donderdag 10 februari 2011

Highlights week 5

Volwassenen fictieJ.Bernlef. De een zijn dood.Oud-rechercheur Wim Terlinde is vennoot in de firma Erf en Recht die zich toelegt op het opsporen van erfgenamen en dan een percentage van de erfenis opstrijkt. Terlinde gaat op zoek naar eventuele nabestaanden van een zekere Roderick Vos uit Deventer die een flinke erfenis blijkt na te laten. Zijn onderzoek voert hem naar onder meer Zweden en Schotland en hij slaagt er in twee vrouwen op te sporen die een rol in het leven van Vos hebben gespeeld. Een van de vrouwen is geestelijk zeer labiel en samen met de andere vrouw besluit hij haar buiten de erfenis te houden. In Schotland komt het echter tot een ontmoeting tussen de twee vrouwen en dan loopt alles heel anders dan Terlinde zich had voorgesteld. In de voor Bernlef zo kenmerkende heldere en sobere stijl geschreven literaire misdaadroman met een spannende finale. Het verhaal, dat verteld wordt vanuit meer perspectieven, heeft een aardige intrige waarin identiteit, dubbelgangers, fraude, misbruik, wraak en moord een rol spelen. Ook valt er weer te genieten van mooie reisbeschrijvingen. Goede misdaadroman, maar niet een van Bernlefs beste romans, de personages gaan niet echt voor je leven en het geheel is mede daardoor toch wat vlakjes. Paperback; vrij kleine druk.


Jens Christian Grøndahl. Dat weet je niet


Dit verhaal speelt zich grotendeels af in Denemarken. Advocaat David en zijn Engelse vrouw Emma hebben een hechte en stabiele relatie. Deze relatie komt echter onder druk te staan als hun enige dochter Zoë haar eerste expositie als kunstenaar heeft en bovendien met een nieuwe vriend thuiskomt, een Pakistaan. Juist doordat David en Emma krampachtig proberen te bewijzen dat zijn achtergrond niet belangrijk is, ontstaat er een gespannen sfeer en gaan de hoofdpersonages opnieuw nadenken over de keuzes die ze in hun leven gemaakt hebben en de normen en waarden die belangrijk zijn. Het verhaal is zeer goed geschreven met veel aandacht voor de psychologie van de personages. Interessante details en minutieuze beschrijvingen maken de hoofdpersonen levensecht. Belangrijke themas zijn joods-zijn, het geloof loslaten, kunstenaarschap, een niet-werkende moeder zijn, generatiekloof, communicatieproblemen, levensvragen en immigrant zijn. De gerenommeerde Deense auteur (1959) heeft al vele titels op zijn naam staan. Paperback; kleine druk.Markus Heitz. Fatale erfenis


Lodriks dochter Zvatochna rukt met haar necromantenleger van zielen op tegen haar vader Lodrik, die wordt gesteund door Vahidin. Het ziet er goed uit voor Lodrik, maar zullen de oprukkende Qwor roet in het eten gooien? Het lijkt er op dat enkel ridder Tokaro die met zijn gezellen in Kallistron op zoek is naar een magisch Aldorelisch zwaard Ulldart zal kunnen redden. Laatste deel van deze fantasyserie door de Duitse successchrijver Markus Heitz in de trilogie 'De nieuwe tijd'. Heitz heeft een krachttoer geleverd omdat hij met zoveel personages en plotlijnen jongleert, maar in vorige delen stak de vrees al op dat de veelheid zou ontaarden in een teveel. In dit laatste deel is dat zo. Ondanks pakkende passages en spannende hoofdstukken tolt het hoofd van de arme lezer van zovele intriges, zovele wendingen en zovele personages. De talrijke liefhebbers van de fantasy-saga zullen zich daar evenwel weinig aan storen. Kleine druk.

William Maxwell. De eerste zwaluw


Maxwell (1908-2000), vanaf 1937 redacteur van het tijdschrift The New Yorker en begeleider van o.a. Salinger en Nabokov en zelf meermalen onderscheiden voor zijn eigen werk, publiceerde in 1937 They Came Like Swallows, een autobiografische roman en ontroerend eerbetoon aan zijn te vroeg gestorven moeder. In dit prachtig vertaalde en met zorg en mooi uitgegeven boekje beleven we de wereld vanuit de achtjarige Bunny. Het is 1918, we zijn in een klein stadje in het Amerikaanse Midwesten. De Grote Oorlog loopt ten einde en het dagelijkse leven lijkt alle aandacht op te eisen: Bunny's plaats in de wereld, zijn grote broer Robert die in de puberteit komt, de nieuwe baby die op komst is. Dan treft de Spaanse Griep het stadje. Robert neemt het verhaal van Bunny over en ten slotte hun vader James. Dit boekje is van grote literaire kwaliteit; tijdloos in de behandelde thema's, terwijl het tevens een indringend beeld schept van de jaren 1918-1919 en de toen spelende zaken. Aangrijpend, subtiel, vederlicht, doordringend, universeel: heel mooi. Gebonden; kleine druk.

Nancy Pickard. Noordweer

Op een ranch in Kansas wordt tijdens een nachtelijk onweer in 1986 de vader van de 3-jarige Jody Linders doodgeschoten, waarna haar moeder spoorloos verdwijnt. De driftige boerenknecht Billy Crosby, een alcoholist die ruzie had met Jody's opa, wordt veroordeeld voor de moord of moorden. Jody, die is opgevoed door haar grootouders en ooms, werkt als docent Engels en sinds kort woont ze in het oude huis van haar ouder. Ruim 23 jaar later krijgt ze haar ooms op bezoek, die vertellen dat Billy is vrijgelaten en dat hij een nieuw proces krijgt. Mogelijk keert hij ook met wraakgevoelens naar Kansas terug. Het zet haar leven en vooral haar kijk op haar familie op zijn kop. De Amerikaanse misdaadauteur (1945) schrijft naast korte verhalen vaak bekroonde en genomineerde romans. Deze goed vertaalde thriller is zorgvuldig opgebouwd en valt op door de goede aandacht voor de psychologie van zowel slachtoffers, dader als hun familieleden. De spanning wordt langzaam en zorgvuldig opgebouwd en leidt naar een verrassende, dramatische en ook aannemelijke ontknoping.
 Amy Sohn. Gepakt!

Vier vrouwen, wonend in en rond een luxe New Yorkse wijk, zien hun levens tijdens een zinderende zomer veranderen. Rijke filmster Melora wil haar carrière weer op A-lijstniveau. Karen is voor haar gezin geobsedeerd door sociale status. Lizzy is getrouwd met een doorbrekende popster en voelt zich soms een alleenstaande moeder. Rebecca lijkt alles te hebben, maar ontsnapt haar slechte huwelijk door verliefd te worden op een rijke regisseur/acteur. Klassieke chick-lit in het vaak zo interessante genre 'vrouwen in een dure buurt', een traditie waar ook 'One Fifth Avenue'* van Candace Bushnell deel van uitmaakt. Scherp en intelligent observerend, met veel verwijzingen naar populaire cultuur (met onder de karakters ook bestaande beroemdheden). Een wervelend, grappig en boeiend verhaal dat dat schakeert tussen venijn en loyaliteit, onverschilligheid en warme liefde. Actueel epos over moederschap, vriendschap, seksualiteit en liefde. De schrijfster werkt onder andere voor televisie en de rechten voor dit boek zijn gekocht door HBO en Sarah Jessica Parker.
Volwassenen non-fictie


Jaap Scholten. Kameraad Baron

Tijdens een razzia, maart 1949, werden alle aristocraten in Transsylvanië - Roemenië ten westen van de Karpaten - uit hun kastelen gezet en naar verplichte woonoorden getransporteerd. Hun bezit werd geroofd, velen werden gemarteld door de Securitate. Dat was het einde van de ooit invloedrijke bevolkingslaag in deze overwegend Hongaarse, maar multiculturele landstreek. Jaap Scholten leerde hun nazaten kennen, en probeert hun levens in het oude Oostenrijk-Hongarije te reconstrueren. De auteur woont in Hongarije. Hij sprak met veel nabestaanden en bezocht locaties. Zijn interviews en reisimpressies zijn vervat in korte hoofdstukken, in drie clusters over de tijd voor, tijdens en na de communistische overheersing. Men leest over maatschappelijke uitsluiting en hersenspoeling, maar ook over de taaiheid van omgangsvormen en tradities en de botheid der nouveaux-riches. Ondanks wat doublures en herhalingen biedt het boek - zoals bij bijvoorbeeld Frank Westerman - een boeiende inkijk in wat de 20e eeuw betekende voor een relatief onbekende klasse en regio. Met uitvoerige bronvermelding, chronologisch overzicht, begrippenlijst en lijst van belangrijkste geografische namen en personages. Vrij kleine druk, zwart-witillustraties.Maya Szalavitz. Het liefdevolle brein

In dit boek wordt door informatieoverdracht en met behulp van vele voorbeelden een beeld gegeven van wat liefde met een mens doet. Elk mens heeft bij aanvang het talent van liefde. Een talent is een mogelijkheid. De voorwaarden voor de ontwikkeling van die mogelijkheid, talent, moeten eerst geschapen worden. Door de geschiedenis heen is het aantal verzorgenden om een kind heen verminderd. Welke invloed dit heeft op de ontwikkeling van de liefde, wordt in dit boek nader bekeken. Met praktische informatie: een appendix, eindnoten, een dankwoord en een overzicht van programma's. Bruce D. Perry is kinderpsychiater en grondlegger van de Child Trauma Academy in Houston, Texas. Maia Szalavitz is wetenschapsjournaliste. Zij geven voorin het boek uitleg over de wijze waarop het boek is opgebouwd.


David Burnie. Extremen in de natuur

Een rijkelijk in kleur geïllustreerd boek over de bijzondere tactieken en aanpassingen van dier- en plantsoorten om het overleven in de natuur te vergemakkelijken. In zeven hoofdstukken worden voor tientallen uiteenlopende soorten onder andere extremen in snelheid, kracht, afmeting, kleuren en gedrag beschreven. Van de extreme snelheid van de slechtvalk tot de minuscule afmetingen van de hommelvleermuis. Een informatief, leerzaam en kleurrijk boek waarbij men versteld blijft staan van de wonderbaarlijke hoogstandjes van moeder natuur. Voor een groot publiek toegankelijk. Voorzien van een register.
L. Bolier. Mental fitness

Een nieuwe loot aan de stam van meditatieve technieken met een therapeutisch doel. De oorspronkelijke term is mindfulness, naast onder andere zen en yoga. De samenstellers van het Trimbos-instituut die dit boek hebben geschreven, hebben er mental fitness van gemaakt. Een pragmatische methode die leidt tot het ervaren van meer positieve emoties. Een hoopvolle kijk op het verleden, op het heden en op de toekomst. Het boek leert je op basis van zeven principes richting te geven aan je leven, optimistisch te denken, je veerkracht te versterken, grip op je leven te krijgen, bewust leven en genieten, investeren in positieve relaties en gezond leven. Veelomvattend om je levensdoelen en leefstijlen te formuleren door ze eerst te onderzoeken. Het boek is een leerboek, dus oefenen en werken met de opdrachten, maar lees eerst het hele boek, ga dan aan het werk, is het terechte advies. Depressie, slaapproblemen, angst, stress, investeren in positieve relaties en je gezondheid om uiteindelijk vriendelijk te blijven voor jezelf. Een aan te raden boek voor een breder publiek. Helder geschreven; de inhoud wordt gedragen door een brede schare van deskundigen. Mooi uitgegeven, wetenschappelijk gefundeerd. Een van de betere boeken in dit genre.


Maarten Olthof. Lopen in het spoor van de BoeddhaDe auteur, leerling van zenleraar Nico Tydeman (voorwoord) ontwikkelt al twintig jaar reizen langs Aziatische kloosters en boeddhistische pelgrimplaatsen. In dit verzorgde, rijk geïllustreerde, informatieve en prettig leesbare boek verhaalt hij over zijn duizend kilometer lange voettocht in het teken van vrede voor Nepal, die hij in 2003 langs de oudste pelgrimsroute in Azië maakte. Dit voert hem chronologisch langs vier door Boeddha zelf aanbevolen pleisterplaatsen in India en Nepal, die een belangrijke rol in diens leven speelden: Lumbini (geboorte), Bodhgaya (inzicht), Sarnath (delen van wijsheid, compassie), Kushinagar (heengaan, vrede). Hij baseerde zich op de middeleeuwse reisverslagen van twee beroemde Chinese monniken. Het is niet minder dan een update ervan door de gedegen cultuurhistorische verkenning van en identificatie met het leven, de tijd, de leer van Boeddha en de moderne omgang met zijn erfgoed. Vaak worden overeenkomsten tussen de hindoeïstische en de boeddhistische leer aangestipt. Dit even persoonlijke (verwerking beslissende momenten) als journalistiek verslag met ecologische accenten is een must voor iedere boeddhistisch geïnteresseerde lezer. Met uitgebreid notenapparaat en register; achterin is een uitklapbare routekaart toegevoegd.
Ad Vingerhoets. Tranen

Het huilen kan gezien worden als het stiefkindje binnen de moderne wetenschap, constateert Ad Vingerhoets, psycholoog, gedragswetenschapper en hoogleraar in emoties en welbevinden, in de inleiding. Hij onderzoekt in dit boek het fenomeen tranen en brengt in kaart wat er over bekend is. Aan de orde komen vragen als wat de functie van tranen is (waarom, wanneer en waar huilen we), de verschillende soorten tranen (ook uien snijden roept tranen op), wat er bekend is over de evolutie van huilen, de neurobiologische, ontwikkelings- en culturele aspecten, en of de mens de enige soort is die emotionele tranen vergiet. Verder aandacht voor het huilen van kinderen en hoe dat verandert naarmate ze ouder worden, en of vrouwen vaker dan mannen huilen en waarom. Wat zijn normale aanleidingen om te huilen, hoe reageert de omgeving en hoe zit het met sentimentele tranen? Wat is er in de loop van de geschiedenis over tranen geschreven? Verder kadertjes met allerlei voorbeelden en wetenswaardigheden rond tranen. Een fascinerend boek waarin de auteur, gebruik makend van vele onderzoeken en bronnen, deze toch alleen aan mensen voorbehouden activiteit op heldere, boeiende en toegankelijke wijze voor het voetlicht brengt. Met een aantal zwart-witillustraties en een uitgebreide literatuurlijst.Samenwerkingscollectie

Annelies Spek. Mindfulness bij volwassenen met autisme


Mindfulness kan men 'westers boeddhisme' noemen. Het komt uit het boeddhisme voort, heeft er essentiële elementen uit meegenomen en is zo aangepast aan de westerse cultuur. Mindfulness neemt met name de praktische en concrete kanten over, het specifiek religieuze van het boeddhisme is naar de achtergrond gedrongen. Elementen die zijn overgenomen en een centrale rol binnen mindfulness spelen zijn: meditatie, vipassana (aandachtig lopen), aanwezig zijn in het nu, ademhalingsoefeningen, lichaamsmeditatie, zitmeditatie (zen), etc. De auteur, die als klinisch psycholoog en senior onderzoeker werkzaam is bij het Centrum Autisme Volwassenen, GGZ Eindhoven, claimt dat mindfulness goed kan werken bij mensen met autisme. Dit lijkt op zich plausibel, maar zou door andere psychologen nader bekeken moeten worden. In ieder geval geeft de auteur veel concrete voorbeelden, geeft ze ook aan waar het niet goed zou kunnen gaan en heeft ze adviezen voor de hulpverleners (begeleiders). Als regel kan het geen kwaad om te mediteren en aandachtig aanwezig te zijn. Bevat vier bijlagen en een literatuuropgave.De islam
Steeds meer verschijnen er boeken die de islam kritisch onder de loep durven te nemen; niet altijd lukt dat. In dit geval is een gedegen werk afgeleverd dat de islam in veel facetten kritisch bekijkt en waaraan nationale en internationale auteurs een bijdrage hebben geleverd. Oorspronkelijk was dit werk bedoeld als zwartboek; daardoor durfden diverse uitgeverijen het niet uit te geven. De rode draad is wat de islam in kern is en wat ze in potentie voor gevaar zou kunnen opleveren als politieke religie voor de niet-islamitische wereld. Getracht wordt aan te tonen, dat hoewel het een kleine minderheid van de moslims zijn die geweld en intolerantie aanwenden vanuit de islam, er een grote zwijgende meerderheid is die niet actief, maar wel passief daaraan bijdraagt. Waar andere titels blijven steken in algemene feiten en oppervlakkigheden, is hier getracht een degelijk onderbouwing te geven bij bepaalde stellingnamen. De meer dan dertig essays zetten aan tot denken en laten je zelf een oordeel vormen over het wezen en mogelijke gevaar van de islam.Henny van Egmond. Het nieuwe werkenDe auteur die ervaring opdeed bij onder andere de Rabobank, is een voorstander van Het Nieuwe Werken. Dit begrip laat zich lastig definiëren want dient telkens aangepast te worden. Wat zeker is dat in de laatste decennia op basis van technologische ontwikkelingen (personal computer, mobiele telefoon, internet, sociale netwerken etc.) het werk ingrijpend is veranderd en waarschijnlijk in de komende jaren zich nog sterker zal veranderen. Niet alle veranderingen leiden automatisch tot verbeteringen, zo zorgt e-mail veelal voor efficiencyverlies, tenzij je het werk ingrijpend verandert. Daarvoor dienen een visie en gemeenschappelijke waarden te worden ontwikkeld, dient het werk ander gestructureerd en georganiseerd te worden, teams gevormd te worden en ook leiderschap anders te worden bezien. Dit goed geschreven boek (enige kennis van Engels is nodig om de citaten te kunnen begrijpen) probeert daarbij een leidraad te zijn. Het is dan ook nuttig voor adviseurs en leidinggevenden, maar ook voor medewerkers en leden van ondernemingsraden. Bevat enkele cases, een becommentarieerde lijst van aanbevolen literatuur en een lijst van geraadpleegde literatuur.Jeugd fictie

Suijker, Teunie . De droomwens

/is-bin/intershop.static/WFS/Bruna-B2C-Site/Bruna-B2C/nl_NL//detail/2/6/9/9789033123269.jpg

Debbie woont op Manege De Driesprong. Haar beste vriendin is Mirja. Debbie heeft geweldig nieuws: de manege houdt haar eerste dressuurwedstrijd en Mirja mag meedoen. Toch is Mirja verdrietig. Haar vader is een tijdje geleden zomaar verdwenen, en haar moeder wil nergens over praten. Samen met Debbie gaat ze op onderzoek uit. Zou het lukken om vader voor de wedstrijd te vinden? De schrijfster heeft een vlot meisjesboek geschreven, informatief en herkenbaar voor meiden uit groep 5, AVI-M5. Op een leuke, humoristische manier beschrijft ze de vriendschap met Marijn en Jordy, de presentatie op school en de dagelijkse gang van zaken op een manege. Veel informatie over het verzorgen van pony’s en paarden en het dressuurrijden, en over mensen met een beperking die op de manege komen. Met enkele paginagrote zwart-wittekeningen die goed bij het verhaal passen. Dit tweede deel in de serie 'Manege De Driesprong' is het vervolg op ‘De Zadeldieven’*, maar is goed zelfstandig te lezen. Voor paardenliefhebbers vanaf ca. 9 jaar.Mould, Chris . De schatbewaarders

 Vreselijk vreemde verhalen   6 De Schatbewaarders
Stanley Buggles (11) heeft van zijn oudoom Bartholomeus Rap het landgoed De Kaersenborgh op het eiland Kramperduin geërfd. Daar gebeuren heel vreemde dingen. In dit zesde deel van de serie ‘Vreselijk vreemde verhalen’* vormen een rondzwervende weerwolf en een inhalige piraat die het op de goudmijn gemunt heeft, de bedreigingen waartegen Stanley en zijn vrienden zich teweer stellen. Kramperduin is in groot gevaar! Het verhaal laat in sneltreinvaart veel avontuurlijke, griezelige en opwindende gebeurtenissen de revue passeren, waardoor ook kinderen die gewoonlijk met tegenzin lezen, geboeid blijven. Ook het grote lettertype helpt deze kinderen dóór te lezen. De vele met grijs ingekleurde zwart-wittekeningen geven de sinistere stemming en de spookachtige gebeurtenissen van het verhaal heel effectief weer. Door het aantrekkelijke uiterlijk en de speelse bladspiegel ook leuk voor (vooral) jongens die minder plezier in lezen hebben. Vanaf ca. 9 jaar.
 Hennen, Bernhard . Alicia en de duistere koningin

 Alicia & de duistere koningin
Pubermeisje Alica (14) moet verplicht enige tijd doorbrengen bij haar grootouders als haar moeder ziek wordt. Opa en oma wonen in een wat griezelig stukje Duits woud, waar ook nog eens allerlei mythische wezens rond blijken te lopen. Alicia raakt verzeild in deze parallelwereld als ze verliefd wordt op de geest van een Franse huzaar die in het huis van haar grootouders rondwaart. De auteur (historicus) is in Nederland vooral bekend door zijn fantasyserie voor volwassenen 'De Elfen'. In deze acht boeken komen vele elementen terug van (Duitse) volksverhalen en Ierse en Keltische sagen. Een zelfde setting is gebruikt in dit boek, zijn eerste boek voor jongeren. De auteur heeft wat moeite om de juiste toon te vinden voor de doelgroep - soms nog wat te kinderlijk - en hij worstelt ook met de tegenstelling van de moderne wereld en zijn techniek, en het magische daarnaast. Soms is de toon daardoor wat gekunsteld. Ondanks dat zet hij een mooi, boeiend verhaal met interessante personages neer en laat hij ook nog eens genoeg open voor een vervolgboek. Vanaf ca. 13 jaar.


Jeugd non-fictie

Jong, Ate de . Alle dagen feest

De 52 leuke anekdotes uit de wereld van filmsterren uit Hollywood en Nederland en persoonlijke anekdotes van de auteur, die ook met film verbonden zijn, vormen de basis van dit spellenboek. Een situatie in de anekdote vormt de aanleiding voor het spel, of misschien wel omgekeerd. De spelletjes zijn veelal verrassend, origineel, zeer gevarieerd en eenvoudig uit te voeren. De leeftijd van de spelers, de groepsgrootte, de plaats van handeling en de benodigdheden worden beschreven. De aangegeven benodigdheden bestaan uit eenvoudige in huis te vinden materialen. Bij ieder spel wordt de gedachte achter het spel verteld en worden de spelregels stap voor stap goed uitgelegd. Bij hints worden eventuele veranderingen en meer suggesties gegeven evenals meer variatiemogelijkheden en aanpassingen aan de leeftijd. Geestige zwart-wittekeningen ondersteunen de tekst en geven een goede indruk van de bedoeling. De kleurige kaft ziet er feestelijk en uitnodigend uit. De auteur is filmregisseur. Een inspirerend, keurig verzorgd boek voor iedereen die van spelen en spellen houdt. Om samen met kinderen van 4 t/m 12 jaar uit te putten.Omslag Alle dagen feest![9789058315373]Boshouwers, Suzan . Cowboys

 

Informatief prentenboek uit de educatieve serie 'Willewete'* (categorie personages in de geschiedenis) over cowboys. Joris is een kleine jongen die veel van cowboyspullen houdt. In een ander land zou hij misschien wel een echte cowboy kunnen zijn, zoals Jojo. Samen met zijn cowboyvrienden en zijn paard Mustang brengt Jojo het vee van de boerderij naar de markt. Jojo hoeft niet naar school, maar hij moet wel hard werken. Gelukkig kan hij met zijn paard ook leuk spelen en kunstjes doen. En in het cowboydorp valt altijd wel wat te beleven. Aan de hand van het figuurtje Jojo leren de kinderen over de bezigheden, de kleren en de gewoontes van cowboys. Het boek sluit af met een overzicht van beroemde cowboys, een quiz, richtlijnen om een eigen stokpaard te maken en te dansen als een cowboy. De paginagrote prenten zijn eenvoudig en helder van kleur en verduidelijken de tekst. De informatie is aangepast aan een jong publiek, maar het taalgebruik is soms te moeilijk en zal hulp van volwassenen vereisen. De vormgeving en de halve of hele uitklapbare pagina's zorgen voor extra aantrekkingskracht. Een leuk boek voor kinderen die meer over cowboys willen weten. Vanaf ca. 7 jaar, kijkboek vanaf ca. 5 jaar. - T. Mortier
 
Daisy roms

Een keukenmeidenroman/ Kathryn Stockett
De vergeving/ Nicholas Evans
DVD speelfilms

Foeksia de Miniheks
Retorno a Hansala
El secreto de sus ojos
Despicable me


Games

Dora’s big birthday adventure voor de wii

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers