donderdag 22 september 2011

Highlights week 36

Volwassenen fictie

Colin Cotterill. Drieëndertig tanden
Drieëndertig tandenIn dit tweede deel van de Dr. Siri-serie zet de 72-jarige Laotiaanse arts, die door de communistische leiding tegen wil en dank gebombardeerd werd als lijkschouwer, zijn werk als amateurdetective voort. Hij krijgt o.a. twee verkoolde lijken met schotwonden te onderzoeken. Zo raakt hij betrokken bij een complot om de voormalige koninklijke familie en al hun vooroudergeesten te verjagen. Het mortuarium vult zich met nog meer lijken. Wie heeft er driëendertig tanden? Daarnaar gaat zijn assistende, zuster Dtui, op zoek, met alle gevolgen van dien. De auteur (Londen, 1952) heeft een drooghumoristische en relativerende manier van schrijven. Ook het bovennatuurlijke speelt een rol. In het eerste deel ('De doden van dokter Siri'*) maakt men iets uitgebreider kennis met de hoofdpersoon en dat wordt in dit tweede deel voortgezet. Origineel gegeven dat zich afspeelt in een tamelijk onbekende cultuur (Laos van de jaren zeventig van de 20e eeuw). In 2009 werd de reeks, die inmiddels zeven delen beslaat, waarvan er twee in het Nederlands zijn vertaald) bekroond met de CWA Dagger in the Library. Kleine druk. *2010-27-1611 (2010/33).

Yvonne Kroonenberg. De familieblues
De familiebluesGebundelde familieverhalen van psychologe Kroonenberg [1950], die eerder veertien boeken publiceerde, waaronder de bestsellers 'Alles went behalve een vent' en 'Het zit op de bank en het zapt'. In deze nieuwe publicatie maakt zij een rondgang langs families. Naast literatuuronderzoek deed ze ook oproepen via de sociale media en research in haar eigen omgeving. Resultaat is een verzameling authentieke verhalen over familiebanden. Bij de een zijn die stroef en knellend, bij de ander liefdevol. De verhalen zijn voorzien van deskundige psychologische analyses. Om enigszins structuur aan te brengen in de lawine aan ervaringen is het boek ingedeeld in zestien thema's, waaronder moeders, vaders schoondochters, tantes, schoonmoeders, tweelingen, familievetes en patiënten. De ervaringen van families lopen kriskras door elkaar en soms is het lastig ze uit elkaar te houden en de vertellijn te volgen. Een vermakelijk, toegankelijk en soms confronterend boek, in soepele en luchtige stijl geschreven. Voor een groot publiek. Normale druk.

Sarah Moss. Doorwaakte nachten
Doorwaakte nachtenAnna Bennet (ik-figuur) trekt voor de zomer met haar man Giles en hun twee zoontjes (onder wie een peuter die haar vele slapeloze nachten bezorgt) naar het afgelegen eiland dat Giles van zijn adellijke voorouders geërfd heeft. Anna is oververmoeid, maar haar boek moet echt af, als ze haar carrière wil redden. Het gaat over de opvoeding van kinderen in de Moderne Tijd, zoals ze dat ook met haar eigen kinderen probeert te realiseren, terwijl haar man vogels bestudeert. Bij het planten van een boom ontdekken ze echter een babyskelet. De lezer dwaalt als het ware door de ingenieuze plot. Het humoristische, herkenbare verhaal van Anna's dagelijkse beslommeringen wisselt geraffineerd af met uitgekiende fragmenten uit opvoedkundige boeken, Anna's boek, brieven uit 1878 aan Giles' voorouders en stukken uit een geschiedenisboek over het eiland Colsay, die typografisch van elkaar onderscheiden zijn. Het einde is als het hart van een spinnenweb, waarin alle draden samenkomen. Aangename stijl, puike vertaling! Origineel, overtuigend tweede fictieboek van deze auteur. Kleine druk. Zie ook http://sarahmoss.org.

Tove Nilsen. De vleugeldief
De vleugeldiefDe 50-jarige Noorse Elisabeth woont na haar scheiding met haar 15-jarige dochter Regine in een gezellig oud huis in Oslo. Elisabeth heeft een fijne baan, een nieuwe liefde en het leven lacht haar weer toe tot ze vreemde sms'jes van een onbekende man ontvangt. Ze weet niet dat Henry, die zich als vogelaar voordoet, haar en vooral haar dochter voordurend achtervolgt en in de gaten houdt. Hij is zelfs in hun huis geweest omdat hij zag hoe ze de voordeursleutel onder een bloempot verstoppen. De auteur (1952) van deze tweede thriller (na 'Vrouw in de nacht'*) laat afwisselend Elisabeth en de achtervolger hun ervaringen vertellen. De lezer komt veel te weten over hun jeugd en achtergrond hetgeen weliswaar psychische diepgang geeft, maar soms door de vele details ten koste gaat van de vaart in het verhaal. Elisabeth wordt overtuigend en zeer herkenbaar neergezet als gescheiden vrouw en moeder die haar dochter een vrijere opvoeding wil geven dan ze zelf heeft gehad. De spanning of en hoe de achtervolger zal toeslaan, weet de auteur tot het eind toe op te voeren. Kleine druk.

Irvine Welsh. Misdaad
MisdaadDe Schotse rechercheur Ray Lennox heeft na een burn-out een depressie en is daarom met verloofde Trudi van Edinburgh op weg naar Florida. Zij denkt dat ze daar hun bruiloft gaan regelen, maar hij is, nu hij overspannen is, met heel andere zaken bezig. Ray kan nog steeds niet accepteren dat hij de dader van verkrachting en moord op een meisje niet heeft kunnen vinden. Als zijn relatie in Miami verslechtert, gaat Ray veel uit en leert zo Robyn en Starry kennen, met wie hij meegaat voor coke en seks. Dan ziet hij Tianna (10), de dochter van Robyn, en ontdekt dat ze door toedoen van Starry door een club pedofielen is misbruikt. Deze roman van de Schot (1958) die beroemd werd met de controversiële roman 'Trainspotting' (1993), werd positief ontvangen in de Britse pers. Hoewel het goed vertaalde verhaal niet altijd logisch en vrij zwart-wit is, beschrijft het heel boeiend het proces dat held en anti-held Ray doormaakt en bevrijdt, en verplaatst het zich daarbij erg goed in Ray en Tianna. Vrij kleine druk.

Volwassenen non-fictie

Dom, Georgie. Haal uw recht
Haal uw rechtIn Nederland heb je als consument allerlei rechten. Maar de praktijk is weerbarstig. In de Consumentengids verschijnt onder de naam Stekeligheden een rubriek over rechten van de consument. In dit boek is een aantal van die Stekeligheden samengebracht. Het boek verschaft informatie en praktische tips en is verluchtigd met praktijkervaringen. Het is opgebouwd uit vijf hoofdstukken waarin, na een algemene inleiding in het recht, vier belangrijke terreinen de revue passeren: het kopen van een product, als u op reis bent, in de digitale wereld en - heel belangrijk - in de gezondheidszorg. Achterin het boek is een adressenlijst opgenomen van organisaties waar de consument terecht kan.

Devereux, Paul. Geheime geografie
9789089981233In de hele wereld zijn mysterieuze plekken te vinden waar onze voorouders speciale betekenis aan gaven. Mysterieuze bouwwerken zoals Stonehenge, Silbury Hill, Machu Pichu, de Borobodur en naamloze steencirkels gaan hand in hand met de grotschilderingen van Lascaux, tekeningen van de Aboriginals en de lijnen op het Nazca plateau en spreken alle levendig tot de verbeelding. Wie maakte deze bouw- en kunstwerken en wat was er de bedoeling van? De auteur neemt de lezer mee de wereld over om door middel van prachtige foto's en teksten deze mystieke plekken te bezoeken en, waar mogelijk, een sociaal historische achtergrond te geven over de geneeswijzen en de spiritualiteit van eeuwen geleden, vastgelegd in steen. Een tipje van de sluier die het verleden van het heden scheidt, wordt opgelicht, de weg openbrekend naar nog meer mysterie en geheimen. De tekst is gedrukt in twee kolommen in een kleine letter; de bijschriften bij de vele kleurenfoto's zijn in een zeer kleine druk. Een must voor de lezer die geïnteresseerd is in de wereld van de geschiedenis en de mystieke betekenis van haar prachtige wereldwonderen. Met noten en een register.

Walta, Jos. Open boek
Handboek waarin (een visie op) leesbevordering centraal staat. Het is een verdieping van de cursus 'Open Boek, opleiding leescoördinator' die auteur Jos Walta - voormalig schoolbegeleider en nu adviseur leesbevordering - in 1997 heeft ontwikkeld. De overzichtelijke inhoudsopgave toont de besproken onderwerpen: o.a. leesonderwijs, kinderboeken en jeugdliteratuur, de schoolbibliotheek en de leescoördinator. Walta introduceert het 'pizzamodel', benoemt drie dimensies van lezen (de recreatieve, de explorerende en de reflectieve) en in aansluiting daarop drie categorieën kinderboeken. De meeste ruimte is, heel praktisch, gereserveerd voor uitgebreide beschrijvingen van de basiswerkvormen leesbevordering. Theorie (zeer compact) en praktijk komen zo mooi samen, al had een extra redactionele slag niet misstaan (soms onnodige herhalingen of overbodige informatie; een analyseschema waarvan een deel ontbreekt). Prettig vormgegeven boek in tweekoloms druk waarin de liefde voor het kinderboek van de pagina's spat: door de inhoud, maar ook door de grote kinderboekenillustraties en de gedichten die elk hoofdstuk sieren. De auteur wil graag zijn eigen inspiratie op anderen overbrengen; dat moet lukken met dit boek. Geen register. Voor o.a. leerkrachten basisonderwijs, pabo en bibliothecarissen.

Crumbles. Crumbles en gratins
Elle eten / Crumbles en GratinsRecepten voor gerechten die in de oven worden bereid en zo een lekker korstje krijgen. Het bovenlaagje kan ruw zijn of glad, kan puree zijn, geraspte kaas, karamel of kruimeldeeg. Dat laagje zorgt ervoor dat de vulling die eronder schuilgaat niet uitdroogt en dat de ingrediënten hun textuur behouden. De gerechten kunnen zowel hartig als zoet zijn. Ook de aan het kruimeldeeg verwante Franse gratin, clafoutis, hachis, de Italiaanse parmigiana's en de Engelse pie's ontbreken niet. Daarnaast zijn er nog recepten voor andere ovenschotels en wat gerechten voor erbij, die niet in de oven worden bereid, als salades en vleesgerechten. De recepten worden op heldere wijze, in korte alinea's weergegeven. De tijden van voorbereiding en bereiding staan boven het recept; ook voor hoeveel personen het is. Mooie kleurenfoto's van de gerechten beslaan de pagina's naast de recepten. Aantrekkelijk, overzichtelijk, fraai uitgevoerd boek voor ieder die graag kookt en wat meer ervaring met het bereiden van voedsel in de oven wil opdoen. Met register op hoofdingrediënt en tenslotte een uitvoeriger inhoudsopgave dan voorin. Kleine, schreefloze druk.

Samenwerkingscollectie

Achterberg, Frits. Behouden en veranderen
Onze cultuur verandert snel. Als samenleving en school elkaar nodig hebben, is de vraag belangrijk: hoe gebeurt dat, kan de school dat? En is de leerkracht met zijn gegroeide standaardervaring daartoe ook bereid? Dat geeft spanningen, zeker als er druk van buiten komt. Een heldere casus aan het begin van het boek laat zien dat die spanningen ook vanuit leerlingen kunnen komen. Een complexe problematiek. Aandacht krijgt vooral de gedachte van een 'derde weg'. Die komt vanuit een levende werkelijkheid, de school. Docenten willen best veranderen, maar betrek hen dan meteen bij dat proces. Dan spitst de taak van schoolleiders zich toe op motiveren, enthousiasmeren, evalueren. Belangrijke onderwerpen zijn: school, staat en samenleving en wat is de toekomst van onderwijs, gezien de huidige ontwikkelingen. Een goed en evenwichtig geschreven boek. Voorzien van diverse casussen. Er zijn ook colloquia waarin lezers en groepen van lezers conclusies kunnen formuleren. De schrijver is nu betrokken bij het IVLOS (Interfacultair Instituut voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Studievaardigheiden). Het boek is een aanrader voor docenten, bestuurders en politici.

Jaarboek. Jaarboek ICT en samenleving
Jaarboek ICT en Samenleving 2011Vraagstukken op het raakvlak van ICT en privacy staan volop in de belangstelling. Het grootschalige gebruik van 'social media' als Facebook, Twitter en LinkedIn roept vragen op op het gebied van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Identiteitsfraude op het internet beschadigt steeds vaker personen. Transparantie in de wijze waarop er over mensen beslissingen worden genomen, is door het gebruik van ICT soms ver te zoeken. In dit fraaie boek is een groot aantal hoofdstukken met kritische en prikkelende beschouwingen en analyses over deze onderwerpen opgenomen. Naast juridische en sociologische beschouwingen treft men in dit lezenswaardige jaarboek tevens voorstellen tot vernieuwing van het privacyrecht aan. Het boek wordt ingeleid door een stuk van de hand van Sophie in 't Veld, europarlementariër voor D66 met een grote reputatie op het gebied van de bescherming van de informationele privacy. Dit boek is goed leesbaar en bestemd voor iedereen met interesse op het raakvlak van ICT, internet en de bescherming van persoonsgegevens. Met eindnoten en bronnenoverzichten per hoofdstuk.

Jeugd fictie

Wouda, Suzanne Stormvaart
StormvaartSpannende jeugdroman die zich afspeelt in de historische context van 1691: tijd van de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) en tijd van handel drijven met verre overzeese landen. Chris is de hoofdpersoon van dit rijke, met veel vaart geschreven verhaal. Hij ontvlucht de thuissituatie (met name zijn dreigende stiefvader Wolf) en gaat als verstekeling mee aan boord van de Dageraad, een groot retourschip dat vaart op Batavia in het verre Indië. Onderweg ontrollen de avonturen zich in hoog tempo. Chris
maakt kennis met Gijsbert, die zijn vriend wordt; na zijn ontdekking wordt hij hulpje van de bottelier aan boord. Het schip komt in een hevige storm terecht en wordt in dichte mist aangevallen door kapers en hun kapitein Black Jack. Tijdens de avonturen begint Chris steeds meer te begrijpen van zijn levenslot: zijn vroeg verdwenen vader, de situatie thuis in Texel en de verhalen die zijn oma altijd vertelde over een geheimzinnige zeerover. Mooi geschreven, bij vlagen magisch-mysterieuze vertelling over vriendschap en verlies, waarin verhaalcirkeltjes inventief met elkaar samenvallen. Met tot slot duiding van historische begrippen. Buitengewoon geslaagd debuut voor in historische zeeverhalen geïnteresseerde lezers vanaf ca. 10 jaar.

Hoefnagel, Marian De ruimtereis
De ruimtereisMichael Benschop is bijna vijftien. Hij heeft een ruimtereis van drie dagen gewonnen bij een prijsvraag van Space Expo. Eigenlijk vindt hij dat maar niets, hij houdt meer van strandjutten. Hij staat graag met beide benen op de grond, letterlijk. Toch blijkt de ruimte interessanter dan hij had gedacht. Van zijn belevenissen en overdenkingen tijdens de reis houdt Michael een dagboek bij. Verhaal in ik-vorm dat flashbacks bevat; de overdenkingen zijn aangegeven in een vetgedrukte cursieve letter. Overzichtelijke bladspiegel. Korte zinnen, die elk op een nieuwe regel beginnen, en eenvoudige woorden. Schreefloos lettertype, gedrukt op grauw papier. Zesde deel uit de reeks 'Boekenboeien.nl'*, een reeks die uit twintig delen gaat bestaan. Achter in het boek staat een woordenlijst met de in het boek gebruikte woorden uit de Basislijst Schooltaalwoorden vmbo. In de tekst zijn de woorden cursief gedrukt. In dit deel zijn woorden uit de categorieën mens & maatschappij en algemeen verwerkt. Individueel en klassikaal gebruik; ook geschikt bij NT2-onderwijs. Vanaf ca. 13 jaar.
Voorzien van vignet Makkelijk Lezen. *zie a.i.'s deze week voor nog twee delen in de reeks 'Boekenboeien.nl'.

Elliott, Kate Koude magie
Koude MagieEerste deel van een nieuwe serie van deze productieve schrijfster. De setting is een magische steampunkwereld in een nieuwe ijstijd, een sprankelend en boeiend alternatief Europa omstreeks het jaar 1800. De industriële revolutie heeft gezorgd voor allerlei opzienbarende technologieën, maar de wereld wordt beheersd door de wrede, koude magiërs. De jonge vrouw Cat wordt tegen haar wil uitgehuwelijkt aan zo'n magiër en wordt meegesleurd in een serie avonturen, waarbij meer en meer geheimen aan het licht komen. Dit stelt de lezer in staat lekker te raden naar de volgende onthulling. Dit tempo heeft de schrijfster erg goed in de vingers, al vraag je je soms af waarom Cat wat achterloopt. Een ander interessant aspect is het uiterlijk van de personen, waarbij de schrijfster speelt met de vooroordelen van de lezer. De karakters zijn ietsje minder goed uitgewerkt. Iedereen is beeldschoon en Cat is wel heel erg dapper in het licht van de gebeurtenissen. Het centrale liefdesverhaal overtuigt dan ook niet zo. Over het algemeen goede vertaling. Bevat kaart en achterin een interview met de auteur. Een spannend boek dat smaakt naar meer. Kate Elliott wordt steeds beter. Vanaf ca. 15 jaar.

Kema, Marja FF ZZN?
FF ZNNHannah (16) maakt deel uit van een vriendenclubje dat veel met elkaar optrekt. Ze kan het heel goed vinden met Jesse, de broer van een van haar vriendinnen. Daaruit groeit een spannende seksuele relatie, die beiden geheim willen houden. Totdat Hannah zwanger blijkt te zijn. Ze durft er met niemand over te praten. In het eerste hoofdstuk wordt aangegeven dat Hannah een groot probleem heeft. Daarna volgt een terugblik op de voorafgaande periode, die ongeveer tweederde deel van het verhaal uitmaakt. In
het laatste deel roept Hanna hulp in. Hoewel het aanvankelijk veel wegheeft van een soap - inclusief kibbelconversaties en de nodige meligheid - ontwikkelt het verhaal zich tot een indringend relaas over een tienerzwangerschap. Een modern, openhartig verteld verhaal over een aansprekende problematiek. Voor een breed lezerspubliek, vanaf ca. 13 jaar.
DVD speelfilms

Iedereen is gek op Jack
Iedereen Is Gek Op Jack - Seizoen 1Een remake van de Amerikaanse sitcom 'Everybody loves Raymond' met in de hoofdrollen Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol. Jack en Barbara zijn met hun drie kinderen vanuit Amsterdam naar Almere verhuisd. Jack is sportjournalist, zijn vrouw is huisvrouw. De ouders van Jack zijn naast hen komen wonen, en komen regelmatig binnenvallen. Jack's broer, gescheiden, woont bij zijn ouders. De serie draait om herkenbare dingen uit het leven van een hedendaagse familie, zoals bemoeizucht van een (schoon)moeder, jaloezie tussen broers, irritatie tussen echtgenoten. In de andere rollen Beppie Melissen, Kees Hulst en Tjebbo Gerritsma. Willem Pekelder (Trouw 14-3-'11): '(...) Het script van 'Iedereen is gek op Jack' is te melig, de grapdichtheid te laag en de plots zijn te lang uitgesponnen. (...) Wat in het Engels, gespeeld door Amerikaanse acteurs misschien leuk is, is in een Nederlandse setting al gauw een zouteloze vertoning. (...)' Pekelder denkt dat dit deels te wijten is aan het strakke Amerikaanse keurslijf, want 'als improviserend duo zijn De Mol en Van Koningsbrugge op hun best.'
Uitgezonden door RTL4. De dvd-set bevat 13 afleveringen, zonder extra's.

Games
Green Lantarn: Rise of the manhunters PS3
Green Lantern - Emerald KnightsNu er steeds meer stripboeken verfilmd worden, kan stripheld de Green Lantern niet achterblijven. Al eeuwenlang wordt het heelal beschermd door het Green Lantern Corps, krijgers die gezworen hebben de intergalactische orde te handhaven. Elke Green Lantern draagt een ring die hem superkrachten geeft. Maar als een nieuwe vijand, genaamd Parallax, het evenwicht in het heelal dreigt te verstoren, komt hun lot en dat van de aarde in handen te liggen van Hal Jordan, de eerste mens die door het Corps uitverkoren wordt. De speler stapt in de schoenen van Jordan en neemt de taak
op zich de Manhunters, een buitenaards ras, te verslaan. De speciale krachten van de ring worden sterker naarmate je verder in het spel vordert. Er verschijnen bijvoorbeeld geweren, cirkelzagen, vallende aambeelden of megavuisten. Middelmatige actiegame vanaf ca. 13 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers