petto en die zijn over het algemeen niet storend. Voor een literair verzetje moet men verder zoeken 
maar voor liefhebbers van wegdroomverhalen in het algemeen en van Susan Smit in het bijzonder is dit een bruikbaar boek. 


Non-fictie


David Millar. Koersen in het duister
Koersen In Het DuisterSamen met coauteur en journalist voor The Times Jeremy Whittle schreef David Millar deze biografie. De Britse wielrenner is niet alleen bekend door zijn tijdritcapaciteiten en ritzeges in de Tour de France, maar ook door zijn dopinggebruik, en recenter zijn inzet voor een dopingvrije wielersport. De ondertitel verwijst natuurlijk naar doping, maar ook naar de innerlijke strijd van Millar. In een gedetailleerde dissectie van zijn eigen psyche gaat de renner namelijk op zoek naar de wortels van zijn dopinggebruik en vindt die onder meer in zijn jeugd en zijn leven buiten de sport. Millar steekt dus de hand in eigen boezem, maar klaagt tegelijk de laksheid van de wielerwereld en de antidopingorganisaties aan. Dit verhelderende verhaal van een insider toont aan dat de sportwereld niet zwart-wit is. Maar misschien is het grootste inzicht wel dat topwielrennen zonder doping mogelijk is. Oorspronkelijk verschenen in het Engels. Het voorwoord in deze uitgave is van de hand van Mart Smeets. Kleine druk, met zwart-witfoto's, fotokaternen in kleur en register. Verhelderende autobiografie van een topwielrenner over de motieven voor dopinggebruik.


Eildert Mulder. Anders Breivik is niet alleen
Anders Breivik is niet alleenWie niet in staat is het 'Manifest 2083 : a European declaration of independence' van Anders Breivik te lezen, heeft nu de gelegenheid een beknopte samenvatting met commentaar te lezen. Vlak voor zijn dubbele aanslag in Oslo en op het eiland Utoya in juli 2011 verzond Breivik zijn manifest naar vermeende gelijkgezinden. Het manifest is een compilatie van eigen schrijfsels en fragmenten van anderen, hier en daar bewerkt naar zijn eigen visie. Mulder belicht een aantal thema's uit het manifest, zoals zijn afkeer van de islam en het feminisme. Breivik legt de 'oerzonde' bij de Frankfurter Schule, een Duitse sociologische en filosofische stroming uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Deze wilde volgens hem de bestaande samenleving vernietigen om haar eigen utopische linkse samenleving op te bouwen. Mulder levert terecht commentaar en kritiek op Breivik's manifest, en geeft op die manier een handvat voor een discussie. Een discussie die eigenlijk al begon bij 'The clash of civilizations?' van Samuel Huntington. Actueel nu veel van de behandelde thema's in Breivik's proces naar voren komen en er in de media uitgebreid aandacht aan wordt besteed.


Richard Elwes. Hoe bouw je een brein
Hoe Bouw Je Een BreinDe auteur slaagt erin om aan de hand van de beschrijving van 35 belangrijke en interessante toepassingen van wiskunde dit moeilijke en voor scholieren vaak saaie vak toegankelijk en leuk te maken. Of het nu gaat om geld verdienen, codes kraken, het internet saboteren of het misleiden van een rechtbank (via kansberekening). Elk hoofdstuk begint met een inhoudsoverzicht en wordt kort ingeleid. Een fantastisch boek voor iedereen die wiskunde een warm hart toedraagt. Wel is een behoorlijke voorkennis noodzakelijk, evenals belangstelling voor pittige wiskundige puzzels. Voorzien van talrijke figuren in zwart-wit, een verklarende woordenlijst en register. Kleine druk; sober uitgevoerde uitgave. Populaire boeken over wiskunde zijn weinig talrijk; daarom een aanrader.


Ingrid van der Chijs. Luchtmeisjes
LuchtmeisjesDit boek vertelt over twee stewardessen uit de eerste lichtingen bij de KLM in de jaren dertig. De een, Hilda Bongertman, werd in Nederland extra bekend toen zij heelhuids uit een gecrasht vliegtuig wist te ontsnappen, terwijl de ander, Trix Terwindt, pas na de Tweede Wereldoorlog het toppunt van haar roem bereikte. Zij wist tijdens de bezetting met veel moeite via Zwitserland Engeland te bereiken. Daar strikte men haar om als geheim agent naar ons land terug te keren, iets wat dankzij het zogenoemde Englandspiel uitdraaide op gevangenschap in uiteindelijk concentratiekampen. Hilda sloot zich aan bij de NSB en wist, mede door de publicatie van een nationaal-socialistisch getint boek voor jongeren, haar steentje bij te dragen aan de collaboratie met de Duitsers. Het gehele boek is geschreven in heldere, vlot leesbare zinnen waardoor je als lezer geboeid over deze vrouwen leest. Ook de beginjaren van de KLM komen aan bod. Dat de schrijfster geregeld extra toelichting geeft voor diegenen met ontoereikende kennis over personen en gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog is alleen maar een pluspunt. Met zwart-witfoto's en een literatuuroverzicht.


Inge Dekker. Vechtse paradijzen
Vechtse ParadijzenDe tuinkunst op buitenplaatsen langs de Utrechtse Vecht was in de 17e en 18e eeuw van een ongekende allure en trok ook veel internationale aandacht. Rijke stedelingen gaven kapitalen uit aan de tuinen bij hun zomerse buitenverblijven langs de Vecht, waarvan heden ten dage nog de statige buitenhuizen en karakteristieke theekoepels en botenhuizen getuigen. De auteurs, waarin de professies van historicus, tekstschrijver, hovenier en tuinontwerper zijn verenigd, maken aan de hand van een vijftiental voorbeelden van verdwenen en nog bestaande tuinen aanschouwelijk hoe paradijselijk de buitenplaatsen met kostbare tuinontwerpen waren. De vele fraaie kleurenfoto's die worden afgewisseld met authentieke prenten maken het even rijk als prachtig geïllustreerd werk tot een echte 'must have' voor een ieder die belangstelling heeft voor tuinen en buitenhuizen uit de Gouden Eeuw. Met register, literatuurverwijzingen en bezoekinformatie voor de buitenplaatsen. 2012 is het Jaar van de Historische Buitenplaats


Samenwerkingscollectie


Nieuwe atlas van de Nederlandse flora
Nieuwe atlas van de Nederlandse floraDeze nieuwe flora-atlas geeft evenals de groene, driedelige oude (1980-1989) verspreidingskaarten van alle ca. 1500 wilde plantensoorten van Nederland. De data van de oude atlas, 1900 tot 1980, zijn aangevuld met de data van 1975-2005. De kaarten zijn, hoewel niet super actueel, toch heel recent. Nieuw in deze atlas is dat de vondsten op km2-niveau zijn opgenomen. In tegenstelling tot de oude die de data in kwadranten van 25 km2 (uurhokken) weergaf. Deze atlas is dus 25 keer nauwkeuriger. Voorts zijn twee kaartformaten gebruikt: grote voor bijzondere (rode lijstsoorten e.d.) en kleine voor gewone soorten. Hiermee kon de omvang tot één deel beperkt blijven. Men ziet dus bijvoorbeeld in een oogopslag waar madeliefje voorkomt, te weten overal, en waar dotterbloem algemeen is en waar niet. De alfabetiek gebruikt de Latijnse namen, maar de index geeft alle Nederlandse namen en maakt de atlas gebruiksvriendelijk. Deze atlas, de neerslag van ruim 100 jaar inventariseren, is daarom een goudmijn voor de serieuze plantenliefhebber, maar ook interessant voor de belangstellende leek. Noodzakelijk standaardwerk voor de grotere bibliotheek.


Aurelius Augustinus. Vier evangelisten, één evangelie
Vier Evangelisten, Een EvangelieDe kerkvader Augustinus werd regelmatig geconfronteerd met verschillen en tegenstrijdigheden in de teksten van de vier evangeliën, die door vier verschillende auteurs zijn geschreven. Tegenstrijdigheden die door tegenstanders vaak ook tegen de kerk werden gebruikt. Voor Augustinus was dit de reden om deze te weerleggen of met elkaar in overeenstemming te brengen. Hij wilde daarmee zijn medewerkers ondersteunen bij de verkondiging van het éne evangelie om hun gehoor te bemoedigen en tot geloof te brengen in de God van Israël en in Jezus Christus. Na een korte, gedegen inleiding door de vertalers volgt de vertaling van dit werk van Augustinus, geschreven ca. 400n.Chr. In deel een geeft hij zijn inleiding en verantwoording. De delen twee en drie bieden een minutieuse vergelijking tussen het Mattheüs-evangelie en de drie andere, waarbij in deel drie de teksten van het lijden van Jezus worden besproken. In deel vier worden de teksten van de evangelisten Marcus, Lucas en Johannes onderzocht die niet bij Mattheüs voorkomen. Een prachtige vertaling, de eerste in het Nederlands.


Manfred F.R. Kets de Vries. Het egeleffect
Het succes van organisaties hangt vaak af van teamwork. In dit boek wordt uitgebreid en diepgaand ingegaan op de vele psychodynamische aspecten van individuen en groepen. Dit boek bestaat uit tien hoofdstukken, verdeeld over drie delen, waaronder een zeer gedegen inleiding over de vraag hoe groepen werken, een onderzoek naar de dynamiek in groepen en de ontwikkeling van zogeheten 'authentizotische' organisaties. Daarbij krijgt ook groepscoaching en interventies in groepen veel aandacht. In het boek, dat tal van verfrissende ideeën bevat, zijn diverse 'instrumenten' opgenomen ten behoeve van vragenlijsten, audits en dergelijke. Een nuttig en uitgebreid register verhoogt de toegankelijkheid van de materie. Het boek is geschreven door een professor met jarenlange ervaring in deze materie. Deze uitgave is geschikt voor iedereen die op gedegen wijze kennis wil nemen van groepsprocessen


Martine Delfos. Kinderen, ouders en kinderopvang
Kinderen, Ouders En KinderopvangEen boek gebaseerd op een serie artikelen die oorspronkelijk gepubliceerd zijn in het tijdschrift Kiddo, een pedagogisch tijdschrift voor de kinderopvang (in 2006-2008). De artikelen zijn voor het boek uitgebreid. Het boek gaat over de opvoeding van het kind vanuit 'de driehoek kind-ouder-opvang'. Het biedt professionals in de kinderopvang veel informatie over allerlei onderwerpen die betrekking hebben op de ontwikkeling en opvoeding van het jonge kind. Zoals de mijlpalen van de sociaal-emotionele ontwikkeling, de aanmelding van het kind, de koppigheidsfase, taalontwikkeling, opgroeien met meertaligheid, digitale opvoeding, sekseverschillen, interesse van kinderen in techniek, het omgaan met elkaar in de groep, en het leerproces van peuters. Daarnaast geeft het boek professionals in de kinderopvang aanwijzingen hoe ze ouders kunnen ondersteunen bij de opvoeding van hun kind. De auteur is psycholoog, therapeut en wetenschapper en werkt onder andere binnen de jeugdhulpverlening. Met register en verantwoording van de herkomst van de oorspronkelijke artikelen.


Jeugd fictie


Ijsbrand Oost. Moordkunsten
MoordkunstenHet eerste deel van een nieuwe stripreeks. De hoofdfiguur is een zekere Max Miller, een artistieke tekstschrijver en kunstkenner. Hij raakt betrokken bij een criminele zaak in de wereld van de kunsthandel. Toevallig is hij steeds op het juiste moment op de juiste plaats en wordt hij meegezogen in deze zaak. Het verhaal zit goed in elkaar en is spannend. De tekenstijl staat geheel in het teken van de klare lijnstijl en lijkt een 21ste-eeuwse versie van 'Kuifje'. Zo worden plaatsen als Groningen en het Engelse platteland, waarnaar de handeling zich verplaatst, zeer realistisch in beeld gebracht. Een veelbelovend debuut van de Groningse striptekenaar dat smaakt naar meer. Het verhaal verscheen eerder in het stripblad Eppo.


DVD speelfilms


Achtste groepers huilen niet


Achtste Groepers Huilen NietNederlandse jeugdfilm van Dennis Bots naar het populaire jeugdboek* van Jacques Vriens. Hoofdpersoon is de 11-jarige Akkie, gespeeld door Hanna Obbeek. Hanna speelde eerder in 
'Briefgeheim' en is de dochter van Johanna ter Steege die in deze film ook haar moeder speelt. De stoere Akkie krijgt te horen dat ze leukemie heeft. Ze legt zich er niet bij neer want ze wil graag de voetbalwedstrijd spelen, op schoolkamp en heeft ook verwarrende gevoelens bij 'pestkop' Joep. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 16-2-'12): '(...) een aangename bioscoopverrassing. (...) De jonge hoofdrolspelers, met Hanna Obbeek als uitblinker, 
overtuigen stuk voor stuk in hun vertolking. (...) Ook de boodschap - hoe tieners met de dood kunnen omgaan - wordt niet drammerig verteld. Regisseur Dennis Bots weet telkens de juiste 
toon aan te slaan, wat gezien de materie een prestatie van formaat is.' Marco Weijers (Telegraaf 16-2-'12): 'Vooral het jonge talent Hanna Obbeek (...) maakt grote indruk in deze film. (...) Dit jeugddrama windt geen doekjes om de harde werkelijkheid. en dat is soms pijnlijk confronterend. Tegelijkertijd is 'Achtste groepers huilen niet' een film die het leven viert, 
zelfs als het veel te kort duurt.' Vanaf ca. 10 jaar. Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik. *filmeditie: 2011-43-1914 (2012/8). Zie ook rubriek Blu-ray.  Wordt niet opnieuw aangeboden.


Games


Lego Batman 2: DC super heroes Wii/ PS3/ Xbox


LEGO Batman 2: DC SuperheroesNa het succesvolle eerste deel nu opnieuw een avontuur met Batman en Robin in de herkenbare wereld van de Legoblokjes. Het duo sluit zich aan bij andere beroemde superhelden uit de DC Universe, waaronder Superman, Wonder Woman en Green Lantern, om Gotham City te redden van vernietiging door de beruchte schurken Lex Luthor en de Joker. Het doel van het spel is bij elke game uit de Legoserie gelijk: schieten en slaan op alles wat los en vast zit om zoveel mogelijk blokjes/studs binnen te halen. Tevens zijn er karakters met specifieke eigenschappen, zijn er tal van puzzels op te lossen en is de replaywaarde zeer hoog door alle elementen die te verzamelen zijn. Dit samen met de aantrekkelijke
omgeving en de soms hilarische situaties, maakt het dat dit een zeer aangenaam spel is. Voor heel wat uurtjes speelplezier. Jammer alleen dat de legopoppetjes erg klein zijn tijdens het 
spelen en dat het spel Engelstalig is. Voor de jonge fans zeker een aanrader.
0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers