donderdag 17 november 2011

Highlights week 52


Volwassen Fictie


Lisette van de Heg. Noor: roman
NoorDe auto waarin Nora en Job rijden, wordt aangereden door een dronken knul. Nora raakt gewond in haar gezicht en verliest haar nog ongeboren baby. Job, als kunstenaar, verwerkt zijn verdriet door te schilderen. Nora raakt geobsedeerd door wraak: het enige wat ze wil is gerechtigheid. Beetje bij beetje raakt ze haar grip op de realiteit kwijt, en tegelijkertijd het wezenlijke contact met haar man Job. Dan bereikt haar depressie een dieptepunt en moedigt een stem haar aan tot moord. De schrijfster, bekend door haar debuut 'Mara' (2010) schrijft indringend en beklemmend. Korte woorden en zinnen, die veel associaties oproepen. De afwisseling van perspectief is goed opgezet: ze voert afwisselend Nora dan wel Job op als ik-persoon, van waaruit het verhaal klinkt. Heftig is haar verwoording van een depressie bij de hoofdpersoon. Zowel Job als Nora maken, ieder op hun eigen manier, een moeilijk rouwproces door, wat de schrijfster realistisch en aangrijpend verwoordt. De climax wordt heel geleidelijk opgebouwd, en de spanning ontlaadt zich pas op het allerlaatste moment. 


Anita Shreve. De redding
De reddingEen boeiende, spannende roman over schuld, liefde en vergeving. De ambulance-verpleegkundige Webster redt het leven van een jonge vrouw, Sheila, die een zelfmoordpoging deed onder invloed van alcohol. Later bloeit er tussen de twee, tegen de regels in, een romance op en binnen korte tijd trouwen ze en krijgen een baby, Rowan. Omdat Sheila de alcohol niet kan laten staan, verdwijnt ze weer uit Websters leven, wiens perspectief wordt gevolgd. Achttien jaar later zoekt hij haar op, als alleenstaande vader geconfronteerd met grote problemen rond hun dochter. Deze ontroerende verhaallijn is verweven met spannende belevenissen van Webster in zijn werk, iets waarvoor de Amerikaanse schrijfster (1946) grondig research deed. De auteur was aanvankelijk lerares Engels en journaliste, nu bestsellerauteur van boeken als 'Vallend licht' (1999), in 2002 verfilmd als 'The pilot's wife' en 'Het gewicht van water' (2001), genomineerd voorde Orange Prize. Deze roman, verspringend van heden naar verleden en terug, schetst een meeslepend leven. 


Sylvia Witteman. Veel gezelliger dan bij u thuis : breikous, bordspel en ander kosteloos vermaak
Veel gezelliger dan bij u thuisNa 'Pekingeend bij nacht' en 'Ik verzin dit niet' is dit de derde bundel met verzamelde columns van Sylvia Witteman die eerder ook meewerkte aan de kookrubriek van de Volkskrant. Deze columns verschenen eerder in het zaterdagse Volkskrantmagazine. Zij beschrijft daarin haar leven met huisgenoot P. en de drie kinderen. Wanneer P. als politiek correspondent wordt overgeplaatst naar Washington, is dat voor iedereen een hele verandering. De kinderen zijn er snel gewend, maar Witteman blijft zich verbazen: de enorme vriendelijkheid van de Amerikanen, de rigide hygiëneregels op school, Halloweentoestanden, een bezoek aan Las Vegas enz. Wanneer echtgenoot P. hoofdredacteur van de Volkskrant wordt, keren ze na drie jaar VS terug om in Amsterdam te gaan wonen en ook dát is weer een omschakeling.  Leuke, vlot geschreven, humoristische columns uitgaande van Wittemans nuchtere visie op de werkelijkheid waarin het uitvergroten van situaties grappige, soms hilarische stukken oplevert die een plezier zijn om te (her)lezen. Paperback, normale druk.Er zijn plannen voor een speelfilm, gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman waarvan de opnamen in 2012 zouden moeten beginnen.


Volwassenen non-fictie


Leo Blokhuis. The sound of the South
The Sound of the South + CDLeo Blokhuis dook na zijn muzikale speurtochten aan de West Coast, diep het zuiden van de Verenigde Staten in. Hij ging op zoek naar kruisbestuivingen tussen blanke en zwarte muziek tussen 1961-1976. De tijd waarin segregatie nog hoogtij viert. Country was van en voor blanken, R&B en soul van en voor zwarten. Zo leek het althans, maar in de praktijk bleek men gebroederlijk met elkaar te spelen en invloeden uit de verschillende stijlen te mixen. Op vier propvolle cd's zette Blokhuis de mooiste en meest baanbrekende liedjes op chronologische volgorde. Een prachtige mix ook van bekende en minder bekende artiesten. In het boekgedeelte heeft hij bij iedere track een verhaal. Daaraan voorafgaand een inleiding waarin hij zijn reis beschrijft en de historische context van de muziek uittekent. Alles mooi opgemaakt en voorzien van veel foto's en hoesafbeeldingen. Verder vooral een prachtuitgave voor de steeds groter wordende groep van historisch geïnteresseerde popliefhebbers. Met muziek van onder andere: Solomon Burke - Otis Redding - Etta James en Dusty Springfield. Met vier cd's.


Tonnus Oosterhoff. Leegte lacht
Leegte LachtDe dichter Tonnus Oosterhoff is moeilijk te volgen. De teneur van zijn poëzie lijkt voornamelijk gericht te zijn op ontregeling van alles wat gewoonlijk bij poëzie wordt gedacht. Dat is soms spannend, maar in deze bundel voor het merendeel willekeurig en gemakzuchtig, misschien zelfingenomen. Oosterhoff permitteert zich teksten (gedichten zou ik ze maar zelden willen noemen, al is de presentatie van die orde) die onsamenhangend zijn en naar alle onbegrijpelijke kanten uitwaaieren. Zijn werk is, mogelijk onder invloed van de computer, tot een baaierd van gratuite notities verworden. Inderdaad: 'Leegte lacht'. Een goeie titel die in witte letters de lading geheel dekt, omsloten door een pikzwart omslag dat verder niets prijsgeeft. Ik citeer maar even een passage: 'O ja, moe; ziek, niet oud; / oud, niet ziek. Op. Op en weg en op weg. / Geborene, kun je niet wennen / aan het gieren van adem en bloed, / de pijn van de honger? / Bij druiven in bad. / Voor overmoed is het leven hierna, / de herhaling, de straf.' Wie wil gaat er maar aanstaan, dat is wel nodig en gezien de reputatie van Oosterhoff, als een van de belangrijkste dichters, ook te verkiezen. 


Samenwerkingscollectie


Bauke van der Pol. De VOC in India
De VOC in IndiaAl vanaf het allereerste begin was de Verenigde Oost-Indische Compagnie actief in India. Langs de gehele kust waren vestigingen van de 'loffelijke compagnie' te vinden. De auteur, die als cultureel antropoloog regelmatig India bezoekt, raakte geïnteresseerd en besloot de plekken langs te reizen waar nog sporen van de VOC te vinden zijn. Hoewel al veel is verdwenen, blijkt er ook nog veel terug te vinden: forten, factorijen, kerken en vooral ook begraafplaatsen waar compagniesdienaren hun laatste rustplaats vonden. In Agra staat bijvoorbeeld het verbluffende grafmonument van de in 1803 overleden Jan Willem Hessing, genoemd 'de Rode Taj Mahal'. Met name in Cochin aan de zuidwestkust is het tastbare VOC-verleden goed bewaard gebleven. De auteur doet uitgebreid verslag van zijn bezoekjes aan de betreffende locaties; zijn anekdotes over ontmoetingen en vermoeienissen onderweg geven het boek een toeristische sfeer. Hij vertelt over de activiteiten van de VOC in India; reproducties van prenten die de situatie van toen weergeven, staan naast eigenhandige foto's van de auteur van de toestand nu. Met kaarten, eindnoten, een literatuuroverzicht en registers op persoons- en plaatsnamen. Door de opzet en de vele illustraties in kleur en zwart-wit een aantrekkelijk boek. 


Aad van Amstel. Barbaren, rebellen en mandarijnen
Barbaren, rebellen en mandarijnenOndanks verwoede pogingen en grote investeringen in geld en mensenlevens lukte het de Verenigde Oost-Indische Compagnie niet om vast voet aan de grond te krijgen in China. De afwijzende houding van de Chinezen ten opzichte van buitenlanders, de onbekendheid met de finesses van de Chinese diplomatie en de burgeroorlog die het land teisterde, lagen aan die mislukking ten grondslag. Wel was de VOC van 1624 tot 1662 heer en meester over Formosa (Taiwan). Men trachtte zelfs de bevolking te kerstenen en Nederlands te leren, totdat als gevolg van de burgeroorlog de Chinese krijgsheer Coxinga het eiland veroverde en de Hollanders verjoeg. Nadien dreef de VOC de handel met China via Chinese en Portugese tussenhandelaren. Van Amstel, fysicus en al jarenlang werkzaam in China als docent Engels, verdiepte zich in deze relatief onbekende geschiedenis. Onvermijdelijk gaat veel aandacht uit naar de gevechten en plunderingen, de wederzijdse wreedheden en de belegering door de Chinezen van fort Zeelandia op Formosa, die de rechtstreekse bemoeienis van de VOC met China voorgoed de kop indrukte. Met twee katernen afbeeldingen in kleur en zwart-wit, een verklarende woordenlijst, een chronologie, eindnoten, een literatuurlijst en register. Een nuttig boek over een relatief onbekend aspect van de VOC.


Jeugd fictie


Epskamp, Jacqueline. De kring
De kringNadat de moeder van Tes op haar veertigste verjaardag in Maastricht aan een bijensteek in haar mond is gestorven, moet Tes (14) wonen bij de vader die ze amper kent, in een christelijk vissersdorp bij Kampen. Daar blijft ze een buitenstaander en wordt ze op school gepest. Ook omdat haar gelovige vader directeur van de visfabriek is, waar veel dorpsbewoners werken. Met een buurjongen ziet ze dat veel klasgenoten samenkomen in de 'IJskelder' in het bos en daar de cultus van Ichtus vieren onder leiding van oudere leerling Geert-Jan, waarbij contact met doden mogelijk is. In de hoop met haar moeder te kunnen praten, zoekt Tes contact met de vreemde Geert-Jan en wordt Afgezant in de Ichtuskring, met grote gevolgen. De scenarioschrijfster en docentaan de Filmacademie debuteerde met de succesvolle, verfilmde roman 'Stellenbosch'*. In deze tweede roman zijn verhaal en spanning uitstekend opgebouwd, worden Tes en haar gevoelens erg goed beschreven en is de sfeer in het dorp bijna voelbaar. Donkere omslagfoto in kleur van een tiener met hond bij avond. Kleine druk en ruime interlinie. Vanaf ca. 15 jaar.V/J-AANBIEDING. *2009-01-0-040.


Zevin, Gabrielle. Vergeten waarom ik van je hou
Vergeten waarom ik van je houNaomi Porter (16, ik-figuur) komt ongelukkig ten val, terwijl ze de trap van de school afloopt met een camera in haar hand. Ze heeft een hoofdtrauma met als gevolg grote vermoeidheid en geheugenverlies. Alles van de afgelopen vier jaar is ze vergeten.Zo weet ze niet meer dat haar ouders gescheiden zijn en ieder een nieuwe partner heeft. Op school kent ze bijna niemand meer. Naomi moet nu opnieuw ontdekken wie ze is en wat ze wil. Het boek zit knap in elkaar. Het bestaat uit drie delen, getiteld 'Ik was', 'Ik ben' en 'Ik zal zijn'. In het eerste deel probeert Naomi erachter te komen wie ze is door wat anderen over haar vertellen, in het tweede deel maakt ze haar eigen keuzes in het hier en nu. In het laatste deel richt ze zich op de toekomst. Een grote rol spelen daarbij de relatie met en de gevoelens voor drie jongens die voor haar heel belangrijk zijn: haar beste vriend Will, Ace, de jongen met wie ze een relatie heeft, en James, die haar vond toen ze gevallen was. Boeiende young adultroman met een mooi foto-omslag. Vanaf ca. 15 jaar.


Ibbotson, Eva . One dog and his boy
In dit laatste boek van de schrijfster die in 2010 stierf, wijkt ze af van haar thema heksen en spoken en creëert ze een liefdevol verhaal over een jongen die niets liever wil dan een hond. Zijn ouders zijn rijk en hij kan alles krijgen wat hij wil, behalve een hond. Die vindt zijn moeder vies. Vader besluit er een te huren voor een weekend in de verwachting dat zijn zoon er snel op uitgekeken zal zijn. Niets is minder waar, want Fleck (de hond) en Hal (de jongen) krijgen direct een sterke band. Zo sterk, dat ze samen weglopen en van het ene avontuur in het andere belanden. Nergens voelt het verhaal gehaast of complex aan en dat is knap in een boek dat zo vol zit met personages en gebeurtenissen. De toon die tegen de lezer wordt aangeslagen, is precies de juiste om op een oprechte manier een verhaallijn te brengen, die bij minder begaafde schrijvers snel te zoet zou worden. Ibbotson schrijft vol gevoel en met milde humor. Het verhaal leunt een beetje te veel op toevalligheden, maar dat is een kleinigheidje in een boek dat alles in zich heeft om een klassieker te worden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.


Jeugd non-fictie


Wolf, Daniel de : De Torrie van Mattie : het evangelie van Matteus in straattaal : straatbijbel
Straatbijbel De torrie van MattieEen boemlauwe torrie toch?' dat evangelie van Mattheüs, in straattaal. Matti betekent vriend, maar is ook de straatnaam van Mattheüs. Het verhaal is bedoeld voor mensen van de straat: hoeren, allochtonen, tienermoeders etc. 'Jezus werkte graag met kapotte mensen.' Het verhaal volgt de Bijbeltekst heel precies. Het is vertaald naar herkenbare situaties van de straat. Ieder hoofdstuk met een pakkende titel ('Battle in de woestijn' voor de verzoeking of 'Een chille megapicknick' over de wonderbare spijziging). Het gaat over vriendschap, trouw, verraad aan de onderkant van de samenleving. Na ieder hoofdstukje volgt een heldere 'Explanation' als: je kunt geen lid zijn van twee gangs. Cartoons, foto's in zwart-wit van de straat, een pakkende tekst op één bladzijde en een frisse vormgeving met de steunkleur felroze maken het tot een aantrekkelijk boekje. Het is bovendien lekker dun. Achterin staat een woordenlijst. Op de website www.straatbijbel.nl vind je achtergrondinformatie en gesproken teksten. Youth for Christ, Ark Mission en het Nederlands Bijbelgenootschap leverden samen een mooie en aansprekende vertaling. Voor jongeren (van de straat) vanaf ca. 14 jaar, maar ook voor jongerenwerkers en theologen.


Luisterboeken/Daisyrom/Hoorcollege


De wetenschappelijke revolutie : hoorcollege over grote denkers en thema's uit de wetenschapsgeschiedenis / door Floris Cohen
De wetenschappelijke revolutieHoorcollege op acht audio-cd's over de ontwikkeling van de westerse wetenschap in de zeventiende eeuw door de Utrechtse hoogleraar vergelijkende geschiedenis van de natuurwetenschappen. Hij behandelt in 24 hoofdstukken het gedachtengoed en de bevindingen van de pioniers, denkers en proefnemers in deze wetenschappelijke revolutie, zoals Galilei, Kepler, Descartes, Bacon, Huygens en Newton. Belicht worden ook echte en schijnontdekkingen, spanningen met de gangbare wereldbeschouwingen, minder grote denkers, klassieke en zeventiende eeuwse bronnen, evenals de worsteling met de oude (Griekse) tradities. Helder wordt hoe dat alles onze moderne technologie en natuurwetenschap vormde, van onze kennis van atomen tot de kosmos en de werking van het menselijk lichaam. Cohen ontving voor zijn boek 'De herschepping van de wereld'* in 2007 de Eureka-prijs, een prijs voor het toegankelijke maken van wetenschap voor een breed publiek. Boeiende en heldere hoorcollege voor een breed publiek.


De Molen : een familiekroniek / Jolande Vogel
De molenIntegrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van recensent A. Rampadarath. 'Eerste deel van een trilogie over het leven van Lex Presser, een eerzuchtige ondernemer in de horeca. Het boek is volgens de achterflap gebaseerd op ware feiten. Dit deel van de familiekroniek, met de toepasselijke titel 'De opkomst', vertelt over de jeugd van de joodse Alexander Presser en grofweg de eerste dertig jaar van zijn leven. In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Duitse bezetting van Nederland, verliest Lex zijn ouders en zusje. Hij moet Amsterdam ontvluchten maar hij heeft het wrange geluk dat hij kan onderduiken in het Drentse Valthermond. Zijn vurige wens om na het gymnasium en de universiteit de politiek in te gaan wordt echter wreed verstoord. Na de bevrijding keert hij terug naar Amsterdam en vindt hij de vrouw van zijn dromen weer. Ook ontdekt hij een nieuwe roeping. Zijn huwelijk wankelt, maar zijn ambitie niet. Hij is een echte zakenman met een neus voor kansen. En aan het eind van deel 1 lacht het geluk hem toe. Het boek leest goed weg. De stijl is naturel en de opbouw is prima. Op de achterflap hult de auteur zich in nevelen.' Voorgelezen door een vrouwenstem.


DVD speelfilms


The bridge
The BridgeZweeds-Deense televisieserie uit 2011 met de Deense Kim Bodnia (The killing) en de Zweedse Sofia Helin (Beck) en een scenario van de Zweed Hans Rosenfeldt. Wanneer op de Oresundbrug tussen Malmö en Kopenhagen een lijk gevonden wordt, dwingt deze brute moord de Zweedse en Deense politie tot samenwerking. Gruwelijke gebeurtenissen blijven elkaar opvolgen. De Deense agent Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén zijn twee personages met totaal verschillende karaktereigenschappen. De Deense agent is relaxt en de Zweedse agente is een control freak. Met frisse tegenzin zullen ze met elkaar moeten samenwerken. De kracht van de Scandinavische misdaadseries zit volgens de Zweedse scenarioschrijver van Den Fördömde Michael Hjorth in de personages. Die zijn nooit puur goed of kwaad. Scandinavische helden hoeven niet per se aardig gevonden te worden en de misdadigers niet per se gehaat. Vaak zijn moordenaars ook slachtoffers gedreven door onrecht of wanhoop, waardoor je als kijker kunt meeleven. Vergelijkbare series The Killing I en II, Den Fördömde, Beck, Wallander etc. De box bevat de complete serie van 5 dvd's met 10 afleveringen. Kijkwijzer: 16 jaar. Scandinavische misdaadseries worden zeer gewaardeerd door het publiek. Complete serie


Albert Schweitzer / [starring] Jeroen Krabbé
Albert SchweitzerEen Duits-Engelse biografische film van Gavin Millar (The dwelling place; Cream in my coffee). In de hoofdrol Jeroen Krabbé als Albert Schweitzer (1875-1965) en verder onder meer de bekende Amerikaanse actrice Barbara Hershey als zijn vrouw Helene en de bekende Duitse acteur Armin Rohde als zijn vriend Albert Einstein. Het verhaal begint in 1949, de tijd van de Koude Oorlog. Schweizer is werkzaam in het ziekenhuis in Lambarene (Frans Equatoriaal-Afrika), dat hij in 1913 stichtte. Wanneer hij steun geeft aan zijn vriend Albert Einstein in diens strijd tegen de atoomwapens, proberen de Amerikaanse veiligheidsdiensten hem in diskrediet te brengen waardoor het voortbestaan van zijn ziekenhuis in gevaar komt. De reacties in Duitsland zijn kritisch: belerend, versimpeld. De film is opgenomen in Zuid-Afrika.


A separation
Iraans drama uit 2011 vijfde film van regisseur Asghar Farhadi, met Peyman Moaadi, Leila Hatami e.a. De vrouw van Nader wil samen met hem en hun dochter Termeh Iran verlaten. Nader wil echter niet zijn demente vader aan zijn lot overlaten en besluit dat het gezin in Iran moet blijven. Zijn vrouw vertrekt daarop naar haar moeder. Nader kan moeilijk met deze situatie omgaan en huurt een jonge vrouw in om op zijn vader te passen. Zijn nieuwe hulp is echter zwanger en werkt zonder de toestemming van haar man. Zo komt Nader terecht in een web van leugens, manipulatie en confrontatie. De film is zeer positief ontvangen in de pers. Belinda van de Graaf (Trouw 11-8-'11): 'A Separation is een verbluffende filmervaring, een mengeling van Shakespeare-tragedie en Hitchcockthriller die je alle hoeken van hedendaags Teheran laat zien, en kennis laat maken met mensen die er ook maar het beste van proberen te maken (...)'. Gerhard Busch (VPRO Gids nr. 32/2011) geeft alle 5 sterren: 'Emotionele achtbaanrit zonder één enkele actiescène; dicht op de huid, bijna documentair gefilmd; geloofwaardige, gelaagde personages.' Ook Peter de Bruijn (NRC 10-8-'11) geeft alle 5 balletjes: 'zowel episch als intiem, soms tergend traag (...) dan weer nagelbijtend spannend (...).' Winnaar Gouden Beer Berlijn 2011. Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Wordt niet opnieuw aangeboden. Release: 9-1-'12


De legende van de gouden hamer
Bob De Bouwer - De Legende Van De Gouden HamerBehalve de televisieserie zijn er met Bob de Bouwer ook diverse lange speelfilms verschenen zoals 'Leve het wilde westen' en 'De ridders van Makelot'. Deze derde lange speelfilm is volledig in CGI gemaakt. Bob de Bouwer en zijn team worden gevraagd om in Bobstad het een en ander op te knappen, o.a. de pilaren van het museum. Vogelverschrikker Spud en quad Scrambler horen hier van de legende van piraat Prikbaard. Prikbaard zou een gouden hamer heeft verstopt in Bobstad. Het lijkt hen een leuk idee om de hamer te zoeken en aan Bob te geven. Zo volgt een speurtocht door heel Bobstad waar ze o.a. de speelgoedwinkel, de school en de vuurtoren bezoeken. Prikbaard geeft tussendoor commentaar op de twee speurders. Monica Meijer (Movie2movie, i) vindt het verhaal niet zo sterk als eerdere Bob de Bouwerfilms, maar: 'De CGI ziet er heel behoorlijk uit, al ontbreekt de charmante uitstraling die door de stop motion animatietechniek werd verkregen. De stemmen zijn ook anders als die in de eerste en tweede serie, en dat is ook wel wennen voor de kenners van deze filmpjes. Maar de jongste kijkers zullen veel lol beleven aan dit meeslepende en vooral komische avontuur (...).' Vanaf ca. 4 jaar.


DVD non-fictie


Living without money
Documentaire over de Duitse Heidemarie Schwermer (1942), die in 1994 de eerste 'Geef- en Neemcentrale' in Duitsland oprichtte en sinds 1996 zonder geld leeft. Al haar bezittingen heeft ze weggegeven op een tas met kleding na. Ze stond twintig jaar voor de klas en had daarna een praktijk als psychotherapeute voor ze besloot een bijzonder experiment aan te gaan door afstand te nemen van geld en voortaan alleen te leven van ruilhandel. Ze heeft inmiddels twee boeken geschreven*, waarin ze haar experiment beschrijft en toelicht. De film volgt Heidemarie in haar omzwervingen. We zien hoe ze leeft, hoe ze aan eten komt en hoe ze een dak boven haar hoofd regelt. Door de vele publiciteit die ze krijgt, bouwt ze een heel netwerk op en lukt het haar steeds beter om deze volstrekt nieuwe levensstijl te optimaliseren. De documentaire geeft een uniek beeld van een vrouw die heeft gekozen voor een totaal andere levensstijl dan wij gewend zijn. Als extra zijn geschreven portretten van de makers toegevoegd.


Kom mij maar halen / regie Phara De Aguirre
Een zeer aangrijpende Belgische documentaire; een special over een jongeman, Bart Verbeeck, die op zijn zestiende botkanker kreeg. In de volgende jaren zijn er vele behandelingen. Op 23-jarige leeftijd wordt duidelijk dat hij het gevecht tegen de ziekte toch verliest. Ondanks alles wil hij ons een boodschap meegeven: 'blijf positief en geniet van wat je hebt'. Zijn laatste dagen zijn verfilmd. Hij koos bewust niet voor euthanasie maar voor palliatieve sedatie. Indrukwekkend zijn de besprekingen met de huisarts en het ontroerende afscheid van zijn ouders en broer. Een zeer waardig gebeuren. De maakster van de opname, VRT-journaliste Phara Anquirre, heeft het proces op een zeer mooie manier met voldoende afstand en nabijheid gefilmd. De film is in 2011 twee keer uitgezonden op televisie door de KRO. Zeer geschikte informatie over palliatieve sedatie als een mogelijkheid voor een waardig levenseinde.


Bluray


Spartacus : blood and sand
Spartacus: Blood And Sand - Seizoen 1Amerikaanse actieserie over gladiator Spartacus met in de hoofdrol Andy Whitfield. Over de historische Spartacus (ca. 109-71 v. Chr.) is weinig bekend, behalve dat hij een Thraciër was die van 73-71 v. Chr. een beroemd geworden grote slavenopstand leidde. De serie speelt zich af vóór deze opstand. Een naamloze Griekse soldaat wordt door de Romeinen gevangen genomen en gedwongen als gladiator te vechten. Vanwege zijn opvallende vechtkracht wordt hij gekocht door Batiatus (John Hannah), eigenaar van een gladiatorenschool, die hem 'Spartacus' noemt en hem belooft dat hij zijn vrouw zal terugzien, die verkocht is als slavin. De serie is gemaakt voor abonneezender Starz, en wordt geadverteerd met de ingrediënten geweld, bloed, seks, actie en spectaculaire special effects. Het heftige geweld is in stripstijl en doet denken aan films als '300' en 'Gladiator'. Acteur Whitfield overleed in 2011, zijn rol wordt in het tweede seizoen overgenomen door Liam McIntyre. Seizoen 1 (2010) bestaat uit 13 afleveringen op 4 blu-rays, met veel extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik, seks.


Melancholia
Melancholia (Blu-ray)Een drama uit 2011 van de Deense regisseur Lars von Trier (Antichrist; Dogville), met in de hoofdrollen Kirsten Dunst (Spider-man; Marie Antoinette), Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland en Charlotte Rampling. De film valt uiteen in twee delen. In het eerste volgen we de groots opgezette bruiloft van Justine (Dunst), die achter een masker van vrolijkheid probeert te verbergen dat ze depressief is. In het tweede deel logeert Justine bij haar zus en zwager, terwijl duidelijk wordt dat de aarde geraakt zal worden door de planeet Melancholia, die achter de zon verborgen zat. De twee zussen reageren heel verschillend. Pauline Kleijer (Volkskrant 25-8-'11) schrijft: '(...) Melancholia is alleen aan de oppervlakte een rampenfilm. In werkelijkheid gaat de sterk geacteerde, prachtig vormgegeven film over depressie, een kwaal waaraan Von Trier ook zelf lijdt. Door de romantische stijl weet de regisseur de somberheid van het onderwerp nog enigszins te verhullen, maar uiteindelijk gaat de film over een inktzwart doodsverlangen. Het maakt Melancholia zowel aantrekkelijk als zwaarmoedig, en lastig te plaatsen. (...)' Dunst won de prijs voor Beste actrice op het Filmfestival van Cannes. Winnaar European Film Award 2011 Beste Europese Film.


Games


Eyepet & friends
Eyepet & Friends (Playstation Move)Kinderen zijn dol op dieren. Het vorige deel, EyePet*, speelde hier al goed op in. Nu is er een vervolg van het spel waarin jonge spelertjes vriendjes kunnen worden met een digitaal huisdiertje. Door gebruik te maken van de Eye-camera zie je je huiskamer op de televisie getoond waarin je eigen EyePet huisdier rondwandelt. Het schattige diertje (lijkt een kruising tussen een hond, kat en aapje) moet je vanaf het moment van zijn geboorte verzorgen. Het beestje kun je kietelen, strelen en lokken door hem met de Move-controller aan te raken of ermee te bewegen. Maar je kunt ook verschillende spelletjes met hem spelen. Voor elk succesvol spelletje krijg je meer speelgoed of kun je het diertje kleertjes geven. Ook wassen, voeden en voldoende beweging behoren tot de taken. Voor de jongere spelers kan het spel erg leerzaam en vermakelijk zijn. Het spel doet denken aan het tamagotchi speeltje, wat een hype in de jaren negentig was. Nieuw in dit deel is dat je twee diertjes tegelijkertijd kunt verzorgen, er zijn nieuwe speeltjes, uitdagingen en kleertjes voor het diertjes. Uitsluitend met de PlayStation Move te spelen.


Princess Isabella : a witch's curse
Princess Isabella: A Witch's CurseWanneer prinses Isabella thuiskomt na een reis, komt ze tot de ontdekking dat een heks een kwade vloek op haar kasteel heeft geplaatst. Door de vloek zijn de bewoners in spiegels veranderd. Door alle verborgen objecten te vinden kan ze de vloek opheffen en haar familie en vrienden redden. Het spel combineert twee speltypes: 'vind-de-verborgen-objecten' en puzzel-avontuur, met vijftien mini-games. In mooi uitgevoerde zoekplaten zitten steeds een aantal voorwerpen verstopt. Als alle voorwerpen zijn gevonden komt de speler weer een stapje verder in het avontuur. De voorwerpen zitten goed verstopt, maar de speler kan hints gebruiken en weer nieuwe hints verdienen. Bijzonder is dat sommige voorwerpen gereedschappen zijn die nodig zijn om weer andere voorwerpen te vinden. Nederlandstalig spel. Gemaakt voor volwassenen, met name vrouwen, maar ook geschikt voor kinderen vanaf ca. 13 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 7 jaar, angst.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers