donderdag 2 december 2010

Griffels: winnaars of winkeldochters?

Het geheim van de keel van de nachtegaal
Na de zomervakantie krijgt bibliotheekland de Kinderboekenweek in het vizier. Daar wordt bibliotheekland hebberig van. De NBD verspreidt bestelmogelijkheden van kerntitels en griffels. Bibliotheekland maakt er gretig gebruik van.

Bovenstaande griffels van 2009 zijn in gemiddeld 85% van de Utrechtse bibliotheekvestigingen in de provincie aangeschaft (stad Utrecht, Nieuwegein en Veenendaal niet meegeteld). De bibliotheken telden samen (NBD-prijs in Bicatcatalogus) € 5.915,46 neer voor 445 begriffelde boeken. (Gemiddelde NBD prijs € 13,30).

Verstandige aankopen?
De gemiddelde gewenste uitleenfrequentie van AK boeken volgens de benchmarks van het Provinciaal Collectieteam: 8. De gemiddelde uitleenfrequentie van de AK boeken (3 st.) onder de griffelwinnaars: 5.45.
De gemiddelde gewenste uitleenfrequentie van J boeken volgens de benchmarks van het Provinciaal Collectieteam: 4. De gemiddelde uitleenfrequentie van de J boeken (5 st.) onder de griffelwinnaars: 2.51.
De gemiddelde gewenste uitleenfrequentie van AJ boeken volgens de benchmarks van het Provinciaal Collectieteam: 5. De gemiddelde uitleenfrequentie van het AJ boek onder de griffelwinnaars: 3.21.
De gemiddelde gewenste uitleenfrequentie van A boeken volgens de benchmarks van het Provinciaal Collectieteam: 6. De gemiddelde uitleenfrequentie van het A boek onder de griffelwinnaars: 1,43.
De gemiddelde gewenste uitleenfrequentie van B boeken volgens de benchmarks van het Provinciaal Collectieteam: 7. De gemiddelde uitleenfrequentie van het B boek onder de griffelwinnaars: 1,01!!!!

Van de griffelwinnaars 2009 zijn alleen J-boek Een heel kleine geschiedenis van bijna alles (uf 4,48) en AK boek Agent en boef (uf 9,68) rationeel gezien geslaagde aankopen. Alle anderen blijven qua uitleencijfers ver onder de maat. Met de gouden griffelwinnaar Het geheim van de keel van de nachtegaal maken de bibliotheken gemiddeld 1,58 kind per jaar blij. Dat steekt wel heel mager af bij Geheim agent Nul Nul K/ Geronimo Stilton: daarmee verblijden we per exemplaar gemiddeld 16,23 kinderen per jaar.

Van de 2010-winnaars zijn nog geen betrouwbare uitleencijfers beschikbaar.

Als we rationeel, vraag- en klantgericht willen collectioneren, hoe slim is het dan om de griffelbestelverzoeken van bibliotheken met kleine budgetten te honoreren? Met het geld dat je aan deze boeken besteedt, kun je een aardig rijtje reserveringen op Fantasia IV afhandelen.
Elly, November 2010

2 reacties:

Els zei

Interessant overzicht Elly! In de tijd dat ik nog collectioneerde, speelde dezelfde vraag. Wellicht is keuzes maken op grond van deze cijfers wat makkelijker: 1 ex. per regiobieb en alleen verwachte toppers meer exemplaren.

Leontine zei

Vanuit marketingoogpunt is het eenvoudig:van aanbod gericht naar vraag gericht collectioneren. Conclusie: veel minder aanschaffen van bekroningen,deze jarenlange aanschaftraditie ter discussie stellen.

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers