donderdag 31 maart 2011

Highlights week 12

Volwassenen fictie


Virginia Andrews. Gefluister in de nacht
Gefluister in de nachtNa de dood van haar moeder en nare, dominante zus Cassie had Semantha Heavenstone, dochter van de rijke eigenaar van een warenhuisketen in de VS, lang hulp van een therapeut nodig. Hoewel Cassie nog steeds macht over haar lijkt te hebben, kan Sem nu op kostschool de high school afmaken. Op de diploma-uitreiking komt haar vader met Lucille, de nieuwe vrouw in zijn leven, die echter niet is wie ze voorgeeft te zijn. Zelf heeft Sem de vriendelijke, begrijpende MBA-student Ethan leren kennen, die echter al gauw door Lucille wordt gemanipuleerd. Een vlotgeschreven, prettig leesbare roman, die zwaar is aangezet, waardoor het verloop voorspelbaar is. Het verhaal is levendig en loopt goed af. Na de dood van de Amerikaanse bestsellerschrijfster (1923-1986) huurde de familie een schrijver die de door haar begonnen manuscripten afmaakte en later romans in haar geest schreef. Zo ook de Heavenstoneserie. Na 'De geheimen van Heavenstone'* sluit dit tweede deel de serie af. Vrij kleine druk.


S.J. Bolton. Bloedschande
BloedschandeHarry is de nieuwe dominee in een Engelse dorp waar ook de familie Fletcher nieuw is komen wonen, net naast de kerk en de begraafplaats. Het echtpaar Fletcher heeft drie kinderen, waarvan Tom (10) de oudste is. Tom ziet op de begraafplaats en in de buurt van de kerk steeds een mysterieus meisje dwalen. Vreemde gebeurtenissen vinden plaats in en rond de kerk, maar ook oude rituelen van de dorpelingen jagen angst aan. Psychologe Evi behandelt een getraumatiseerde jonge vrouw uit het dorp, wier dochtertje wordt vermist. Haar hulp wordt ook gevraagd bij de angstige Tom. Harry heeft al gauw door, dat er iets helemaal niet klopt in het dorp, waaronder de mysterieuze dood van drie peuters in de afgelopen tien jaar. Het leven van de Fletchers verandert in een paar maanden tijd in een ware nachtmerrie. Goed opgebouwd verhaal. De mysterieuze sfeer van het Engelse plattelandsdorp is voelbaar. In korte hoofdstukken wordt de spanning hoog gehouden, eindigend in een huiveringwekkende climax. De hoofdpersonen zijn sympathiek, intelligent en zeer betrokken. Als een situatie spannend en bijna duidelijk is, verplaatst de handeling zich naar een andere plaats en een andere persoon. Deze derde, knap geschreven thriller van de Britse schrijfster is een ware pageturner. Kleine druk.


Jennifewr Crusie. Voor deze keer
Voor deze keerOp verzoek van haar ex belooft Andie dat ze een maandje zal oppassen op twee weeskinderen over wie hij de voogdij heeft. De kinderen wonen in een griezelig verwaarloosd huis waar alleen een oude huishoudster aanwezig is. Al snel ontdekt Andie dat er geesten in huis zijn die absoluut niet willen dat de kinderen weggaan. Terwijl Andie haar best doet het vertrouwen van de kinderen te winnen, wordt ze belaagd door een jaloerse vrouw die niet kan verwerken dat ze al jong gestorven is. Een journaliste dreigt allerlei geheimen te openbaren en een medium wordt steeds lastig gevallen door mensen die zich met haar zaken bemoeien. Een hilarisch verhaal over liefde, geesten en allerlei mensen die zich met beide zaken proberen te bemoeien. Je hoeft absoluut niet in geesten te geloven om te genieten van deze roman. Romantisch en fantastisch, maar vooral heel erg leuk. Een goed plot, lekker lopende dialogen en een zeer besliste en aardige hoofdpersoon. Kleine druk.


Karen Kingsbury. Als geen ander
Als geen anderIn dit vierde deel van een reeks over de familie Baxter (na 'Nooit te laat', 'Meer dan ooit' en 'Tegen elke prijs'*) staan de volwassen dochters Brooke en Ashley centraal. Er is grote bezorgdheid in het gezin van Peter en Brooke vanwege hun jongste dochtertje dat een ernstige hersenbeschadiging oploopt als ze tijdens een feestje bijna verdrinkt. Het huwelijk van de ouders komt hierdoor ook onder zware spanning te staan. Ashley heeft te horen gekregen dat ze hiv-positief is. Ze heeft daarom een punt gezet achter haar relatie met Landon om zijn gezondheid te beschermen. De christelijke bestsellerauteur heeft een boeiende roman afgeleverd, een van de betere in haar oeuvre, met als thema het omgaan met het lijden. Jammer dat de Engelse titel 'Rejoice' niet letterlijk is vertaald; deze geeft duidelijk de boodschap aan die de schrijvers willen achterlaten. Kingsbury schrijft deze serie samen met relatietherapeut Gary Smalley; het boek sluit af met een aantal aanbevelingen van Smalley voor de lezers. Prima afzonderlijk te lezen familieroman voor vrouwelijke christelijke lezers. Vrij kleine druk.


Paula Mclain. Een eerste liefde in Parijs
Een eerste liefde in ParijsDe Amerikaanse schrijfster (1965) heeft met dit boek een van de markantste liefdesgeschiedenissen uit de literatuurgeschiedenis geschreven. Op een moment dat ze dat niet meer verwachtte, wordt de achtentwintig-jarige Hadley Richardson in 1920 smoorverliefd op Ernest Hemingway. Zijn knappe uiterlijk, levenslust en passie voor schrijven boeien haar. Het paar vertrekt naar Parijs, waar ze in het Quartier Latin het stralende middelpunt vormen van een groep schrijvers als Ezra Pound, Gertrude Stein en Scott en Zelda Fitzgerald. De rustige Hadley blijkt echter niet bestand te zijn tegen dit snelle leven vol drank en ontrouw. Hemingway kampt met zijn schrijverschap en zijn carrière. Hun liefde leidt tot een deceptie. McLaine heeft het conflict van de twee geliefden op een indrukwekkende wijze beschreven. De roman valt in het genre van historische fictie. De schrijfster is uitgegaan van feiten en verweeft deze met fictie. De sfeer van het bruisende Parijs in de Roaring Twenties is uitstekend getroffen. Ook voor lezers die Ernest Hemingway als schrijver niet waarderen of kennen, is het boek een aanrader.


Joyce Maynard. Dochters van het land
Dochters van het land (digitaal boek)Twee totaal verschillende gezinnen krijgen op dezelfde dag een dochter. De meisjes hebben niks met elkaar, maar worden door hun moeders gedwongen tot regelmatig contact. Beide meisjes voelen zich een buitenstaander in hun familie. Terwijl beurtelings het verhaal door Ruth en Dana (ik-figuren) verteld wordt, wordt langzaam duidelijk welk geheim de families bindt. De boerderij van een van de gezinnen speelt een belangrijke rol, de wisselende seizoenen, oogsten en natuurrampen vormen de steeds aanwezige, en onveranderlijke achtergrond van een gebeurtenissen in een mensenleven. Heel ontroerend beschreven, met veel liefde voor het leven op het platteland en de natuur. Heel mooi verwoord zijn ook de verschillen tussen de twee vrouwen met een geheel eigen karakter, die elk hun eigen leven leiden en tenslotte samen komen. Een goed opgebouwde, prettig leesbare en soms verrassende roman van de journaliste van de New York Times (1953), die zowel romans als non-fictie schreef. Vrij kleine druk en ruime interlinie.


Jed Rubenfeld. Doodsinstinct
DoodsinstinctIn 1919 vindt er in Wall Street een bomaanslag plaats. De FBI en de regering geven de schuld aan anarchisten. Oorlogsveteraan dr. Stratham Younger is getuige. Hij verzorgt gewonden en assisteert zijn vriend James Littlemore van de New Yorkse politie bij het onderzoek. Er volgt een aantal aanslagen op een vriendin van Younger, de Franse radio-chemicus Colette Rouseau, een studente van Madame Curie. Er is een geheim in haar verleden dat Younger graag wil onthullen. Het voert hem door Europa, o.a. langs Sigmund Freud (Younger was een van zijn studenten). Beide lijnen van onderzoek raken elkaar tenslotte. Een rijke historische thriller, losjes gebaseerd op een nooit opgeloste bomaanslag in 1916. Thema's als psychoanalyse, de 'nieuwe' radiologie, financiële macht en corruptie, de waanzin van de Eerste Wereldoorlog krijgen allemaal een plaats. De karaktertekeningen zijn boeiend, de wisselende settings hebben de juiste sfeer, de ontwikkelingen in het verhaal zijn intrigerend. In hoeverre Freud en Curie historisch juist zijn uitgebeeld, doet weinig ter zake. Een heel sterke thriller. Kleine druk.


Volwassenen non-fictie


Modeste Herwig. Tuinideeën
TuinideeenTuinafscheidingen, poortjes, terrassen, vlonders, een buitenkeuken, tuinhuisjes, een vijver, losse potten, verlichting, bloeiende of groenblijvende planten; het boek wijst op de vele mogelijkheden van het inrichten van een tuin. De auteur (groenauteur, tuinfotografe) bespreekt na vijf korte, introducerende hoofdstukken, beknopt de inrichting van tien bestaande tuinen. Deze variëren van een eigentijdse stadstuin, een kantoortuin tot een exotische loungetuin. De groottes variëren van 7 x 5 meter tot ca. 9 x 14 meter. Tuintekeningen en vele inzichtelijke kleurenfoto's zijn toegevoegd. Vervolgens is er in 23 hoofdstukken, ter grootte van steeds enkele pagina's, aandacht voor de vele inrichtingsmogelijkheden. De tekst staat in eenvoudige taal en leest vlot. Er is gebruikgemaakt van kleuraccenten. Verwacht geen praktische of technische tips of concrete plantbesprekingen en -eisen. Wel beschikt het boek over een uitgebreide lijst met adressites, per onderwerp gerangschikt. Een ontspannen kijk- en leesboek vol inspirerende tuinideeën die op eigen wijze toegepast kunnen worden. Met register.


Eva de Geyter. De tuin van maand tot maand
De tuin van maand tot maandIn elke periode van het jaar hebben we eigenlijk wel behoefte aan plaatjes van mooie bloemen en planten. Daar komt dit tuinboek ruimschoots aan tegemoet en het is dan ook heel geschikt voor de koffietafel. Prachtige kleurenillustraties begeleiden de teksten van hoe we ons eigen tuin(tje) van maand tot maand moeten en zullen bewerken. Per maand wordt kort en in eenvoudige taal weergegeven wat we kunnen doen in onze achtertuin. Behalve adviezen voor de tuin zelf gaat het om versieringen als kransen en potten, terwijl de maandelijkse adviezen worden afgewisseld met hoofdstukjes over gereedschap, grondbewerking, verpotten, zaaien, onkruidbestrijding e.d. Zoals gezegd, het meest opvallend zijn de veelal fraaie kleurenfoto's van tuinen, planten en bloemen, met vaak mooie details, die samen een goed gevoel geven aan de beginnende tuinier.


Sarah Raven. Eten met familie en vrienden
Eten met familie en vriendenDe recepten staan ingedeeld op jaargetijde want verse producten van het seizoen en het liefst uit de regio, zijn voor de smaak, en ook het milieu, het allerbeste. Ze staan min of meer op menuvolgorde; altijd zijn ook recepten voor gebak en koekjes, jams en inmaak en dranken aanwezig. Ze zijn natuurlijk aangepast aan het seizoen; de paastijd in de lente, in de zomer barbecue- en picknickrecepten en in de winter de kerst. Dit mooi verzorgde kookboek biedt opnieuw een inspirerende keuze; handig is dat bij de recepten steeds verwezen wordt naar passende schotels die ook in het boek staan. Brits van oorsprong, maar met invloeden uit veel landenkeukens. Ook heel bruikbaar voor vegetariërs. Gastvrije koks die graag koken vinden hier recepten voor een wisselend aantal eters (4-6-8-10-12), geïllustreerd met mooie, paginagrote gerechtfoto's. Voorin een inhoudsopgave en ook bij het begin van elk seizoenshoofdstuk. De tekst is in twee kolommen in een kleine, schreefloze letter. Eerder verscheen van deze auteur, bekend van o.a. het tuinprogramma 'Gardeners world' op de BBC, 'Vers uit de tuin'*. Kleurig omslag. Met alfabetisch register op hoofdingrediënt.
*2009-15-0-160. Leuke, bruikbare aanvulling die inspeelt op huidige trends


Dorien Goertzen. Het diva dieet
Het diva dieetOp een prettige manier beschrijven de twee auteurs hun eigen dieetfilosofie. In de eerste zeventig bladzijden geven ze aan hoe ze tot deze manier van eten zijn gekomen, uitleg van het diva dieet en hoe dit in de praktijk van alledag werkt. Ondanks de incidentele verwijzingen naar voedingsstudies is deze manier van afvallen niet onderbouwd, maar wel te begrijpen. Het praktische deel omvat vier weekmenu's met recepten voor de hoofdmaaltijden die alle snel te bereiden en niet te ingewikkeld zijn. Daarnaast ontbijt- en lunchsuggesties, sap-, soep- en originele diva-recepten, sterrenlijstjes voor extraatjes en ruimte voor een persoonlijk eetdagboek. Bevat receptenindex ingedeeld per hoofdstuk. Door veelvuldig gebruik van verschillende kleuren en lettertypes en combinaties van tekeningen en foto's leest het makkelijk. Door de opgewekte toon van het auteurs is het boek geschikt voor hen die enkele kilo's willen afvallen met wilskracht en een goed gevoel.


Marten Toonder. Marten Toonder, een heer vertelt
Een heer verteltIk zit in hier in een huis met 73 mensen en ik weet dat ongeveer de helft daarvan denkt: was ik maar dood.' Aldus de 92-jarige Marten Toonder, die zich rekent tot degenen die dood willen. Robin Lutz bundelde de 31 diepgravende gesprekken die hij in de jaren 1993-2005 met Toonder had (het laatste vijf dagen voor diens overlijden). De bundel kan gelezen worden als een supplement op Toonders vierdelige autobiografie (1992-1998). Hoewel gebukt gaand onder neerslachtigheid en een aftakelend gestel is Toonder een scherp denker, die bekwaam tal van zaken bespreekt, van Jung tot reïncarnatie, van het creatieve proces tot familieomstandigheden. Zaken die in de autobiografie on(der)belicht bleven komen uitgebreid aan de orde, zoals gang van zaken rond de Bommelfilm 'Als je begrijpt wat ik bedoel'. Lutz is goed ingevoerd in Toonders leven en werk en schroomt niet zich in zijn vragen streng op te stellen. Zeer aanbevolen voor liefhebbers van de persoon en kunstenaar Toonder. Bevat een elftal kleurenfoto's.
Deze gesprekken met Marten Toonder kunnen gelezen worden als aanvulling op diens autobiografie.


Steve Razetti. Fietstochten over de hele wereld
Fietstochten over de hele wereldMet 34 fietstochten in 28 landen in Afrika, Australië, Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Azië is dit fietsboek vooral bedoeld voor mountainbikers die graag een mooie en stevige fietstocht maken. Er staan ook routes in die geschikt zijn voor hybriden of toerfietsen. De meeste tochten gaan over onverharde achterafweggetjes en -paden. Een enkele keer gaat het over een drukke asfaltweg. Hoewel het boek volgens de flaptekst is bedoeld voor de hardcore fietsliefhebber om ideeën op te doen, lijken een ruime off-road ervaring en een goede conditie wel gewenst. Er zijn veel actiefoto's en landschapsfoto's in kleur. Per werelddeel wordt het gebied geïntroduceerd, met onder meer geografische kenmerken en 'epische' fietstochten. Per tocht een reisverslag met o.a. hoogtepunten, zwaartepunten en tips. Bij elke route een duidelijk routekaartje en een kader met feiten en cijfers, zoals de beste periode, bijzonderheden over benodigde fiets en materialen - bijv. doornbestendige banden - , aanbevolen aantal fietsdagen en totale afstand. Met inhoudsopgave, register en fotoverantwoording


Samenwerkingscollectie

Sta me bij = Stand by me / een film van Monique Lesterhuis en Suzanne Raes


Jeugd fictie
Brigitte Minne. Simme Gust
Brigitte Minne - Slimme Gust!
De kleuters van groep twee moeten leren oefenen met lezen en tellen. Dagdromer Gust volgt - soms hardop - zijn eigen gedachten, maar die corresponderen niet met wat juf Mieke van hem verwacht. Juf maakt zich zorgen over Gust en gaat met zijn moeder praten. Oblong prentenboek met prima op elkaar afgestemde humor in tekst en tekeningen. Op subtiele wijze tonen ze het net afzijdig zijn van de groep van Gust, zijn verdiept zijn in eigen
fantasie, vergezeld van zijn knuffel. De marges van de crèmekleurige bladzijden zijn aan de tekstkant met blauw krijt bekrast, zoals een kind doet. De tekst staat in schreefloze zwarte letters, Gusts reacties staan in vetrode letters met schreef. Daarbij een klein detail, bijvoorbeeld hoe Gust zich
voorstelt dat hij als hond in een hondenhok ligt. Op de andere bladzijde zijn herkenbare situaties afgebeeld zoals de rommelige kleuterklas. Vrolijke collages met krijt; duidelijke mimiek en houdingen. Schutbladen met het patroon van de jurk van juf Mieke, op de voorkant Gust. Fijn voorleesboek, een pleidooi voor begrip voor kinderen die afwijken van de doorsnee. Vanaf ca. 4 jaar.

Smee, Nicola . Spetterdespat
Spetterdespat!Poes, Hond, Big en Eend mogen met meneer Paard mee in zijn roeibootje de zee op. De golven worden hoger en hoger en het bootje slaat om. Maar gelukkig brengt meneer Paard hen veilig op zijn rug naar het strand. En wat roepen ze daar? 'Nog een keer!' Fijne, royale uitgave, waarin de dikomlijnde dieren op zachtgekleurde platen zonder achtergrond duidelijk en met gevoel
zijn neergezet. Het plezier straalt ervan af. Grappig is dat alle dieren, behalve Eend, zwembandjes dragen. De eenvoudige tekst met typografische geluidseffecten (die in grotere druk zijn weergegeven) leest prettig voor, waarbij het herhalingselement het goed doet bij de doelgroep. Aantrekkelijke omslagillustratie met de dieren in het bootje op volle zee. Eerder verscheen rond dezelfde figuren het vergelijkbare, met een Leespluim onderscheiden prentenboek 'Klipperdeklop'*. Succes verzekerd bij peuters. Vanaf ca. 2 jaar.


Corderoy, Tracey . Tijd voor het potje: een aaibaar boek
Een belangrijke fase in de ontwikkeling van peuters, de zindelijkheidstraining, wordt in dit fraaie prentenboek op beeldende en speelse wijze belicht. Kleine Beer moet eraan geloven, zijn moeder vindt het tijd voor het potje. Daar dienen grote beren hun plasje in te doen. Om aan de pot te wennen, gaat
Kleine Beer er samen met zijn knuffel Kobus eerst wat mee spelen,
Tijd voor het potje!zoals verstoppertje doen en treintje spelen. De volgende verrassing is een fleurige onderbroek. Na een eerste ongelukje gaat het al gauw beter, vooral als mama Beer voor Kobus ook een verrassing heeft. Prentenboek in royaal vierkant formaat. De grote, wollige tekeningen in heldere kleuren (soms over dubbele pagina's) van aandoenlijke beren, het mooie potje en de (letterlijk) aaibare, vilten onderbroekjes geven het boek een warme, huiselijke uitstraling. Het biedt mogelijkheden om, naast de tekst, veel te vertellen. Een aardige kennismaking met het onderwerp. Vanaf ca. 2,5 jaar.

 
Schmitz, Jowi . Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doen
Ik heet Olivia en daar kan ik ook niks aan doenDe moeder van de 10-jarige Olivia (ik-figuur) is overleden. Samen met haar vader is ze vanuit Friesland vertrokken naar een ander deel van Nederland. Ze wonen in een boot in de tuin van de kapsalon waar Olivia's vader werkt. Ze hebben het allebei moeilijk. Olivia vindt het lastig aansluiting te vinden bij de kinderen in haar klas en heeft alleen Sasha als vriend. Haar vader huilt om alles en vindt troost bij Sonja, die boven de kapsalon woont. Olivia accepteert Sonja niet, ze mist haar opa en oma, komt in de puberteit en weet zich geen raad. Haar enige houvast is de vrijdag, want dan bakt ze samen met haar vader cake. Maar zelfs dat is tijdelijk. Aangrijpend boek over een meisje dat zich totaal verloren voelt na de dood van haar moeder. Goede uitwerking van de hoofdpersonages. Tussen de regels door voel je als lezer de emotie en spanning die er hangt. Toch is het boek luchtig geschreven, met hier en daar een humoristische noot. Prettig leesbaar; korte hoofdstukken. Aantrekkelijk foto-omslag. Dit is de eerste jeugdroman van de schrijfster, die als (theater)criticus verbonden was aan onder andere NRC Handelsblad en de Volkskrant en eerder twee romans voor volwassenen publiceerde. Vanaf ca. 11 jaar. ‘


Harrison, Michelle . De 13 schatten
De 13 schattenTanya (13) heeft een geheim: ze kan elfen zien. Die bezorgen haar echter een pak moeilijkheden en maken dat haar omgeving haar ervaart als een merkwaardig en lastig kind. Tijdens de vakantie logeert ze bij haar stuurse oma in een oud geheimzinnig landhuis en ontdekt daar een oude foto van een meisje - de hartsvriendin van haar oma - dat vijftig jaar geleden spoorloos verdween. Oma weigert over haar te praten, maar de buurjongen Fabian weet meer: zijn opa was de laatste die het meisje ooit zag en dat zette de rest van zijn leven op stelten. Tanya en Fabian proberen samen het geheim te ontdekken. De gevaren die ze hiervoor moeten trotseren zijn bijzonder groot. Willen ze hun eigen leven op het spel zetten? Meeslepend verhaal, gekruid met fantasy en sprookjeselementen, ondanks de clichés van het genre is het toch origineel en met vaart geschreven. Het taalgebruik is helaas niet altijd afgestemd op de jonge lezer, die nog helemaal kan opgaan in het sprookjesgegeven. Voor dit debuut, in het Engels verschenen als 'The 13 treasures'*, kreeg de Engelse schrijfster Michelle Harrison (1979) de Waterstone's Children's Book Prize voor nieuw schrijftalent. Vanaf ca. 12 jaar.


Duff, Hillary . Elixer
ElixerClea (17, ik-figuur), dochter van beroemde ouders, trekt als fotojournalist naar bijzondere plekken op de wereld. Nadat haar vader tijdens een humanitaire missie is verdwenen, verschijnt er op Clea's foto's steeds een geheimzinnige, aantrekkelijke man. Clea droomt al verontrustend over hem voor hun ontmoeting. Ze proberen haar vader op te sporen, wat leidt tot spannende tochten naar Brazilië en Japan. Herinneringen aan vorige levens (in flashbacks) maken het boek, debuut van de Amerikaanse schrijfster (1987), mysterieus en exotisch. De gevaarlijke liefde, de te ontraadselen eeuwenoude mysteries en de strijd om hun leven veilig te stellen, maken het tot een gemakkelijk leesbaar, boeiend verhaal. De in de ik-vorm geschreven roman zal vooral jong volwassenen aanspreken, bij wie de auteur ook bekend is als popzangeres, als de actrice die Lizzie McGuire speelde in de gelijknamige televisieserie (ook verfilmd) en als degene die een parfum op de markt zette. Paperback, normale druk. Vanaf ca. 15 jaar.
V/J-AANBIEDING. Debuutroman van Hilary Duff, bekend van de populaire televisieserie en film 'Lizzy McGuire'.
Luisterboeken

Noortje vindt een hond : luisterboek / Nelly Klop-van der Bas

Noortje vindt een hondLuisterboek met een integrale weergave van het gelijknamige boek*, voorgelezen door Martine Bunschoten-Lage. Noortje en Dries vinden in hun hut een zielig hondje met een gebroken pootje. Als ze uiteindelijk zijn baas hebben gevonden, blijkt dat een heel gemene man te zijn. De vader van Noortje koopt het hondje voor Noortje. Maar dan wordt het broertje van Noortje ziek. Hij is allergisch voor honden. Waar moet het beestje nu naartoe? De auteur heeft met dit deeltje in de serie over Noortje weer een aardig, maar niet erg origineel, avontuur neergezet. De hoofdstukken zijn overzichtelijk opgebouwd uit tamelijk korte zinnen. Het verhaaltje is bruikbaar op de grens van groep vier en vijf van de basisschool. Het is de vraag of kinderen in die leeftijdsgroep nog geïnteresseerd zijn in het wedervaren van een kleuter(klas). Er komt een aantal christelijke elementen in het verhaal voor, zoals bidden en Bijbellezen. Het verhaal en de dialogen worden in een rustig tempo levendig voorgelezen. Vanaf ca. 7,5 jaar.

DVD speelfilms

De eetclub

Eetclub, DeKaren en Michel, begin dertigers, verhuizen met hun dochtertje naar een exclusieve villawijk. Al snel vindt Karen een hechte vriendenkring in de vrouwen van De Eetclub en hun echtgenoten. Als de ogenschijnlijke zelfmoord van één van hen de onderlinge relaties onder druk zet, komt Karen erachter dat iedereen in De Eetclub geheimen heeft voor haar en voor elkaar. Karen ontdekt dat vooral Simon, de natuurlijke leider van de vriendenclub, met wie ze inmiddels een hartstochtelijke affaire heeft, meer weet dan hij prijsgeeft. Zelfs het politieonderzoek dreigt stuk te lopen op de geslotenheid van De Eetclub. Dan besluit Karen zelf de waarheid boven tafel te krijgen….


DVD non-fictie

De bevrijding van Nederland

Bevrijding Van NederlandNegen zwart-witfilms geven een beeld van Nederland tijdens en kort na de bevrijding op 5 mei 1945, en van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Eerst geven vijf korte zwart-witfilms van enkele minuten, vaak Polygoonjournaals, een indruk van de feeststemming na de bevrijding, o.a. de Overwinningsparade in Den Haag, het onthaal van generaal Montgomery in Amsterdam en de terugkeer van prinses Juliana en haar drie dochters op vliegveld Teuge. Dan volgt een film van circa 65 minuten met een overzicht van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog; vanaf circa 1939, het begin van de Tweede Wereldoorlog, de inval in Nederland, D-day, de Slag om Arnhem, de Hongerwinter tot de bevrijding. Tenslotte volgen drie korte films over o.a. de aftocht van de Duitsers en de wederopbouw. Deze van origineel Nederlands commentaar voorziene, niet ondertitelde dvd (omslag vermeld Nederlandse ondertiteling) geeft niet alleen een aardig beeld van de bevrijdingsstemming in diverse delen van het land, maar vooral ook van de gevolgen van de oorlog voor het dagelijks leven in Nederland en de wederopbouw met hulp van o.a. de Verenigde Staten. Kijkwijzer: alle leeftijden.

Bluray

Unstoppable
Unstoppable (Blu-ray+Dvd Combopack)
Oscar winnaar Denzel Washington en Chris Pine spelen de hoofdrollen in de spannendste actie-thriller van het jaar! Een grote onbemande trein, volgeladen met dodelijke chemicaliën raast over het spoor richting een drukke stad. De ervaren machinist Frank probeert samen met zijn nieuwe collega Will de enorme trein te stoppen. Duizenden levens staan op het spel tijdens de poging van de twee mannen om een grote ramp te voorkomen.
Games

 
Pac-man party
Pac-Man PartyDe karakters van het bekende en populaire spel Pac-man, dat in 1980 voor het eerst verscheen, zijn nieuw leven in geblazen in deze game. Spelers kunnen de ouderwetse spelen nog eens doen. Daarnaast bevat de game een verhaallijn (story mode) en een toernooifunctionaliteit. De vijftig mini-games die in het spel verstopt zijn, zijn ook direct benaderbaar zonder ze vrij te hoeven spelen. Alle games zijn eenvoudig te spelen, bij de mini-games ga je zonder te oefenen direct aan de slag. De besturing wordt duidelijk uitgelegd. Animaties maken dat de speler zich gedurende het toernooi of het verhaal prima zal vermaken. Een spel dat voor spelers vanaf 7 jaar geschikt is. Leuk om alleen of samen te spelen. V/J-aanbieding. PEGI: 7 jaar, geweld.


J Spel CDrom

Snark busters : welcome to the club
Snark Busters, Welcome To The ClubKira Robertson wordt lid van een groep mensen die leven aan de andere kant van de spiegel in haar kamer en die jagen op een mysterieus schepsel, de Snark. De Snark kan door spiegels reizen en Kira reist eveneens naar vreemde, blauwachtige, werelden door de spiegels. In dit spel moet je verborgen objecten vinden om bij de Snark te komen maar vaak moet je die verborgen objecten ook nog eens samenstellen om tot een item te komen die je kunt gebruiken. Soms hoef je alleen maar objecten te verplaatsen om de items te vinden. Kom je er niet uit, dan geeft het spel je een hint waar je het zou kunnen vinden. Handelingen in het ene level hebben consequenties voor het volgende level. Je kunt overigens ook terugreizen naar een vorig level. Het spel is heel interactief met veel aandacht voor de animaties. Visueel is het spel heel kleurrijk, ook de soundtrack is prima. Met zijn zeven hoofdstukken en dertig locaties en de vele mini-games, heb je zo'n halve tot een hele dag nodig om het spel uit te spelen. Vanaf ca. 10 jaar. V/J-aanbieding. PEGI: 3 jaar.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers