donderdag 24 februari 2011

Highlights week 8

Volwassenen fictie


Rosie, Alison. De gedachte aan jou
De gedachte aan jouAnna wordt in 1939 vanuit Londen geëvacueerd naar landgoed Ashton Park in Noord-Yorkshire; het is eigendom van Thomas en Elizabeth, een kinderloos echtpaar dat een kostschool openstelt. Ze raakt verbonden met Thomas en betrokken bij de crisis in de relatie van het stel, zeker na de dood van haar moeder bij een bombardement. Een verteller verhaalt in de derde persoon vooral over het gevoelsleven van het meisje, Thomas en de moeder, ieder met eigen hartsgeheimen en een ongelukkig verleden. Door korte flashbacks wordt hun voorgeschiedenis duidelijk. Na de oorlog blijkt pas de impact die deze periode heeft gehad op Anna's leven; in fases (1964-2006) keert ze terug naar Thomas en het huis om haar gevoelens te verwerken. Dit debuut van de Engelse auteur (1964), voorheen documentairemaakster en nu co-producent van films, is een meeslepende, melancholische coming-of-age roman, genomineerd voor de Orange Prize 2010. Het is voor een klein deel niet fictief, maar gebaseerd op papieren die de schrijfster van haar vader kreeg.


Ted Dekker. Bloedgetuige
BloedgetuigeEen seriemoordenaar, de Bruidenvanger, vermoordt koelbloedig, maar op een gruwelijke manier elke week een jonge vrouw. Door een cryptisch briefje krijgt speciaal agent Rains van de FBI eindelijk een eerste aanwijzing die hem naar het Centrum voor Welzijn en Intelligentie leidt. Daar wonen psychotische genieën: mensen die ondanks of dankzij hun abnormaal hoge IQ niet in het normale leven kunnen functioneren. Ondertussen lezen we ook het verhaal van de dader die zelfverzekerd op zoek is naar zijn Bruiden van God. Een jonge vrouw uit het CWI vindt aanwijzingen die Raines helpen, maar ze komen toch te laat om zijn partner, forensisch psychologe bij de FBI, te redden. Het wordt een race tegen de tijd, maar ook een dreiging die persoonlijk dichter bij Raines komt. De Amerikaanse auteur schrijft heel veel (ook fantasy), maar is op zijn best in thrillers als deze waarin hij psychotische moordenaars combineert met intelligente speurders. Maar vooral de 'idiots savants' uit het Centrum zullen bijblijven als zeer opmerkelijke en geloofwaardige karakters. Immens spannend. Vrij kleine druk.


Kristien Hemmerechts. Gitte
GitteRoman van de bekende Vlaamse auteur Hemmerechts [1955]. Woud, Gitte en Onno wonen met hun ouders bij het boswachtershuis van hun overgrootvader Lionel, op de grens tussen België en Frankrijk. Lionel werd 60 jaar geleden vermoord in zijn eigen bos. Het gezin leeft afgezonderd en de kinderen trekken intensief met elkaar op. Hun idylle wordt doorbroken door twee gebeurtenissen: de uitnodiging van de bekende dichter Meerseman, de ex van hun moeder, en de obsessie van Woud voor opa Lionel. Het verleden dringt zich steeds sterker op. Moeder vervalt in boosheid op haar ex en Woud raakt in een psychose omdat hij denkt Lionel te zijn. Het gezin valt uit elkaar en Gitte gaat op zoek naar de waarheid over beide zaken die, blijkt later, nauw met elkaar verweven zijn. Als studente ontmoet ze de zoon van de dichter, Paul Meerseman, en wordt verliefd op hem. Mooi geconstrueerde roman voor een groot publiek.


Hans Keilson. Komedie in mineur
Komedie in mineurNa veel wikken en wegen nemen Wim en Marie, een jong, kinderloos echtpaar in een klein provinciestadje, een joodse onderduiker in huis: Nico. Voor zover mogelijk maakt Nico deel uit van het huishouden en de jonge echtelieden hebben het gevoel hun burgerplicht te doen. Tot Nico overlijdt aan wat aanvankelijk een ongevaarlijke griep lijkt. Waar nu heen met het dode lichaam? En wat als blijkt dat bij het 'te vondeling leggen' van dat lichaam een mogelijk fatale fout is gemaakt? De bijna vredige huiselijke idylle is wreed verstoord en angst en onzekerheid overheersen. Er is ook vage teleurstelling dat de man die zij voor de Duitsers redden 'gewoon' gestorven is. Zowel de taal als het verhaal in deze novelle zijn een wonder van eenvoud, maar Hans Keilson weet er een complexe wereld aan emotienuances mee op te roepen. Augustus 2010 werden de inmiddels meer dan vijftig jaar geleden geschreven boeken van Keilson in de New York Times uitgeroepen tot 'meesterwerken' en de honderdjarige auteur tot 'genie'. In Duitsland werd zijn werk al eerder herontdekt (o.a. Die Welt literatuurprijs 2008). Normale druk.


Judith Lennox. De Italiaanse minnaar
De Italiaanse minnaarDeze roman bevat verhalen over drie verschillende vrouwen. Kort voor de Tweede Wereldoorlog verhuizen de zussen Tessa en Freddie vanuit Italië naar Engeland. Tessa wordt een succesvol fotomodel en heeft verschillende relaties. Als ze in verwachting raakt van een van haar vrienden, de getrouwde Milo, laat iedereen haar links liggen. Na de dood van haar kindje gaat Tessa terug naar Italië waar ze uiteindelijk terechtkomt bij de opvang van vluchtelingen. Freddie heeft het moeilijk met het vertrek van haar zus en trouwt met de onbetrouwbare Lewis. De vrouw van Milo verlaat hem na de dood van zijn kind; gekweld door schuldgevoelens trekt ze zich terug op een afgelegen boerderij waar ze langzaam weer richting aan haar leven kan geven. Deze familieroman heeft als belangrijk thema: schuld en vergeving. Op de een of andere manier voelen de vrouwen zich betrokken bij de dood van Tessa's kind, als schuldige dan wel als slachtoffer. Een boeiend verhaal over het maken van verkeerde keuzes; weinig romantiek, maar een bevredigend einde. De titel van dit boek slaat absoluut niet op de inhoud. Normale druk.


Volwassenen non-fictie


Sarah Wong. Genderkinderen
GenderkinderenEen indrukwekkende beschrijving van de problematiek van kinderen die hun lichaam ervaren als een lichaam met het verkeerde geslacht. De schrijfster, medisch redacteur, geeft aan hoe doodongelukkig deze kinderen zich voelen. Een moeilijke weg moeten ze gaan om zich beter te voelen. Zij beschrijft uitvoerig de psychische, de sociale en medische kant. Ze laat veelvuldig de jongeren zelf aan het woord, waardoor men een goed beeld krijgt van hun beleving. Naast de deskundige hulpverleners, onder anderen een psychiater en medisch specialisten van de VU, citeert ze ook ouders en leerkrachten over wat ze ervaren, hun onmacht en hulp. Het proces van de verandering naar het andere geslacht duurt jaren en is niet af met de medische ingrepen. Men blijft levenslang onder medische controle. Het tweede deel van het boek bevat kleurenfoto's van een deel van jongeren, die het proces van geslachtsverandering zijn aangegaan. De foto's getuigen van kracht en moed en zullen zeker inspireren. De fotografe volgde enkele jaren de jongeren. Met een inleiding van prof.dr. Swaab, emeritus hoogleraar Neurobiologie. Een belangrijk boek ter informatie voor ouders en jongeren, die (mogelijk) met genderproblematiek te maken hebben.


George Reuchlin. Het geschonden gelaat van de staat
Het geschonden gelaat van de staatIn dit 'klokkenluidersboek' toont jonkheer George Reuchlin - zelf slachtoffer - aan dat onrechtmatige gedragingen door de Staat der Nederlanden jegens burgers geen incidenten zijn, maar tot een vast patroon zijn gaan behoren. Het boek kent een driedeling. In het eerste deel wordt aan de hand van concrete gevallen beschreven hoe de door de Staat geschade burgers door jarenlang slepend gehouden processen financieel kapot werden geprocedeerd en fysiek en psychisch ernstige schade hebben opgelopen. De auteur gaat redelijk gedetailleerd in op geruchtmakende zaken als die van Robert Horchner, Chipshol, de Catshuisbrand, Willem Oltmans, Serco, Fred Spijkers, Burhoven Jaspers en Sam Broersma. In het tweede deel - de hoofdmoot - beschrijft Reuchlin zijn eigen gevecht tegen de Staat. In het derde deel probeert de auteur antwoorden te vinden waarom de politiek niet in staat is om dit voortwoekerende kwaad te bestrijden, maar zelf een leidende rol is gaan spelen in het belemmeren van recht. Een onthullend boek.


Rebecca Skloot. Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks
Onsterfelijke leven van Henrietta LacksIedereen die zich met microbiologie bezighoudt, kent HeLa-cellen, maar bijna niemand kent de achtergrond van deze naam. Rond 1950 werd er druk gezocht naar het in een reageerbuis kweken van menselijke cellen. De kweken kregen de voorletters van de naam van de eigenaar van de cellen. De eerste cellen die goed kweekbaar waren, kwamen van de baarmoederhalskanker van de in 1951 overleden Henriette Lacks. Nu heeft een Amerikaanse wetenschapsjournaliste zich gedurende tien jaar in deze familie verdiept en een bestseller geschreven. Er is een combinatie ontstaan van een biografie over een arme zwarte familie waarbij zonder uitdrukkelijke toestemming deze kankercellen gebruikt werden; een populairwetenschappelijk boek over celkweken en medisch-ethische aspecten en een beschrijving van de zoektocht van een jonge blanke vrouw die moeizaam in contact komt met de overlevenden van de familie. Een boek dat leest als een fictieboek en waarin de schrijfster zich (te veel) vereenzelvigt met de niet naar haar mening gevraagde zwarte underdog. Ondanks het ontbreken van kritiek een boek om in een adem uit te lezen.


Sarah Gabriel. Granaatappels eten
Granaatappels etenNee, de titel verwijst niet naar een alternatieve remedie: journaliste Gabriel (een pseudoniem) vergelijkt zichzelf als dochter van een vroeggestorven draagster van het borstkankergen, nu zelf ten prooi aan de ziekte, met de Griekse godin Persephone. Deze werd in de onderwereld gedwongen tot het eten van granaatappels waarmee ze zich verplichtte een aantal maanden per jaar van haar geliefde moeder Demeter (godin der vruchtbaarheid) gescheiden te leven, in wederzijds gefnuikt verlangen. De auteur vertelt chronologisch, met pijnlijke precisie journalisten zo eigen, en aangevuld met wat wetenschapsgeschiedenis, haar ervaringen met deze erfelijke vorm van borstkanker waarvan het gen pas in 1994 wetenschappelijk gedefinieerd werd. Nietsontziend, taboedoorbrekend, en, hoe gek het ook klinkt, humoristisch. Voor iedere volwassene die het aandurft. Enige eruditie is, voor beter begrip, vereist. Zorgvuldig vertaald, met een voorwoord door Catherine Keyl. Paperback met vrij kleine druk.


Samenwerkingscollectie


Charles Huijskens. Code sociale media
Code sociale mediaInleidend en vlot geschreven overzicht van de verschillende beschikbare sociale media en een handleiding voor het zakelijk gebruik hiervan. Het boek bevat elementaire informatie en tips voor de ontwikkeling van een sociale media-strategie. De doelgroep bestaat uit leidinggevenden in het bedrijfsleven. In een organisatie zijn afspraken nodig over het gebruik van sociale media: een code met bepalingen wat wel en wat niet is toegestaan. De afweging hierbij is ook wat rendabel is en wat tijdverspilling is, in het perspectief van arbeidsproductiviteit. Sociale media spelen een belangrijke rol in de opbouw van vertrouwen en loyaliteit, zowel van de eigen werknemers als van de klanten. Het boek bevat talloze waarschuwingen over het gebrek aan privacy bij het gebruik van sociale media. Reputatiemanagement is steeds meer een dialoog met de afnemers. Sociale media zijn ook te gebruiken als een 'marketing tool' bij het versterken van het imago en de naamsbekendheid. Dit vergt een gedegen plan van aanpak en een gedisciplineerde uitvoering. Dit praktische boek bevat twee voorbeelden van codes voor het gebruik van sociale media en een lijst van handige websites. Tevens is er bij dit boek een website: www.codesocialemedia.nl.


De Pascale, Enrica e.a. Death and resurrection in art
Death And Resurrection In ArtThis title presents a gloriously illustrated exploration of 3,000 years of the iconography of death and resurrection in world art. As one of the unavoidable realities of human existence, death is also one of the oldest and most common themes in art. From Egyptian tomb paintings and battles scenes on Greek vases by anonymous artists, to depictions of the crucifixion of Christ by Renaissance masters, to contemporary encounters with these subjects by artists such as Damien Hirst and Andres Serrano, this new volume in the Guide to Imagery series examines three-thousand years of the iconography of death and resurrection. While focusing on the Western artistic tradition, this volume also looks at many works of art from Asia, Africa, and Oceania as it explores depictions of death and resurrection - including violent death, ceremonial tributes to the departed, allegorical depictions, and the journey to the afterlife.


Martin Gayford. The man with the blue scarf
Man With A Blue ScarfLucian Freud, perhaps the worlds leading portrait painter, spent seven months painting a portrait of the art critic Martin Gayford. Gayford describes the process chronologically, from the day he arrived for the first sitting through to his meeting with the couple who bought the finished painting. As Freud creates a portrait of Gayford, so the art critic produces his own portrait of the notoriously private artist, recounting their wide-ranging conversations and giving a rare insight into Freuds working practice. The book is illustrated throughout with photographs by David Dawson of Freud at work, with paintings by Freud from the 1940s to the present, and images by other artists discussed by Freud with Gayford. The result vividly conveys what it is like to be on the inside of the process of creating a painting by a great artist.


Jeugd fictie


Serre, Hélène . Pippo naar de boerderij
Pippo naar de boerderijKlein vierkant hardkartonnen fotoprentenboek met twee afgeronde hoeken en geplastificeerde bladen waarin het speelgoedaapje Pippo* op bezoek gaat bij de dieren van de boerderij. Hij begroet onder andere de eenden, klimt op de rug van een pony, plukt gras voor de geiten en geeft water aan de koe. De vier- tot zesregelige tekst staat tegen een witte ondergrond op de linkerbladzijde en beschrijft in eenvoudige taal wat er op de rechterbladzijde op de foto te zien is. De paginagrote foto's zijn duidelijk, in natuurlijke kleuren en Pippo met zijn rode jas, blauwe broek en rode laarsjes is voor de doelgroep een herkenbaar object tussen de dieren. Voor de lezers van het peutermaandblad 'Pippo' zal het knuffelaapje geen onbekende zijn. Het boekje nodigt uit tot goed kijken, ontdekken en vooral het ontwikkelen van de fantasie door zelf te vertellen. Ook geschikt voor kinderopvang en peuterspeelzalen. Vanaf ca. 2 jaar.


Mitgutsch, Ali . Kijken, zoeken, praten
Kijken, zoeken, pratenGroot, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken. Het bevat veertien grote dubbele kijk- en zoekplaten waarop veel te zien en te benoemen valt. De illustraties tonen taferelen in wisselende seizoenen en plaatsen, onder andere een dorp, haven, sprookjestuin, speeltuin en een vliegveld. Mensen zijn aan het werk, genieten van de winter, spelen op het strand, etc. Er is geen tekst, op enkele uithangborden na. De illustraties zijn gemaakt in een ietwat gedateerde, nostalgisch aandoende tekenstijl. Het is een echt praatplatenboek. Er zit geen verhaallijn in en er zijn geen figuurtjes die je kunt volgen. Illustrator Ali Mitgutsch (1935) wordt de vader van de praatplatenboeken genoemd. De eerste uitgave in Nederland van zijn hand is in 1977 verschenen: 'Bij ons in het dorp'. Vanaf ca. 3 jaar.


Puts, Veronique . Een boekje over troost van Spits
Een boekje overt troost van SpitsDe dood kan zomaar een kinderleven binnenkomen. Dit vierkante boekje, met de meestal vrolijke en onbevangen muis Spits* en zijn familie in de hoofdrol, kan helpen om een dergelijke gebeurtenis beter te begrijpen en te verwerken. Op iedere dubbelpagina treffen we Spits aan, denkend over de dood van zijn vriend, muis Ootje. Er zijn tranen, er is stilte en de behoefte iets voor de overledene te maken. Er zijn gevoelens van vervreemding, herinnering, het verlangen troost te zoeken en te krijgen en zelfs de hoop op een weerzien ‘achter de sterren’. De expressieve illustraties in een techniek van aquarel, pen en collage tonen ons zowel de gevoelige Spits ‘in alle staten’ van bezinning, als enkele kleine getekende attributen waarmee een volwassene de lezende kleuter kan helpen zelf over dit verhaal en eigen, droevige ervaringen te vertellen. Op de laatste twee pagina’s krijgen kinderen de gelegenheid op eenvoudige wijze enkele eigen gedachten en herinneringen aan een verlies in woord en beeld vast te leggen. Het boekje kwam tot stand in samenwerking met uitvaartspecialist DELA. Zie ook: www.veroniqueputs.be. Vanaf ca. 4 jaar.


Visser, Rian . Daar komt aap
Daar komt aapEen koffertje met drie omkeerboekjes waarin twee verhalen over aap staan. Aap wil graag een baan, want hij verveelt zich. Hij gaat in de mijn van mol werken, maar dat is erg zwaar. Dan maar naar de stad om een baan te zoeken. En als je dan eenmaal veel geld hebt, wat doe je daar dan mee? De twee verhaaltjes uit het eerste omkeerboekje zijn op AVI-Start geschreven. Ze bevatten twee tot vier regels tekst per pagina. In de dialogen worden nog geen aanhalingstekens gebruikt. De rest van de pagina's is opgevuld met een vrolijke illustratie van aap die met iets bezig is. Het tweede omkeerboekje is op AVI-M3 geschreven. Het bevat drie tot vijf regels tekst per pagina. Nu worden er wel aanhalingstekens gebruikt. Het eerste verhaaltje uit het derde omkeerboekje is op AVI-M3 en het tweede op AVI-E3. De pagina's bevatten duidelijk meer regels tekst. Soms staan er twee zinnetjes op één regel. Op bijna elke pagina staat een illustratie van aap in actie in een speelse lay-out. De verhalen over aap volgen enigszins op elkaar, maar zijn wel los te lezen. Een leuk koffertje, met aantrekkelijke verhaaltjes voor eerste lezers. Vanaf ca. 6 jaar.


Gardner, Sally. De Zilveren Bliksem
De Zilveren BliksemDit spannende vervolg op 'De Rode Halsketting'* speelt ten tijde van de Franse Revolutie (1793), als het bloederige terreurregime op zijn hoogtepunt is. Yann, zigeunerzoon met magische gaven, is inmiddels volwassen en nog steeds onmogelijk verliefd op de adellijke Sido. Terwijl Yann (bijgenaamd 'de zilveren bliksem') met gevaar voor eigen leven vele edellieden helpt vluchten naar Engeland, gaat hij wederom de strijd aan met zijn grote rivaal graaf Kalliovski, die een pact met de duivel heeft gesloten. Het verhaal heeft een rommelige aanloop, omdat het in de eerste hoofdstukken vanuit verschillende personages wordt verteld. Deze verhaallijnen komen verderop wel overtuigend samen, waarna het verhaal zich in een rap tempo ontvouwt en aanstuurt op een dramatische apotheose in de catacomben van Parijs. De auteur beheerst de kunst van het weglaten, zodat de lezer veel zelf kan invullen. Sluit qua stijl (korte zinnen, veel dialoog, bloederige details), historische setting en vormgeving geheel aan bij het eerste deel en is daar moeilijk los van te lezen. Ook in het Engels aangeboden**. Vanaf ca. 12 jaar.


Jeugd non-fictie


Brink, Annemarie van . Sprookjesletters : een abc-boek
SprookjeslettersVerzameling van 26 bekende, op rijm gezette sprookjes, gekoppeld aan de letters van het alfabet. Bij de A staat de Appel van 'Sneeuwwitje en de zeven dwergen', B staat voor Beer en gaat over 'Goudlokje en de drie beren', bij de O van Oven krijgen we 'Hans en Grietje' en onder Y volgt het IJs uit het koude verhaal van 'Het kleine meisje en de zwavelstokjes'. Meteen wordt duidelijk dat de link tussen letter en sprookje niet altijd even evident is. Ook het navertellen op rijm is dat niet. De verzen klinken weliswaar leuk en vlot, maar bevatten meestal niet het volledige verhaal, waardoor voorlezers een behoorlijke kluif zullen hebben aan het aanvullen van de hiaten. Zo krijgt Roodkapje niet de kans om haar beroemde vragen te stellen voor ze opgegeten wordt, en van de jager die haar en grootmoeder op het einde redt is geen sprake. Daar staat tegenover dat de aanpak origineel is en de paginagrote illustraties op de tegenover liggende pagina fris en kleurrijk zijn. Ook de vormgeving is verzorgd. Voorin een inhoudsopgave waarin direct de link tussen letter/woord en het sprookje wordt gelegd, achterin een overzicht van de opgenomen sprookjes per auteur. Als geheel een mooie uitgave met leuke rijmpjes die losweg gebaseerd zijn op sprookjes. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.


Romeijn-Peeters, Eli. De boom in: een groen doeboek voor ravotters
De boom inDe samenstellers vermelden dat dit een groen doeboek is voor ravotters, speurneuzen en knutselaars. En dat is ook echt zo! Alle elementen van het bos komen aan de orde. In vele gevarieerde vormen maken kinderen kennis met aspecten van dit leefgebied: smikkelen aan de hand van recepten met producten uit het bos, knutselen met bladeren, takken en mos en speuropdrachten naar bijvoorbeeld paddenstoelen. Daarnaast zijn er veel suggesties om spelletjes te spelen. En natuurlijk ook informatie onder de noemer 'wist je dat...' in telkens een ander, rood lettertype. De inhoud is opgesplitst in de vier jaargetijden, zodat het boek het gehele jaar zijn waarde heeft. De vele kleurenfoto's en de overzichtelijke, rustige lay-out geven een sfeervol beeld. Samen met de speelse opzet is dit een unieke uitgave geworden waar kinderen, met enige begeleiding van volwassenen, plezier aan zullen beleven. Er is geen register aanwezig, wel een uitgebreide inhoudsopgave. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.


Landau, Elaine. Gaatjes en kiespijn
Gaatjes en kiespijnDit handzame vierkante deeltje uit de reeks 'Naar de dokter?'* gaat over tandverzorging. In vijf hoofdstukken wordt uitgelegd hoe het gebit er uit zien, wat het verschil is tussen melkgebit en blijvend gebit, wat het verschil is tussen tanden en kiezen, hoe je tandbederf kunt voorkomen en hoe je voor je gebit zorgt. Elk hoofdstuk van gemiddeld vier bladzijden bevat enige grote kleurenfoto's en/of -tekeningen. De niet altijd eenvoudige tekst in vrij grote letters loopt, zonder witregels, achterelkaar door. Vetgedrukte woorden zijn opgenomen in de verklarende woordenlijst. Extra weetjes staan in ronde gekleurde kaders. Achterin staan webadressen, enige boeken van de uitgever zelf en
een register. Geschikt voor goede lezers vanaf ca. 8 t/m 10 jaar. *zie a.i.'s deze week voor twee nieuwe delen uit de nu zesdelige serie 'Naar de dokter?'.


DVD speelfilms


Inspector Winter / Magnus Krepper ...
Inspector WinterVier Zweedse televisiefilms uit 2010 over Erik Winter, inspecteur bij de politie in Göteborg. Winter (Magnus Krepper) is een harde werker, die geduldig denk- en speurwerk combineert met intuïtie.Naast het oplossen van zware misdaden door Winter en zijn team komen ook Winter's privéleven en maatschappelijke problemen aan de orde. De films zijn gebaseerd op de boeken van Åke Edwardson, die ook in het Nederlands zijn vertaald. De vierde film is getiteld 'De laatste winter' en is gebaseerd op het tiende en laatste boek in de serie. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 4-12-'10): '(...) Winter, ogenschijnlijk een stoere bink, is niet de gemiddelde rechercheur: hij is keurig getrouwd, heeft geen drankprobleem, ligt niet overhoop met zijn chefs en laat wel eens een verdachte ontsnappen. Echt kleurrijk is hij dus niet. Toch geven de vier afleveringen (van ruim anderhalf uur elk) behoorlijk veel inzicht in wat er mis is in de moderne Zweedse samenleving.' Er zijn geen extra's. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, angst.


Tirza / Gijs Scholten van Aschat ...
TirzaNederlandse psychologische thriller uit 2010 van Rudolf van den Berg (Zoeken naar Eileen W.; Oud geld), met Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege e.a. Gebaseerd op de roman van Arnon Grunberg. Een week nadat dochter Tirza en haar vriendje Choukri zijn vertrokken voor een reis door Namibië heeft haar vader, Jörgen Hofmeester, niets meer van ze gehoord. Hij vertrekt naar Namibië om zijn dochter te zoeken. Eenmaal daar aangekomen ontspoort Jörgen volledig en verliest zich in drank en vertwijfeling. Peter de Bruyn (NRC 22-9-'10) geeft alle 5 balletjes: 'Scenarioschrijver en regisseur van den Berg heeft de structuur van Tirza drastisch omgegooid. Hij laat de film grotendeels in Namibië afspelen, en vertelt de voorgeschiedenis in flashbacks. Die zijn niet alleen perfect gedoseerd, maar ze hebben ook een dramatische functie. Ze trekken de kijker mee in het web van angsten en wanen, herinneringen en hallucinaties van Hofmeester. Een hoogstandje in de vaak onderschatte kunst van het scenarioschrijven. (...) Tirza is een film die je kunt zien en herzien.' Ingezonden voor Oscar Beste niet-Engelstalige film (geen nominatie), winnaar twee Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival 2010, voor beste regie en beste montage. Kijkwijzer: 12 jaar, angst, geweld, seks, discriminatie, drugs- en/of alcoholmisbruik, grof taalgebruik.


DVD non-fictie


BBC Earth - Planet Earth Nieuwe OntdekkingenPlanet earth : nieuwe ontdekkingen / narrator David AttenboroughDe prijswinnende serie 'Planet Earth'* was enkele jaren geleden een enorme hit. De overweldigende hoeveelheid vakmanschap, inventiviteit en uithoudingsvermogen, en het werkelijk unieke en soms zelfs verbijsterende beeldmateriaal over de schoonheid en diversiteit van de geologie en het leven op onze planeet vormden een absoluut hoogtepunt in het hele genre natuurfilm. Deze dubbel-dvd bevat een deel met daarin zowel een compilatie van (volgens de makers zelf) de meest bijzondere momenten van de serie alsook van de ontstaansgeschiedenis van elf van de meest bijzondere opnamensequenties en hun locaties. Opnieuw prachtig beeldmateriaal en uitleg die echt het nodige toevoegt, zowel over de gefilmde dieren als over de megaklus om de film te schieten. De andere dvd bevat de film 'Secrets of the Maya underworld', een verbazingwekkende onderwaterdocumentaire over de ontdekkingstochten van duikers naar het zeer uitgebreide ondergrondse riviersysteem in het leefgebied van de oude Maya's op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.


Bluray


Analyze this ; Analyze that / Robert De Niro, Billy Crystal ...
Analyze This/Analyze ThatTwee Amerikaanse gangsterkomedies uit 1999 en 2002 van regisseur Harold Ramis. Met in de hoofdrollen Robert de Niro en Billy Crystal. In 'Analize this' krijgt een psychiater slechts enkele dagen de tijd om een maffiabaas van een machtige gangsterfamilie in New York van zijn paniekaanvallen te verlossen. Unaniem positieve reacties van de critici. Belinda van de Graaf (Trouw 12-8-1999): '(...) De Niro is als huilende maffiabaas in topvorm en Billy Crystal levert als zijn psychiater formidabel tegenspel. (...) een aantrekkelijk komisch scenario waarin de twee steracteurs alle ruimte krijgen en elkaar alle ruimte gunnen.' Analize that is een vervolg op Analyze this, van dezelfde regisseur en hoofdrolspelers. Zij spelen weer de maffiabaas Paul Vitti en zijn therapeut Ben Sobel die tegen wil en dank aan elkaar verbonden worden. Koen Kleijn (Algemeen Dagblad 27-2-'03) schrijft: 'Analyze that is minder spits, minder bevlogen en minder grappig dan deel één, maar dan blijft er altijd nog enorme berg kwaliteit over. (...) Goede koffie dus, misschien een beetje lauw, maar nog heel goed te drinken.' De blu-rays bevatten extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik.


Games


Tony Hawk: shred
Tony Hawk, Shred 360Al vele jaren waren de spellen met in de hoofdrol de bekende Amerikaanse skateboarder Tony Hawk erg populair en zelfs een van de beste in het genre. Tegenwoordig zijn er diverse soortgelijke spellen op de markt, dus was een nieuwe aanpak nodig. Het nieuwste spel uit de reeks bestuur je geheel met de speciale skateboard-controller onder je voeten. Door het board te bewegen voer je sprongen en truckjes uit waarmee je punten verdient. Met je voeten verplaats je je gewicht en zorg je dat je board aan de voor- of achterkant omhoog steekt, je ronddraait, het board kantelt of opzij beweegt om de trucs te doen. Als je geen ervaring hebt met een skate- of snowboard, dan heb je echt een uurtje nodig om de controle over het board te krijgen. De speler wordt door instructiefilmpjes van de echte Tony Hawk begeleid. Naast heuvels, trapleuningen etc. zoef je ook van bergen af in de sneeuw met een snowboard. Vergelijkbaar met 'Shaun White Skateboarding/Snowboarding'*, enkel hier is de beleving groter door het gebruik van het skateboard. Al met al een behoorlijk inspannend spel voor de behendige jonge speler vanaf ca. 8 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar, online. Het benodigde skateboard wordt niet meegeleverd. *op diverse consoles aangeboden (2009/52, 2010/49). XBOX 3600 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers