woensdag 2 maart 2011

Highlights week 9

Volwassenen fictie

Linda Jansma. Caleidoscoop
CaleidoscoopDat de auteur van professie tekstschrijver is, blijkt wel uit deze thriller van Nederlandse bodem. Als de man van Janine, mede-eigenares van een partycentrum in Amsterdam wordt doodgeschoten kan zij niet open zijn over haar verleden en ze gaat ter bescherming van zichzelf en haar 16-jarige dochter op onderzoek uit. Het goed opgezette verhaal verloopt over twee sporen met terugblikken en tijdsprongen: vanuit het perspectief van Janine en dat van een rechercheur Zedenzaken in Utrecht die al jaren op zoek is naar een zekere Jenny. Een mooi geschreven spannende debuutthriller, sterk in de onderbouwing van de acties van de meeste personages en in de beeldende beschrijving van de locaties. De spanningsopbouw blijft prima tot het eind, maar de karakters vooral van de mannelijke personages, zijn nogal uitvergroot. De moeder-dochterrelatie lijkt erg rooskleurig, maar het zal liefhebbers van het genre thriller à la Saskia Noort zeker niet weerhouden te genieten.


Jonathan Kellerman. Sluitend bewijs
Sluitend bewijsDe bewaker van een enorm half afgewerkt huis dat al jaren staat te vervallen, doet een gruwelijke ontdekking. In een toren vindt hij een koppel in een compromitterende houding, vermoord. Rechercheur Milo Sturgis onderzoekt de zaak, uiteraard met hulp van zijn vriend, psychologisch adviseur Alex Delaware. Ze belanden in een onwaarschijnlijk web van geheimen rond eco-architectuur en Aziatische royalty. Naarmate hun speurwerk vordert, rijzen er steeds meer vragen. Ik-verteller Alex Delaware klinkt als een buitenstaander, al speelt hij zelf een van de hoofdrollen. De ingenieuze plot meandert in een aangename stijl naar een verrassende, hoewel perfect geloofwaardige ontknoping. Met vernuftig gekozen details, een goed gevoel voor timing, rake psychologische typeringen en de nodige aandacht voor de menselijke kant van zijn hoofdpersonages weet de meester van de psychologische suspense de empathie van de lezer op te wekken. Hij levert eens te meer een bijzonder spannende pageturner af, die de fans van het genre uren genietend leesplezier bezorgt.


Lars Kepler. Contract
ContractAls de zus van een jonge vredesactiviste is vermoord op een plezierjacht in de haven van Stockholm en de dag erna een inspecteur-generaal die gaat over de Zweedse wapenexport dood aan een vleeshaak in het plafond van zijn flat is gevonden, is er veel werk aan de winkel voor commissaris Joona Linna van de rijksrecherche in Stockholm. Als daarna ook nog een tiener met opzet wreed wordt verbrand, kan Joona met een foto een verband leggen tussen de moorden en ontdekt dat die in verband staan met internationale wapensmokkel. Tweede thriller over Joona Linna van het Zweedse echtpaar dat samen dit pseudoniem gebruikt. Hun debuut ‘Hypnose’* was een internationale bestseller. Heel energiek vertellen ze in ruim 110 korte hoofdstukken een actueel verhaal dat spannend blijft door een hecht plot, veel actie, aandacht voor de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonen en een bloedstollende ontknoping.


Jill Mansell. De smaak te pakken
De smaak te pakkenAnderhalf jaar geleden is Ellie's man Jamie overleden. Het huilen staat de jonge vrouw nog steeds nader dan het lachen. Toch probeert ze haar leven weer op de rails te krijgen. In haar hoofd roept ze Jamie regelmatig op om met hem te praten, en hij antwoordt ook! Ellie weet dat zulks vreemd is, en ze gooit het roer om, al vindt ze dat er in haar leven nog geen plaats is voor een nieuwe man. Haar schoonvader en haar nieuwe vriendin steunen haar. Vindt Ellie weer ruimte voor verliefdheid? Eens te meer slaagt de Engelse koningin van de chicklit er op onnavolgbare wijze in om een bij momenten grappig, maar tegelijk intriest, ontroerend verhaal neer te zetten. De plot is eenvoudig, pretentieloos en voorspelbaar. De niet al te lange beschrijvingen zijn to-the-point en de dialoogjes zijn heerlijk levendig. Dat alles maakt dat het verhaal over Ellie, haar schoonvader Tony, Jamie's vriend Tod en Ellie's vriendin Roo een meeslepend leesmoment is, dat wellicht weer de nodige vrouwelijke lezers zal aanspreken.


Volwassenen non-fictie

Neoclassicisme & Biedermeier uit de Collecties van de Vorst van Liechtenstein
Neoclassicisme en Biedermeier uit de Collecties van de Prins van LiechtensteinTentoonstellingscatalogus met werken afkomstig uit de collecties van kunstmecenassen, de vorsten van Liechtenstein, uit de periode 1775-1850. Ook zijn er werken uit dezelfde kunststijl uit het Zwolse Museum te bewonderen. De inhoud van de catalogus bestaat naast schilderijen uit sculpturen, meubels en porselein uit het bezit van de familie en vervaardigd door voornamelijk Oostenrijkse kunstenaars. De selectie betreft portretten, bustes, schilderijen van bezittingen van de prinselijke familie zoals kastelen en landerijen, landschappen, antieke taferelen en genrestukken. Alle in monumentale neoclassicistische en wat zoete biedermeierstijl. De essays geven de nodige achtergrondinformatie over Neoclassicisme en Biedermeier. Rijk geïllustreerde en goed gedocumenteerde uitgave.
Tentoonstelling in Museum de Fundatie in Zwolle t/m 8 mei 2011


Martijn Haas. SKG
SKGGedeeltelijk nu nog actieve Amsterdamse kunstenaars als Peter Klashorst, Peter Giele, Rob Scholte (als muzikant en filmer) en graffitikunstenaar Dr. Rat waren rond 1980 verenigd in de groep 'Stads Kunst Guerrilla'. Erik Hobijn was de oprichter. Bindend element vormden de krakersrellen, de Koude Oorlog, de atoomdreiging. Het was niet alleen een protest tegen het establishment, maar ook tegen de gezapige hippie-idealen en de drammerige krakerscultuur. Dat uitte zich in wild anarchistische kunstprojecten in de openbare ruimte met als hoogtepunt de 'terroristennacht' in Paradiso eind 1980, die voor die gelegenheid werd omgebouwd tot een 'strafkamp op een puinhoop van afval en destructie', met autowrakken, prikkeldraad, bergen rotzooi en mest uit Artis. En dat alles gecombineerd met punkmuziek en experimenteel theater. Deze manifestatie luidde tegelijkertijd een periode van desintegratie in, nog eens versneld door de dood van Dr. Rat, een half jaar later. Een uniek sfeervol geschreven tijdsdocument, aan te vullen met een downloadbare app voor een digitale stadsroute. Met twee katernen zwart-witfoto's.


Donald Sturrock. Verhalenverteller
VerhalenvertellerDahl vond biografieën saai en biografen duffe feitengaarders, verzinsels waren belangwekkender dan de realiteit vond hij. Toch is de auteur van deze uitgebreide biografie, geschreven in opdracht van dochter Ophelia, erin geslaagd een boeiend en genuanceerd portret te schetsen aan de hand van nieuw bronnenmateriaal dat hem ter beschikking werd gesteld. Eerder persoonlijk contact voor een BBC-documentaire en het feit dat hij een buitenstaander was en Dahl wel mocht, werken in zijn voordeel. In geen eerdere biografie, noch in Dahls autobiografische geschriften 'Boy' en 'Solo', komt zo'n persoonlijk beeld van een uiterst complex mens naar voren. Meeslepend schetst de auteur in 20 hoofdstukken een bewogen (schrijvers)leven. Met halverwege zwart-witfoto's uit het familiearchief. Een toegankelijke, goed geschreven en gedocumenteerde biografie over een grote, humoristische en controversiële man die het niet moeilijk vond door de ogen van een kind naar de wereld te kijken. Uitstekende vertaling. Voor alle geïnteresseerden in de mens Dahl.


Samenwerkingscollectie

Willemijn Stokvis. De verborgen wereld van Eugène Brands
De verborgen wereld van Eugene BrandsDe Nederlandse kunstenaar Eugène Brands (1913-202) liet een schat aan vroeg werk na dat in eerder publicaties niet was opgenomen. Zijn grote veelzijdigheid als kenner van etnische muziek en primitieve kunst, en als kunstenaar in tekeningen, schilderijen, collages, assemblages en reliëfs, waarmee hij veel indruk maakte in de Experimentele en Cobra-groep, wordt daarmee bevestigd en nog uitgebreid met poëzie, proza, lichttekeningen, fotomontages en surrealistisch werk op papier. De auteur, die in 1973 promoveerde op de Cobra-beweging, deed nu grondig onderzoek naar die vroege periode tot 1950. Zij noemt de reeds bekende reliëfs als hoogtepunt en ziet de vroegere experimenten als inspiratiebron en voorbereiding, zonder een speciaal oordeel over de kwaliteit. Het zijn meer de vele acties en grote verscheidenheid die in deze wetenschappelijke en boeiende tekst met veel voorbeelden indruk maken. Een goed verzorgde uitgave met veel kleurillustraties, vooral voor geïnteresseerden in de aan Cobra (1948-1951) voorafgaande periode.
Tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam t/m 6 februari 2011


De laatste Caravaggio
De laatste CaravaggioTer gelegenheid van de tentoonstelling van het laatste schilderij van Caravaggio (1571-1610) in het Rembrandthuis te Amsterdam in de winter van 2010-2011 is deze uitgave verschenen met een zestal essays over zijn laatste werk 'De liggende Johannes de Doper'. Dit schilderij dook in de jaren zeventig op in München en staat letterlijk centraal in dit boekje in groot formaat, met een afbeelding over twee pagina's precies in het midden ervan. De schrijvers zijn van Nederlandse en Italiaanse komaf en gaan in de essays in op het leven en werk van Caravaggio en geven een vergelijkende analyse van 'De liggende Johannes de Doper' en zijn laatste werken, met historische aantekeningen over de laatste jaren van Caravaggio in Napels en met opmerkingen over de schilderstechniek. Fraaie afbeeldingen in kleur (sommige op een zwarte ondergrond) en een enkele in zwart-wit vergezellen de teksten van dit boekje, dat besluit met een beknopte literatuurlijst.
Tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis t/m 13 februari 2011


Jeugd fictie

Navarro Duran, Rosa . Don Quichot
Don QuichotModerne navertelling voor jongere kinderen van het klassieke verhaal over Don Quichot. Een Spaanse edelman uit La Mancha gaat helemaal op in het lezen van ridderromans en besluit ook een dolende ridder te worden. Hij scharrelt een oud harnas van zolder, verandert de naam van zijn scharminkelpaard, waant zich verliefd op een edelvrouw en monstert dorpsgenoot Sancho Panza aan als schildknaap, door hem gouden bergen te beloven. Helaas zal de onfortuinlijke ridder keer op keer in het stof bijten. Net zoals in het origineel worden alle doldwaze avonturen in twee delen beschreven, waarbij de oorspronkelijke verhalen, inclusief de opvallende uithaal naar een indertijd door een ander geschreven tweede deel, worden herverteld. In een verhalende en directe schrijfstijl worden de bekende gebeurtenissen opgefrist en aantrekkelijk gemaakt. Telkens wordt ongeveer de helft van de bladspiegel gevuld door fraaie soms paginagrote, stripachtige illustraties die met een sobere kleurstelling de verhalen verder tot leven helpen brengen. Zeer verzorgde uitgave met prettig groot lettertype. Ook erg leuk om voor te lezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.


Kessler, Liz . Pippa en de wensfee
Pippa en de wensfeeWensvervullend meisjesboek over het meisje Pippa (11). Haar beste vriendin gaat verhuizen en haar ouders gedragen zich raar. In een opwelling gelooft Pippa dat een madeliefje in een wensfee zal veranderen bij het zingen van een oud kinderliedje. Dan is er op school opeens een nieuw meisje in de klas, dat naast haar gaat zitten. Ze heet Madelief en blijkt de echte wensfee te zijn. Ze heeft als opdracht gekregen om Pippa te helpen bij het doen van drie wensen. Pippa en Madelief maken allebei een ontwikkeling door, krijgen zelfvertrouwen en ontdekken wat echte vriendschap is. Het verhaal wordt beurtelings door Pippa en Madelief in de ik-vorm verteld. Het fantasie-element is aannemelijk verwerkt in de plot en ook humor ontbreekt niet. Leuk voor meisjes vanaf ca. 9 jaar.


Wart, Margreet van der . De avonturen van Daantje, Silver en Jasper

Zes poezen en een paard gaan samen een aantal reizen maken. Ze gaan onder andere naar een moskee in Perzië, naar de wolven in Noorwegen, naar een bos in Engeland en naar de Spaanse rijschool in Wenen. De dieren gaan met elkaar om als mensen. In het boek staan een groot aantal ingewikkelde woorden: minaret, sjah en cottages. Deze worden direct uitgelegd. Mede hierdoor komt het verhaal wel wat gekunsteld over. Er zijn veel verschillende personages, waaronder beeldjes van poezen die tot leven komen. Dit maakt het verhaal vooral in het begin ingewikkeld. Op de laatste bladzijde staan de namen van de personages met een plaatje erbij. Het bevat vele kleine en soms paginagrote realistische kleurentekeningen, vooral portretten van de katten. Ze zijn erg gedetailleerd en ondersteunen het verhaal prima. Verzorgde uitgave die vooral interessant is voor echte kattenliefhebbers. www.droomkatten.nl. Vanaf ca. 10 jaar.


Green, Julia . Adempauze
AdempauzeVorige zomer is Freya's drie jaar oudere broer Joe verdronken. Nu is het weer zomervakantie en Freya (14, ik-figuur) gaat terug naar de plek waar Joe stierf. Het is op het eiland waar haar grootouders wonen. Het afgelopen jaar was erg moeilijk, niet alleen voor Freya, maar ook haar ouders en grootouders hebben het zwaar met dit verlies. In flashbacks (te herkennen aan een ander lettertype) wordt het droevige verhaal verteld. Tussen Freya’s worsteling met de zin van het leven en de vele waaroms, maar ook in het besef dat alles doorgaat en de moeite waard is, ontplooit zich het verhaal van een nieuwe zomer, nieuwe vrienden en voor het eerst verliefd worden. 'Ongelukken gebeuren. In een fractie van een seconde kan het leven totaal veranderen. Voor iedereen geldt: we moeten verder.' Ondanks het heftige en realistisch beschreven onderwerp is het verhaal spannend en optimistisch. Het boek is wat nauw verlijmd in de rug. Een jeugdroman voor lezers vanaf ca. 13 jaar


Troisi, Licia . De erfenis van Thuban
Het Drakenmeisje  / 1Weeskind Sofia heeft via overerving de dertigduizend jaar oude opperdraak Thuban in haar lichaam. Ze zal de strijd tegen de wyvern moeten leiden met zijn hulp. Maar voor ze zover is, moet ze nog veel leren - en zichzelf en haar angsten overwinnen. De jonge schrijfster Licia Troisi (1980) is de meest succesvolle fantasyauteur van Italië, bekend van 'De kronieken van de Verrezen Wereld'. Dit is het eerste deel van een vijfdelige serie over het Drakenmeisje. Klassieke fantasy met een vleugje 19e-eeuwse sciencefiction, die zich afspeelt op onze wereld. Origineel gegeven: geen draken naast, maar in de mensen. Verfrissend om eindelijk een meisje in de hoofdrol te zien. Sofia’s twijfels maken haar personage geloofwaardig. Ze is een antiheldin die verandert in een heldin. Goede opbouw en spanningsboog. Beeldend geschreven met overtuigende sfeertekening. Emoties worden soms overdreven beschreven met mankgaande vergelijkingen, maar er is wel een goed evenwicht tussen beschrijving, actie, emotie en dialoog. Minpunt: de vertaling doet heel Vlaams aan. Maar wie daaroverheen kan lezen, kan veel plezier beleven aan dit meeslepende verhaal. Vanaf ca. 14 jaar


Jeugd non-fictie

Chopra, Deepak . Zeven wegen naar een gelukkig leven
Zeven wegen Dit prentenboek zet speciaal voor jonge kinderen de zeven spirituele levenslessen van Chopra uiteen. Het is gebaseerd op zijn bestseller voor volwassenen 'De zeven spirituele wetten van succes' (2004, 20e druk)*. Indien ouders de wijsheid van Chopra onderschrijven is het een prachtig hulpmiddel om er met de allerkleinsten mee aan de slag te gaan. Mooie paginagrote illustraties in felle kleuren vormen de achtergrond voor luchtige tekstjes op rijm. In enige zinnen wordt verteld hoe een mens met zichzelf, anderen en de wereld om zou moeten gaan. Soms zal enige uitleg nodig zijn. Het zal kind en ouder daarna inspireren tot het bespreken van de lessen en wellicht aanzetten om samen de lessen te oefenen in het hectische moderne leven. Het zal voor de ouder misschien soms slikken zijn, want de lessen zijn krachtig en lijken soms in te gaan tegen de realiteit zoals deze wordt ervaren. Een kind zal in het boek een feest van herkenning vinden, hen wordt verteld wat ze eigenlijk al weten, maar vaak wordt verteld dat dat onzin is. Vanaf ca. 6 t/m 10 jaar, onder begeleiding van ouders die bekend zijn met het gedachtegoed van Chopra


Espeland, Pamela . Gast, dat is niet gepast
De serie 'Lach & Leer' bestaat uit een collectie zelfhulpboeken* waarin sociale onderwerpen op een kindvriendelijke en soms grappige manier aan de orde komen. Dit deel gaat over goede manieren thuis en in het openbaar. Na een korte quiz en inleiding over manieren in het algemeen worden lichaamsgedrag en toilet- , eet- en tafelmanieren behandeld. Eveneens wordt aandacht besteed aan beleefdheidsvormen in winkelcentra, op scholen, bij familie, tijdens telefoneren en chatten. Het praktische handboekje heeft een aantrekkelijke lay-out door het gebruik van verschillende lettertypen - wisselend van kleur en grootte - genummerde stappen, tekstballonnen en vrolijke, cartoonachtige illustraties. In gekleurde kaders en cirkels staan tips, vlotte acties in netelige situaties, manieren voor gevorderden en nadere uitleg, elk met een eigen kleur. Met oog voor grappige details. De stijl is direct, het taalgebruik begrijpelijk en de woordkeuze gevarieerd. Het boek sluit af met een samenvattend 'Overal en altijd beleefd in 10 stappen'. Leerzaam voor een breed publiek. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar


Dijkstra, Lida . Ik hou van pad
Ik hou van PadVerhalend én informatief prentenboek, waarin verteld wordt over een zorgzame pad, die een uit zijn nest gevallen koekoek onder zijn hoede neemt, hem vliegen leert vangen, zijn naam leert roepen, leert drinken uit de sloot en zelfs leert vliegen. Pad en Koekoek worden dikke vrienden, leren samen het leven kennen, worden weerbaar tegenover spottende en zelfs aanvallende dieren en vliegen met zijn tweetjes zelfs helemaal naar Afrika! Als dat geen houden van is?! In het mooi vertelde en uitermate levendig, levensecht en geanimeerd geïllustreerde verhaal, komen nog 98 andere dieren voor. Van alle dieren wordt in de tweede afdeling van deze aansprekende vertelling een schets gegeven in een kort informatief tekstblok, gekoppeld aan twee bijbehorende illustraties in kleur van het betreffende dier: realistisch en schetsmatig. Al deze dieren kun je overal in de Nederlandse natuur tegenkomen: van vlinder tot pissebed, van snoek tot brasem, van ree tot rat. Liefde voor dieren en voor de eigen ons omringende natuur krijgt hier op originele wijze (nieuw) leven ingeblazen. Met uitklapbare schutbladen, waarin de geïllustreerde pagina's schematisch met legenda worden weergegeven. Prachtige grote formaat uitgave van een productief auteur en knap (wild)illustrator. Vanaf ca. 6 t/m 10 jaar.


Melissa Stewart . Waarom zien wij een regenboog?
Waarom zien wij regenboog Vertel eensDeze handzame, vierkante uitgave in de reeks ‘Vertel eens…’ gaat over de regenboog en hoe het komt dat mensen een regenboog kunnen zien. Daarnaast wordt ook in grote lijnen ingegaan op het licht, de functie van licht en de wijze waarop licht het mogelijk maakt dat ogen iets kunnen waarnemen. Licht valt op voorwerpen die dit licht absorberen, maar ook weerkaatsen. Die weerkaatsing wordt in vorm en kleur opgevangen door je ogen (lichtkegeltjes, lichtgevoelige cellen op het netvlies van je oog), vertaald door je hersenen en door jou als mens ervaren en begrepen. Wanneer licht wordt gebroken door regendruppeltjes (of waterdruppeltjes, hoe minuscuul ook) dan bestaat er grote kans dat er kleurschakeringen ontstaan. Wanneer dit op grote schaal gebeurt door miljoenen regen- of waterdruppeltjes dan ontstaat vaak een regenboog. Het is een prachtig gezicht hoe de kleuren in een regenboog in elkaar overlopen. De inhoud wordt boeiend en begrijpelijk gepresenteerd. De tekst vereist enige leesvaardigheid; de informatiedichtheid is hoog. Vetgedrukte woorden zijn opgenomen in de woordenlijst. Kleurenfoto's, -tekeningen en schema’s vullen de tekst aan. Deze oorspronkelijk Engelstalige uitgave besluit met een aardig proefje (tuinsproeier), register en verwijzingen. Vanaf ca. 10 jaar


Konstam, Angus . Piraten
PiratenDe auteur schreef tientallen studies over kaapvaart en piraterij, waaronder 'The history of pirates' (1999) en andere onderwerpen uit de zeegeschiedenis. Konstam wil de romantische mythen over piraterij ontmantelen en de piraterij als misdaad laten zien, terwijl hij tegelijkertijd de achtergrond en leefwereld van piraten toont. De auteur laat in vijftien hoofdstukken de piraterij vanaf de oudheid tot de hedendaagse Somalische piraten aan bod komen, waarbij hij onder meer Barbarijse piraten, de boekaniers, de Gouden Eeuw van de piraterij in New Providence, de Atlantische kust en de oosterse zeeën laat zien. Verder besteedt hij aandacht aan de bekendste kapiteins en de mythologische beeldvorming van Hollywood, maar behandelt ook zaken als vlaggen, piratenhavens, wateren en schepen. Overzichtelijke lay-out met talrijke illustraties in kleur en zwart-wit en een uitgebreide fotoverantwoording. Opmerkelijk genoeg is er geen literatuurverantwoording of bronnenopgave, wat het belang van deze prima studie verzwakt. De auteur mikt op een jonge lezersgroep; daardoor is de tekst hier en daar te generaliserend voor volwassenen die al veel van het onderwerp weten. Vanaf ca. 13 jaar.

DVD speelfilms

 Rosamunde Pilcher's four seasons / with Senta Berger ...
Four Seasons - Summer, Autumn, Winter And SpringDe Engelse Rosamunde Pilcher (1924) schreef een groot aantal romantische boeken die wereldwijd populair zijn, onder meer De thuisreis, September en haar bekendste, De schelpenzoekers (The shell seekers). Pilcher is in 2000 gestopt met schrijven, maar de Duitse tv-serie 'Rosamunde Pilcher's Four seasons' biedt dezelfde elementen als de boeken. We volgen gedurende vier seizoenen lief en leed van een aristocratische Britse familie die woont op een prachtig landgoed aan de kust van Cornwall. Na vele jaren keert Julia (Senta Berger), het zwarte schaap van de familie, terug naar het landgoed. Intussen is haar kleindochter Abby (Paula Kalenberg) op zoek naar de waarheid rond de dood van haar moeder. In de andere rollen onder meer Tom Conti, Michael York en Juliet Mills, waarbij de Duitse acteurs nagesynchroniseerd zijn. Een serie met een hoog soapgehalte, opgenomen op prachtige locaties in onder meer Cornwall en Wiltshire. De Duitse tv-zender ZDF verfilmde veel van Pilcher's boeken en kreeg samen met de schrijfster de British Tourism Award voor het bevorderen van het toerisme in met name Cornwall en Devon. Kijkwijzer: alle leeftijden.

 Copacabana / [avec] Isabelle Huppert ...
CopacabanaFranse tragikomedie uit 2010 van Marc Fitoussi, met Isabelle Huppert en haar dochter Lolita Chammah. De relatie tussen Babou (Huppert) en haar dochter (Chammah) is zo verslechterd dat haar dochter haar zelfs niet meer durft uit te nodigen voor haar huwelijk. Babou tracht haar leven te beteren en trekt naar Oostende om haar leven zo weer op de rails te krijgen. De pers is positief over deze film. Belinda van de Graaf (Trouw 25-11-'10): [Het verhaal] 'klinkt als zo'n hels drama waarin de Franse diva uitblinkt. Maar niets is minder waar. Copacabana is een opgewekt miniatuurtje over een moeder en dochter die elkaar na de nodige strubbelingen vinden. (...) Huppert speelt het met een fijnzinnige, triomfantelijke allure, alsof ze ook al die grote drama's een beetje van zich afschudt.' André Waardenburg (NRC 24-11-'10) geeft 4 (van 5) balletjes: 'Zij maakt van de soms onuitstaanbare Babou een complex personage, wier charme en eigenzinnigheid het uiteindelijk winnen van de kille, moderne maatschappij waar geld voorop staat en het belazeren van mensen belangrijker is dan het helpen van minderbedeelden.' Oliver Kerkdijk (VPRO Gids nr. 48/2010) geeft 3 sterren voor de film en 5 sterren voor Huppert: 'De magie van een natuurtalent.' Kijkwijzer: 12 jaar, alcohol en/of drugsgebruik, grof taalgebruik.

DVD non-fictie

Oceanworld 3D / a film by Jean-Jacques ; Francois Mantello 
Oceanworld (2D+3D)Deze onderwaterdocumentaire (zowel in 2D- als 3D-versie, te bekijken met een bijgeleverd brilletje) laat de kijker de reis volgen van een 15-jarige zeeschildpad, van de koraalriffen waar het dier is opgegroeid, terug naar haar geboortestrand. Ze zwemt deze 8000 km om nu zelf haar eieren te leggen. Wat de schildpad onderweg tegenkomt, wordt via een commentaarstem in de 'ik-vorm' verteld. Het beeldmateriaal is bijzonder professioneel gemaakt (en vaak bewonder je niet alleen het vakmanschap maar ook de moed van de filmers), al zijn er soms merkwaardige lacunes in beeld en/of commentaar. De documentaire vormt ook een ode aan de schoonheid en diversiteit van het onderwaterleven, waarover verrassend veel bekend blijkt te zijn, maar waarover nog veel meer onbekend is. Des te verontrustender is de 'epiloog' na de documentaire, waarin per 'ontmoete' diersoort wordt aangegegeven wat daarvan de status is: zonder uitzondering 'zorgelijk' tot 'bijna uitgestorven'. Voor kinderen vanaf circa 8 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Zie ook de rubriek Dvd.Deze onderwaterdocumentaire (zowel in 2D- als 3D-versie, te bekijken met een bijgeleverd brilletje) laat de kijker de reis volgen van een 15-jarige zeeschildpad, van de koraalriffen waar het dier is opgegroeid, terug naar haar geboortestrand. Ze zwemt deze 8000 km om nu zelf haar eieren te leggen. Wat de schildpad onderweg tegenkomt, wordt via een commentaarstem in de 'ik-vorm' verteld. Het beeldmateriaal is bijzonder professioneel gemaakt (en vaak bewonder je niet alleen het vakmanschap maar ook de moed van de filmers), al zijn er soms merkwaardige lacunes in beeld en/of commentaar. De documentaire vormt ook een ode aan de schoonheid en diversiteit van het onderwaterleven, waarover verrassend veel bekend blijkt te zijn, maar waarover nog veel meer onbekend is. Des te verontrustender is de 'epiloog' na de documentaire, waarin per 'ontmoete' diersoort wordt aangegegeven wat daarvan de status is: zonder uitzondering 'zorgelijk' tot 'bijna uitgestorven'. Voor kinderen vanaf circa 8 jaar. V/J-aanbieding. Kijkwijzer: 6 jaar, angst. Zie ook de rubriek Dvd.


Nostradamus: 2012 : hindsight is 20/20, foresight is 2012

Nostradamus: 2012Vier dvd's met televisiefilms van History Channel belichten de historie van de aankondigingen van het einde van de wereld door een kosmische botsing. Op dvd 1 'Nostradamus: 2012' komen onder meer aan de orde de verhalen en berekeningen (galactische uitlijning) van de Maya, de Hopi, de Bijbelse profeten en uiteraard de middeleeuwse astroloog Nostradamus. Allen lijken zich te richten op het jaar 2012. Er wordt gepoogd de boodschap van de vernietiging der aarde over te brengen en een wetenschappelijk bewijs voor de onheilsvoorspellingen te geven. Tegen deze achtergrond verhalen dvd 2 'Doomsday 2012' en dvd 3 'God vs satan', over het laatste gevecht tussen God en de duivel. De vierde dvd 'Apocalypse' houdt zich bezig met de toekomstvisioenen van het boek 'Openbaringen' uit het Nieuwe Testament: zullen werkelijk maar 144.000 zielen het Koninkrijk Gods bereiken? De films hebben prachtige filmbeelden en animaties (over diverse rampscenario's). Een verhaal dat de onheilspellende spanning erin houdt. De inhoudelijke waarde van de boodschap zal afhangen van de meer of minder kritische houding van de kijker.


Bluray

The other guys / [starring] Will Ferrell ...
Amerikaanse humoristische actiefilm uit 2010 van Adam McKay (Talladega nights: the ballad of Ricky Bobby), met Will Ferrell (Stranger than fiction, Blades of Glory), Mark Wahlberg (The lovely bones, Max Payne) en Eva Mendes. Twee politieagenten, de een popelt om het dynamische straatwerk te doen, de ander een bureaucratische ambtenaar die het op straat maar eng vindt, vormen een koppel die een internationale bende moet aanpakken. André Waardenburg (NRC 10-11-'10) geeft 3 (van 5) balletjes: 'Het eerste uur van The Other guys is heel goed, een combinatie van sterke typetjes, absurde humor en licht surrealistische situaties, maar in het laatste half uur verliest de film wat van zijn aanstekelijke energie.' Annemart van Rhee (Algemeen Dagblad 11-11-'10) geeft 4 (van 5) sterren: 'De plot doet in The Other Guys nauwelijks ter zake. Het draait om snelle actie, absurde humor en de wisselwerking tussen Ferrell en Wahlberg.' (...) Geloofwaardig? Nee. Leuk? Absoluut.' Kijkwijzer: 12 jaar.

Games

New carnival : funfair games
Carnival - Kermis GamesWie vindt het nou niet leuk om naar de kermis te gaan? Kinderen zeker weten, en daarom is dit dus echt een spel gericht op de kleintjes. Een aardige verzameling kermisattracties waar spelers hun geluk kunnen beproeven, zoals kegelbaan, basketbal gooien, hengelen, trekkerrace, prijsschieten, botsautootjes en hoefijzer gooien. Er zijn meer dan dertig minigames te spelen. Door goed te presteren kun je, net als op een echte kermis, leuke prijzen winnen of naar het spookhuis of de waarzegger. In totaal zijn er meer dan 300 prijzen te verdienen. Leuk voor de handige jeugdige spelers om samen met familie te spelen (max. vier spelers). PEGI: 3 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers