maandag 13 december 2010

Afschrijven: de laatste exemplaren

Afschrijven laatste exemplaren in een vestiging


In het provinciaal collectieplan is een van de afspraken dat we een breed titelaanbod zullen nastreven.


Daar hoort ook bij dat we goed kijken naar de ‘laatste exemplaren’ die we afschrijven; is er iets bij dat eigenlijk nog een tijdje beschikbaar zou moeten zijn.


Om dat te kunnen bewaren hebben de Centrale Bibliotheek Utrecht en de vestiging Zonnehof van Eemland afgesproken materialen uit de provincie in hun magazijn op te nemen.


Om te voorkomen dat er teveel binnenkomt op deze vestigingen is een aantal afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in een notitie die naar alle regiobibliotheken is gegaan.


Kijk als je een laatste exemplaar in de provincie afschrijft goed of het de moeite van het bewaren waard is: ziet het er nog netjes uit, is er geen herdruk van verschenen, zijn er over dit onderwerp nog andere titels, is het geen deelwerk waarvan de rest allang niet meer aanwezig is (zie voor het complete verhaal de notitie).


Het bewaren waard?: herlokeer het materiaal dan naar Bibliotheek Zonnehof als je werkt in de regio’s Eemland, Zout of RUM.


Werk je in de regio’s Het Groene Hart, AVV, Lek & IJssel of Utrecht, herlokeer het materiaal dan naar de Centrale Bibliotheek Utrecht.


In deze vestigingen vindt een laatste check plaats en het materiaal krijgt nog een paar jaar een kans om vanuit het magazijn te worden uitgeleend, gebeurt dat ook niet meer dan gaat het materiaal er met een magazijnafschrijfronde alsnog uit.


Help je collega’s in het magazijn door kritisch te zijn bij het beoordelen van in het magazijn op te nemen titels. Met zoveel vakkennis bij elkaar kan dat geen probleem zijn.


1 reacties:

Henriët Völlink zei

Hoi,

Ik ben nu bezig met afschrijven. Af en toe kom ik inderdaad zo'n 'laatste exemplaar' tegen. Wat zijn de criteria om een boek op te nemen in het magazijn? Dat staat waarschijnlijk in die notitie, maar waar/bij wie kan ik die inzien?

met vriendelijke groet,
Henriët Völlink
Bibliotheken Eemland, vestiging Zielhorst

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers