donderdag 5 januari 2012

Highlights 01 2012


Volwassenen fictie


Adam Foulds. De dwaaltuin
De DwaaltuinNa jaren te hebben geworsteld met alcohol, depressie en gebrek aan aandacht voor zijn poëzie is de Engelse dichter John Clare in 1837 opgenomen in High Beach Private Asylum in Essex van dokter Matthew Allan, die psychiatrische patiënten voor die tijd modern behandelt. Omdat Allen financiële zorgen heeft, wil hij investeerders vinden voor zijn houtdraaimachine gebruikt bij de bezigheidstherapie en benadert o.a. de dichter Alfred Tennyson, die op het terrein woont omdat zijn depressieve broer patiënt in de kliniek is. Allens dochter Hannah (17) hoopt door een goed huwelijk weg te komen van de kliniek en wordt (vergeefs) verliefd op Alfred. Terwijl Hannah hoopt elders haar identiteit te vinden raakt John Clare die juist kwijt. De debuutroman 'Hoe het werkelijk is gegaan' van de Engelse dichter/schrijver (1974) werd bekroond met Betty Trask Award 2007. Deze tweede roman stond op de Man Booker Shortlist 2009. Het op feiten gebaseerde, poëtische verhaal heeft een ingenieuze plot en beschrijft indringend het vinden/verliezen van je identiteit. Goede vertaling. Kleine druk.


Gerbrand Bakker. Winterboek
WinterboekGerbrand Bakker is naast schrijver ook hovenier en schaatstrainer, ook werkt hij mee aan het etymologisch woordenboek van het Nederlands. Dit maakt hem de aangewezen persoon om een winterboek samen te stellen. Hij kreeg voor zijn roman 'Boven is het stil' zeven literaire prijzen in verschillende landen en voor 'De omweg' de Libris literatuurprijs. In het juryoordeel wordt hij de meester van de sfeertekening genoemd. In dit winterboek staan klusinstructies, gedichten, bakrecepten, verhalen, puzzels en een quiz. Hieraan hebben ook familie, vrienden en collega's bijgedragen, zoals Franca Treur, Maarten 't Hart en Dolf Verroen. Toch zijn het vooral de verhalen van Bakker zelf die de aandacht trekken. Onderwerpen als de etymologie van sneeuw en winter, vervreemdende dierentuinbezoeken, saamhorigheid in barre omstandigheden en veelbelovende zwarte grond in afwachting van het voorjaar, geven stof tot nadenken op de lange winteravonden. Door de veelzijdigheid van de bijdragen is deze bundel geschikt voor de nieuwsgierige, de nostalgische, de gezellige en de norse mens. En vooral voor de mens die gevoelig is voor de sfeer van de winter. Normale druk. Dit boek heeft als verhalenbundel een lange houdbaarheid, ongeacht de twee puzzels met inzendtermijn.


D. Remmerts de Vries. Brave nieuwe wereld
Brave nieuwe wereldDe schrijver (1962) is vooral bekend als jeugdboekenschrijver, illustrator (Winnaar Gouden Griffels) en van twee romans voor (jong-)volwassenen. De hoofdpersonen zijn Kas en Fannie. Hun ervaringen en teleurstellingen vertonen grote overeenkomst. De gebeurtenissen concentreren zich in het examenjaar rond Kas. Fannie komt alleen in haar dagboek aan het woord. Beide jonge mensen raken van hun omgeving geïsoleerd. De aan anorexia lijdende Fannie verdrinkt, Kas wordt van betrokkenheid verdacht. Ondanks zijn tegendraadsheid, reflectievermogen en kunstzinnigheid, wordt hij onverbiddelijk de wereld der volwassenen ingeduwd. De schrijver geeft een haarscherp en begripvol beeld van de ontwikkeling van deze jonge mensen, hun experimenteerzucht met roken, drank, drugs en internet. En de gevaren. Tegelijk beeldt hij de materialistische en egoïstische omgeving uit waarin deze jongeren opgroeien. De plot van deze ontwikkelingsroman groeit uit tot een spannende whodunit, maar zonder happy-end. De roman eindigt met een alleszeggende metafoor. Knap geschreven, boeiend en tot nadenken stemmend. Een topper. Normale druk.


L.H. Wiener. Shanghai massage
Sjanghai massageDe hoofdpersoon van het boek, een gepensioneerde docent Engels, wordt - volgens afspraak - verlaten door zijn veel jongere vriendin, een oud-leerlinge. Hij blijkt haar vertrek met moeite te kunnen verkroppen en wankelt heen en weer tussen jaloezie, zelfmedelijden, agresssie en zelfspot. In ongegeneerde eerlijkheid toont hij zijn overwegingen en plaatst ze associatief tussen gedachten aan verleden en heden, aan de omgang met andere vrouwen en aan zijn zijn schrijversschap. Deze over elkaar heen tollende gedachten geven zijn verwarring goed weer, maar vergen wel geconcentreerd lezen. Sommige stukken zijn ontroerend, sommige stukken hilarisch, maar door alles heen is het verdriet voelbaar. Gezien ook de vele literaire verwijzingen naar eigen leven en eigen werk zeer zeker passend binnen het oeuvre van Wiener (1945). Normale druk.


Volwassenen non-fictie


Wilma de Rek. Allemaal losers: de kunst van het verliezen
Allemaal losersMensen die in het leven niet bereiken wat ze voor zichzelf als ideaal hadden gesteld, kunnen denken dat zij een loser zijn. Dit in tegenstelling tot de mensen die het wel maken, de winnaars. Omdat er maar weinig winnaars zijn, zijn er veel mensen die zich een loser voelen. De schrijver laat ons zien dat het losergevoel inherent aan de mens door de eeuwen heen is. Begonnen wordt met de beschrijving van de oerloser en de hiërarchieloser en vervolgens komt een aantal soorten losers op verschillende terreinen, aandacht trekken, internet, liefde, hebzucht en boosheid, aan de orde. Mensen maken van zichzelf en van elkaar iedere dag opnieuw losers en daar schieten ze niets mee op. Tot slot wordt ingegaan op de wijze waarop je met het losergevoel kunt omgaan. Niet door te proberen een winnaar te worden, maar door je loserschap te overwinnen. Bij alle hoofdstukken wordt een deskundige aan het woord gelaten. Prettig geschreven en toegankelijk boek dat voor een breed publiek een bijdrage aan het vergroten van zelfkennis en zelfvertrouwen kan leveren.


Carien Karsten. Afkicken voor shopaholics
Afkicken voor shopaholicsWe leven in een wereld waarin het consumentisme centraal staat. Een van de uitwassen van dat verschijnsel in de westerse samenleving is koopverslaving. Veel mensen kopen meer goederen en diensten dan verantwoord of nodig is. In dit zeer nuttige boek wordt ingegaan op de achtergronden van koopverslaving. Aan de orde komen onderwerpen als 'shoppen' als bron van geluk, impulsinkopen, het streven naar goedkope koopjes, de aankoop van merkproducten als middel om je sociaal te verbinden met een groep, reclame en marketingverleiders, geldproblemen, schuldhulpverlening en dergelijke. Het boek is breed opgezet met een gedegen diagnose van het verschijnse koopverslaving en methoden om deze verslaving aan te pakken. De auteur, een bekende psychotherapeute en managementcoach, is erin geslaagd een boek te maken dat ingaat op een breed maatschappelijk probleem, waarover nog weinig is geschreven. Het is zowel gedegen als goed toegankelijk.

Samenwerkingscollectie


Patricia de Wit. Bonussen: de werking van de variabele beloning
BonussenAls er iets veel media-aandacht opeist de laatste jaren, dan is het wel het gebruik en misbruik van bonussen. De auteur geeft inzicht in de werking van bonussen. Maar ook een kijkje op de ongewenste bijeffecten en de onethische gevolgen daarvan. Behalve voor de psychologie achter het beloningssysteem is er aandacht voor de praktijk en de geschiedenis. Bonussen werden voor 1800 al veelvuldig gebruikt. Vier bijlagen met onder andere uitleg over de terminologie. Voorzien van een register en een overzicht van de geraadpleegde literatuur. De bladspiegel is soms wat vol. Veelvuldig gebruik van managementtermen. De bijgevoegde schema's ondersteunen de tekstuele uitleg. Een handzaam boekje, dat laat zien dat dit beloningssysteem zo slecht nog niet is, al is het de laatste jaren, met name door de financiële wereld, misbruikt. 6Jeugd fictie


Lamb, Albert . Een dag achterstevoren
Een dag achterstevorenTimmie en mama beer hebben een leuk spelletje als bedritueel: de dag nog eens doornemen, maar dan beginnen met wat er het laatst gebeurde. Elkaar aanvullend passeert alles de revue, met ruimte voor reflectie. Ook papa beer speelt een rol in de gebeurtenissen van de voorbije dag. Het verhaal wordt rustig verteld bij illustraties in zachte kleuren, die de veilige, geborgen sfeer onderstrepen. Grappig is dat Timmie geen teddybeer mee naar bed neemt, maar een jongenspop. Fijne uitgave om voor te lezen en de eigen dag ook op die manier door te nemen. Het helpt om oudere peuters zich meer bewust te laten worden van het begrip tijd (ervoor, erna), voor hen een moeilijke abstractie. Het omslag ademt een klassieke, warme sfeer. Waardevolle uitgave voor peuters en kleuters vanaf ca. 3 jaar. 7


The Tjong King . Nacht in het poppenhuis
Nacht in het poppenhuisWillemina gaat logeren bij haar tante. In de mooiste kamer van het statige herenhuis staat een schitterend poppenhuis. Willemina mag het niet aanraken, maar doet het toch. Ze breekt de staart af van het hondje. 's Avonds laat wil ze de staart plakken. Als het in het grote huis net zo laat is als op de klok in het poppenhuis, bevindt Willemina zich plots als indringer in het poppenhuis. De wisselende stemmingen van het meisje komen goed tot uiting in dit spannende verhaal. De logeerpartij van Willemina wordt een avontuurlijke belevenis waarin ze moet tonen dat ze vastberaden, dapper en slim kan zijn. Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw, waarin de burgerij zich met koetsen verplaatste, in herenhuizen woonde en als pronkstuk in huis een kostbaar poppenhuis bezat. De grote, sprookjesachtige illustraties geven perfect de sfeer weer. Ze zijn romantisch, statig en expressief. Dit kunstboek kwam tot stand in samenwerking met het Gemeentemuseum in Den Haag, naar aanleiding van een tentoonstelling. Een fijne kennismaking met poppenhuizen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.


Funnell, Pippa . Tinka, de snoezige pony
Tinka de snoezige pony / Deel 3Tilly is gek op paarden. Haar vrije tijd brengt ze door op manege De Paardenhoeve, waar ze helpt en meer leert over haar speciale gave met paarden. In dit derde deel uit de serie 'Avonturen op de Paardenhoeve'* hoort Tilly dat haar vriendin Noortje naar een andere school gaat, omdat haar ouders gaan verhuizen naar Dubai. Noortje deelt de kosten voor het onderhoud van pony Tinka met Hanna. De ouders van Hanna verdienen echter niet genoeg om de pony alleen te kunnen onderhouden. Tilly bedenkt een slimme oplossing, waardoor ook haar grootste wens in vervulling gaat. De schrijfster, een bekende Britse ruiter, geeft tussen de regels door veel informatie over het rijden op en het verzorgen van paarden. Ook achterin staan tips en wetenswaardigheden. Een simpel en oppervlakkig verhaal dat in gemakkelijke taal is geschreven. De tekst, gedrukt in een groot lettertype, wordt bijna op elke pagina omlijst en onderbroken door in grootte variërende, eenvoudige zwart-witte potloodillustraties. Een voor de doelgroep aantrekkelijke foto-omslag. Eenvoudig smulvoer voor ruitertjes in de dop, ook voor degenen die wat moeite hebben met lezen. Vanaf ca. 7 jaar MLP. * zie a.i.'s deze week voor nog drie delen in de serie 'Avonturen op De Paardenhoeve'.


Gier Kerstin . Saffierblauw
Saffierblauw. Eindeloos verliefdGwendolyn (16, ik-figuur) begint te ervaren wat tijdreizen inhoudt. Om te voorkomen dat ze ongecontroleerd door de tijd schiet, 'elapseert' ze. Ze gaat dan terug in de tijd, maar blijft in de kelder van een eeuwenoud huis in Londen. Soms reist de aantrekkelijke Gideon met haar mee. Ze is verliefd op hem maar twijfelt aan zijn oprechtheid. Samen moeten ze in het verleden een opdracht vervullen om de wereld te redden. Gwendolyn moet daarom veel over de achttiende eeuw leren. Naast de lessen die ze volgt, krijgt ze hulp van Xemerius, een geest die steeds op humoristische wijze commentaar geeft. Dit vervolg op 'Robijnrood'* maakt deel uit van de internationale bestseller-trilogie 'Eindeloos verliefd'. Het boek is zelfstandig te lezen en begint met een introductie van het voorgaande. Tussen de proloog en epiloog staan twaalf hoofdstukken, afgewisseld met logboeknotities en met citaten van beroemdheden. De bladspiegel is ruim en de tekst leest vlot. Na het open einde staat een getallencode. De sleutel om die te breken is in het verhaal verwerkt. Achterin staat een overzicht van belangrijke personen. Verzorgde uitgave met blauw leeslint en aantrekkelijk blauw omslag met zwarte silhouetten. Vanaf ca. 15 jaar.


Dijkzeul, Lieneke . De overwintering op Nova Zembla : het ware verhaal
De overwintering op Nova ZemblaIn mei 1596 vaart stuurman Willem Barents voor de derde keer uit om te proberen een doorgang naar China te ontdekken om de Noord. De reis wordt echter een ware ramp. Het schip loopt vast in het ijs en de bemanning moet de winter doorbrengen op het onherbergzame Nova Zembla. Ze bouwen er een verblijfplaats, die ze het Behouden Huys dopen, en wonen er tien lange en eenzame maanden. De mannen lijden aan scheurbuik en hebben nauwelijks eten of brandhout. Aan het begin van de zomer proberen ze in twee open bootjes de bewoonde wereld te bereiken. Maar de uitputting en de ontbering eisen een hoge tol. Lieneke Dijkstra schreef een aangrijpend, realistisch verslag van deze ongelofelijke onderneming. Ze baseerde zich daarvoor op het dagboek van een van de bemanningsleden. Vooral het lot van twee van hen komt uitgebreid aan bod: Jan Fransz van Haarlem en Laurens Willemsz waren twee tieners die waren ingescheept als onervaren zeemannen, op zoek naar avontuur. Slechts een van hen kwam behouden terug. Een ongemeen spannend en meeslepend historisch verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.


Jeugd non-fictie


Van Stichel, Ellen . 17 en zwanger : van tiener naar volwassene in 9 maanden
17 en zwangerTienerzwangerschappen komen frequent voor in Vlaanderen. Elk jaar raken zo'n 2500 tienermeisjes zwanger. Na de eerste schok komen een heleboel vragen naar boven. Hoe zal mijn vriendje reageren? Wat zullen mijn ouders zeggen? Nochtans hoeft een tienerzwangerschap niet het einde van de wereld te zijn. De auteurs zijn stafmedewerker bij een expertisecentrum met een hulpaanbod rond ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, abortus en prenatale diagnose. Ze begeleiden jaarlijks heel wat tienermoeders. Het boek is overzichtelijk ingedeeld: zo zijn de getuigenissen thematisch opgedeeld naar analogie met de verschillende fases van de zwangerschap. Enkele zwart-witfoto's flankeren de tekst. Vlaamse contactadressen staan achteraan. In het boek zijn oprechte getuigenissen verzameld van zwangere tieners, tienerouders en hun omgeving. Jongvolwassenen van ca. 16 t/m 21 jaar spreken openhartig (al dan niet anoniem) over hun keuzes, twijfels en angsten, maar ook over onverwacht geluk. Thema's als abortus of opgave voor abortus komen eveneens ter sprake. De ouders van enkele tienermoeders getuigen ook over de extra verantwoordelijkheid die op hun schouders terechtkomt. Dit is een echt belevingsboek geworden. Vanaf ca. 16 jaar.


Clay, Kathryn . Hiphop dansen
Hip-Hop DancingVaak zijn jonge kinderen dol op dansen. In dit oblong boek staat hiphop dansen centraal. In vier hoofdstukken wordt uitgelegd wat hiphop dansen is, wat hiphop dansers dragen en hoe deze 'coole' danspasjes eruit zien. In het laatste hoofdstuk wordt de lezer uitgenodigd om ook te gaan hiphop dansen. Opvallend zijn de mooie paginagrote kleurenfotos, waarvan de meeste iets meer dan een hele pagina beslaan. Op de foto's zijn zowel jongens als meisjes in actie te zien. Soms is dat een kind, soms zijn het meer kinderen. Op de linkerpagina staat de tekst van maximaal drie regels in een grote letter tegen een lichtgroene achtergrond. Deze is zeer enthousiasmerend en laat zich goed voorlezen. Moeilijke woorden zijn vetgedrukt; ze zijn opgenomen in de woordenlijst achterin. Behalve een inhoudsopgave zijn aanwezig een register en een verwijzing naar een boek (van de uitgever zelf) en twee Nederlandstalige internetsites. Maakt deel uit de serie 'Dansen'*. Dit is voor kinderen een van de weinige boeken over hiphop dansen. Uiteraard leer je dansen niet uit een boekje. Wel geschikt als kennismaking of als herkenning als kinderen al op hiphop dansen zitten. Om voor te lezen en te bekijken vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf ca. 7 jaar. *zie a.i.'s deze week voor nog drie delen uit deze nieuwe serie.Luisterboeken/Daisyrom/Hoorcollege


Het klassieke Rome : een hoorcollege over de beschavingsgeschiedenis van de Romeinse samenleving / door Jan Lokin
Het klassieke Rome luisterboekIn de moderne westerse maatschappij zijn in de hedendaagse samenleving nog steeds sporen te vinden van de Romeinse beschaving. Niet alleen fysiek, zoals gebouwen en kunst uit deze periode, maar ook in de taal en wetgeving zijn er invloeden van de Romeinse beschaving. In dit hoorcollege behandelt Jan Lokin, emeritus hoogleraar Romeins Recht aan de Universiteit Groningen en hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht, vooral de geschiedenis van het Romeinse recht. Lokin behandelt vier onderwerpen in twaalf hoofdstukken: de strijd van de plebejers om gelijkberechting (cd 1), de politieke en juridische strijd tussen Cicero en Clodius (cd 2), retorica en recht (cd 3), de keizerstitel en de overdracht van het keizerschap in de Europese geschiedenis (cd 4). Hij laat zien hoe het Westerse denken over maatschappij, politiek en recht voortvloeien uit het klassieke Rome. De luisteraar wordt geacht enig kennis van de Romeinse geschiedenis te hebben. Jan Lokin praat duidelijk. Een bijbehorend cd-boekje geeft per hoofdstuk een korte samenvatting en een opsomming van aanbevolen literatuur. Hoewel zijn taalgebruik niet gemakkelijk toegankelijk is zullen mensen die interesse hebben in geschiedenis zijn college zeker waarderen.


Vliegtuig op hol : een hoorspel
Vliegtuig op hol - Een hoorspelOmdat het in het binnenland van Australië al weken hard regent en de wegen zijn ondergelopen, brengt Dick Garnett zijn vriendin Janet per vliegtuig naar het station. Als hij wil opstijgen ziet hij paarden op de vliegstrip, stapt uit om ze weg te jagen, glijdt uit en raakt per ongeluk de gashandel, waardoor het vliegtuig opstijgt. Hij neemt direct contact op met de Flying Doctors, want Janet heeft vliegangst en kan niet vliegen. Dokter Dave Jordan krijgt via de boordradio contact met haar en begint haar te coachen zodat ze het vliegtuig goed aan de grond kan zetten. Deze Nederlandse twee cd-versie van het BBC hoorspel uit januari 1964 naar het boek 'Solo for Several Players' (1961) van de Australische auteur werd op 24 november 1964 door de KRO uitgezonden. In twee bonustracks volgt een interview met regisseur Léon Povel over twee andere hoorspelen van hem, die zich in de ruimte afspelen: Sprong in het heelal* en Testbemanning**. Spannend hoorspel, heel levendig en goed geacteerd en zal vooral luisteraars aanspreken die geïnteresseerd zijn in vliegen en vliegtuigen.


DVD speelfilms


The conspirator
ConspiratorAmerikaanse historische rechtbankthriller uit 2010 van de 74-jarige acteur/regisseur Robert Redford (o.a. Out of Afrika en regie van Oscarwinnaar Ordinary people), met Robin Wright, James McAvoy, Evan Rachel Wood e.a. Het verhaal speelt in 1865 als de regeringsgebouwen in Washinton nog door weidse groene vlakten worden omgeven en president Abraham Lincoln wordt vermoord. Vervolgens gaat het verhaal verder in de rechtzaal waar pensionhoudster Mary Surrat wordt verdacht onderdak te hebben verleend aan de samenzweerders die Lincoln hebben vermoord. Beginnend advocaat Aiken die zojuist de Burgeroorlog heeft verlaten zal de verdediging op zich nemen van de bij voorbaat al schuldig gevonden vrouw. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 4-8-'11) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) een pakkend drama met een indrukwekkende rolbezetting.' Dana Linssen (NRC 3-8-'11) geeft 3 (van 5) balletjes en vindt dat 'juist het nobele engagement van de film dat The conspirator als kostuumdrama, geschiedenisfilm, of rechtbankthriller, of wat hij verder nog allemaal had kunnen zijn, minder geslaagd maakt. (...) Redford had hier en daar best wat verder mogen condenseren als dat de dramatische spanning en vooral de contouren van de personages ten goede zou zijn gekomen.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 10-1-'12


DCI Banks : playing with fire
Britse televisieserie van de ITV uit 2010 van Paul Whittington, met Stephen Tompkinson en Andrea Lowe. Detective Chief Inspector Alan Banks heeft Londen verlaten voor een klein dorp, Eastvale, om de hectiek te ontlopen die een grote stad met zich meebrengt. Bij de politie in Eastvale is het echter niet altijd zo gemoedelijk als Banks gehoopt had. Samen met de ambitieuze, hardwerkende Annie Cabbot onderzoekt hij de misdrijven in het rustige dorpje. In deze aflevering onderzoeken zij een moord op een uitgebrande boot. Het bewijs en de manier waarop het slachtoffer om het leven is gebracht wijst in de richting van kunstvervalsingen. Maar dan duikt er een tweede lijk op. De serie is aangekocht door de KRO. Kijkwijzer: nog niet bekend. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 24-1-'12


Raveleijn
Efteling RaveleijnNederlandse jeugddramaserie onder regie van Anne van der Linden met in de hoofdrollen o.a. Babette van Veen, Hugo Haenen en Miryanna van Reeden. Het gezin Woudenberg, bestaande uit vader, moeder en vijf kinderen, verhuist van de grote stad naar het afgelegen plaatsje Ravenhorst waar ze een oude herberg betrekken. Als de kinderen samen met een aantal raven door een oude stadspoort lopen, veranderen ze in volwassen ruiters en de raven in paarden. Ze komen terecht in het oude stadje Raveleijn waar ze kennismaken met de gemene graaf Olaf Grafhart en zijn monsterlijke wezens. Voorzien van speciale krachten binden de vijf de strijd aan met de kwade graaf. De serie is gemaakt in samenwerking van de Efteling met de schrijver Paul van Loon. Van Loon schreef ook een boek onder dezelfde titel*. Ook is er een online game ontwikkeld (www.raveleijn.nl). De televisieserie is uitgezonden door RTL4. Spannend avontuur in twaalf delen. De serie won de Cinekid Kinderkast Award, de Publieksprijs voor Beste Nederlandse televisieprogramma. Vanaf ca. 9 jaar. MLP. *2010-47-0663 (2011/20). Kijkwijzer: 9 jaar, angst, grof taalgebruik. Verschijnt n.a.v. een nieuwe attractie in de Efteling, geopend in april 2011.


De sterkste man van Nederland
Nederlandse televisiefilm van regisseur Mark de Cloe (Het leven uit een dag) met in de hoofdrollen Bas van Prooijen, Suzan Boogaerdt en Yenthe Dirks. De twaalfjarige, roodharige Luuk is opgevoed door zijn alleenstaande moeder Dorien. Zij vertelde hem vroeger verhalen over zijn vader die de Sterkste Man van Nederland zou zijn. Luuk is echter de kleinste van de klas. Als hij de sterke man René ontmoet, die net als hem rood haar had, denkt hij dat dit zijn vader wel moet zijn en er ontstaat een prille vriendschap tussen de twee. Dan vertelt zijn moeder hem de waarheid. Monica Meijer (movie2movie, i): '(...) een fijne, warme familiefilm, die zich dankzij uitstekende acteerprestaties, de grappige toon en het slimme scenario aan de middenmoot weet te onttrekken. (...) Dat de film op het eind wat uit de bocht vliegt (...) kun je je dankzij het overtuigende acteerspel en het hartverwarmende verhaal goed overheen zetten. Prima Telefilm, die met gemak in de bioscoop volle zalen had kunnen trekken.' De film won de Prix Europe voor Beste televisie fictie, draaide op het Internationale Film Festival in Berlijn en op Cinekid. Uitgezonden op Zapp. Vanaf ca. 11 jaar. Kijkwijzer: alle leeftijden, grof taalgebruik. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 24-1-'12.


DVD non-fictie


An idiot abroad
Britse komische reisserie van de BBC waarin de voormalige radioproducer Karl Pilkington door zijn maatjes Ricky Gervais en Stephen Merchant op pad wordt gestuurd om de zeven wereldwonderen te bezoeken. Op zijn reizen bezoekt Karl de Grote Muur in China, de Taj Mahal in India, Petra in Jordanië, Chichen Itza in Mexico, de Grote Piramides in Egypte, het beeld van Christus de verlosser in Brazilië en Macchu Picchu in Peru. Pilkington is vooral bekend geworden uit de 'The Ricky Gervais Show' podcasts. Hij staat bekend als een wereldvreemde naïeveling die niet echt open staat voor nieuwe culturen. De komieken Gervais en Merchant, de makers van de Britse sitcom televisieserie 'The office', zijn benieuwd naar zijn observaties en reacties in de soms oncomfortabele situaties. Stephen Carty (Flixcapacitor, i) schrijft dat dit deels komische reisverslag, deels sociaal experiment, deels 'practical joke', niet de geïnspireerde humor van de podcasts heeft, maar wel zeer amusant en soms heel grappig is. Alhoewel de humor van Karl beter tot zijn recht komt in samenspraak met Ricky en Steve geeft hij genoeg geniale observaties 'to prove worthwile'. De bezoekers van de IMdB geven de show 8,9 uit 10 sterren. Een tweede serie is reeds opgenomen. Geschikt voor jongeren vanaf ca. 16 jaar en ouderen.


Bluray


Hanna
HannaAmerikaanse actiefilm/thriller uit 2011 van Joe Wright (Atonement; Pride & Prejudice), met Saoirse Ronan (Atonement), Eric Bana en Cate Blanchett (Oscar voor The Aviator, 2004). De zestienjarige Hanna is door haar vader opgevoed tot perfecte huurmoordenaar in de wildernis van het noordpoolgebied. Maar nu terug in de beschaafde wereld wordt ze opgejaagd door een gewetenloze CIA-agente (Blanchett) die haar bestaan wil uitwissen. Hanna moet vechten voor haar leven en de persoon uitschakelen die verantwoordelijk is voor wie ze geworden is. Roger Ebert (Chicago Sun-Times,i) geeft 3 1/2 ster (van 5): ''Hanna' is good, sound filmmaking. It depends on stylistic order and discipline, a clear story map and ingenious action sequences. It is not all banging and flashing. Saoirse Ronan takes on a difficult role and aces it with as much confidence as she did in 'Atonement' in which she played a much different character.' Patrick Naugle (Dvd Verdict,i) geeft 88 (van 100) punten en vindt de film niet helemaal een succes maar geschikt voor mensen die van een beetje artistieke, gevoelige actiefilm houden. Met extra's. Vanaf ca. 15 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld. Zie ook rubriek Dvd.


Country strong
Country StrongEen drama uit 2010 van Shana Feste (The greatest) met Gwyneth Paltrow (Shakespeare in love) en verder Tim McGraw, Garrett Hedlund en Leighton Meester (Monte Carlo). Kelly Canter (Paltrow) is een countryzangeres die door haar man en manager een maand te vroeg wordt opgehaald uit de kliniek waar ze wordt behandeld voor haar drankprobleem. Een opkomende singer-songwriter, die een beetje verliefd op haar is, gaat mee op haar comebacktournee door Texas, evenals een voormalig model dat hoopt op een carrière als zangeres. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 8-1-'11) schrijft dat Paltrow een goede countryzangeres is in 'een dik aangezet drama, dat wat ouderwets aandoet, maar toch ontroert op de juiste momenten. (...) Paltrow overtuigt op alle fronten. Jammer dat deze meeslepende film geen echte kans kreeg in de Nederlandse bioscopen.' Met extra's, waaronder een videoclip van de titelsong. Kijkwijzer: 6 jaar, geweld, grof taalgebruik. Zie ook de rubriek Dvd-video.


Games


Cabela's adventure camp
Cabela's Adventure CampIn het zomerkamp kun je kiezen uit acht activiteiten: beer-jager-ninja (een variant van steen-papier-schaar), marmotmeppen (een variant van memory, waarbij de marmotten veiligheidshelmen dragen), vissen, mountainbiken, kajakken, jetskiën, kleiduivenschieten en boogschieten (op bewegende houten doelen). Er is een competitie om de Cabela-beker, maar ook kun je zelf je favoriete spel kiezen. Door het bewegen van je armen en dus van de bewegingscontroller bestuur je het spel; bij sommige onderdelen heeft de sensor moeite met het herkennen van de beweging. Andere spelers kunnen de eerste speler dwarszitten door bijvoorbeeld bomen op het pad te leggen of draaikolken te veroorzaken. De firma Cabela is een grote Amerikaanse leverancier van materialen voor kamperen, jagen en vissen. Vrolijk vermaak voor het hele gezin, vanaf ca. 8 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar. Uitsluitend met de PlayStation Move te spelen. Playstation 3 & Xbox 360 uitsluitend te spelen met kinect

Medieval moves

Medieval Moves (Playstation Move)Een actie-avontuur dat zich afspeelt in een middeleeuwse fantasiewereld. Tovenaar Morgrimm heeft alle inwoners van het koninkrijk veranderd in skeletten. Prins Roderick, die als skelet de naam Doderick krijgt, moet de tovenaar en zijn helpers verslaan en de vloek ongedaan maken. Het spel is van dezelfde makers als 'Sports champions' en is uitsluitend te spelen met de bewegingsgevoelige 'Move'-controller, of naar keuze met twee controllers. De armbewegingen van de speler worden zo vertaald naar vechten met zwaard en schild, schieten met pijl en boog of werpen met vechtsterren. Te spelen in 2D of 3D, in drie moeilijkheidsgraden. Je kunt het verhaal volgen, maar ook met meerdere spelers online of offline tegen elkaar vechten. De vormgeving is in humoristische cartoonstijl. Frank Meijer (Gamer.nl) vindt het verhaal grappig en het boogschieten en zwaardvechten intuïtief, maar schrijft ook: 'De game haalt wapens door elkaar, de actie wordt snel repetitief, verzamelobjecten zijn haast onmogelijk om te pakken door on-rails-actie'. Het spel is ook bekend als 'Deadmund's quest'. Vanaf ca. 12 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 7 jaar, angst, geweld, online. Uitsluitend met de PlayStation Move en Eye-camera te spelen.


ABBA : you can dance
Abba - You Can DanceDans en zing mee met de hits van ABBA, de Zweedse popgroep die in de jaren zeventig wereldhits scoorde en mede dankzij een film en musical nog steeds populair is. Dit dansspel is van dezelfde makers als de serie 'Just dance'. In het spelonderdeel 'Dansen' kies je een liedje en doet met een tot vier dansers zo goed mogelijk de danspassen na met de Wii-afstandsbediening in de hand. Zo verzamel je punten voor je score, die je kunt vergelijken met die van vrienden. Bij elk liedje is een andere toepasselijke achtergrond. Het spel bevat 26 nummers, waaronder Dancing Queen, Mamma Mia, Fernando, Waterloo en Take A Chance On Me. In het onderdeel 'Minimusical' kies je een choreografie en speelt een rol in een verhaal met liedjes van ABBA. Tijdens het dansen kun je meezingen, maar er is ook een apart onderdeel 'Karaoke'. Met een of twee zangers en USB-microfoons zing je de teksten die onder in beeld verschijnen. Als extra zijn er weetjes over ABBA en alle songteksten die in het spel gebruikt worden. Voor alle ABBA-fans en dansliefhebbers vanaf ca. 9 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers