donderdag 24 maart 2011

Highlights week 11

Volwassenen fictie

Marian Hoogstraaten. Schijnwereld

SchijnwereldVijfde thriller van het schrijversechtpaar, waarin de jonge Amsterdamse freelance journaliste Francesca na een feestje op weg naar huis op een groep Marokkaanse jongeren stuit, die ambulancepersoneel bedreigt. Omdat ze er een verhaal in ziet, wil ze weten wat er gaande is en kijkt vanuit de struiken toe. Daar vindt ze een dvd. Thuis bekijkt ze de inhoud: portretfoto’s van jonge meisjes met daarachter beveiligde bestanden. Voordat ze de dvd aan de politie overhandigt, maakt ze een kopie. Een anonieme dreigbrief weerhoudt haar er niet van om zelf verder te zoeken, zeker niet als ze toevallig ontdekt dat een van de meisjes vermist wordt. Ze komt in contact met Brigitte, de 15-jarige vriendin van het vermiste meisje, en samen belanden ze in een nachtmerrie, waarbij maffiosi en handelaren in kinderporno het op hun leven gemunt hebben. Een verhaal met veel dialoog. De hoofdstukken over Francesca zijn in de ik-vorm geschreven. De diverse karakters zijn zeer geloofwaardig neergezet. Een meeslepende, overtuigende psychologische thriller, waarin de spanning goed wordt opgebouwd.


Michael Koryta. Koude rivier

Koude rivierTerwijl de oude Campbell Bradford stervende is, huurt zijn schoondochter ex-filmaker Eric Shaw in om een film over diens leven te maken. Er liggen heel wat geheimen verscholen in zijn jeugd in een gebied in Indiana waar hij is opgegroeid. Het West Baden Spring Hotel en een geheimzinnige bron spelen een hoofdrol. Shaw maakt kennis met de vreemde eigenschappen van het bronwater: het lijkt hem hallucinaties te bezorgen. Maar terwijl hij onderzoek doet, lijken meer krachten uit het verleden een rol te gaan spelen. Liefhebbers van Stephen King of Dean Koontz zullen met deze thriller aan hun trekken komen. Wat betreft bovennatuurlijke of onnatuurlijke gebeurtenissen staat Koryta dichter bij Koontz dan bij King. Hij brengt de hoofdpersonen knap tot leven, laat langzaamaan een sfeer van onzekerheid en dreiging ontstaan en heeft juist voldoende kwaadaardigheid ingebouwd om de dreiging reëel te maken. Hoewel niet-liefhebbers van het genre de spanning niet zo zullen voelen, heeft de schrijver een boek met een geheel eigen onheilspellende sfeer en goede opbouw naar een climax geschreven.Volwassenen non-fictie

Natuurlijk: Nederlandse figuratieve kunst 1970-2010
Natuurlijk  / Nederlandse figuratieve kunst 1970-2010Fraaie catalogus met werk van 51 hedendaagse Nederlandse figuratieve kunstenaars, verschenen ter gelegenheid van een schenking uit de bedrijfscollectie van ING van 267 van hun werken aan het Drents Museum. Dit museum heeft veel figuratieve kunst in de collectie, waarvan veel kunstenaars zijn opgeleid aan de academie Minerva in Groningen. De catalogus toont werk van alle kunstenaars met een paginagrote kleurenafbeelding, een zwart-wit portret van de kunstenaar en een toelichting op het werk. Werk van o.a. Pat Andrea, Gerti Bierenbroodspot, Anneke van Brussel, Jeroen Hermkens, Frank Lisser, Hester Schroor en Peter van Poppel. Van hyperrealisme tot meer expressief realisme, van olieverfschilderij tot houtsnede. Ook zijn alle werken uit de schenking op klein formaat afgebeeld met technische gegevens. Verder zijn een essay over de geschiedenis van de ING Collectie en het verzamelbeleid en een essay over hedendaagse figuratieve kunst toegevoegd. Na de heropening van het Drents Museum* zullen de werken afwisselend getoond worden.

*gepland in najaar 2011.

 
Aron Ralston. 127 uur
127 uurDe auteur haalde in 2003 de wereldpers als de man die zijn eigen hand amputeerde. Na vijf dagen vast te hebben gezeten onder een rotsblok bleef hem geen andere mogelijkheid. Hoe hij er uiteindelijk toe komt zichzelf te verminken, vertelt hij in een bloedstollend en op sommige momenten zeer aangrijpend relaas. Hij slaagt erin met zijn analytische geest de pijn, de verschillende stadia van radeloosheid en de euforie over zijn herwonnen vrijheid glashelder te beschrijven. Omdat hij de gebeurtenissen plaatst in het grotere geheel van zijn ontwikkeling als bergbeklimmer en ook ingaat op de veranderingen in zijn leven na het ongeluk, is een boek ontstaan dat de lezer niet snel zal vergeten. Het verdient zonder meer een plaats tussen de hoogtepunten van de bergsportliteratuur. Met verklarende woordenlijst en twee katernen kleurenfoto's. Onlangs verfilmd door Danny Boyle*. Kleine druk.

Vrijwel ongewijzigde herdruk. Filmeditie. *vanaf eind februari in de bioscoop


Peter Kaptein. Ik heb kanker…
Ik heb kanker...De schrijver heeft in een boeiende verteltrant zijn onverwachte en plotselinge overgang van fanatiek triathlonsporter naar kankerpatiënt aan het papier toevertrouwd. Het is een lange aaneenschakeling van gebeurtenissen, waarin harde confrontaties met tegenvallers een aanslag vormen op zijn persoon en naaste familie. Zijn geloof in herstel, een goede medische behandeling en de steun van naaste familie en vrienden hebben er toe bijgedragen te overleven. Zijn ervaringen als kankerpatiënt kunnen als steun dienen voor hen die als patiënt het zelfde doormaken, maar ook voor hen die daar zijdelings mee geconfronteerd worden. Zonder echt genezen te zijn zet hij zich in voor de stichting Alpe d'HuZes, een evenement om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Zón 3000 mensen inclusief kankerpatiënten fietsen eens per jaar vele malen de Alpe d'Huez op, wat in 2010 ruim twaalf miljoen euro voor kankeronderzoek opbracht. Voor een ieder een aanrader, en niet alleen omdat de opbrengst naar de stichting Alpe d'HuZes gaat. Ruime bladspiegel met hier en daar adviezen in grijze tekstkaders; met een katern kleurenfoto's.

 
Jeroen Brouwers. Gezichten, gestalten
Gezichten, gestaltenJeroen Brouwers heeft in tal van boeken (onder meer in 'De laatste Deur') uitgebreide profielen over schrijvers geschreven die te lezen zijn als een kroniek van de aangekondigde dood. In 'Gezichten, gestalten' heeft hij een bloemlezing van deze uitgebreide in memoriams samengebracht. Een van de mooiste teksten in dit boek is 'Het tuurtouw' (ter herinnering aan Geert van Oorschot), samen met de artikelen over Rob Nieuwenhuys en Rene/Renate Stoute is hiermee de afdeling Nederland compleet. Verder liefdevolle profielen over Richard Minne, Louis Paul Boon, Jan Walravens, Paul Snoek, Freddy de Vree en andere toonaangevende Vlaamse literatoren. Als (welkome) blindganger geldt het verhaal over zijn vader. Brouwers heeft zich goed gedocumenteerd, schrijft aanstekelijk en bovendien weet hij vaak de persoonlijke touch aan te brengen omdat hij de auteurs over wie hij schrijft, gekend heeft; vaag, heel goed of als redacteur van uitgeverij Manteau. Jammer dat er geen verantwoording of drukgeschiedenis van deze verhalen is gegeven.

 
Maarten ’t Hart. Dienstreizen van een thuisblijver
Dienstreizen van een thuisblijverDit boek is een zeer lichtvoetige Maarten 't Hart. Uit deze autobiografische impressies blijkt hij een thuisblijver die zich onttrekt aan de hem opgelegde dienstreizen ('Lesereisen'), de uitgeversacties ter promotie van zijn boeken in binnen- en buitenland. Ook herinneringen aan zijn jeugd spelen een rol. Zijn enige troost is 'échte muziek', dat wil zeggen: geen popmuziek, maar klassieke muziek. Daarover vertelt hij met enthousiasme en met grote kennis van zaken. Zijn muziekvoorkeuren lopen als een rode draad door deze bundel en zijn de lezenswaardigste passages. De toon van deze bundel is humoristischer dan die in zijn romans. Hij drijft de spot met andere schrijvers. Soms op het venijnige af. Ook zelfspot ontbreekt niet. Hij staat ambivalent tegenover zijn geboorteplaats Maassluis: hij wordt daar met een wereld geconfronteerd die radicaal verdwenen is. Geen diepgravende bundel, maar wel een met veel informatie over muziek en op veel plaatsen zeer hilarisch. Dit boek past terecht in de prestigieuze Privé-domein reeks. Kleine druk.

 
Timothy Snyder. Bloedlanden
Timothy Snyder is hoogleraar geschiedenis aan de Yale University. Met zijn vorige historische publicaties won hij reeds enige prestigieuze prijzen. In 'Bloedlanden' behandelt hij op sublieme wijze het beladen thema van de massamoorden door totalitaire regimes gedurende de Tweede Wereldoorlog en de periode vlak daarvoor. Het is het trieste relaas van de gruwelijke gebeurtenissen in Midden-Europa gedurende de jaren 1933-1945. Op indringende wijze beschrijft hij niet alleen de wreedheden van Nazi-Duitsland tegen de joden en de Russische bevolking na de Duitse inval van de Sovjet-Unie vanaf juni 1941, maar ook het optreden van de sovjets ten tijde van de 'Grote Zuivering' in de jaren 1934-1938. Miljoenen burgers werden in opdracht van dictator Josef Stalin vermoord om de Midden-Europese landen van zijn politieke tegenstanders te ontdoen. Aan de hand van onder meer de Sovjet-hongersnoden, de klassenterreur, het stalinistisch antisemitisme, de Holocaust, de doodsfabrieken van de nazi's en de vele etnische zuiveringen legt hij verbanden tussen methoden en motieven van moordzuchtige regimes. Een standaardwerk dat de moderne Europese geschiedenis nuanceert en bijstelt. Voorzien van overzichtskaarten. Een aanrader.


Jeugd fictie

Roets, Jo . Cantecleir
CantecleirCantecleir, op en top haan, kraait veel te vroeg alle dieren wakker. Het helpt niet als zij daarover hun beklag doen. Alleen het verzoek van een fazantenvrouwtje lijkt effect te sorteren. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan, hoe verliefd Cantecleir ook is. De wat langere tekst in een vrij rijmschema wisselt af van poëtisch taalgebruik tot ruwe uitroepen ('Dimmen jongen!' en 'Rot op!'). De dynamische illustraties in kleurig aquarel en potlood hebben een heel eigen stijl met veel ruimte voor mimiek. Er zijn veel woorden en grapjes in verwerkt, leuk voor wat oudere kinderen, zoals een koekoeksjong tussen de kippen ('koekeleku'). Op de achterste schutbladen is een grappige stap-voor-stap 'handleiding kraaien' getekend. Op het omslag prijkt een kleurige Cantecleir. Een originele prentvertelling die iets meer vergt van kinderen. Geïnspireerd op een Belgische jeugdtheatervoorstelling naar de tekst van Edmond Rostand, schrijver van onder andere 'Cyrano de Bergerac'. Onderscheiden met de Belgische Boekenpauw 2011 voor het best geïllustreerde kinderboek. Vanaf ca. 5 jaar.


Melling, David . Ik wil een knuffel

Beer Dorus heeft bij het ontwaken grote behoefte aan een knuffel. Op zoek dan maar. Hij probeert verschillende dingen uit, ook al lenen die zich op het eerste oog niet zo tot knuffelen: een zware steen (knuffels zijn groot), een stekelige boom (knuffels zijn lang), een bed bladeren (knuffels zijn zacht). Uiteindelijk dient zich een konijn aan dat weet waar Dorus de allerbeste knuffel kan halen. Dit prentenboek zit vol humor, zowel in de tekst vol typografische effecten als in het beeld: paginagrote illustraties, soms meerdere kleine op een pagina, bestaande uit dunomlijnde aquarellen in mooie kleuren. Op de laatste dubbele pagina demonstreren de schapen en het konijn veertien soorten knuffels, waaronder de Groepsknuffel, de Billetjebilletjeknuffel en de Kommaarhalenknuffel. Op het omslag staat de aandoenlijke beer groot afgebeeld in een van zijn knuffelpogingen. Aanstekelijke uitgave die veel reacties zal uitlokken. Vanaf ca. 4 jaar.Vermeulen, Moniek . Bang voor de tandarts
Bang voor de tandartsHannes knuffel Piezel (een ezel) heeft kiespijn. Hanne vindt dat hij naar de tandarts moet, maar dat wil Piezel niet, want hij is bang voor de tandarts. Hanne speelt daarna voor tandarts. Zij behandelt haar knuffel precies zoals de tandarts dat zou doen. Zij stelt haar knuffel gerust en vertelt dat zijn tand los zit. Als moeder roept dat Hanne nu mee moet naar de tandarts, krijgt ze het een beetje benauwd, maar knuffel Piezel geeft haar moed. Eenvoudig verhaaltje met veel begrip voor de angst van een kleuter voor de tandarts. Op een invoelende manier wordt de angst benoemd en ontzenuwd. Verhaal en tekeningen geven een leuke suggestie hoe een kind vertrouwd gemaakt kan worden met iets waar het erg tegenop ziet. De tekeningen zijn eenvoudig, maar kleurig en geven de juiste elementen om een bezoek aan de tandarts voor te bereiden. Aan de vierkante prentvertelling is een losse kleurplaat toegevoegd waarop Hanne en haar knuffel in de stoel van de tandarts zitten. Vanaf ca. 4 jaar


Kuyper, Sjoerd. Mijn opa de bankrover
Mijn opa de bankroverMet de gelijknamige film* verscheen een mooi uitgevoerd en stevig gebonden dun boek met glanzende omslag met een foto van de hoofdrolspeelster en de titel in wildwestaffiche-letters. Het verhaal dat met de titel 'Mooi leven' in 2005 in een verhalenbundel voor basisschoolverlaters stond, gaat over de warrige opa van de geadopteerde Grace. Hij wordt door de familie onder curatele gesteld en moet naar een verzorgingshuis. Maar
daar is hij het niet mee eens. In het voorwoord vertelt de schrijver dat het verhaal de oorsprong van de film was, maar dat er heel veel aan gesleuteld is voor het filmscenario. Grace is in de film bijvoorbeeld niet geadopteerd. Door grote letters en ruime bladspiegel is het korte verhaal tot 46 bladzijden
uitgerekt, maar het blijft ook door de snelle overgangen en het ontbreken van diepgang het kenmerk houden van een novelle. Goed leesbaar en aantrekkelijk voor kinderen die hiermee kunnen zien Goed leesbaar en aantrekkelijk voor kinderen die hiermee kunnen zien hoe een film tot stand komt. Achterin foto's uit de film. Vanaf ca. 8 jaar. Filmeditie. *de film draait vanaf 9 februari 2011 in de bioscopen.


Theresa Breslin. De Nostradamus voorspelling
De Nostradamus VoorspellingMélisande (13, ik-figuur), jongste dochter van de minstreel van de Franse koning Karel IX, gelooft in 1566 niet wat waarzegger Nostradamus voorspelt over een groot bloedbad in de toekomst. Nostradamus denkt dat Mélisande voorspellende gaven heeft en zegt dat ze veel zal meemaken waartegen haar vader haar niet kan beschermen. Hij krijgt gelijk: nadat haar oudere zus en haar man door toedoen van diens werkgever zijn gedood, kan Mélisande
vluchten en het huis van de zieke Nostradamus bereiken. Voor hij sterft geeft hij haar documenten met voorspellingen voor de koning. De meermaals bekroonde Schotse ex-bibliothecaresse heeft al vele jeugdromans op haar naam staan. Het boeiende verhaal wordt uitstekend, met veel vaart verteld. De schrijfster verplaatst zich uitstekend in Mélisande en geeft een erg goed
tijdsbeeld, gezien door haar ogen. Goede vertaling. Voorin een eenvoudige kaart van Italië met de plaatsen uit het boek. Omslagillustratie in kleur van onder andere een draaiende wereldbol. In 2009 verscheen voor dezelfde doelgroep 'Het Medici zegel'*. Vrij kleine letter. Vanaf ca. 14 jaar.

Jeugd non-fictie

Hardy, Aurélia . Danseressen van de wereld
Danseressen van de wereldOp iedere dubbele, vaak nog verder open te klappen, bladzijde, is een dans(eres) het onderwerp in tekst en illustratie. In totaal komen vijftien soorten dansen uit de hele wereld aan bod, zoals het klassieke ballet van de Franse Heloise, de gopak van de Russische Katja, de kabuki van de Japanse Akiko en de traditionele dans van de Senegalese Zaina. Op meestal elke linkerpagina staat de tekst; hier is de danseres aan het woord die op de rechterpagina staat afgebeeld. Zij vertelt iets over de culturele gewoontes van haar land en over een specifieke dans. De illustraties in gemengde techniek zijn sfeervol, met name door het zorgvuldig bij de dans uitgekozen kleurgebruik. De danseressen zijn met aandacht voor detail, maar popperig afgebeeld met allemaal hetzelfde soort gezicht. Aangezien er telkens twee bladzijden deels op elkaar 'geplakt' zijn, met een loze ruimte ertussen, lijken de pagina's vrij dik. Het onderwerp van dit boek is origineel, maar de schrijfstijl en het woordgebruik passen niet bij de doelgroep van de illustraties: ze zijn te moeilijk voor kinderen. Toch zullen jonge ballerina’s dit grote en stevige boek door zijn uitvoering aantrekkelijk vinden. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

Luisterboeken

Het verhaal van Amsterdam / Karel Baracs
Het verhaal van Amsterdam / 6Laatste deel in de reeks luisterboeken met Amsterdamse verhalen. Ze worden verteld door de officieel aangestelde stadsverteller. Hij is sinds 2008 in dienst van de gemeente met als opdracht de multiculturele kloven te dempen met verhalen. Het eerste verhaal schetst de gebeurtenissen rond de kroning van Beatrix in 1980 vanuit verschillende gezichtspunten. Die van een kraker, een jonge vrouw die ooit het kindermeisje van Willem Alexander was, en een coördinator bij de oproerpolitie. Onderliggend thema is de woningnood (geen woning, geen kroning). In het tweede verhaal wordt verder geborduurd op de woningnood met de geschiedenis van de Bijlmermeer. Aan de hand van het levensverhaal van een van de vroege bewoonsters wordt het steeds veranderende woonklimaat van de wijk in beeld gebracht. De serie besluit met jeugdherinneringen van de stadsverteller zelf. Hij groeide op in de jaren '50 in het centrum van de stad. Zijn hekel aan schoolzwemmen, zullen velen herkennen. Goed en beeldend vertelde verhalen. Vooral de laatste omdat de politiek correcte boodschap daar niet zo nadrukkelijk in verwerkt is.

DVD speelfilms

Westenwind / Johan Nijenhuis (seizoen 1 - 6)
Westenwind - Seizoen 1De dramaserie 'Westenwind' werd van 1999-2003 uitgezonden door RTL 4, in totaal 136 afleveringen. De serie belicht het leven van de families Noordermeer en De Graaf, eigenaren van twee Rotterdamse scheepswerven, die al sinds jaar en dag verwikkeld zijn in een felle concurrentiestrijd. Spannende ontwikkelingen, ingrijpende intriges en (al dan niet subtiele) verleidingen, zowel op zakelijk als op privégebied, zijn het gevolg. Bedenker en creatief producent van Westenwind zijn Johan Nijenhuis en Joop van den Ende. In de hoofdrollen o.a. Joep Sertons, René van Asten, Inge Ipenburg, Miryanna van Reeden, Daan Schuurmans, Kirsten Mulder, Wouter Nicolaas en Linda Wagenmakers. Seizoen 1 bevat 26 afleveringen, zonder extra's.
Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst.

De Wilde Kippenclub / Vivian Naefe
Wilde Kippenclub - Deel 2De vijf vriendinnen Sprotje, Roos, Melanie, Kim en Lisa hebben de Wilde Kippen Club opgericht. Samen beleven ze allerlei avonturen en deze keer speelt de liefde de hoofdrol. De liefde tussen Sprotje en Fred, de weekendliefde van Roos, liefde tussen de moeder van Sprotje en haar haar eerste man, die opeens weer op de stoep staat, en haar nieuwe vriend. Ook de jongens van de Pygmeeënclub spelen weer een rol. De avonturen zijn gebaseerd op de boeken van Cornelia Funke. De gebeurtenissen zijn spannend en inleefbaar; ze spelen zich ondermeer af op school, in de boomhut en in het club'huis' (een caravan). Vriendschap en verliefdheid zijn een belangrijke thema. De kinderen acteren geloofwaardig; het geheel biedt identificatiemogelijkheden voor zowel jongens als meisjes. De oorspronkelijk Duitse film is opnieuw Nederlands ingesproken wat soms wel te zien is bij de acteurs. De moeite waard voor jongens en meisjes vanaf circa 9 jaar. Dit tweede deel* vormt een afgerond geheel.
Kijkwijzer: alle leeftijden.

Rapunzel
RapunzelVijftigste Disney animatiefilm gebaseerd op het sprookje Raponsje van de Gebroeders Grimm. Een betoverend sprookje met aanstekelijke liedjes over het meisje Rapunzel dat door haar stiefmoeder al zeventien jaar in een toren wordt vastgehouden. Stiefmoeder is bang dat de geheime krachten van haar meterslange gouden haren bekend worden. Als Flynn, een dief op de vlucht, toevallig in de toren beland, ontpopt Rapunzel zich tot een avontuurlijke dame en gaat op pad. Ondanks de computeranimaties ademt de film de sfeer van de handgetekende animaties. Veel lof voor deze film. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 2-12-'10): '(...) een ouderwets magisch avontuur dat op alle niveaus werkt. De muziek van Alan Menken is aanstekelijk, het verhaal bevat voldoende spanning voor jong en oud, de humor is trefzeker en de visuele grappen met het meterslange haar van Rapunzel zijn meesterlijk uitgevoerd.' Remke de Lange (Trouw 2-12-'10): 'De makers leveren een waardige jubileumfilm af met vlotte actiescènes, uitstekende liedjes en de gebruikelijke eigenwijze dieren als sidekick.'
Kijkwijzer: alle leeftijden. Wordt niet opnieuw aangeboden.

Carry Slee box 2
Carry Slee Box 2 Box met vier jeugddrama's gebaseerd op de boeken van Carry Slee. In 'Afblijven'* geregisseerd door Maria Peter (De tasjesdief, Kruimeltje) spelen Sem Veeger en Matthijs van de Sande Bakhuyzen als de veertienjarige Melissa en Jordi. Melissa raakt verslaafd en haar vrienden kijken machteloos toe. Het boek is bekroond door de Kinderjury en de Jonge Jury. In 'Timboektoe'** van Dave Schram moeten Isa en haar oudere broer Kars noodgedwongen verhuizen omdat hun ouders een camping in Frankrijk hebben gekocht. In de film 'Radeloos'*** van regisseur Dave Schram spelen Marius Gottlieb (bekend uit SpangaS) en Marloes van der Wel de zeventienjarige Paco en zijn klasgenote Yara. Paco zoekt meer en meer zijn toevlucht in bier. Ook zijn klasgenote Yara heeft het moeilijk, zij vindt zichzelf dik en lelijk en eet bijna niet meer. Dana Linssen (NRC 1-10-'08) over deze film: 'Ze worden steeds beter, de Carry Slee-verfilmingen'. In 'Lover of loser'**** raakt Eva onder de invloed van een loverboy. Volgens André Waardenburg (NRC 23-9-'09) een van de beste Slee-verfilmingen. Zowel de boeken als de films zijn zeer populair bij de doelgroep.
Kijkwijzer: 9, geweld, angst, grof taalgebruik.

DVD non-fictie

The seven spiritual laws of yoga / [Deepak Chopra, David Simon]
Deepak Chopra - The Seven Spiritual Laws Of YogaYoga betekent eenheid. Het is een systeem dat is gericht op integratie van fysieke, psychische en spirituele ordening. Het fysieke deel bestaat uit lichaamshoudingen (asana's) en energiebeheersing door ademhalingstechnieken (pranayama). Het psychische en spirituele deel omvat onder meer het naar binnen keren van de zintuigen. Op deze dvd gaat de befaamde vedantaleraar Deepak Chopra in zijn lezing op professionele wijze in op de zeven spirituele wetten van yoga, te weten pure potentie, geven en ontvangen, karma, minste weerstand, intentie en verlangen, afstand nemen en Dharma (=doel van het bestaan). Het fysieke oefenmateriaal is ontwikkeld voor beginners en gevorderden. De yogahoudingen worden door een yogalerares vakkundig toegelicht en verduidelijkt. Zowel bij de lezing als bij de oefenstof worden op heldere wijze methoden aangereikt om op hoofdlijnen te ontdekken wat Hatha Yoga voor de dagelijkse praktijk kan betekenen.

Het Holland van Jan Blokker, 1927-2010
Journalist, columnist, (amateur)historicus Jan Blokker (1927-2010) werd de laatste twee jaren van zijn leven geïnterviewd door een team van de VPRO waaronder Chris Kijne, Maarten Schmidt en Thomas Doebele. In zijn studeerkamer, gezeten achter zijn bureau, paseren zijn leven en de gebeurtenissen van Nederland de revue. Hij geeft zijn visie over de maatschappij en de politiek maar vooral de journalistiek staat centraal. Dit afgewisseld met archiefbeelden. Tot op het laatst schreef Blokker zijn columns, alhoewel zijn gezondheidstoestand hem noopte tussendoor aan het zuurstofapparaat te gaan. De film is uitgezonden door de VPRO. Mark Moorman (Het Parool, 16-12-'10) schrijft: '(...) een In Memoriam in de vorm van een serie fascinerende interviews. (...) Als je hem hoort praten, is het jammer dat hij nooit aan geschreven memoires is toegekomen, want hij heeft een bijzonder talent om de details van het alledaagse te koppelen aan de grote maatschappelijke ontwikkelingen, dit alles doorspekt met sarcastische terzijdes. (...) Met zijn geheugen is tot op het laatst helemaal niets mis en Het Holland van Jan Blokker is een fascinerend document geworden, dat gelukkig anderhalf uur mocht duren.'

Kijken in de ziel : strafpleiters / red., interviews & samenst. Coen Verbraak

Kijken in de ziel - StrafpleitersCoen Verbraak interviewde in de televisieserie 'Kijken in de ziel' allereerst een aantal psychiaters. Hiervoor ontving hij de Nipkowschijf 2010. Dit succesvolle concept kreeg een vervolg met de interviews van toptrainers en nu zijn de strafpleiters aan de beurt. In zes afleveringen komen elf topstrafrechtadvocaten aan het woord, waaronder Gerard Spong, Willem Anker, Bram Moszkowitcz, Geert Jan Knoops, Inez Weski, Theo Hiddema, Stijn Franken en Peter Plasman. Hoe kijken zij naar de verdachte, de rol van de rechter, schuld en onschuld en de strafmaat, hoe gaat ze om met hun geweten en zaken als zwijgplicht, en hoe kijken ze naar hun eigen beroep. Verbraak confronteert hen met dilemma's als: wat doe je als je een moordenaar moet verdedigen, en verdedig je iedereen. Voor deze serie, uitgezonden door de NTR, is ook een boek verschenen*.
Bluray

Hostage / [starring] Bruce Willis ...
HostageAmerikaanse actiefilm uit 2004 van Florent Siri met Bruce Willis. Jeff Taley, een toponderhandelaar van de politie in Los Angeles, verruilt zijn baan als een gijzelingsactie verkeerd uitpakt voor een rustige baan in een gehucht in California. Dat leventje wordt duchtig verstoord wanneer een inbraak uit de hand loopt en uitdraait op een gijzelingsdrama. Als ook zijn eigen gezin wordt bedreigd, slaat Jeff er meteen op los. Remke de Lange (Trouw 26-5-'05): 'De Franse regisseur Siri schetst een kille, onpersoonlijke moderne wereld waarin mensen met grote moeite of anoniem communiceren, zich veilig wanen achter hoge hekken en elkaar zonder scrupules omver maaien. Een sombere cynische actiefilm die overigens niet op diepzinnigheden kan worden betrapt. Wel een vermoeiende opeenstapeling van bruut geweld en oorverdovend bloedvergieten.' De op de omslag vermelde extra's zoals geschrapte scènes, achter de schermen en audiocommentaar zijn op de disc niet terug te vinden. Kijkwijzer: 16 jaar, geweld, grof taalgebruik.

Games

Sports champions
Sports Champions2011-11-428 In een verzameling sporten aan de speler de taak zoveel mogelijk punten te scoren. De aanwezige sporten zijn boogschieten, bocce (een soort jeu de boules), tafeltennis, discgolf, volleybal en een heus gladiatorenduel. Het spel is uitsluitend te spelen met een Move-controller en bij sommige sporten is het mogelijk een tweede controller te gebruiken. Dit verrijkt de spelervaring. Bijvoorbeeld bij het gladiatorengevecht kan de speler zowel een schild als een wapen besturen. Gamer.nl: "Sports Champions is de enige game in de line-up van de PlayStation Move die een duidelijk beeld van de mogelijkheden van de controller geeft en voldoende om het lijf heeft om op eigen benen te staan. De sporten zijn gevarieerd, werken accuraat en grafisch is de game erg gedetailleerd. De presentatie had alleen wat spannender gemogen en wat ons betreft had een groter aanbod aan verschillende sporten ook niet misstaan." Vergelijkbaar met een spel als Wii Sports Resort en Summer sports party, maar minder cartoonachtig. Een aardig spel met een groepje mensen te spelen en om kennis te maken met de Move. V/J-aanbieding. PEGI: 12 jaar, geweld. Uitsluitend met de PlayStation Move te spelen.

Disney Tangled
Rapunzel
Het verhaal, gebaseerd op een sprookje van de gebroeders Grimm, over het meisje met de meterslange haren, die, opgesloten in een hoge toren, snakt naar avontuur in haar leven en droomt ervan de toren te verlaten en een normaal tienermeisje te zijn. Dat avontuur kan eindelijk beginnen als de knapste, maar ook beruchtste crimineel van het koninkrijk, ridder Flynn, langs haar toren komt en via haar lange haar de toren kan beklimmen. Ze maken samen de afspraak om uit de toren te ontsnappen en op avontuur te gaan. Jouw lange lokken gebruik je om verschillende raadsels op te lossen en je een weg te banen door de magische gamewereld. Je kunt objecten verplaatsen of ergens omhoog klimmen. Door het verzamelen van de zonnestralen die je onderweg tegenkomt, kun je leuke items verzamelen om Rapunzels wereld nog mooier te maken. Maar de game is ook te spelen als haar vriendje Flynn. Hij kan obstakels uit de weg ruimen, over muren klimmen en zwaardvechten met de paleiswachten. Een avontuurlijk en vrolijk geanimeerd spel voor de jeugdige speler vanaf 7 jaar. PEGI: 7 jaar, geweld. De film Rapunzel draait vanaf eind december 2010 in de bioscoop en zal t.z.t. op dvd/blu-ray aangeboden worden.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers