woensdag 7 september 2011

Highlights week 35

Romans Fictie

Arne Dahl. Requiem
Alles en iedereenOp de dag dat George W. Bush de oorlog aan Saddam Hussein verklaart, vinden er in Stockholm een bankoverval en een gijzeling plaats. Een arrestatieteam en een anti-terreureenheid rukken uit en een al gepensioneerde commissaris wordt om ondersteuning gevraagd. Maar het is een vreemde overval. De overvallers nemen geen contact op en hebben ook geen eisen. Als de gewapende eenheden binnenvallen, weten de gijzelnemers te ontkomen. Maar iets klopte er niet en dat blijft de hoofdpersonen dwars zitten. Want waarom of waardoor is een badkamer in een naburig huis vernield? En wat heeft een klassiek bureau met de overval te maken? Zevende thriller met het Zweedse A-team; er staan er nog drie te verschijnen. Het zijn stuk voor stuk thrillers met gecompliceerde intriges die bestaan uit talrijke verhaallijnen, waaronder zelfs een uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt het verhaal verteld vanuit talrijke perspectieven,
waarmee de schrijver blijkt geeft van groot psychologisch inzicht. Het betere vakwerk dus.

Janet Frame. Je betreedt nu het menselijk hart
Je betreedt nu het menselijk hartDe Nieuw-Zeelandse schrijfster (1924-2004) werd bekend met haar autobiografische trilogie 'Een engel aan mijn tafel' (door Jane Campion verfilmd). Deze collectie met 42 verhalen brengt werk samen uit drie vroege bundels: 'De lagune', 'Snowman, Snowman', en 'The Reservoir' en uit het meer recente 'You Are Now Entering the Human Heart'. Vijf niet eerder gepubliceerde verhalen ronden de collectie af. De publicatie en bekroning van 'De lagune' heeft de auteur destijds behoed voor een lobotomie. In die periode verbleef ze in diverse psychiatrische klinieken, na de foutieve diagnose schizofrenie. De onkenbaarheid van de ander, de spanning tussen waarheid en ontkenning, vrijheid en gevangenschap, anders-zijn en adaptatie zijn terugkerende motieven. In het titelverhaal observeert de auteur een schoolreisje waarbij de onderwijzeres in een penibele situatie terecht komt. Naast realistische verhalen duiken ook fantastische vertellingen, fabels en parabels op. Een bundel intrigerende, uitdagende verhalen, geschreven in een levendige, precieze stijl, die een breed publiek kunnen boeien. Zeer kleine druk.

Neil Jordan. Evenbeeld
EvenbeeldDe uit Ierland afkomstige Neil Jordan (1950) is meer bekend als filmmaker (o.a. The Crying Game, 1992, Oscar-winnaar, en Michael Collins) dan als romanschrijver. Toch is dit al weer zijn tweede roman sinds de doorbraak met 'Schaduw' in 2004 (en de vijfde sinds zijn debuut in 1979). 'Evenbeeld' speelt voor een groot deel in Dublin, waar de jongen Kevin merkt dat hij vaak voor een ander wordt aangezien. Die ander, uit een rijkere buurt en met een lossere moraal, neemt min of meer bezit van Kevins identiteit. Gewild en ongewild wordt zijn leven mede door zijn dubbelganger bepaald, en na diens dood legt Kevin voor zichzelf en voor diens dochter (die daardoor ook een beetje zijn dochter wordt) de puzzelstukken samen. Het verhaal ontrafelt in flashbacks, wordt verteld als aan een keukentafel, krijgt een sfeer van melancholie afgewisseld door vlagen lentezon. Langzaam bouwt de spanning op naar een verrassende climax, en al die tijd blijft op de achtergrond die zeurende vraag naar wat een identiteit (en naar wat zingeving) nu eigenlijk is. Een knappe roman, vlot verteld, spannend en onderhoudend. Kleine druk.

Allie Larkin. Blijf
Blijf!Sinds de eerste dag van haar studie is Savannah al verliefd op Peter. Helaas is zij niet de gelukkige met wie hij gaat trouwen, dat is haar beste vriendin Janie. Ze probeert de avond na de bruiloft haar verdriet weg te drinken en koopt in een opwelling een hond. Joe is veel groter dan verwacht en hij luistert ook nog eens slecht, daarom besluit ze met hem naar de dierenarts te gaan. Die blijkt niet alleen vakbekwaam, maar ook nog eens heel erg knap en aardig. Het blijkt echter moeilijk om een relatie op te bouwen als het verleden je nog achtervolgt. De plot lijkt clichématig, echter door de schrijfstijl, de originele personages en de humor is dit geen enkel punt. De auteur schrijft zo meeslepend dat je niet kunt stoppen met lezen en door de personages mankementjes te geven, heeft ze ze menselijk gemaakt. Dat werkt zeer verfrissend. Ook het toevoegen van Joe is subliem, hij maakt het verhaal luchtig en zorgt dat alle lijntjes bij
elkaar komen. Voor een groot vrouwelijk publiek.

James Patterson. Het negende oordeel.
Het negende oordeelDe politie van San Francisco heeft het druk. Een juwelendief heeft waarschijnlijk de vrouw van een beroemde filmster vermoord en een onbekende man vermoordt vrouwen met kleine kinderen. Door de hoge werkdruk bij de politie dreigt het onderzoek vast te lopen. Hoewel brigadier Lindsay oververmoeid is en hard toe aan vakantie, gaat ze in op de eis van de moordenaar om losgeld te overhandigen. Deze thriller is er een uit de serie Women's murder club: vier vriendinnen in San Francisco die bij moorden betrokken raken als politieagent, officier van justitie, patholoog of journaliste. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het oogpunt van de juwelendief, de brigadier en de moordenaar. Het is snel duidelijk wat de rol van iedereen is, maar de ontknoping is verrassend. Een spannende en verrassende thriller, een van de betere van deze schrijver.

Abdellah Taïa. Hartsvrienden
Hartsvrienden – Abdellah TaïaDe Marokkaanse auteur (1973) publiceerde eerder romans en verhalen waarin homoseksualiteit, identiteit, liefde en eenzaamheid een grote rol spelen. In 'Hartsvrienden' gaat het om de liefde tussen twee vrienden, de liefde voor de koning van Marokko en de liefde van een vader voor zijn weggelopen vrouw. Deze verhaallijnen komen samen in een als verraad ervaren keuze van de ene vriend, die leidt tot jaloezie en wraak bij de andere. Het geheel speelt zich af in een soms realistische, dan weer droom- of sprookjesachtige setting, Taïa weet bij ieder hoofdstuk opnieuw te verrassen en de lezer in soms poëtische, soms directe bewoordingen mee te slepen. Dat de dialogen niet altijd even soepel (vertaald?) zijn, doet daar niets aan af. Sterk is daarentegen dat Taïa's oorspronkelijke thema's steeds minder cruciaal worden, maar meer als bouwstenen fungeren voor een universelere thematiek. Deze auteur bouwt een boeiend oeuvre op, eigenzinnig, moedig, intrigerend en van hoog niveau. Kleine druk.

Jeugd fictie

Van Genechten, Guido. Papa's met kleintjes
9789044815016Vierkant, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken over dierenpapa's met hun jonkies, zowel uit de directe omgeving als uit verre landen. De illustraties zijn afwisselend tegen een zwarte of witte achtergrond gedrukt en lopen door over twee bladzijden. Dit keer geen kleurenillustraties zoals de vele peuter- en kleuterboeken die de bekende illustrator al heeft gemaakt, maar illustraties die geheel zijn uitgevoerd in zwart-wit. De illustraties zijn van een bijzondere kwaliteit, een soort collages met gebruik van druk- of stempeltechniek, aangevuld met potlood en steeds een geprononceerd oog (of ogen) van de dieren. De handgeschreven tekst benoemt alleen het dier en het jong en heeft het over papa en zijn jonkies, maar dit zou ook een mama kunnen zijn. Daar zijn echter al veel meer boekjes van. Een mooi en bijzonder kijk- en aanwijsboek. In dezelfde uitvoering verscheen 'Mama's met kleintjes'

Os, Erik van. Wat een mop
Erik Os - Wat een mop!Moppenboekje voor beginnende lezers. De moppen bestaan soms maar uit vragen van één regel of uit enkele regels ('hoe haal je een koe uit de sloot?' 'nat!') of zijn korte verhaaltjes met een clou (tot max. dertig regels). De leestechnische moeilijkheidsgraad loopt op van AVI-M3 naar AVI-E3. De humor die gebruikt wordt, sluit perfect aan bij de beoogde leeftijdsgroep ('Twee vlooien komen uit een bar. Zegt de ene vlo: 'Gaan we te voet? Of nemen we de hond?'). Grappige gekleurde tekeningen - soms in de vorm van een kort stripverhaaltje - geven bij elk item de sfeer leuk weer. Doordat het boek meer dan zestig verschillende moppen telt, is het zeker ook heel geschikt voor jonge kinderen die zich maar kort kunnen concentreren. Voor kinderen vanaf ca. 6 jaar. Moppenboekje voor beginnende lezers.

McDonald, Abby. Jongens, beren en bergschoenen
Jongens, beren en bergschoenenJenna is opgegroeid in de stad. Ze zet zich als lid van de Groentjes fanatiek in voor het milieu. Tijdens de zomervakantie logeert ze bij haar peettante op het platteland in Canada. Jenna vindt het geweldig om in de ongerepte natuur te zijn. Al snel blijken haar wilde ideeën om de natuur en het milieu te redden helemaal niet te stroken met de manier van leven en overleven van de plaatselijke bevolking. In een oude survivalgids vindt Jenna inspiratie om beter om te gaan met de jongeren van het plaatsje. Realistisch, grappig en romantisch boek over idealen, doorslaan daarin, maar ook de realiteit onder ogen durven zien. Vanaf ca. 15 jaar.


Jeugd non-fictie


Vigliano, Adriaan. Scheepswrakken
ScheepswrakkenCompacte uitgave in de reeks 'Legendes van de zee'*, een makkelijk lezen boek over scheepswrakken. De informatie is niet alleen uitnodigend en informatief, maar ook spannend en aantrekkelijk vanwege het mysterieuze karakter van al wat op zee of oceaan met schepen kan gebeuren. Er is aandacht voor schipbreuk leiden, aanvallen van walvissen, scheepsbouw en balans, de geschiedenis van de Titanic, na een schipbreuk overleven op zee en onderzoek naar en van scheepswrakken. Het boek is met deskundigheid en aandacht gecomponeerd voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. De letter is gedrukt in een groot lettertype; de zinsbouw is compact en verwijst met vetgedrukte letters naar de woordenlijst achterin. Het illustratiemateriaal is kleurrijk, biedt overzicht maar ook details. De kinderen worden uitgedaagd om 'wist je dat?' en 'is het waar?' op te lossen. Er is aandacht voor leesbegrip en het leggen van de juiste combinaties tussen vragen en antwoorden. De aantrekkelijke, vlot hanteerbare uitgave besluit met literatuur- en websiteverwijzingen en een register. Voor kinderen met leesproblemen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Daisyroms

Alles en iedereen
Alles en iedereenIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken met onderstaande tekst van recensent Drs. M.L. de Jager. 'Het gezin Latham leidt een tamelijk gewoon leven. De moeder gaat op in de levens van haar kinderen, een tweeling van twee jongens en een dochter. Het meisje heeft gekampt met anorexia, maar heeft inmiddels een vriendje. De tweeling verschilt erg van elkaar: Max wordt depressief en vraagt veel aandacht. Op het moment dat je je als lezer gehecht hebt aan de familie is er een heftige choquerende gebeurtenis die de verhaallijn volledig omwentelt. Een nauwgezet opgebouwd boek met mooie karakters, geschreven door de auteur van diverse bestsellers. Geschikt voor lezers met belangstelling voor spannende familieverhalen met enige psychologische diepgang.' Voorgelezen door een vrouwenstem.

DVD speelfilms

Gooische vrouwen
Gooische Vrouwen (S.E.)Na vijf seizoenen van de RTL-televisieserie 'Gooische vrouwen' regisseerde Will Koopman ook de bioscoopversie. In de hoofdrollen zien we opnieuw Linda de Mol (bedenker van de serie), Susan Visser, Tjitske Reidinga en Lies Visschedijk, in bijrollen onder meer Loes Luca, Beppie Melissen en Maike Meijer. Cheryl, Anouk, Claire en Roelien wonen in dezelfde welgestelde buurt in het Gooi. Ondanks hun verschillende karakters zijn ze vriendinnen en delen hun problemen met elkaar: liefde, ontrouw, kinderen, uiterlijk, geld. Wanneer het hen allemaal teveel wordt, gaan ze op vakantie naar Frankrijk, in een beschilderd Volkswagenbusje. Floortje Smit (Volkskrant 10-3-'11): '(...) En toch stelt Gooische Vrouwen teleur. Het is een wirwar van losse verhaallijntjes die de kijker krijgt voorgeschoteld, lang niet allemaal essentieel. (...)' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 10-3-'11): '(...) een geslaagde en geestige filmversie (...) De formule van Gooische Vrouwen van lekker vet aangezette humor werkt ook op speelfilmlengte. (...) Maar het gaat om de vier vrouwen. Ook al lijden ze stuk voor stuk aan een vergevorderd stadium van aanstelleritis, het blijven heel leuke types om naar te kijken. (...)' Kijkwijzer: 12 jaar. Zie ook de rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 21-9-'11.

Water for elephants
Water For ElephantsEen kostuumdrama van Francis Lawrence (I am legend) met Reese Witherspoon (Legally blonde), Robert Pattinson (Twilight) en Christoph Waltz (Inglourious basterds). Het verhaal is gebaseerd op de succesvolle roman van Sara Gruen. Een oude man, Jacob Jankoski, blikt terug op de zomer van 1931, toen hij zijn studie diergeneeskunde moest afbreken en bij toeval een baan kreeg als dierenarts bij een rondreizend circus. Door de Depressie heeft het circus moeite het hoofd boven water te houden. Jacob wordt verliefd op Marlena, dierentemster en de ster van het circus, maar ook de vrouw van de wrede circusdirecteur. De recensenten zijn kritisch. Fritz de Jong (Parool 4-5-'11): '(...) 'Water for elephants' ziet er prachtig uit. Camerawonder Rodrigo Prieto (Brokeback mountain) en setontwerper Jack Fisk (There will be blood) hebben alles uit de kast gehaald om een overtuigend beeld te schetsen van een ploeterend circus ten tijde van de Amerikaanse Depressie. Jammer genoeg komt het drama in dit fraaie decor nauwelijks tot bloei. (...) (het verhaal) heeft te lijden onder overbodige uitweidingen en uitleggerige voice-overs. (...)' Kijkwijzer: 16 jaar, geweld. Zie ook de rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 14-9-'11.

Heksje Lilly en de reis naar Mandolan
Heksje Lilly - En De Reis Naar MandolanTweede film* over Heksje Lilly, een gewoon meisje van tien dat bewezen heeft dat ze een superheks is. Het avontuur is gebaseerd op de populaire boekenreeks van Knister (Ludger Jochmann) en deze keer geregisseerd door Harald Sicheritz. Heksje Lilly (Alina Freund) ontvangt een brief van Grootvizier Guliman uit het exotische land Mandolan waarin haar hulp gevraagd wordt. De Koninklijke troon van koning Nandi is behekst. Samen met haar draakje Hector flitst ze zich naar het verre land waar meer aan de hand blijkt te zijn. Want waar is eigenlijk koning Nandi gebleven? Bor Beekman (Volkskrant 14-4-'11): 'Tegen de kleurexplosie van olifanten, een krankzinnige surveillancesysteem, slangenbezweerders en koorddansers steekt het verhaal over het heksje en het hulpdraakje wel wat flets af.' Bregtje Schudel (Parool 13-4-'11): 'Dat Heksje Lilly 2 niet zo goed is als zijn voorganger komt door het wel erg simpele verhaal dat vooral een excuus is voor exotische plaatsjes, bontgekleurde plaatjes en de weinig inspirerende regie van Harald Sicheritz. Maar qua familiefilm kun je het slechter treffen.' Vanaf ca. 6 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar, angst. *Dl. 1: 'Heksje Lilly : de draak en het magische boek': 2009-49-3199 (2009/52). Wordt niet opnieuw aangeboden. Zie ook de rubriek Blu-ray. Release: 20-9-'11.

Animals united
Animals United (3D)Duitse 3D-animatiefilm van de regisseurs Holger Tappe en Reinhard Klooss, gebaseerd op het boek 'Die Konferenz der Tiere' van Erich Kästner. Het kleine stokstaartje Billy woont op de Afrikaanse savanne. De jaarlijkse overstroming blijft uit en samen met Socrates de leeuw gaat hij op onderzoek uit. Ze komen er achter dat een nieuwe stuwdam het water tegenhoudt. Onderweg komen ze dieren tegen die voor klimaat- en milieurampen naar Afrika zijn gevlucht: een ijsbeer die het ijs voelde wegsmelten, schildpadden die weer een olietanker zagen vergaan, en een kangoeroe en een Tasmaanse duivel die vluchtten voor branden in Australië. Samen komen ze tot de conclusie dat de oorzaak ligt bij de mens. De recensenten zijn niet positief. Kevin Toma (Volkskrant 28-4-'11) noemt de film: '(...) slecht geschreven haastwerk, zonder enig spoor van creatieve finesse; Erich Kästners klassieke kinderboek Der Konferenz der Tiere had een liefdevollere bewerking verdiend.' Vanaf ca. 9 jaar. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, angst. Wordt niet opnieuw aangeboden. Zie ook de rubriek Blu-ray. Release: 14-9-'11.

DVD non-fictie


Niet zonder jou
Niet zonder jou ***Intiem portret van de Nederlandse kunstschilder Ger Lataster (1920) en zijn vrouw, fotografe Hermine van Hall (1926-209). Filmmaker en zoon Peter Lataster filmde samen met zijn vrouw Petra Lataster-Czisch (ontvingen een Gouden Kalf voor de documentaire 'Verhalen van een rivier', 1994) de laatste twee jaar van het huwelijk van zijn ouders. Zij zijn 65 jaar getrouwd en de ouderdom laat zijn sporen na. Ger is slechthorend en slecht ter been, terwijl Hermine o.a. lijdt aan dementie. Tussen vaak lange shots van het doen en laten van het hoogbejaarde echtpaar zijn ook oude opnamen gemonteerd. Als Hermine overlijdt zoekt Ger troost in de kunst. De recensenten hebben veel lof voor deze film. Monica Meijer (movie2movie, i): 'Het is moeilijk, pijnlijk én eerlijk om het echtpaar te zien aftakelen, de twee bejaarde kunstenaars worden letterlijk dicht op de huid gezeten. (...) Met veel gevoel en respect laten Peter en Petra Lataster de kijker kennismaken met deze bijzondere kunstenaars, die hen zo dierbaar zijn. Des te bewonderenswaardiger dat de beelden niet altijd al te vleiend zijn, maar wel altijd eerlijk, natuurgetrouw en vaak komisch.' Jann Ruyters (Trouw 13-1-'11): 'Een heel mooie film, even eenvoudig als aangrijpend, die je het verlies laat navoelen zonder het je in te wrijven.' Kijkwijzer: alle leeftijden. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 20-9-'11.

Bluray


Pirates of the Caribbean : on stranger tides
Pirates Of The Caribbean 4: On Stranger TidesVierde deel van de Amerikaanse piratenserie in 3D met de avonturen van de opportunistische kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp). Na een wat teleurstellend derde deel heeft regisseur Gore Verbinski het stokje overgedragen aan regisseur Rob Marshall (Chicago), en ook de acteurs Keira Knightly en Orlanda Bloom zijn vervangen. Sparrow gaat op zoek naar de Fontein van de eeuwige jeugd. Hij wordt daarbij op de huid gezeten door Britten, Spanjaarden en zijn rivaal de gemene piraat Blackbeard (Ian McShane) en diens dochter Angelina (Penelope Cruz), ooit Jack's geliefde. Met veel spektakel, humor en een vleugje romantiek. Peter de Bruijn (NRC 18-5-'11): '(...) Pirates 4 heeft iets van de lichtheid en speelsheid herwonnen van het eerste deel. De film is minder overwoekerd door de special effects dan het oncharmante voorgaande deel (...) Maar de nieuwe film bevat ook weer geen momenten die zo spannend of grappig zijn dat ze lang in het geheugen blijven hangen.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 19-5-'11): 'De deels in 3D gemaakte avonturenfilm biedt genoeg acrobatisch spektakel en miraculeuze ontsnappingen voor [ruim twee uur] aangename verpozing. (...)' Voor volwassenen en jeugd vanaf ca. 13 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst. Zie ook de rubriek Dvd. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 14-9-'11.

Games


Captain America : super soldier
Captain America - Super SoldierHoewel Steve Rogers graag mee wil vechten in de Tweede Wereldoorlog, wordt hij meerdere malen afgekeurd voor het leger. Om toch mee te kunnen gaan, geeft hij zich op voor een supergeheim wetenschappelijk experiment. Het programma verandert hem in 'Captain America', een supersoldaat. Gewapend met zijn schild trekt hij ten strijde tegen de snode organisatie Hydra, geleid door Red Skull. De game n.a.v. de film* gaat op dit punt verder. De speler krijgt de opdracht het kasteel waar de experimenten plaatsvinden te onderzoeken en de plannen van Hydra een halt toe te roepen. Onderweg sla je de tegenstanders neer, ontwijk je kogels met je schild, kruip je langs muren en los je puzzels op om deuren te openen. Gamer.nl vindt deze filmgame 'oké' en geeft het cijfer 6: 'Captain America: Super Soldier levert prima vermaak in een kleine verpakking. Het leuke originele verhaal mist misschien een fatsoenlijke introductie zonder de film gezien te hebben en het heerlijk soepele vechtsysteem voelt misschien geleend, het drukt de pret niet.' Insidegamer.nl geeft ook een 6: 'Het is erg jammer om te zien dat een spel eigenlijk wel goed is en ook leuk is om te spelen, maar dat het teveel in herhaling valt om de volle zeven uur te boeien.' Aardige actiegame vanaf ca. 16 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 16 jaar, geweld. De film draait vanaf 28 juli 2011 in de Nederlandse bioscopen. XBOX 360 / PS3

Phineas and Ferb : Across the 2nd Dimension
Phineas And Ferb: Across the 2nd DimensionGame rond de gelijknamige film* over de stiefbroertjes Phineas en Ferb, die elke dag van de schoolvakantie een nieuw avontuur verzinnen om zich niet te hoeven vervelen. Phineas en Ferb komen erachter dat hun geliefde huisdier Perry eigenlijk een geheim agent is, die dagelijks strijdt tegen het kwaad. Hierdoor gaat Phineas twijfelen aan de vriendschap tussen hem en zijn huisdier. De jongens gaan samen met Perry op een groots avontuur naar een andere dimensie. In deze dimensie heeft iedereen een dubbelganger en is Dr. Doofenshmirtz dictator van de stad. Phineas en Ferb gaan met Perry en hun vrienden en met behulp van alle oude uitvindingen de strijd aan tegen Dr. Doofenshmirtz. De game wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan levels, waarbij spelers soms moeten racen over lange glijbanen, en op andere momenten al springend en schietend de virtuele werelden moeten overleven. Centraal staan de gadgets die de twee broertjes hebben uitgevonden. Een zeer vermakelijk avonturenspel voor kinderen die zich ook niet willen vervelen. Vanaf ca. 9 jaar. PEGI-code nog onbekend. Phineas en Ferb: Dwars door de 2de Dimensie: oktober 2011 in de Nederlandse bioscopen. Wordt niet opnieuw aangeboden. Releasedatum 16-9-'11 PS3 / Wii

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers