donderdag 2 december 2010

Highlights week 48

Volwassenen FictieClive Cussler. Medusa
Medusa
Het speciale NUMA-team onder leiding van Kurt Austin krijgt dit keer te maken met een uiterst dodelijk griepvirus dat zich in China heeft ontwikkeld en miljoenen mensen op aarde dreigt te doden. Een Chinees-Amerikaans team doet in een onderwaterlaboratorium zijn uiterste best om op tijd een griepvaccin te ontwikkelen om het virus te bestrijden, maar krijgt het natuurlijk aan de stok met een stelletje aartsschurken. Tijd voor Kurt Austin en een aantal andere stoere helden om in actie te komen en de wereld weer van grote gevaren te redden. De sleutel van deze intrige blijkt in het verleden te liggen, wat de proloog al deed vermoeden, daarin wordt in 1848 een jongen levend uit een walvisbuik gehaald. Met vaart geschreven maritieme actiethriller uit de Kurt Austin-serie. Geloofwaardig is het allemaal niet, maar spannend en avontuurlijk zeker en met de vele korte hoofdstukjes leest het lekker weg. Een mooi jongensboek voor volwassenen. Bestsellerauteur Clive Cussler (1931), zelf oprichter van NUMA, schreef dit boek in coproductie met Paul Kemprecos. www.numa.net. Paperback, normale druk.
John Grisham. De bekentenis
De bekentenis
Negen jaar na de onterechte veroordeling van een jonge, gekleurde man krijgt de eigenlijke, blanke dader spijt. Voor een flamboyante advocaat begint een race tegen de klok. De chronologisch uitgewerkte, sterke intrige met alwetende verteller is opgebouwd uit drie delen waarin achtergronden verbonden worden met het heden. De complexe karakters worden adequaat en met gevoel voor de menselijke kant getekend. Soepele stijl en gevarieerde woordkeus brengen vaart in het verhaalverloop. De spanning wordt vakkundig opgevoerd, zonder een echte climax. Het leven in de dodencel, de ontreddering van de omgeving en de couleur locale worden plastisch beschreven. Gesitueerd in een kleine stad in hedendaags Kansas. Al vanaf het bekende en verfilmde 'Advocaat van de duivel'* strijdt de succesvolle auteur van 25 thrillers tegen onrecht, de Amerikaanse rechtspraak en de doodstraf. Zo ook hier. Goede vertaling. Gebonden, normale druk.
*2009-09-0-023. Met leeslint. Zie ook de a.i.'s deze week voor de paperbackeditie.Volwassenen Non-FictieAnnie Leonard. De story of stuff
The Story Of StuffDe ecologische wereldproblemen hangen nauw samen met de economie. Het ene systeem komt in de problemen als het andere ongebreideld blijft groeien. Dat wil de auteur laten zien aan de hand van de levenscyclus van consumptiegoederen. Via hoofdstukken over winning, productie, distributie, consumptie en afval laat ze zien dat de aarde lijdt onder de hebzucht van mensen en dat dat tegelijkertijd slecht is voor onze gezondheid. De auteur is niet tegen spullen en romantiseert armoede niet, maar pleit voor nieuwe paradigma's om 'Het verhaal van spullen' te herschrijven. In drie bijlagen schetst ze (1) voorbeelden van veelbelovende ontwikkelingen, (2) suggesties voor individuele acties en (3) een voorbeeldbrief voor pvc-verkopers en -producenten. De drie bijlagen geven het boek de toon van een politiek pamflet en dat doet eigenlijk afbreuk aan het goed geschreven en gedocumenteerde verhaal. Met uitgebreid notenapparaat en register. 'The story of stuff' was eerder als internetfilmpje ongekend populair. Het boek gaat dieper op de materie in. De auteur is milieukundige en werkte onder andere bij Greenpeace.

R.A. Wijnands. Arbeidsrecht voor dummies
Arbeidsrecht voor DummiesIn de verhouding tussen werkgever en werknemer speelt het arbeidsrecht een belangrijke rol, onder meer bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst, het ontslag en de afwikkeling van geschillen. Het arbeidsrecht is voor menigeen een wespennest waarin men al snel grote en kostbare fouten kan maken. Het onderhavige boek, deel van de bekende Dummies-serie, beschrijft de vele voetangels en klemmen op een zeer heldere wijze. Zonder voorkennis van het arbeidsrecht kan de leek met dit boek een goede en gedegen basiskennis verwerven. De auteur, een advocaat, vermijdt onnodig juridisch jargon en is er daarmee in geslaagd een complexe rechtsmaterie op een heldere en verantwoorde manier voor velen toegankelijk te maken. Juridische relevante termen worden op heldere wijze uitgelegd. Het boek is breed opgezet en bevat uiterst interessante passages. Met de vele praktijkvoorbeelden en tips maakt dit boek de lezer bewust van zijn rechtspositie. In de bijlagen op dit boek zijn onder meer nuttige voorbeeldcontracten opgenomen.
  Fabio Geda. In de zee zijn krokodillen 
In de zee zijn krokodillenAls hij tien is, wordt Enayatollah Akbari door zijn moeder het Afghanistan van de taliban uitgesmokkeld. In het Pakistaanse Quetta laat ze hem achter in de hoop dat hij buiten Afghanistan een toekomst zal hebben. Dan begint een jarenlange zwerftocht als illegaal in Pakistan en Iran, waar hij in de bouw gaat werken. In een groep van 77 vluchtelingen wordt hij tenslotte in een erbarmelijke tocht over de bergen van Iran naar Turkije gesmokkeld. Vanuit Turkije weet hij met een rubberbootje Griekenland te bereiken. In een vrachtcontainer reist hij verder naar Italië, waar hij asiel aanvraagt. Daar ontmoet hij een Italiaans gezin dat hem opvangt. Ook ontmoet hij Fabio Geda (1972) die zich in Italië een aantal prijswinnende romans op zijn naam heeft staan. Hij zet dit waargebeurde verhaal op papier. Enayatollah vertelt in de ik-vorm op een rustige, soms kinderlijke naïeve toon zijn verhaal. Dit staat soms in schril contrast met het harde bestaan als illegale immigrant. Uit zijn verhaal spreekt een enorme veerkracht en vastberadenheid. Het boek is in Italië een bestseller.
Een origineel boek over een actueel thema; ook in Nederland is er media-aandacht voor. Waargebeurd verhaal.Deedee Derksen. Thee met de taliban
Thee met de talibanOm er achter te komen wat leeft in hart en geest van Afghanen, van 'vriend en vijand', en wat er werkelijk speelt op politiek en dus militair gebied, vestigde Deedee Derksen zich in 2008 in Kaboel. Daarvoor was ze in 2005 al eens als verslaggeefster voor de Volkskrant in het land. Momenteel reist ze heen en weer tussen Europa en Afghanistan waar ze lokale journalisten steunt. Na enige moeite ontmoette Derksen belangrijke talibanstrijders. Ooit waren de taliban fundamentalistische en aartsreactionaire fanatieke moslims, doorgaans ongeletterd. Tegenwoordig is taliban een verzamelbegrip voor iedereen die tegen de Afghaanse overheid en het bewind van Karzai is, vooral om redenen van afkeer van de vigerende corruptie, nepotisme en wetteloosheid. In een prettige, heldere en vlotte jounalistieke stijl weet Derksen een beeld te schetsen van een land waar een endemisch conflict wordt uitgevochten tussen Afghanen onderling en een bijna surrealistische strijd tussen een weinig geliefde internationale troepenmacht en Afghanen anderzijds.
Heldere kijk op een internationaal gemaakt nationaal conflict.Billy Collins. Zo wordt u gelukkig
Zo Wordt U Gelukkig
Kees van Kooten heeft een dichter naar zijn hart ontdekt, de Amerikaan Billy Collins (1941), en presenteert hem in deze becommentarieerde bloemlezing. Zesentwintig gedichten koos hij uit het oeuvre van deze lichte, luchtige, Campert-achtige dichter (Campert ziet weinig gelijkenis) die door Van Kooten wordt ingezet als antidotum tegen al te gewichtige, hermetische dichterlijke fratserij. Er zit dus een polemisch, poëziekritisch luchtje aan deze presentatie. Maar de 26 gedichten, tweetalig afgedrukt, en hun omspelend en animerend commentaar laten er weinig twijfel over bestaan dat Van Kooten hier een vondst in het hoe dan ook oeverloze Amerikaans-poëtische landschap heeft gedaan. Het zijn gewone onderwerpen waaraan Collins aandacht schenkt, zoals 'Vergeetachtigheid', 'Cafétijd', 'Toen ik tien werd' of 'Nostalgie', maar hij maakt er altijd iets heel herkenbaars van. En ook verwaarloost hij zijn eigen métier niet, want de aandacht voor het schrijven, dichten is dikwijls het voor- of achterliggend motief van het gedicht en van het bijgeleverde commentaar. Een verrassende introductie van een hier onbekende Amerikaanse dichter.


Frank Elshof. Van Rome naar Mekka
Van Rome naar Mekka
In het najaar van 2009 vertrok een grote groep van voornamelijk Nederlandse fietsers voor een tocht van Rome naar Mekka. In Rome verkregen zij een brief van het Vaticaan voor de Emir van Mekka. De auteur (een van de fietsers) doet in het boek verslag van deze fietsreis, welke, behalve dat het een sponsorreis is, ook het doel heeft om een symbolische brug te slaan tussen culturen en religies. Het verkrijgen van de brief in Italië, het kanaal van Korinthe in Griekenland, de politiebegeleiding in Turkije, het Krak des Chevaliers in Syrië, het zoveelste hartverwarmende ontvangstcomité in Jordanië en het bezoek aan de Emir in Saoedi-Arabië, zijn enkele hoogtepunten die in het dagboekachtige verslag vermeld worden. De tekst staat in twee kolommen per pagina. Vele kleurenfoto's begeleiden en verlevendigen de tekst. Een goed geschreven, niet te diepgaand relaas van een te bewonderen project, waardoor de lezer kennis maakt met het leven in deze indrukwekkende en mooie landen. Met inleiding en epiloog. Helaas geen routekaart. Het boek bevat weinig specifieke wielerinformatie. Geen register.


Henk van Osch. Bram Peper
Bram Peper / Man van contrastenHenk van Osch, die eerder een biografie van minister-president jhr. De Geer publiceerde, neemt in deze uitgave het leven van de wetenschapper, publicist en politicus Bram Peper (geboren in 1940) onder de loep. Hij verrichtte dit onderzoek aan de hand van vraaggesprekken, bronnen- en literatuuronderzoek. Van Osch volgt het leven van Peper vanaf zijn kinderjaren als arbeidersjongen in Haarlem, zijn studententijd en de carrière die hij vervolgens maakte. Deze markante figuur, actief in de Partij van de Arbeid, was in de periode 1982-1998 burgemeester van Rotterdam en daarna van 1998-2000 minister van Binnenlandse Zaken in het kabinet-Kok I. Een dieptepunt in zijn loopbaan was de bonnetjesaffaire in Rotterdam, waardoor hij als minister moest aftreden. Van Osch geeft tevens indrukken van het privéleven van Peper dat niet altijd gelukkig was. Ook zijn soms arrogante en botte optreden, waardoor hij velen van zich vervreemdde, blijft niet onbesproken. Deze wetenschappelijk verantwoorde uitgave met een lijst van de publicaties van Peper en enkele zwart-witfoto's is echter geen zwaarwichtige studie. Sommige gedeelten mogen zelf spannend genoemd worden. Bestemd voor politiek en historisch geïnteresseerde lezers die reeds enige voorkennis hebben van de Nederlandse politieke geschiedenis
Samenwerkingscollectie


Ilija Trojanow. Aanslag op de vrijheid
Aanslag op de vrijheidOnder verwijzing naar de bestrijding van terrorisme en criminaliteit versterkt de overheid haar greep op de burger. Videocamera's in de openbare ruimte, naaktscans op het vliegveld, toegang tot privébestanden op computernetwerken en e-mails, inzicht in het koopgedrag via pinpassen en klantenkaarten, en het volgen van de burger via mobiele telefoonnetwerken - op alle terreinen lijken de (westerse) overheden het doen en laten van hun onderdanen te willen controleren. En het verbazingwekkende is, zo menen de twee jonge Duitse literaire auteurs Trojanow en Zeh, de burger lijkt deze ontoelaatbare schending van de individuele privacy ook nog te willen accepteren. In een gepassioneerd betoog, vooral geïllustreerd aan de hand van de situatie in Duitsland (die overigens niet veel verschilt van de Nederlandse) en tal van vaak verontrustende voorbeelden, plaatsen zij kritische kanttekeningen bij zowel de (vermeende) terroristische dreiging als de aantasting van de burgerrechten.
Fanny Wonu Veys. Mana Maori
Mana MaoriIn winter/voorjaar 2010-2011 is er voor het eerst een tentoonstelling in Museum Volkenkunde te Leiden over de Maori's en hun materiële cultuur in Nieuw-Zeeland. Dit boek in groot formaat begeleidt deze expositie en brengt in drie onderdelen de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en de inheemse Maori's in beeld. Eerst wordt ingegaan op de Nederlandse en Polynesische ontdekking, de Britse kolonisatie en de biografieën van een aantal 19e-eeuwse Nederlandse immigranten. Het tweede deel gaat over de woon- en leefcultuur van de Maori's en het verdrag van Waitangi in 1840. Het derde deel gaat meer gedetailleerd in op de toanga (schatten) van de Maori's, die o.m. allerlei kunst- en gebruiksvoorwerpen omvatten, zoals beeldhouwwerk, de kano, het opslaghuis, wapens, schatkisten, tatoeage, muziekinstrumenten, vezelkunst en uitvoerende kunsten. Mooie kleurenillustraties van voorwerpen van Museum Volkenkunde Leiden en andere instellingen geven een beeld van de Maori-cultuur in deze publicatie, die wordt besloten met noten, glossarium, literatuur en een register.
De tentoonstelling loopt tot 1 mei 2011.

Jeugd Fictie
God, seks en de bretellen. Zep
God, seks en de bretellen

Jonas Boets. De Code van Atumn
Sam Smith en de code van Autumn

De zeer jonge Sam is docent op De School waar kinderen opgeleid worden tot geheim agent. Een tijdelijke taak in afwachting van een nieuwe klus. Klas A is zeer lastig en Sam heeft er zijn handen vol aan. Sam woont ook weer thuis en heeft problemen met zijn saaie ouders, die geen weet hebben van de activiteiten van hun zoon. Autumn, de directeur van De School heeft het handboek voor spionnen geschreven. IJslandse agenten weten hiervan en proberen het te stelen. Sams collega Daphné is bezig met haar saaiste opdracht ooit. Uiteindelijk blijkt alles met elkaar te maken te hebben en er ontwikkelt zich een spannend verhaal. Het zevende deel uit de serie over Sam Smith*. Het open einde biedt perspectief voor een vervolg. De auteur werd met een eerder deel bekroond door de Kinder- en Jeugdjury. Het is als losstaand verhaal te volgen zonder de andere boeken te kennen. De geheim agenten beschikken over allerlei James Bondsnufjes en dat maakt het voor jonge lezers extra leuk. Het boek doet erg denken aan de Alex Rider-serie van Horowitz (die het grote voorbeeld van de auteur is), hoewel daarin meer gebruik wordt gemaakt van moderne spionagemiddelen. De tekst is humoristisch en goed te lezen. De bladspiegel is overzichtelijk en ruim. Vanaf ca. 11 jaar.

Jeugd non-fictie
De zeevaarders. Philip Steele

/is-bin/intershop.static/WFS/Bruna-B2C-Site/Bruna-B2C/nl_NL//detail/4/6/5/9789051161465.jpg
Robuust, door 'perkamentachtig' papier oud aandoend, kijk-, lees, ontdek- en doeboek met prachtige kleurenillustraties. We varen als het ware mee met de zeevaarders, de avonturiers die de wereld in kaart brachten vanuit de oudheid tot in de 20e eeuw. Hoe voeren ze en met welke schepen: de Maori's, de Egyptenaren, de Noormannen, de Chinezen, Columbus, de Nederlanders, kapitein Cook en Amundsen en welke instrumenten gebruikten ze om hun posities te bepalen en hun reis in kaart te brengen? Spannende informatie op elke bladzijde en vaak aanvullende gegevens achter een flap. Overzichtelijke tekstblokken in vrij kleine letters. Niet alleen wordt verteld over de gebruikte uitvindingen (telescoop met lenzen en kompas) maar ook wordt de mogelijkheid geboden om deze instrumenten zelf te gaan bouwen van stevig papier. Eveneens kun je een scheepsmodel van een karveel (schip van Columbus) maken. De bouwmodellen zitten in een in het boek verborgen 'geheime zeemanskist'. Deze ruim twee centimeter dikke 'lade' open je door een papieren schip over de 'wereldkaart' te schuiven. Een register is achterin opgenomen. Aantrekkelijk omslag met draaischijf, waardoor je door de patrijspoort verschillende schepen ziet voorbijvaren. Kortom een zeer uitnodigend interactief boek. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.
Vrij dikke uitgave door ingebouwde uitschuifbare lade achterin. Kwetsbaar door flapjes en losse papieren modellen.


DVD speelfilm

Beck
Beck 4
Vier televisiefilms uit 2008 waarin het hoofdpersonage Martin Beck, inspecteur bij de moordbrigade van de Zweedse nationale politie zijn werk doet. Beck is een nuchtere anti-held en een meester in het afnemen van verhoren en het maken van analyses. Hij heeft een hekel aan politiek, slaapt slecht en is beslist geen atleet. De films zijn geïnspireerd op de boeken van Sjöwall en Wahlöö, het beroemde Zweedse schrijversechtpaar. Hoofdrolspeler is Peter Haber, die deze rol vanaf 1997 speelt, Mikael Persbrandt is zijn collega en tegenpool, rechercheur Gunvald Larsson. Maarten Moll (Parool 2-4-'08): '(...) Deze verfilmingen doen denken aan de (eveneens Zweedse) verfilmingen van de verhalen rond Henning Mankells inspecteur Kurt Wallander. Een overeenkomst is dat in deze politieseries de actie ondergeschikt is gemaakt aan het denk- en speurwerk, wat ze juist zo genietbaar maakt. Het sterke acteerwerk maakt de uitstekende verfilmingen alleen maar beter.' Er zijn geen extra's.
Kijkwijzer: 16 jaar, angst.
volume 4
RedactieThe expendables
Expendables, The


Amerikaanse actiethriller uit 2010 van en met Sylvester Stallone. Verder spelen mee Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke, Bruce Willis e.a. Een groep huursoldaten gaat de strijd aan met een wrede dictator in een Zuid-Amerikaans land en raakt betrokken in een gevaarlijk web van bedrog en verraad. Hun missie wordt gedwarsboomd en hun onderlinge band komt onder druk te staan. Grietje de Heer (Movie2movie,i) geeft 4 (van 5) sterren: 'Het verhaal kent misschien weinig diepgang, maar zit prima in elkaar. De plot en de karakters worden nergens pretentieus en dat maakt het een plezier om naar te kijken. Hier en daar ontbreekt het de film aan tempo, maar vervelen doet het nergens. De vechtscènes zitten goed in elkaar en vliegen je om de oren. Het wapengekletter is verpletterend en de explosies indrukwekkend. Stallone weet hoe hij een actiefilm in elkaar moet zetten. Dana Linssen (NRC 18-8-'10) geeft slechts 2 (van 5) balletjes: '(...) humorloze wreedheden (...)'. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 19-8-'10) geeft 3 (van 5) sterren: 'Wie wil zwelgen in de nostalgie van de actiefilms uit de jaren '80 komt (...) helemaal aan zijn trekken.'
Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Blu-ray. Wordt niet opnieuw aangeboden.
release: 21-12-'10
VOA
Redactie

La linea
La Linea
'La linea' is de bekendste creatie van de Italiaanse tekenaar en filmmaker Osvaldo Cavandoli (1920-2007). In de periode 1972-1991 maakte hij een serie animatiefilmpjes van circa tweeëneenhalve minuut met een uit één lijn getekend mannetje (La linea) dat continu brabbelt, vaak driftig wordt en dan in een onnavolgbaar taaltje verschrikkelijk begint te schelden. De scheldpartijen richten zich altijd tegen zijn tekenaar, wiens hand regelmatig in beeld komt om op dezelfde lijn als het mannetje abstracte vormen, voorwerpen, dieren of andere personages te creëeren, waarmee het personage meestal in aanvaring komt. In de jaren tachtig werden deze filmpjes door de VPRO uitgezonden. Koen Schouten (Volkskrant 11-3-'04): '(...) even eenvoudige als geniale formule (...). Met zijn open kijk op het leven, nieuwsgierigheid en eerlijke emoties is La Linea aantrekkelijk voor kinderen, maar minstens even leuk voor volwassenen. En zijn strakke design maakt hem hip en tijdloos tegelijk.' De dvd bevat 34 van de 90 filmpjes die Cavandoli maakte. Er zijn geen extra's.
V/J-aanbieding. Kijkwijzer: alle leeftijden.
Redactie

Blu-ray
Before the devil knows you're dead
Before The Devil Knows You're Dead
Een thriller uit 2007 van Sidney Lumet, die al meer dan vijftig films geregisseerd heeft, waaronder 12 angry men (1957), Serpico en Dog day afternoon. In de hoofdrollen bekende namen: Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Albert Finney en Marisa Tomei. Twee broers besluiten uit geldnood de goed verzekerde juwelierszaak van hun ouders te overvallen, maar het loopt anders dan gepland: bij de overval worden hun helper en hun moeder neergeschoten, waarna zich een (familie)drama ontrolt. De film springt heen en weer in de tijd en laat soms dezelfde gebeurtenis vanuit verschillende gezichtspunten zien. Peter de Bruijn (NRC 2-4-'08) is kritisch: 'zeker geen slecht misdaadverhaal', 'het dunne scenario is niet helemaal geloofwaardig', de acteurs spelen 'niet heel bijzonder'. De meeste reacties zijn echter positief, bijvoorbeeld van Ab Zagt (Algemeen Dagblad 3-4-'08) die vindt dat de niet-chronologische vertelling 'wonderbaarlijk goed' werkt, dat de acteurs op alle fronten overtuigen en dat Lumet opnieuw zijn 'verbluffende klasse' laat zien. De titel verwijst naar een Iers gezegde: 'May you be in heaven a full half hour before the devil knows you're dead.'
Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik. Aangeboden op dvd: 2008-44-8-387.
Redactie
Romanzo criminale
Romanzo Criminale
Italiaanse misdaadserie, gebaseerd op het boek 'De bende van Magliani'* van Giancarlo De Cataldo, in 2005 ook verfilmd door Michele Placido. Eind jaren zeventig wordt Italië geteisterd door terroristische aanslagen door de Rode Brigades, ontvoeringen en criminele bendes. Drie jonge mannen vormen een criminele organisatie, de Banda Magliana, genoemd naar de oorspronkelijke buurt van de bende, de Magliana, gelegen in de Romeinse wijk Ostia. De bende groeit uit tot de machtigste organisatie in Rome en heeft banden met corrupte politie- en veiligheidsagenten en de maffia uit andere provincies en voert een keiharde strijd om aan de top te blijven. Coen van Zwol (NRC 22-1-'10): '(...) Een serie die prijzenswaardig is om haar ambitie, maar daar ook onder bezwijkt. (...) Probleem is dat de verwikkelingen gecombineerd worden met erg veel psychodrama (...) Toch verdient Romanzo Criminale door het uitstekende acteerwerk - met name Pierfrancesco Favino als de prachtig viriele Libanees - zijn plaats in de trotse traditie van de Italiaanse misdaadfilm.' De blu-ray-set bevat de twaalf afleveringen van seizoen 1 (2008-2009), met als extra een tv-serie over de ontvoering van ex-premier Aldo Moro in 1978.
Kijkwijzer: 16 jaar, angst, geweld. Zie ook de rubriek Dvd-video. Wordt niet opnieuw aangeboden. *2005-40-0-011.
release: 30-11-'10.
VOA
Redactie


DVD non-fictie
The great rift
BBC Earth - The Great Rift
De BBC staat (ook) bekend om haar voortreffelijke natuurdocumentaires. Dit dubbel-dvd-pakket over de Grote Slenkvallei in Oost-Afrika bevestigt die reputatie. In drie delen (water, vuur, gras) geeft deze cassette een beeld van het ontstaan en vooral van de huidige schoonheid en het natuurleven in dit bijzondere, langgerekte en uitgestrekte (6400 km!) natuurgebied. Dat gebeurt met groot filmisch vakmanschap. Het commentaar is overigens enigszins vlak en het beperkt zich vrijwel uitsluitend tot de natuur, flora en fauna sec. De maatschappelijke context en de invloed die deze heeft op het gebied blijft buiten beschouwing. Vakkundige natuurdocumentaire.
Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Zie ook de rubriek Blu-ray.
Drs. Maurits Groen
Vulkaan op IJsland
Vulkaan Op IJsland
Deze uiterst actuele documentaire van National Geographic laat zien hoe de vulkaanuitbarsting van 19 maart 2010, die grote gevolgen had voor het vliegverkeer in Europa, ontstaan is en zich vervolgens verder ontwikkelde. Het gaat vooral over IJsland en over hoe de IJslandse vulkanologen en overheden met de ontwikkelingen om zijn gegaan. Een en ander wordt geplaatst in een historisch kader van een rijk verleden met uiteenlopende vulkaanuitbarstingen. Er zijn spectaculaire beelden gemaakt door onderzoeksteams die tijdens de uitbarsting tot vlak bij de krater zijn geweest. Ook is er een indringende reportage van een trip naar een veraf, midden in de aswolk gelegen boerderij, waar de zorg voor de dieren onverminderd doorging. Zeer actueel document; interessant wegens beelden en recentheid.
Kijkwijzer: alle leeftijden.
M. Deylius

Luisterboek
Mio, mijn mio
Mio, mijn Mio
Luisterboek met een integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Sander de Heer. De vermissing van Bo(sse) Olsson luidt Mio's geschiedenis in: Bosse bestaat niet meer - door een geest uit een bierfles te bevrijden is de emotioneel verwaarloosde wees Bosse prins Mio geworden, geliefde zoon van de koning van 'Het Land in de Verte'. Hij krijgt een speciale opdracht: het verslaan van de verschrikkelijke ridder Kato, verpersoonlijking van het kwaad. Alleen Mio kan die taak vervullen. Dit uit 1956 stammende verhaal is als voorloper te zien van 'De gebroeders Leeuwenhart', maar mist nog de diepte, al zijn de aanzetten wel voelbaar: de symboliek van goed en slecht, de duidelijke sprookjesformules, o.a. herhalingen van bepaalde zinnen ('maar toen gebeurde er iets wonderlijks'). De gebeurtenissen komen traag op gang: pas in de tweede helft ontwikkelt zich actie. De bespiegelende ik-vertelling van het brave figuurtje is enigszins ouderwets. Dit, toch inmiddels klassieke, verhaal zal voorgelezen zoals op deze cd's het beste tot zijn recht komen. Vanaf ca. 8 jaar.
* 2009-28-0443 (2010/04). Wordt niet opnieuw aangeboden.
Release november 2010
VOA
Redactie

Daisyrom
Mary Higgins Clark. Neem mijn hart 
Neem mijn hart
Integrale weergave van het gelijknamige boek (op Daisy-rom) dat aangeboden is in de a.i.'s boeken* met onderstaande tekst van de redactie boeken. 'De bekende Broadway-actrice Natalie Raines ziet na een voorstelling tot haar grote schrik de moordenaar van haar jaren geleden vermoorde vriendin tussen haar bewonderaars. Een paar dagen later wordt ze zelf vermoord. Een beroepscrimineel bekent dat hij was ingehuurd door Natalie's ex-echtgenoot Gregg Aldrich, een succesvolle theateragent, om diens vrouw te vermoorden. Die wordt gearresteerd. De rechtszaak krijgt veel media-aandacht, die zich uitstrekt naar aanklager Emily Wallace. Aanvankelijk gelooft Emily rotsvast in Aldridge's schuld, maar steeds meer wordt ze geplaagd door vreemde gevoelens en weet ze dingen die ze eigenlijk niet kan weten. Stukje bij beetje brokkelt haar zekerheid af en ondertussen wordt ze ook nog gestalkt door haar vriendelijke buurman. Vlot en routineus geschreven, spannend, maar wel wat onwaarschijnlijk verhaal van deze zeer populaire misdaadauteur. De rechtszaalscènes zijn aardig geschreven, de spanning wordt mooi opgevoerd, er zit de gebruikelijke dosis romantiek in, maar de bad guys komen niet erg uit de verf, en plot en einde zijn nogal vergezocht. maryhigginsclark.com.' Voorgelezen door een vrouwenstem.
*2009-22-2426.
Redactie
Games
Gezien het getal '0' op zowel de omslag als de titelpagina lijkt dit stripalbum een pilot te zijn voor een nieuwe reeks met als hoofdfiguur het jongetje Titeuf (er zijn overigens al elf delen verschenen). Dit jonge neefje van Kuifje (in die zin dat hij een grote blonde spriet rechtop zijn hoofd heeft, verder heeft hij niets met de reporter gemeen) bevindt zich in de (pre-)puberteit. Centraal staan zijn belevenissen op school met zijn vriendjes en vriendinnetjes, al vlot het contact met andere geslacht nog niet zo. Ontwakende seksualiteit, maar ook God, het komt allemaal op humoristische wijze langs. De figuren zijn karikaturaal neergezet. Komische strip bestemd voor wat oudere jeugd en een volwassen publiek.

Legend of the guardians : the owls of Ga'Hoole


Deze game is gebaseerd op de gelijknamige film*. Je speelt als het uiltje Shard wiens droom het is om wachter te worden van de Ga'Hoole wereld. Zijn wereld wordt belaagd door de Zuiveren: een vijandelijke uilenstam die samen met een groep kraaien de wereld wil overnemen. Je krijgt een korte introductie in de besturing en vliegt vervolgens het avontuur tegemoet. Er zijn een aantal baby uiltjes gevangen genomen, maar er moet ook met de Zuiveren gevochten worden. Helaas zit hier wel veel herhaling in, wat de gameplay geen goed doet. Je krijgt 'hulp' van broeder uilen die je vijanden op afstand kunnen aanvallen. Hier heb je dapperheid voor nodig. Dapperheid bouw je op door veel aan te vallen of ver in de diepte te duiken. Helaas werkt de besturing van deze uilen ook niet feilloos, en zullen ze vaak achter bomen vast komen te zitten. De wereld waar je je in begeeft is beperkt: je zal dan ook vaak tegen onzichtbare barrières aan vliegen. Juist omdat het een vlieggame betreft, zou je hierin wat meer vrijheid verwachten. Daar komt nog bij dat het landschap vaak wat brokkelig overkomt en dat je soms niet genoeg licht hebt om een gevecht aan te kunnen gaan. Er zijn 27 missies die vrij simpel uit te spelen zijn (binnen 5 uur), waardoor deze game als vrij matig beschouwd kan worden.
PEGI: 12 jaar, geweld. *vanaf september in de bioscopen.
Mede naar gegevens van TGS.eu


Just dance 2
Just Dance 2


Just Dance 2 is het logische vervolg op deel 1*. Ook nu is het weer de bedoeling om met behulp van een persoonlijke coach de meest moeilijke dansmoves onder de knie te krijgen. Allemaal onder begeleiding van de leukste hits, waaronder Tik Tok van Kesha, S.O.S. van Rihanna, Its's raining man van The Weather Girls en Hot Stuff van Donna Summer. De Wii registreert al je bewegingen en met de juiste aanwijzingen van je coach kun je zorgen dat je steeds beter wordt. Het eerste deel uit deze serie was erg populair en met dit tweede deel wordt de lat hoger gelegd, met meer recente liedjes, stoere danspassen en hits uit de 'goeie ouwe tijd'. Erg leuk om tegen elkaar te spelen in de multiplayer-modus, maar eerst natuurlijk zelf even oefenen in de singleplayer-modus. Voor de kleintjes zullen de danspassen te moeilijk zijn, het wordt leuk vanaf een jaar of zeven.
V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar. *2009-42-3808 (V)/2009-52-5114 (J) (2010/03). 8ste plaats op de Dutch Charts, week 44.
Redactie


                                                   
0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers