donderdag 2 december 2010

Highlights week 49Volwassenen Fictie

Jussie Adler-Olsen. De noodkreet in de fles
Serie Q / Noodkreet in de fles
Een aangespoelde fles met een briefje erin: een versleten cliché? Niet in deze derde, onafhankelijk te lezen roman over de weggepromoveerde Deense brigadier Carl Mørck, hoofd van de afdeling Q (onopgeloste moordzaken). De fles spoelt aan in Schotland en bevat een met bloed geschreven, na jaren vervaagde boodschap in het Deens. Speurder Carl en zijn assistenten Assad en Rose hebben een hele kluif aan de grootschalige kinderontvoering, terwijl ze ook andere zaken moeten oplossen. De spanning is ingenieus opgebouwd en geeft de lezer het gevoel zelf in het verhaal mee te draaien. De robuuste, sobere vertelling omvat verschillende verhaallijnen, en bereikt een krachtig evenwicht tussen beschrijvingen, levensechte dialogen en een overvloed aan feitelijke details. De karakters zijn uiterst genuanceerd en op een onopvallende manier psychologisch diepgaand: mensen van vlees en bloed met hun dagelijkse beslommeringen, die voetje voor voetje naar een ontknoping toewerken. De prijs 'Beste Scandinavische misdaadroman 2010' is meer dan verdiend! Zie ook: http://jussiadlerolsen. dk/ (Deens en Engels). Paperback met kleine druk. Eerder verschenen in deze reeks 'De vrouw in de kooi' en 'De fazantenmoordenaars'*.
*2010-01-0507 (2010/26) en 2010-01-0508 (2010/35).

Daphne Huisden. Alles is altijd fictie
Alles is altijd fictie
Debuutroman van een jonge schrijfster (1988), inmiddels lovend ontvangen door onder meer De Volkskrant. Een jong meisje onttrekt zich aan de invloed van haar moeder en gaat in een afbraakpand in de grote stad wonen. Daar blijkt ze een excentrieke oudere buurman te hebben die haar helpt een eigen identiteit te ontwikkelen en die haar levenswijsheden bijbrengt om haar verder te helpen. De ik-persoon probeert zich staande te houden terwijl 
ze vervelende pesterijen ondergaat op haar werk en akelige ontmoetingen heeft met een opdringerige alcoholist. Naarmate de gebeurtenissen grimmiger worden, en de chaos groter, begint de lezer zich af te vragen wat echt en wat fictie is. Zeer knap geconstrueerde roman waarin die scheidslijn tussen werkelijkheid en fictie flinterdun is. Wat verder opvalt is de wrange humor in het boek, met name wat betreft de huidige mores op het werk. 
Huisden houdt je een spiegel voor van onze moderne tijd waarbij je je niet altijd op je gemak voelt. Ze weet raak te observeren. 

Gayle Lynds. De geheime boekenclub

De geheime boekenclub
De Amerikaanse historica Eva Blake (32) krijgt van de CIA opdracht te zoeken naar de Gouden Bibliotheek, de kostbare, geheime privécollectie waarvan de CIA heeft ontdekt dat er een link is met een terroristische bankrekening. Een boek eruit, het in opdracht van Iwan de Verschrikkelijke gemaakte 'Boek der spionnen' zal op een tentoonstelling in het Brits Museum In Londen te zien zijn. Eva zit onterecht in de gevangenis omdat ze als dronken chauffeur een auto-ongeluk veroorzaakt zou hebben dat haar man, kenner van de Gouden Bibliotheek, zou hebben gedood. De zesde (goed) in het Nederlands vertaalde roman van de Amerikaanse auteur, eerste deel van een serie die wordt vervolgd met 'The spy's apprentice'. In hoog tempo en korte hoofdstukken wordt een vaak spannend, soms wat zwaar aangezet verhaal verteld waarin veel gebeurt en dat goed afloopt; het is extra leuk voor boekenliefhebbers. 

Jo Nesbo. Het pantserhart 

Het pantserhartAls de politie van Oslo vlak na elkaar twee lichamen vindt van vrouwen die in hun eigen bloed zijn verdronken lijkt rechercheur Harry Hole de enige die de zaak zou kunnen oplossen, maar hij is met verlof en lijkt van de aardbodem verdwenen. Rechercheur Kaja Solness van de afdeling Geweld vindt hem tenslotte in Hongkong, waarheen hij is gevlucht voor de gevolgen van zijn laatste zaak die hem zijn relatie kostte, en zijn schuldeisers. Hij laat zich door Kaja ompraten, keert met tegenzin terug en in Oslo kost het zijn chef grote moeite hem op de zaak te zetten. Maar als een parlementslid de volgende dode is, laat hij zich overhalen. De Noor (1960) schrijft naast succesvolle thrillers ook songs voor rockgroep Di Derre waarvan hij leadzanger is. Goed vertaalde, spannende detective met een gecompliceerde, sterke plot waarin erg goed de spanning tussen politie en nationale recherche wordt uitgewerkt, met veel onverwachte wendingen en een en een niet-verrassend, maar wel heel overtuigend slot. 
De rockgroep is in Noorwegen erg bekend.


                                                          Volwassenen Non-Fictie

Vicki Myron. Dewey's wereld
Dewey's wereldHet boek dat deze Amerikaanse bibliothecaresse enkele jaren geleden schreef over de huiskat Dewey in haar bibliotheek in Spencer, Ohio, werd wereldwijd een bestseller*. Een van de gevolgen van het succes was dat ze duizenden brieven kreeg van lezers, meestal met verhalen over hun katten. Voor dit nieuwe boek zijn zeven kenmerkende verhalen uit die correspondentieberg gekozen. Daarnaast is er nog een hoofdstuk over Dewey zelf en een lang slotverhaal over het leven van de schrijfster na het overlijden van Dewey in 2006. Het zijn typisch Amerikaanse verhalen waarin sentimentaliteit vaak op de loer ligt en die, net als in het eerste boek, meer over de mensen gaan dan over de katten. De katten vormen wel steeds een rust- en aandachtspunt binnen de beschreven, soms gecompliceerde mensenlevens. Een goed leesbaar boek dat zowel een blik werpt op het leven van de 'gewone Amerikaan' als op de interactie tussen mensen en hun huisdier. Gezien het feit dat het eerste boek zo'n bestseller was en dit binnenkort verfilmd wordt met Meryl Streep in de hoofdrol, zal de belangstelling voor dit (kwalitatief mindere) vervolg waarschijnlijk groot zijn. Voorzien van diverse zwart-witfoto's. Op elke rechterpagina staat onderaan in de hoek een stripachtig tekeningetje van een 'meelezende' kat.

Paul Auster . Sunset Park
Sunset ParkDe titel van de nieuwe Auster verwijst naar een wijk in New York, de stad die in zijn werk een grote rol speelt. Hier staat het kraakpand waar vier jonge mensen een bestaan proberen op te bouwen. Centraal staat de na zeven jaar uit Florida naar New York teruggekeerde Miles Heller, die worstelt met schuldgevoelens over de dood van zijn halfbroer. In Florida vond hij de liefde in de persoon van een minderjarig meisje en omdat hij met dat feit wordt gechanteerd, is hij teruggekeerd in New York en tracht hij het contact met zijn ouders te herstellen. Bekende Auster-motieven als toeval en noodlot, film, schrijverschap, honkbal, schuldgevoel en de vader-zoon relatie komen langs. Auster (1947) schetst prachtige portretten van zijn personages en schrijft bij vlagen meeslepend. Sunset Park is zowel zeer actueel - het verhaal speelt tijdens de crisis van 2008 en de Chinese dissident Liu Xiaobo, inmiddels Nobelprijswinnaar, wordt vermeld - als nostalgisch in zijn uitweidingen over klassieke films en honkballegendes. Die uitweidingen zijn dit keer wel wat storender dan in Austers beste werk. Gebonden; kleine druk, volle bladspiegel.

 Gary Barker. Luisa's laatste woorden
Luisa's laatste woordenDe 50-jarige auteur is orthopedagoog en mensenrechtenactivist en werkte jarenlang in Zuid-Amerika aan geweldpreventie. Zijn literaire debuut speelt in Guatemala waar de Amerikaanse jurist en VN-diplomaat Daniel en de Colombiaanse arts Luisa, die samen twee kinderen hebben, dagelijks worden geconfronteerd met de harde, gewelddadige realiteit. Als Hector, een inheemse guerrillaleider, in het heetst van de Guatemalteekse vredesonderhandelingen is verdwenen, blijkt het onvoorstelbaar moeilijk om in idealen van vrede en mensenrechten te blijven geloven. Sterker dan een VN-rapport brengt deze roman een huiveringwekkende evocatie van de emotionele impact van het geweld in Zuid-Amerika. Deze rijke actuele sociopolitieke roman is geschreven in een levendige filmische stijl die zich vlot laat lezen. Ook zeer geschikt voor bespreking in leesclubs. Gebonden; kleine druk.
Michael Cunningham. Bij het vallen van de avond
Bij het vallen van de avond
Sensitieve roman over liefde, vergankelijkheid en de betekenis van kunst. Kunsthandelaar Peter Harris en zijn vrouw Rebecca leiden een hedonistisch leven in de kunstkringen van New York. Hun dochter Bea werkt als serveerster in Boston en mijdt contact. Peter krijgt de kans om het werk van een veelbelovende beeldhouwer te verkopen. Als Mizzy, de veel jongere broer van Rebecca, zijn intrek neemt in de loft van Peter en Rebecca, heeft dit grote gevolgen. Mizzy is afgekickt na jarenlang drugsgebruik en zoekt sturing in zijn leven. Peter raakt geobsedeerd door het duistere genie van zijn zwager en gaat twijfelen aan de waarde van de kunst die hij verhandelt, maar ook aan zijn rol als echtgenoot en vader. Hij overweegt om er met Mizzy vandoor te gaan. In flashbacks denkt Peter terug hoe hij Rebecca en haar familie leerde kennen en hoe zijn broer Matthew aan aids is overleden. Cunningham hanteert een sublieme dialoogvorm waarbij Peters gedachten steevast voorafgaan aan wat hij werkelijk zegt! Michael Cunningham (1952) is de auteur van o.a. de verfilmde roman 'De uren' (1998). Paperback; kleine druk.

Joyce Roodnat. Vrouwen zijn leuker
Vrouwen zijn leukerIn zeventien korte hoofdstukken onderzoekt en observeert Joyce Roodnat allerlei aspecten van de vrouw. Vrouwen als echtgenote en minnares, muze en inspiratiebron, mooi, lelijk, naakt, gekleed, verleidelijk, jong en oud, kuis, trouw en ontrouw, onafhankelijk of slaafs, ze komen allemaal aan bod. Maar vrouwen zijn niet altijd aardig, constateert Roodnat ook, op een 'wijvenstreekje' meer of minder kijken ze niet. Op hun beurt worden ze ook lang niet altijd aardig behandeld. Roodnat illustreert haar observaties en meningen met voorbeelden uit onder meer de film, literatuur, muziek, politiek, geschiedenis en het ballet: met Hilary Clinton, Barbie, Lady Gaga, Jan Wolkers, Rembrandt, Ninotchka met Greta Garbo, Fellini, Anna Karenina, Kamagurka, Coco Chanel, Lady Chatterley's Lover, De kleine zeemeermin, de film Festen, Janis Joplin, Floddertje en vele andere. Een leuk, geestig, soms verrassend boek, dat op een levendige en heel directe manier de vrouw voor het voetlicht brengt en Roodnat tot de conclusie brengt: vrouwen zijn leuker. Achterin informatie over de gebruikte voorbeelden en een illustratieverantwoordi ng. Roodnat (1955) werkt bij NRC Handelsblad en schreef onder meer de bestseller 'Een kwestie van lef : stijlgids voor vrouwen tussen de 40 en de 60+' (2007).

Samenwerkingscollectie


Leni Riefenstahl. Africa
AfricaEen overzicht van reportages die de bekende en door haar nazi-verleden omstreden Duitse cineaste/fotografe een halve eeuw geleden maakte van Oost-Afrikaanse volken. Ze bezocht onder meer de volken Mesakin, Masai, Shilluk, Dinka en Nuba in Kenia en Soedan. Van de reizen verschenen eerder drie geprezen fotoboeken*. Haar werk is nu gebundeld en ingedeeld in vijf hoofdstukken, elk met aandacht voor een specifieke regio. De foto's tonen portretten van individuen en groepen in traditionele uitdossing. De fotografe is gefascineerd door beweging en ritueel aangebrachte kleuren en lijnen op lichamen. Ook beelden van dorpjes, feesten en de jacht. Zij is vertrouwd met de mensen en hun omgeving. De foto's in kleur zijn prachtig over de volle breedte van de pagina's afgedrukt, met korte bijschriften. Een uitvoerig, gedetailleerd interview over haar Afrikaanse reizen en fotografie opent het boek, in het Engels, Duits en Frans. De auteur is een Britse filmer en kunsthistoricus. Achterin een uitgebreide biografie, met privéfoto's, tevens een filmografie en bibliografie, met afgebeelde boekomslagen. Een indrukwekkend overzicht van de etnografisch georiënteerde fotoreizen van de fotografe. Kleine druk.
Dees N.A.J. van Oosterhout
ProcesregieOrganisaties in de publieke en private sector zijn steeds vaker bezig met interne veranderingen en herstructureringen, bijvoorbeeld als gevolg van fusies, reorganisaties en bezuinigingen. Dat vereist een goede procesaanpak, waarbij kansen moeten worden gegrepen en het management moet openstaan voor een innovatieve aanpak. In dit schitterende en goed geschreven boek wordt helder, fris en duidelijk ingegaan op het belang en de vele mogelijkheden van een goede proces-aanpak. De auteur, een zelfstandig adviseur met een jarenlange ervaring op dit gebied, maakt duidelijk dat goede aanpak van veranderingsprocessen iets anders is dan 'een project'. Het boek bevat waardevolle suggesties om het draagvlak van besluitvorming bij reorganisaties te vegroten. De lezer kan veel hebben aan het tienstappenplan dat zij presenteert. In het laatste, vijfde hoofdstuk worden haar denkbeelden toegelicht aan de hand van een aantal echte praktijkvoorbeelden. Het boek is een 'must' voor iedereen die betrokken is bij organisatorische verandertrajecten.


Jeugd fictie

Lauren Child . Cijfers

Cijfers
Hardkartonnen prentenboekje waarin Charlie en Lola, bekend van televisie, peuters laten kennismaken met getallen. Met dit boekje kunnen kinderen het tellen tot tien oefenen. Op iedere pagina wordt een cijfer behandeld. Grappige felgekleurde tekenfilmillustraties met Charlie en Lola als figurant, gemengde techniek (sjabloon/foto/stift/acryl), wisselend perspectief. Elk getal wordt als cijfer afgebeeld; per illustratie een korte zin: één broer, Charlie, twee tandenborstels, drie vissticks, etc. Stevige geplastificeerde bladzijden met twee afgeronde hoeken. In de serie 'Charlie en Lola'* zijn ook deeltjes verschenen over vormen, kleuren en tegenstellingen. Vanaf ca. 2 jaar.*zie a.i.'s deze week voor nog drie deeltjes uit de serie 'Charlie en Lola'. Tekst en illustraties beginnen/eindigen aan de binnenzijde van het omslag.
\
Maureen du Toit . Een dik vet monster

In dit vierkant formaat prentenboekje wordt Sofie 's nachts ergens wakker van. Er blijkt een klein, huilend monster onder haar bed te zitten. Hij eet gelukkig geen kindertjes, maar hij lust graag tekeningen. Sofie tekent eten en het monster eet het allemaal op. Maar dan past hij niet meer onder het bed. Begrijpelijk taalgebruik en tussen de regels is er voldoende ruimte. De gekleurde, vrolijke illustraties zijn dun zwart omlijnd (in de zo bekende stijl van de illustratrice) en sluiten goed aan bij de tekst. Het monster is niet eng getekend, maar klein en grappig. Op speelse wijze komt naar voren dat je van te veel ongezond eten (snoep, patat, enz.) misselijk wordt en buikpijn krijgt. Van gezond eten en bewegen word je groot en sterk. De schrijfster is bekend als presentatrice van het programma 'Hart van Nederland' van SBS6. Vanaf ca. 4 jaar.


 Mireille Geus . Voor altijd beroemd
Voor altijd beroemd


Albert heeft zijn moeder aan haar sterfbed beloofd dat hij zichzelf onvergetelijk zal maken. Na haar dood wordt hij als knecht toegewezen aan luitenant Van Ruytenburch, die hem slecht behandelt. Als de luitenant samen met andere mannen van de schutterij moet poseren voor een schilderij dat de kunstenaar Rembrandt gaat maken, ziet Albert zijn kans schoon om de belofte aan zijn moeder in te lossen. Hij wil proberen op het schilderij te komen. Het verhaal komt laat op gang. Een aantal hoofdstukken gaat over Albert en het leven met zijn moeder. Als hij na haar dood bij de luitenant moet gaan werken en samen met hem bij Rembrandt terechtkomt, wordt het verhaal pas echt interessant. De belangstelling voor Rembrandt wordt echt gewekt en je bent als lezer ook erg nieuwsgierig naar het dagelijks leven in de zeventiende eeuw. In de toelichting van het boek wordt verteld hoe het boek tot stand kwam en wordt informatie gegeven over het schilderij 'De Nachtwacht', waar het in dit boek allemaal om draait. Al met al een prima boek om te gebruiken op de basisschool. Vanaf ca. 10 jaar.
Amy Efaw . Schuldig
Schuldig
In de VS wordt ongeveer elke dag een baby in een vuilnisbak gedumpt. Dit schrikbarende gegeven was voor de auteur de reden om een boek over dit onderwerp te schrijven. Hoofdpersoon in dit verhaal is de 15-jarige Devon die haar pasgeboren baby in een vuilniszak in een vuilcontainer heeft gegooid. Het verhaal is spannend, stukje bij beetje wordt duidelijk wat er precies is gebeurd en hoe en waarom Devon tot deze daad is gekomen. De auteur heeft zich heel goed in haar hoofdpersoon ingeleefd. Devon is een geloofwaardige tiener, haar angst, paniek en verwarring zijn invoelbaar en ondanks het feit dat zij iets gruwelijks heeft gedaan, ben je als lezer met haar begaan. De scènes over de bevalling zijn zo gedetailleerd, expliciet en levensecht beschreven dat ze behoorlijk heftig en shockerend zijn. Een ander sterk punt van het boek is dat de schuldvraag in het midden blijft. Of Devon schuldig is of onschuldig kan elke lezer voor zichzelf bepalen. Een prachtig, rauw, meeslepend en indrukwekkend boek, niet alleen voor tieners, maar ook voor volwassenen zeer de moeite waard. Vanaf ca. 15 jaar.

BLU RAY

Romeo &Juliet
Amerikaanse romantische tragedie onder regie van Baz Lurmann uit 1996, met o.a. Leonardo DiCaprio, Claire Danes en Brian Dennehy. Onconventionele bewerking van de klassieke liefdesgeschiedenis van William Shakespeare. Het verhaal van de twee tragische geliefden is verplaatst naar het futuristische Verona Beach. De families Capulet en Montague staan al jaren op voet van oorlog met elkaar. Na de ontmoeting tussen Romeo Montague (DiCaprio) en Julia Capulet (Danes) op een bal bloeit er een heftige liefdesaffaire op. Het blijkt, gezien de staat van oorlog tussen hun families, een onmogelijke liefde te zijn.
Cinema.nl geeft 4 (van 5) sterren: 'Om de doelgroep niet onnodig te vermoeien wordt geopend met een proloog waarin vast wordt vermeld dat Romeo (...) en Juliet (...) het einde niet zullen halen. En dan begint het gedonder. Slow-, fast- en stop-motion leiden de kijker langs geweld, passie, wraak, vergiffenis, (wan)hoop, liefde en dood.' De blu-ray bevat onder meer als extra Shaking up Shakespeare beeld-in-beeld modus met audiocommentaar door Buz Luhrman, Catherine Martin e.a., onverkort materiaal uit de collectie van
Bazmark, Romeo + Juliet: de muziek. Zilveren Beer voor Leonardo DiCaprio en enkele Oscarnominaties. Kijkwijzer: 12 jaar geweld.

                                                            DVD speelfilms
De Kroon

VPRO-serie uit 2005 met een gedramatiseerde interpretatie van de gebeurtenissen tijdens de aanloop naar het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. In de hoofdrollen Eric van der Donk (Max van der Stoel), Bram van der Vlugt (Wim Kok), Roef Ragas (Willem-Alexander) en Hadewych Minis
(Máxima). Minister van Staat Van der Stoel wordt door premier Kokgevraagd om de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, die minister van landbouw was tijdens het dictatoriale regime van generaal Videla in Argentinië, te overreden om niet bij het huwelijk aanwezig te zijn. Het scenario is van Ger Beukenkamp, die ook onder meer 'De prins en het meisje'* schreef en 'Den Uyl en de affaire Lockheed'**. Wilfried van der Bles (Trouw 25-3-'05): '(...) 'De Kroon' is fictie, maar met de suggestie van historische exactheid. (...) Hoewel de afloop van de missie van Van der Stoel bekend is, hebben de makers van 'De Kroon' er een spannend drama van weten te maken met een woedende, tegenstribbelende Zorreguieta en een Van der Stoel die helemaal geen zin heeft in de klus waarmee Kok hem opzadelt. (...)' De serie won een Gouden Kalf voor Beste tv-serie. Er zijn geen

extra's.

GAMES
Shaun WHite skateboarding


Een echt skatefanaat? Dan is deze game de uitkomst. Snow- en skateboard-legende Shaun White heeft inmiddels al een aantal games op zijn naam staan. De jonge White, geboren in 1986, is al vanaf zijn twaalfde bezig met sport, wat hem zelfs tot nu toe een gouden medaille heeft opgeleverd op de Olympische Spelen in 2006. Vanwege zijn lengte van 1.73m. en zijn rode haar wordt hij ook wel the Flying Tomato (de vliegende tomaat) genoemd. In de game ga je samen met je vriend naar de stad om daar te gaan skaten. Maar daar aangekomen blijkt het een saaie boel te zijn. Aan jou de taak de stad wat op te leuken. Verander saaie, levenloze steden in een echt skateparadijs door gebouwen om te bouwen in ramps en trapleuningen te verlengen voor aparte grinds. Door gebruik te maken van het Wii Balance Board, waardoor het lijkt alsof je echt op een skateboard staat staat, zul je het spel optimaal beleven. Maar het spel is ook enkel met de afstandsbediening te besturen. Het spel zal uren speelplezier bieden.
V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers