donderdag 9 juni 2011

Highlights week 22

Volwassen Fictie

Mark Burnell. Remote control

Remote ControlDe vroegere oorlogscorrespondent Michael Rafter werkt nu als risicoanalist bij een grote veiligheidsdienst die zich steeds meer richt op bedrijfsspionage. Als hij net terug is uit Hongkong, wordt in New York geprobeerd hem te vermoorden omdat hij Julian Irving zou zijn. Maar hoewel hij diverse aliassen gebruikt, is Irving daar niet bij. Als zijn grote liefde Tracey Chen, die hij onlangs terugzag, ook doelwit blijkt te zijn, vluchten ze samen en gaan op onderzoek. Michael ontdekt via veel gevaarlijke situaties, dat naast identiteitsdiefstal ook sprake is van een Westers kartel dat de Chinese economie wil ontregelen. Bovendien lijkt Tracey een andere rol te spelen dan hij dacht. Een spannend boek voor vooral mannen, met een goede, stevige plot, veel actie, vrij veel geweld en een verrassende, maar ook logische ontknoping. Redelijke vertaling. Deze tweede in het Nederlands vertaalde thriller van de Engelsman die in Brazilië opgroeide (1964) wordt nu verfilmd met een script van hemzelf, en Daniel Craig in de hoofdrol. Vrij kleine druk.


Marina Fiorato. Het raadsel van Botticelli
Het raadsel van BotticelliDe mooie jonge Luciana Vetra werkt in 1482 als prostituee in Florence. Door een belangrijke klant wordt ze gevraagd om voor een bevriende schilder Sandro Botticelli model te staan voor zijn schilderij 'La Primavera'. Als Botticelli haar na afloop zonder te betalen wegstuurt, grist ze een miniatuur van het schilderij weg. Dit heeft grote gevolgen. Direct worden er al drie moorden in haar onmiddellijke omgeving gepleegd. Men wil het miniatuurtje koste wat kost terug. Er blijkt namelijk een belangrijke boodschap in verwerkt. Samen met de vrome wereldvreemde monnik Guido probeert Luciana het geheim te ontrafelen, wat hen een gevaarlijke reis oplevert van Florence naar Pisa, Napels, Rome, Venetië, Milaan en Genua. Het verhaal leest als een trein, en heeft een goede combinatie van historie en spanning. Interessante tegengestelde karakters van de hoofdpersonen. Levendige dialogen en prachtige sfeervolle beschrijvingen van een aantal belangrijke Italiaanse steden ten tijde van de renaissance. Voor ieder die genoten heeft van 'De Da Vinci code' van Dan Brown is dit een must. Kleine druk.


Val McDermid. Blinde obsessie
Blinde obsessieAls de dochter van docente Newsam kort nadat haar man op hun bruiloft is vermoord tegen de wil van haar moeder gaat samenwonen met vriendin Jay, krijgt psychiater Charlie Flint het verzoek onderzoek naar Jay te doen. Zij ontdekt vreemde sterfgevallen in Jay's omgeving. Charlie krijgt niet alleen hulp van een therapeute, maar wordt ook verliefd op haar. Het vertroebelt haar blik waardoor haar eigen leven ook ineens in gevaar komt. Hoewel de auteur veel boeken met dezelfde hoofdpersonen heeft geschreven, staat deze spannende en meeslepende psychologische thriller op zichzelf. Het verhaal lijkt logisch te verlopen, maar mede door de raamvertelling (de 'roman' van Jay over haar leven) wordt de doelgroep, volwassen liefhebber van spannende verhalen op het verkeerde been gezet en blijft het verhaal mede door de vele dialogen, toegankelijke teksten en de herkenbare karakters van de hoofdpersonen tot het eind boeien. Vrij kleine druk.


Nicky Pellegrino. Villa Rosa
Villa RosaAlice (ik-figuur) probeert na een verkrachting weer richting aan haar leven te geven. Ze heeft de ambitie om topkok te worden. Als de moeder van haar huisgenoot Villa Rosa koopt in het Zuid-Italiaanse stadje Triento (= Maratea), verblijft ze daar een zomer om de Italiaanse keuken te leren. Ze maakt kennis met de oude Babetta, de buurvrouw van de villa. Afwisselend per hoofdstuk wordt het leven beschreven van Babetta met haar vereenzaamde man en van Alice die Londen als woonplaats heeft. Een verhaal dat de tekst op de kaft volledig dekt namelijk 'Warme roman over vriendschap, liefde en geheimen onder de Italiaanse zon'. Voeg daarbij de passie voor Italiaanse gerechten en de geur van allerlei kruiden dan heb je een romantisch verhaal voor een grote lezerskring. De Engelse schrijfster (1964) heeft Italiaanse roots en koken is haar hobby, beide komen samen in haar boeken. Het stadje Triento, Villa Rosa en een bijfiguur spelen ook een rol in het eerder verschenen maar goed los te lezen 'De granaatappelboom'*. Korte hoofdstukken, kleine druk en ruime interlinie.


Karin Wahlberg. De tapijtverkoper
De tapijtverkoperTijdens zijn verblijf in Istanbul wordt de Zweedse tapijthandelaar Olsson op een veerboot vermoord. De politie ter plekke tast in het duister en neemt contact op met de politie in Oskarshamn waar Olsson vandaan komt. Claes Claesson, net vader geworden van een tweede dochter Nora, moet zijn pasbevallen vrouw Veronika, achterlaten om in Turkije onderzoek te doen naar de toedracht van de moord. Al gauw blijkt dat er mensen zijn die moord niet schuwen om in het bezit te komen van een kostbaar tapijt dat miljoenen waard is. Vierde deel van een serie thrillers rond inspecteur Claes Claesson en chirurg Veronika Lundborg, dat in het Nederlands vertaald is (er zijn in Zweden acht delen uit). De Zweedse auteur, die arts van beroep is, vindt de misdaad in haar boeken ondergeschikt aan de personages en hun karakters, wat ook direct te merken is in de opbouw van het boek. Er is erg veel aandacht voor karakterbeschrijvingen en situaties. Dat is boeiend, maar leidt soms af van de verhaallijn, waardoor het boek aan spanning inboet. Voor liefhebbers van thrillers met diepgang. Kleine druk.


Volwassenen non-fictie

Carolien Roodvoets. TBS
TBS In dit boek worden op heldere wijze het leven van en het werken met terbeschikkinggestelden in een tbs-kliniek geschetst. Onder meer een karakterisering van diverse tbs'ers (mensen met een psychische stoornis die zich aan een strafbaar feit schuldig hebben gemaakt), vormen van behandeling, het verlofsysteem en het verschijnsel 'longstay' komen aan de orde. De auteur geeft tbs-gestelden een menselijk in plaats van een monsterlijk gezicht. 'Een dader is meer dan zijn delict' kan het motto van dit boek zijn. Tbs werd voorafgegaan door tbr - terbeschikkingstelling van de regering. Tussen de beschrijvende hoofdstukken door komen medewerkers en behandelaars over hun ervaringen aan het woord. De auteur heeft tien jaar in een tbs-kliniek gewerkt en kent de tbs-wereld van binnenuit. Gezien de regelmatig terugkerende discussie over tbs valt voor dit boek een redelijk omvangrijke lezerskring te verwachten.


Joost van Kleef. De zaak Kooistra
De zaak KooistraIn deze biografie van horecaondernemer Sjoerd Kooistra die in 2010 zelfmoord pleegde, komt een man naar voren wiens hele leven om een ding ging: geld. Op welke manier hij het bemachtigde, maakte niet uit, hij bedacht steeds weer iets nieuw om pachters, partners, kredietverstrekkers en zelfs zijn eigen broer geld afhandig te maken. Dreiging met rechtzaken en dreigen met aangifte bij de belastingdienst behoorden ook tot zijn vaste riten. Ook een zelfingenomen man, vaak grof in de mond, die hunkerde naar respect, dat hij echter in Amsterdam nooit kreeg. Een man zonder mededogen met de slachtoffers die hij maakte. Het is bijna zielig als zijn imperium ten einde loopt en hij vol zelfbeklag de schuld van de ondergang bij anderen legt. Een boeiend verteld verhaal dat een gedegen onderzoek toont. Het boek is voorzien van foto's, documenten, een uitgebreid notenapparaat en een register. Een aanrader voor ieder die geïntrigeerd was door deze in veel kringen beruchte figuur en die nu een compleet beeld kan krijgen van de man, zijn mores en methoden.


René S. Kahn. De appel en de boom
De appel en de boomDe auteur, Nederlands psychiater, publiceert regelmatig over zijn vakgebied voor een breed publiek ('Onze hersenen', 2006; 'In de spreekkamer van de psychiater', 2008)*. De titel van dit boek komt voort uit het gezegde 'De appel valt niet ver van de boom'. Centraal staat namelijk de vraag wat ons maakt tot wat we zijn, onze erfelijke aanleg of onze opvoeding - al jarenlang een heikel thema in de wetenschap. Aan de hand van voorbeelden van veel voorkomende psychiatrische ziektebeelden, zoals schizofrenie en depressie, laat Kahn zien dat dit debat achterhaald is. Beide factoren spelen een rol, en wel in interactie. Genen en omgeving beïnvloeden elkaar en zijn aanvullende, soms tegengestelde krachten. We zijn onze genen, maar worden gevormd door de effecten van de omgeving op ons genenapparaat en omgekeerd door de invloed van ons DNA op onze omgeving. De auteur is een meester in het toegankelijk weergeven van wetenschappelijke inzichten. Ook nu weer maakt hij aan de hand van herkenbare voorbeelden de nature/nurture-discussie begrijpelijk en zelfs 'spannend' voor een breed publiek.


Samenwerkingscollectie

John Gray. Het onsterfelijkkheidscomité
Hoewel God en religie eind negentiende, begin twintigste eeuw door velen werden afgewezen, bleef de behoefte aan transcendentie en onsterfelijkheid bestaan. In dit fascinerende, goed geschreven boek gaat de auteur uitgebreid in op twee groepen die middels een eigen combinatie van metafysisch en wetenschappelijk gedachtegoed de sleutel tot onsterfelijkheid probeerden te vinden: Britse Victoriaanse spiritisten, die met de doden communcieerden; en Bolsjewistische, zogenoemde 'Godbouwers', die in de wetenschap een manier om de dood te overwinnen trachtten te vinden. Onderhoudende anekdotes, historische figuren en een kritische blik op het menselijk vooruitgangsdenken wisselen elkaar af in dit boek. Gray is polemisch evenals pessimistisch, en zijn beschouwing over de huidige tijd zal niet iedereen kunnen bekoren, maar zijn historische verhandeling is gebaseerd op diepgaand onderzoek - Gray is hoogleraar ideeëngeschiedenis - en getuigt van een verfrissende kijk op de menselijke aard. Voorzien van enkele zwart-witfoto's. Van deze bekende en veel vertaalde Britse politiek filosoof zijn bij deze uitgeverij al verschillende boeken in het Nederlands verschenen.


Jeugd fictie

Bon, Annemarie . Pieke zoekt haar vader
Pieke zoekt haar vader   / AVI E4Als de 11-jarige Pieke, die bij haar moeder en diens vriendin woont, weer gepest wordt op school, omdat ze fantasieverhalen over haar vader verzint, vertelt Piekes moeder voor het eerst hoe hij heet en hoe ze hem in Schotland ontmoet heeft. Pieke en haar vriendin Lotje gaan op zoek op het internet. De tien korte hoofdstukjes met titel staan op een ruime bladspiegel en het toegankelijke verhaal in korte zinnetjes voldoet helemaal aan deze makkelijk te lezen serie 'Zoeklicht'*, AVI-E4. De acht paginagrote zwart-witillustraties zijn grappige tekeningen, waarin foto's van gezichten zijn gezet en versterken de luchtige verteltrant. In het wensvervullende verhaal wordt niet veel aandacht besteed aan de emotionele omwenteling en gevolgen die het vinden van je vader teweeg brengen. Wel worden Engels/Schotse gebruiken genoemd en bezoeken ze bekende Harry Potter-locaties. Dit deeltje is vooral aantrekkelijk voor meisjes. Vanaf ca. 9 jaar. MLP. *zie a.i.'s deze week voor nog elf nieuwe delen in de serie 'Zoeklicht'.


Holst Pellekaan, Karin . Bliksem in de bergen
Bliksem in de bergenDe 9-jarige Mees is met zijn vader op reis in de Andes in Peru, omdat zijn vader daar een reportage maakt over een restaurant voor kinderen dat opgezet is door een Nederlandse vrouw. Al snel sluit hij vriendschap met Amilcar, een jongen uit de bergen die heel goed stenen kan slingeren. Als Amilcar na een ruzie plotseling verdwijnt, gaat Mees hem in de bergen zoeken. Een spannend jongensverhaal, vlot verteld met veel dialogen en een berggeest 'El suspiro' in een duistere bijrol. De auteur schreef deze uitgave in de serie 'Rugzakavontuur', niet te dikke kinderboeken voor op vakantie van uiteenlopende schrijvers als Rindert Kromhout, Hans Kuyper en Lydia Rood. Op de website staan bij elk deel van deze serie leuke vakantietips, die ook achter in elke uitgave staan. Bij dit boek vind je tips voor wandelen en kamperen in de bergen. De grappige zwart-witte aquareltekeningen illustreren het verhaal. Achterin staat informatie over het project van de Nederlandse vrouw. Vanaf ca. 9 jaar.


Eriksen, Endre Lund . Super
SuperDe 15-jarige blinde Julie is haar saaie leventje zat. Het roer moet om. Ze krijgt die kans als haar ouders op vakantie gaan en ze zich afmeld voor een zomerkamp. Ze ontmoet Joram, die haar helpt met het afwerken van haar 'dingen die ik wil doen'-lijst. Julie bloeit op en wordt verliefd. Toch hangt er een mysterieuze waas rondom Joram. Wie is hij? Langzaam ontrafelt zich Jorams geheim, waarin ook Julie verwikkeld raakt. In een tijdsbestek van een week wordt in een vlotte stijl en in makkelijke taal met veel dialoog toegewerkt naar een spannende ontknoping. Ontwikkelingen zoals vriendschap, eigenwaarde, fantasieën, verliefdheid en eerste seksuele ervaringen worden reeël en soms met humor neergezet. Het geheel is geschreven in de ik-vorm vanuit Julie, wat maakt dat je als lezer een bijzondere kijk krijgt op de gebeurtenissen, waardoor het inlevingsvermogen en de betrokkenheid toenemen. Intrigerend en bij het verhaal passend foto-omslag. Een goed boek dat blijft boeien tot het einde. Voor jongeren vanaf ca. 14 jaar.


Jeugd non fictie

Hoffmann, Hein . 13 In de oorlog
13 in de OorlogRijk geïllustreerd informatief boek over de Tweede Wereldoorlog van de regisseur van de gelijknamige jeugdtelevisieserie* uit 2010. Er wordt een goed beeld gegeven van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog, en hoe gewone kinderen het destijds beleefden. De schrijver probeert zo dicht mogelijk bij de gevoelens en interesses van kinderen te blijven. De tekst, afgedrukt in twee kolommen per pagina, wordt afgewisseld met gekleurde kaders met weetjes en feiten en vele emotionele dagboekfragmenten en briefjes van kinderen, volwassenen en soldaten. Door de goed leesbare, begrijpelijke tekst en de emotionele getuigenissen, geïllustreerd met vele veelal zwart-witfoto's, wordt duidelijk hoe het voelde om honger te hebben, je te moeten verschuilen, onder te duiken, te helpen in het verzet, om kind te zijn van een NSB'er, de bevrijding te vieren, enz. Kortom, hoe was het om een kind te zijn in de oorlog. Met inhoudsopgave voor in het boek en achter in het boek een bronvermelding en tijdsbalk van de vijf oorlogsjaren. Ook bruikbaar in het onderwijs. Een zeer geslaagd bruikbaar boek over de Tweede Wereldoorlog voor iedereen vanaf ca. 12 jaar.

Luisterboeken

Het grote Balotje luisterboek / Yvonne Jagtenberg

Het grote Balotje luisterboekLuisterboek met alle avonturen die het ondeugende en ondernemende meisje Balotje tot nu toe beleefd heeft. Ze krijgt van haar tante een zielige, eenogige beer uit een ver land waar ze goed voor moet zorgen, ze gaat stiekem met het paard van haar oom uit rijden, ze is nieuwsgierig naar de baby in mama's buik, ze gaat op vakantie, ze raakt in de ban van Sinterklaas, ze raakt het tasje van oma kwijt en ze wil graag op ballet. Ook haar allernieuwste avontuur 'Balotje in de dierentuin'* is te beluisteren. Balotjes avonturen worden tot leven geroepen door presentator Jeroen Kramer, die vooral bekend is van het televisieprogramma 'Het Klokhuis'. Een pakkend refrein en mooie coupletten leiden de verhalen in; de liedjes zijn geschreven door de auteur zelf en Wouter van Bemmel maakte de muziek. De serie over Balotje wordt ondersteund door een website, www.balotje.nl. Vanaf ca. 4 jaar.


De aaibaarheidsfactor / Rudy Kousbroek
De Aaibaarheidsfactor + 2 cd's + boekjeGesproken versie van een bundel essays die ooit 'een nooit overtroffen hoogtepunt in de Nederlandse poezenliteratuur' is genoemd. Het zijn modelessays over Kousbroeks lievelingsdieren en een paar andere beesten. De in april 2010 overleden Rudy Kousbroek stond bekend als groot poezenliefhebber. Zijn essays worden nu gelezen door een andere bekende poezenliefhebber: Midas Dekkers. Dekkers leest de teksten bewust neutraal. Slechte een paar keer komt zijn eigen persoonlijkheid naar voren (zoals in het stuk over lokfluitjes) en dan wordt het voorlezen meer voordragen. Bezwaarlijk is dat niet, want het geheel wordt er levendiger door. De soms behoorlijk complexe tekst is goed te volgen, al moet wel geconstateerd worden, dat vreemde talen niet Dekkers sterke punt is. De in het tweede gedeelte van de bundel voorkomende 'Test Huiskatten' en 'De zelfgebouwde kat' bevatten niet voorleesbare schema's die in een bijgevoegde gedrukte bijlage zijn afgebeeld. Net als bij de boekuitgave* is de verpakking zacht en goed aaibaar. Een heel aantrekkelijke uitgave voor de vele kattenliefhebbers.DVD speelfilms

Mijn opa de bankrover

Mijn Opa De Bankrover Nederlandse jeugdfilm van regisseur Ineke Houtman (Polleke) met in de hoofdrollen Michiel Romeyn en Zoë van de Kust. Het verhaal is een bewerking van het boek 'Mooi leven' van Sjoerd Kuypers die ook het scenario schreef. De dertienjarige Grace is het enige donkere meisje in een verder blonde familie. Ze is nieuwsgierig naar haar Surinaamse vader maar niemand wil daar iets over vertellen. Samen met het haar dementerende opa besluit ze om naar hem op zoek te gaan in Suriname. Als blijkt dat de familie het spaargeld van opa heeft geblokkeerd, zit er niets anders op dan een bank beroven. Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 10-2-'11): '(...) een perfecte mix van serieus drama en een vrolijk jeugdavontuur. (...) Extra mooi is dat dit avontuur geen moment voorspelbaar wordt en dat Michiel Romeyn als warrige opa diep ontroert.' Dana Linssen (NRC, 9-2-'11): '(...) valt in gunstige zin op tussen de vele jeugdfilms die Nederland de laatste jaren produceert: strak en charmant voert Houtman (...) de regie over avonturen, absurditeiten en emoties.' Kijkwijzer: 6 jaar, angst, grof taalgebruik.


Lynda La Plante's above suspicion
Above Suspicion - Seizoen 1Een Engelse politieserie uit 2009, geschreven door Lynda La Plante op basis van haar boek (vertaald als 'Boven verdenking'). La Plante schreef ook onder meer de series 'Prime suspect' en 'Trial and retribution'. Kelly Reilly (Eden Lake; Sherlock Holmes) is hier te zien in haar eerste hoofdrol. De onervaren rechercheur Anna Travis wordt toegevoegd aan het moordteam van oude rot James Langton (Ciarán Hinds). Haar eerste zaak betreft een jonge vrouw, met het uiterlijk van een onschuldige engel, die vermoord is aangetroffen. Het vreemde is dat deze vrouw op dezelfde gruwelijke manier om het leven is gebracht als een aantal oudere prostituees gedurende de jaren daarvoor. Bij haar onderzoek houdt Travis zich niet altijd aan de regels en brengt ook haar eigen leven in gevaar. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, grof taalgebruik. 


DVD non-fictie

 Het nieuwe gezicht van Willemstad Curaçao

Willemstad, Curacao, is door Spanje in 1499 in bezit genomen waarna het door de WIC (West-Indische Compagnie) in 1634 werd veroverd. De WIC bouwde het Fort Amsterdam, vervolgens ontstond in de 17e eeuw de wijk Punda (De Punt), in de 18e eeuw de wijk Otrobanda (Andere Kant) en in de 19e eeuw Pietermaai en Scharloo. Willemstad heeft nog een groot deel van de oude stedenbouwkundige structuur behouden, ondanks planologische missers zoals de bouw van de hoteltoren van Van der Valk met veertien etages naast Fort Amsterdam in de 17e-eeuwse wijk Punda. Vanaf 1988 is een grootscheepse renovatie van Willemstad ingezet waardoor in 1997 de historische stad, met bijna 750 monumentale panden, de status van Wereld Erfgoed van UNESCO verkreeg. Aan de hand van gesprekken met prof. dr. C.L. Temminck Groll (hoogleraar Restauratie) en diverse architecten (dr. Ronald Gill, Ben Smit, Anko van der Woude, e.a.) als mede met wijkbewoners en medewerkers van de Dienst Openbare werken worden de ontwikkelingen in de vier wijken getoond. Een informatief programma over de geschiedenis, de bouwhistorische aspecten en ontwikkelingen in Willemstad, vooral bezien vanuit de restauratieve en stedenbouwkundige kant. Kijkwijzer: niet vermeld.
Bluray

Scott Pilgrim vs. the world

Scott Pilgrim vs. The WorldSpeelfilm uit 2010 van regisseur Edgar Wright (Shaun of the dead; Hot fuzz), gebaseerd op de stripverhalen van Bryan Lee O'Malley*. In de hoofdrol Michael Cera (Juno; Superbad). Scott Pilgrim, een 22-jarige werkloze jongen die speelt in een band, 'gaat' met de 17-jarige middelbare scholiere Knives Chau. Dan ontmoet hij echter letterlijk het meisje uit zijn dromen: Ramona Flowers. Om haar voor zich te winnen moet hij met haar zeven kwaadaardige ex-vriendjes het gevecht aangaan. Jann Ruyters (Trouw 25-11-'10): '(...) past zich aan aan de gamersstijl met geschreven oneliners in beeld en gestileerde, over elkaar heen buitelende Matrix-vechtpartijen. Naast Michael Cera zien we ook nog Anna Kendrick (Up in the air) en Kieran Culkin (...) in even flitsende rollen in deze uitermate hippe film. Jammer is dat zowel de valse dialogen als de vechtpartijtjes op den duur wat eentonig worden.' Voor de tieners en twintigers van de computergamegeneratie. Bevat diverse extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, grof taalgebruik 


Games

Nickelodeon fit

Fit met NickelodeonNickelodeon nodigt de kinderen uit om met hun televisie-vrienden te spelen. Er zijn dertig activiteiten die het kind kan doen. Skateboarden als Diego, Hordelopen met Dora en kegelen met de backyardigans zijn voorbeelden van spellen. Veel activiteiten komen voor een deel overeen met bestaande spellen. De bekende speelfiguren en de uitleg op niveau van de speler maken het wel extra aantrekkelijk voor kinderen. Met de Wii Remote of in combinatie met het Balance Board te spelen. Dit spel is specifiek ontwikkeld om kinderen meer te laten bewegen. Er is een multiplayer variant. Niet vergelijkbaar met een workout, maar wel echt actief. Leuk voor kinderen vanaf ca. 3 jaar. PEGI: 3 jaar. Spel om kinderen te stimuleren meer te bewegen.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers