donderdag 10 maart 2011

Hightlights week 10


Johan van Dorsten. Een toekomst voor de Ijsselhoeve.
Een toekomst voor de IJsselhoeveHet gaat Albert en Annet van Pijken goed: ze hebben een grote boerderij kunnen overnemen en hebben veel volk aan het werk. In de Tweede Wereldoorlog ziet vooral Annet het als hun taak om een aantal onderduikers te herbergen en in de Hongerwinter de vele westerlingen onderdak en voedsel te bieden. Het werk op het land wordt vrij gedetailleerd beschreven, maar ook de onderlinge verhoudingen tussen gezinsleden en personeel en de perikelen rondom gezinsvorming in die tijd komen aan bod. In het verhaal komen veel termen voor die voor een leek op landbouwgebied niet altijd duidelijk zijn (nuursel in een uier, scheurplicht, kalveren weteren, zaad zichten, een garst met garven, de hilde), enige uitleg zou welkom geweest zijn. Afzonderlijk te lezen derde deel na 'Het meisje op de IJsselhoeve' en 'De boerin van de IJsselhoeve'*. Een traditionele christelijke streekroman over het dagelijks leven op een boerderij in het oosten van het land, die vooral oudere lezers zal aanspreken. Gebonden uitgave, volle bladspiegel, duidelijke druk. *2009-36-1191 (2009/48) en 2009-33-4993 (2010/23).

Umberto Eco. De begraafplaats van Praag.
De begraafplaats van Praag (digitaal boek)In 1897 begint vervalser en dubbelspion kapitein Simone Simonini (60+) een dagboek om zijn eigen identiteit terug te vinden. Na de dood van zijn vader groeit hij in Turijn op bij zijn zeer antisemitische opa; hij krijgt thuisonderwijs en gaat rechten studeren. Als in 1855 zijn opa sterft, erft Simone door diens schulden en diefstal van de notaris niets. Hij wordt klerk bij de notaris, die hem documenten leert vervalsen. In 1860 gaat hij op verzoek van de Italiaanse regering kringen rond vrijheidsstrijder Garibaldi bespioneren. Hij moet daardoor naar Parijs vluchten, waar hij als dubbelspion zulke problemen krijgt dat hij informatie verzint over een complot op de joodse begraafplaats in Praag, met grote gevolgen. Deze goed vertaalde nieuwe roman van de Italiaanse semioticus (1932) die in 1980 bekend werd met 'De naam van de roos', is in Italië een grote bestseller en kreeg lovende recensies. Het meesterlijke, sterk vertelde verhaal is gebaseerd op feiten en geeft een geweldig beeld van de 19e eeuw. Met 59 sfeervolle pentekeningen uit Eco's collectie. Kleine druk.

Jeff Lindsay. Dexter tast in het duister
Dexter tast in het duisterTerwijl Dexter Morgan zijn bruiloft voorbereidt, worden in Miami twee verbrande en onthoofde lijken gevonden. Dexter wordt er als forensisch expert bijgehaald en, vreemd genoeg, laat juist nu de tweede stem in zijn hoofd hem in de steek. Al spoedig lijkt het dat de seriemoordenaar het nu op Dexter voorzien heeft. Dexter voelt dat er op hem geloerd wordt terwijl hij thuis zijn best doet om met zijn aanstaande en haar twee kinderen een echt gezin te stichten. Maar dan blijken de kinderen van tien en zeven ook nog eens op een ongezonde manier in de dood geïnteresseerd te zijn. Een seriemoordenaar laten zoeken door een medewerker van de politie die zelf ook seriemoordenaar is, is natuurlijk flauwekul. De thrillerliefhebber moet dus geen serieus verhaal verwachten, maar net als in de televisieserie genoegen scheppen in de zwarte humor, de vreemde figuren, de vreemde gedachtekronkels, de 'interior monologues' en de spitsvondige gesprekken en opmerkingen die iedere scène omlijsten. Van de Dexter-boeken is een succesvolle televisieserie gemaakt, die door de VPRO is uitgezonden. Kleine druk.

Carolien Omidi. De miniaturrmeesteres
De miniatuurmeesteresDe auteur (1972) is journaliste en schrijfster en woont met haar gezin in Teheran, Iran. Ze werkt als correspondente voor Trouw en Radio 1. In 2003 publiceerde zij 'Het vuur van Perzië', waarin zij het moderne Iran beschrijft. Ook publiceerde zij 'Standplaats Teheran', waarin ze haar leven als correspondent in Iran beschrijft. Nu dan een historische roman, waarin de miniatuurschilderkunst centraal staat. De roman speelt zich af in het zestiende-eeuwse Perzië. De vijftienjarige Soraya is door haar vader opgeleid in de schilderskunst, en ze heeft talent. Wanneer haar vader overlijdt, moet ze trouwen met een oude, rijke man. Ze vlucht voor het huwelijk weg uit haar dorp. Na veel omzwervingen komt ze, als man verkleed, terecht aan het hof van de sjah in Tabriz. Daar wordt ze aangenomen als leerling-miniatuurschilder, en ontmoet ze de liefde van haar leven. De kracht van deze roman zit hem in de levensechte beschrijvingen van de positie van de vrouw, van het dagelijks leven in de zestiende eeuw, van het hofleven en van de miniatuurschilderkunst. Kleine druk.

Volwassenen non-fictie

Bettine Vriesekoop. Duizend dagen in China
Duizend dagen in ChinaIn 27 korte hoofdstukken krijgt de lezer een indruk van de politiek-sociale situaties in China (van augustus 2006 t/m augustus 2009), gezien door de ogen van een Hollandse correspondent voor het NRC Handelsblad. De auteur (ambassadeur van het WK-tafeltennis, sinologe) bespreekt in het boek onderwerpen die op dat moment de aandacht vroegen: de kolenmijnen in Shanxi, het hoge aantal abortussen bij jonge vrouwen, de bloemenindustrie in Yunnan, dissident Hu Jia, de Olympische Spelen, Tiananmen-slachtoffers na twintig jaar of de rellen in Xinjiang. Hoe de auteur (met haar zoontje) haar werk en leven in Peking opzet, loopt als een rode draad door het boek. De tekst leest vlot en boeit. Het boek geeft vooral de observaties weer, de persoonlijke kant van de auteur zijn veelal onderbelicht. Het wordt de lezer al snel duidelijk dat deze impressies van de veelal heftige gebeurtenissen en de vele schrijnende, bittere levensomstandigheden, een afspiegeling zijn van een welvaart in China die nog grotendeels schijn is. Stimulans voor beginnende journalisten. Met landkaart.

Jean Mentens. 7.0: hoe ik Haïti overleefde
7.0 Hoe ik Haïti overleefdeOp 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een aardbeving met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Officiële balans: 230.000 slachtoffers, 1,5 miljoen daklozen en 660.000 mensen op de vlucht. Volkskrant-correspondent Jean Mentens (1952) is op het moment van de aardbeving in Haïti, hij is door de FAO uitgenodigd om een hulpproject dat na de orkanen van 2008 is opgezet in kaart te brengen. Mentens zit op het moment van de beving in zijn appartement bij een hotel en alles om hem heen stort in. Na enkele dagen weet hij het land uit te komen. In Nederland is hij aanwezig bij de inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties en tekent aan dat er sprake is van een enorme vrijgevigheid, maar ook een stuitend cynisme. Bijna zes weken later keert Mentens terug naar Haïti en houdt een dagboek bij waarin hij beschrijft hoe men de gevolgen van de aardbeving probeert boven te komen en hoe de hulpverlening aangepakt wordt. Ook aandacht voor de historische achtergrond van Haïti. In het slothoofdstuk komen aan bod wat de prioriteiten bij de hulpverlening zijn en een aantal veelgestelde vragen (zoals 'wordt ons geld eigenlijk goed besteed?'). Met katern kleurenfoto's en bronnenoverzicht. Geeft een helder beeld van de situatie in Haïti.
Waargebeurd verhaal.
Samenwerkingscollectie


Jeugd fictie
Volwassenen fictie


James Howe. Brontorina
BrontorinaBrontorina is een dinosaurus met een droom: ze wil heel graag leren dansen en daarom maakt ze haar opwachting bij de balletstudio van madame Lucille. Die wijst haar eerst af, want ze is te groot en te zwaar en bovendien heeft ze geen goede schoentjes. Ze wordt toch aangenomen, op voorspraak van twee van madame Lucilles leerlingen en door Brontorina's eigen
vasthoudendheid: 'In mijn hart ben ik een ballerina.' en 'Mijn naam klinkt zelfs als een ballerina.' Brontorina doet alle balletoefeningen die de kinderen doen mee. Maar de studio is niet berekend op zo'n kolossale leerling en daarom volgt aan het eind een bijzondere oplossing. Een zeer origineel en humoristisch prentenboek waarbij de pastelkleurige grappige tekeningen in olieverf, die bijna allemaal twee bladzijden beslaan, een warme sfeer oproepen. Mooie grafische vlakindeling en goede dosering van tekst en illustraties, waarbij zelfs de lila schutbladen en de binnenkant van het omslag worden meegenomen in de totale kleurimpressie. Een juweeltje waarvan ieder kind kan genieten. Vanaf ca. 4 jaar.


Tine Mortier. Angele de Verschrikkelijke
Angèle de VerschrikkelijkeHoofdpersoon is de orkaan Angèle, een orkaan van likmevestje. Na flink wat oefening en een spoor van vernieling mag ze zichzelf echter een heuse orkaan noemen. Ze wordt zelfs beroemd, maar tot haar grote woede noemt iedereen haar Zébedé. Hoe kan dat nou? Een personage dat niet zichtbaar is tot hoofdpersonage maken is een gedurfde keuze, maar in dit prentenboek werkt het uitstekend. Dat Angèle niet zichtbaar is in het boek, hindert niet omdat het verhaal beeldend verteld wordt en omdat de illustraties een
verhaal op zich vormen. De paginagrote prenten zijn schitterende zoekplaten en wie heel goed kijkt, ziet allerlei grapjes van de tekenaar. De tekst raast met wisselende lettergroottes en zwierige zinnen - heel toepasselijk - als een orkaan door het boek heen. Op de schutbladen staat uitgelegd hoe je zelf een vlieger kunt maken. Auteur Tine Mortier is onder andere bekend van het prentenboek 'Mare en de dingen'*. Vanaf ca. 5 jaar.


Michael Rosen. Vliegensvlugge vlieg
Vliegensvlugge vliegVliegensvlugge Vlieg is baldadig en gaat achtereenvolgens op de kont en de slurf van Olifant zitten. Als Olifant hem wil vermorzelen is Vlieg al op weg naar een andere dikbil: Nijlpaard. Als Nijlpaard hem wil verpletteren is Vlieg onderweg naar een gestreepte kont, die van Tijger. Kan Vlieg ook uit de poten blijven van Grote Sterke Tijger? Achter de fraai allitererende titel gaat een geestig en prachtig verzorgd, grootformaat prentenboek schuil. De tekst is summier, ritmisch sterk, herhalend en rijmend. De lettergrootte is afwisselend, bijvoorbeeld om gevoelens kracht bij te zetten. De illustraties zijn voor jonge kinderen zeer aansprekend, in een gemengde techniek waarbij de dieren met lekker vette acrylverf zijn geschilderd. Mooie, natuurlijke kleuren met veel grijs- en bruintinten, de tekst is in bijpassend grijs gedrukt. Om de grootte van de dieren te benadrukken zijn soms delen van de beesten (poten, kont, snuit) geschilderd; een grafisch leuke vondst. De speelsheid van Vlieg spat van de bladzijden af. Hoogtepunt is de 'opsompagina' van de slachtoffers van Vlieg, die naar beide zijden uitklapbaar is. Een heuse aanwinst voor de prentenboekencollectie; genieten voor jong en oud. De auteur schreef o.a. de tekst voor de klassieker 'Wij gaan op berenjacht'*. Vanaf ca. 4 jaar.

 
Dvd's

The protectors / Peter Thorsboe
Protectors, The - Seizoen 1Deense actieserie uit 2008 over het werk van drie jonge lijfwachten, twee mannen en een vrouw, die werkzaam zijn bij de geheime dienst. Ze moeten hun 'objecten' beschermen tegen alle soorten van gevaar. Behalve de spanning van het werk, zien we ook het privéleven van de personages. Ron Rijghard (NRC 14-8-'10): '(...) Net als in The Killing slagen de makers er knap in om te suggereren dat het cleane, Hema-vrolijke Denemarken een grauw en onherbergzaam land zou zijn, dat associaties oproept met de donkerste straten van Baltimore. (...) Een tikje ouderwets aan The Protectors is dat de serie niet één spanningsboog heeft in dit eerste seizoen, maar alle zaken in twee afleveringen afhandelt. Aan de andere kant heeft dat het voordeel dat het geen vereiste is om meteen de complete box te kijken.' De serie kreeg een Emmy voor Beste dramaserie. De dvd-set bevat de tien afleveringen van seizoen 1, zonder extra's. Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, angst, discriminatie, grof taalgebruik. Seizoen 1

Open season 3 Baas In Eigen Bos 3 (Open Season 3)Een tweede vervolg* op de Amerikaanse animatiefilm 'Open season' ofwel 'Baas in eigen bos' uit 2006. Grizzlybeer Boog verheugt zich op het jaarlijkse mannenuitje, maar zijn vrienden geven voorrang aan hun familieverplichtingen. Boog gaat er dan maar alleen op uit en komt terecht bij een Russisch circus, dat echter plotseling terugkeert naar Rusland. Kunnen zijn vrienden hem nog redden? Bart Rietvink (Movie 2 Movie, i): '(...) Van enige creativiteit is geen sprake meer, de animatiekwaliteit is drastisch omlaag gegaan, de personages zijn onsympathiek, en het erg gemakkelijke einde is haastig, gekunsteld, en vreselijk zoetsappig. Toch zitten er best geslaagde en charmante gedeeltes in de film (...)'. Met enkele extra'sReturn to Cranford / Judi Dench ... [et al.]Return To CranfordEen vervolg op de succesvolle BBC-serie 'Cranford'*, opnieuw gebaseerd op drie romans** van Elizabeth Gaskell (1810-1865). Het verhaal speelt zich af in 1844 in het plaatsje Cranford in de buurt van Manchester waar het leven wordt bepaald door etiquette, tradities en ongeschreven regels vooral ten aanzien van de omgang met mannen en eventuele huwelijksmogelijkheden. We volgen het wel en wee van oude en nieuwe bewoners, waaronder Miss Matty (Judy Dench) en haar vriendin Mrs Forrester (Julia McKenzie). De aanleg van de spoorlijn naar Cranford houdt nog steeds de gemoederen bezig. Een serie met humor, romantiek en schitterende kostuums, opgenomen in het prachtige dorpje Lacock. Patrick Bremmers (Algemeen Dagblad 27-12-'10): '(...) De kijker kan zich warmen aan Return to Cranford, een van de beste en hartverwarmende Britse kostuumdramaseries van de voorbije jaren. (...) een rolbezetting die klinkt als een klok (...). In de hoofdrollen verder onder meer Imelda Staunton, Jodie Whittaker en Jonathan Pryce. Er zijn een extra's.Het geheim / [met] Theo Maassen ... [et al.]
Geheim, HetNederlandse familiefilm onder regie van Joram Lürsen (Alles is liefde, In oranje). De achtjarige Ben (Thor Braun) vindt het leuk om te goochelen. Dit enthousiasme slaat over op zijn vader Koos (Theo Maassen), een werkloze maar optimistische voormalige boswachter. Samen bedenken ze een goocheltruc, waarbij helaas vriendinnetje Sylvie spoorloos verdwijnt. Hoe vinden ze haar weer terug? Behalve een enkele kritische noot veel lof voor deze film. Peter de Bruijn (NRC 1-12-'10) noemt het '(...) een onbezorgde en ongecompliceerde kinderfilm, zoals je ze niet zo heel vaak meer ziet. (...) een vriendelijke film voor alle leeftijden, waar geen kwaad bij zit, maar die ook niet echt in de herinnering blijft hangen.' Ab Zagt (Algemeen Dagblad 2-12-'10): 'Met Het Geheim heeft Lürsen een charmante, geestige en bevlogen familiefilm gemaakt. Ook ouders kunnen er plezier aan beleven omdat de makers niet op hun hurken gaan zitten om hun doel te bereiken (...).' Monica Meijer (Movie2movie, i): '(...) met liefde én vakmanschap gemaakt, zowel voor de camera's als er achter, en dat betaald zich uit.'


Amika / Moora Vander Veken
Amika - Seizoen 3In de Vlaamse jeugdserie van Studio 100, de makers van het succesvolle 'Het huis Anubis' en 'Mega Mindy', volgen we de belevenissen van een aantal jongeren op de manege De paardenhoeve. Hoofdpersoon is de 15-jarige Merel De Ridder (Moora Vander Veken), die werkt als stalhulp op de manege. Haar vader is uitvinder en haar moeder overleed tijdens een val van het paard. Daarom wil haar vader eigenlijk niet dat ze met paarden werkt. Verder zijn er onder andere de verwende Marie-Claire de la Fayette, dochter van de eigenaar van de Manege, haar broer Olivier en stalhulp Jan, op wie Merel stiekem verliefd is. En natuurlijk Amika, het paard van Marie-Claire. Als Merel na zes maanden Engeland terugkomt bij de manege is er een nieuwe stalhulp aangesteld, waar Jan een oogje op heeft, wordt Amika ingezet als lespaard en wil Marie-Claire graag manager van de manege worden. Deze dvd-set bevat de afleveringen van het derde seizoen*. In Nederland is de serie uitgezonden op Z@pp. Leuk voor de vele paardenliefhebbers (vooral meisjes) vanaf circa negen jaar.

Bluray

RED / Bruce Willis ... [et al.]

Red (Metalcase) (S.E.)Een actiekomedie van Robert Schwentke (Flightplan; The time traveler's wife) met in de hoofdrollen een sterrencast: Bruce Willis, Helen Mirren, Morgan Freeman, John Malkovich en Mary-Louise Parker. Een gepensioneerde CIA-agent (Willis) ontsnapt ternauwernood aan een aanslag op zijn leven. Samen met zijn oude maten uit de CIA én de KGB - allen in de categorie 'Retired, Extremely Dangerous' - gaat hij op zoek naar de schuldigen. Coen van Zwol (NRC 13-10-'10): '(...) een klassiek Bruce Willis-vehikel vol onzinnige actie en ruwe humor. (...) de film heeft zoveel schwung dat de lasnaden in de plot, de clichétypes en de nonsens nooit storen. (...) het speelplezier straalt er vanaf (...)'. Bas Blokker (Volkskrant 14-10-'10) concludeert: 'Onbekommerd, over-de-top vermaak.' Kijkwijzer: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik. Zie ook rubriek Dvd-video. Wordt niet opnieuw aangeboden.

DVD's non fictie


The universe: Seizoen 3 en 4
Universetitle.PNGSeizoen 3* (2008-2009) van de televisieserie over het heelal, gemaakt voor History Channel. Aan de orde komen vele onderwerpen zoals: hoe kunnen mensen leven op diverse planeten, het bestaan van paralelle universums, lichtjaren, voortplanting in de ruimte, ruimterampen, de exploitatie van de baan om de aarde.
Seizoen 4* (2009-2010) van de televisieserie over het heelal, gemaakt voor History Channel. Aan de orde komen vele onderwerpen zoals: dode sterren, pulsars en quasars, zoektocht naar geringde planeten en vloeibaar universum.
Door middel van computeranimatie, uitleg door wetenschappers en foto's van telescopen wordt een spectaculair en boeiend beeld gegeven van de kosmos. Kent Dixon (Dvd-Verdict, i) noemt het een kwaliteitsproduct dat wetenschappelijke onderwerpen toegankelijk maakt voor de gemiddelde kijker. Er werden vijf seizoenen gemaakt, deze dvd-set bevat de afleveringen van het vierde seizoen.


CD-rom non fictie


Spelling voor de bovenbouw
Dit computerprogramma bevat uitleg en oefeningen over de regels van de Nederlandse spelling. De installatie verloopt snel en probleemloos. Het programma is vanwege de eenvoudige opzet zeer gebruikersvriendelijk en toegankelijk en biedt veel juiste, goed lees- of verstaanbare informatie en uitleg met daaraan gekoppeld een schat aan nuttige opdrachten en oefeningen. Scores worden direct weergegeven en opgeslagen. Alle aspecten van de spelling komen op gestructureerde wijze en overzichtelijk aan de orde. Het programma kan door meerdere personen gebruikt worden en bevat ook een zeer uitgebreid en toegankelijk woordenboek. De thuisversie bevat geen instap- en diagnostische toetsen, de netwerkversie voor scholen wel. Dit is een uitstekend leermiddel om de gehele Nederlandse spelling te testen en te leren beheersen middels zelfstudie. Geschikt voor voortgezet onderwijs, hbo, universiteit en verder iedereen die zijn/haar kennis van de spelling wil testen en/of verbeteren. Vanaf 14 jaar.

GamesTron : evolution
Tron - EvolutionGebaseerd op de film Tron: Legacy*, speelt deze game zich af in een soort van computeruniversum (Grid) waar programma's als levende mensen worden neergezet. Programmeur Flynn moet uitzoeken wat voor vuile zaakjes zich allemaal in dit universum afspelen. De speler kruipt in de huid van een dergelijk programma, Anon genaamd, en door boosaardige programma's op te sporen en te verslaan, onthul je het duistere complot. Door anderen te verslaan, verdien je punten waardoor je sterker wordt en nieuwe vaardigheden leert. En net zoals in de film race je ook op de light cycle met het verwoestende lichtspoor achter zich. Dit levert spectaculaire races op waarin tactiek en snelheid centraal staan. Met een uitgebreide multiplayer modus waarin maximaal tien spelers het online in vier verschillende spelmodi tegen elkaar kunnen opnemen. Zo blijft het spel ook na het voltooien van de singleplayer nog speelbaar. Power Unlimited (online) is redelijk positief: "De makers hebben duidelijk leentjebuur gespeeld bij games als Spider-Man, Prince of Persia en Assassin's Creed waarbij free running, platforming en combat elkaar afwisselen. De acrobatiek oogt fraai en ook de combat is aanvankelijk behoorlijk stoer... maar beide verliezen na verloop van tijd hun magie omdat het allemaal erg repetitief is." PEGI: 12 jaar, geweld, grof taalgebruik, online. *vanaf januari in de bioscoop. XBOX 360 & PlayStation 3 & Wii

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers