donderdag 1 september 2011

High lights week 34

Volwassenen fictie


Gail Anderson-Dargatz. Meisje, moeder
Meisje, moederKat heeft een echtgenoot, die door een beroerte van karakter is veranderd. Met hem en haar zoontje gaat ze naar haar geboortedorp, waar haar ouders nog wonen. Ze helpt hen te evacueren omdat een grote brand het dorp bedreigt. Ze stuit op papieren van haar grootmoeder, waarin het mysterie van de verdwijning van haar grootvader wordt ontrafeld. Ook komt ze in contact met haar jeugdliefde. De roman komt traag op gang en komt pas echt tot leven als de brand heel dichtbij komt. De Canadese natuur speelt een grote rol. Goede plot, interessante karakters en dilemma's, magisch-realistische sfeer. De Canadese schrijfster (1963) wordt vergeleken met Alice Munro en Margaret Atwood. Dat moet dan gelden voor de kwaliteit, niet voor stijl en inhoud. De schrijfster doceert creatief schrijven aan de universiteit van Brits Columbia. Kleine druk. Roman vergt aanvankelijk wat doorzettingsvermogen.


Justin Cartwright. Andermans geld
Andermans geldSir Henry Trevelyan-Tubal ligt op sterven na een hersenbloeding. Hij is de puissant rijke eigenaar van de privé-bank Tubal & Co. Zijn zoon Julian heeft de zaken geleid in zijn afwezigheid, maar nu is de bank bijna failliet na een desastreus avontuur met een hedgefonds. Voordat dit bekend raakt, probeert hij de bank te verkopen, maar er zijn veel belanghebbenden, bijna te veel. Zoals de eerste echtgenoot van Sir Henry's vrouw en de verzorgster van Sir Henry, Estelle die als enige echt van hem hield. En dan is er de verslaggeefster bij de kleine krant in Cornwall die de gegevens van het bijna-faillissement in handen krijgt en wil gaan publiceren. Dus komen agressieve advocaten in actie. Een roman van deze tijd waarin de schrijver laat zien dat de rijken koste wat kost rijk willen blijven en de belangen van cliënten op de tweede (of derde) plaats komen. Cliché's zijn daarbij niet te vermijden, maar door het gedetailleerd beschreven verloop van de gebeurtenissen door een alleswetende verteller krijgen de personages voldoende body en individualiteit. Met een redelijk spannend verloop. Kleine druk.


Ali Knight. Het moordenaarsspel
Het moordenaarsspelDe echtgenote van een succesvolle producent van reality-tv-programma's vreest dat haar man betrokken is bij moord en probeert hem, zichzelf en haar gezinsleven te beschermen. Het eigenlijke plot is wat dun, maar het wordt gered door de weergave van wat daar omheen speelt door de ik-vertelster. Onderliggend thema is de vraag hoever vertrouwen en loyaliteit kan gaan. In eenvoudige, hedendaagse, soms wat pathetische taal, doorweven met korte terugblikken, ontstaat helder inzicht in de motieven en gedachten van de protagoniste. Er is aandacht voor de bijfiguren. Halverwege begint de psychologische spanning op te lopen, wordt het probleem duidelijk en krijgt het verhaal vaart. Gesitueerd in een welgesteld milieu, aan de rand van Londen. Een eigentijds verhaal over de invloed en het gevaar van reality-tv en sociale media. Goede vertaling. Debuut van de Britse journaliste en website-auteur. Normale druk.

 
Jeugd fictie


Stein, Mathilde. Juffrouw van Zanten en de zeven rovers
Als de zeven rovers van tevoren hadden geweten dat Juffrouw van Zanten - op-voed-des-kun-di-ge van beroep - in de postkoets zat dan hadden zij deze nooit overvallen. Juffrouw van Zanten zal de rovers wel eens even normen en waarden bijbrengen; het opvoedconcours winnen, is haar ultieme droom. Zal het Juffrouw van Zanten lukken om de jury te overtuigen van haar opvoedkundige kwaliteiten of hebben de rovers andere plannen? De samenwerking tussen Mathilde Stein en Dorine de Vos is een zeer gelukkige. Liefhebbers van Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren zullen de tegendraadse humor en frisse stijl van Stein beslist waarderen. Illustratrice De Vos is bekend als vormgever voor onder andere Hotel New York en dit prentenboekendebuut doet absoluut verlangen naar meer. De kleurrijke, uitbundige illustraties in gemengde techniek zijn een lust voor het oog en de ogenschijnlijk rommelige lay-out zal de fantasie van de lezer zeker prikkelen. Dat het rijm van Stein bij vlagen wat gezocht aandoet deert niet: de energie van Juffrouw van Zanten is van de meest aanstekelijke soort. Mooi verzorgde uitgave op groot formaat. Een origineel prentenboek dat absoluut in de smaak zal vallen bij kleuters vanwege de tegendraadse humor, de prachtige prenten en en het
verrassende slot. Vanaf ca. 4 jaar.


Tillier, Beatrice. Bijl

Een kasteelheer huwt zijn dochter Aube uit aan Vuurwolf, de zoon van heer Wolf. Maar noch Aube noch haar broer Galviat zijn opgetogen over dit huwelijk, dat bedoeld is om de eindeloze
oorlogen tussen menselijke legers en troepen van de hogere dieren te beëindigen. Dus vermoorden ze in de huwelijksnacht Vuurwolf en slaan ze op de vlucht. Daarbij wordt Galviat omgebracht door het wolvenleger, maar Aube kan ontkomen naar het heilige Maagdenbos waar ze veilig is. De oorlog tussen mens en dier laait weer hoog op, maar beide partijen willen er een einde aan maken. Heer Clam, een beroemde wolvenjager, wordt nu een sleutelfiguur.
Dit magische sprookje in stripvorm dat zich afspeelt in een middeleeuws aandoende wereld, wordt gediend door een erg goede scenarist en een tekenares met een schitterende tekenstijl. Ze staan, aldus de auteur, beiden volledig ten dienste van het verhaal. Het resultaat is alleszins origineel en verbluffend knap. Dit is de aanzet van wat een schitterend stripdrieluik zal worden. Dit album bevat een extra dossier van acht pagina's. Aanbevolen met stip. Vanaf ca. 15 jaar.
V/J-AANBIEDING.

Luisterboeken

Vrijheid en verplichting : een hoorcollege over wijsgerige ethiek, van Plato tot Levinas / door Herman Philipse
Vrijheid en verplichtingHome Academy, uitgever van hoorcolleges op cd, heeft in 2004 met het inhuren van Herman Philipse een gouden greep gedaan. Philipse, universiteitshoogleraar wijsbegeerte in Utrecht, is niet alleen een scherpzinnig filosoof, hij is ook een begenadigd docent. Hij spreekt helder en boeiend, en paart een grote kennis van zaken aan een al even grote didactische bekwaamheid. In deze hoorcolleges, opgenomen op acht cd's van ongeveer een uur, geeft hij een overzicht van de wijsgerige ethiek, van Plato en Aristoteles tot Arendt, Levinas en Singer. En voortdurend wordt daarbij duidelijk hoe zeer hun denken actueel is, en relevant voor het oplossen van de problemen waar wij voor staan. Het bijbehorende tekstboekje bevat per hoofdstuk een korte samenvatting. Voorkennis wordt niet vereist, maar inzet wel, want de stof is niet eenvoudig. Maar wie doorzet wordt, als steeds bij Philipse, rijk beloond.
DVD speelfilms


The advocates : in search of justice in the gritty Edinburgh underworld
Advocates, The - Serie 1Een driedelige Schotse tv-serie uit 1991, geregisseerd door Peter Barber-Fleming (Mortimer's law; Poirot) met in de hoofdrollen Isla Blair (After life; A touch of Frost), Stella Gonet (Holby City; The House of Elliot) en Ewan Stewart (Rebus; P.O.W). Het verhaal speelt zich af rond een advocatenkantoor in Edinburgh. De jonge advocaat Greg McDowell (Stewart) onderzoekt op verzoek van de arts van een afkick-kliniek de zaak van een van diens cliënten, die gestorven is aan een overdosis. Er blijken verbanden te zijn met de onderwereld van de stad. Behalve de wederwaardigheden van een aantal advocaten zien we ook de sociale problematiek van een grote stad. Verzorgd gemaakt, het tempo is laag, goed geacteerd. Er zijn geen extra's. Kijkwijzer: 12 jaar. Serie 1


Tous les soleils

De tweede speelfilm (uit 2011) van de Franse schrijver-regisseur Philippe Claudel is luchtiger dan 'Il ya longtemps que je t'aime'. In de hoofdrol Stefano Accorsi (Baciami ancora). De Italiaan Alessandro is docent muziekwetenschap aan de universiteit van Straatsburg. Veertien jaar geleden werd hij weduwnaar, maar hij heeft dat verlies nooit verwerkt. Zijn 15-jarige dochter heeft last van zijn overbezorgdheid en gaat samen met haar excentrieke oom op zoek naar een nieuwe liefde voor haar vader, wat leidt tot komische misverstanden. André Waardenburg (NRC 3-6-'11) concludeert: 'Het is daarom extra jammer dat hij van Luigi een karikaturaal personage heeft gemaakt en dat de film wat onevenwichtig heen en weer schakelt tussen klucht en drama.' Jeroen Stout (Filmkrant juni '11): '(...) Hoe voorspelbaar ook, 'Tous les soleils' weet ook aan de grootste cynicus een glimlach te ontlokken. (..) een vaardig gemaakte komedie over rouwverwerking.' Kijkwijzer: 12 jaar, angst, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 7-9-'11.


De wereld van K3
De Wereld Van K3Twee afleveringen van het magazine van de in Nederland en België populaire meidengroep K3. (De naam K3 komt voort uit de voornamen van de oorspronkelijke bezetting van de groep: Karen, Kristel en Kathleen). De zangeressen Kristel, Josje en Karen (nieuwe bezetting) leren de kijker om hun nummers mee te zingen via karaoke en mee te dansen door de pasjes stapsgewijs voor te doen, zoals 'Mamasé' en 'Lolliepopland'. Ook is er ruimte voor toneelstukjes over kabouter Plop en zijn vrienden, gaat Josje met Martin Gaus naar dierentuin Planckendael en wordt er gekookt, getekend en geknutseld. Het geheel wordt enthousiast, begrijpelijk en stimulerend neergezet; de kijker wordt rechtstreeks aangekeken en bij het gebeuren betrokken. Bij het gebruik van gereedschappen zoals een mes of lijmpistool wordt er verwezen naar hulp van volwassenen. Vooral meisjes vanaf ca. 5 jaar zullen smullen van deze verzorgde kijk- en doe-mee-dvd. Wordt uitgezonden op Zappelin. Kijkwijzer: alle leeftijden.


Mortified : zóóó gênant
Zóóó Gênant! (Mortified) - Seizoen 2Australische televisieserie met de avonturen van Taylor Frey (12) en haar vrienden en familie. Ze is sociaal, origineel en bijdehand, maar voor de vreemde capriolen van haar excentrieke familieleden geneert ze zich enorm, thuis, in de buurt en op school. Vaak vlucht ze daarom in haar grenzeloze fantasie. Dat zorgt voor heel komische situaties. Gelukkig heeft Taylor leuke vrienden, al leveren die ook wel verwarring of problemen op: de trouwe, slimme Hector (die dol is op Taylor), de 'perfecte' en daardoor vaak irritante Brittany, en laconieke Leon (op wie Taylor heimelijk verliefd is). Ook de situering in een zonnig Australisch kustgebied maakt de serie heel afwisselend en aantrekkelijk. Elke aflevering is een afgerond verhaal over Taylor, die regelmatig rechtstreeks tegen de kijker spreekt. De serie werd een wereldwijd succes, kreeg diverse prijzen, waaronder de AFI Award (Australian Film Institute) voor Beste kindertelevisiedrama, en is uitgezonden op Zapp. Dit twee-dvd-pakket bevat de afleveringen 14 t/m 26 waarin Taylor voor het eerst naar high school gaat. Vanaf ca. 9 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden.


DVD non-fictie


Dealing and wheeling in small arms
Jaarlijks worden miljoenen nieuwe vuurwapens geproduceerd. Met kleine wapens vallen wereldwijd relatief gezien de meeste slachtoffers. In deze Nederlandse documentaire uit 2007 wil regisseur Sander Francken de wapenhandel in kaart brengen. Zo volgt hij een in wapenhandel gespecialiseerde journalist in Bosnië en Centraal-Afrika, bezoekt een ontwerper van wapens en laat zien dat loodsen vol wapens in voormalig Bosnië verdwijnen onder het toeziend oog van de VN. Maar ook toont hij de onmacht van een vader in Centraal Afrika nadat zijn dorp is uitgemoord, de aantrekkingskracht van wapens in bv. gewelddadige videogames en de rol van de EU en de VN die jarenlang vergaderen over een internationaal verdrag over de handel in kleine wapens. Westerse economieën profiteren van de handel die voornamelijk in niet-geïndustrialiseerde landen slachtoffers maakt. Pauline Kleijer (Volkskrant 4-1-'07): '(...) een belangwekkende en knap gemaakte documentaire, maar in zijn ijver schiet de regisseur soms zijn doel voorbij. Francken presenteert een stortvloed aan informatie, die nauwelijks de kans krijgt te bezinken.' (NRC 3-1-'07): 'Wat tendentieus, maar de boodschap is duidelijk: de wil om een eind te maken aan illegale transacties is er niet. De economische belangen zijn te groot.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld.


500 great goals
500 Great GoalsDe titel geeft precies de inhoud weer: 500 prachtige doelpunten. De ene nog mooier dan de ander. Bij enkele doelpunten geven de makers zelf een analyse van hun treffer. Geniet nogmaals van de doelpunten van Pélé, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic, Johan Cruyff en vele anderen. Aan meer dan veertig treffers zit een Nederlands tintje. De van origine Engelse uitgave wordt van deskundig Nederlands commentaar voorzien door Evert ten Napel. Hij doet dit op zijn eigen unieke wijze. Ruim vier uur genieten voor de voetballiefhebber. V/J-aanbieding. YA. Kijkwijzer: alle leeftijden.


Bluray


I am number four
I Am Number FourAmerikaanse film van regisseur D.J. Caruso (Disturbia) gebaseerd op het in Amerika succesvolle gelijknamige boek* van Pittacus Lore. De vijftienjarige John Smith (Alex Pettyfer) is een van de negen vluchtelingen van de planeet Lorien, die op aarde een schuilplaats hebben gevonden. Buitenaardse wezens proberen hen een voor een te doden. John is nummer vier op hun lijst. Floortje Smit (Volkskrant 10-3-'11): '(...) in de highschool scifi-thriller I am Number Four werkt hij op routine en probeert hij vooral met explosies, suffe special effects en pathetische muziek het gebrek aan logica en de idiotie van het script te verdoezelen.' Patricia Smagge (movie2movie): 'Alex Pettyfer (...) showt zijn welgevormde lichaam graag en vaak. Alleen dat zal voor veel tienermeisjes al genoeg reden zijn om naar de bioscoop te gaan om deze film te gaan bekijken. Zij zullen er niet van wakker liggen dat geen spoortje originaliteit te bekennen is, het verhaal nergens naartoe gaat en de acteurs absoluut niet overtuigen. Tienerjongens zullen zich tegoed doen aan de bombastische finale en de stralende glimlach van Dianna Agron. Veel meer is deze film namelijk niet. Ach, overal is een doelgroep voor...' Vanaf ca. 15 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. *2011-09-4318 (v)/2010-45-2951 (j). Genoteerd op de Dutch Charts nr. 5, week 31.

Games


Child of Eden
Child Of Eden - KinectChild of Eden is een bijzondere shooter game voor de XBOX, te spelen met de controller en met de Kinect-sensor. Het meisje Lumi is in de ruimte geboren, maar wil naar de Aarde. Na haar dood is ze opgeslagen in het netwerk Eden. Het doel van de game is Lumi en Eden te ontdoen van virussen tijdens haar reis naar de Aarde. Met vijf levels doorloop je de game. Een level bestaat uit een reis met mooie psychedelische beelden en muziek die bij de sfeer van het spel passen. Dit is een bijzondere belevenis. Er zijn twee verschillende wapens om de virussen te bestrijden. Met de wapens beïnvloed je tevens het ritme van de muziek. De Kinect besturing werkt zeer goed. De game is relatief kort, wel is er de mogelijkheid om na het behalen van het laatste level een moeilijkere versie te spelen. Ook is er de optie 'Feel Eden', je doorloopt dan het volledige level, maar de virussen richten geen schade aan, zodat je ontspannen het level uit kan spelen. Een fascinerend spel dat je moet ervaren om het volledig te begrijpen. De beschrijving is in het Nederlands, het spel in het Engels. Te spelen vanaf ca. 9 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 7 jaar, geweld. Optioneel met de Kinect te spelen. Game verschijnt in het najaar op de PlayStation 3.


0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers