donderdag 6 oktober 2011

Highlights week 39

Volwassenen fictieEleanor Brown. Op weg naar huis
Op weg naar huisNadat bij hun moeder borstkanker is geconstateerd, keren de drie zussen Andreas terug naar hun ouderlijk huis in een kleine stad in Ohio. De ordelijke oudste Rose (33), de aandacht trekkende Bean (30) en de zwervende Cordy (27) hebben hun verborgen agenda's en staan voor moeilijke beslissingen in hun leven. Het herstelproces van hun moeder geeft hen gelegenheid op adem te komen. Deze boeiende familieroman, geschreven in de opmerkelijke wij-vorm, volgt de zussen in hun eigen én gezamelijke ontwikkeling en kent hierdoor veel subplots. Via herinneringen en flashbacks wordt ingegaan op hun jeugd en achtergrond in een academisch gezin, waarin veel wordt gelezen en geciteerd uit Shakespeare. De verwikkelingen zijn tragisch en humoristisch, de dialogen spits. De jonge Amerikaanse schrijfster, bezig met een tweede boek, publiceerde eerder in kranten en tijdschriften. Dit originele debuut is al een bestseller en nodigt uit tot een verfilming.


Andrea Eames. De roep van de schettervogel
De roep van de schettervogelAls je een kikker langzaam kookt, springt hij niet uit de pan. Gold dit tien jaar geleden ook voor de blanken in Zimbabwe? In deze schitterende roman wordt het verhaal van de kikker ook genoemd. Elise, een 13-jarig blank meisje, leeft eerst in de bush rond Chinhoyi en verhuist dan met moeder naar Harare. Dat is wennen, vergroeid als ze is met het landleven en de makkelijke omgang op het platteland. De lichamelijke en geestelijke volwassenwording van Elise en haar liefde voor Zimbabwe wordt prachtig terloops maar mooi indringend geschilderd in haar onbevangen observaties. De ongelijke strijd van de knokploegen van president Mugabe tegen de geïsoleerde boeren gaat naar een onafwendbaar einde, maar wordt door Eames mooi verweven in het verhaal van de jonge Elise. Het is bijna niet te geloven dat dit een debuutroman is, zo technisch volwassen en prachtig invoelend is het boek geschreven. Het is dan ook niet vreemd dat de schrijfster al vergeleken werd met Doris Lessing. Achterin Leesclubvragen.Fantastische beschrijving van een fascinerend thema. Door de ogen van het gevoelige meisje komt deze verre wereld dichterbij.


Gregg Hurwitz. Dan sterft ze
Dan sterft zeNet als het erop begint te lijken dat Patrick Davis eindelijk z'n droom ziet verwezenlijkt als scenarioschrijver, wordt hij met ruzie uit de filmproductie gegooid. Ook heeft hij grote huwelijksproblemen. Alles wordt nog erger als er een dvd op de mat valt met daarop beelden van hemzelf in zijn eigen huis, gemaakt met een verborgen camera. Wat volgt zijn e-mails met bedreigingen. Hij belandt in een nachtmerrie waarin niets meer is wat het lijkt. Tegelijk met de hoofdpersoon wordt ook de lezer steeds op het verkeerde been gezet. Ondanks het feit dat er soms niet zoveel vaart in het verhaal zit, toch vlot te lezen en spannend. De plot is tamelijk onverwacht, maar geloofwaardig. Geschreven vanuit de eerste persoon (ik-verhaal). Van de auteur (1973, San Francisco) verscheen eerder 'De misdaadschrijver' en 'Vertrouw niemand'*. Te vergelijken met auteurs als o.a. Harlan Coben en Dean Koontz.


Peter Tremayne. De leprozenbel: een keltische misdaadmysterie
De leprozenbel / Zuster Fidelma 13Dertiende zelfstandig te lezen deel uit de succesvolle Keltische misdaadserie 'Zuster Fidelma'. Het verhaal speelt zich af in het jaar 667. De aristocratische non en rechtsgeleerde Fidelma raakt persoonlijk betrokken bij een misdaad als het kindermeisje van haar zes maanden oude zoontje Alchu vermoord wordt gevonden en Alchu verdwenen is. Ze raakt zodanig van slag, dat ze niet meer helder nadenkt, en verkeerde beslissingen neemt. Haar partner, de Saksische monnik Eadulf, volgt geheel alleen het juiste spoor,
wat hem echter in handen drijft van de raadselachtige heerser en lepralijder Uaman. Naast informatie over de auteur (deskundig op het gebied van middeleeuwse Ierse gebruiken en wetten), bevindt zich in het boek ook een landkaartje, een lijst met personages, en informatie over de uitspraak van Ierse woorden, die veel worden gebruikt in het verhaal. Geen speurdersroman met een verrassend plot, maar wel boeiend geschreven tegen de achtergrond van een fascinerend vroegmiddeleeuws Ierland, waarbij de vele gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen en de karakters geloofwaardig overkomen.


Volwassenen non-fictie


Ervin László. Gewoonweg geniaal!
Gewoonweg geniaal!De prettig leesbare en interessante autobiografie van de bekende wetenschapper, filosoof, pianist en oprichter van de Club van Boedapest. Het boek verhaalt in de eerste tien hoofdstukken over zijn jeugdbelevenissen en liefdes in het door nazi's en later door communisten geregeerde Hongarije als wonderkind op de piano tijdens nationale en internationale concerttournees. Door zijn status geniet hij vaak een uitzonderingspositie. Vaak lijkt het alsof er bij grote dreiging op het laatste moment redding komt, vaak in de vorm van hulp van iemand die hem als wonderkind of wetenschapper bewondert. Bewonderswaardig is de moed die hij opbrengt om steeds zijn hart te volgen, bijvoorbeeld om onder invloed van een oom zijn wetenschappelijke en filosofische interesses te volgen, wat via Yale en Princeton uiteindelijk leidt tot inzet voor de Club van Rome, de Verenigde Naties (wiens logheid als instituut hij bekritiseert), de Club van Boedapest en zijn onderzoeken naar het Akasha-veld. Met een voorwoord van Deepak Chopra, tien fotopagina's, zijn verhouding met zijn geboortestad Boedapest en verschillende aanhangels, waaronder een overzicht van representante blogs over Worldshift, mijlpalen in zijn leven en een geannoteerde bibliografie van 1963-2010. Kleine druk


Märtha Louise(prinses van Noorwegen). Ontdek je beschermengel
Ontdek je beschermengel (incl CD)Meditatieboek van de oprichtsters van een school voor meditatie en zelfontwikkeling, van wie de eerste prinses van Noorwegen is. De hoofdstukken over chakra's, lichaam en aura zijn vertrouwde materie voor wie bezig is met spiritualiteit. Toch geven ze een individuelere benadering van de chakra's dan het doorsnee meditatieboek, met wel 360 chakra's. Het hoofdstuk over engelen is wat kort uitgevallen, maar dit wordt gecompenseerd door het vierde hoofdstuk over het hart. De auteurs willen duidelijk maken dat de mens de natuur van dichtbij moet beleven en de stress in het lichaam moet afbouwen door meditatie én door gezond en regelmatig te eten. Daarom geeft het boek ook een aantal recepten. Het hoofdstuk over de indigo- of kristalkinderen is heel toegankelijk. Het bevat als afsluitend deel een reeks tips en adviezen voor meditatie. Ideaal voor beginners, maar ook leuk voor wie al langer mediteert. Ruime bladspiegel, geïllustreerd met natuurfoto's en met gedichten uit de Noorse literatuur. Een doeboek in oblong formaat. De cd met meditaties werd in het Nederlands ingelezen door Ingeborg Sergeant. Met cd.


Sluijter, Rob. De Bosatlas van het klimaat
De bosatlas van het klimaatHet klimaat beschrijft de kenmerken van het weer over een langere periode, meestal dertig jaar. De Bosatlas van het klimaat legt in het eerste hoofdstuk uit wat de bouwstenen van het klimaat zijn. Daarna gaan vijf hoofdstukken over de metingen aan het klimaat in Nederland. Gegevens over temperatuur, neerslag, zon, luchtdruk en wind worden in allerlei grafieken en kaarten weergegeven. De trends erin worden uitgelegd met speciale aandacht voor de gevolgen van de mens. De atlas wisselt tekst en informatie af met prachtige foto's over weersverschijnselen en wolkencategorieën. Met een behandeling van de klimaatverandering en de cijfers van de vijf hoofdmeetlocaties van het KNMI en bijdragen van verschillende meteorologen. De eindredactie is van een weerstatisticus van het KNMI. Een atlas vol grafische informatie, fotomateriaal en gegevens over het klimaat in Nederland. Voor meteorologen en liefhebbers van informatie over het weer.


Nerjordet, Arne. Kerstballen breien met Arne & Carlos
Kerstballen Breien met Arne Nerjordet en Carlos Zachrison, afkomstig uit respectievelijk Noorwegen en Zweden, begonnen in 2002 met hun eigen modemerk Arne & Carlos. Hun gebreide kleding is geïnspireerd door Scandinavische tradities en patronen. Dit is hun eerste boek met breipatronen, en wel patronen voor 'julekuler', kerstballen. 'Kerst is een speciale tijd voor ons Scandinaviërs. De winter is een donkere tijd en dan is het altijd gezellig om een paar kaarsen aan te steken en binnen te zitten met een handwerkje. Daarom was het niet meer dan logisch dat ons eerste patronenboek over kerst en de kerstversiering zou gaan', aldus het voorwoord. Met aandacht voor onder meer materialen, technieken, kleuren en vulling van de ballen. Een basispatroon is steeds het uitgangspunt voor alle 55 kerstballen waarvan het duo beschrijvingen geeft. De patronen zijn geïnspireerd op onder meer skitruien uit de jaren vijftig, kinderwanten, religieuze motieven, tradities en de natuur. Mooie, sfeervolle uitgave. In Noorwegen is inmiddels een tweede boek verschenen, 'Strikkedukker', poppen breien. Voor zowel geoefende als beginnende brei(st)ers. www.arne-carlos.com. De auteurs zijn begin november 2011 aanwezig op de hobbybeurs KreaDoe in Utrecht. Hun boek is in Noorwegen een doorslaand succes.


Samenwerkingscollectie


R. van Hoften. Reclamepsychologie
Reclamepsychologie / druk 1Dit boek wil aan studenten een groter inzicht geven in het toepassen van psychologie, sociologie en sociale psychologie in de marketingcommunicatie, zodat dit in de latere beroepspraktijk tot betere communicatiecampagnes kan leiden. Het is opgedeeld in drie delen. In deel een, 'Reclamevise' worden theoretische en modelmatige uitgangspunten beschreven en de link gelegd met marketing. Deel twee bevat 'Sociaalpsychologische principes' en de verleidende werking die reclames kunnen hebben. In deel drie, 'Reclametoepassingen' komen reclamestijlen en -vormen aan bod en worden voorbeeldcampagnes gepresenteerd. Elk hoofdstuk bevat een samenvatting en opdrachten. Bevat een literatuurlijst en een website met aanvullend materiaal. Prettige lay-out met aansprekend beeldmateriaal. Volledig up-to-date met alle mogelijkheden van nieuwe media. Het boek is primair bestemd voor studenten in het hoger onderwijs aan economische, commerciële, communicatieve en bedrijfskundige opleidingen, maar is ook interessant voor marketeers in de reclamepraktijk.


Jeugd fictie


Lowe, Helen . Kind van de nacht
Kind van de nachtMalian is een jong meisje dat het avontuur opzoekt. Maar ze is ook het Kind van de Nacht, en de enige erfgename van de Graaf van de Nacht. De nacht nadat haar vader van een expeditie is thuisgekomen, wordt hun huis overvallen door de Zwerm der Duisternis. Kalan, een jonge novice, ontfermt zich over Malian en zorgt ervoor dat haar niets overkomt. Hij wordt hierbij geholpen door priesters die een geestelijk beschermingsschild vormen, en door leden van de Gilde. Dit lijvige boek is het eerste deel van de serie 'De muur van macht', vol fantastische wezens, toverij en symboliek. De auteur schetst een uitgebreid decor waarin de karakters wonderwel thuishoren. Op een ongeforceerde manier zijn de meeste belangrijke personages vrouwen. Toch krijg je als lezer niet het gevoel dat dit een statement is. De verhaallijn is sterk. Maar de magische elementen vormen af en toe wel een storend allegaartje. Zo zijn er demonen, speelt een deel van het verhaal zich af in dromen, wordt er stevig getoverd en lijken een aantal wezens ontsnapt te zijn uit andere fantasyboeken. De taal is vlot en de spanning beheerst opgebouwd. Vanaf ca. 15 jaar.


Aubry, Florence . Wodka express
Wodka expressDe 15-jarige Sarah brengt haar zomervakantie zoals ieder jaar door op de camping, samen met haar ouders en 13-jarige zus Anna. Elke avond zijn er drankfeestjes, waar Sarah zich ongeremd laat vollopen met alcohol. Campingvriendje Lucas en Anna zien hoe Sarah zichzelf de vernieling in drinkt en willen haar helpen, maar Sarah zegt dat ze alles onder controle heeft, totdat twee drama's haar leven totaal op z'n kop zetten. Verhaal uit de reeks 'Edge' voor jongeren, waarin het actuele thema drank/comazuipen en de gevolgen daarvan op een indringende wijze worden beschreven vanuit Sarah en Anna. In een fragmentarische stijl met tijdssprongen wordt toegewerkt naar de ontknoping. Het directe, populaire taalgebruik bevat gedachtenflitsen, veel dialoog en af en toe een Vlaams woord (flikken). Gedrukt in een groot lettertype. Aantrekkelijk foto-omslag met een fout op de achterflap: Anna wordt er Lotte genoemd. Een toegankelijk boek met een duidelijke boodschap, geschikt voor jongeren vanaf ca. 14 jaar, ook bruikbaar als discussieboek met iets jongere jeugd.

Veldhuis, Max. Het jaar van kikker
Het jaar van KikkerWat doen Kikker, Haas, Eend en Varkentje het hele jaar? In de lente werken ze in de tuin, in de zomer spelen zij bij de rivier, in de herfst plukken ze appels en in de winter sleeën ze in de sneeuw en schaatsen ze op het ijs. Mooi uitgegeven hard kartonnen prentenboek in groot formaat en met twee afgeronde hoeken over de seizoenen. In elke paginagrote, met waterverf geschilderde illustratie zijn vier of vijf stevige flapjes gemaakt om onder te kijken. De flapjes hebben afgeronde hoeken. Achter de flap zit dikwijls de volgende sequentie verstopt; je ziet Kikker op het ijs rennen en achter de flap ligt hij op zijn bips. Maar ook
dieren, de zon en onverwacht bezoek wachten op een handje om ontdekt te worden. In de afbeelding staat kort iets over het seizoen en een paar vragen waarvan de antwoorden onder de flapjesliggen. Grappig en mooi prentenboek over de wereldberoemde Kikker van deze vaak bekroonde auteur/schilder, onder andere met de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre in 2004. Het eerste grote flapjesboek van Kikker om samen met peuters te bekijken en te ontdekken. Vanaf ca. 2 jaar.

Jeugd non-fictiePlante, Anske . Financieel bij de hand : kinderen leren omgaan met geld

Financieel bij de handIn de huidige tijd zijn er voor kinderen veel verleidingen om geld aan uit te geven. En ook al krijg je zakgeld, kleedgeld of af en toe een geldcadeautje, het valt niet mee om goed met geld om te gaan. In deze compacte uitgave worden ouders en kinderen op hun verantwoordelijkheden aangesproken. Het oudergedeelte is opgebouwd rondom de drie O's: financieel Opvoeden, Onafhankelijkheid en Oefenen. Het kindgedeelte is verdeeld over twee leeftijdsfasen: van 6-12 jaar en van 13-18 jaar. Onderwerpen die in beide delen, op eigen niveau, aan de orde komen, zijn onder meer: inkomsten verdelen over een aantal 'potjes', over geld praten, loslaten en vertrouwen, doelen stellen, een kasboek bijhouden en schulden voorkomen en oplossen. De informatie is rechtstreeks tot kinderen gericht, eenvoudig, gaat niet diep en is uit het leven gegrepen. De vormgeving is prikkelend en uitnodigend: korte blokken info, ervaringen, tips, voorbeelden uit het kasboek, weetjes en een enkele foto of tekening in kleur. Het oudergedeelte is in alle eenvoud erg goed, meteen bruikbaar en maakt het deel voor jonge kinderen eigenlijk overbodig. Het kindgedeelte is voor kinderen van ongeveer 10 tot en met 14 ook bruikbaar om zelf te lezen en te gebruiken. Een nuttige uitgave voor elk gezin, zeker in deze tijd.

0 reacties:

Collectieteam

Mijn foto
Provinciaal Collectioneren Utrecht
Het collectieteam bestaat uit elf medewerkers
Mijn volledige profiel weergeven

Volgers