donderdag 22 september 2011

highlights week 37

Volwassenen fictie

Rachel Gibson. De man van mijn dromen.
De man van mijn dromen...Het bedrijfje dat Autumn Haven zelf uitgebouwd heeft, organiseert een huwelijksfeest in Seattle. Daar loopt ze haar ex-man, de bekende ijshockeyspeler Sam Leclaire, tegen het lijf. Dat vindt ze maar niets. Zes jaar eerder is ze in Las Vegas in een dolle bui met hem getrouwd. De volgende morgen was hij voorgoed verdwenen. De scheiding volgde meteen. Samen hebben ze wel een 5-jarig zoontje, Connor. Omwille van hem schopt Autumn geen keet, als Sam in haar leven verschijnt, maar hem vergeven? Nooit! Of misschien op termijn toch? De afloop kun je al na een paar bladzijden voorspellen. Toch blijf je geboeid lezen. De gevoelens zijn immers treffend verwoord, de beschrijvingen en de dialogen zijn niet van humor gespeend, en het geheel is menselijk en herkenbaar. Een vlotte stijl, een aangename taal, een dosis erotiek (die de auteur in geen van haar boeken laat ontbreken). Kortom: het leestempo ligt hoog. Flashbacks ondersteunen de geloofwaardigheid van de gebeurtenissen in het heden en wekken empathie op voor de personages. Weer een leuk vluggertje van deze succesauteur.

Almudena Grandes. Tussenstations
TussenstationsDe echte emotionele ervaringen, die we nooit vergeten, doen zich voor in de adolescentie, als men zich voor de eerste keer in de volwassen wereld waant. Dit zijn vijf verhalen over adolescenten tussen de veertien en achttien jaar, waarin zij vertellen over de emoties die zij beleven. Rafa, die zijn oudere broer verloor; Paloma, die langzaam naar het moment toegroeit waarop ze haar bijzondere gave durft te gebruiken; Carlos, die weigert afstand te nemen van zijn idealen en jeugdherinneringen; Maite, die worstelt met haar puberteit en haar verdriet om haar vaders invaliditeit en Tomás, die ondervindt dat zijn muzikaliteit en genereuze karakter zijn fysieke onaantrekkelijkheid ruim kunnen compenseren. De bekende Spaanse schrijfster (1960) laat de vijf doeltreffend aan het woord in hun eigen taal en verrast met rake beelden. Automatisch denkt de oudere lezer terug aan de eigen tienerjaren met een toekomst aan de horizon, met jeugdige arrogantie denkend dat je het leven probleemloos je wil op kunt leggen. Voor hedendaagse adolescenten zal de taal soms iets te literair zijn. Normale druk, leeslint

Katerina, Janouch. Bedrogen: literaire thriller
Bedrogen (digitaal boek)Eerste deel van een reeks over verloskundige Cecilia Lund. Naast haar drukke leven als echtgenote van fotograaf John en moeder van vier kinderen werkt ze enkele nachten per week in de kraamkliniek. Ze denkt dat ze haar leven op orde heeft, maar net voordat John vertrekt voor een opdracht in het buitenland, staat plots de 20-jarige Simon voor de deur, die beweert Johns zoon te zijn. Desondanks vertrekt John en staat Cecilia er alleen voor. Als Simon haar tenslotte gaat afpersen, terwijl er ook nog eens twijfel rijst over de trouw van John, raakt Cecilia helemaal uit het lood geslagen. Het probleem van Simon komt maar matig uit de verf. Aan de ontrouw van John wordt meer aandacht besteed, terwijl dit aanvankelijk gebaseerd is op een droom. Makkelijk te lezen modern verhaal, waarin de Zweedse schrijfster de spanning goed weet vast te houden. Het wordt een thriller genoemd, maar fysiek geweld komt er niet in voor. De spanning wordt gecreëerd door conflicten in werk- en privésfeer. Door de vele bevallingsverhalen zullen met name vrouwen dit relatiedrama weten te waarderen.

Simon Toyne. Sanctus
SanctusDe strengchristelijke sekte Sanctus, gevestigd in een citadel in het Turkse Ruin, bewaart het geheim dat het begin van leven kan verklaren. Als de jonge monnik Sam de bergwand bij de citadel beklimt, met zijn armen een kruis maakt en neerstort, lijkt een profetie uit te komen en is onthulling van het geheim nabij. De politie vindt op zijn lijk het Tau-brandmerk, wat betekent dat hij de profetie kende. Hoewel Sancti geen familie mogen hebben, vindt de politie bij het lijk een telefoonnummer dat van Sams tweelingzus blijkt te zijn. Aangekomen in Ruin wordt ze gezien als sleutel en is zo een dubbel doelwit: terwijl de Sancti het geheim willen bewaken, willen anderen het weten. De Engelsman die twintig jaar werkte voor Britse televisie als o.a. producer/regisseur, debuteert nu met deel 1 van de Sanctus-trilogie. Deze thriller doet denken aan 'De Da Vinci Code' maar is stilistisch en qua opbouw beter, heeft meer vaart en beschrijft erg goed de Sanctus sekte, geïnspireerd door het Vaticaan. Een tot het eind spannende, goed vertaalde thriller in 147 korte hoofdstukken.

Volwassenen non-fictie

Spangenberg, Frits. De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IK
De grenzeloze generatie en de onstuitbare opmars van de B.V. IKWeerslag van jarenlang empirisch onderzoek, uitgevoerd door Motivaction, naar waarden, drijfveren en gedragspatronen van de aankomende generatie op de arbeidsmarkt. Ondersteund door interviews met specialisten, werkgevers, vakbondsmensen, docenten en starters zelf. Beoogd wordt inzicht te vergroten in wat er onder jongeren leeft, hoe dat wordt beoordeeld door de gevestigde orde en waar een en ander spoort respectievelijk botst. Uiteindelijk bedoeld om beleid te ontwikkelen, gericht op het voorkomen van frustraties, conflicten en uitval. Doelgroep: beleidsmakers en leidinggevenden (lager, midden en hoger kader) in de profit- en non-profitsfeer, studenten in het vakgebied arbeidsverhoudingen en sociaal-pedagogische/culturele studierichtingen. Spangenberg, socioloog en oprichter van Motivaction International, is bestuursmatig actief in de sociaal-culturele sector. Lampert is lid van het managementteam van Motivaction. Van hun hand verscheen eerder 'De grenzeloze generatie en de eeuwige jeugd van hun opvoeders' (2009), waarin opvoeden, opgroeien en onderwijzen centraal stonden. Actueel, relevant en (daardoor) zeer aanbevelenswaard. Helder en toegankelijk geschreven; ruim voorzien van voorbeelden, kaders en illustraties van onderzoeksresultaten.

Pittie, Ciska. Maak er werk van: ontslag als stap in je loopbaan
Maak er werk vanVoor veel mensen is het krijgen van ontslag een dramatische gebeurtenis. De pijn wordt in nogal wat gevallen verergerd door het onhandige optreden van leidinggevenden/personeelsfu nctionarissen die het ontslag aanzeggen. Dit boek beschrijft het traject dat mensen die het ontslag treft, doorlopen: van ontslaggesprek tot en met het sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan. De volgende thema's komen aan de orde: het omgaan met emoties als woede en verdriet; het houden van de regie in de betrekkingen met je 'inner circle' en met de bredere verzameling mensen om je heen; het maken van een goede dagindeling voor de periode dat je solliciteert en ook veel vrije tijd hebt; het voorbereiden van sollicitatie- en netwerkgesprekken. Aan het eind van ieder hoofdstuk praktische tips om aan de slag te gaan en te blijven. Door de optimistische toon zal de tekst zeker mensen kunnen motiveren weer 'op te staan' en op zoek te gaan naar nieuw werk. Het boek geeft verwijzingen naar nuttige websites en boeken; het is goed en toegankelijk geschreven.

Bloom, Mia. Uit overtuiging: vrouwen en terrorisme
Uit overtuiging (digitaal boek)Mia Bloom (1968) is hoogleraar aan de Penn State University. Zij doet onderzoek naar de rol van vrouwen in terroristische organisaties. Tussen 1985 en 2008 waren vrouwen verantwoordelijk voor een kwart van de (zelfmoord)aanslagen. Terroristes zijn succesvol: ze krijgen acht keer meer media-aandacht en maken vier keer meer slachtoffers. Bloom interviewde vrouwen in Tsjetsjenië, Noord-Ierland, de Palestijnse gebieden, Irak, Indonesië, Afghanistan en Sri Lanka. De omstandigheden en motieven van de vrouwen zijn complex en divers. Bloom onderscheidt vier redenen: wraak, verlossing (van 'zonden'), relatie en respect (status). Seksueel geweld tegen vrouwen speelt bij al deze redenen vaak een onderliggende rol. Veel daders bevinden zich in een grijze zone tussen dwang en eigen keuze. Bloom verwacht een toename van aanslagen door vrouwen tot de bestrijders ervan hun tactiek aanpassen. Blooms helder geschreven, doorwrochte studie geeft geen eenvoudige antwoorden. Een belangrijk boek voor iedereen die zich bezig houdt met terrorismebestrijding. Met verwijzingen naar bronnen en literatuur in eindnoten en een literatuuropgave.

Walsmit, Vanja. Liegen duurt het langst: de psychologie van de leugen
Liegen duurt het langstEen leugentje om bestwil, leugens in de reclame, in de politiek, bij de opvoeding, in sociale contacten, gezondheidszorg, kerk en christendom, filosofie etc. alsook de leugendetector. Dat alles komt uitvoerig aan de orde in dit interessante boek. Liegen keuren we enerzijds af, anderzijds is ons leven doorweven van kleine tot grote leugens. Hoe staan we daar tegenover? Een en ander is erg afhankelijk van de cultuur waarin we opgroeien. De schrijver toont - soms vermakelijk en op populaire manier - de psychologische kant van een aantal concrete onderwerpen. Hij gebruikt de laatste ontwikkelingen in de neuropsychologie en het sociale-evolutieonderzoek. Niet moeilijk. Er is een lijst met gebruikte literatuur alsook een korte beschrijving van de boeken waarop de schrijver zich baseert. De schrijver is journalist en werkzaam bij een reclamebureau. Hij schreef al meer boeken, onder meer over Obama.
Samenwerkingscollectie

Galimberti, Umberto. Mythen van onze tijd
Mythen van onze tijdUmberto Galimberti (1942) doceert filosofie in Venetië. Van zijn indrukwekkend oeuvre (de uitgave van zijn verzameld werk telt inmiddels al zeventien delen) is nu eindelijk iets in het Nederlands vertaald. Het betreft een uitvoerige en fascinerende studie naar wat hij moderne mythen noemt: centrale begrippen die ons denken funderen, sturen en helaas ook vaak misleiden. Zo schrijft hij over de mythen van de moederliefde, van de jeugd, van de macht en het geluk, maar ook over de collectieve mythen van de techniek, de markt, de groei, het ras en de zekerheid. Boeiend, zij het soms een beetje breedvoerig. Bevlogen, bij tijden zelfs indringend. Het is duidelijk te merken dat hij behalve filosoof ook psycholoog is en de filosofie niet enkel ziet als theorie, maar ook als therapie. Met index, notenapparaat en uitvoerige bibliografie.

Leeuwen, Willem van. De andere wang: vergeven in tijden van vergelding
De andere wangDe auteur, freelance journalist (onder andere NRC, HP/De Tijd) heeft in 2010 gesprekken gevoerd over het thema vergeving, genoegdoening en verzoening. Hij laat ons delen in 'zijn eigen wrokkige geest' en probeert daar een verklaring voor te vinden. Hij verbindt zijn levenservaringen en ideeën met die van zijn gesprekspartners: iemand die te maken kreeg met een medische misser, met incest, met kind te zijn van een NSB-er, met geweld in het voetbal (Niels Kokmeyer en Rachid Bouauzan), met zinloos geweld (Joes Kloppenburg en het oordeel daarover door een rechter), met Ronald Jan Heijn over de moord op zijn vader ('Vergeving heeft te maken met de zin van het leven'), de houding van Nederlanders tegenover Duitsers rond 4 mei (prof. Von der Dunk, rabbijn Evers), bedrog in een liefdesrelatie. Hij praat over zijn thema met Antoine Bodar ('Vergeving als ideaal en opdracht') en de rechtsfilosoof Kinneging. De auteur is rooms-katholiek opgevoed en zijn visie over goed en kwaad heeft ook daar mee te maken. Een boeiend, soms pijnlijk eerlijk boek over misschien wel het moeilijkste wat er is, concludeert de auteur, in je eigen leven en in een samenleving waarin vergelding zo centraal staat: steeds weer de liefde gelijk geven.

Jeugd fictie

Hollander, Vivian de. Spekkie en sproet en de vreemde uitvoering
Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoeringHet vitale speurdersduo Spekkie en Sproet krijgt op een ingenieuze manier te maken met een ontvoering, waarvan de medaille duidelijk twee kanten kent. Terwijl Spekkie samen met Sproet een uurtje gaat spelen in het huis van neef Nelson, ziet zij door het raam hoe een meisje met blonde krullen met bruut geweld in een auto wordt geduwd en ontvoerd. Na veel verwikkelingen en volop vals alarm blijkt de ontvoeringsscène onderdeel te zijn van een film. Wanneer Spekkie en Sproet een uurtje later samen met Nelson de grote kermis bezoeken, zien zij Sofia, het meisje met de blonde krullen, weer terug. Zij heeft
handboeien om. Zou er nu wel sprake zijn van ontvoering? Spekkie durft na haar eerdere blunder nauwelijks nog in actie te komen. Het verhaal wordt met veel vaart, dialoog en humor verteld. De zwart-witillustraties geven de tekst beeld in actie. Kinderen
zullen gniffelen en genieten bij het lezen van deze Spekkie en Sproet-historie. In gedachten zien zij zichzelf al als dappere medespeurders. Het spannende verhaal is gezet in een ruime bladspiegel. Vanaf ca. 7 jaar. non-fictie.

DVD speelfilms

Big momma's like fathers like sons
Big Mommas: Like Father, Like SonMartin Lawrence (Rebound; National security) was in 2000 voor het eerst te zien in zijn rol van FBI-agent Malcolm Turner die zich vermomt als 'Big momma', een dikke vrouw in een bloemetjesjurk. In 2005 regisseerde John Whitesell een vervolg* en in 2011 ook
deel drie. Malcolm's 17-jarige stiefzoon Trent (Brandon T. Jackson) bouwt aan een carrière als rapper, maar zijn vader wil graag dat hij naar de universiteit gaat. Wanneer Trent getuige is van een criminele moord, moeten vader en zoon onderduiken in een
meisjesschool, de een als 'Big momma', de ander als diens nichtje Charmaine. De school is een kunstacademie, dus Trent/Charmaine kan zijn rapkunsten goed gebruiken. De film is kritisch ontvangen. Tjeerd Kooistra (Movie 2 Movie, i): '(...) In tegenstelling tot rasechte komedie, is dit deel wellicht beter te categoriseren als een feel good family film. Of ten minste, een high school tienerfilm met verfrissende tussentijdse R&B en pop songs. (...) meer een 'bankhanger' dan een bioscoopfilm. Geschikt dus als decor voor melige vrienden- of vriendinnenavondjes. (...)' Met extra's. Vanaf ca. 15 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 6 jaar, angst, geweld, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Blu-ray. 12e op de Dutch Chart.

DVD non-fictie

The JFK Collection
JFK Collection, ThePresident John F. Kennedy werd op vrijdag 22 november 1963 in Dallas, Texas vermoord. History Channel blikt terug op deze wereldschokkende gebeurtenis met twee boeiende documentaires. Op dvd 1, 'JFK: 3 shots that changed America', toont men in
chronologische volgorde alle belangrijke film en tv-beelden rond de dood van zowel president Kennedy, als de vermeende dader Harvey Lee Oswald, het proces rond nachtclubeigenaar Jack Ruby, het onderzoek door de Warrencommissie, de eerste complottheorieën en de daarop volgende arrestaties en het tweede onderzoek door
de Congrescommissie in 1980. De indringende beelden worden slechts ondersteund door de originele nieuwsbulletins en het radioberichtenverkeer van de politie van Dallas. Op dvd 2, '24 hours after the Kennedy assassination', toont men een gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen tijdens de eerste 24 uur volgend op de moordaanslag. Centraal staat het handelen van Lyndon B. Johnson en de controverse tussen de nieuwe president en de loyale medewerkers van de vermoorde president onder leiding van diens broer Robert Kennedy. Tot 2029 blijven de geheime dossiers rond de moord op Kennedy nog gesloten. Twee fascinerende documentaires die een verrassende blik werpen op de historische gebeurtenissen. Voor een groot publiek. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst.

1 reacties:

Provinciaal Collectioneren Utrecht zei

Ik test nu een reactie.
Als het goed is krijgen we nu een mail daarvan.
Dan kunnen we reageren.

Hartelijke groet,
Jacqueline

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers