vrijdag 1 oktober 2010

Highlights week 34

Volwassenen fictie


Martin Bril. Vaarwel Evelien
Na de dood van de schrijver in het voorjaar van 2009 is er postuum nog een deel aan de Evelien-serie toegevoegd, het vijfde en laatste deel. Wederom schetst de schrijver vanuit de vrouwelijke hoofdpersoon, Evelien, nauwkeurig de wetenswaardigheden van een ogenschijnlijk doodgebloed huwelijk. Wanneer haar hysterische zusje tijdelijk bij hen intrekt en het aanlegt met de foute buurman van wie ze later zwanger blijkt te zijn, volgt een aaneenschakeling van tragikomische situaties. Helaas lijkt het er in dit deel op alsof de schrijver wat op zijn hurken gaat zitten in de hoop dat de lezer hem blijft volgen. De stijl is betuttelend en wekt soms irritatie op. Aan het eind van de serie telt Evelien haar zegeningen; Bril beschrijft dit gevoel met veel inlevingsvermogen. Toch goed voor een verloren uurtje.

Markus Heitz. Bedrieglijke vrede
Door de nederlaag van de aanhangers van de donkere god Tzulan is de voorspelling van de terugkeer van de Donkere Tijd voorlopig teruggedrongen. Maar heerser Lodrik moet alweer met nieuwe moeilijkheden afrekenen: zijn ex-vrouw Aljascha sluit een verbond met de aanhangers van Tzulan om de heerschappij over Tarpol te heroveren. Ondertussen groeit haar zoon Vahidin op tot een machtige magiër terwijl in Borasgotan verrassend de jonge Raspot Putjomkin tot koning wordt gekroond, een truc van de geraffineerde Fjanski die de onervaren vorst als stropop wil gebruiken. Intussen houden de aanhangers van Tzulan stand op een aantal eilanden en verzamelen krachten om opnieuw toe te slaan. Eerste deel van een trilogie die start na de populaire reeks 'De donkere tijd'. De machtsstrijd waarin Lodrik verwikkeld is, wordt in meer verhaallijnen gestalte gegeven; Heitz verweeft ze handig. De grens tussen goed en kwaad, het hoofdthema van de cyclus, wordt erg vaag. De Duitse bestsellerauteur Heitz, die met 'De dwergen'-boeken miljoenen exemplaren verkocht en tweemaal de Deutscher Phantastik Preis ontving, mikt vooral op spanning. Zijn stijl is functioneel, maar niet erg subtiel. Voor fantasylezers die houden van ingewikkelde verhaallijnen, talloze personages en spanning. Paperback, kleine druk. 7 B. van Laerhoven

Ruth Axtell Morren. De zee in je ogen


Richard Russo. Het inzicht van Griffin
De Amerikaanse schrijver (1949) had internationaal succes met Empire Falls (Pulitzer Prize 2002) en Brug der zuchten. Ook deze familieroman zal het grote publiek aanspreken. In een literair verzorgde en tegelijk lichtvoetige stijl beschrijft Russo de emoties binnen een huwelijk dat op de tocht staat. De 57-jarige professor en schrijver Jack Griffin zit in een midlifecrisis en komt tot het inzicht dat hij zich nooit heeft los kunnen maken van zijn veeleisende ouders. Jacks vrouw Joy verwijt hem zelfs dat hij emotioneel net zo gehandicapt is als zij. In vermakelijke flashbacks heeft de lezer Jacks ouders leren kennen als een snobistisch stel dat Jack als kind weinig liefde heeft gegeven in hun zucht naar eigen academische roem. De spanningen tussen Jack en Joy escaleren als hun dochter Laura zelf in het huwelijksbootje stapt. Dankzij een herkenbare psychologie van de seksen en een aantal hilarische trouwdagscenes behoudt het huwelijksdrama een komische belichting. Een romantische tragikomedie met een goede afloop: geschikt voor Hollywood! Gebonden, leeslint; vrij kleine druk.


Kim Wright. Mijn toekomstige ex.
Het is puur toeval dat Elyse in het vliegtuig van plaats ruilt en naast Gerry terecht komt. Het klikt meteen. Er volgt een heimelijke, hartstochtelijke affaire met deze ook getrouwde bankier. Hij is echter niet de oorzaak van het op z'n eind lopen van haar zich al jaren voortslepende huwelijk. Na diverse lijmpogingen tussen de goedwillende, maar rechtlijnige echtgenoot en de energieke Elyse, die meer verwachtte van de verbintenis, en enkele therapiesessies komt het tot een onverwachte ontknoping. De schrijfster weet de gevoelens en het dagelijks leven van een moderne, welvarende Amerikaanse vrouw met haar vriendinnen en vele sociale interacties uitstekend weer te geven. De roman is veel serieuzer dan het omslag doet vermoeden. De karakters komen goed uit de verf, er worden ter zake doende parallellen getrokken met situaties in klassieke films (zoals Casablanca) en boeken (bijv. Madame Bovary). Alle verhaallijnen komen in dit verzorgde proza prima bij elkaar. Voor een breed publiek. Paperback met normale druk en ruime marges. 10 Drs. Fieke Nugteren


Volwassenen non-fictie


Irene(prinses der Nederlanden). Leven in verbinding
Weerslag van gesprekken van prof. dr. Matthijs Schouten met Irene van Lippe-Biesterfeld over een zevental lezingen (waarvan de tekst is opgenomen; een lezing in het Engels is onvertaald) van haar voor verschillende gremia, van natuurliefhebbers tot en met zakenvrouwen. Ze handelen over mens-zijn bij leven in verbinding met jezelf, de maatschappij en de natuur. De mondiale krediet- en klimaatcrises worden dan ook gezien als een gevolg van die verbroken verbinding. Matthijs Schouten is bioloog en vergelijkend godsdienstwetenschapper, wiens filosofisch-godsdienstige context de sterk op ervaring gebaseerde levensfilosofie in de lezingen verbreedt en verrijkt. Op het eind gaat Schouten wat dieper op de praktijk in van onder andere de NatuurWijs/Spirit of the Wild Projecten, die een diepere natuurbeleving voor Nederlandse schoolkinderen en Zuid-Afrikaanse toeristen willen stimuleren. Thema's zijn onder andere vrouw/schepper zijn, sterven en ziel, natuurlijk leiderschap en duurzaamheid. Een inspirerend boek voor de brede doelgroep van alle in duurzaamheid en persoonlijke groei geïnteresseerde lezers.


J.A. Baker. De slechtvalk
Dit is niet zomaar een boek over het leven van de slechtvalk. Het is bijv. niet in wetenschappelijk jargon geschreven, maar in prozaïsche volzinnen: een bijzondere manier om te beschrijven wat de auteur waarneemt. Uit alles blijkt zijn genegenheid voor deze bijzondere roofvogel en zijn sterke drang om het dier te begrijpen en zijn majestueuze wezen te vatten in woorden. Het gaat over trekkende exemplaren, die in de winterperiode aan de oostkust van Engeland verblijven, hoe ze zich gedragen en hun prooi vangen, hun kleuren en vormen en het landschap waarin ze verkeren. Na een inleiding, waarin de auteur zijn obsessie voor deze roofvogel toelicht, en een hoofdstuk met meer feitelijke gegevens over de roofvogel, volgen zijn waarnemingen. Geschreven in dagboekvorm, beginnend op 1 oktober en eindigend op 4 april, als de laatste vogels weer naar het noorden trekken. Elk van de 86 beschreven 'zoekmomenten' (dagen) staat op zich. De beschrijvingen getuigen van een uitgesproken zorg voor de toekomst en daarmee ook een obsessieve wil om wat er nog is, vast te leggen. De auteur was een voormalige bibliothecaris die jarenlang als een soort kluizenaar in de natuur leefde.


Pierre Carriere. Spaak
De auteur, copywriter in de reclame, schrijft autobiografisch over zijn burn-out. Aan de hand van zijn dagboek uit die periode vertelt hij over de oorzaken van de burn-out, zijn ervaringen met de ziekte en het herstelproces. Hij heeft een tuinhuisje gekocht waar hij boeken gaat schrijven. Tevens is dat ook een metafoor voor zijn mentale situatie; zijn bezoekjes en activiteiten daar vormen een relativerende afwisseling. Voor het herstel heeft hij sessies met een psycholoog, een haptonoom en een natuurgenezer. Naast zijn ziekte komen ook andere gebeurtenissen en levensthema's aan bod, zoals zijn relatie met zijn ouders, omgaan met angsten, loslaten en zelfinzicht in denken en gevoel. Hij leert wat hij moet veranderen in zijn levensritme en wat hij moet accepteren van zijn karaktereigenschappen. Een vlot leesbaar boek, bestemd voor mensen die zoeken naar stimulansen om na te denken over hun eigen manier van leven.


Birdpix 6
In vervolg op de vorige 'Birdpix' (2009)* is dit boek gebaseerd op een thema: vogels en hun leefgebied. Naast de prachtige kleurenfoto's van vijftig fotografen bevat dit boek 88 tips voor een bezoek aan verschillende vogelgebieden. Het boek heeft vijf hoofdstukken: Kust & Duin, Bos & Hei, Moeras & Meer, Landelijk Gebied en Stad & Dorp. Bij elk hoofdstuk een inleiding op de kenmerken van het leefgebied en de ontwikkelingen over de jaren. Per hoofdstuk worden vijf typerende vogelgebieden uitgelicht en in een overzichtskaart van Nederland ingetekend. Per foto geeft de fotograaf een toelichting op de totstandkoming van de foto en op de specifieke plaats waar de foto werd gemaakt. De locatie is ingetekend op een landkaartje. Vogelnaam, datum, locatie, naam van de fotograaf en gebruikte apparatuur en instellingen worden vermeld. Het boek is mede bedoeld als bron van inspiratie voor het noodzakelijke behoud en herstel van natuur, landschap en vogels. Een mooi vormgegeven boek dat natuur- en vogelliefhebbers en amateurfotografen zeker zal inspireren om de gebieden zelf eens te bezoeken. Index van foto's en fotografen.


H.M. van den Brink. Eeuwig leven
Neem twee eigengereide en welbespraakte heren, laat ze met elkaar corresponderen over Eeuwig Leven, en je bent ervan verzekerd dat het over God en de wereld zal gaan. Van den Brink (1956) en Zeeman (1958-2009) schrijven elkaar over vele onderwerpen. Elk zoekt op een eigen manier naar dat wat het leven meer waarde geeft; beiden zijn tegen 'ietsisme' en andere zweverijen. De stijl is analytisch, gecombineerd met een zekere betrokkenheid. Ze zijn wel emotioneel, maar dat moet je tussen de regels doorlezen. Pas aan het eind van het boek worden gevoelens benoemd. Merkwaardig is hoe ze schrijven over de manier waarop Martin Bril komt tot een zekere verzoening met het feit dat hij binnenkort zal sterven. Zeer ontroerend. De heren beperken zich tot een gedistantieerd vaststellen dat Bril een lastige mededeling doet. In de periode dat de briefwisseling plaatsvond, kreeg Zeeman een dodelijke aandoening waaraan hij spoedig overleed. In het laatste derde deel van dit boek neemt Van den Brink afscheid van zijn penkameraad. Het is een poging te leven met het onverzoenlijke; dat we afscheid moeten nemen.

Mary Beard. De ontdekking van Arcadië.
Inleiding op de wereld van de klassieke oudheid van de hand van twee zeer bekende hoogleraren oude geschiedenis en klassieke talen uit Cambridge, Mary Beard en John Henderson. Vanuit een originele invalshoek (de tempel van Bassae in Griekenland waarvan het fries in het British Museum terecht gekomen is) behandelen ze vele aspecten van de antieke maatschappij en cultuur: reizen in de antieke (en negentiende-eeuwse) wereld, de overlevering en reconstructie van archeologische overblijfselen en antieke teksten, en de invloed van het klassieke Griekenland en Rome op onze tijd. Het boek is levendig geschreven en goed vertaald. Geschikt voor een breed publiek van cultureel en in de oudheid geïnteresseerden. Met een aantal afbeeldingen in zwart-wit en enkele kaartjes en plattegronden. Verder een chronologie, twee overzichten van aangehaalde literatuur en boeken om verder te lezen (alle Engelstalig) en een register.


Ernie Colon. Het leven van Anne Frank: de grafische biografie
Aan de biografieën over Anne Frank is een nieuwe variant toegevoegd: de stripversie. Twee Amerikanen, de schrijver Sid Jacobson en tekenaar Ernie Colón, tekenden deze grafische biografie en brengen het levensverhaal van de joodse onderduikster en dagboekschrijfster in beeld. Het verhaal begint met het huwelijk van Anne's ouders in 1925. De familie vestigt zich in Frankfurt waar Margot en Anne worden geboren. Door de opkomst van de nazi's verhuist het gezin in 1933 naar Amsterdam. Na de bezetting van Nederland duikt de familie in 1942 onder op de Prinsengracht samen met een ander gezin. In 1944 worden ze gearresteerd en afgevoerd naar de concentratiekampen. Behalve Anne's vader, Otto, overleeft niemand van de acht onderduikers de oorlog. Otto laat het dagboek publiceren, de Anne Frank Stichting wordt opgericht. Anne leeft voort. Beschrijvende teksten in vierkante kaders, dialogen in ballonnen in kleine letter. Artistiek is deze uitgave geen hoogstandje, de tekeningen zijn nogal houterig en soms erg letterlijk naar foto's. Desondanks wordt de lezer meegetrokken in het verhaal en de belevenissen van de familie Frank. Achterin een chronologisch overzicht, voorzien van kleine foto's, een lijst met aanbevolen literatuur en twee websites. Vanaf ca. 13 jaar.


Samenwerkingscollectie


Anti-Climacus. De ziekte tot de dood.
Kierkegaard (1813-1855) deed dit werk verschijnen onder een van zijn pseudoniemen, Anti-Climacus. Hij beoogt de lezer op te wekken tot inzicht in de blindheid waarin veel mensen hun leven doorbrengen. Zo'n leven noemt hij een vertwijfelend en vertwijfeld bestaan, een 'ziekte tot de dood'. Als alternatief noemt hij het ware christelijke leven, wat in dit werk inhoudt: bewustwording ten overstaan van de goddelijke ordening. Steeds onderweg zijnde moet elk individu het in dat perspectief zien te redden, in denken, willen en handelen. Het gaat om existentiële keuzes. Deze vertaling, op grond van de Deense uitgave van 2006, komt twee jaar na de vorige, van Lineke Buijs*, en leest wat gemakkelijker dan die. Ook de typografie draagt daaraan bij. Het nawoord is waardevol. Noten en registers zijn gedegen. De vormgeving is rustig en esthetisch. Met leeslint.


Martijn Icks. Heliogabalus
Dit is geen roman, maar een historische en literaire studie over het leven van de Romeinse keizer Heliogabalus (204-222) en vooral over het gevarieerde beeld dat eerst geschiedschrijvers en later roman- en toneelschrijvers van hem geschilderd hebben. Zijn dramatische, maar slecht gedocumenteerde leven wordt beschreven; daarna wordt gedetailleerd en gevoelig geanalyseerd hoe in de oudheid, de middeleeuwen en de moderne tijd het Oosters-zijn, de wreedheid, de decadentie en de homoseksualiteit van de jonge vorst met toenemende vrijheid zijn gebruikt om de trends van de eigen tijd te tonen: van tiran tot homo-icoon, van verwijfde zonaanbidder tot vernieuwende popster. Wetenschappelijk onderlegd, zowel historisch als literair, mooi geschreven in goed, toegankelijk Nederlands, maar niet altijd gemakkelijk. Met een aantal afbeeldingen in zwart-wit en eindnoten.


Jeugd fictie


Kuyper, Sjoerd. Koning Raaf
Een viertal verhalen, die niet eerder in boekvorm zijn gepubliceerd, in de serie 'Literaire kleintjes'* welke is bedoeld om voor een lage prijs verantwoorde kinderboeken aan te bieden. De verhalen hebben een hoog sprookjesgehalte, waarbij opvalt dat de auteur niet schroomt om, zoals het hoort bij een sprookje, een moraal mee te geven. Die overheerst echter nooit. Integendeel: de auteur gaat in zijn verhalen figuurlijk op zijn hurken zitten en hanteert een aansprekende stijl die de nodige vrolijkheid genereert. In een fraaie mix van kinderlijk realisme en beeldende taal, met soms een licht ironische en filosofische ondertoon, worden de avonturen geschilderd van een gemene en materialistische heks, twee opschepperige koningen die het opnemen tegen een machtige reus, een koning die zich verveelt en daarom maar een oorlog verzint en de hemelbaas die de zon gevangen houdt.
*zie a.i.'s deze week voor nog een deel in de serie 'Literaire kleintjes'.


Bradman, Tony. Helden en boeven
Een bundel met tien beroemde, klassieke verhalen, opnieuw verteld. De verhalen gaan over helden en boeven (zoals de titel al vermeldt) onder wie Odysseus, Robinson Crusoë, Gulliver, Alexander de Grote en David en Goliath. De verhalen komen uit verschillende tijden en streken. Ze worden allemaal in een vlotte stijl met veel dialogen verteld. Het woordgebruik is gericht op oudere kinderen, terwijl sommige verhalen qua inhoud ook geschikt zouden kunnen zijn voor jongere kinderen. Een verzorgde verhalenbundel, enerzijds door de ruime bladspiegel, anderzijds door de vele kleurige illustraties die goed bij de verhalen aansluiten. Het omslag toont enkele figuren uit de verhalen. Eerder verscheen het soortgelijke 'Beroemde verhalen over schurken en superhelden'* over andere figuren uit de klassieke wereldliteratuur. Een aantal verhalen is ook geschikt om voor te lezen aan jongere kinderen. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar een aantrekkelijk boek om zelf te lezen.


Blobel, Brigitte. Party Girl
Anna (15) ontmoet vlakbij haar huis de 17-jarige Mirko, tot wie zij zich direct aangetrokken voelt. Als ze samen uitgaan, geeft hij haar een partydrug. Vanaf dat moment beginnen voor Anna de problemen. Indringend boek over de harde werkelijkheid van drugs, intimidatie en het hellende vlak van de misdaad. Op een heldere manier laat de auteur zien hoe gemakkelijk een tiener in die wereld terecht kan komen. De gedachten, gevoelens en reacties van de sympathieke hoofdpersoon Anna - inclusief haar twijfels en angsten - zullen voor veel meisjes herkenbaar zijn, evenals de aantrekkingskracht die een jongen als Mirko kan hebben. Het boek heeft een logische opbouw en is goed uitgewerkt. De stijl is direct, zonder overbodige uitweiding en het taalgebruik is verzorgd en gevarieerd. Er zijn veertien genummerde hoofdstukken. De Duitse auteur, redactrice en schrijfster schreef zowel scripts als romans voor jongeren en volwassenen en won diverse prijzen. Eerste deel van een nieuwe serie 'Girls 13+ roman'. Een opmerkelijk en eigentijds boek met een duidelijke boodschap, zeer de moeite waard voor meisjes vanaf ca. 13 jaar.


Descamps, Luc. Gladiatoren
Handzaam, stevig, aansprekend jeugdboek waarin het avontuur wordt verteld van de Gallische jongen Certix, zijn vader Vartax, Luca het Romeinse vriendje van Certix en de gebruiken en gewoonten rondom de gevechten van gladiatoren in de (on)menselijk geweldadige arena van het Colosseum. Certix en Vartax zijn in Gallië buitgemaakte krijgsgevangenen, die op de markt in Rome worden verkocht. Vartax, die eigenlijk helemaal niet wil vechten, laat staan op leven en dood, wordt een bijna onverslaanbare gladiator. Uiteindelijk moet hij vechten tegen zijn vriend de Germaan Wolfsung. Certix en zijn vriendje Luca zijn angstige en opgewonden getuigen van dit enerverende gevecht. Het verhaal wordt op erg spannende wijze verteld en geeft - als bij een heus historisch docudrama - ook doorkijkjes naar de hoofdpersonen, de diverse typen gladiatoren en de gebruiken en gewoontes van vechters en publiek, in aparte kaders. Het boek eindigt met een uitgebreide woordverklaring. Tal van zwart-witillustraties vullen de tekst aan, kennen de nodige humor uit het hoekje van 'Rare jongens, die Romeinen!', maar zijn een verrijking voor de lezer, die zonder twijfel meegesleept zal worden. Deel in de serie 'Aanvallen!'*. Vanaf ca. 9 jaar.


Descamps, Luc. Ridders
Jolan is de schildknaap van ridder Thomas Morningdew, een nogal eigenaardige ridder van arme afkomst. Samen beleven zo allerlei avonturen als ze door het land trekken. Als schildknaap moet hij zijn ridder vaak helpen als deze in moeilijkheden komt, zoals bij een riddertoernooi of bij het zoeken naar een verdwenen jonkvrouw. Jolan droomt ervan om ooit ook ridder te worden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Naast het, vaak met veel humor doorspekte verhaal rondom een ridder en zijn schildknaap, bevat het boek veel informatie over het leven van de middeleeuwse ridders. Deze informatieve blokken, duidelijk gescheiden van het verhaal, sluiten redelijk goed aan bij het verhaal en dat geldt ook voor de kleine zwart-witillustraties in het boek. Vlot geschreven, maar de personages komen toch niet echt heel gedegen uit de verf. De ridder wordt eerder neergezet als een karikatuur, dan als een levendig historisch figuur. Ook is onduidelijk waarom bepaalde woorden in een groter lettertype zijn gedrukt. Een aardig ridderverhaal uit de serie 'Aanvallen!'*, met de nodige achtergrondinformatie. Vanaf ca. 9 jaar.


Kema, Marja. Rooie Bokkel
Carlo, zijn vriend Tibor en klasgenootje Lonneke uit groep acht achterhalen het geheim van opa en bespieden de zonderling 'Rooie Bokkel'. Daardoor belanden ze in bizarre situaties, waarbij ze onder meer te maken krijgen met de dood. Bloedstollend tienerboek, gelardeerd met enige romantiek. Verhalende, meeslepende schrijfstijl met een geheel eigen (soms macaber) gevoel voor humor en met aandacht voor (lugubere) details en bijzondere weetjes, zoals over Italiaanse volksgebruiken. Hier en daar verstoren de bijzaken de spanningsboog. De lezer wordt meer dan eens (langdurig) op het verkeerde been gezet, waardoor bizarre situaties ontstaan. De hoofdpersoon, Carlo, heeft sadistische trekjes ('... onderzocht of een langpoot al z'n ledematen nodig had...'), waardoor de vele identificatiemogelijkheden hier en daar bedenkelijk zijn. Als een rode draad door het geheel loopt de verliefdheid van Carlo voor Lonneke, de band met zijn vriend en zijn liefde voor zijn Italiaanse grootouders. Voor tieners die van spanning en griezelen houden. Vanaf ca. 11 jaar.


Veenker, Rieks. Sterre
Het is het jaar 1649. De 12-jarige Suzanne (Sterre) is de jongste dochter in het moederloze gezin van Constantijn Huygens, de dichter, musicus, tekenaar en secretaris van de stadhouder. Ze heeft vier oudere broers, van wie haar lievelingsbroer Christiaan de bekendste is als de beroemde natuurkundige en uitvinder. Deel uit de serie 'Historische helden'*, waarin fictie en non-fictie (in aparte kaders) elkaar afwisselen. Het leven binnen het rijke gezin Huygens, wonend in het 17e eeuwse Den Haag, wordt sfeervol beschreven, gezien vanuit het perspectief van Suzanne (ik-figuur). Naast aparte infokaders geeft elk hoofdstuk aan het eind ook een voetnootkader, waarin enkele vreemde woorden uit de tekst verklaard worden. Doordat Suzanne een briefwisseling onderhoudt met haar broer Christiaan, zijn ook hiervoor nog eens aparte kaders gemaakt. De tekst in deze laatste kaders is gedrukt in een schrijfletter. Sfeervolle kleurige illustraties vullen de tekst uitstekend aan. Het boekje geeft een prima tijdsbeeld, maar de informatie over de bekende historische figuren is erg summier. Vanaf ca. 10 jaar.


Jeugd non-fictie


Luisterboeken


Dijkzeul, Lieneke. Een bezem in het fietsenrek
Integrale weergave van het gelijknamige boek* (op mp3-cd), voorgelezen door de auteur zelf. Marijn, een heks, vindt in het bos een catalogus van een postorderbedrijf. Er staan allemaal mensen in die lachen en Marijn besluit daarom ook mens te worden. Zaken die voor ons heel normaal zijn, worden door de kijk van een heks op een andere, soms heel verfrissende wijze belicht. De omgang metmensen stelt echter nogal wat eisen en Marijn sluit vriendschap met de kat Smook, omdat ze zich daarbij meer thuisvoelt. Soms herhalen de gebeurtenissen zich en wordt het verhaal wat langdradig. Toch blijft het verhaal oorspronkelijk, spontaan en met de nodige humor geschreven. Het taalgebruik is eenvoudig, maar komt in het begin wat geforceerd over. Een rustig verteld verhaal, met weinig hoogtepunten. Centraal staat de vraag wat geluk is. Vanaf ca. 10 jaar.


DVD speelfilms

Adoration
Een psychologische thriller uit 2008 van de Canadees-Armeense regisseur Atom Egoyan (Chloe; Ararat). Hoofdpersoon Simon (Devon Bostick) is een scholier die door zijn oom is opgevoed sinds zijn ouders bij een verkeersongeluk om het leven kwamen. Op internet neemt hij een andere identiteit aan - de zoon van een terrorist die een bom verstopte in de bagage van zijn zwangere vrouw - wat tot heftige reacties leidt, op internet en in zijn omgeving. Egoyan gebruikt veel flashbacks en speelt met feit en fictie. De reacties wisselen. Coen van Zwol (NRC 24-6-'09): '(...) meanderend script (...) knapgeconstrueerde film (...) mist emotionele resonantie omdat je het verhaal niet werkelijk gelooft.'Ab Zagt (Algemeen Dagblad 24-6-'09) echter: '(...) uniek universum (...) Dat is de kracht van Egoyan: hij weet de diverse lagen van zijn geschiedenis over waarheid en leugen zo achteloos te vertellen, dat zelfs dit broodje-aap-verhaal van begin tot einde fascineert.' Genomineerd voor een Gouden Palm in Cannes. Er zijn geen extra's.


DVD non-fictie


Blue gold: World water wars
De beschikbaarheid van schoon water is voor grote groepen mensen een toenemend probleem, of het nu gaat om drinkwater of water voor de landbouw. Water is van levensbelang. Het probleem is dermate nijpend geworden, dat water al enige tijd de volle aandacht heeft van multinationals, die ontwikkelingslanden uit winstbejag dwingen tot privatisering van hun watervoorziening. Deze Amerikaanse documentaire (2008) gaat over geld en macht en over de - soms met succes gewonnen - strijd die particuliere groeperingen aanbinden met de watermonopolisten. In een inleidende situatieschets wordt duidelijk gemaakt dat de watervoorziening in tal van grote steden (over de gehele wereld) in handen is van een vijftal ondernemingen en vrijwel geheel Afrika lijkt zelfs in handen te zijn van Coca Cola. Vervolgens worden in korte reportages voorbeelden getoond van de - soms zeer negatieve - gevolgen van deze ontwikkeling, die echter in tal van situaties - door veelal burgerinitiatieven - ten goede gekeerd worden. Al met al een reportage die tot nadenken stemt, maar ook positieve aanknopingspunten biedt. Gebaseerd op het boek van Maude Barlow en Tony Clarke, vertaald als 'Blauw goud' .


Games


Settlement Colossus
In dit zoekspel, geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen - maakt de speler van een nederzetting een compleet rijk met uiteindelijk een kolossaal standbeeld. In het bos moeten bijvoorbeeld bessen gezocht worden om de bevolking te voeden. Anders wil men niet werken. De manden zijn niet groot, dus er kan niet veel tegelijk vervoerd worden. Door spellen te halen en opdrachten te vervullen, krijgt de speler grotere manden en kan meer bessen vervoeren. Het spel zit vol met dergelijke elementen op verschillende locaties, zoals een grot en een rivier, en 50 minigames. Hints en de mogelijkheid spelletjes over te slaan, maken het spel zeer gebruiksvriendelijk. Grafisch redelijk. Geschreven tekst is Nederlandstalig, geen gesproken tekst, wel achtergrondmuziek. Een Engelstalige demoversie is te zien op www.denda.com.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers