donderdag 23 december 2010

Highlights week 50

Volwassenen Fictie


Niccolo Ammanti. Jij en ik
Jij en ikNiccolò Ammaniti (1966) is een Italiaanse bestsellerauteur met wereldfaam, ook in Nederland. Zijn werk werd vertaald en verfilmd. In "Jij en ik" vertelt een 24-jarige man over zijn vlucht uit de werkelijkheid van tien jaar eerder toen hij een puber was met problemen. In een "rite de passage"-achtig avontuur krijgt hij een bijzonder contact met zijn verslaafde zus. In deze novelle toont Ammaniti zijn meesterschap in het scherp formuleren, in een rake psychologie, in een beklemmende humor en in een navrante ontknoping. Het goed vertaalde verhaal, geschreven in een literaire, maar zeer functionele en toegankelijke stijl, is van een droevige schoonheid. Ammaniti neemt de lezer in een wurggreep en krijgt er dankbaarheid voor terug. Een pakkende, schokkende en ontroerende novelle. 
Paulus Hochgatterer. De zoet waanzin
De zoete waanzinEen Alpendorpje in de winter, het verminkte lijk van een oude man, de plaatselijke psychiater met zijn clientèle en de commissaris die het onderzoek naar de moord leidt zijn de ingrediënten van deze thriller die de psychologie van de personages belangrijker vindt dan de plotontwikkeling. De lezer krijgt een kijkje in de praktijk van psychiater Horn; veel van zijn patiënten komen noodgedwongen bij hem en werken nauwelijks mee aan de behandeling. Commissaris Kovacs moet het doen met jonge medewerkers en hoopt er het beste van. Elk hoofdstuk heeft een andere hoofdpersoon: de psychiater, de hardlopende priester met stemmen in zijn hoofd, het kleine jongetje dat zich identificeert met Starwars' Darth Vader, de commissaris. De hoofdstukken met Horn en Kovacs doen vertrouwd aan, dergelijke personen vindt men vaker in thrillerland, maar de andere hoofdstukken hebben een dreigende sfeer: zieke geesten zijn immers tot alles in staat. Interessante en goed geschreven thriller waarin de zieke, menselijke geest veel aandacht krijgt. Voor liefhebbers van Henning Mankell. Dit eerste boek van de Oostenrijkse auteur dat in Nederland verschijnt, is bekroond met de eerste Europese Unie Prijs voor de letterkunde. Paperback met vrij kleine druk.
Naima El Bezaz. VinexvrouwenVinexvrouwen'Ik ben een Marokkaan in een Vinexwijk', zo begint Bezaz' nieuwe autobiografische roman waarin ze op zeer openhartige wijze haar eigen leven (nog in de naweeën van een depressie) en dat van haar autochtone blanke buren in een Vinexwijk beschrijft. Ze neemt geen blad voor de mond, noch over zichzelf, noch over haar Hollandse buren, hun gedrag doet haar van de ene verbazing in de andere vallen. Hollandse verjaardagsfeestjes met veel drank maar geen eten en vreemdgaande buren die seks hebben op de wc, een al wat oudere buurvrouw die voortdurend bijna bloot recht onder haar raam ligt te zonnen, de consultatiebureauarts die haar verwijt dat ze haar dochtertje geen Arabisch leert, een taal die ze zelf ook niet beheerst. Een grote rol speelt ook haar kritische moeder, wier goedkeuring ze voortdurend zoekt maar die ze
tegelijkertijd ook steeds provoceert. In een aangename losse stijl geschreven, geestige roman waarin een typisch Hollandse Vinexwijk wordt bekeken vanuit het verfrissende perspectief van een Marokkaanse Nederlandse. De roman kreeg veel positieve aandacht in de media, er zijn plannen voor een verfilming. Bezaz schreef eerder onder meer De weg naar het noorden, De verstotene en Het gelukssyndroom (over haar depressie).
http://www.naimaelbezaz.nl/.


Siska Mulder. Na Delphine
Na DelphineDrie koppels met hun kinderen en twee singles lijken een normaal, leuk leventje te leiden. Op een dag verdwijnt de charmante, knappe Delphine, die het middelpunt van het hechte vriendenclubje is. Onverwacht, zo lijkt het, maar haar man reageert eigenaardig: hij ontkent en wil niet naar haar op zoek. Delphines beste vriendin Nina kan en wil niet geloven dat Delphine zomaar alles achterlaat. Onderhuidse spanningen borrelen op in het vriendenclubje. Nina haalt zich de woede van haar man en van de anderen op de hals, maar zet door. Vindt ze Delphine? De eenvoudig ogende plot staat stevig. Met rake typeringen wekt de alwetende verteller de personages tot leven. De angst en de spanning bouwen op naar een eerder onverwachte ontknoping. Het verhaal bestrijkt ongeveer twee maanden en de hoofdstukjes lijken brokken uit het verhaal te zijn, niet chronologisch gerangschikt, maar telkens wel met de datum aan het begin. Dat vraagt aandacht van de lezer, maar maakt het verhaal ook meeslepend. Dit boek van de Nederlandse auteur wacht weer een goede ontvangst. Paperback met vrij kleine druk en ruime interlinie. Zie ook: http://www.siskamulder.nl/.
Volwassenen Non-Fictie
 
Geert Poort. Handboek webredactie


Handboek webredactieWat betekent de snelle ontwikkeling van internet voor de makers van websites? In dit boek, dat uit negen afdelingen bestaat, komen aan bod: strategie, structuur, schrijven voor het web en schrijven voor zoekmachines, audiovisuele content, testen van usability, internetrecht, social media. In het redactionele proces staan de functies webredacteur, coördinerend webredacteur/eindredacteur en webmanager centraal. De webredacteur kent lees- en surfgedrag van webgebruikers en stemt webteksten daarop af. Hij weet wat de kenmerken zijn van een pakkende tekst en zinvolle audiovisuele content. Bij het nemen van beargumenteerde beslissingen over de structuur, opbouw en tekst van een website is dit boek een leidraad. Nuttig is de bijlage met functieprofielen van beroepsvereniging Cascadis. Het boek oogt aantrekkelijk door de kleurstelling per hoofdstuk (en kleur op snee). De lay-out is toegankelijk. De illustraties ondersteunen de tekst die helder is en werkelijk prettig om te lezen. De index is mager.
Dit boek voorziet in een behoefte! Over webredactie is heel weinig geschreven en zeker niet zo actueel en omvattend als dit inspirerende boek.
Anne Maaskant. De zorg voor pleegkinderen
 
De zorg voor pleegkinderenEen boek over pleegzorg, geschreven voor ouders, leerkrachten en beroepsopvoeders. De auteurs behandelen allerlei aspecten van pleegzorg. In een eerste hoofdstuk leggen ze uit wat pleegzorg is en wanneer het wordt ingezet. Ook leggen ze juridische begrippen uit. Ze beschrijven de gevolgen van plaatsing voor het kind en de reacties die een kind kan vertonen (zoals een reactieve hechtingsstoornis of een stressreactie). Vervolgens komen de gevolgen van plaatsing voor alle betrokkenen rondom het pleegkind aan de orde: de ouders, de pleegouders en overige betrokkenen. De laatste twee hoofdstukken zijn met name gericht op hulpverleners: hoe kunnen die begeleiding bieden bij problemen zoals hyperalert gedrag en hechtingsproblemen en hoe kunnen ze gedragsproblemen behandelen. In het boek worden veel praktische tips en adviezen gegeven aan pleegouders, ouders en leerkrachten. De auteurs zijn beiden psycholoog en werken bij instellingen voor kinderpsychiatrie. De theorie wordt afgewisseld met veel sprekende situaties uit de praktijk. Met literatuurlijst en een lijst met informatiebronnen voor hen die verder willen lezen.

Samenwerkingscollectie


Katlijne van der Stighelen. Vrouwenstreken
VrouwenstrekenDe vrouw als kunstenaar komt de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. In dit boek worden vrouwelijke schilders van de 16e eeuw tot heden behandeld. Het boek is ingedeeld in thema's (zelfportret, stilleven, bloemstukken, etc.) waarbij en passant de levens en werkwijzen van de kunstenaressen beschreven worden. De rode draad is of er zoiets bestaat als een typisch vrouwelijke kunst, en zo ja, of dat aangeboren of cultureel bepaald is. Naast deze licht feministische insteek, geeft het werk een schat aan interessante en vermakelijke informatie. Alle illustraties zijn in kleur,en het boek is voorzien van noten en een bibliografie. Hoewel zeker niet volledig, is het een goede aanvulling op de al bestaande literatuur over dit onderwerp.

Jeugd Fictie
Eric Clavie . Benno en het drakengeld
Spannende fantasy, waarin Benno zelf geld (na)maakt, zilveren Drakonen, met alle gevolgen van dien. Het geld vermenigvuldigt zich bliksemsnel, uit de munten kruipen pratende draakjes en iedereen die met dit geld in aanraking komt, wordt besmet door onstuitbare hebzucht en koopwoede. Benno probeert er alles aan te doen om het verschrikkelijke onheil, dat vanuit Halloween de werkelijke wereld bedreigt, te voorkomen. Daarvoor krijgt hij hulp van zijn vroegere plaaggeest Fee, dobbert hij rond in de buik van een afwalvis, komt hij terecht in diverse parallelle werelden, waarbij de werkelijke wereld en Halloween nooit ver van elkaar verwijderd zijn en hier en daar zelfs hallucinerend door elkaar lopen, speelt een gulzig spaarvarken een grote rol en spat heel de gevaarlijke mengelmoes als na een fantastische
ADHD-droom uiteen. Of toch niet? Dit wervelende verhaal is het tweede deel over Benno*. In flitsend Nederlands wordt fantasievol de ene ongelooflijke gebeurtenis aan de andere geknoopt. De lezer, luisteraar, volger komt ogen en oren tekort en moet af en toe op adem komen. Honderden grotere en kleinere zwart-witte griezelillustraties vullen de tekst aan. Hier en daar te lezen als parodie op hedendaags consumentisme. Vanaf ca. 8 jaar.
*'Benno en de griezelfabriek' (deel 1), 2009-29-1826 (2010/12
 
Jacques Vriens . De super dikke meester Jaap : alle verhalen
De super dikke meester Jaap
Bundeling in oblong van alle verhalen over meester Jaap (tot nu toe). Inmiddels zijn er vijf boeken over deze populaire meester verschenen, die allemaal getipt of bekroond zijn door de
Nederlandse Kinderjury. Op soepele en creatieve wijze lost meester Jaap de problemen gedurende het schooljaar op. De auteur weet met groot inlevingsvermogen een warme wisselwerking tussen meester Jaap en zijn leerlingen te creëren op basis van respect,
hoe anders (b.v. allochtoon) de ander ook is. Tussen de regels door zijn veel wijsheden op onnadrukkelijke wijze verwoord (de acceptatie van een meisje in een rolstoel, dyslexie en het
aanzien van een werkster). Modern en eigentijds taalgebruik in vlotte, snedige en aansprekende dialogen gevat. Elk verhaal beslaat een dubbele pagina waarbij de tekst in kolommen gedrukt staat; de linkerpagina op een witte ondergrond en de rechterpagina op een gekleurde ondergrond, aangevuld met een humoristische, vrolijke tekening die onlosmakelijk verbonden is met de tekst. Erg leuk om voor te lezen, maar ook om zelf te
lezen vanaf ca. 8 jaar. 

DVD

Yo, también
 
Hoofdpersoon in het speelfilmdebuutfilm uit 2009 van Alvaro Pastor en Antonio Naharro is Daniel, een man van 34 met het syndroom van Down, afgestudeerd aan de universiteit en werkzaam bij een ministerie. Daniel is slim en humoristisch en sluit vriendschap met zijn collega Laura (Lola Dueñas uit o.a. Volver), maar hoopt dat zij zijn vriendin zal worden. In de hoofdrol zien we Pablo Pinedas in een rol die dichtbij zijn eigen leven blijft, ook hij studeerde af aan de universiteit. De film won de publieksprijs op het IFFR 2010 en werd ook in de pers lovend
ontvangen. Saskia Bosch (Trouw 12-5-'10) schrijft dat de film neigt naar de zoete kant, naar een feelgood-movie: 'toch is 'Yo, también' een prachtige menselijke en ontroerende film met een puntgave hoofdrol voor Lola Dueñas. (...)' Rianne van der Molen (Algemeen Dagblad 12-5-'10): 'een extreem grappige, liefdevolle
en luchtige productie (...) een prachtige ode aan de liefde.' Dueñas won een Goya voor Beste actrice. Er zijn geen extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, discriminatie, grof taalgebruik. 28e op de Dutch Charts, week 45.

The Tudors
Tudors -Season 3


Een historische dramaserie uit 2009 over het leven van de Engelse koning Hendrik VIII (1491-1547), met in de hoofdrol Jonathan Rhys Meyers (The children of Huang Shi; Elvis). Serie 3 loopt van 1536-1540. Na de onthoofding van Anna Boleyn trouwt Hendrik met Jane Seymour. In de laatste aflevering wordt Thomas Cromwell onthoofd. Ron Rijghard (NRC 10-7-'09): 'Meer dan de hofintriges imponeren de glossy vormgeving en weelderige aankleding. De overdadige jurken en kleurrijke mannenpakken zijn elke scène een genot. Bij die aanpak passen de vele bedscènes vol ouderwets zestiende-eeuws gekreun, die bedoeld lijken om de schoonheden van de mannen- en vrouwenlijven te etaleren. Dat lukt.' Aanvankelijk stond de serie gepland voor één seizoen, maar het werden er vier. De serie won diverse Emmy's. Seizoen 3 bevat acht afleveringen, met als extra documentaires.
Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Blu-ray. 16e op de Dutch Charts, week 46.
Seizoen 3
Redactie


Geronimo Stilton - De aanval van de orka en andere doldwaze avonturen
Geronimo Stilton 4 - De Aanval Van De Orka

Animatieserie met in de hoofdrol Geronimo Stilton, bekend van de succesvolle kinderboekenserie. Muis Geronimo is uitgever van 'De Wakkere Muis', de belangrijkste krant van Muizeneiland. Het liefst zit hij rustig thuis, maar toch belandt hij steeds in nieuwe avonturen, samen met zijn pientere neefje Benjamin, zus Thea - een onverschrokken reporter - en neef Klem. De dvd bevat vier avonturen, waarin meestal een mysterie moet worden opgelost: De aanval van de orka; Onbesproken vangst; Meneer en mevrouw Koppel; Thea het topmodel. Vlotte, humoristische avonturen, zonder geweld, in een leuke tekenstijl die de liefhebbers van de boeken zal aanspreken. Vanaf ca. 7 jaar.
Kijkwijzer: alle leeftijden.
Redactie


Bluray

The Pacific
Pacific, The (Tin Box)

In de tiendelige Amerikaanse serie 'The Pacific' worden vanaf december 1941 drie Amerikaanse mariniers gevolgd tijdens hun eerste gevecht tegen de Japanners op het eiland Guadalcanal, door het regenwoud van Kaap Gloucester en de vestingen van Peleliu, het zand van Iwo Jima, de verschrikkingen van Okinawa en de terugkeer naar vrienden en familie na de overgave van Japan. Ook is er aandacht voor het thuisfront. Evenals 'Band of brothers' (2002) is de serie geproduceerd door Tom Hanks en Steven Spielberg en opnieuw zeer duur en realistisch gemaakt. Dirk Limburg (NRC 7-4-'10) vindt dat de serie weinig begrip bijbrengt voor de ervaringen van de veteranen en tekort schiet in het afbeelden van de vijand. Wel noemt hij de serie spannend en met voldoende sensatie om hem te willen volgen. Met veel extra's, waaronder extra informatie tijdens het kijken en portretten van veteranen.
Kijkwijzer: 16 jaar, grof taalgebruik, discriminatie. Zie ook de rubriek Dvd-video. De dvd staat 3e op de Dutch Charts, week 46.
Redactie

Luisterboeken

Kickie : avonturen uit de Jordaan

De auteur heeft al veel boeken geschreven, zowel voor kinderen als ouderen, vooral kerstverhalen en verhalen die zich afspelen in de Jordaan. Op deze luister-cd zijn vier verhalen van hem opgenomen. In de verhalen staan de vier vrienden Kick, Daan, Gijs en Kootje centraal. Zij beleven in de Jordaan allerlei avonturen. Zo gaan ze op ziekenbezoek bij Daan, en nemen dan als cadeautje een koeienoog mee, helpen de vader van Daan met het behangen maar Daans vader valt daarbij met de lijm van de trap. In het laatste verhaal staat de christelijke boodschap centraal. Johan Frinsel is een bekende naam in de evangelische wereld vanwege zijn werk voor de evangelische hulpverleningsorganisatie 'Tot Heil des Volks' en zijn bestuursfunctie bij de EO. De auteur leest de verhalen zelf voor in een boeiende vertelstijl maar in een vrij hoog voorleestempo, waarbij zijn Amsterdamse accent opvallend is. Tussen de verhalen enkele korte fragmenten draaiorgelmuziek. Hoewel de verhalen over kinderen gaan, zijn ze wat ouderwets en gedateerd (guldens en gedateerd automerk) en zullen slechts herkenning vinden bij ouderen met een protestants-christelijke levensovertuiging. Vanaf ca. 9 jaar. V/J-aanbieding. Erik van de GrampelSoldaat van Oranje : het luisterboek
Soldaat van Oranje

Luisterboek met een integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Jeroen Krabbé. Deze uitgave vertelt het verhaal van de schrijver, Erik Hazelhoff Roelfzema. Hij is tweedejaars student in Leiden als de oorlog (1940) uitbreekt; als motorordonnans maakt hij zich bij de Wassenaarse luchtverdediging verdienstelijk. Via New York komt hij in 1941 in Engeland terecht en daar wordt hij luitenant bij de verbindingsdienst. Talloze gevaarlijke tochten onderneemt hij om geheime agenten (Contact Holland) in Nederland aan land te zetten. Uniek is het dat hij zowel voor de krijgsraad als voor de Militaire Willemsorde werd voorgedragen. Als RAF-piloot maakt hij 72 operaties naar Duitsland mee en als adjudant (kapitein) van Koningin Wilhelmina komt hij in 1945 in Nederland aan. Het boek* is een van de bekendste geschiedenissen van een Engelandvaarder uit de Tweede Wereldoorlog. Verfilmd met Rutger Hauer en Jeroen Krabbé in de hoofdrollen en op vernieuwende wijze te zien als musical in de TheaterHangaar op Vliegveld Valkenburg in Katwijk (tot en met februari 2011).
* 2010-10-1322 (2010/39).
Redactie


Games


In de ban van de ring : Aragorns avontuur
In De Ban Van De Ring: Aragorns Avontuur (Move Compatibel)

Midden Aarde, de wereld uit het zeer bekende verhaal van J.R.R. Tolkien, The Lord of the Rings. Sauron is verslagen en de rust is teruggekeerd. Sam zit bij het haardvuur en vertelt zijn kinderen over zijn avonturen. Zij zijn vooral geïnteresseerd in de heldhaftige Aragorn en Sam vertelt ze dan ook graag het verhaal. Als speler kruip je in de huid van Aragorn en beleef je zijn kant van het avontuur. De reis naar Weertop, Rivendel en door de gevaarlijke mijnen van Moria tot uiteindelijk voor de poorten van Mordor. Je hebt keuze uit een zwaard of boog om je vijanden te verslaan. Naast het volbrengen van de grote queeste, zijn er ook tal van kleinere opdrachten uit te voeren. Dit maakt het spel wat afwisselender. Het verhaal van Tolkien wordt nauw gevolgd, zij het in een verkorte versie. Door middel van het landschap, Sams verhalen en het uitvoeren van de opdrachten maakt de speler op een leuke en aantrekkelijke manier kennis met het prachtige verhaal. Het spel kan naast de gewone controller ook gespeeld worden met de Move-bewegingscontroller. Aardig vanaf een jaar of 12.
V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, geweld. Geschikt voor de PlayStation Move.
Redactie

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers