donderdag 31 maart 2011

High Lights week 13

Volwassenen fictie

Lieneke Dijkzeul. Verloren zoon

Verloren zoonInspecteur Vegter krijgt te maken met twee zeer gewelddadige moorden. Wraak lijkt het motief te zijn, maar er is geen verband tussen de slachtoffers en de manier waarop zij vermoord zijn. Als het clubhuis van een schietvereniging afbrandt, ontdekt Vegter een spoor. In deze zeer spannende thriller hebben zowel dader als politie hun eigen problemen. Terwijl Vegter zich over de zaken buigt, probeert hij zijn leven na de dood van zijn vrouw weer op de rails te krijgen. Ook andere politiemensen hebben hun problemen. Daardoor zijn de personages in deze thriller zeer herkenbaar en menselijk. Zelfs de dader wekt uiteindelijk sympathie op. Tijdens het verhaal wordt regelmatig teruggegrepen naar het verleden van Vegter, dit maakt het niet altijd even duidelijk voor lezers die de drie eerdere romans over Paul Vegter niet gelezen hebben. Een sterk plot en levensechte personages maken dit boek echter tot een uitstekende thriller.


Sebastian Fitzek. Het experiment

Het experimentMarc Lucas heeft bij een door hem veroorzaakt auto-ongeluk zijn zwangere vrouw verloren. Zelf heeft hij daardoor een niet verwijderbare splinter in zijn nek, die helse pijnen veroorzaakt waarvoor hij medicijnen slikt. Maar zijn depressie drukt nog zwaarder. Dan stuit hij in de kliniek van zijn schoonvader op een advertentie, waarin vrijwilligers worden gevraagd voor een experiment waarbij traumatische gebeurtenissen uit het geheugen gewist zullen worden. Na een vrijblijvend gesprek blijkt hij al midden in het experiment te zitten. Niets klopt meer in zijn leven, en het lijkt of hij voortdurend aan hallucinaties lijdt. Een ware nachtmerrie. Een vlot leesbaar, meeslepend boek vol actie. Het houdt de aandacht vast, omdat je ook als lezer niet weet, of de ervaringen echt of hallucinaties zijn. Wat gebeurt er nou eigenlijk, en wie zijn de werkelijke vijanden? Welk groot geheim moet verborgen blijven? Er wordt niets overbodigs verteld. Als lezer verwacht je na zo'n prima thriller een grootse ontknoping, echter het slot maakt het verhaal bizar.


Brenda Reid. Het huis van duizend dromen
Het huis van duizend dromenEen roman over de bijzondere vriendschap tussen twee krachtige vrouwen: Evadne en Anthi. Met haar man Hugh viert Evadne een verlate huwelijksreis op Kreta in het vervallen familiehuis. Hij, een Brits diplomaat, keert terug naar Athene, zij blijft om het huis te laten opknappen. In de loop van de tijd omarmt ze het leven in het bergdorp en accepteert de bevolking haar. Ze krijgt een relatie met Christo en raakt zwanger van hem. Evadne heeft een hechte band met Anthi, een Kretense vrouw en de tweede hoofdpersoon van dit boek. Anthi moet vechten voor haar beide dochtertjes in een liefdeloos huwelijk. De toestand op het eiland wordt moeilijk als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en ook op Kreta dorpen platgebrand worden. Evadne moet een van de moeilijkste beslissingen in haar leven nemen. Een goed geschreven roman met mooie sfeertekeningen waarin dromen worden opgebouwd, maar ook afgebroken. De beide hoofdpersonen zijn afwisselend per hoofdstuk de ik-figuur. Een meeslepend, maar niet te diepgaand debuut. De schrijfster produceerde o.a. films en televisieserie en woont een deel van het jaar op Kreta.


Jan Wallentin. Strindbergs ster

Strindbergs sterAls amateurduiker Erik Hall in een Zweedse mijnschacht een zak vindt met een lichaam en een ankh-teken, schakelt hij de joodse universiteitsdocent en symboolkenner Don Titelman in. Maar die vindt bij aankomst Erik vermoord; hij belt de politie en wordt door hen gezien als hoofdverdachte omdat hij veel medicijnen slikt en het kruis verdwenen is. Hij krijgt advocate Eva Strand toegewezen en wordt opeens overgedragen aan de Duitse ambassade. Daar horen ze dat bij het ankh-teken een vijfpuntige ster hoort; samen kunnen ze de eigenaar naar de poort van de onderwereld en veel macht geven. Ze vluchten en beginnen een zoektocht naar ankhen ster die leidt naar de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vanwege het internationale succes van deze debuutroman besloot de Zweedse televisiejournalist fulltime schrijver te worden. Een spannende thriller met een gecompliceerd, maar overtuigend plot die door eeuwen wereldgeschiedenis leidt. Hoewel enkele verwikkelingen vergezocht zijn, komen alle subplots goed samen in een verrassende, logische slotscène.Volwassenen non-fictie

Kok, Auke. Holleeder: de jonge jaren
HolleederDe jonge jaren van Holleeder lopen van zijn geboorte in 1958 tot aan de ontvoering van Heineken in 1983. Het beeld ontstaat van een rustige, timide jongen uit een arme straat in de Jordaan. Hij nam het op voor zwakkeren omdat hij slecht tegen onrecht kon. Onrecht dat hij thuis voelde vanwege de slechte relatie met zijn steeds meer drinkende vader, waarbij geweld van alledag was totdat hij zijn vader een pak slaag gaf. Vanaf het moment dat hij vriendschap sloot met Cor van Hout ging het verkeerd. Onder andere als lid van een knokploeg die krakers gekraakte panden uitsloeg, maar ook de overval per speedboot op de gemeentegiro. Kok heeft een objectief en boeiend boek geschreven, dat ook degenen die wel genoeg Holleeder hebben gehad, zal boeien. Het boek is mede een sociale geschiedenis van de Jordaan in de jaren zestig en zeventig. Sociale cohesie ondanks armoede en ellende, de overal aanwezige kleine criminaliteit, het burgerfatsoen en het geroddel en de café's op iedere hoek. Vroegere vrienden en kennissen hebben hun verhaal gedaan en Kok heeft er een meeslepend boek van gemaakt. Met twee katernen foto's en een overzicht van bronnen en literatuurKunst, Saskia. Geboortegrond
GeboortegrondDe auteur is antropologe en woont deels in India, deels in Nederland. In India heeft zij tien kinderen onder haar hoede die ze aan een plaats op school heeft geholpen. Dat dit minder eenvoudig is dan gedacht, blijkt uit haar verslag waarin verwondering over bureaucratie en lokale machtstructuren, scepsis, vastberadenheid, blijmoedigheid en humor doorklinken. Daarnaast schotelt zij de lezer een variëteit aan gebeurtenissen en omstandigheden voor die typerend voor het huidige India zijn. Enkele thema's zijn sloppenwijken, smeltende gletsjers, de Dalai Lama, de animositeit tussen hindoes en moslims rondom de door fanatieke hindoes verwoeste moskee in de stad Ayodhya en het Ashura rouwritueel van sjiitische moslims. Saskia Kunst is geïnteresseerd in het functioneren van een samenleving op het snijvlak van traditie en moderniteit. Met vooral aandacht voor het leven van gewone mensen. Met landkaartje
Bart Chabot. Diepere lagen
Diepere lagenBegin september 2010 maakt auteur/dichter/performer Bart Chabot in het tv-programma 'Pauw & Witteman' bekend dat er bij hem een brughoektumor (een soort hersentumor) is geconstateerd. Je gaat er niet dood aan als je je laat behandelen, kreeg hij van zijn arts te horen. Om van de tumor af te komen, komt Chabot voor een moeilijke keuze te staan: opereren of bestralen. Opereren betekent verlies van het gehoor en evenwichtsorgaan. Na veel wikken en wegen kiest hij voor een eenmalige intensieve bestraling, die hem een enorme dreun bezorgt, maar gelukkig wel herstel brengt. Chabot publiceerde in het Algemeen Dagblad, editie Haagsche Courant het feuilleton 'Kopzorgen' over de eerste verschijnselen, diagnose, verloop en de behandeling van zijn ziekte. Fragmenten in dit boek zijn eerder verschenen in dat feuilleton. Aangrijpend, indringend zeer persoonlijk relaas, nuchter en met humor geschreven. www.bartchabot.nl.


Laurence van Kerkhoven. Modernisten uit het Groeningemuseum in Brugge

Modernisten uit het Groeningemuseum in BruggePublicatie bij de tentoonstelling 'Vlaamse vedetten. Modernisme bij de zuiderburen, 1885-1960' in het Noordbrabants Museum te Den Bosch. Deze rijk geïllustreerde uitgave toont een selectie van vijftig werken uit de collectie van het Brugse Groeningemuseum. Achttien Vlaamse schilders van moderne kunststromingen uit de periode 1880-1960 staan voor het voetlicht. Het zijn moderne schilders uit onder meer het impressionisme, pointillisme, kubisme en surrealisme, maar de nadruk ligt op het Vlaams expressionisme. Paul Delvaux, James Ensor, René Magritte, Georg Minne en Constant Permeke zijn de bekendste namen. Ook is er ruimte voor omgevingsfactoren zoals galeries en groeperingen als 'Les XX'. Na een inleiding volgen achttien hoofdstukken waarin alle kunstenaars worden beschreven en hun werk wordt getoond in vaak paginagrote afbeeldingen. Mooi kunstboek waarin de verhouding beeld/tekst ongeveer 60/40 procent is. Voor geïnteresseerden in Vlaamse moderne schilderkunst. *de tentoonstelling loopt van 22 januari t/m 15 mei 2011.


Jan Siebelink. Conversaties
ConversatiesTwintig portretten van overwegend Franse schrijvers geselecteerd uit de bundels 'De reptielse geest' (1981) en 'De prins van nachtelijk Parijs' (1985) en uit het weekblad HP/De Tijd tussen 1985 en 1999. Het pijnlijk intieme bezoek aan de lichamelijk lijdende uitgever, estheet en collectioneur Johan Polak (1928-1992) vormt de significante opstap naar een literaire rondgang, die in het teken staat van verval, tegenstroom en rebellie. Zo verkent Siebelink (1938) tal van raakpunten, doorvorst hij o.m. het decadentisme van Huysmans, het snobisme van De Tinan, het testament van Rimbaud, de outcasts van Purdy, de vervreemding van Green, de ontreddering van Artaud, de geladen lach van Kundera, de gereserveerdheid van Gracq, de overgevoeligheid van Mallarmé en de analyse van Flaubert door Sartre. Leerzame opstellen en prikkelende interviews, deze karakteristieken, en ook nog eens illustratief gekruid met zwart-wit foto's en terzijdes zoals de uitgeblafte hond van Siebelink, het trieste lot van zijn leraar Frans, een Beckett die onverwacht aanschuift op een terrasje en nog zoveel meer!


Samenwerkingscollectie

Agnes Sire en Jean-Luc Nancy. An inner silence: the portraits of Henri Cartier-Bresson
An Inner SilenceHenri Cartier-Bresson photographed some of the icons of the 20th century, those few people among millions whose images will pass into history. An Inner Silence: The Portraits of Henri Cartier-Bresson is a dazzling selection of Cartier-Bresson's most memorable portraits, including such diverse personalities as Pablo Picasso, Carl Jung, Marilyn Monroe, Truman Capote, Lucian Freud, Susan Sontag, Coco Chanel, Jean-Paul Sartre, Che Guevara, Tony Hancock and the Dalai Lama.


Ginkel, Rob van. Rondom de stilte

Rondom de stilteDeze wetenschappelijke studie analyseert de herdenkingscultuur in Nederland van de Tweede Wereldoorlog. Deel een beschrijft ontstaan en ontwikkeling ervan tussen circa 1945-1965 en hoe de publieke herinneringscultuur veranderde in die periode. Deel twee laat zien hoe de oorlog eerst vooral als collectieve ervaring werd herinnerd, maar dat na 1965 het particuliere en individuele leed steeds meer ruimte vroeg. Na een dip tussen circa 1967-1980 namen de herdenkingen weer toe en bleven toenemen in de jaren negentig en de 21ste eeuw. De universitair hoofddocent Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam (1955) publiceerde boeken/artikelen over onder andere nationale/lokale cultuur- en identiteitsvorming in ons land. Deze uitstekende, diepgaande en heldere studie verschijnt in het kader van een mede door het Ministerie van WVC gefinancierd onderzoeksprogramma van UvA. Zeker belangrijk voor lezers met grote interesse in de oorlog, de herdenking ervan en de decennia erna, maar meer nog voor lokale/nationale beleidsmakers. Met zwart-witfoto's, noten, bibliografie, registers.Roger McFadden. Farmacologie

FarmacologieStudieboek voor hbo-studenten zorg en verpleegkunde, bedoeld als inleiding in het vakgebied. De werking en bijwerking van medicijnen op cellen en organen worden duidelijk uiteengezet. Ook gaat het boek in op de meest gebruikte medicijngroepen en de specifieke effecten die ze hebben op de systemen in het lichaam. Vooraan bij elk hoofdstuk een omschrijving van de leerdoelen en een inhoudsopgave van het hoofdstuk. De auteur start ieder hoofdstuk opnieuw met korte vragen om te bepalen welke basiskennis de student beheerst. Ook zijn in elk hoofdstuk icoontjes opgenomen om de aandacht te vestigen op belangrijke tekstgedeelten. De rubrieken 'vraagje tussendoor' en 'in de praktijk' leggen de link naar de praktijk. Oefenvragen sluiten elk hoofdstuk af; de antwoorden zijn in het boek opgenomen. Omdat zowel in het boek als in het register vrijwel geen merknamen van medicijnen zijn opgenomen, is dit van oorsprong Britse leerboek in de Nederlandse opleidingen goed bruikbaar. Het is helder geschreven en overzichtelijk gepresenteerd, waardoor het zeker na een opleiding nog als naslagwerk geraadpleegd zal worden


Jeugd fictie

Stilton, Geronimo . De betoverde poort

De Betoverde PoortDe elfen Saturno, Spica, Robinia en Regulus krijgen hulp van de krachtige tovenaar Stellarius, de mysterieuze jager en een leger van kabouters, in de strijd tegen de Snodo's en hun leider, de Bloeddorstige. En dat alles om uiteindelijk de macht van de Zwarte Koningin te breken, waarna de vrede in Fantasia weer hersteld kan worden. In dit tweede deel van 'De Kronieken van Fantasia'* wisselen de avonturen zich in razendsnel tempo af en spatten de gevaren van de pagina's af: de zoektocht naar de Spiegel der Horden, het Duistere Pad volgen, de Ridders zonder Hart bevechten, een Tocht door de Besneeuwde Bergen maken en uiteindelijk de Betoverde Poort bereiken. De personen, plekken en avonturen worden beeldend beschreven; hun magisch aandoende namen leggen de betekenis al bijna uit. In het midden van het boek zit, op glanzend papier, een stripverhaal in kleur, waarin over de avonturen van Spranka (een van de betoverde helpers) wordt verteld. De rest van het boek is gedrukt op stevig, wit papier, met plechtige versieringen boven en onder aan de pagina en een enkele tekening; alles in sepia gedrukt. Uitgave uit de stal van de grote Geronimo Stilton-familie. Vanaf ca. 10 jaar.


Kinney, Jef . Bekijk het maar
Het leven van een loser deel 3 - Bekijk het maar!Bram Botermans vindt zichzelf echt perfect en is hij overtuigd van zijn kwaliteiten. Zijn vader wil een echte vent van hem maken, daarom moet Bram op een dag als keeper meedoen aan een voetbalwedstrijd. Zijn vader is onaangenaam verrast wanneer Bram rustend op het veld de tegenstander laat scoren. Zijn ouders zijn het zat en willen hem tot overmaat van ramp naar zomertrainingskamp sturen. Hilarisch boek vol droge humor die erg aanstekelijk is. Met name de stripachtige illustraties versterken de humoristische sfeer. Komisch zijn de vele situaties waarin Bram terecht komt. Zo verliest hij zijn onderbroek met insigne, wat vervolgens wordt omgeroepen via de omroepinstallatie en zit hij afgebeeld naast het doel terwijl de tegenstander scoort. Ook dit derde deel uit de serie 'Het leven van een loser'* is geschreven in eenvoudige stijl, in een 'handschriftlettertype' op lijntjespapier, om het nog meer op een dagboek te laten lijken. Het laat zich in combinatie met de illustraties prima lezen. Ook zeer geschikt voor kinderen die niet van lezen houden. Op het groene omslag een zelfportret van Bram in zijn onderbroek die erg schrikt. Vanaf ca. 10 jaar.Hirsch, Odo . De glittergrot
De glittergrotWat kun je doen als je 12 jaar bent en je ziet aankomen dat je vader er niet in zal slagen om, net als zijn voorvaderen elke 25 jaar, aan zijn verplichtingen te voldoen. Zul je moeten verhuizen? Darius kan dat niet laten gebeuren en zoekt steeds wanhopiger naar een oplossing. Als hij bij toeval een heel bijzondere, wonderschone ontdekking doet, lijkt het erop dat het landgoed en de familie-eer gered kunnen worden, maar is dat ook zo? Dit veelzijdige, boeiende verhaal speelt zich af in een romantische wereld die bijna tot het verleden lijkt te behoren. Verschillende thema's, zoals de normen en waarden van een aristocratische familie, de weerstand daartegen van een oudere broer, de ontwikkelingen in het gevoelsleven van Darius en het respect dat hij ten slotte afdwingt door zijn gevoeligheid en doorzettingsvermogen, maken het boek boeiend en interessant. In deze romantische wereld met ruimte voor vrijheid, avontuur en eigen initiatief, groeit de hoofdpersoon in zijn rol van redder van de familie. Kinderen die gevoelig zijn voor beeldende taal en humor, zullen moeiteloos worden meegenomen in dit van begin tot eind meeslepende verhaal. Vanaf ca. 9 jaar.


Morpurgo, Michael . Warhorse

WarhorseAlberts vader doet soms rare dingen. Hij koopt bijvoorbeeld een veulen dat hij niet nodig heeft. Maar Albert traint Joey. Hij leert hem werken en gehoorzamen. Dan is er geld nodig en Joey wordt verkocht. Hij raakt als legerpaard verzeild in de Eerste Wereldoorlog, eerst aan Engelse, later aan Duitse kant. Hij maakt gevechten mee, raakt gewond, is hospitaalpaard en nog veel meer. En dan is daar, midden in de oorlog, Albert weer. Schoonheid en tragiek van de vriendschap tussen dier en mens worden indringend beschreven. De waanzin van de loopgravenoorlog, de nietsontziende tactiek van de verschroeide aarde, de idioterie van met paarden optrekken tegen machinegeweren, alles komt aan de orde. Maar ook de lotsverbondenheid, het op elkaar aangewezen zijn van paard en soldaat. Dit alles wordt verteld vanuit het perspectief van het paard (ik-figuur) en dat is een tour de force die soms wat onnatuurlijk aandoet. Deze nieuwe vertaling is niet altijd soepel. Vignetten boven de bladzijdes. Passend foto-omslag. Herziene uitgave van 'Oorlogspaard' uit 1993, naar aanleiding van de theatershow en de verfilming door Steven Spielberg (eind 2011). Vanaf ca. 11 jaar.


Wordt verfilmd door Steven Spielberg (verwacht eind 2011).


Luisterboeken
Mr. Finney en de andere kant van het water
Mr Finney en de andere kant van het waterHet is zomer en in de tuin van Mr Finney is dat te merken aan allerlei geluiden. Mr Finney ontvangt een noodroep op zijn SuperBiBi over een eiland dat zinkt en dat de dieren moeten vluchten. Hij gaat direct naar het eiland om de dieren te helpen. Tijdens deze hulpactie komen allerlei vragen aan de orde, zoals waarom het water stijgt, en dan blijkt dat de antwoorden vaak niet altijd even eenvoudig zijn. Dit vervolg op het succesvolle 'Mr. Finney en de wereld op zijn kop'* is een aardig verhaal, waarin het thema van hoe we omgaan met de aarde en met elkaar soms toch wel erg belerend wordt uitgewerkt. Het thema is gebaseerd op een eiland dat werkelijk binnenkort in de oceaan ten onder zal gaan. Het boek** wordt integraal voorgelezen op twee cd's, waarbij de stem van Willem Nijholt borg staat voor een vasthouden van de luisteraar. Hij weet bij de diverse personages mooie stemmen te maken en de spanning goed op te bouwen. Op de juiste momenten wordt het verhaal ondersteund met sfeervolle muziek van Floor Minnaert. De illustraties van Sieb Posthuma op de omslag maken dit luisterboek compleet. Vanaf ca. 5 jaar. *Cd: 2009-32-4168 (2009/49); boek: 2009-27-4463 (2009/49).


DVD speelfilms
De eenzaamheid van de priemgetallen
Eenzaamheid Van De Priemgetallen, DeItaliaans psychologisch drama uit 2010 van Saverio Constanzo
(1975-), met Alba Rohrwacher, Luca Marinelli, Isabella Rossellini e.a. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller, debuut van Paolo Giordano. De levens van de door een ski-ongeluk getekende Alice en de hyperintelligente Mattia, met een zwakbegaafd, door zijn toedoen verdwenen tweelingzusje, kruisen elkaar op de middelbare school. Een bijzondere vriendschap ontstaat waarin priemgetallen een grote rol spelen. Maar dan vertrekt Mattia naar het
buitenland en verliezen zij elkaar uit het oog. Jaren later later ontmoeten ze elkaar weer. De pers is enthousiast over deze film. Gerhard Busch (VPRO Gids nr. 49, 2010) geeft 4 (van 5) sterren: 'Sterk middenstuk (in de disco) en mooi einde; goed geacteerd door Rohrwacher en haar tienerversie door Arianna Nastro; Goede sountrack: steeds harder, en aan het eind een oorverdovende stilte; Een rommelig begin; onevenwichtig verteld.' Dana Linssen (NRC 8-12-'10) geeft 3 (van 5) sterren: 'Eenzaamheid is natuurlijk het grote thema van het verhaal, van twee mensen - een mank anorectisch meisje en een wereldvreemd wiskundig genie - die als het ware ongeschikt voor het leven zijn.'

 
Games
Crazy chicken: tales Wii 
Crazy Chicken: TalesGa op zoek naar het vervloekte kasteel in een gevaarlijke, maar grappige reis op de Nintendo Wii. Je gaat op pad met de gestoorde kip Moorhuhn en zijn vriendjes. Door mysterieuze omgevingen te doorkruizen, gevaarlijke vallen te ontwijken en vijanden te verslaan, kom je dichterbij in jouw zoektocht. Het spel wordt gekenmerkt door het vele rennen, springen of rijden op de rug van een van je vriendjes tijdens de verschillende levels. Er is een breed scala aan verschillende wapens beschikbaar zodat de variatie groot is. Een kleurrijk platformspel, geheel Nederlandstalig, met grappige figuren, geschikt vanaf 12 jaar.PEGI: 12 jaar, geweld.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers