vrijdag 3 juni 2011

Highlights week 21

Volwassenen non-fictie

Chua, Amy. Strijdlied van de tijgermoeder
Strijdlied van de tijgermoederDe auteur is een tweede generatie Chinees-Amerikaanse en getrouwd met een joodse Amerikaan. Het stel heeft twee dochters, Sophia en Louisa. Ze voedt haar dochters op volgens de harde Chinese manier. Dat houdt in: gericht op het hoogste halen, winnen en daar alles voor over hebben. Haar dochters mochten bijvoorbeeld nooit buiten schooltijd met andere kinderen spelen, lager dan een 10 halen, televisie kijken en computerspelletjes spelen. In dit vlot leesbare opvoedingsrelaas beschrijft ze haar manier van opvoeden en haar persoonlijke ervaringen. Aan de orde zijn discipline, strakke huiswerkschema's en enkele uren per dag muzieklessen. Haar dochters reageren verschillend op haar manier van opvoeden, haar jongste komt in opstand. De uiteindelijke conclusie is dat een gecombineerde benadering het beste is, waarin het beste van twee werelden verenigd is. Het boek kreeg enorm veel aandacht in de media en bracht een discussie op gang over opvoeden waarin ook de vraag aan de orde kwam of de westerse manier van opvoeden niet te soft is. Dit boek kreeg veel aandacht in de media.

Wijne, Mariëtte. Nou, nog eentje dan
Nou, nog eentje danHet persoonlijke verhaal van Mariette Wijnen die op dertienjarige leeftijd met alcohol begon, jarenlang te veel dronk en in 2009 op 44-jarige leeftijd besloot te stoppen. In chronologische volgorde beschrijft zij haar belevenissen en gedachten over het fenomeen alcohol en de verslaving eraan. Tussendoor staan interviews die zij heeft afgenomen aan ex-alcoholverslaafden om zo de lezer verschillende inzichten te geven en om zelf de onthoudingsperiode beter te kunnen volhouden. Tot slot beschrijft zij de elf stappen die haar gesteund hebben bij het niet meer gebruiken van alcohol. In een bijlage zijn praktische zaken beschreven zoals: wat is alcoholafhankelijkheid, diverse medicijnen en instanties die hulp kunnen bieden. Het boek is luchtig en met humor geschreven; kleine tekeningetjes verlevendigen het geheel. Af en toe zijn omkaderd krantenartikelen over alcohol opgenomen en andere ter zake doende artikelen. Een gemakkelijk leesbaar boek dat iedereen die met alcoholverslaving te maken heeft herkenning zal opleveren, maar dat ook stimulerend kan zijn op weg naar het stoppen.

Interventies in het onderwijs: werken aan goede verhoudingen
Interventies in het onderwijsDe school is niet alleen een centrum van feitenkennis en -overdracht, maar ook een omgeving waarin kinderen opgroeien en zich ontwikkelen. Daarom is het van belang goede verhoudingen op school te hebben tussen de leerlingen, leraren, directie en bestuur. Dit boek geeft over een aantal verschillende onderwerpen aan hoe men de goede verhoudingen hierover kan bevorderen. Onderwerpen gericht op de individuele leerling zijn spijbelen, verlies en rouw en het gebruik van middelen als alcohol en drugs. Op het niveau van de groep en de school zijn dat pesten, seksuele vorming, crisisinterventie en de vorming van actief burgerschap. Alle hoofdstukken beginnen met een treffende casus, gevolgd door een wetenschappelijke onderbouwing en een instrumentarium om het probleem nader in beeld te krijgen. Als slot een aantal mogelijke interventies voor leerlingen, leraren en directie. Zakelijk geschreven boek waarin helder wordt uiteengezet wat het probleem is en hoe je daar als school aan kunt werken. Voor allen die door studie of werk bij het onderwijs zijn betrokken, is dit boek aan te bevelen.

Luisterboeken

Naima El Bezaz leest Vinexvrouwen

Vinexvrouwen Integrale weergave van het boek 'Vinexvrouwen'*, voorgelezen door de auteur zelf. 'Ik ben een Marokkaan in een Vinexwijk', zo begint Bezaz' autobiografische roman waarin ze op zeer openhartige wijze haar eigen leven (nog in de naweeën van een depressie) en dat van haar autochtone blanke buren in een Vinexwijk beschrijft. Ze neemt geen blad voor de mond, noch over zichzelf, noch over haar Hollandse buren, hun gedrag doet haar van de ene verbazing in de andere vallen. Hollandse verjaardagsfeestjes met veel drank maar geen eten en vreemdgaande buren die seks hebben op de wc, een al wat oudere buurvrouw die voortdurend bijna bloot recht onder haar raam ligt te zonnen, de consultatiebureauarts die haar verwijt dat ze haar dochtertje geen Arabisch leert, een taal die ze zelf ook niet beheerst. Een grote rol speelt ook haar kritische moeder, wier goedkeuring ze voortdurend zoekt maar die ze tegelijkertijd ook steeds provoceert. In een aangename losse stijl geschreven, geestige roman waarin een typisch Hollandse Vinexwijk wordt bekeken vanuit het verfrissende perspectief van een Marokkaanse Nederlandse. De roman kreeg veel positieve aandacht in de media, er zijn plannen voor een verfilming. www.naimaelbezaz.nl.

Mama Tandoori
Mama TandooriIntegrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door acteur Sieger Sloot (o.a. Keijzer & De Boer, Vuurzee, Dik Trom). Een Indiase moeder met een bevlogen en vurig karakter zwaait de scepter in het Rotterdamse gezin waarin de hoofdpersoon opgroeit. Deze jongen, die ook Ernest van der Kwast heet en later schrijver wordt, moet zich een weg naar volwassenheid zien te banen en zich ontworstelen aan zijn moeder met haar excentrieke opvattingen. De hoofdstukken lichten losse fragmenten uit Ernests jeugd uit, en dan vooral de zonderlinge streken van zijn moeder: van mensen te lijf gaan met een deegroller tot haar exuberante verzamelwoede. De luchtige, vaak ironische formuleringen roepen zulke situaties heel concreet op. Veel diepgang biedt de roman niet, maar de snedige, subtiel geformuleerde zinnetjes maken hem allerminst oppervlakkig. Hij leest als een kleurrijke schets van een onalledaagse familie. Zonder flauw te worden blijft hij tot het einde toe geestig. De auteur schreef eerder verschillende romans onder pseudoniemen, waaronder het veelgelezen en -geprezen 'Man zoekt vrouw om hem gelukkig te maken'. *2009-47-0292 (2010/21). De schrijver (en zijn moeder) kreeg behoorlijk wat media-aandacht. Wordt niet opnieuw aangeboden.

DVD speelfilms

Snel geld
Snabba Cash (Snel Geld)De derde speelfilm van de Zweed Daniel Espinosa is gebaseerd op een thriller van Jens Lapidus (eerste deel van de Stockholm-trilogie). Drie jonge mannen in Stockholm raken via hun droom van snelverdiend geld met elkaar verbonden: een huurling uit het voormalig Joegoslavië, een Chileense drugsdealer en een Zweedse student. In de hoofdrol Joel Kinnaman (The killing). André Waardenburg (NRC 6-10-'10): '(...) dezelfde stijl als de Millenniumfilms, met uitgebleekte kleuren, duistere scènes en een plot met diverse verhaallijnen. (...) niet veel beter of slechter dan andere misdaadfilms. (...)' Leo Bankersen (Filmkrant oktober '10) noemt de film realistisch, met vaart en afwisseling gemaakt en 'door het gegeven dat we de belangrijkste personages ook van een meer alledaagse, menselijke kant leren kennen krijgt deze genreoefening net iets meer nuance en gevoel. (...)' Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik.

Luther
LutherEen Engelse politieserie uit 2010 met in de hoofdrol Idris Elba, vooral bekend uit de Amerikaanse serie 'The wire'. John Luther is rechercheur bij een speciale eenheid van de Londense politie, die zich bezighoudt met het oplossen van zware misdrijven. Hij is briljant en gedreven, maar ook driftig en soms gewelddadig. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Zoe (Indira Varma) en doet vergeefse pogingen haar terug te winnen. Tussen John en Alice Morgan (Ruth Wilson), een hoogbegaafde vrouw die hij van moord verdenkt, ontstaat een bijzondere relatie. Ron Rijghard (NRC 4-2-'11) vindt acteur Elba een 'plezier om naar te kijken' in een serie die zich ontwikkelt tot een 'spannende psychothriller'. De dvd-set bevat de zes afleveringen van seizoen 1

1000x sterker
1000 X SterkerSigne is een stil meisje, maar van binnen broeit er veel. Ze zit in het laatste jaar van de middelbare school. Op school heerst een duidelijke pikorde: een paar 'grote bekken' en een paar nerds (allemaal jongens) maken de dienst uit. De zwakke leraren hebben geen overwicht. Een nieuw meisje (Saga) heeft lak aan de pikorde en prikt snel door de macht van de groep en ongeschreven wetten heen. Ze maakt de meisjes bewust en opstandig en zet de 'grote bekken' voor schut. Niet gesteund door de schoolstaf eindigt deze krachtmeting onbevredigend. Signe echter durft op te staan en te spreken! Saga verlaat de school, maar Signe heeft haar kracht en mogelijkheden ontdekt. Een goede Zweedse jeugdfilm van regisseur Peter Schildt, om als uitgangspunt te dienen voor een discussie over bijv. emancipatie. Met een leuke titelsong: 'Little boy'. Vanaf 12 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden.


DVD NON-FICTIE
Ben jij gek?!
Het leven met een psychische ziekte is voor jongeren lastig te begrijpen. In deze zes documentaires staat steeds een jongere centraal. Aan de hand van hun persoonlijke verhalen krijgt de kijker een beeld van het leven met ADHD, depressiviteit, eetstoornis, dwangstoornis, angststoornis of schizofrenie. Steeds een andere bekende jonge presentator, zoals Filemon Wesselink, Georgina Verbaan en Bas Muijs, bezoekt de jongere, gaat een paar dagen mee op stap en interviewt hem/haar. De serie is gemaakt om te gebruiken in lessituaties en is onderdeel van het lespakket 'Ben jij gek!?' dat is opgezet om het onderwerp uit de taboesfeer te halen. Zie ook www.benjijgek.nl. Geschikt voor kijkers vanaf 12 jaar.

BLURAY
Takers
TakersEen actiefilm uit 2010 van John Luessenhop (Lockdown) met in de hoofdrollen Matt Dillon, Paul Walker, Idris Elba, Jay Hernandez, Michael Ealy, T.I. Harris, Chris Brown en Hayden Christensen. Na een aantal spectaculaire bankovervallen wil een groep criminelen in Los Angeles nog één keer een grote slag slaan. Politieman Jack Welles komt hen echter op het spoor en doet er alles aan om ze achter slot en grendel te krijgen. Een film in een snelle en gelikte stijl, volgens de uitgever 'met de snelheid van een bloedstollende rollercoaster, vol bochten en onverwachte wendingen.' Ike Olden (DVD Verdict,i) geeft 80 (van 100) punten en concludeert: 'The film's shortcomings aren't enough to detract from the fun to be had with Takers. (...) a fun movie for a lazy afternoon'. Als extra's onder meer audiocommentaar.

Games

Michael Jackson : the experience
Michael Jackson: The Experience - Kinect CompatibleNa het overlijden van The King of Pop in juni 2009 werd het imiteren van Michael Jackson een rage, bijvoorbeeld met tv-programma's als 'Move like Michael Jackson' en 'My Name Is Michael'. Dit samen met de populariteit van dansgames, zorgt voor 'the experience'. Met het spel kunnen spelers alleen of met een groep vrienden aan de slag gaan. Door met de Move afstandsbediening in de hand de danspassen na te doen krijg je punten. Het spel bevat 29 nummers, variërende van het meer rustige repertoire als 'Billie Jean' en 'Heal the World' tot de stoere nummers als 'Bad' en 'Beat It' en natuurlijk ontbreekt 'Thriller' niet. Wie de muziek van Michael kan waarderen, zal tevreden zijn met deze tracklist. Het spel is vooral leuk voor groepjes, tijdens een familieavond of een feestje. De echte dansfanaten hebben waarschijnlijk gewacht op de komst van deze titel voor de Kinect (XBOX 360), waarbij de camera alle danspassen registreert in plaats van enkel de afstandsbediening zoals bij de Wii of PS3. V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, grof taalgebruik. Ook aangeboden op Wii, DS en PS3 (zie a.i.'s deze week). Uitsluitend met de XBOX Kinect te spelen. XBOX 360.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers