donderdag 14 oktober 2010

Highlights week 41

VolwassenenJoy Fielding. Vermoorde onschuld
The Wild Zone in Miami Beach is de bar waar het allemaal begint met een weddenschap. Wie van de drie mannen aan de toog verleidt als eerste de mooie, verdrietige vrouw die daar alleen aan een tafeltje zit: Tom, Jeff of Will? Barkeeper Kristin, Jeffs vriendin, maakt een praatje met de vrouw; die verkiest Will, de minst macho van de drie. Daarna loopt niets nog zoals verwacht. Ieder van de vijf hoofdpersonages is getekend door een verleden, waaruit hij/zij niet losgeraakt. De auteur verrijkt het verhaal door aandacht te besteden aan de gevolgen van seksueel misbruik in het gezin of geweld in een partnerrelatie, evenals aan wat een oorlogsverblijf in Afghanistan met de soldaten doet. De stijl is levendig, en de realistische dialogen en beschrijvingen dragen ertoe bij dat de lezer de psychologie van de personages goed meekrijgt. De plot is handig bedacht en alleen heel aandachtige lezers zullen de onverwachte afloop misschien ietwat zien aankomen. Weer een sterk staaltje thrillervertelkunst van de Canadese bestsellerauteur. Zie ook www.joyfielding.com (Engelstalig). Paperback met normale druk.


Nellie Mandel. Grijze herfst
In de Canadese provincie Prince Edward Island wordt een jonge vrouw vermoord na een incident op een feestje van de kandidaat burgemeester van Charlottetown, de ex-drugsbaron Edgar Burke. Aan politiechef Arlette Browning de taak de zaak op te lossen terwijl die gecompliceerd wordt door de vondst van een ander, twintig jaar tevoren begraven lijk. Het is een ingewikkelde zaak omdat onderzoek behalve de naam van de vermoorde vrouw aanvankelijk niets oplevert. Nadat een corrupte ex-politieman vermoord wordt en twee jonge kinderen sterven aan een overdosis komt de zaak in een stroomversnelling. Dit is de tweede thriller met Arlette Browning in de hoofdrol en net als de eerste 'Rode aarde'* is het een goed opgebouwd en intrigerend verhaal. Arlette Browning is een redelijke en menselijke politiechef met twijfels over haar privéleven die veroorzaakt worden door de dood van haar eigen dochter en het feit dat haar echtgenoot een exponent van saaiheid is. Het plot is zorgvuldig opgebouwd en de onthulling past binnen het kleinburgerlijke milieu van het eiland. Smaakt naar meer. Paperback met normale druk.

Donna Milner. Regenlied
Nadat haar moeder Lucy in 1962 in het Canadese Winnipeg is omgekomen, merkt Ethie (11) dat haar vader Howard zo goed mogelijk zorgt voor haar en zijn twee zoons (waarvan een met het syndroom van Down), maar dat hij mentaal vaak helemaal weg is. Ze weet dat het te maken heeft met zijn oorlogservaringen en gaat op onderzoek. Na de dood van zijn ouders nam Howard, pasgetrouwd, met zijn beste vriend in 1941 dienst en werd als soldaat uitgezonden naar Hongkong. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor moet hij eind 1941 vechten tegen Japan, is vier jaar lang krijgsgevangene en maakt veel mee. Als zijn beste vriend stervende is, doet hij hem de geheime belofte die Ethie nu ontdekt. Dit is de tweede roman van de Canadese, die debuteerde met 'Vanuit de verte'* over de Vietnam-problematiek. Ook in deze goed opgebouwde, heel prettig leesbare roman verwerkt ze oorlogsproblematiek zo, dat het verhaal aan het denken zet. Met heel goede, kleurrijke beschrijvingen van het leven in het Verre Oosten en de gevolgen van de grote economische verschillen.


Volwassenen non-fictie

Bill Clegg. Portret van een verslaafde als een jonge man.
Bill Clegg is van een verlegen, door zijn vader gemaltraiteerd jongetje uit Connecticut opgeklommen tot een zeer succesvol literaire agent met uiteindelijk een eigen uitgeverij. In dit boek vertelt hij hoe hij, meegezogen in de draaikolk van de uiterst destructieve harddrug crack, zijn hele jeugdige glamourleven inlevert: zijn zakelijke succes, zijn gelukkige relatie met filmmaker Noha, zijn luxe appartement op Fifth Avenue, zijn familie en vrienden. Op het absolute nulpunt in 2005, als hij vrijwel al zijn geld er doorheen gejaagd heeft, als hij volledig paranoïde rondzwerft en als hotels hem gaan weigeren wanneer hij totaal vermagerd en vervuild aanklopt, probeert hij met een overdosis crack, aangevuld met enige flessen wodka en de nodige slaappillen zijn miserabele levensrest te beëindigen. Als dat mislukt, komt de weg vrij voor ontwenning en rehabilitatie. Het klinkt als een verhaal dat vaker verteld is, maar de kracht van dit zelfportret ligt in het literaire talent van Clegg, dat zich uit in een prachtig sobere en toch volstrekt meeslepende stijl. Normale druk.


Yvette van Boven. Home made
De auteur bracht haar jeugd in Ierland door, verbleef in Frankrijk en heeft nu een restaurant/cateringbedrijf in Amsterdam. Al haar ervaringen en (vakantie)herinneringen leverden zoveel recepten op dat dit kookboek ontstond en het is een heel leuk boek geworden! Zelf eten maken is niet moeilijk: de recepten beginnen met het ontbijt met eigengemaakte jam, diverse gemakkelijke broodrecepten en veel meer, met recepten voor de lunch, theetijd, borreluur, soep, wecken, vlees en vis, pasta, roken, barbecue, bijgerechten, kaas maken, ijs maken, recepten met ei, bonbons maken, anti-katerrecepten en ook nog recepten voor hondenkoekjes. Elk hoofdstuk begint met een basisrecept, duidelijk uitgelegd aan de hand van werkfoto's waarna receptvariaties volgen. Het boek wordt afgesloten met menu's voor allerlei gelegenheden (ook een begrafenis), samengesteld met recepten uit het boek. Met registers op inhoud, en alfabetisch op ingrediënt. Van Boven verzorgde de tekst, vormgeving en illustraties, haar partner de foto's. Het is een leuk, inspirerend boek geworden, vol uitvoerbare heerlijkheden.


Wilma Smit. Menoproof
De opvolger van 'Menoblues'* (van dezelfde auteurs ) richt zich op preventie van problemen die het gevolg kunnen zijn van de veranderde hormoonhuishouding van een vrouw na de menopauze. De kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, diabetes, schildklieraandoeningen en osteoporose neemt toe. Gezonde voeding en een actieve leefstijl, met voldoende aandacht voor ontspanning, verkleinen die risico's. Twee hoofdstukken zijn gewijd aan voeding en gewicht. De informatie is up to date en bruikbaar. Verder is een groot stuk ingeruimd voor het zogenaamde kies-een-kleur dieet, met zestig compleet uitgewerkte dagmenu's. Eenvoudige richtlijnen, zonder gereken. De recepten zijn simpel en smakelijk. Verspreid door het boek staan recepten van topkoks, met foto. Het hoofdstuk lichaamsbeweging en sport geeft veel informatie over sport en training. Een compleet schema maakt het eenvoudig om met hardlopen te beginnen en praktische tips maken training in de sportschool effectiever. Het boek is kleurig en aantrekkelijk, met veel foto's. Een zeer nuttig boek voor de moderne 40+ vrouw (en haar man). Geen register.
*2009-22-2826 (2009/30). Bevat enkele pagina's om zelf in te vullen.


Delicieus.: de fijnte patisserie van Parijs
Wie kennis wil maken met de fijnste banketbakkerswinkels van Parijs waar tongstrelende taartjes, chocoladegebak, desserts, bladerdeeggebak, croissants, brioches en ander zoet brood wordt verkocht, die neemt dit boek ter hand. Het is een groot eerbetoon aan het vakmanschap van Parijse patissiers als Fauchon, Pierre Hermé, Ladurée, Lenôtre enz. Hun producten worden beschreven in afzonderlijke hoofdstukken, gewijd aan klassiek gebak, chocolade, moderne creaties zoals macarons en verrines, aan Weens gebak en zoet brood waarbij ook aandacht voor de prachtige winkelinterieurs/exterieurs die voor dit aanbod een oogverblindend decor vormen. Heel bijzonder zijn de creaties van Aoki, een Japanner die de klassieke Franse patisserie tal van nieuwe impulsen gaf. Heerlijke lectuur, met prachtige foto's. Achterin op roze papier in donkerrode, (te) kleine druk een alf. lijst van besproken patisseries met volledig adres, openingstijden en korte beschrijving en een aantal recepten voor de thuiskok (die wel ervaring moet hebben). Met een adressenlijst, een receptenregister en een korte boekenlijst.


Samenwerkingscollectie

Arthur O. Eger. Grafische vormgeving voor industrieel ontwerpers.
Na de inleiding worden in dit leerboek twee tegenovergestelde opvattingen gepresenteerd door citaten uit essays: dienende/onzichtbare vormgeving enerzijds, complexe/tegenstrijdige vormgeving anderzijds. Zinnig, doch erg gebonden aan het discours van de tweede helft van de jaren '90 (dit tijdperk bepaalt ook de visuele sfeer van het boek). Hierna worden o.a. typografie, kleur, verpakkingen en huisstijlen behandeld. Het boek is merkbaar gericht op industrieel ontwerpers in twee opzichten: er is veel aandacht voor de technische aspecten van bijv. leesbaarheid van bewegwijzering vanuit een bewegende auto, maar deze technische aspecten zijn ingebed in een raamwerk van technocratische idée-fixes over wat het vak is, i.p.v. wat het zou kunnen zijn. Dat is misschien ook wel een beetje te verwachten bij een leerboek, net als de vele stelligheden over wat doelgroepen zijn en willen, hoeveel woorden een kop moet bevatten, hoe tegendraadse vormgeving eruitziet, etc. De grafische 'zelfanalyse' van het boek (elementen worden d.m.v. een legenda benoemd) is sympathiek maar wordt al snel maniëristisch. Voorzien van index, bibliografie en overzichten van lettertypes en CMYK-drukkleuren. Voor studenten industriële vormgeving en industriële vormgevers, maar ook redelijk toegankelijk voor leken.


Jeugd fictie

Wierstra, Arnoud . Feest!
Elf mensen worden uitgenodigd voor een feest. Zij worden allen gevolgd om te laten zien wat ze allemaal doen voordat ze op het feest samenkomen. Een tekstloos prentenboek met twaalf verschillende verhaallijnen. Elke bladzijde is verdeeld in zes vakken, waarop een persoon te zien is, bijvoorbeeld degene die het feest organiseert, een schilder, konijn, muzikant, meisje, bodybuilder, een tweeling en een schipper. Door op iedere pagina in hetzelfde vak te kijken is te volgen wat deze persoon doet voordat hij op het feest is. Af en toe zijn twee vakjes samengevoegd, wanneer twee figuren elkaar onderweg ontmoeten. De laatste pagina laat een grote afbeelding zien van het feest, waar alle personen en hun cadeaus op te zien zijn. Erg leuk, humoristisch en origineel boek, waarin veel te zien is op de kleurige en gedetailleerde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar. - Felix Meijer


Riordan, Rick . De vloek van de Titaan
Percy (14, ik-figuur) en zijn vrienden worden eropuit gestuurd om twee nieuwe halfbloeden te redden. Ze krijgen hulp van Artemis en haar Jageressen. Als Annabeth tijdens de reddingsactie verdwijnt en Artemis naar haar op zoek gaat, verdwijnt ook zij. Het orakel op kamp Halfbloed voorspelt dat ze met zijn vijven op zoek moeten gaan naar Artemis en dat twee van hen het niet zullen overleven. Derde deel in de serie 'Percy Jackson en de Olympiërs'*. Percy en zijn vrienden zijn halfgoden. Alle halfgoden zijn dyslectisch, door hun instelling op het Griekse alfabet en ze hebben concentratiestoornissen, vanwege hun aangeboren gevechtsreflexen, die ze nodig hebben om de monsters die door hen worden aangetrokken te verslaan. De schrijver introduceert allerlei nieuwe mythologische wezens als de godin Artemis en haar Jageressen en een manticore. Het verhaal staat bol van avonturen en actie, waardoor het heel vlot leest. De dialogen zijn sterk en realistisch. Percy vertelt het verhaal achteraf in de ik-figuur. De hoofdstuktitels zijn grappige, cryptische verwijzingen naar de inhoud. Het eerste deel, 'De bliksemdief', is verfilmd. Vanaf ca. 12 jaar.


Jeugd non-fictie

Landau, Elaine . Botbreuken
In dit kleine, vierkante deeltje uit de nieuwe 'Naar de dokter?'-reeks gaat het over botbreuken. Gestart wordt met een korte inleiding over botten, over het aantal botten, over waar ze uit bestaan en over waarom je botten nodig hebt. Maar… botten zijn kwetsbaar! Ze kunnen op verschillende manieren breken (soorten breuken), maar (met hulp) ook weer genezen! In deze informatieve uitgave is de tekst eenvoudig, beeldend en door de vele voorbeelden helder en duidelijk; om de tekst zelf te kunnen lezen is een goed technisch leesniveau nodig. Mooie, ook enige paginagrote, kleurenfoto’s (van de binnen- en de buitenkant van je lijf) verduidelijken en 'leggen de tekst uit'. Specifieke feiten en weetjes springen er in een 'Wist je dat'-geel ovaal uit. Afgesloten wordt met een woordenlijst, websites en boeken, een register en korte info over de schrijfster. Er zijn tegelijk twee delen verschenen over 'Steken en beten en builen' en 'Blauwe plekken en schrammen'*; aangekondigd zijn delen over astma en verkoudheid. Eenvoudige uitgave voor jonge onderzoekers; gemakkelijk te gebruiken bij een werkstuk of een spreekbeurt. Vanaf ca. 8 t/m 10 jaar. - Hannelore Rubie


Luisterboeken

Paul van Loon. Weg met die krokodil!
2010-41-327 Integrale weergave van het gelijknamige boek, voorgelezen door Lot Lohr. Bregjes ouders hebben nauwelijks interesse voor haar. Gelukkig heeft ze oma, die bij hen in huis woont. Bregje (ik-figuur) wil voor haar achtste verjaardag dolgraag een huisdier, maar krijgt alleen een goudvis. Door het heel erg sterk te willen, komt er uit het ei dat ze van een postbode krijgt een echte krokodil, die steeds groter wordt en voor heel wat consternatie zorgt. Geslaagd humoristisch, cynisch verhaal, waarin van ongeïnteresseerde volwassenen niets overblijft. Het verhaal wordt afgesloten met een bijpassend liedje, liedtekst geschreven door de auteur en uitgevoerd door VOF de Kunst. Vanaf ca. 8 jaar. * 2010-2342-80 (2010/30) (19e dr). Eerder aangeboden: 2005-02-8-441. Redactie


DVD speelfilms

Tom & Jerry meet Sherlock Holmes
Een lange animatiefilm uit 2010 met in de hoofdrollen Tom en Jerry. De twee worden door detective Sherlock Holmes te hulp geroepen om een reeks juwelendiefstallen in Londen op te lossen. Natuurlijk kunnen de kat en de muis hun oude rivaliteit niet vergeten. Deze film is niet hun eerste lange avontuur, maar wel de eerste sinds 1940 waaraan hun scheppers William Hanna en Joseph Barbera niet meegewerkt hebben. Kijkwijzer: alle leeftijden. Wordt niet opnieuw aangeboden.


DVD non-fictie


Ancient apocalypse: vernietiging der beschavingen
Vierdelige documentaireserie van de BBC uit 2001 over de verdwijning van oude beschavingen. De films tonen aan, door nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen, dat de oorzaken van de ondergang van deze beschavingen andere zijn dan eerder werd gedacht. Waarom kwam er ineens een einde aan een oude Egyptische beschaving in 4200 v. Chr.? Een Egyptische onderzoeker vermoedt dat dit door een natuurramp komt. Door uitgebreid onderzoek komt aan het licht dat door een klimaatverandering in Europa, droogte in Egypte optrad waardoor hongersnood ontstond. Ook het einde van de grote beschaving van de Minoïers rond Kreta blijkt indirect veroorzaakt te zijn door een natuurramp, in de vorm van een enorme vulkaanuitbarsting en tsunami. Na klimaatonderzoek blijkt het einde van de Mayacultuur in Tikal, Mexico, rond 900 A.D. door een droogte te zijn veroorzaakt. Vermoedelijk is de ondergang van Sodom en Gomorra in het oude Palestina eveneens tot een natuurramp te herleiden. Goed uitgewerkt beeld van samenwerking tussen verschillende takken van wetenschap en voortschrijdend inzicht. Voor geïnteresseerden in oude culturen.


Bluray


Superswarms
Zwermen, of het nu insecten, zoogdieren, vissen of andere leefvormen betreft, hebben tegelijkertijd iets beangstigends en iets fascinerends. Deze schitterend gefilmde BBC Earth documentaire laat dat duidelijk zien. Het eerste deel toont vooral de, vaak grote, invloed van zulke zwermen op het leven van de mens, de tweede aflevering maakt duidelijk dat de collectieve intelligentie van zwerm of kudde vele malen groter is dan die van de individuen afzonderlijk. Mede door de cameravoering zal de kijker de beelden van bijvoorbeeld de duizenden muizen tijdens de regelmatig terugkerende muizenplagen in Australië, de verwoestende kracht van een sprinkhanenplaag en de enorme bijenzwerm op het hoofd van een bijendeskundige niet snel vergeten.
Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Zie ook de rubriek Dvd-video.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers