donderdag 16 juni 2011

High lights week 24

Volwassenen fictie

Jennifer Fallon. Wolfsblad voor altijd 


Wolfsblad / 3 Wolfsblad voor altijdMahkas, de regent van Krakander, heeft zijn verstand verloren, nadat hij zijn dochter tot zelfmoord heeft gedreven. Maar Damin kan geen wraak nemen, want zonder regent raken ze de provincie kwijt aan het Tovenaarscollectief en krijgt de hoge arrion, de aartsvijand van Damins moeder Marla, het voor het zeggen in Hythria. Als Damin wordt weggeroepen naar het front, omdat er een invasie vanuit het buurland Fardohnya dreigt, lijkt het uit de hand te lopen in Krakander. Derde en laatste deel uit de serie 'Wolfsblad' (na 'Damin Wolfsblad', 2010*). Het verhaal loopt via vele wendingen en spannende momenten naar een slot, waarin de losse eindjes knap aan elkaar worden geknoopt. Het perspectief wisselt vrijwel per hoofdstuk, waardoor de spanning goed is opgebouwd. De karakters worden goed uitgewerkt en het is alsof je je als lezer tussen hen begeeft. De dialogen zijn realistisch en met de nodige humor. Wederom een zeer boeiend verhaal, dat doet uitzien naar verdere boeken van deze succesvolle Australische schrijfster. Kleine druk; voorin een kaartje.


Kajsa Ingemarsson. Koudwatervrees
KoudwatervreesStella (37), een beroemd schrijfster, is bezig met het tiende en laatste deel van een detectiveserie rond Franciska Falke. Maar ze kampt met een writer's block, die wordt verergerd als ze geconfronteerd wordt met een lekkage in haar huis, een psychisch gestoorde stalker en de ontrouw van haar vriend. Ze wordt uit haar depressie geholpen door Johnny, die als aannemer maandenlang bezig is in haar huis. De blokkade is door de Zweedse auteur (1965) prachtig in deze spannende chicklit verweven. Detectivefragmenten, in kleine druk gezet, zijn naast korte inhoudsbeschrijvingen een tweede verhaallijn en geven een Droste-effect in deze boeiende roman, die ook een inkijkje geeft in het schrijversvak. De schrijfster werkte aanvankelijk als vertaler, tolk en diplomaat en schrijft nu romans en scenario's; ze presenteert op televisie o.a. haar eigen talkshow. Ze brak door met "Kleine gele citroenen" (2007); 'De Russische vriend' (2009) bevestigde haar talent. Vrij kleine druk.


Milly Johnson. Zomervlinders
ZomervlindersVier vrouwen maken elk een lastige periode door in hun leven. Anna wordt verlaten door haar verloofde, Dawn twijfelt of ze wel moet trouwen, Grace zit vast in een passieloos huwelijk en Raychel verbergt een duister geheim. Dan wordt hun team versterkt door collega Christie, die hun baas wordt. Christie brengt een levendige sfeer op de werkvloer en wordt de centrale spil in een innige vriendschap tussen de vijf - totaal verschillende - vrouwen. De hoofdpersonages worden goed uitgediept en langzaamaan wordt de lezer meegesleept in hun verschillende levens. Hun belevenissen zijn geloofwaardig en worden gebracht met veel warmte en humor. Dit boek is mede dankzij de zomerse setting ideaal leesvoer voor tijdens de zomervakantie. De auteur was voorheen werkzaam als tekstschrijver bij Hallmark en heeft enkele andere liefdesromans op haar naam staan, waaronder 'Lentekriebels'* en 'Perfecte liefde?'*. Kleine druk.


Ramiro Pinilla. De boekhandelaar en de detective
De boekhandelaar en de detectiveBaskenland na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939): de boekhandelaar Sancho Bordaberri neemt de persoonlijkheid aan van Samuel Esparta om een moordgeval uit 1935 van Aurelio Altube, notoire oplichter en bon vivant, op te lossen. Een boekenworm wordt detective om zelf een roman te kunnen schrijven. Sancho Bordaberri wordt Samuel Esparta. Maar niet alle inwoners van het dorpje Getxo zijn blij met de speuractie van Bordaberri/Esparta. Onze detective stuit vooral op het verzet van een falangist, ook schrijver, net als onze speurneus. De lezer krijgt een goed beeld van een stukje Frankistisch Spanje te zien. Een parodie op het detective-genre à la Dashiell Hammet of Raymond Chandler. Tevens een boek over geschiedenis, literatuur en de kunst van het schrijven. De schrijver (Bilbao, 1923) geldt als een van de belangrijkste Baskische schrijvers. Hij heeft verschillende prestigieuze prijzen op zijn naam staan. Een spannend en verrassend relaas. Kleine druk.


Heleen van Royen. Bloed zweet en tranen
Bloed, zweet & tranenVerhalenbundeltje van Heleen van Royen met drie korte verhalen: 'Genade', 'De Gigolo' en 'Sabine'. Ook in dit kleine boekje komen de bekende Van Royen-thema's seks, relaties, ontrouw en geweld aan de orde. De verhalen zijn spannend geschreven in eenvoudige klare taal. In 'Genade' wordt een overspelige vrouw na een auto-ongeluk ontvoerd door een groep Chinezen. 'De Gigolo' is een research van de schrijfster zelf naar het aanbod van en de ervaringen met gigolo's voor eenzame vrouwen op hotelkamers. Zowel het veldonderzoek, de ervaringen als het verhaal vallen tegen. 'Sabine' is het beste en meest bizarre verhaal, met een mooie thrillerachtige plot. Zij sterft tijdens de coïtus in een overspelige relatie op een hotelkamer. Wat doet haar minnaar met het lijk? Aardig tussendoortje voor een zacht prijsje, laagdrempelig voor nieuwe lezers. Gebonden editie in pocketformaat, kleine druk.


Volwassenen non fictie

Overy, R.J. Kroniek van het Derde Rijk 


Kroniek van het Derde RijkOver opkomst en ondergang van Adolf Hitler en zijn nazi-Duitsland zijn bibliotheken volgeschreven, maar toch is dit boek een mooie aanwinst op de 'Kroniek van het Derde Rijk-plank'. De tekst is helder geschreven op basis van degelijke research, de foto's zijn zorgvuldig uitgezocht. Opvallend zijn de transcripten van vele officiële documenten die her en der door het boek zijn afgedrukt: notulen, decreten, dagboekfragmenten, ooggetuigenverslagen, brieven. Zo krijgt het grote en overbekende geschiedverhaal toch telkens een persoonlijke - en daardoor indringende - noot. De voorgeschiedenis van het Derde Rijk wordt beschreven (1923-1933), maar (kort) ook de erfenis van de nazi's na de oorlog. Met aparte hoofdstukjes over deelonderwerpen ('De SS', 'De opstand in Warschau'), kleine biografieën van hoofdpersonen, kaarten en een uitgebreid register.


Görtemaker, Heike B. Eva Braun
Eva BraunIn deze biografie van Eva Braun (1912-1945), de vriendin en tenslotte echtgenote van Adolf Hitler, worden vooral haar karakter en rol in zijn leven geanalyseerd. In 1929 leerde Hitler in de fotostudio van Heinrich Hoffmann in München, die een rol speelde in de nazi-propagandamachine, de zeventienjarige leerlinge Eva kennen. Rond 1932 is sprake van een relatie, in 1935 koopt Hitler een huis voor haar en haar zusje, vanaf 1936 is ze prominent aanwezig op Hitlers buitenverblijf de Berghof. Toch blijft ze voor het publiek altijd op de achtergrond. Vlak voor hun gezamenlijke zelfmoord op 30 april 1945 trouwt Hitler haar. Deze uitstekende wetenschappelijke studie van de gepromoveerde Duitse historica (1964) is heel positief ontvangen, wordt verfilmd en is in veel landen vertaald. Overtuigend, met veel achtergrondinfo en context, wordt aangetoond dat Eva een sterkere vrouw was dan werd aangenomen en binnen de haar opgelegde restricties een steeds prominentere plaats bevocht. Goede vertaling. Met veel zwart-witfoto's (en enkele in kleur), uitgebreid notenapparaat en register.


Joseph Goebbels. Joseph Goebbels, Hitlers spindoctor
Joseph Goebbels, Hitlers spindoctorDe minister van Volksvoorlichting en Propaganda van nazi-Duitsland hield gedurende de gehele periode van het Derde Rijk nauwgezet een dagboek bij. Vanaf de machtsovername in 1933 tot en met de ondergang van Berlijn in 1945. Voor historici fascinerende lectuur omdat zijn dagboeknoties een ongekend inzicht geven in het denken en handelen van de nazi-partijtop. Interessante aantekeningen over onder meer gesprekken tussen Hitler en zijn naaste medewerkers, de besluitvorming van de nazi-top en de motieven rond de Shoah. De Nederlandse historici Willem Melching en Marcel Stuivinga hebben voor een groot publiek een selectie gemaakt uit deze serie dagboeken, verdeeld in zes chronologische hoofdstukken met elk weer een eigen inleiding. De machtsovername en de politieke consolidatie, de eerste binnenlandse successen van de nazi's en hun internationale blufpoker-politiek, de Blitzkrieg en de Shoah, het keerpunt in de oorlog en ten slotte de ondergang, de Götterdämmerung. Naast de politieke denkbeelden en de dagelijkse gang van zaken rond de propaganda-activiteiten van Joseph Goebbels, ook aandacht voor diens privéleven en omgang met prominente Duitsers. Voor een ieder die is geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog een 'must'


Frida Vogels. Tante Lucietta
Tante LuciettaDagboekaantekeningen van Vogels [1930] over de tante van haar Italiaanse man, in de periode 1982-1994. Vogels dagboeken bevatten in totaal zestien delen en beslaan de jaren 1954-1991. Tot nu toe zijn er acht verschenen, tot en met 1971. Dit kleine boekje staat los van deze serie en is verluchtigd met zwart-witfoto's. Rode draad is tante Lucietta, die na veertig jaar in Argentinië gewoond te hebben terugkeert naar haar familie in het Zuid-Italiaanse San Severo. Het dagboekje beslaat twaalf jaar, vooral zomers en kersttijd, dus de tijd vliegt rap voorbij. De 75-jarige tante gaat voor de zieke schoonmoeder van Frida zorgen en vanaf dat moment komt er zon en muziek in huis. De levenslustige en opgewekte, doch eenvoudige tante maakt indruk op de introverte Nederlandse Frida. De twee tegenpolen kunnen het goed vinden en als Lucietta's gezondheid achteruit holt, bekommert Frida zich over de oude dames, totdat Lucietta in 1994 sterft. Aardig intermezzo over een warme Italiaans vrouw, geschikt is om kennis te maken met de dagboeken van Vogels


Anton van Hooff. Athene
AtheneDit boek van de Nijmeegse oud-historicus Anton van Hooff bevat een lofzang op de democratie zoals die in het klassieke Athene van de vijfde eeuw voor Christus vorm kreeg. Aan de hand van een aantal thema's (zoals 'Tirannenmoord als burgerplicht', 'Wij zijn het volk' en 'Democratie in debat') schetst hij verschillende facetten van de Atheense democratie. Hierbij lardeert hij zijn tekst met (vertaalde) fragmenten uit antieke tragedies, redenaars, filosofen en dichters, maar schuwt hij ook parallellen met de latere (ook recente) geschiedenis niet. Al heeft hij ook oog voor negatieve aspecten, zijn stelling is dat de democratie een beschavende invloed uitoefent op de samenleving en dat het daarom nog steeds zeer de moeite waard is de eerste democratie nader te leren kennen. Met jaartallenlijst, verklarende noten, register, enkele kaartjes en (kleuren)foto's. Voor lezers met historische en politieke belangstelling


Guido Abuys. Molukkers in kamp Westenbork
Op 22 maart 1951 arriveerden de eerste Molukkers in Nederland. Deze oud-KNIL-militairen en hun gezinnen waren, na de Soevereiniteitsoverdracht in 1949, in opdracht van de Nederlandse regering naar Nederland gekomen. Eén van de opvangcentra was het voormalige doorgangskamp Westerbork. Deze zo belaste naam werd gewijzigd in Woonoord Schattenberg. Schattenberg vormde een geheel zelfstandige gemeenschap waar in de loop van twintig jaar meer dan drieduizend Molukkers hebben gewoond. Het had een eigen ziekenhuis, een kerk, een school, een bioscoop en een badhuis. 'Molukkers in kamp Westerbork' is een kijk- en leesboek met meer dan driehonderd foto's, tekeningen en documenten. Het boek kwam tot stand door interviews met oud-bewoners en het inwonend personeel. Het geeft een boeiend en authentiek beeld van het dagelijks leven in het woonoord. In de contacten tussen de autochtone Nederlanders en de Molukse bewoners zien we soms de botsingen tussen de beide culturen. Pas in 1971 verlieten de bewoners het woonoord om zich in Molukse wijken in de steden te vestigen. Dit boek verdient een breed lezerspubliek


Dianne Hamer. Sophie, koningin der Nederlanden
Sophie, koningin der Nederlanden / druk 1Van koningin Sophie (1818-1877) - echtgenote van koning Willem III van wie zij in 1852 van tafel en bed scheidde - verscheen in 1984 een uitgave van haar eerste dagboek en van haar brieven aan een Engelse vriendin. Deze studie is de eerste uitvoerige biografie van een in haar tijd zeer geliefde vorstin, die echter naderhand in vergetelheid is geraakt. Aan de hand van vaak zeer uitvoerige en goed gekozen fragmenten uit dagboeken en brieven wordt een levendig beeld gegeven van deze bijzondere en buitengewoon ontwikkelde vorstin die een grote belangstelling voor politiek, cultuur en wetenschap had. Zij bezat tevens een gevoelig en ontvankelijk gemoed dat haar zeer deed lijden onder de drift en ontrouw van haar man, van welke laatste de schrijfster, die hiermee voldoet aan de waarheidseis van de geschiedschrijving, echter ook betere en andere aspecten belicht. Een voorbeeldige en invoelende biografie die veel sympathie en deernis met de ongelukkig vorstin Sophie opwekt. Met noten, stambomen en register. Citaten vertaald en gecursiveerd


Wendy Schlagwein. Een jaar vol taart!
Een jaar vol taart !De auteur heeft van haar hobby, taarten bakken, haar beroep gemaakt en komt nu met een informatief glossy kookboek met twaalf zelf te bakken taarten opgedeeld in de maanden van het jaar. Het kookboek heeft een prachtige glanzende cover met een strakke foto van een welhaast geïllustreerde taart. Na een persoonlijke inleiding worden baktermen en -technieken uitgelegd, de materialen die gebruikt worden in de receptuur, er zijn bakschema's, uitleg over vullingen, bekleden van vormen, en het stapelen van taart-onderdelen. De twaalf spectaculair uitziende taarten worden uitgebreid van uitleg voorzien in telkens 7 à 8 pagina's. In de ingrediënten omschrijvingen wordt al uitgegaan van reeds gebakken taarten, het gaat meer om de opbouw en decoratie. Erbij veel tips. De moeilijkheidsgraad is redelijk hoog: de receptuur is voor de gevorderde bakker. Een index ontbreekt net als voedingswaarden en voor hoeveel personen de taart geschikt is. Tot slot info over websites, (web)adressen van verkooppunten van materiaal en en van taartenbeurzen en Nederland en België. Dunne, schreefloze letter in twee kolommen. Voor de gevorderde thuisbakker, een inspirerend boek om in te kijken en ideeën op te doen


Jolande Burg. Oosters vegetarisch
Oosters vegetarischBijna honderd recepten voor vegetarische gerechten uit verschillende Aziatische keukens. Het boek is per land ingedeeld en van elk land zijn er recepten voor voor-, hoofd- en nagerechten. Op een achtergrond van Japanse en Chinese pentekeningen staan de recepten: een recept over twee pagina's. In het midden van de bladzijden een mooie gerechtfoto, aan de buitenkanten de ingrediëntenopgave en de receptuur. De meeste gerechten vragen veel ingrediënten en de auteur is een voorstander van het gebruik van namaakvlees als vleesvervanger. Er zijn geen recepten voor vis gegeven, wel met tofu en tahoe. Makkelijke, duidelijke receptuur; de maatvoering is deels in lepels (eetl., theel.). De ingrediënten zijn goed verkrijgbaar; voor het bestellen van o.a. het namaakvlees wordt een webadres gegeven. Voorin basisrecepten, wat informatie over Aziatische producten en wat er gedronken wordt bij een Oosterse maaltijd. Geen informatie over de betreffende landen of over hun keukens. Alfabetisch register op hoofdingrediënt en op soort gerecht. Druk in typeletters in zwart en rood op een grijze, iets gemeleerde achtergrond. Verzorgd uitgegeven


Samenwerkingscollectie


Jeugd fictie
Schotveld, Janneke Superjuffie
Superjuffie!De jonge Juf Josje heeft een zeldzame gave: zodra ze hoort dat er ergens een dier in nood is, neemt ze bijna automatisch een hap van een krijtje en zweeft ze - met een groene cape om! - als Superjuffie door de lucht om het dier te gaan redden. Dat mag
natuurlijk niet opgemerkt worden, zeker niet door de strenge directeur van haar nieuwe school. Gelukkig vinden haar leerlingen van groep vijf Josjes capriolen fantastisch en verzinnen ze onverstoorbaar bizarre smoezen als juf in de problemen zit. Maar dan gebeuren er heel vreemde dingen in de stadsdierentuin. Zal Superjuffie ook hier redding brengen? Spannend verhaal (met een knipoog naar 'Mega Mindy' en 'Mees Kees') vol fantasierijke wendingen en hilarische momenten. Met veel vlotte, soms paginagrote illustraties in zwart-wit met gewassen grijstinten, waarop de emoties heel goed weergegeven zijn en veel leuke details te zien zijn. Duidelijk lettertype, gedrukt op mooi
stevig glad papier. Kerntitel Kinderboekenweek 2011. Humoristische page-turner voor kinderen vanaf ca. 8 jaar. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar.


Engstrom, Mikael Het boze oog
Ika en Ibsen (digitaal boek)De vrienden Ika en Ibsen (7) gaan voor het eerst naar groep drie. Door zijn roze schoenen blijkt Ibsen voer voor pesterijen. Jings en Jangs, twee jongens uit groep vijf, bedreigen hem en gooien hem in de kelder van Hangende Hassan, die daar werkt aan een eeuwigheidsmachine. Gelukkig krijgt Ibsen op subtiele wijze hulp in zijn strijd tegen de plaaggeesten. De pestkoppen - getypeerd als 'het boze oog' - zijn zowel in tekst als tekeningen monsterachtig afgeschilderd, zodat duidelijk wordt welke impact ze hebben op Ibsen. Rustige lay-out. Paginagrote illustraties in grijstinten worden afgewisseld met kleinere tekeningen. De lezer krijgt allerminst een klassiek pestverhaal voorgeschoteld, mede door de verhaallijn van de eeuwigheidstheorie en het lichte absurdisme in combinatie met een dosis bijtende humor. Onderliggend een ode aan de eigenheid, zeker als buitenbeentje. De originele neologismen, horend bij de eeuwigheidstheorie, kunnen voor minder ervaren lezers struikelwoorden zijn. Taalgebruik en dialogen zijn spitsvondig. De auteur is bekend van boeken als 'Dief van de duivel' (Zilveren Zoen) en 'Op het randje'*, voor wat oudere kinderen. Prima voorleesboek vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.*2006-15-0-019/230 en 2008-38-0-221.


Beigel, Christine. Oma Kakel vertelt vrolijke dierenverhalen voor kuikentjes en kinderen die naar bed moeten
Oma Kakel vertelt vrolijke dierenverhalenHandzame, nagenoeg vierkante uitgave met drie heerlijke voorleesverhalen, verteld door oma Kakel, voor kuikentjes en kinderen die naar bed moeten. In het eerste verhaal zorgt een koe er, in eendrachtige samenwerking met tal van andere dieren, voor dat het nachtelijke licht van de maan wordt gedoofd. In het tweede verhaal heeft een nijlpaard de hik en organiseren de dieren een ingenieuze zoektocht naar de verrassende oorzaak
ervan. In het derde verhaal wordt een leeuwtje dat altijd 'Nee!' zegt naar het eiland JA gebracht. De verhalen worden verteld met humor, vaart, listige verhaalwendingen en diplomatiek verstopte pedagogische tips. De tekst is voor het grootste deel geplaatst
in krachtige, kleurige prenten (gemengde techniek - verf, vetkrijt, pastel) en kent een aantal typografische verrassingen en accenten. Tekst en illustraties vormen een dynamische, soms hilarische, altijd mimisch aansprekende twee-eenheid. Jonge
kinderen zullen aspecten van hun eigen leven herkennen in de verhalen. Verrassende en originele publicatie voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.


Jeugd non fictie


Luisterboeken
Meneer en mevrouw zijn gek


Meneer en mevrouw zijn gek luisterboekDe 'Floortje Bloem Prijs' die in 1992 voor het eerst werd uitgereikt maakte het Yvonne Keuls (bekend van o.a. 'Jan Rap en zijn maat') mogelijk een jaar lang in verschillende psychiatrische ziekenhuizen te verblijven. Niet als patiënte, maar om een boek te kunnen schrijven over het leven van chronische patiënten in psychiatrische inrichtingen. Al de personages worden echter in het Psychiatrisch Centrum Bloemendaal te Loosduinen gesitueerd, omdat ze daar de meeste tijd doorbracht. De schrijfster leest zelf haar vlot geschreven boek* op deze mp3-cd voor en neemt de luisteraar mee langs de opgenomen patiënten, die vrijwel allemaal chronische bewoners zijn. Afwisselend presenteert ze flarden van levensverhalen van patiënten en van ervaringen uit het leven van alledag op een verblijfsafdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. Merkbaar is dat sommige patiënten de schrijfster herkennen en haar proberen te ontlopen, terwijl anderen de bekendheid van de publiciste in de inrichting proberen te gebruiken om privileges te verkrijgen. Een luisterboek dat beurtelings verbaast, amuseert, ontroert en soms ergert. Het boek is eerder als theatervoorstelling verschenen en zal worden verfilmd in 2012.


DVD speelfilms


True grit


True Grit (2010)Amerikaanse western uit 2010 van de gebroeders Coen (A Serious man; The Big Lebowski), met Jeff Bridges, Matt Damon, Josh Brolin, Hailee Steinfeld e.a. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Charles Portis die al eerder werd verfilmd door Henry Hathaway in 1969 met John Wayne in de hoofdrol. Als de veertienjarige Mattie Ross getuige is van de moord op haar vader, wil ze wraak nemen en roept de hulp in van de schietgrage, dronken U.S. Marshall Rooster Coburn. Samen maken ze jacht op de moordenaar die ze in de val proberen te lokken op indiaans grondgebied. Gerhard Busch (VPRO Gids nr.6/2011) geeft 4 (van 5) sterren: 'Onvergetelijke beelden, prachtig einde.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 15-2-'11) geeft ook 4 (van 5) sterren: '(...) een formidabele Bridges die van Rooster Cogburn een zeer vermakelijk personage maakt. Net als John Wayne verdient hij ook een Oscar voor deze rol.' De film kreeg 10 Oscarnominaties, maar won er geen.


Catherine Cookson's a dinner of herbs
Catherine Cookson's - Dinner Of HerbsEen Engelse miniserie uit 2000 naar de roman van Catherine Cookson (vertaald als 'De schaduwzijde van het geluk'). Northumberland, eind negentiende eeuw. Hal Roystan (Tom Goodman-Hill), een man die wordt gedreven door haatgevoelens en verbitterd is door de armoede die hij in zijn jeugd geleden heeft, heeft veel invloed op de levens van zijn famileleden en dorpsgenoten. De titel verwijst naar Spreuken (15:17): 'Beter een karige schotel groenten en liefde dan een vetgemeste os en haat.' Paul Mavis (DVD Talk, i) noemt het puur melodrama, met een boeiend verhaal, een sterke cast en prachtige locaties.

VRijland
In de plattelandsgemeente Rijland wonen zo'n achttien kinderen. Zij maken dingen mee die ieder kind in de leeftijdsgroep 11-16 jaar mee kan maken, zoals vriendschapsproblemen, verliefdheid, het vinden van een schat. Ieder kind is anders. Het leven is er vrij en ongecompliceerd: meisjes willen model worden of gaan varen met hun vriendinnen, jongens sleutelen aan hun brommer of halen kattenkwaad uit. En dieren maken een belangrijk deel daarvan uit. Verschillende gezinssituaties zijn vertegenwoordigd: van een boerenfamilie tot een eenoudergezin. Jonge talenten spelen de hoofdrollen in deze sympathieke mooi opgenomen televisieserie. Naast alle films en series die zich afspelen in een stedelijke omgeving geeft deze serie een aardig beeld van het leven op het platteland. De serie 'VRijland' is sinds het najaar van 2010 dagelijks te zien bij Zapp en is populair bij kinderen vanaf 9 jaar. Deze uitgave bevat drie dvd's met daarop aflevering 46 t/m 90.


De Wilde Kippenclub
De vijf vriendinnen Sprotje, Roos, Melanie, Kim en Lisa hebben de Wilde Kippen Club opgericht. Samen beleven ze allerlei avonturen en in dit derde deel* gaan ze op werkweek. Verliefdheidsperikelen, de auditie van Lisa, de vermeende zwangerschap van Melanie en relatieproblemen zorgen voor een spannende week. De avonturen zijn gebaseerd op de boeken van Cornelia Funke. De gebeurtenissen zijn spannend en inleefbaar. Vriendschap en verliefdheid zijn belangrijke thema's. De kinderen acteren geloofwaardig; het geheel biedt identificatiemogelijkheden voor zowel jongens als meisjes. De oorspronkelijk Duitse film is opnieuw Nederlands ingesproken wat soms wel te zien is bij de acteurs. De moeite waard voor jongens en meisjes vanaf circa 9 jaar.


DVD non-fictie


Crips : strapped'n strong


Crips, Strapped 'n StrongNederlandse documentaire van Joost van der Valk en Mags Gavan over de Crips, de Haagse bende bestaande uit Surinaamse en Antilliaanse jongens en mannen die zich bezig houdt met criminele activiteiten. De bende ontleent zijn naam aan de legendarische Crips in South Central Los Angeles. Gekleed in blauwe kleren komen ze volledig herkenbaar in beeld en vertellen openhartig over hun activiteiten in drugshandel, overvallen, moord en doodslag, hun filosofieën en persoonlijke geschiedenissen. Ze showen hun littekens, wapens, drugs en manier van werken, met op de achtergrond een soundtrack van (natuurlijk) gangsterrap. Coen van Zwol (NRC 25-3-'09): '(...) boeiend op een dubieuze manier. (...) Mooi materiaal, in BNN-stijl gebracht.' Bart Rietvink (Movie2movie, i): '(...) een documentaire die ogenschijnlijk (slechts) hip en sensationeel is, maar verrassend veel drama blootlegt en pathos opwekt. (...) de waardevolste momenten van de documentaire vormen de openhartige gesprekken met de leden over wat het inhoudt om een Crip te zijn, en of en hoe zich dit laat combineren met een (gezins)leven hierbuiten. (...) zeer onthullende en indrukwekkende documentaire.'


Bluray


No strings attached


No Strings Attached Een romantische komedie van Ivan Reitman (Ghostbusters I en II; My super ex-girlfriend). Natalie Portman (Black swan) is te zien in haar eerste komische rol met als tegenspeler Ashton Kutcher, die vaak in dit genre werkte (Valentine's day; A lot like love). Emma en Adam zijn vanaf hun middelbare schooltijd bevriend, zij is nu student medicijnen in Los Angeles, hij is assistent in een tv-studio. Na een toevallige vrijpartij stelt Emma voor dat ze sekspartners worden, zonder enige verplichting. Maar gaat hen dat lukken? De recensenten vinden het verhaal voorspelbaar en ouderwets, maar vooral door het spel van Portman 'toch te pruimen'. Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 17-2-'11) concludeert: 'Natalie Portman en Ashton Kutcher spelen prima, de chemie spat bij vlagen van het scherm en een handjevol leuke oneliners zorgt zelfs voor een paar vermakelijke momenten.'


Games
 
Lego Indiana Jones 2 : the adventures continues


Lego Indiana Jones 2: The Adventure ContinuesWaar het eerdere deel* van de game gewijd was aan de eerste drie Indiana Jones films, volgen we in LEGO Indiana Jones 2 voornamelijk de verhaallijn van The Kingdom of the Crystal Skull, het vierde deel uit de serie met de avontuurlijke archeoloog, te herkennen aan zijn hoed, leren jack en zweep. Het doel van het spel is bij elke game uit de LEGO serie gelijk: schieten en slaan op alles wat los en vast zit om zoveel mogelijk blokjes/studs binnen te halen. Tevens zijn er karakters met specifieke eigenschappen, staan er diverse voertuigen paraat om in te klimmen en is de replaywaarde zeer hoog door alle elementen die te verzamelen zijn. Dit samen met de aantrekkelijke omgeving en de soms hilarische situaties, maakt het dat dit een zeer aangenaam spel is. Voor heel wat uurtjes speelplezier. Tevens is het spel samen met een vriend(in) te spelen, door twee controllers te gebruiken. Jammer alleen dat de legopoppetjes erg klein zijn tijdens het spelen en dat het spel Engelstalig is. Voor de jonge fans zeker een aanrader.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers